Logitech Z-5500 vs. Sony HT-AS5 review

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Home cinema systemen
 3. 3. Aansluitingen en codecs
 4. 4. Sony HT-AS5
 5. 5. Logitech Z-5500
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Surround
 8. 8. Muziek
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

De markt voor PC speakers vertoont al jaren weinig beweging. Er valt genoeg te kiezen voor wie een setje goedkope stereo speakers zoekt, al dan niet vergezeld van een subwoofer. Qua surround-sets houdt het echter al enige tijd niet over. Brachten merken als Creative en Logitech ooit met enige regelmaat een nóg extremere set uit, met meer speakers, meer vermogen en meer mogelijkheden, inmiddels lijkt 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' het devies: de meeste surroundsets bevinden zich in het prijssegment rond de 100 euro. Ze zijn heel aardig voor een kleine kamer, rond de computer, maar meer moet je er niet van verwachten.

Logitechs Z-5500 set is de facto de enige surround speakerset van een groot merk die nog goed verkrijgbaar is. Eigenlijk is de Z-5500 al ruim een jaar end of life, maar bij gebrek aan een opvolger vindt deze set nog altijd aftrek bij kopers die wél wat meer willen - of gewoon een betaalbare surround set voor in de huiskamer. Hoewel alles-in-één thuisbioscoop sets beslist niet duur zijn, is de Z-5500 met zijn adviesprijs van 399 euro maar gemiddelde verkoopprijs van zo'n 325 euro nog altijd een scherp geprijsd alternatief. Je hoeft niet heel hard te zoeken om deze installatie voor zo'n 250 euro in huis te halen.

Toch knaagt het bij de liefhebbers van films, hardware enthousiastelingen en gamers. Ze kunnen terecht bij het Duitse merk Teufel, dat eveneens voor behoorlijk scherpe prijzen indrukwekkende speakersets biedt. Maar die ontberen een decoder voor surround codecs als Dolby Digital en DTS - apart verkrijgbaar, maar het drijft de prijs wel op. Om die reden haalde Hardware.Info weer eens de Z-5500 voor de dag en zette hem naast een interessant geprijsde en in zekere zin vergelijkbare set van Sony, de HT-AS5.


De Sony HT-AS5 en Logitech Z-5500

Z-5500 vs HT-AS5

De Logitech Z-5500 is voornamelijk gericht op computergebruikers met de behoefte aan goed geluid voor games, muziek en films. Ondanks dat de set feitelijk al langere tijd 'end of life' is, wordt hij nog altijd verkocht - bij gebrek aan een opvolger en omdat de set zeer populair is onder de meer veeleisende computergebruikers. Bij verschijnen hebben we deze set ook door Hardware.Info getest, maar dat was voordat we alle testdata in de site beschikbaar konden maken. Naar aanleiding van aanhoudende vragen van bezoekers voelen we deze set opnieuw aan de tand en kijken we hoe hij het anno 2010 doet.

De Sony HT-AS5 zal voornamelijk in de woonkamer gebruikt worden in combinatie met een televisie. Maar deze Sony set is ook inzetbaar als super deluxe PC speakerset, net als de Z-5500. Op gelijke wijze is de set van Logitech geen gekke oplossing om voordelig surround-geluid in de huiskamer te halen. Wij zetten deze twee apparaten in deze review uiteen om te zien of ze in beide gevallen ook functioneel zijn.

Home cinema systemen

Wie echt het beste wil op het gebied van surroundgeluid, haalt een aparte AV-receiver en een set speakers in huis. Natuurlijk kan je hier zoveel investeren, als je zelf wilt - en je budget toelaat - maar vanaf zo'n 1000 euro haal je een heel aardige instapset in huis. Dan heb je in ieder geval een apparaat met een flinke hoeveelheid ingangen, zodat je al je apparatuur (pc of notebook, televisie, settopbox, game console, harddisk recorder, etc.) kan aansluiten en speakers met een behoorlijke klankkast. Bovendien kan je alle gangbare surround codecs afspelen, van eenvoudige Dolby Digital tot DTS-HD Master Audio.

Onkyo TX-SR608 Black
Een goede set met aparte componenten begint met een receiver. Deze Onkyo TX-SR608 is niet voor niets populair: zeer complete specificaties voor een alleszins behapbaar bedrag.

Niet iedereen wil zo'n bedrag neerleggen en gelukkig valt er ook genoeg te kiezen in de productgroep home cinema systemen. Complete sets met, meestal in één behuizing, een optisch loopwerk en een versterker en daarnaast een set 2.1, 5.1 of zelfs 7.1 speakers. Helaas geldt voor audio-apparatuur dat de 'Wet van Moore' niet opgaat. Met andere woorden, hoewel er steeds scherpere aanbiedingen lijken te komen (een complete set haal je al voor zo'n 250 euro in huis met sommige aanbiedingen), worden die maar zeer gedeeltelijk mogelijk gemaakt door goedkopere chips en processors in de versterker - de rest van de 'korting' kan alleen door kostenbesparingen op materiaal en omvang gemaakt worden. Laten materiaal en omvang nu net bepalende factoren zijn voor de geluidskwaliteit van speakers... Grof gezegd - met een verzoek om vergiffenis aan de echte audio-liefhebbers - zijn er twee manieren om speakers met  'goed geluid' te produceren: een flinke omvang van de behuizing, óf een zeer ingenieus geconstrueerde, kleinere behuizing, al dan niet met toevoeging van een flinke hoeveelheid dure elektronica om de gebreken van de behuizing te maskeren met behulp van digitale signaalverwerking. Aan de versterkerkant geldt hetzelfde: een flink vermogen is de eenvoudigste manier om ook bij laag volume het hele frequentiebereik weer te geven, terwijl een ingenieuze constructie van de circuits ook met een veel lager vermogen hoge kwaliteit kan produceren. In beide gevallen geldt uiteraard dat de kwaliteit van de afzonderlijke onderdelen een beslissende factor is.In de regel kan je stellen dat duurdere sets beter zijn, al zijn er natuurlijk (grote) verschillen tussen sets, zowel binnen een prijsklasse als daartussen. Een goedkope set kan positief verrassen, een duurdere kan tegenvallen.

LG HT-202 SF
Een home cinema set met 5.1 speakers voor minder dan 100 euro? Het kan.

Wie tussen de regels door heeft gelezen, begrijpt dat je niet teveel moet verwachten van een 'goedkope' home cinema of speakerset. Dat wil niet zeggen dat zo'n set onder alle omstandigheden slecht is of niet aan te bevelen - uiteindelijk telt de verwachting van de koper en het doelgebruik. Ook een setje van 250 euro geeft een betere beleving van een actiefilm dan de speakers die in de meeste televisies zijn ingebouwd, of de goedkope stereo pc-speakersets die je het meest prominent in de winkel aantreft. Wie echter wat kritischer is, zal al snel vallen over iele hoge tonen, afwezige middenfrequenties en bonkende bassen.

Als je je pc of laptop als voornaamste bron van geluid gebruikt, heb je wellicht geen behoefte aan een aparte versterker met veel ingangen, of aan een apart loopwerk voor Blu-ray of DVD. Je wilt vermoedelijk gewoon een speakerset die kamervullend geluid biedt zonder vervorming bij een normaal luistervolume, een of twee extra ingangen voor een settopbox of een mp3-speler - en een prijs die geen hap neemt uit je budget voor een nieuwe videokaart of processor. Dat is de doelgroep van Logitech's Z-5500 en feitelijk ook van de Sony HT-AS5, al is die laatste eigenlijk gericht op bezitters van een Blu-ray speler en een settopbox, die geen ruimte hebben voor een aparte versterker.

Aansluitingen en codecs

In je eigen thuisbioscoop is het natuurlijk belangrijk dat je goed geluid hebt en afdoende aansluitingen voor al je afspeelapparaten zoals een Blu-ray speler, mediaspeler en settopbox. De HT-AS5 van Sony heeft drie HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang. De Logitech Z-5500 heeft alleen ingangen: twee digitale en twee analoge, waarvan één geschikt voor aanleveren van surround-geluid.


De Sony HT-AS5: op de achterzijde van de subwoofer bevinden zich drie HDMI ingangen, één uitgang.

Logitech Z-5500
De Logitech Z-5500 heeft een aparte console. Op de achterzijde bevindt zich een optische en een coaxiale digitale S/PDIF-ingang, een set analoge surround-ingangen en een analoge stereo-ingang en hoofdtelefoonuitgang.

Zoals gezegd bestaat er tussen home cinema systemen flinke verschillen in geluidskwaliteit. Je kunt meestal door omvang en gewicht van de speakers een indicatie van de kwaliteit krijgen, maar het beste is een set te beluisteren alvorens je tot aanschaf over gaat. Het is ook belangrijk dat je let op de ondersteuning van digitale audio standaarden. Blu-ray discs hebben doorgaans een DTS-HD of Dolby TrueHD geluidspoor. Deze hebben een hogere bitrate en frequentie dan de standaard DTS en Dolby Digital signalen, wat resulteert in een betere geluidsweergave. Helaas bieden de producten in deze test geen ondersteuning voor deze verbeterde standaarden: de set van Logitech ontbeert de vereiste HDMI-aansluitingen en de set van Sony heeft deze weliswaar wel, maar kan de codecs gewoon niet decoderen. Ze hebben echter wél 'gewone' ingebouwde decoders voor DTS en Dolby Digital - zoals bekend bevatten HD audiosporen een core stream met dit signaal, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat er niets te horen zal zijn.

Sony HT-AS5

Zoals gezegd nemen wij de Sony HT-AS5 mee in de vergelijking met de Z-5500 van Logitech. Afgezien van de grote verschillen in mogelijkheden kunnen deze apparaten toch voor hetzelfde doel gebruikt worden, bijvoorbeeld een thuisbioscoop en/of in de woonkamer. De Sony set is in onze prijsvergelijker verkrijgbaar vanaf 379 euro en heeft een gemiddelde prijs van 463 euro. Dat is een fiks bedrag, maar hiervoor heb je wel een apparaat met veel aansluitmogelijkheden, de versterker verwerkt in de subwoofer om ruimte te besparen én op papier uitstekende specificaties.

Sony HT-AS5
Sony HT-AS5 heeft geen aparte versterker.

De versterker in de subwoofer heeft drie HDMI-ingangen én één HDMI-uitgang. Ook kan je tweemaal een analoog apparaat aansluiten en zijn er S/PDIF coaxiale en optische ingangen. Daarnaast is de set voorzien van AM en FM radio en biedt hij ondersteuning voor twee aansluitingen specifiek voor Sony apparaten. S-air kan gebruikt worden om andere draadloze Sony audio apparaten op het cinema systeem aan te sluiten. De DM-port kan gebruikt worden voor overdracht van audio en video tussen Sony systemen. Via S/PDIF én HDMI ondersteunt deze set alleen DTS en Dolby Digital, dus niet de hogere standaarden zoals DTS-HD.

Een uitgebreide afstandsbediening is meegeleverd, maar deze is onoverzichtelijk door de toegevoegde functies voor een eventuele Sony televisie. Een aantal knoppen werkt dus alleen als je een tv van Sony hebt en kun je niet met het home cinema systeem gebruiken. Er kan wel makkelijk gewisseld worden tussen de verschillende ingangssignalen, omdat de kanalen een eigen knop hebben gekregen.

Aan de voorzijde van de zwarte subwoofer bevindt zich het display. Er kan maar één regel tegelijk weergeven worden, waardoor het apparaat visueel niet echt aantrekkelijk is. Ook al heeft het een HDMI-uitgang, het is ook niet voorzien van een menu voor op de TV, zodat het op groot beeld bediend kan worden. De bediening is dan ook omslachtig en niet erg overzichtelijk. Zonder afstandsbediening kan het apparaat bediend worden met de vier knoppen op de subwoofer. Een powerknop, volume regelaar en een knop om de kanalen mee te selecteren zijn aanwezig. Ook de sensor van de afstandsbediening bevindt zich op de subwoofer. Hierdoor moet deze dus altijd in het zicht staan om het signaal van de afstandsbediening te ontvangen.

De satellietspeakers zijn klein en langwerpig en de centerspeaker is laag en lang, waardoor deze makkelijk past tussen de voet en de onderrand van veel televisies. De satellieten kunnen desgewenst ook aan de muur worden geschroefd.

Sony HT-AS5
Het scherm kan maar één regel tegelijk weergeven.

Logitech Z-5500

De Z-5500 stamt uit 2006 en heeft al een aantal metamorfoses ondergaan, zoals een verandering qua meegeleverde kabels en het uiterlijk van het bedieningspaneel. De set heeft een flink vermogen en kan een flink volume produceren. Het heeft wel minder aansluitingen dan de Sony home cinema set; HDMI is geheel afwezig, evenals een radiotuner. De Z-5500 is wel voorzien van drie analoge ingangen voor surround, die ook als drie losse ingangen gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn er coaxiale en optische digitale S/PDIF ingangen, een DTS en Dolby Digital decoder is zoals gezegd ingebouwd. Aan de rechterzijde van het bedieningspaneel heb je nog een ingang, voor bijvoorbeeld een MP3 speler. Hier kan je ook een koptelefoon aansluiten.

Logitech Z-5500
Logitech Z-5500

De grote vierkante subwoofer heeft aan de voorzijde een zeer grote speaker en aan de achterzijde zijn de aansluitingen te vinden voor de 5 satelliet speakers. Deze hebben een licht bol uiterlijk en zijn met zilver en zwart vormgegeven om ze een aluminium look te geven. De voet onder de boxen richt ze schuin omhoog; je kan ze ook draaien en aan de muur bevestigen. De centerspeaker past door zijn extreme uiterlijk minder mooi voor een televisie dan die van de Sony HT-AS5. Een kleine afstandsbediening kan je gebruiken voor de basisfuncties van de set, zoals het volume en de instellingen van de digitale ingangen en effecten. Het losse bedieningspaneel heeft een grote draaiknop die gebruikt kan worden in combinatie met het algemene volume en om bijvoorbeeld de speakers individueel harder en achter te zetten en bas en treble te regelen. Al deze functies kan je benaderen met de vijf knoppen onder het ingebouwde scherm. Het scherm van de Z-5500 heeft meer ruimte om voldoende informatie te geven, beter dan de Sony die maar een regel kan weergeven. Deze set is vanaf 249 euro verkrijgbaar en heeft een gemiddelde prijs van 324 euro.

Logitech Z-5500
De simpele afstandsbediening

Specificaties

In de onderstaande tabel kan je de specificaties vergelijken van beide producten.

  Logitech Sony
  Z-5500 HT-AS5
Subwoofer Ja Ja
Aantal kanalen/satellieten 5 5
Satelliet speaker diameter 7.3 cm 7 cm
Center speaker diameter 7.3 cm 7 cm
Rear satelliet speaker diameter (111) 7.3 cm 7 cm
Afmeting satelliet - Breedte 9.7 cm 7,5 cm
Afmeting satelliet - Hoogte 19,2 cm 22 cm
Afmeting satelliet - Diepte 12 cm 7,1 cm
Afmeting center - Breedte 19,2 cm 29 cm
Afmeting center - Hoogte 9.7 cm 4,9 cm
Afmeting center - Diepte 12 cm 4,7 cm
Afmeting subwoofer - Breedte 33 cm 19,6 cm
Afmeting subwoofer - Hoogte 33,2 cm 45,2 cm
Afmeting subwoofer - Diepte 45,8 cm 41,1 cm
Wandmontage mogelijk Ja Ja
Aansluitingen
Kabel lijningang verwisselbaar Ja Ja
Lijn ingang tulp - Ja
Lijn ingang 3,5mm jack Ja -
Aux ingang Ja Ja
Digitaal-in optisch Ja Ja
Digitaal-in coaxiaal Ja Ja
HDMI - Ja
Hoofdtelefoon Ja -
Bediening
Volume Ja Ja
Bassboost - -
Bass (lage tonen) Ja Ja
Treble (hoge tonen) Ja Ja
Balans - -
Input Ja Ja
DSP mode / equaliser Ja Ja
Afstandsbediening draad - -
Afstandsbediening draadloos Ja Ja
Mogelijkheden
FM radio - Ja
Dolby Digital Ja Ja
Dolby Digital Plus - -
Dolby Digital TrueHD - -
Dolby Pro Logic - Ja
Dolby Pro Logic II Ja Ja
DTS Ja Ja
DTS Master Audio - -
THX certificaat Ja -
Kabellengte tussen front speakers - -
Bijgeleverde speaker kabellengte front speakers 2,78 m 3,05 m
Bijgeleverde kabellengte center speaker 2,78 m 2,02 m
Bijgeleverde kabellengte rear speakers 7,55 m 10,05 m
Bijgeleverde kabellengte totaal (111) 23,4 m 28,2 m
Type speaker kabelaansluitingen klem klem
Type satelliet 1-weg 3-weg
Type center 1-weg 3-weg
Type subwoofer bass reflex bass reflex
Testresultaten
Stroomverbruik - aan (111) 23,5 W 18,8 W
Stroomverbruik - standby (111) 8,8 W 2,4 W
Stroomverbruik uit (111) 0 W 2,4 W
Ruis (111) 9 9
Vervorming (111) 10 8
Game (111) 9 7
Muziek (111) 9 7
Film (111) 9 7

Surround

Beide sets hebben ondersteuning voor de DTS en Dolby standaarden. Dolby ProLogic II Movie en Music effecten om een stereosignaal 'ruimtelijk' te maken (surround te simuleren) zijn ook onderdeel van beide apparaten. De Sony heeft een D.C.S. surround technologie, die net als de S-air en DM-port ingangen exclusief is voor Sony apparaten. Wij bespreken beide apparaten naast elkaar om ze makkelijk te kunnen vergelijken in gebruik met surround en muziek. Beide apparaten hebben we aangesloten op een laptop en een Blu-ray speler met hetzelfde DTS signaal.

Boven de center speaker van Logitech, onder die van Sony.

Sony HT-AS5

Deze set heeft een speciale microfoon die gebruikt kan worden om de speakers te kalibreren. Het is namelijk belangrijk dat de speakers, afhankelijk van de afstand, het juiste geluidsniveau hebben. Hierdoor kan een zo goed mogelijke surround ervaring worden geleverd. Het omringende geluid van deze home cinema set viel ons enigszins tegen. Het geluid speelt zich te veel aan de voorzijde af, ook na kalibratie van het apparaat. Stemmen in films vanuit de center speaker klinken in films niet zuiver en warm, maar eerder een beetje hol en iel. Dit is echter in deze prijsklasse niet ongebruikelijk bij de meeste home cinema sets.

Logitech Z-5500

Als wij wisselen naar de Z-5500 horen wij een beter omringend geluid met hetzelfde bronmateriaal. Ook stemmen in films klinken zuiverder en meer natuurgetrouw vanuit de center speaker. Net als de Sony HT-AS5 heeft deze set Dolby PLII Movie en Music, maar deze kunnen met een digitaal signaal niet gebruikt worden. Wel wanneer gebruik gemaakt wordt van de analoge ingangen. Dit is logisch omdat deze technologie van een stereo geluid 5.1 geluid probeert te maken. De Sony kan tot onze verbazing wel met het inkomende DTS signaal Pro Logic II gebruiken om het surround geluid te verbeteren. Een rare mogelijkheid naar ons idee.

Muziek

Al is een home cinema set voornamelijk gemaakt voor films, het is wel zo prettig als je er ook muziek op kan luisteren. Dat kan natuurlijk hoe dan ook, maar een makke van veel sets als deze is een teleurstellende weergave van het middenbereik. We hebben meerdere stijlen van muziek beluisterd op beide speakerssets om ze te vergelijken en te kijken waarin beide beter presteren.


Links een satteliet speaker van de Z-5500, rechts van de HT-AS5

Sony HT-AS5

Met deze set hebben we muziek met en zonder Dolby ProLogic II Music beluisterd. Wanneer dit is ingeschakeld, merken wij op dat bij de meeste muziekstijlen de middentonen minder dof klinken door de center speaker, maar het geluid wordt wel iets holler (een soort minimalistische echo) door het surround geluid.
Zonder ProLogic II komen de hoge tonen weer minder tot hun recht. Met klassieke muziek merkten wij vooral op dat de midden- naar hoge tonen doffer zijn, waardoor trommels niet goed plaatsbaar en hoorbaar waren. Latin muziek klinkt dan weer best redelijk, zonder dipjes in het geluid. Dit komt waarschijnlijk doordat er niet veel lage tonen in onze gekozen muziek voorkomen die de hoge tonen wegdrukken.

Logitech Z-5500

Wanneer wij wisselen naar de Z-5500, horen wij met latin muziek geen verschil in tonen. Met muziek met een diepere basweergave is deze set wel helderder in de hoge tonen. Ook klassieke muziek geeft een volledige weergave van het geluid. Wanneer wij PLII music activeren, zijn we minder enthousiast over de Z-5500; de set van Sony presteert hier met het surround geluid beter.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat puur 'kijkend' naar de geluidskwaliteit, de Logitech Z-5500 de betere kaarten heeft voor zowel muziek als films. Hij heeft een betere weergave van het volledige frequentiegebied en hoge tonen worden niet weggedrukt door lage.

De Sony HT-AS5 heeft daarentegen veel meer aansluitingen en is daardoor ook handiger te combineren met meerdere apparaten voor muziek en films. Als je de Z-5500 zou willen gebruiken in combinatie met meerdere HDMI spelers, moet je gebruik maken van een voorversterker waarop deze apparaten aangesloten kunnen worden. Daarvoor zou deze ook nog een S/PDIF digitale uitgang moeten hebben, omdat de Logitech geen HDMI ingang heeft. Feitelijk is dat geen realistisch scenario. De Sony set past veel beter in een woonkamer door het strakke design. De Z-5500 is hiervoor minder geschikt door zijn wat opvallender uiterlijk. De HT-AS5 is daarom meer een aanrader voor in de woonkamer, maar de satellietspeakers zijn een zwak punt; deze vervangen zou de set aanzienlijk aantrekkelijker maken.Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech Z-5500

Logitech Z-5500

 • Subwoofer
 • 5 kanalen
Niet verkrijgbaar
Sony HT-AS5

Sony HT-AS5

 • 5.1
 • 1000 W
Niet verkrijgbaar
0
*