High-end monitoren vergelijkingstest

26 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Niet voor gamers
 3. 3. Dell UltraSharp U2311H
 4. 4. Dell UltraSharp U2410
 5. 5. Dell UltraSharp U2711
 6. 6. Eizo S2243WH-BK
 7. 7. Eizo EV2333WH-BK
 8. 8. Fujitsu B24W-5 Eco
 9. 9. Fujitsu P26W-5 Eco
 10. 10. HP LP2475w
 11. 11. HP ZR24w
 12. 12. LG W2220P-BF
 13. 13. NEC MultiSync EA231WMi
 14. 14. NEC MultiSync 2490WUXi2
 15. 15. NEC MultiSync PA241W
 16. 16. Philips 240PW9ES
 17. 17. Helderheid
 18. 18. Contrast
 19. 19. Kleur
 20. 20. Snelheid
 21. 21. Energieverbruik
 22. 22. Vergelijkingstabel
 23. 23. Conclusie
 24. 24. Besproken producten
 25. 25. Reacties

Inleiding

TFT monitoren zijn de afgelopen jaren sterk in prijs gedaald, maar toch blijft er ook een markt voor duurdere schermen. Vooral voor kleurkritisch gebruik zoals foto- en videobewerking, geldt dat een goedkoop scherm niet altijd voldoet. Tijd om 14 duurdere monitoren kritisch te bekijken.

TFT monitoren zijn grofweg in twee categorieën op te delen:  goedkopere consumentenmodellen met een Twisted Nematic (TN) LCD paneel en duurdere modellen voor kleurkritisch gebruik, voorzien van Patterned Vertical Alignment (PVA) of In Plane Switching (IPS) panels. Die duurdere panels hebben, hoewel er onderling verschillen zijn, een aantal voordelen en één groot nadeel ten opzichte van TN. De voordelen van PVA en IPS zijn de veel betere kijkhoek, groter kleurbereik en nauwkeuriger kleurweergave dan met TN mogelijk is. De kijkhoek klinkt wellicht niet als iets spannends, maar bij TN schermen kan het zo zijn dat het verschil tussen onderuit of juist rechtop op je stoel zitten, al een groot verschil laat zien in helderheid, contrast én kleur. Want TN heeft niet alleen als nadeel dat het contrast sterk terugloopt wanneer het scherm niet onder de ideale hoek wordt bekeken, ook treedt er kleurverandering op. Vooral bij fotobewerking is dit zeer onwenselijk, want onder welke hoek zie je de echte kleur? Goede PVA en IPS panels bieden bovendien een hogere contrastratio dan veel TN schermen. Het nadeel van zowel PVA als IPS is dat de reactiesnelheid, ofwel de snelheid waarmee de pixels van kleur en helderheid veranderen, lager is dan bij moderne TN schermen. Voor snelle games is TN daarom de beste keuze.

Prijsontwikkeling

Tot enkele jaren geleden werden IPS en PVA panels vaak nog in midrange monitoren toegepast, om consumenten met hogere eisen aan kleurweergave tegemoet te komen. TN technologie heeft echter een grote ontwikkeling ondergaan en goede TN schermen bieden vandaag de dag prima kleurweergave voor de meeste mensen. Samen met de snelle reactietijd maakt dit dat TN schermen steeds populairder zijn geworden. De belangrijkste reden dat het gros van alle monitoren tegenwoordig over een TN panel beschikt is echter de prijs: grote prijsdalingen van TN panels de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd en PVA en IPS gewoon te duur zijn geworden voor de mainstream markt.

Kritischer?

Toch blijft er een markt voor PVA en IPS monitoren. De beperkte kijkhoek van TN is voor mensen die serieus met kleur aan de slag gaan een groot probleem. Zeker op grotere monitoren, waarbij de hoeken van het scherm sowieso al onder een andere hoek worden gezien dan het midden van het beeld, geldt dat het bij TN monitoren vrijwel onmogelijk is om een écht uniform gekleurd beeld te krijgen. Vooral omdat er bij TN kleurverloop optreedt wanneer het scherm niet precies vanuit de goede hoek wordt bekeken, komen we in duurdere monitoren voor ‘professioneel’ gebruik nog altijd PVA en IPS panels tegen. Voordeel van deze monitoren is dat ze vaak ook een grotere kleurbereik hebben dan TN schermen. In combinatie met de juiste software kan dit een voordeel zijn bij fotobewerking, ontwerp en DTP werk.

Dat dit soort kleurkritische monitoren duurder is dan normale TN schermen mag duidelijk zijn. Het prijsverschil kan makkelijk oplopen tot een factor twee of drie ten opzichte van een TN scherm met gelijk formaat en resolutie. Dat prijsverschil zit hem echter niet alléén in het gebruikte paneel.  Zo zijn alle IPS en PVA monitoren in deze test bijvoorbeeld in hoogte verstelbaar voor optimale ergonomie, een mogelijkheid die we bij goedkopere TN schermen meestal moeten missen. Ook kunnen de meeste monitoren die we onder de loep nemen gedraaid worden, om het scherm in portretmodus te gebruiken, functionaliteit die vooral voor DTP werk handig kan zijn. Ten slotte is ook de garantie op duurdere monitoren vaak uitgebreider en van langere duur dan bij goedkopere TN schermen. Allemaal factoren die uiteindelijk van invloed zijn op het prijskaartje.

Niet voor gamers

IPS en PVA panels hebben dus als nadeel ten opzichte van TN dat de reactietijd trager is. Waar de totale reactietijd van zwart naar wit en weer terug bij een goede TN monitor in de praktijk rond de 6 milliseconde ligt, laten onze metingen zien dat IPS en PVA monitoren daar gemiddeld een factor twee tot drie langer over doen.  Ook bij helderheidovergangen met een minder groot bereik scoren TN schermen beter, ondanks slimme overdrive technologie in IPS en PVA schermen die de reactietijd kunstmatig iets verhoogt. Het grootste probleem dat fanatieke gamers hebben met veel IPS en PVA monitoren is echter de zogenaamde input lag. Anders dan bij TN monitoren die het beeld direct na binnenkomst op het scherm tonen, zorgt de aansturingsoftware in IPS en PVA schermen er vaak voor dat het even duurt voordat het beeld getoond wordt. Uit onze tests blijkt dat het vaak om een vertraging van één of twee beelden gaat, ofwel 16 of 32 milliseconde in het geval van een 60Hz signaal. Dat lijkt niet veel, maar in de praktijk is deze vertraging vaak goed merkbaar en in snelle first person schooters kan het écht vervelend zijn. Ben je een fanatieke gamer? Mijdt dan schermen met inputlag om teleurstelling en frustraties te voorkomen!

De test

Voor deze test vroegen wij een groot aantal fabrikanten om één of meerdere monitoren in te sturen die speciaal bedoeld zijn voor kleurkritisch gebruikt, voorzien van een IPS of PVA paneel. Dell, Eizo, Fujitsu, HP, LG, NEC en Philips gaven gehoor aan onze oproep. Grote afwezige is Samsung, dat helaas geen passend model beschikbaar kon stellen op het moment van deze test. Opvallend is dat Fujitsu ons naast een monitor met IPS scherm ook een TN model stuurde. Gezien de relatief hoge prijs van deze monitor hebben we gekozen deze ook in de test mee te nemen.

Dell UltraSharp U2311H

Dell geniet grote populariteit met haar IPS monitoren, vooral de 24 inch modellen zijn al jaren erg in trek. Sinds enige tijd zijn de monitoren van dit Amerikaanse merk bovendien niet alleen via Dell zelf te bestellen, maar ook terug te vinden bij veel computerwinkels. Dell’s aanbod aan IPS monitoren is uitgebreid en voor deze test bekijken wij drie modellen, uiteenlopend van 23 tot 27 inch.

De kleinste en goedkoopste van de drie is de U2311H, met een diagonaal van 23 inch. Het panel van deze monitor telt 1920x1080 pixels, wat betekent dat het scherm een 16:9 beeldverhouding heeft. Het scherm staat op een in hoogte verstelbare voet en is draaibaar voor gebruik in portretmodus.

De helderheid is met 250 candela per vierkante meter prima en het contrast is zelfs uitstekend. Qua kijkhoek en reactietijd scoort het scherm redelijk, maar niet geweldig. Opvallend is ook de matige uniformiteit: ons testexemplaar was aan de linkerzijde van het beeld duidelijk minder helder dan het midden- en rechterdeel. Mogelijk is dit echter een exemplarisch probleem.  

Dell UltraSharp U2311H

Dell UltraSharp U2410

Eén stapje groter is de U2410. Hoewel dit scherm slechts één inch groter is, biedt het wel meer desktopruimte dankzij de hogere 1920x1200 resolutie. Ook deze monitor is voorzien van een IPS paneel en in hoogte verstelbare en draaibare voet. De U2410 biedt bovendien een keur aan aansluitingen. Naast VGA, DVI, HDMI én DisplayPort is het scherm ook voorzien van component en composiet video-ingangen.

Het scherm heeft een groot kleurbereik en alle U2410 monitoren worden individueel gekalibreerd voor verzending. In de praktijk blijkt de monitor inderdaad uitstekende kleurweergave te bieden met prima kleurverzadiging en vloeiende overgangen. Voor gamers is het slechte nieuws dat de reactiesnelheid niet geweldig is en het scherm bovendien 16ms input lag heeft. Kan je daarmee leven, dan heb je aan de U2410 een prachtig scherm.

Dell UltraSharp U2410 Black

Dell UltraSharp U2711

De derde monitor die we van Dell ontvingen is de U2711. Deze 27 inch reus is niet alleen het grootste scherm uit de test, met een gemiddelde winkelprijs van 1013 euro is het ook een van de duurste. Voor dat geld krijg je echter veel terug. Om te beginnen een extra hoge resolutie van maar liefst 2560x1440 pixels. Dat is bijna tweemaal zoveel beeldpunten als een 1920x1080 model. Qua specificaties is de U2711 echt de grote broer van de U2410. Dat betekent dat ook dit scherm beschikt over VGA, DVI, HDMI, DisplayPort en video-ingangen. Wederom treffen we een 8-in-1 kaartlezer en een vierpoorts USB hub aan.

Ook de U2711 wordt gekalibreerd geleverd met een uitgebreid rapport over de kleurweergave van het scherm. Opvallend genoeg is de kleurweergave van ons testmodel niet zo goed als die van de geteste U2410. De kleurweergave is zeker goed, maar wetende dat de monitor vooral gekalibreerd is, niet spectaculair. Op het punt van contrast en uniformiteit scoort de monitor gewoon goed. Opvallend is het hoge energieverbruik. Uiteraard hangt dit samen met de grootte van het scherm, maar 90 Watt is écht veel voor een monitor.

Dell UltraSharp U2711

Eizo S2243WH-BK

Denk je aan high-end monitoren, dan denk je aan Eizo. Dit merk, dat zijn sporen al ruim verdiend heeft in het CRT tijdperk, produceert tegenwoordig uitstekende LCD monitoren. Goedkoop is Eizo daarbij nooit; ook ditmaal mogen we stellen dat de ingezonden monitoren tot de duurdere uit hun segment behoren. Voor dat geld krijg je wel wat terug. Naast uitstekende garantievoorwaarden zijn Eizo monitoren ook bijzonder degelijk gebouwd en valt er op de beeldkwaliteit over het algemeen weinig aan te merken.

De eerste monitor die we bekijken is de S2243W, een 22 inch model met 16:10 beeldverhouding en PVA paneel met een hoge resolutie van 1920x1200. Normaal gesproken komen we deze resolutie tegen bij schermen vanaf 24 inch. Voorwaarde voor zo’n hogere resolutie op een relatief klein scherm is uiteraard dat je goede ogen moet hebben om bij een normale kijkafstand alle details te kunnen zien. De S2243W is voorzien van een dunne rand, waardoor de monitor ideaal is voor gebruik met meerdere schermen naast elkaar. Qua diepte is de monitor juist weer vrij flink, voor de lichtbak achter het scherm hebben de ingenieurs alle ruimte genomen. Dat is overigens met een reden, met een diepere lichtbak is het gemakkelijker om de helderheid van de verlichting goed over het scherm te verdelen en onze test laat zien dat het wat dat betreft wel snor zit bij dit scherm. Er valt sowieso weinig te mopperen over de S2243W.

De kleurweergave is erg goed en de monitor heeft een groot kleurbereik. Ook de reactiesnelheid is – zeker voor een IPS scherm – prima. Eigenlijk scoort het scherm over de gehele linie uitstekende rapportcijfers. Nadeel is wel dat de monitor 16 ms input lag heeft, wat voor gaming niet ideaal is. Eizo heeft het scherm voorzien van ‘EcoView’ technologie waarbij de backlight met behulp van een lichtsensor automatisch afgestemd kan worden op het omgevingslicht. Schakelen we die functie uit, dan blijkt de monitor bijzonder helder, maar ook vrij onzuinig. Met EcoView ingeschakeld dalen helderheid en verbruik, maar écht heel zuinig is het scherm niet.

Eizo S2243WH-BK

Eizo EV2333WH-BK

De tweede monitor die we van Eizo ontvingen, de EV2333WH, is een moderner ogend apparaat. Het eerste wat opvalt is dat het scherm véél dunner is en een 16:9 beeldverhouding heeft. De 23 inch grote monitor beschikt over een PVA paneel met 1920x1080 resolutie. Net als de S2243W is ook dit scherm in hoogte verstelbaar en te gebruiken in portretmodus.

Ook voor deze monitor geldt dat de prestaties indrukwekkend zijn. De kleurweergave is de beste van alle monitoren uit de test en ook het contrast is met afstand beter dan wat alle andere schermen laten zien, zowel bij on-off als bij schaakbordmetingen. Onze metingen laten bovendien zien dat het scherm geen input lag heeft. Toch raden we dit scherm niet aan voor mensen die er ook serieus op willen gamen, de reactietijd is namelijk erg slecht. Ondanks dat kleine smetje op het blazoen van dit scherm scoort de EV2333W ronduit goed; het is een uitstekende monitor, die geen andere zwakke punten kent.

Eizo EV2333WH-BK

Fujitsu B24W-5 Eco

Fujitsu – tegenwoordig zonder achtervoegsel ‘Siemens’ – stuurde ons twee schermen toe, waarvan de eerste een vreemde eend in deze bijt is. De B24W-5 Eco is namelijk voorzien van een ‘goedkoop’ TN paneel. De prijs van ruim 330 euro verraadt echter dat we hier toch niet met een normaal consumentenmodel te maken hebben, normale 24 inch modellen zijn immers voor bedragen tussen de 175 en 250 euro te koop. De specificaties beloven echter geen wonderen; het enige ‘buitenissige’ aan de monitor is een in hoogte verstelbare standaard. Het gebruikte TN paneel is 24 inch groot en telt 1920x1200 beeldpunten in 16:10 formaat.

Wanneer we de monitor testen, blijkt dat het scherm presteert zoals we van duurdere TN monitoren gewend zijn: goed, maar qua kleurweergave, kijkhoek en uniformiteit minder dan IPS en PVA schermen. Vooral qua kijkhoek laat de B24W-5 Eco veel liggen ten opzichte van de concurrentie in deze test. Zoals vrijwel alle TN schermen die we testten heeft ook deze monitor geen input lag, maar de reactiesnelheid bij grijs-grijs overgangen laat te wensen over. Voordeel van de B24W-5 Eco is dat het scherm met een verbruik van iets meer dan 30 Watt wel erg zuinig is.

Fujitsu B24W-5 Eco

Fujitsu P26W-5 Eco

De P26W-5 Eco, het tweede model dat Fujitsu ons toestuurde, voelt zich meer thuis in deze vergelijkingstest. Deze 26 inch grote IPS monitor heeft een resolutie van 1920x1200 beeldpunten en presteert qua kleurweergave en kijkhoek beduidend beter. Het contrast laat echter wat te wensen over. Een ander nadeel is de matige reactiesnelheid en de input lag die maar liefst 32 milliseconde bedraagt. De toevoeging ‘Eco’ bij dit scherm duidt op het lage energieverbruik dat de monitor realiseert wanneer de ingebouwde lichtsensor zorgt voor automatische regeling van de backlight. Wordt de lichtsensor uitgeschakeld, dan komt het verbruik op 78 Watt, wat gezien de bijbehorende helderheid van iets meer dan 250 candela per vierkante meter juist niet zo indrukwekkend is.

Fujitsu P26W-5 Eco

HP LP2475w

Van HP bekijken we twee IPS monitoren, waarvan de eerste, de LP2475W alweer enige tijd op de markt is. Het scherm meet 24 inch en heeft 1920x1200 beeldpunten in 16:10 formaat. De monitor staat op een opvallende zilvergrijze voet, is in hoogte verstelbaar en draaibaar voor gebruik in portretmodus. Het scherm is voorzien van VGA, DVI, HDMI én DisplayPort aansluitingen zodat het eenvoudig met elke PC te verbinden is. Qua prestaties komt de LP2475W niet echt uit de verf. Slecht presteert het scherm op geen enkel punt, maar de monitor blinkt ook nergens uit. De kleurweergave is goed, maar contrast uniformiteit en kijkhoek kunnen ten opzichte van de andere schermen in de test niet imponeren. De relatief hoge reactietijd en de aanwezigheid van input lag maken dat het scherm ook voor gamers geen ideale oplossing is.

HP LP2475w

HP ZR24w

De tweede monitor die we van HP bekijken is de ZR24W. Ook dit 24 inch scherm is voorzien van een IPS panel met 1920x1200 resolutie, maar de gemiddelde verkoopprijs ligt met krap 400 euro zo’n 150 euro lager dan die van de LP2475W. Toch biedt ook dit scherm een in hoogte verstelbare voet met mogelijkheid voor portretweergave, VGA, DVI, HDMI én DisplayPort aansluitingen en claims qua helderheid en contrast die overeenkomen met de LP2475W. In de praktijk blijkt dat de ZR24W toch andere prestaties laat zien. De kleurweergave is minder nauwkeurig dan van de LP2475W en het minst goed van alle IPS en PVA monitoren in de test. Ook qua reactiesnelheid is het gebruikte panel geen hoogvlieger. De helderheidverdeling, ofwel uniformiteit, van het scherm is daarentegen wél erg goed. Dat kan echter niet voorkomen dat de monitor qua prestaties eigenlijk onder de andere IPS en PVA schermen in deze test bungelt.

HP ZR24w

LG W2220P-BF

Van LG ontvingen we één monitor, de W2220P-BF. Dit 22 inch grote scherm is voorzien van een IPS paneel en kost gemiddeld slechts 237 euro. Die relatief lage prijs heeft echter een reden, het gebruikte panel heeft namelijk een resolutie van ‘slechts’ 1680x1050 beeldpunten. Vind je dat geen probleem, dan kan de W2220P een erg interessante monitor zijn.

De monitor staat op een in hoogte verstelbare en draaibare voet en presteert bijzonder goed. Kleurweergave, contrast en uniformiteit zijn alle uitstekend en vooral de kijkhoek van dit scherm is waanzinnig goed. Ook van opzij bekeken blijft het scherm helder en contrastrijk. Wat wij echter niet snappen is waarom deze 22 inch monitor ruim 76 Watt moet verbruiken, zeker gezien de niet uitzonderlijk hoge helderheid van het scherm.

LG W2220P-BF

NEC MultiSync EA231WMi

NEC richt zich met haar monitoren écht op de zakelijke markt en het was voor dit merk niet moeilijk om modellen te vinden die geschikt zouden zijn voor onze test. In totaal ontvingen wij maar liefst drie IPS monitoren, één 23 inch model en twee schermen met een diagonaal van 24 inch.

Het eerste scherm is de MultiSync EA231WMi, een hele mond vol. Deze 23 inch monitor is voorzien van een 16:9 IPS paneel met 1920x1080 beeldpunten. Ook NEC is helemaal op de eco-tour en heeft de monitor voorzien van een ECO-button waarmee direct stroombesparende modi geselecteerd kunnen worden als mede een lichtsensor waarmee dit automatisch kan. Om je een goed gevoel te geven, is het scherm voorzien van een ‘Carbon Meter’ die realtime bijhoudt hoeveel CO2 je op die manier bespaart. Kijken we naar de interessantere features, dan zien we gelukkig dat ook dit scherm op een in hoogte verstelbare en draaibare voet staat, en dat aan VGA, DVI en DisplayPort ingangen gedacht is. De prestaties van het scherm zijn bovendien goed. De kleurweergave verdient een dikke pluim en de uniformiteit en zelfs de reactiesnelheid zijn prima. De input lag van 16 ms maakt overigens dat het scherm desondanks niet ideaal is voor gamers.

NEC MultiSync EA231WMi Black

NEC MultiSync 2490WUXi2

Een stuk duurder is de 24 inch grote LCD2490WUXi2. Dit scherm, afkomstig uit de professionele grafische serie van NEC, biedt dezelfde basismogelijkheden als de ES231WMi, maar is duidelijk bedoeld voor een kritischer publiek. Zo is het scherm voorzien van 12 bit beeldaansturing, een groter kleurbereik en uitgebreide mogelijkheden om het scherm hardwarematig te kalibreren.

Standaard uit de doos blijkt de kleurweergave van de monitor echter niet fantastisch. De prestaties zijn zeker niet slecht, maar we hadden er iets meer van verwacht. Contrast en uniformiteit zijn prima voor elkaar en – indien gewenst – kan het scherm een zeer helder beeld neerzetten. Ook de reactiesnelheid is redelijk goed. Enige écht matige puntje van dit scherm is de kijkhoek, die zeker vertikaal niet overhoudt.

NEC MultiSync LCD2490WUXi2

NEC MultiSync PA241W

De derde monitor van NEC luistert naar de naam PA241W. Net als de LCD2690WUXi2 gaat het om een 24 inch 16:10 monitor met 1920x1200 resolutie. Hoewel de specificaties van beide monitoren op elkaar lijken, verraadt het bijna 250 euro hogere prijskaartje van de PA241W dat er wel degelijk verschillen aanwezig moeten zijn. En dat is inderdaad het geval.

Het gebruikte IPS paneel in de PA241W biedt niet alleen een groter kleurbereik, het scherm biedt bovendien een 14-bits kleurverwerking voor nog nauwkeuriger kleurovergangen. Ook deze monitor is voorzien van uitgebreide menuopties om het scherm hardwarematig te kalibreren. Ook rechtstreeks uit de doos blijkt het scherm echter hoge ogen te scoren en eigenlijk geen zwakke punten te kennen. Kleurweergave, helderheid en contrast, alle zijn van uitstekend niveau. Ook de uniformiteit van het scherm is uitstekend en zelfs de reactiesnelheid is – voor een IPS monitor – erg goed. Enige minpunt is wat ons betreft de kijkhoek, die niet geweldig is. De goede scores van de PA241W komen echter wel tegen een prijs, want met 1013 euro is deze monitor samen met de 27 inch grote U2711 van Dell gedeeld de duurste uit de test.

NEC MultiSync PA241W Black

Philips 240PW9ES

De laatste monitor die we bekijken is afkomstig van Philips. De 240PW9ES is een 24 inch groot model met 1920x1200 IPS panel. De monitor met zilvergrijze rand staat op een voet van dezelfde kleur en is in hoogte verstelbaar en draaibaar naar portretmodus. De prestaties van het scherm zijn vrij goed.

De helderheid van het scherm is met bijna 400 candela erg hoog, al brengt dat wel een hoog energieverbruik met zich mee. De kleurweergave is bijzonder netjes en ook de helderheidverdeling is in orde. Het contrast laat iets te wensen over, iets wat we vaker zien bij monitoren met een erg hoge helderheid. Achilleshiel van dit scherm is de kijkhoek, deze is zeker voor een IPS monitor aan de beperkte kant. De relatief lage prijs van nog geen vijfhonderd euro maakt echter veel goed.

Philips 240PW9ES

Helderheid

Maximale helderheid

De maximale gemeten helderheid. Voor normaal gebruik, zonder direct invallend zonlicht, is 200 Candela per vierkante meter ruimschoots voldoende.

Helderheid bij 45° kijkhoek

Het percentage van de maximale helderheid dat we meten onder een horizontale kijkhoek van 45 graden. Hoe hoger, des te beter.

Contrast

Maximale contrast

De verhouding tussen een volledig wit en een volledig zwart scherm. Niet de meest realistische indicatie van de prestaties in de praktijk.

Contrast (checkerboard)

Het contrast bij dit afwisselende patroon van gelijktijdig getoonde witte en zwarte vlakken laat veel beter zien hoe het contrast van het scherm in de praktijk is. NEC en Eizo voeren het veld aan.

Kleur

Helderheid uniformiteit

Deze grafiek geeft aan hoe egaal verlicht de panelen zijn. Hoe hoger het getal, des te beter. De geteste modellen scoren vrijwel zonder uitzondering goed tot zeer goed. Alleen de HP LP2475W blijft wat achter.

Greyscale tracking

Deze meting geeft de afwijking aan ten opzichte van de ideale waarde - hoe groter het getal, des te meer afwijking het scherm vertoont qua kleurweergave. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat een waarde onder de 4 voor het doorsnee menselijk oog niet meer waarneembaar is. Alle schermen presteren zeer goed, alleen de Fujitsu B24W-5 valt wat uit de toon, maar de Eizo EV2333WH-BK is duidelijk koploper. Ook bij afzonderlijke deelmetingen voor rood, groen en blauw weergave scoort dit scherm in alle opzichten het beste.

Snelheid

Reactiesnelheid

We gaven het al aan in de inleiding, deze schermen haal je niet primair in huis om te gamen. De EA231WMi van NEC is een van de snelste panelen qua reactiesnelheid. De hier getoonde waardes voor 20-80-20 overgangen zijn het meest representatief voor de prestaties bij realistische, lastige overgangen.

Input lag

Naast reactiesnelheid is input lag een factor - de tijd tussen het aanleveren van het signaal bij de monitor en het moment dat dit verwerkt is en er beeld verschijnt. Op drie schermen na is dit een factor voor alle modellen.

Energieverbruik

Actief

Het energieverbruik, gemeten met een volledig wit scherm. De resultaten met een volledig zwart scherm vind je hier. De 23 inch Dell is duidelijk het zuinigste, terwijl de 27 inch Dell het meest verbruikt.

Standby

Het energieverbruik in standby. Kleine verschillen, al verbruikt het zuinigste scherm drie keer zo weinig als het minst efficiënte model. Maar ook 1,5W is equivalent aan slechts 3 euro per jaar, als het scherm 24/7 op standby zou staan.

Vergelijkingstabel

Algemeen
 
MerkDellDellDellEizoEizoFujitsuFujitsuHPHPLGNECNECNECPhilips
ProductnaamUltraSharp U2311HUltraSharp U2410 BlackUltraSharp U2711EV2333WH-BKS2243WH-BKB24W-5 EcoP26W-5 EcoLP2475wZR24wW2220P-BFMultiSync EA231WMi BlackMultiSync LCD2490WUXi2MultiSync PA241W Black240PW9ES
ProductcodeU2311HBU2410BU2711BEV2333WH-BKS2243WH-BKS26361-K1334-V140S26361-K1243-V140KD911ATVM633A4W2220P-BF600026936000274560002696240PW9ES
DetailsProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfoProductinfo
Paneeleigenschappen
Type monitorTFTTFTTFT
Scherm formaat23 inch24 inch27 inch23 inch22 inch24 inch26 inch24 inch24 inch22 inch23 inch24 inch24 inch24 inch
Resolutie1920x10801920x12002560x14401920x10801920x12001920x12001920x12001920x12001920x12001680x10501920x10801920x12001920x12001920x1200
Pixeldichtheid96 ppi94 ppi109 ppi96 ppi103 ppi94 ppi87 ppi94 ppi94 ppi90 ppi96 ppi94 ppi94 ppi94 ppi
PaneeltechniekIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAVA / MVA / PVAVA / MVA / PVATNIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVAIPS / PLS / AHVA
BacklightCCFLCCFLCCFLCCFLCCFLCCFLCCFLCCFLCCFLCCFLCCFL
Beeldverhouding16:916:1016:916:916:1016:1016:1016:1016:1016:916:1016:1016:10
Pixelgrootte0.265 mm0.27 mm0.233 mm0.265 mm0.247 mm0.270 mm0.247 mm0.27 mm0.270 mm0.247 mm0.265 mm0.270 mm0.270 mm0.27 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
120 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen11111
DisplayPort
Aantal DisplayPort ingangen11111
Geïntegreerde USB HUB
USB versie2.02.02.02.02.02.02.02.02.02.0
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geheugenkaartlezer
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte55.0 cm56 cm65 cm54.7 cm51.1 cm55.9 cm60.0 cm56 cm55.6 cm51.8 cm55.0 cm55.4 cm55.6 cm56 cm
Afmeting - Hoogte35.6 cm79 cm43 cm34.7 cm33.3 cm37.6 cm40.9 cm52 cm42.5 cm44.0 cm37.9 cm43.2 cm36.3 cm43 cm
Afmeting - Diepte18.4 cm20 cm20 cm23.6 cm8.5 cm6.4 cm9.3 cm25 cm23.5 cm27.1 cm22.0 cm30.6 cm83.8 cm22 cm
In hoogte verstelbaar
Minimum hoogte bovenrand35.6 cm79 cm43 cm34.7 cm33.3 cm37.6 cm52 cm42.5 cm44.0 cm37.9 cm43.2 cm36.3 cm43 cm
Maximaal in hoogte verstelbaar8.2 cm11 cm12 cm10 cm10 cm15 cm13 cm
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mmVesa 100mm
Gewicht6.45 kg7 kg7.7 kg7.1 kg6.6 kg7.8 kg10.5 kg9 kg11.5 kg6.7 kg8.5 kg11.8 kg10.6 kg8 kg
KleurZwartZwartZwartZwartZwartZilverZilverZilver/ZwartZwartZwartZwartZwartZwartZilver
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln1070 mln1070 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln16.7 mln
Reactietijd8 ms6 ms6 ms7 ms6 ms5 ms5 ms6 ms7 ms5 ms14 ms8 ms8 ms5 ms
Helderheid300 cd/m²400 cd/m²350 cd/m²300 cd/m²350 cd/m²300 cd/m²400 cd/m²400 cd/m²400 cd/m²300 cd/m²270 cd/m²320 cd/m²360 cd/m²400 cd/m²
Contrastratio10000 : 180000 : 11000 : 13000 : 11200 : 11000 : 11000 : 11000 : 11000 : 11000 : 11000 : 11000 : 11000 : 13000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek178 °178 °178 °178 °178 °170 °178 °178 °178 °178 °178 °178 °178 °178 °
Maximale verticale kijkhoek178 °178 °178 °178 °178 °170 °178 °178 °178 °178 °178 °178 °178 °178 °
Stroomverbruik (actief)33 W75 W113 W24 W36 W33 W120 W85 W67 W43 W75 W95 W90 W
Stroomverbruik (in standby)1 W2 W0.1 W1.5 W0.4 W0 W2 W1 W40 W0.45 W1 W1 W1 W
Garantie
Garantie termijn3 jaar3 jaar3 jaar5 jaar3 jaar3 jaar3 jaar3 jaar3 jaar3 jaar
Testresultaten
Native kleurtemperatuur6770 K6680 K6834 K7075 K7040 K6848 K6948 K6003 K7262 K7227 K7020 K7217 K6535 K7323 K
Afwijking van ideale kleurtemperatuur270 K180 K334 K575 K540 K348 K448 K497 K762 K727 K520 K717 K35 K823 K
Helderheid (max.)254 cd/m²243 cd/m²251.5 cd/m²274 cd/m²336 cd/m²227 cd/m²257 cd/m²294 cd/m²300 cd/m²279 cd/m²274 cd/m²368 cd/m²256 cd/m²391 cd/m²
Helderheid (min.)0.19 cd/m²0.3 cd/m²0.28 cd/m²0.07 cd/m²0.27 cd/m²0.23 cd/m²0.35 cd/m²0.39 cd/m²0.53 cd/m²0.25 cd/m²0.27 cd/m²0.39 cd/m²0.29 cd/m²0.51 cd/m²
Helderheid onder 45° kijkhoek (horizontaal)45 %46 %51 %58 %71 %54 %55 %46 %54 %59 %53 %50 %45 %44 %
Helderheid onder 45° kijkhoek (verticaal - boven)24 %20 %25 %23 %34 %11 %24 %25 %16 %63 %23 %18 %23 %26 %
Helderheid onder 45° kijkhoek (verticaal - onder)25 %21 %26 %26 %37 %14 %42 %23 %19 %67 %22 %19 %24 %24 %
Helderheid uniformiteit78 %82 %84 %83 %83 %79 %80 %75 %85 %80 %83 %83 %86 %81 %
Contrast (max.)1366 : 1800 : 1884 : 14110 : 11225 : 1986 : 1726 : 1757 : 1567 : 11125 : 11010 : 1937 : 1886 : 1763 : 1
Contrast (transverse)928 : 1659 : 1698 : 12304 : 1908 : 1841 : 1590 : 1620 : 1464 : 1761 : 1802 : 1861 : 1615 : 1676 : 1
Contrast (checkerboard)305 : 1283 : 1315 : 1405 : 1279 : 1390 : 1312 : 1325 : 1271 : 1230 : 1324 : 1405 : 1317 : 1342 : 1
Luminance loading-3.5 %3.5 %-2.8 %
Halation3.9 %-3 %3.2 %
Grayscale Gamma1.952.182.242.182.132.362.212.262.232.232.122.192.222.4
Afwijking van ideale greyscale gamma0.250.020.040.020.070.160.010.060.030.030.080.010.020.2
Greyscale tracking2.4 mΔuv1.9 mΔuv3.8 mΔuv1.3 mΔuv1.7 mΔuv4.9 mΔuv3.2 mΔuv3.1 mΔuv4 mΔuv3.2 mΔuv2.8 mΔuv3.1 mΔuv2.8 mΔuv2.4 mΔuv
Red tracking18.5 mΔuv38.8 mΔuv9.7 mΔuv24.5 mΔuv31.8 mΔuv36 mΔuv35 mΔuv29.4 mΔuv29.9 mΔuv38 mΔuv
Green tracking7 mΔuv12 mΔuv2.6 mΔuv8.8 mΔuv12.4 mΔuv11.6 mΔuv10.2 mΔuv8.3 mΔuv7.9 mΔuv11.2 mΔuv
Blue tracking22.5 mΔuv43.8 mΔuv18.3 mΔuv31.9 mΔuv42.4 mΔuv39.2 mΔuv35.4 mΔuv39.2 mΔuv30.9 mΔuv38.8 mΔuv
Reactietijden en inputlag
Reactietijd (0%-100%)6.5 ms8 ms8.1 ms13.8 ms3.1 ms4.8 ms5.6 ms7.8 ms15.9 ms6.4 ms10.4 ms7.7 ms6.1 ms6.5 ms
Reactietijd (100%-0%)10.3 ms11.1 ms8.6 ms9.7 ms4.8 ms1.7 ms8.8 ms9.7 ms5.9 ms6.4 ms4.2 ms6.9 ms5.6 ms8.6 ms
Reactietijd (0%-100%-0%)16.8 ms19.1 ms16.7 ms23.5 ms7.9 ms6.5 ms14.4 ms17.5 ms21.8 ms12.8 ms14.6 ms14.6 ms11.7 ms15.1 ms
Reactietijd (20%-80%)8.3 ms8.5 ms7.2 ms14.6 ms8.5 ms22.5 ms8 ms9.6 ms16.4 ms9 ms7.4 ms7.7 ms9.4 ms8 ms
Reactietijd (80%-20%)11.7 ms11.6 ms7.6 ms12.3 ms10.7 ms4.8 ms7.7 ms8.4 ms7.8 ms5.6 ms4.3 ms8.5 ms6.1 ms7.3 ms
Reactietijd (20%-80%-20%)20 ms20.1 ms14.8 ms26.9 ms19.2 ms27.3 ms15.7 ms18 ms24.2 ms14.6 ms11.7 ms16.2 ms15.5 ms15.3 ms
Input lag t.o.v. CRT0 ms16 ms16 ms0 ms16 ms0 ms32 ms17 ms16 ms16 ms16 ms32 ms16 ms16 ms
Energieverbruik
Energieverbruik helderheid maximaal (wit)32.7 W62.5 W90.5 W38 W67.6 W34 W78.5 W87 W74.9 W76.1 W40 W75.8 W65.1 W89 W
Energieverbruik helderheid maximaal (zwart)30.5 W57.5 W89.2 W35.8 W64 W37.1 W74.5 W82 W71.3 W73.2 W37.3 W72.1 W63 W84.5 W
Energieverbruik (standby)0.6 W0.7 W1.1 W0.7 W0.6 W0.7 W0.6 W1.5 W0.8 W0.6 W0.5 W0.9 W0.7 W1.1 W
Energieverbruik (uit)0.4 W0.6 W0.7 W0.1 W0.1 W0.4 W0.4 W0.9 W0.6 W0.5 W0.4 W0.3 W0.1 W0.7 W

Conclusie

Kijken we puur naar de prestaties, dan komt een viertal monitoren als beste uit de bus. De U2711 van Dell, de S2243W en EV233W van Eizo en NEC’s PA241 laten over het geheel gezien de beste scores noteren en verdienen hiermee een Hardware.Info Gold Award. Laten we ook de prijs meewegen, dan blijkt vooral de UltraSharp U2311H van Dell een erg interessante keuze, al blijft ruim 300 euro veel geld voor een 23 inch monitor. Desalniettemin goed voor een Silver Award. De beste prijs-kwaliteitverhouding en hiermee de Bronze Award wordt gescoord door LG’s W2220P, een 22 inch model dat voor slechts 237 euro prima prestaties biedt. Enige echte nadeel aan dit scherm is de relatief beperkte resolutie van 1680x1050 pixels. Een andere interessante keuzes is de EA231WMi van NEC, die goede prestaties combineert met een relatief scherpe prijs.

Dell UltraSharp U2711
Eizo S2243W
Eizo EV2333WH
NEC PA241

Dell UltraSharp U2311H

LG W2220P


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Dell UltraSharp U2311H

Dell UltraSharp U2311H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 10000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell UltraSharp U2410 Black

Dell UltraSharp U2410 Black

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 400 cd/m²
 • 80000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Dell UltraSharp U2711

Dell UltraSharp U2711

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Eizo EV2333WH-BK

Eizo EV2333WH-BK

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 7 ms
 • 300 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Eizo S2243WH-BK

Eizo S2243WH-BK

 • 22 inch
 • 1920x1200
 • 103 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1200 : 1
Niet verkrijgbaar
Fujitsu B24W-5 Eco

Fujitsu B24W-5 Eco

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Fujitsu P26W-5 Eco

Fujitsu P26W-5 Eco

 • 26 inch
 • 1920x1200
 • 87 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP LP2475w

HP LP2475w

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP ZR24w

HP ZR24w

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 7 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award LG W2220P-BF

LG W2220P-BF

 • 22 inch
 • 1680x1050
 • 90 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC MultiSync EA231WMi Black

NEC MultiSync EA231WMi Black

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 14 ms
 • 270 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC MultiSync LCD2490WUXi2

NEC MultiSync LCD2490WUXi2

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 8 ms
 • 320 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC MultiSync PA241W Black

NEC MultiSync PA241W Black

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 360 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 240PW9ES

Philips 240PW9ES

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 5 ms
 • 400 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*