11 Intel P67 moederborden review

81 reacties
19 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Trends
 3. 3. ASRock P67 Extreme4
 4. 4. ASRock P67 Extreme4 - BIOS screenshots
 5. 5. ASRock P67 Fatal1ty Professional
 6. 6. ASRock P67 Fatal1ty Professional - BIOS screenshots
 7. 7. ASUS P8P67
 8. 8. ASUS P8P67 - BIOS screenshots
 9. 9. ASUS P8P67 Deluxe
 10. 10. ASUS P8P67 Deluxe - BIOS screenshots
 11. 11. ASUS Maximus IV Extreme
 12. 12. ASUS Maximus IV Extreme - BIOS screenshots
 13. 13. ASUS Sabertooth P67
 14. 14. ASUS Sabertooth P67 - BIOS screenshots
 15. 15. ECS P67H2-A
 16. 16. ECS P67H2-A - BIOS screenshots
 17. 17. Gigabyte GA-P67A-UD5
 18. 18. Gigabyte GA-P67A-UD5 - BIOS screenshots
 19. 19. Gigabyte GA-P67A-UD7
 20. 20. Gigabyte GA-P67A-UD7 - BIOS screenshots
 21. 21. Intel DP67BG
 22. 22. Intel DP67BG - BIOS screenshots
 23. 23. MSI P67A-GD65
 24. 24. MSI P67A-GD65 - BIOS screenshots
 25. 25. Benchmarks
 26. 26. Stroomverbruik
 27. 27. Geluidskwaliteit
 28. 28. Conclusie
 29. 19 besproken producten
 30. 81 reacties

ASUS Maximus IV Extreme

Het kon natuurlijk niet uitblijven, ASUS heeft ook een Republic of Gamers variant van de P67 gemaakt. En dat betekent dat het een bord heeft gemaakt met zo'n beetje alles wat een gamer of overklokker zich kan wensen. Vanzelfsprekend is het bord uitgevoerd in de bekende rood/zwart RoG-kleurstijl en heeft ASUS een nieuwe vormgeving voor de koeling bedacht. 

Asus Maximus IV Extreme

Qua mogelijkheden staat dit bord duidelijk boven de andere P67 borden in de test. Om te beginnen met de PCI-Express x16 sloten, waarvan er vier stuks aanwezig zijn. Deze zijn aangesloten op een nVidia NF200 chip, zodat ze in totaal 32 lanes tot hun beschikking hebben. De NF200 zorgt er verder voor dat je ook een 3-way SLI opstelling kunt gebruiken. Vergeet echter niet dat de NF200 zelf gewoon via 16 PCI-Express 2.0 lanes met de CPU verbonden is. Verder zijn er een PCI-Express x1 en een PCI-Express x4 slot.

Intern vinden we een achttal Serial ATA aansluitingen, waarvan vier Serial ATA 600 en vier Serial ATA 300. De twee extra poorten komen van een Marvell SATA600-controller. Een wat oudere JMB362 verzorgt twee eSATA-aansluitingen volgens de Serial ATA 300 standaard.

Bijzonder is de hoeveelheid USB 3.0 aansluitingen: maar liefst acht extern en twee intern, tien stuk in totaal dus! Toch vinden we op het bord slechts twee NEC USB 3.0 controllerchips. De truc: ASUS heeft twee VIA 4-poorts USB 3.0 HUB-chips op het bord geplaatst. De twee interne poorten en zes van de externe poorten zijn verbonden met zo'n HUB, waarbij dus telkens vier aansluitingen de bandbreedte van één delen. Twee van de aansluitingen aan de achterkant zijn direct op een USB 3.0 controller aangesloten en kun je dus het best gebruiken voor devices die de hoogste prestaties vereisen.

Asus Maximus IV Extreme

Ook op dit bord heeft ASUS gekozen voor een Realtek ALC889 audiocodec. Waar men bij eerdere RoG-borden nog wel eens Creative X-Fi software meeleverde, werkt men nu samen met THX. De twee Gigabit LAN-aansluitingen zijn beide uitgevoerd met uitstekende Intel controllers.

Dan de speciale features voor overklokkers, want die zijn er legio. Allereerst heeft ASUS de stroomvoorziening voor de CPU onderhanden genomen. Het zijn "slechts" acht fases, maar wel uitgewerkt met topklasse componenten. Naast de socket vinden we een zeer sterke NEC ML Condensator, die ervoor moet zorgen dat de ingangsspanning voor schoon mogelijk bij de CPU arriveert.

Rechtsonder op het moederbord vinden we de meestal speciale features. Allereerst zijn er hier vier overvoltage-switches die hogere voltages beschikbaar maken. Daaronder vinden we meetpunten voor zo'n beetje alle denkbare voltages op het bord. Via meegeleverde kabeltjes kun je je multimeter eenvoudig aansluiten. Links daarvan zit de bekende GO-button. Die biedt de mogelijkheid om in de BIOS alvast een overklok profiel in te stellen en dat pas te activeren zodra je op de knop druk, bijvoorbeeld op het moment dat je de benchmark start. Verder vinden we in die hoek nog power- en resetknoppen, een switch die het moederbord naar LN2-modus brengt (waarbij volgens ASUS de nodige timings anders worden gezet om beter te werken op extreem lage temperaturen) en een HEX-display met POST-codes.

Asus Maximus IV Extreme

Het bord biedt verder twee BIOS'en (of eigenlijk twee EFI's), die je met een knop linksonder op het bord kunt schakelen. Tenslotte vinden we op het bord nog de nodige RoG-features die overklokken gebruiksvriendelijker maken. Allereerst is er ROG Connect, een technologie waarmee je via een speciale USB-kabel een netbook of notebook op de machine kunt aansluiten en vanuit daar alle overklokinstellingen kunt aanpassen, terwijl op het systeem zelf de benchmarks draaien. Dankzij RC Bluetooth kan hetzelfde ook vanaf je mobiele telefoon. Dankzij RoG iDirect is dat vanaf nu ook via je iPhone of iPad mogelijk. 

Dan de BIOS: die komt grotendeels overeen met die van de P8P67 borden, maar is voor de Maximus IV Extreme voorzien van een rode kleurstelling en nog veel meer overklokmogelijkheden. De screenshots op de volgende pagina geven een goed beeld van alle instellingsmogelijkheden die het bord biedt.

ASUS speelt bij dit bord een beetje vals en laat de bClk standaard iets verhoogd lopen. Vandaar dat de Maximus IV Extreme in de prestatiegrafieken bovenaan eindigt. Het zal niemand verbazen dat dit bord met zoveel extra features tot de twee minst zuinige behoort. De prijs, tja, die is zoals we van RoG borden gewend zijn, erg hoog: gemiddeld € 326 mag je voor de nieuwe Maximus neertellen.


19 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
ASRock Fatal1ty P67 Professional

ASRock Fatal1ty P67 Professional

 • ###
Niet verkrijgbaar
Bronze Award ASRock P67 Extreme4

ASRock P67 Extreme4

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus Maximus IV Extreme

Asus Maximus IV Extreme

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus Maximus IV Extreme (B3)

Asus Maximus IV Extreme (B3)

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus P8P67

Asus P8P67

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus P8P67 (B3)

Asus P8P67 (B3)

 • ###
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus P8P67 Deluxe

Asus P8P67 Deluxe

 • ###
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus P8P67 Deluxe (B3)

Asus P8P67 Deluxe (B3)

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus Sabertooth P67

Asus Sabertooth P67

 • ###
Niet verkrijgbaar
Asus Sabertooth P67 (B3)

Asus Sabertooth P67 (B3)

 • ###
Niet verkrijgbaar
ECS P67H2-A

ECS P67H2-A

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte P67A-UD5

Gigabyte P67A-UD5

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte P67A-UD5-B3

Gigabyte P67A-UD5-B3

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte P67A-UD7

Gigabyte P67A-UD7

 • ###
Niet verkrijgbaar
Gigabyte P67A-UD7-B3

Gigabyte P67A-UD7-B3

 • ###
Niet verkrijgbaar
Intel DP67BG

Intel DP67BG

 • ###
Niet verkrijgbaar
Intel DP67BGB3

Intel DP67BGB3

 • ###
Niet verkrijgbaar
Silver Award MSI P67A-GD65

MSI P67A-GD65

 • ###
Niet verkrijgbaar
Silver Award MSI P67A-GD65 (B3)

MSI P67A-GD65 (B3)

 • ###
Niet verkrijgbaar
0
*