Sandisk G3 60GB SSD review

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. G3
 3. 3. Benchmarks: HD Tune
 4. 4. Benchmarks: HD Tune Random Access
 5. 5. Benchmarks: PCMark Vantage
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Sandisk is met afstand de grootste producent van flashgeheugen ter wereld en is zodoende ook marktleider op het gebied van ondermeer geheugenkaartjes. Geen wonder dat we bij het uitkomen van de eerste SSD’s van dit merk – inmiddels ruim drie jaar geleden – direct geïnteresseerd waren om de producten aan een grondige test te onderwerpen. Dat bleek echter niet eenvoudig te realiseren: Sandisk richtte zich de eerste jaren alleen op de OEM-markt, lees: het leveren van SSD’s aan notebookleveranciers als Dell en anderen. Los werden de Sandisk SSD’s niet verkocht en zodoende waren ze ook niet beschikbaar voor een test als los product.

Sandisk G3 60GB

Begin 2009 kondigde Sandisk op de CES beurs de G3-reeks SSD’s aan, die wél bedoeld zou zijn voor de losse verkoop. Het heeft echter nog meer dan een jaar geduurd eer de eerste G3 daadwerkelijk het levenslicht zou zien en nog veel langer voordat een exemplaar z’n weg naar ons testlab in Voorburg zou vinden. Dat is gelukkig inmiddels gelukt: tijd om te analyseren of Sandisk als flash-grootmacht kan opboksen tegen de producten van onder meer Intel en OCZ.  Wij gingen aan de slag met de 60 GB uitvoering van de SSD, welke voor gemiddeld zo'n 165 euro te koop is.

G3

De Sandisk SSD is verkrijgbaar in twee uitvoeringen met een capaciteit van 60 GB of 120 GB. Uiteraard maakt de SSD gebruik van MLC-flashchips van eigen makelei , maar daarnaast heeft Sandisk ook een eigen controller ontwikkeld, die door het leven gaat als de Sandisk SDC4.

Deze controller maakt verbinding met de PC via Serial ATA 300 en wordt bijgestaan door 64 MB cachegeheugen. Aan de belangrijkste eis voor hedendaagde SSD’s, de ondersteuning voor het TRIM-protocol, wordt voldaan. Over de exacte werking van de controller wil Sandisk weinig kwijt, behalve dat we in de specsheets hippe termen als ExtremeFFS page-based flash-management technology en All Bit Line architecture tegenkomen. Belangrijker is dat Sandisk enkele interessante claims doet voor wat betreft de betrouwbaarheid van de SSD’s. De MTBF (mean time before failure, ofwel de geschatte gemiddelde levensduur) is 2 miljoen uur, ofwel 228 jaar. Vermoedelijk ga je de SSD na aankoop niet zo lang gebruiken…  Maar goed, de MTBF kijkt naar de fysieke gesteldheid van apparaten en juist daarover hoef je je bij SSD’s, die immers geen bewegende onderdelen hebben, geen zorgen te maken.

Sandisk G3 60GB

Interessanter is dan ook dat Sandisk een nieuwe standaard heeft bedacht om de betrouwbaarheid van de data geplaatst op SSD’s op te geven: LDE, wat staat voor Long-term Data Endurance. Hiermee geeft men aan hoeveel data er naar de SSD kan worden weggeschreven voordat er problemen verwacht kunnen worden. Voor de 60 GB versie geeft Sandisk aan dat er 40 Terabyte geschreven kan worden. Dat betekent dat de hele SSD een kleine 700 keer volledig beschreven kan worden. Met de opgegeven theoretische schrijfsnelheid van 120 MB/s zou je in theorie in een worst-worst-case scenario in 4 dagen 40 Terabyte aan data weg kunnen schrijven. Dat zal in de praktijk echter uiteraard niet gebeuren en hoe deze LDE-score kan vertaald worden naar een tijdsduur bij ‘gemiddeld gebruik’ – voor zover je dat überhaupt kunt specificeren – zal nog moeten blijken. Ook zullen we moeten afwachten tot andere fabrikanten deze standaard gaan gebruiken om een inschatting te maken of 40 TB veel of juist weinig is.

Sandisk geeft aan dat de G3 leessnelheden tot 220 MB/s en schrijfsnelheden tot 120 MB/s moet kunnen behalen. Over random-read en -write snelheden wordt in de specificaties niet gerept.

De gemiddelde prijs van € 165 voor de 60 GB versie is een stuk hoger dan de OCZ Vertex 2 Extended 60 GB, onze huidige favoriet. Die SSD koop je voor gemiddeld € 122. We moeten er wel bijzeggen dat de Sandisk G3 op sommige plekken voor een stuk scherpere prijzen verkrijgbaar is.

Benchmarks: HD Tune

We hebben de Sandisk G3 getest op een systeem met Intel Pentium Dual-Core E2140 processor en moederbord met ICH9R south bridge met AHCI ingeschakeld. De tests zijn uitgevoerd onder Windows 7 x86.

Allereerst kijken we naar lees- en schrijf-benchmarks van HD Tune. Bij deze test wordt de volledige capaciteit van de SSD van begin tot eind uitgelezen c.q. beschreven. Daarnaast wordt in deze test de gemiddelde toegangstijd bepaald.

In de leestest komen we op gemiddeld 173 megabyte per seconde, niet bepaald geweldig. De toegangstijd is ook veel hoger dan gebruikelijk bij SSD's: 0,4 ms.

Bij de schrijftest geeft HD Tune een gemiddelde score van circa 90,7 MB/s, opnieuw niet echt een waarde waar Sandisk trots op kan zijn.

Benchmarks: HD Tune Random Access

Een betere maat voor de prestaties in de praktijk zijn de Random access tests van HD Tune. Hierbij leest of schrijft het benchmarkprogramma bestanden van vier groottes (512 bytes, 4 kB, 64 kB en 1 MB) op willekeurige plekken. We krijgen als score zowel het aantal van deze bewerkingen per seconde als de daaruit voortvloeiende gemiddelde doorvoersnelheid. In de vergelijkingstabel vind je alle resultaten, op deze pagina richten we ons op de groottes 4 kB en 1 MB.

4 kB tests

De leestest met 4 kB bestanden geeft een mooie indicatie voor workloads waarbij zo snel mogelijk vele kleine bestanden moeten worden ingelezen. Het opstarten van Windows of bijvoorbeeld het laden van levels binnen een spel zijn daarvan mooie voorbeeelden. Sandisk eindigt helemaal onderin de grafiek.

Bij het schrijven van kleine 4 kB bestandjes zien we opnieuw zeer matige prestaties.

1 MB tests

Het zo snel mogelijk lezen of schrijven van willekeurige 1 MB bestanden is een andere tak van sport, maar ook hier eindigt Sandisk met een bedroevend resultaat.

Zoals te verwachten levert het schrijven van 1 MB segment ook geen goed resultaat op.

Benchmarks: PCMark Vantage

De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe SSD's in de praktijk presteren. De beste benchmark daarvoor is en blijft de HDD test van PCMark Vantage. Deze test simuleert de hardeschijf toegang van echte programma's en geeft een maat voor de prestaties van de drive in verschillende scenarios. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een maat voor de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. Wie op zoek is naar een SSD of harde schijf kan het best naar deze PCMark scores kijken om een idee te krijgen hoe de disk daadwerkelijk zal gaan presteren in een echt systeem.

Kijken we naar de totaal score, dan is het direct duidelijk: met 17373 punten is dit één van de langzaamste SSD's in onze database.

Conclusie

Eigenlijk zijn we snel uitgepraat. Van een flash-expert als Sandisk hadden we veel meer verwacht. Het blijkt maar weer dat de ware kracht van SSD’s echt bij de controller zit en op dit vlak hebben Intel, Indilinx en SandForce op dit moment toch echt de beste kaarten in handen. De Sandisk G3 is een stuk duurder dan de OCZ Vertex 2 60 GB en presteert aanzienlijk minder. Duidelijk verhaal: koop de OCZ en laat de Sandisk netjes in de winkel liggen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Sandisk G3 60GB

Sandisk G3 60GB

 • SSD
 • 60 GB
 • Serial ATA 300
 • Sandisk SDC4
 • 220 MB/s
 • 120 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*