30 muismatten review

37 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Materiaal
 3. 3. De test
 4. 4. Glas: König Glass Mousepad for Gamers
 5. 5. Glas: SteelSeries Experience I-2 White
 6. 6. Dun: Nova Micro-Tech
 7. 7. Dun: Compad Vario-Pad World of Warcraft
 8. 8. Dun: Razer Sphex
 9. 9. Dun: Qpad CT Large White 1.5mm
 10. 10. Hard: Gamerswear Slick Ride Surface
 11. 11. Hard: Roccat Sota Granular Black
 12. 12. Hard: Revoltec Fightmat Pro 2
 13. 13. Hard: Razer Vespula
 14. 14. Hard: SteelSeries 9HD
 15. 15. Hard: Zowie Swift
 16. 16. Hard: Razer Destructor
 17. 17. Hard: Revoltec Fightmat Advanced
 18. 18. Stof: Cooler Master Weapon of Choice M4
 19. 19. Stof: SteelSeries NP+
 20. 20. Stof: Zowie Spawn G-TF
 21. 21. Stof: Nova Killer
 22. 22. Stof: Speedlink Repute
 23. 23. Stof: Qpad Gamer Pad AIM LowSense 4mm
 24. 24. Stof: Mionix Sargas 460
 25. 25. Stof: Roccat Sense Glacier Blue
 26. 26. Stof: Zalman MP1000
 27. 27. Stof: SteelSeries QcK
 28. 28. Stof: Qpad UC XLarge Black 3mm
 29. 29. Stof: Gigabyte GP-MP8000
 30. 30. Stof: Mionix Alioth 400
 31. 31. Stof: Cooler Master CS-X Battle Pad DP
 32. 32. Conclusie
 33. 33. Besproken producten
 34. 34. Reacties

Inleiding

Als je oog in oog komt met de tegenstander, is het een kwestie van seconden om het beslissende schot te nemen. Precisie is vereist en iedere gamer kent het belang van een goede gaming muis. Maar ook een goede gaming muismat kan net dat extra beetje precisie geven om de tegenstander voor te blijven.

Niet alleen precisie is belangrijk, ook het comfort en het formaat spelen een belangrijke rol. Fabrikanten als Razer en SteelSeries spelen hierop in met hun muismatten, maar ook merken als Gigabyte en Zalman hebben ze in het assortiment. De verschillen zitten in het gebruikte materiaal en de afmetingen van het oppervlak. De eerste stap om de keus voor het juiste exemplaar te maken, is na te gaan hoe jij je muis gebruikt. Maak je gebruik van kleine muisbewegingen of zwiep je juist het liefst met de muis over een groot oppervlak? Het verschil in gebruik zit hem in de gevoeligheid waarmee de computer reageert op je bewegingen. De resolutie van de muis is belangrijk voor de precisie van je bewegingen, maar het is de gevoeligheid waarmee de computer die vertaalt naar pixelprecieze bewegingen op het scherm die het verschil maakt tussen low, mid en high sense gebruik.

Formaat

Op basis van de grootte van je bewegingen kan je bepalen welk type gebruiker je bent. Het is eigenlijk simpel: als low sense gebruiker heb je de gevoeligheid erg laag staan en maak je forse bewegingen met de muis om je doel te bereiken. Als high sense gamer staat de gevoeligheid erg hoog, waardoor kleine muisbewegingen afdoende zijn. Mid sense gebruikers zitten er tussenin.

Low sense gamers hebben een groot oppervlak nodig, voor mid en high sense kan je af met een kleiner oppervlak; maar als je graag vaak van positie verandert, is een groter oppervlak weer fijn. Op basis van je eigen ervaringen kan je dus de beste keus maken voor het juiste formaat.

Materiaal

De andere belangrijke eigenschap is het materiaal, bepalend voor het gevoel van de muismat. Een gelakt bureau werkt op zich ook, maar een muismat kan het specifiek soort weerstand bieden die nodig is voor de hoogste accuratesse. Welke hoeveelheid weerstand plezierig is, is ook af te leiden aan het low, mid en high sense gebruik. Bij grote bewegingen is een iets stroever oppervlak prettig, zodat de muis stopt met bewegen waar jij dat wilt. Een gladder oppervlak is juist fijn voor mid sense gebruik, terwijl voor high sense een zo glad mogelijk oppervlak gewenst is: zo gaan zelfs de kleinste bewegingen soepel.

Er zijn drie verschillende soorten muismatten: van glas, plastic en stof. Glas is, een uitzondering daargelaten, het gladste materiaal dat je kan krijgen. Mede door het kleinere formaat is het goed bruikbaar voor mid en high sense. Plastic muismatten zijn verkrijgbaar in harde en zachte varianten, met veel keus tussen glad en stroef. Stoffen exemplaren hebben standaard al een wat stroever oppervlak, waardoor ze goed geschikt zijn voor mid en low sense. Maar er zijn ook gladde varianten die prima werken zijn voor high sense. Een stoffen mat voelt wat comfortabeler aan.

De test

Voor een muismat zijn geen duidelijke criteria die goed of slecht bepalen, zolang het materiaal maar effen is, zonder bobbels of rimpels. Het kan wel zo zijn dat een bepaald type muis minder goed werkt met een bepaalde mat, maar dat deze het met een ander soort muis wel weer goed doet. Uiteindelijk gaat het vooral om de ervaring en wat jij het prettigst vindt. Wij hebben daarom iedere mat zo goed mogelijk beschreven, waarbij we letten op de kwaliteit van het oppervlak en of het goed blijft liggen op het bureau. De muismatten zijn getest met een SteelSeries Xai lasermuis, een Razer Deathadder met een optische 3G sensor en een goedkope merkloze optische muis.

Voor deze test hebben wij een zo compleet mogelijk aanbod van merken geregeld, maar niet alle fabrikanten konden op tijd leveren of meedoen aan deze test. Om die reden ontbreken producten van de merken Mad Mouse, Saitek, Cyber Snipa, Sharkoon, Corepad en Everglide.

Structuur

Voor deze test hebben wij een foto van iedere muismat onder een microscoop gemaakt om een zo goed mogelijk beeld te kunnen vormen van de structuur van het oppervlak. Hierdoor waren wij in staat om de matten op precisie in de structuur te vergelijken. In het voorbeeld zie je een microscopisch beeld van de Nova MicroTECH. Op Webid 395 kan je op onze website alle structuren zelf vergelijken.

Glas: König Glass Mousepad for Gamers

König en SteelSeries zijn de enige fabrikanten in deze test met een glazen muismat in het assortiment. Oorspronkelijk zijn deze matten, die minder stof en vuildeeltjes verzamelen en afgeven, bedoeld voor balmuizen. Nu de meeste muizen zijn voorzien van een optische sensor, neemt het nut van een glazen mat af. Toch biedt zo’n exemplaar nog voordelen boven stoffen of plastic modellen. Zo blijft het koel in een warme omgeving, wat lekker is voor de hand en pols. Ook blijft het een van de gladste oppervlakken, waardoor de muis lekker glijdt.

Deze zwarte mat van König wordt geleverd met vier rubberen voetjes, die je zelf op de onderzijde moet plakken. Opvallend aan ons model is dat het niet geheel stabiel is, doordat de mat in een van de hoeken krom is. Het is een kleine afwijking, maar bij het klikken van de muis voel je het wankelen: dat is wel het laatste wat je wilt in een muismat. Door de donkere kleur van de ondergrond kunnen optische en laser muizen overweg met het oppervlak. De mat is met 25 centimeter breed niet heel groot en daardoor alleen geschikt voor kleine bewegingen. Met 8 euro is deze mat niet duur, maar de kromming zorgt ervoor dat we ‘m niet kunnen aanraden.

König Glass Mouse Pad

Glas: SteelSeries Experience I-2 White

De glazen mat die we van SteelSeries ontvingen is uitgevoerd in wit, maar ook verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw en roze. Het SteelSeries logo is onderin het glas verwerkt. Ook deze mat werkt prima met onze optische en laser muis – dat is echter geen garantie dat iedere muis zal werken. Het valt op dat onze muis minder knarst over dit oppervlak, de König heeft hier meer last van. Al is deze mat iets groter dan die van König, hij is niet groot genoeg voor een low sensitivity gamer. In de doos vind je niet alleen extra glijders, ook is er een poetsdoekje meegeleverd. De prijs is stevig met 41 euro gemiddeld.

SteelSeries Experience I-2 White

Dun: Nova Micro-Tech

Een nadeel van veel klassieke muismatten is de dikte: de muishand komt hoger te liggen en aan de randen kan dat schuren. Vier geteste muismatten zijn zó dun, dat je daar zeker geen last van zal hebben. We bespreken ze even apart.

Door de grootte en het materiaal is de Micro-Tech een bijzonder exemplaar. Het is erg dun en voorzien van speciale reflecterende deeltjes. Deze zilveren stukjes in de mat zorgen voor een betere reflectie van de muis waardoor de muis accurater moet kunnen bewegen. Dit lijkt ons voornamelijk marketing: doordat de deeltjes niet allemaal dezelfde kant op liggen, zou het weerkaatste licht weleens juist meer diffuus kunnen zijn. Desondanks werken optische en laser muizen, goed zonder verlies in accuraatheid. De mat is licht gebogen en met 23 bij 17 centimeter erg klein. Hierdoor is het alleen geschikt voor high sense gamers. De mat heeft een licht plakkende ondergrond, waardoor het goed op zijn plek blijft liggen. Voor 8 euro heeft deze mat niet veel oppervlak, maar duur is hij zeker niet. De verkrijgbaarheid is op dit moment wel erg slecht.

Nova MicroTECH

Dun: Compad Vario-Pad World of Warcraft

De Vario-Pad is heeft een hard plastic oppervlak, maar is toch erg dun. Als enige in deze test is deze mat voorzien van een kleurenprint, speciaal voor World of Warcraft The Burning Crusade. Schuimrubber aan de onderkant voorkomt wegglijden. Onder de microscoop zien we dat het oppervlak voorzien is van kleine doorzichtige bubbels, waardoor de optische straal van een muis weerkaatst. Dit werkt goed, in ieder geval met onze testmuizen. De mat is gemiddeld qua grootte met 30 bij 23,5 centimeter en is geschikt is voor zowel een mid als high sense gamer. Met 15 euro is deze mat redelijk aan de prijs, maar zeker voor de WoW liefhebber geen slechte keus. Het is wel goed zoeken naar een winkel om deze te kopen.

Compad Vario-Pad World of Warcraft Burning Crusade

Dun: Razer Sphex

Razer Sphex is met 0,3 millimeter eveneens erg dun. De plakkende onderkant zorgt voor een goede vaste positie op je bureau. Razer claimt dat de mat oneindig ‘herplakbaar’ is, zodat je het altijd mee kan nemen; op weg naar een LAN-party plak je hem gewoon op je kast, dan heb je hem altijd bij je. De grootte van de mat is gemiddeld en de textuur fijn, waardoor het prima geschikt is voor high en mid sense gebruik. Onder de microscoop zien we dat er, in tegenstelling tot bij de Compad, geen doorzichtige beschermlaag aanwezig is. Hij is wel iets duurder, gemiddel zo’n 17 euro.

Razer Sphex

Dun: Qpad CT Large White 1.5mm

Met een dikte van 1,5 millimeter is de stoffen CT Large White nog iets dunner dan de Compad. In deze categorie is het de grootste mat. Het is geschikt voor beide soorten muizen en glijdt lekker licht voor een stoffen mat. Door de fijne textuur is het goed geschikt voor high en mid sense gebruik. Net als de meeste matten is ook deze voorzien van een rubberen antislip onderkant. De prijs is met 23 euro niet mis, maar met dit formaat de enige ‘dunne’ optie. Mag iets dikker ook, dan is de later in dit artikel besproken Zalman MP1000 met een iets ruwer oppervlak de betere keus.

QPad CT Large White 1.5mm 

Hard: Gamerswear Slick Ride Surface

Een harde muismat is een goede keus als je graag een vaste ondergrond hebt voor je muis. Alle geteste exemplaren zijn voorzien van een harde polyester bovenlaag. Er zijn buigzaam varianten en matten die volledig solide als een glazen muismat zijn, maar onbreekbaar. Ook qua oppervlaktemateriaal zijn er zowel fijne als grove modellen.

De Slick Ride Surface heeft een rubberen antislip onderzijde en is licht buigzaam. Desalniettemin voelt deze muismat “hard” aan. Beide soorten muizen werken goed op het oppervlak, dat is voorzien van een dunne doorzichtige laag, net iets dunner dan de Compad Vario-pad. Door de fijne textuur en het gemiddelde formaat is het goed bruikbaar voor high en mid sense gamers. Het materiaal is erg gevoelig voor vingerafdrukken. Een prima mat, maar met 20 euro aan de dure kant. Verkrijgbaar is de mat op dit moment niet meer.

GamersWear Slickride Counter

Hard: Roccat Sota Granular Black

Ook de Roccat Sota is een half harde mat, maar weer heel anders dan de voorgaande. Het is zwart en voorzien van een dunne doorzichtige laag, met een wat grovere structuur. Door gebruik van ander rubber is de mat een stuk flexibeler, ook voelt het oppervlak minder hard aan. Een inham biedt ruimte aan je pols, de vorm is helaas niet ideaal. De textuur van het oppervlak maakt de mat geschikter voor mid sense gamers, maar is ook bruikbaar als je graag op een hoge resolutie speelt. Het oppervlak is groot genoeg voor beide. De gemiddelde prijs van 23 euro is niet mis.

Roccat Sota Granular Black

Hard: Revoltec Fightmat Pro 2

De Revoltec Fightmat Pro 2 is de laatste van de buigzame harde matten. De grofheid van de textuur zit precies tussen de Gamerswear en de Roccat in en is het beste geschikt voor high sense gaming, maar het formaat is ook prima voor mid sense. Het rubber onder de mat is flexibel waardoor het minder hard aanvoelt als de Gamerswear. Het grijze oppervlak is voorzien van kleine glimmende deeltjes waardoor het goed reflecteert en laser en optische muizen uitstekend werken. Deze mat is de beste keus in zijn soort, zeker voor de prijs van 14 euro.

Revoltec FightMat Pro 2

Hard: Razer Vespula

De eerste in de serie “echt” harde muismatten is gelijk een bijzondere, de Razer Vespula. Het is als enige voorzien van twee ondergronden, elk met een verschillende textuur, en een tamelijk hoge polssteun. De steun kan in de inham aan de voorkant geplaatst worden. De anti slip mat zit eraan vast, waardoor je min of meer verplicht bent de steun te gebruiken. Het gladde oppervlak van de Vespula is geschikt voor een hoge gevoeligheid, terwijl het grove oppervlak prima geschikt is voor mid tot low sense gebruik. Dit maakt deze mat voor meerdere doeleinden geschikt en is dan ook een aanrader. Aan deze keuzevrijheid hangt wel een hoog prijskaartje van 37 euro.

Razer Vespula

Hard: SteelSeries 9HD

SteelSeries stuurde de 9HD in als harde muismat; dit model heeft ook een kleiner maar verder identiek broertje, de 4HD. Volgens de fabrikant moet een speciale coating betere tracking mogelijk maken. Bovenop deze coating is een doorzichtige laag aangebracht met een medium glad oppervlak. Hierdoor is het goed geschikt voor high sense; het formaat staat ook mid sense gebruik toe. Laser en optische muizen werken prima. Zoals we vaker zien heeft ook deze mat een kleine inham aan de voorkant om de pols minder te “snijden”. Een rubberen onderkant draagt zorg voor stabiele ligging. De gemiddelde prijs van 30 euro is aan de hoge kant, zeker in vergelijking met de Revoltec Fightmat Pro 2.

SteelSeries 9HD Pro Gaming

Hard: Zowie Swift

Zowie is nog niet zo bekend in Nederland maar stuurde wel twee interessante muismatten in. De harde Swift is volledig van plastic en lijkt eigenlijk een beetje op een placemat. Toch is het een goede keus voor wie een eenvoudige mid tot low sense muismat zoekt. De testmuizen doen het prima op het redelijk grote oppervlak, vergelijkbaar met de Sota van Roccat. Een plakkende siliconenlaag in de vorm van het logo van het merk aan de onderkant zorgt dat het goed op zijn plek blijft liggen. Dit is de enige harde mat met grof oppervlak; helaas is de vraagprijs van 28 euro gemiddeld naar ons idee te duur.

Zowie Swift Blue

Hard: Razer Destructor

Opvallend aan de Destructor is de reflectie van het oppervlak: wanneer je het onder de microscoop bekijkt, zijn goed weerspiegelende, kleine zilverkleurige deeltjes te zien. Onze optische en lasermuis voelden zich absoluut thuis op deze mat. De grove textuur en het formaat maken het goed bruikbaar voor mid sense gebruik. Deze mat is zeker niet de goedkoopste uit de test, maar je krijgt er een heus draagkoffertje bij. Leuk als je de mat vaak meeneemt, maar verder weinig toegevoegde waarde voor 41 euro.

Razer Destructor

Hard: Revoltec Fightmat Advanced

Een tweede muismat van Revoltec in dezelfde categorie is de Fightmat Advanced. Als anti slip heeft deze mat net als de Zowie Swift een siliconen onderkant. Het oppervlak is voorzien van een doorzichtige laag en neigt naar een grove textuur. Opvallend is dat het minder reflecterende deeltjes heeft dan zijn broertje, toch kaatst het licht nog goed terug. De grootte en textuur maken het bij uitstek een model voor een mid of low sense gamer. Zeker voor 10 euro gemiddeld is deze mat geen slechte keus.

Revoltec Fightmat Advanced

Stof: Cooler Master Weapon of Choice M4

Als je gaat voor comfort tijdens het computeren, dan biedt een stoffen muismat de beste ondergrond. Zacht en vaak met een groter formaat dan een harde muismat. Hierdoor is er voldoende ruimte voor de muis en heb je minder gauw last van de rand. Door het stof plak je met warm weer ook minder snel aan de mat vast. Een grove textuur komt het meest voor bij stoffen muismatten, waardoor deze een goede keus zijn als je graag op een lage gevoeligheid speelt. Deze soort heeft het ook meer van de precisie in de structuur, reflectie is niet vaak aanwezig. We bespreken de stoffen muismatten van grof naar fijn, zodat het overzicht van low naar high sense overzichtelijk blijft.

Om te beginnen, de Cooler Master Weapon of Choice. Deze mat heeft een met ronde gaatjes geweven stof met voldoende structuur om een muis het benodigde detail te bieden om snelle bewegingen te detecteren. Onze goedkope optische muis heeft er moeite mee, de duurdere optische en lasermuis hebben geen problemen. Voor een grove mat glijdt deze mat lekker, maar met meer weerstand om controle te houden over je bewegingen dan alle harde muismatten. De 40 centimeter breedte maakt het samen met de structuur prima geschikt voor low sensitivity. De prijs van 17 euro is misschien aan de hoge kant maar, is gezien het unieke grove oppervlak geen slechte keus.

CM Storm Weapon of Choice M4 DM

Stof: SteelSeries NP+

De SteelSeries NP+ is in alle opzichten groot. Niet alleen de dikte van 0,45 centimeter is fors, ook de afmetingen van liefst 44 bij 40 centimeter zijn niet mis. Het oppervlak is licht geruwd. Door de stof heeft het een hogere weerstand dan de Cooler Master, het voelt bijna alsof de muismat iets tegenwerkt. Het voordeel is meer controle over je bewegingen. Door de grove textuur is het goed geschikt voor low sense gebruik. Beide soorten muizen werken op deze mat. De NP+ is waterafstotend. De prijs van 23 euro lijkt hoog, maar door het formaat en de eigenschappen is het voor low sense de beste keus.

SteelSeries NP+ 

Stof: Zowie Spawn G-TF

Het tweede product van Zowie in deze test is de Spawn G-TF; er is ook in een kleinere variant verkrijgbaar onder de noemer P-TF. Door het gebruikte rubber aan de onderzijde voelt de mat zeer stevig aan en de randen zijn netjes afgerond met draad. Het oppervlak heeft een licht grove textuur van gestikt draad en werkt goed met laser en optische muizen. Het formaat neigt naar low sense, maar de structuur is toch meer voor een mid sense gebruiker. Gezien het materiaal is de prijs van 23 euro te rechtvaardigen, maar het kleinere broertje lijkt ons een nog betere keus: net tien centimeter compacter.

Zowie Spawn G-TF

Stof: Nova Killer

Volgens de fabrikant is er tussen de Killer en de Killer II geen verschil afgezien van het design – de eigenschappen moeten identiek zijn. We bespreken dus de Killer. Onder de microscoop zie je ook in deze muismat kleine zilverdeeltjes, maar dan met een andere vorm dan bij de Nova Micro-tech. In deze mat liggen de deeltjes kleiner en dieper en in meerdere lagen, waardoor er meer structuur is voor de muis om uit te lezen. Een verschil in accuraatheid merkten wij echter niet, ook niet in de grofheid van het oppervlak. Het verschil zit voornamelijk in de dikte en de grootte van het oppervlak. Voor 19 euro is dit een prettig precieze muismat en een goede keuze voor de mid sense gamer.

Nova Killer 

De Speedlink Repute heeft een prettige, gebreide structuur waar de muis soepel over glijdt… totdat hij linksboven belandt en ‘vastloopt’ in het logo van het merk. Een vierde van het oppervlak is hierdoor minder goed bruikbaar, met name voor mid sense gebruik. Aan de voorzijde heeft de mat een inham voor de pols waardoor het minder snijdt in de pols. De mat heeft mooie ronde vormen en heeft net als de meeste matten rubber aan de onderzijde. Gezien de ongelukkige opdruk is deze mat niet onze eerste keus, ondanks de betaalbare vraagprijs van 16 euro.

Speedlink Repute

Stof: Qpad Gamer Pad AIM LowSense 4mm

Deze Qpad is niet maar van schuim, met een rubberen onderkant. De muis schuift met een kleine weerstand lekker over het licht ruwe oppervlak, waardoor het goed bruikbaar is voor mid tot low sense gebruik. De testmuizen werken goed op deze mat. De rubberen onderzijde doet zijn werk niet helemaal goed: aan de zijkanten blijft de mat bol staan. Dat komt vermoedelijk door de opgerolde verpakking en met den duur zal de mat wel plat komen te liggen – maar het blijft onhandig. De prijs van 21 euro maakt de mat te duur om aan te raden.

QPad Gamer Pad AIM LowSense 4mm

Stof: Mionix Sargas 460

Samen met de SteelSeries NP+ is de volledig zwarte Sargas 460 de grootste uit deze test. De frictie van deze mat voor meer controle komt redelijk overeen, waardoor de matten ook op dit vlak gelijkwaardig zijn. Een verschil is wel de textuur van de Mionix, deze mat is fijner, waardoor het meer geschikt is voor een gemiddelde gevoeligheid. Laser en optische muizen werken beide goed. Als je op zoek bent naar een grote mat, kan je deze Sargas 460 het beste voor mid sense en de NP+ van SteelSeries voor low sense. Helaas begon de mat vrij snel licht te rafelen, maar voor 16 euro blijft het onze eerste keus van de stoffen matten.

Mionix Sargas 460

Stof: Roccat Sense Glacier Blue

Roccat stuurde ons de Sense Glacier Blue als stoffen muismat. Deze heeft een fijne structuur en een muis glijdt makkelijk over het oppervlak, er is slechts een kleine weerstand merkbaar. Het oppervlak is aan de grote kant en een lichtte reflectie van de stof is zichtbaar. Het is dan ook het best bruikbaar voor mid en high sense gamers. Beide soorten testmuizen werken goed op deze mat. 21 euro kost deze mat gemiddeld en dat is aan de dure kant.

Roccat Sense Glacier Blue

Stof: Zalman MP1000

Op de grens richting de gladheid voor high sense gamers bevindt zich de MP1000 van Zalman. Het grote oppervlak maakt het vooral mogelijk om de muis overal te plaatsen waar je wilt, zonder er ooit naast te zitten. De gladde structuur heeft een licht glanzend oppervlak, waardoor een muis minder moeite heeft om beweging te detecteren. Het is goed bruikbaar als je muis een gemiddelde gevoeligheid heeft en werkt met zowel laser als optische muizen. Voor 13 euro is deze mat al van jou en daarmee zondermeer betaalbaar.

Zalman MP1000

Stof: SteelSeries QcK

De SteelSeries QcK is een van de kleinste uit deze test. Het oppervlak is aardig glad en biedt weinig frictie, maar genoeg om accuraat te kunnen muizen. Als enige franje is links onderin het steelseries logo te vinden, waardoor de mat er niet helemaal kaal uitziet. Voor de rest is de mat volledig zwart met weinig reflectie, wat echter geen nadeel is voor laser en optische muizen: beide soorten werken goed. Door het formaat en de fijne textuur is de mat goed geschikt voor zowel high als mid sense gebruik, en met een prijs van 9 euro niet duur.

SteelSeries QcK

Stof: Qpad UC XLarge Black 3mm

Een muisbeweging gaat meestal in een lichte bocht, in plaats van een rechte lijn, waarmee deze muismat rekening houdt. Aan de bovenkant is het breder dan aan de onderzijde. De textuur van de mat is glad, de stof is licht glanzend, waardoor beide optische en laser muizen goed werken. Met de tracking zit het bij deze mat wel goed, de textuur is alleen minder geschikt voor low en mid sensitivity, als je van een grove mat houdt. Gezien het formaat is deze mat voor 17 euro nog redelijk geprijsd. 

QPad UC XLarge Black 3mm

Stof: Gigabyte GP-MP8000

Gigabyte is vooral bekend als componentenfabrikant, maar heeft ook een muismat in het assortiment, de GP-MP8000. Deze stoffen mat heeft een glad oppervlak met een fijne structuur, waardoor het goed geschikt is voor mid en high sense gebruik. Ondanks de gladheid is er voldoende weerstand voor een accurate werking. Beide optische en de lasermuis werken goed op dit model, dat voor 16 euro te koop is.

Gigabyte GP-MP8000 

Stof: Mionix Alioth 400

De Alioth 400 heeft ook een klein broertje, de Alioth 320 is een maatje kleiner. Het verschil met de Sargas 460 is de gebruikte stof. Iets grover van structuur maar wel met een gladder oppervlak, en een sterkere reflectie. Deze mat wordt opgerold geleverd en heeft daardoor een verticale bobbel over de hele lengte, zijn grotere broer heeft dit niet. Deze bobbel is niet groot, maar wel vervelend als je eroverheen schuift. Ook na langere tijd in gebruik trok deze niet weg. Vergeleken met een harde muismat heeft deze mat meer weerstand, maar schuift erg licht voor een stoffen model. Gezien de prijs van 19 euro is de Sargas 460 een betere keus.

Mionix Alioth 400

Stof: Cooler Master CS-X Battle Pad DP

Cooler Master levert gaming muizen en dus ook een gaming muismat, de CS-X Battle Pad. Het heeft het meest reflecterende oppervlak in deze test en een aardig groot formaat. De reflectie komt door de nauwe dichtheid van het stof en werkt goed met optische en laser muizen. Hierdoor is het fijn om te gebruiken als je graag op een zachte ondergrond muist met weinig weerstand. Het grote oppervlak geeft voldoende ruimte als je graag met een lage gevoeligheid muist, je moet dan wel overweg kunnen met de fijne textuur. Voor een stoffen mat komt deze het best uit de bus voor high sense en is daarmee geen slechte keus voor 21 euro.

CM Storm CS-X Battle Pad DP

Conclusie

De meeste geteste muismatten doen het prima. Uiteindelijk zijn je eigen wensen bepalend voor het aanschaffen van een nieuwe mat. Voor ieder soort gamer is er genoeg keus. Als je op zoek bent naar een grote mat met een stoffen oppervlak, dan zijn drie modellen de beste keus, de SteelSeries NP+ met een grof oppervlak, Mionix Sargas 460 met een licht grof oppervlak en de Cooler Master CS-X Battle Pad DP met zijn glanzend gladde oppervlak.

Het meest grove oppervlak is te vinden op de Cooler Master Weapon of Choice M4. Als je geen grote mat wil, dan is de Revoltec Fightmat Pro 2 van plastic de allerbeste keus, zeker voor 12 euro. Voor een stoffen mat met een gemiddeld formaat is de SteelSeries QCK een goede keus. Met 0,3 mm dik is de Razer Sphex het meest bijzonder uit deze test, je merkt hem niet maar werkt stukken beter dan het bureau.

Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel van alle geteste producten.


Cooler Master CS-X Battle Pad DP
Razer Sphex
Revoltec FightMat Pro 2


Mionix Sargas 460
SteelSeries NP+

SteelSeries QcK


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award CM Storm CS-X Battle Pad DP

CM Storm CS-X Battle Pad DP

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
CM Storm Weapon of Choice M4 DM

CM Storm Weapon of Choice M4 DM

 • Rubber en stof
 • Ruw
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Compad Vario-Pad World of Warcraft Burning Crusade

Compad Vario-Pad World of Warcraft Burning Crusade

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
GamersWear Slickride Counter

GamersWear Slickride Counter

 • Polyester
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
Gigabyte GP-MP8000

Gigabyte GP-MP8000

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
König Glass Mouse Pad

König Glass Mouse Pad

 • Glas
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
Mionix Alioth 320

Mionix Alioth 320

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Mionix Alioth 400

Mionix Alioth 400

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Silver Award Mionix Sargas 460

Mionix Sargas 460

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Nova Killer

Nova Killer

 • Soft polyester
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Nova MicroTECH

Nova MicroTECH

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
QPad CT Large White 1.5mm

QPad CT Large White 1.5mm

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
QPad Gamer Pad AIM LowSense 4mm

QPad Gamer Pad AIM LowSense 4mm

 • Rubber en stof
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
QPad UC XLarge Black 3mm

QPad UC XLarge Black 3mm

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Razer Destructor

Razer Destructor

 • Polyester
 • Halverwege fijn/ruw
Niet verkrijgbaar
Gold Award Razer Sphex

Razer Sphex

 • Polyester
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
Razer Vespula

Razer Vespula

 • Polyester
 • Halverwege fijn/ruw
Niet verkrijgbaar
Revoltec Fightmat Advanced

Revoltec Fightmat Advanced

 • Polyester
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
Gold Award Revoltec FightMat Pro 2

Revoltec FightMat Pro 2

 • Polyester
 • Halverwege fijn/ruw
Niet verkrijgbaar
Roccat Sense Glacier Blue

Roccat Sense Glacier Blue

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Roccat Sota Granular Black

Roccat Sota Granular Black

 • Polyester
 • Halverwege fijn/ruw

12,00 €

1 winkel
Speedlink Repute

Speedlink Repute

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
SteelSeries 4HD

SteelSeries 4HD

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
SteelSeries 9HD Pro Gaming

SteelSeries 9HD Pro Gaming

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Experience I-2 White

SteelSeries Experience I-2 White

 • Glas
 • Fijn
Niet verkrijgbaar
Silver Award SteelSeries NP+

SteelSeries NP+

 • Rubber en stof
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Bronze Award SteelSeries QcK

SteelSeries QcK

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

11,99 €

8 winkels
Zalman MP1000

Zalman MP1000

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Zowie Spawn G-TF

Zowie Spawn G-TF

 • Rubber en stof
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Zowie Swift Blue

Zowie Swift Blue

 • Plastic
 • Halverwege fijn/ruw
Niet verkrijgbaar
0
*