Antec Soundscience Rockus review

11 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Bedieningspaneel en Subwoofer
  3. 3. Satelliet speakers
  4. 4. Geluidskwaliteit
  5. 5. 3D functie en conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Enige tijd geleden lanceerde Antec een nieuw product, in een voor hen nieuw marktsegment, namelijk pc-speakersets. De Soundscience Rockus 2.1 speakerset is voorzien van een subwoofer met ingebouwde versterker en twee losse speakers in de vorm van een cilinder. Het zwart geanodiseerde aluminium dat is gebruikt voor de satellieten geeft ze een luxe en stevige, bijna onverwoestbare, uitstraling.

Een speciale 3D-functie, die we ook bij andere fabrikanten wel eens tegenkomen, moet zorgen voor een bredere geluidsweergave dan normaal mogelijk is met 2.1-speakersets. Antec noemt dit 3Dsst. Hiertoe is een speciale audioprocessor verwerkt in de Rockus - volgens Antec is het surroundeffect zo overtuigend, dat het aanleggen van extra speakers en kabels rond de computer tot het verleden behoort. Normaal stereogeluid, voor bijvoorbeeld muziek, is gelukkig ook gewoon mogelijk. Met een rond bedieningspaneel kan de 3D-functie ingeschakeld worden, het juiste kanaal gekozen en het volume geregeld worden. De specificaties vertellen ons verder dat het frequentiebereik loopt van 10 tot 20.000 Hz. De set is voorzien van één optische en twee analoge audio-ingangen.

Antec Soundscience Rockus

De nieuwe set van Antec komt bij ons aan in een langwerpige doos. De twee ronde speakers, de kabels en de subwoofer zitten goed verpakt in het piepschuim. Een analoge jack naar tulp en een jack-naar-jack audiokabel zijn meegeleverd om de set te verbinden met een computer of ander audioapparaat. Daarnaast vinden wij ook het ronde bedieningspaneel en de losse connectie kabel. Wat wij bij deze set en veel anderen missen is een optische kabel voor de digitale aansluiting. Deze aansluiting komt steeds meer voor bij computers en mediaspelers en zou de Soundscience Rockus zeker complementeren. Met deze aansluiting ben je niet afhankelijk van de kwaliteit van een analoge geluidsbron, maar uiteraard nog wel van het audiospoor in het bronbestand. Een optische kabel is net zoals een HDMI- en USB-kabel voor veel winkels een product waar winst op gemaakt kan worden. Dat is vaak de reden dat dit soort kabels weggelaten worden in productverpakkingen.

Bedieningspaneel en Subwoofer

Het zwart met grijze bedieningspaneel heeft een ronde vorm en is voorzien van maar twee knoppen, een grote draaiknop voor het volume en dempen van het geluid en een knop voor het wisselen van ingangssignaal en het inschakelen van de 3D-functie. Het uiterlijk van het bedieningspaneel en de speciale 3D-functie van deze set doen ons denken aan een Bose-systeem. Antec maakt deze vergelijking ook min of meer als het zegt dat het wil concurreren met Bose. Deze speakerset van Antect kost nog niet de helft van wat Bose vraagt voor een vergelijkbare Companion 5-set, dus we zijn erg benieuw naar de prestaties.

Antec Soundscience Rockus
Het ronde bedieningspaneel

Als we de zwarte, bijna rechthoekige subwoofer nader bekijken vinden wij aan de achterzijde de speaker, een schakelaar waarmee de lage tonen in de sub in drie standen gezet kunnen worden en een S/PDIF, AUX en tulp audio-aansluiting. Wat ons opvalt is dat deze set geen DTS- en Dolby Digital-signalen ondersteunt; alleen standaard PCM is mogelijk over S/PDIF. Ook is hier de DIN-connector voor het ronde bedieningspaneel te vinden en de twee speakeraansluitingen in de vorm van vier klemmen. De voorzijde is volledig bekleed met zwart stof, waaronder een passieve radiator gehuisvest is om de lage tonen te versterken. Dit is een grote conus zonder eigen aandrijving, welke in beweging wordt gebracht door de luchtdruk van de speaker in de subwoofer. Antec geeft zelf aan dat deze gebruikt wordt om grotere subwoofers te kunnen evenaren, wij zijn benieuwd of dit ook zo goed werkt als zij doen voorkomen.

Antec Soundscience Rockus
De aansluitingen en de speaker aan de achterzijde van de subwoofer

Satelliet speakers

De ronde satelliet speakers hebben aan de achterzijde, exact in het midden een vrouwelijke tulp ingang. Hiermee worden de speakers aangesloten op de subwoofer met de meegeleverde tulp kabel, het andere uiteinde van deze kabel is voorzien van kale aders voor de klem aansluitingen op de subwoofer. Het is niet mogelijk om de speakers in de behuizing te bekijken sinds de kap aan de voorzijde van binnenuit vastgeschroefd zit. Om toch de juiste diameter van de speaker te kunnen meten en omdat wij toch wel geïnteresseerd waren in de techniek in dit ronde kastje hebben wij het zorgvuldig opengemaakt om het van binnenin te kunnen bekijken.

Antec Soundscience Rockus
De binnenkant van de satteliet speakers

Intern heeft Antec de luidsprekers voorzien van redelijk dikke kabels, al houdt het niet over. Op zich geen probleem, aangezien deze satellieten alleen de hogere tonen weergeven, waarvoor minder energie benodigd is. De binnenzijde van de satellieten is voorzien van wat foam om reflecties te dempen, wij hadden echter liever gezien dat heel de behuizing gevuld was met dempende wol om kleuring van de behuizing in het geluidsbeeld tegen te gaan. De drivers zelf - met een diameter van 6,2 centimeter - zien er basic uit. De geperste conus is voorzien van een foamrand en heeft optisch het meest weg van een middentonen-unit.

Antec Soundscience Rockus
De speaker, normaliter verstopt achter de kap

Geluidskwaliteit

De speakerset ziet er mooi uit en is voorzien van mooie snufjes en extra toevoegingen, maar waar het uiteindelijk om gaat is de geluidskwaliteit. We sluiten de Antec set met een optische kabel aan op onze speler met een DTS dvd en beginnen met onze gebruikelijke surround test. Direct valt ons op dat er iets niet klopt aan het geluid, links en rechts worden omgekeerd weergegeven. De hardwarematige klemmen op de subwoofer hebben niet de juiste aanduiding, waardoor wij de linker speaker aansloten op het rechter kanaal en vice-versa. Na deze aanduiding hierna toch maar genegeerd te hebben en de speakers opnieuw en juist aan te sluiten kunnen we beginnen met de eigenlijke luistertest.

Antec Soundscience Rockus
De Satteliet speakers

Wat meteen opvalt is dat de satellieten een mooi helder en sprankelend geluidsbeeld neerzetten. Tophoog wordt met veel detail weergegeven waarbij het geluid redelijk los komt van de luidsprekers. Ook het mid-hoog is vrij goed, maar helaas laten de satellieten verstel gaan bij in het mid-laag bereik. Dat heeft als resultaat dat stemgeluid, maar bijvoorbeeld ook het middenbereik van een akoustische gitaar wat ondersneeuwt.
Op laag en gemiddeld volume kan de compacte subwoofer goed meekomen, voeren we het volume echter wat verder op dan komen we snel tegen de beperkingen van de vrij kleine baskast aan. De combinatie van de actieve driver aan de achterzijde en een tweede - passieve -  platte conus aan de voorzijde zorgt voor vrij diepe bas in verhouding tot het volume van de klankkast, maar de uitslag van beide units is beperkt waardoor er bij hoger volume snel vervorming optreedt. Aan de resonantie in de conus is te horen dat de geclaimde 10 Hz in de lage tonen lichtelijk overdreven is en sommige lage tonen in onze basstest worden gewoonweg niet weergegeven. Dit probleem was ook niet op te lossen door de subwoofer in een lagere stand te zetten met de schakelaar achterop. Onze test wijst uit dat de subwoofer pas zonder problemen lage tonen weergeeft vanaf ongeveer 55 Hz, een stuk hoger dan de aangegeven 10 Hz. Deze problemen zullen echter niet voorkomen als je muziek zonder zware lage tonen luistert. Ben je fan van house en luister je graag muziek met veel lage tonen op een hoog volume dan is deze set geen aanrader, en ook gamen op hoog volume is geen aanrader.

Antec Soundscience Rockus
De subwoofer van de Antec Soundscience Rockus

3D functie en conclusie

Wanneer wij de 3D functie inschakelen horen wij direct verschil met het normale stereogeluid, het geluid is ruimtelijker en stemmen komen veel meer uit het midden en er is ten positieve mindere scheiding tussen het linker en rechter kanaal hoorbaar. Het ruimtelijke geluid gaat wel ten kosten van een deel van de midden en hoge tonen, wat in de normale stereo-stand juist het sterke punt van de set is. Het moge duidelijk zijn dat wij geen fan zijn van de 3D functie, het bredere geluidsbeeld weegt niet op tegen de slechtere weergave.

Antec Soundscience Rockus

Conclusie

Met de optische ingang en 3D functie biedt de Soundscience Rockus van Antec extra mogelijkheden ten opzichte van de meeste andere 2.1 sets. Opvallend is wel dat de set alleen standaard PCM signalen ondersteund, de SoundScience Rockus biedt namelijk geen ondersteuning voor DTS of Dolby Digital. De 3D functie van deze set maakt het geluid ruimtelijker maar trekt de hoge tonen weg en is daarom geen aanrader wat ons betreft. Deze hoge tonen zijn ook moeilijk ruimtelijker te maken sinds deze het makkelijkst van alle tonen te plaatsen zijn. Voor films is deze set dus wel bruikbaar in de 3D stand, maar wel met slechtere geluidskwaliteit. Voor mainstream muziek zoals pop is deze set goed bruikbaar, maar wanneer er veel bas in muziek voorkomt kan de subwoofer van deze set het niet altijd bijbenen, zeker op hoog volume lopen we snel tegen beperking in het laag aan. Onze test wijst uit dat de set pas vanaf 55Hz een mooie basweergave geeft. Ook zijn achterop de subwoofer van ons testexemplaar de aanduidingen van de linker en rechter speaker omgekeerd, waardoor je stereobeeld standaard niet klopt. Op dit moment is de Soundscience Rockus (nog) niet te vinden in onze prijsvergelijker, maar navraag leert dat de adviesprijs zo'n $ 250 moet zijn. Gezien de beperkingen van de set vinden wij dat vrij stevig, waardoor we het onder de streep geen aanrader vinden.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec Soundscience Rockus

Antec Soundscience Rockus

  • Subwoofer
  • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*