Logitech G510 Gaming keyboard review

39 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Logitech G510 Gaming keyboard
  2. 2. Veelzijdig
  3. 3. Ervaring
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Logitech G510 Gaming keyboard

De gaming keyboards van Logitech zijn al sinds de lancering van de eerste G15 versie een succes. Het was de eerste met speciale gaming toetsen en een LCD scherm voor in game informatie. Nu met de G510 zijn we alweer bij de zesde versie van deze reeks beland, weer met extra functionaliteit.

Logitech G510 Gaming Keyboard

Als je niet zo fanatiek bent met games op de computer, kan het zijn dat een simpel desktop toetsenbord en muis afdoende zijn om prima mee te gamen. Toch is het soms handig om te kunnen zien welk nummer Windows Media Player afspeelt en makkelijk te kunnen wisselen van muziek. Ook kan een spel zoals World of Warcraft makkelijker zijn wanneer je er macro’s op toepast; toetscombinaties worden dan uitgevoerd met slechts één druk op de knop.

Er bestaan losse programma’s die een macro uit kunnen voeren door eerst een combinatie te maken op het toetsenbord, alleen is het instellen hiervan nog steeds omslachtig. Met de G510 kan je op ieder moment een macro maken door de” Macro Record” toets in te drukken. Je kan direct een macro uitvoeren met een van de 18 G-toetsen aan de linkerzijde, vlak naast het WASD gedeelte. Ook is het voorzien van een LCD scherm, te vinden bovenin het toetsenbord.

Veelzijdig

Het voordeel van het scherm verwerkt in de behuizing is de informatie dat het levert van het spel dat je aan het spelen bent. Je kan bijvoorbeeld zien wat de tussenstand is tussen jou en de vijand en hoeveel leven je zelf nog hebt. Ook kan je e-mail weergegeven worden en het is mogelijk om het dagelijkse nieuws via RSS in het kort te volgen op het scherm, waarna je het kan openen op de computer als het jou interessant lijkt.

Een toetsenbord zoals dit wordt voornamelijk aangeschaft door spelfanaten, maar ook desktopgebruikers kunnen goed gebruikmaken van de G510. Het heeft een lekkere toetsaanslag en geeft controle over een software mediaspeler met de mediatoetsen rechts bovenin, inclusief controle over het volume via een dempknop en een grote volumeknop in de vorm van een scrollwiel. Ook zijn de verlichte toetsen goed afleesbaar in het donker, met de keus uit een kleurengamma zo oneindig als de regenboog. Ook eerdere modellen zoals de G19 en G110 van Logitech hebben deze optie.

Logitech G510 Gaming Keyboard
Het laatste nieuws is zichtbaar via RSS

Net als de G110 heeft de G510 een ingebouwde geluidskaart. Deze wordt zonder speciale driver standaard herkend door Windows en neemt de geluidskaart in je computer direct over wanneer je een headset in de ingangen van het keyboard steekt. Een dempknop voor geluid en opname zijn aanwezig. Het geluid is goed, maar verwacht geen surround wonderen van de ingebouwde geluidschip, wij konden het verschil tussen voor en achter niet herkennen met een headset. Een audiotest konden wij helaas niet uitvoeren, doordat er teveel storing in het signaal aanwezig was. Het handige van de geluidskaart is wel dat je geen speakeraansluitingen hoeft te verliezen. Dit is wel het geval als een keyboard de audioaansluitingen van de computer nodig heeft en daardoor de audio alleen maar doorlust.

Logitech G510 Gaming Keyboard
De aansluitingen van de USB geluidskaart met dempknop.

Ervaring

De toetsen hebben een lekkere aanslag en de G510 is stevig gebouwd. De meningen verschillen echter over de grootte van de toetsen en de plaatsing hiervan. De versie die wij mochten testen heeft een Nederlandse indeling, waardoor de entertoets hoog is, in plaats van breed. En naast de linker shift is een ‘’\’’aanwezig, waardoor deze shift kleiner is dan normaal. Hierbuiten verschilt dit toetsenbord niet veel van andere, wel is ons opgevallen dat de lettertoetsen smal aanvoelen, ook al hebben ze fysiek een gemiddelde maat.

De afwijkende Shift en Enter toetsen van de G510

Wanneer je een spel start, start een profiel van het spel standaard mee, waardoor de G-toetsen altijd de juiste instellingen hebben zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Mocht je toch willen wisselen terwijl je al in een spel zit, dan kan dat makkelijk via het LCD. De toetsenbordfuncties en het scherm kunnen bediend worden met de aanwezige knoppen rondom. Minder handig vinden wij de compatibiliteit van games voor de weergave op het LCD, slechts een handvol wordt ondersteund voor het scherm. Als je wilt zien welke spellen worden ondersteund, dan kan je terecht op de site van Logitech.

Een voorziening die we bij steeds meer gaming toetsenborden zien is de optie om de Windows-toetsen te blokkeren. Tot nog toe hebben alle gaming toetsenborden van Logitech deze optie. Bovenin het klavier zit een kleine schuifknop waarmee je het toetsenbord in de gamestand kan zetten, hiermee worden de Windows toetsen uitgeschakeld zodat je een spel niet zo snel meer ongewenst verlaat.

Conclusie

De macrotoetsen, het ingebouwde LCD, de geluidskaart en verlichte toetsen zorgen voor een verbreding van de spelbeleving en maken deze een stuk aangenamer. Ook voor standaard desktop gebruik kunnen deze een fijne toevoeging zijn, al zal de prijs van gemiddeld 105 euro een beletsel vormen om zomaar even over te stappen.

De ingebouwde stopwatch van het LCD scherm kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de baktijd van je pizza in de gaten te houden, maar ook hoe snel je door een bepaald traject van je spel heen komt. Het laatste nieuws kan je makkelijk volgen op het scherm en de mediatoetsen zijn handig om muziek te bedienen. De ingebouwde geluidskaart is in combinatie met een headset perfect om tussendoor een Skype gesprek te voeren en kan gebruikt worden om te communiceren met andere spelers in een spel. Over de precieze audiokwaliteit kunnen wij alleen niets zeggen, een test konden wij door storing in het signaal niet uitvoeren. De toetsen voelen smaller dan normaal, maar tikken met een prettige aanslag, mits je van hoge toetsen houdt. De G510 van Logitech is met de kleine kanttekeningen daargelaten een prima uitgebreid toetsenbord en zeker voor gamers een aanrader.

Logitech G510 Gaming Keyboard


Logitech G510


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Logitech G510 Gaming Keyboard

Logitech G510 Gaming Keyboard

  • Toetsenbord
  • Qwerty
Niet verkrijgbaar
0
*