Fractal Design Define R3 review

24 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Voorzijde
 4. 4. Zwart-wit
 5. 5. Harde schijven en SSD's
 6. 6. Koeling
 7. 7. Conclusie
 8. 2 besproken producten
 9. 24 reacties

Zwart-wit

In de inleiding noemden we al dat de behuizing van de buitenkant er minimalistisch uitziet. Er zijn haast geen overbodige randen, hoekjes, kleuren of dergelijke dingen te bekennen. Hooguit het ledje aan de bovenkant tussen de audio aansluitingen, twee USB 2.0 connectoren en eSATA poort. Intern is er des te meer te zien, en het is ook daar waar de Define R3 meest interessante opties biedt. Bij het openschuiven van de zijkant merken we dat dit nogal stroef gaat. Dat maakt het lastiger de behuizing snel en echt gemakkelijk te openen, voordeel is wel dat deze het geluid beter isoleert juist omdat de zijkant zo goed vast zit.

Eenmaal open valt het zwart-wit thema op. De behuizing is geheel zwart (ook van binnen) maar zo zijn bijvoorbeeld de sledes voor de harde schijven en fans wit van kleur. Dit levert een leuk contrast op, maar is niet uniek voor deze behuizing. Zowel de Define R2 als de Array (mini-ITX behuizing) hebben deze kleurafwerking ook. Echt van belang zijn deze kleuren niet, er is immers geen venster aanwezig dus het levert enkel een leuk zicht op als de behuizing open is.

Fractal Design Define R3 Black Pearl
De uitsparing voor CPU koelers is hier groter dan die van zijn voorganger

Waar de Define R2 voorzien was van bitumen geluidsisolatie, is dat nu ander materiaal. Het nadeel van dit bitumen was de geur die het verspreidde als het nieuw is, maar ook het gewicht. De Define R3 is dan ook ietsjes lichter dan zijn voorganger. Geluidsdempende matten in een behuizing is niet iets nieuws, wat we echter niet vaak zien is dat zelfs de optionele fanposities met dit materiaal bedekt zijn. Ook zijn beide zijkanten bedekt met dit materiaal, dat was ook bij de R2 zo, maar zien we wederom niet zo vaak bij andere behuizingen. Op die manier vindt er nog minder lekkage van geluid plaats en dit is dan ook een belangrijk punt in het minimaliseren van de geluidsoverlast.

Fractal Design Define R3 Black Pearl


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Fractal Design Define R2 Black Pearl

Fractal Design Define R2 Black Pearl

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award Fractal Design Define R3 Black Pearl

Fractal Design Define R3 Black Pearl

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*