Vijftig 23 en 24 inch monitoren review

55 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Veel LED, weinig 3D en DisplayPort
 3. 3. Extraatjes
 4. 4. Beeldbewerking
 5. 5. Kleurtemperatuur
 6. 6. Kijkhoek
 7. 7. Helderheidsuniformiteit
 8. 8. Gaming
 9. 9. Reactiesnelheid 20-80-20
 10. 10. Reactiesnelheid 0-100-0
 11. 11. De beste voor gamen?
 12. 12. Categorie 3D
 13. 13. Ergonomie
 14. 14. Energieverbruik (zwart)
 15. 15. Energieverbruik (standby)
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Het is alweer een tijd geleden dat we een grote vergelijkingstest van beeldschermen publiceerden, dus dit keer pakken we extra groot uit. Hardware.Info testte liefst 50 beeldschermen met 23 en 24 inch diagonaal, zodat je de beste voor jouw doeleinden eruit kan zoeken.

Met een testveld als dit is het ondoenlijk om alle monitoren afzonderlijk te bespreken. Dat is ook niet nodig, want de meeste beeldschermen hebben één specifiek sterk punt en springen er verder niet zo uit. Om die reden houden we de inleiding kort met een aantal observaties over het totale veld met geteste modellen en gaan we vervolgens in op een analyse naar aanleiding van doelgebruik: beeldbewerking, gaming, 3D of ergonomie.

Voordat we daarmee van start gaan, wat valt er in het algemeen te zeggen over het aanbod aan monitoren op dit moment? Om te beginnen kunnen we constateren dat het erop lijkt dat de continue prijsval van beeldschermen is gestaakt. Hoewel zeventien modellen minder kosten dan gemiddeld 200 euro, bedraagt de prijs voor 20 modellen 200 tot 250 euro en kosten 13 modellen 250 of meer. De goedkoopste monitor kost gemiddeld 149 euro, de duurste kost gemiddeld 468 euro. Wie goed geteld heeft, ziet dat dit het totaal op 47 brengt; in de bespreking per doelgebruik nemen we ook drie eerder geteste monitoren mee, in totaal kijken we dus naar 50 beeldschermen.

Dell UltraSharp U2311H

Echt veel goedkoper worden monitoren momenteel dus niet, is er dan meer variatie in het paneeltype? In de prijsklasse waar we hier naar kijken, vooralsnog niet. TN-panelen domineren – niet geheel onterecht, want zoals je zal lezen weten fabrikanten deze technologie nog altijd te verbeteren. Zo biedt een aantal TN-monitoren VA- of zelfs IPS-achtige (Vertical Alignment) kijkhoeken. Toch treffen we twee schermen met een echt VA-paneel in de test, de BenQ VW2420H en de Samsung SyncMaster 2333T. Opvallend genoeg is de 2333T bovendien het goedkoopste scherm in de test: gemiddeld 150 euro, terwijl VA-schermen de naam hebben duur te zijn. Het scherm van BenQ is met 217 euro een stuk prijziger, maar nog altijd heel redelijk geprijsd voor een niet-TN-paneel: de Dell U2311H, een van de tot dusver goedkoopste niet-TN schermen, moet gemiddeld 261 euro opbrengen.

Veel LED, weinig 3D en DisplayPort

De geteste monitoren worden overwegend met behulp van LEDs van verlichting voorzien: 34 modellen hebben LED achtergrondverlichting, versus 13 stuks met CCFL. Dat zegt overigens niets over de prijs: de goedkoopste LED monitor, de ASUS VH242S, kost maar 197 euro gemiddeld, terwijl de duurste monitor, de ASUS VG236H, een van het CCFL type is. De BenQ VW2420H is een van de eerste VA-monitoren met LED-achtergrondverlichting. De maximale helderheid van dit paneel is aan de lage kant, de minimale helderheid is echter ook zeer bescheiden, waardoor het contrast toch het hoogste in het testveld is.

LED mag als technologie ingeburgerd raken, een andere voorziening is nog een stuk zeldzamer: ondersteuning voor 3D weergave dankzij een 120Hz of sneller paneel. Slechts drie monitoren in de test zijn hiervoor geschikt: de Acer GD245HQAbid, LG W2363D-PF en de ASUS VG236H. Deze functie is niet goedkoop: de Acer en LG kosten beide gemiddeld zo’n 330 euro, de ASUS is zoals gezegd met 468 euro het duurste beeldscherm in het testveld.

LG W2363D-PF
De LG W2363D-PF is een van de weinige 3D monitoren uit deze test.

Hoewel in de winkel regelmatig schermen met alleen een analoge D-sub aansluiting worden verkocht, hebben we voor deze test uitdrukkelijk schermen bekeken met een digitale aansluiting. Alleen op die manier kan de scherpte van Full HD goed worden weergegeven. ASUS stuurde ons toch een model met alleen een analoge ingang, de V242S – die zouden we dan ook alleen om die reden al niet aanraden. Alle andere monitoren hebben een digitale ingang (DVI of HDMI). Vier modellen hebben geheel geen analoge ingang: de Acer T231Hbmid, de HP 2310ei, de ASUS VG236H en de LG W2363D-PF. Vier andere modellen hebben een HDMI-ingang in plaats van een DVI-ingang, drie modellen hebben DVI en HDMI. Het merendeel, 38 beeldschermen, heeft een DVI-ingang in combinatie met een D-sub ingang. DisplayPort dringt vooralsnog niet erg door, slechts drie schermen hebben deze aansluiting: de HP 2310ei, NEC Multisync E231W en HP Compaq LA2405wg.

Extraatjes

Monitoren zijn een prijsvechtersmarkt en om die reden was het verrassend te zien dat een relatief groot aantal beeldschermen ingebouwde luidsprekers heeft, die toch weer een paar euro bij de prijs optellen: 19 van de 47 nieuw geteste schermen zijn hiermee uitgerust. Een leuke feature, maar verder niet van invloed in deze test – ingebouwde luidsprekers klinken zelden erg goed, dus zijn naar onze mening alleen geschikt voor het weergeven van meldingen van het besturingssysteem. Andere extra features zien we maar mondjesmaat. Slechts zes modellen hebben een ingebouwde USB hub; jammer, want dit is een handige voorziening. Bij gelijke beoordeling heeft een model met USB hub de voorkeur, maar beeldkwaliteit is bepalend.

Twee monitoren ten slotte zijn ten slotte voorzien van een touch screen: de HP 2310ti en de Acer T231Hbmid. Aan deze functionaliteit besteden we verder geen aandacht; beide modellen werken met optische sensoren, met beperkte touchfunctionaliteit als gevolg. Hoe dan ook zijn er tot dusverre weinig tot geen nuttige toepassingen voor deze vorm van bediening.

HP 2310ti
De HP 2310ti beschikt over beperkte touch-functionaliteit.

De test

Met zoveel schermen is het ondoenlijk alle schermen in één vergelijk op te nemen – wie dat toch wil, kan terecht bij de zeer uitgebreide tabel bij dit artikel. Om het overzicht te behouden, richten we ons voor het artikel op doelgebruik. Achtereenvolgens bespreken we de beste modellen voor beeldbewerking, gaming, 3D weergave en de beste exemplaren die in hoogte verstelbaar zijn, voor wie hecht aan een ergonomische werkplek. Alle monitoren zijn op gelijke wijze getest in ons testlab, met behulp van professionele meetapparatuur zijn alle belangrijke kenmerken van de monitoren vastgelegd.

Beeldbewerking

Beeldbewerking vereist als eerste eigenschap kleurechtheid en daarom kijken we hiervoor naar de modellen met de beste waardes qua greyscale tracking, kleurtemperatuur en helderheid onder een kijkhoek. De greyscale tracking geeft de gemiddelde afwijking die alle grijswaardes hebben ten opzichte van puur grijs. Een theoretische score van 0 betekent dat geen van de drie primaire kleuren (rood, groen, blauw) is oververtegenwoordigd. Hoe lager de score, hoe beter.

Voor dit segment keken we eerst welke monitoren een greyscale tracking waarde van 4,9 m∆uv of lager hebben volgens onze test; een waarde onder de 4 is erg goed en voor de meeste mensen nauwelijks van een perfecte weergave te onderscheiden. Een waarde boven de 5 lijkt ons niet wenselijk voor dit doeleinde, al is met kalibratie veel te corrigeren, indien de monitor dit toelaat. Uit het totale testveld blijven dan 24 schermen over. Om het beeld compleet te maken, voegen we drie monitoren uit onze recente test van high-end beeldschermen toe: de Dell U2311H, de NEC MultiSync EA231WMi en de Fujitsu B24W-5 Eco vallen alle qua prijs nog in het bereik van deze test.

Kijken we naar de greyscale tracking resultaten, dan zien we dat de U2311H samen met de Eizo EV2303WH het veld aanvoert. Verder valt op dat de ASUS monitoren het goed doen: van de 12 modellen die het merk aanleverde, hebber er 9 een greyscale tracking waarde van 4,9 of lager. Vijf hiervan scoren zelfs onder de 4, terwijl de MS236H met een waarde van 2,6 een respectabele derde plaats inneemt. BenQ is een aparte vermelding waard: de 3,1 m∆uv is niet de beste waarde, zij het nog alleszins acceptabel – maar bij de afzonderlijke metingen voor rood, groen en blauw vertoont dit scherm de kleinste afwijkingen. De LG W2442PE-BF doet het eveneens redelijk goed op dit vlak en wisselt stuivertje met de Dell U2311H om de tweede en derde plaats.


Hoe lager deze waarde, hoe hoger de kleurechtheid van de monitor.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur is vervolgens voor de meeste monitoren in deze test aan de hoge, dus koude kant. Ter herinnering: een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin is ideaal voor beeldbewerking – daaronder gaan rode en gele tinten overheersen, erboven blauwe en groene. Van de 20 schermen met een greyscale tracking van 4,9 of lager hebben twee een kleurtemperatuur onder de 6500 K: de ASUS VH232T en de MS246H van hetzelfde merk. Beide waardes zijn overigens nog behoorlijk dicht bij de gewenste, 6224 en 6306 K respectievelijk. De Dell P2411H komt het dichtst bij het ideaal met 6543 K, op de hielen gevolgd door de ASUS VK246U met 6574 K. Samsung doet het ook goed met de SyncMaster FX2490HD en 6594 K. Die laatste is een monitor met geïntegreerde TV tuner – een uitgebreide test van beeldschermen met deze voorziening kan je in een toekomstige editie van Hardware.Info Magazine lezen. De HP 2310ti neemt met 6610 K de derde plaats in op de kleurtemperatuur ranglijst.

Kijkhoek

Vervolgens kijkhoekgevoeligheid van de helderheid. De helderheid onder een kijkhoek is bepalend voor de kleurweergave wanneer je niet recht voor het scherm zit. De gemeten waardes geven het percentage weer van de maximale helderheid, gemeten onder een hoek van 45 graden. Hoe hoger deze waarde, des te minder varieert de kleur wanneer je beweegt voor het scherm.

De horizontale kijkhoek geeft de afwijking aan wanneer je van links of rechts kijkt, terwijl de verticale kijkhoek afzonderlijk voor boven en onder is gemeten. Voor de horizontale kijkhoek geldt dat waardes van 50% of meer goed zijn, lager dan 45% is matig. De Samsung SyncMaster E2320 is met een helderheidsmeting van 67% bij een horizontale kijkhoek van 45 graden met afstand aanvoerder van het testveld. ASUS volgt met 60% op een afstandje met de VH232T terwijl Samsung ook de derde plaats opeist met de B2330H, eveneens met 60%. Werpen we overigens even een blik op het gehele testveld (dus ook monitoren met minder goede greyscale tracking scores), dan zien we dat Samsung’s BX2350 ook 60% behaalt. Opvallend genoeg haalt de BX2450 slechts 37%, de slechtste waarde in het testveld – een inch minder betekent duidelijk méér dan alleen kleiner scherm, in dit geval – het is een geheel ander paneel.

De verticale kijkhoek laat weer een heel ander plaatje zien. TN-panelen verliezen altijd veel helderheid als je ze van boven bekijkt, maar de 8% helderheid die de Samsung BH2330H overhoudt is wel heel karig. Verplaatsen we de blik naar bovenin de grafiek, dan worden de vier topposities alle door ASUS ingenomen, met de VE246H, MS246H, VH232T en MS236H. De eerste drie behalen boven de 30%, de vierde is met 29% nog altijd heel behoorlijk.

Opvallend genoeg doen de schermen met een IPS- of VA-scherm het slechter: Dell behaalt 24% voor de U2311H, Samsungs 2333T houdt 18% over en de BenQ VW2420H scoort slechter dan gemiddeld met 13%. Van onder bekeken is het verhaal weer heel anders: ASUS bezet de onderkant van de grafiek, ook met de toppers qua verticale kijkhoek van boven. Alleen de VG236H van het merk doet het erg goed, de tweede plaats is voor ASUS met 28%. De eerste plaats is voor de Fujitsu Amilo S3230T. Dells U2311H doet het hier naar verwachting goed, dankzij het IPS-paneel: 25%. Dat geldt ook voor de NEC EA231WMi uit de vorige test, die de derde plaats inneemt met 22%. Samsung’s SyncMaster 2333T is met 20% ook nog behoorlijk goed, evenals de Iiyama ProLite E2410HDS-B1 met 19% en de SyncMaster B2430H van Samsung met 18%.

 

Opvallend genoeg voeren TN-panelen de kijkhoek (horizontaal) grafiek aan

Helderheidsuniformiteit

Betrekken we ten slotte helderheidsuniformiteit in het verhaal, ofwel de mate waarin de beeldschermen gelijkmatig verlicht zijn. Dat is van belang omdat ongelijkmatige verlichting weer zijn weerslag heeft op de accuratesse van de kleurreproductie. Kijken we naar de grafiek, dan zien we dat de Samsung FX2490HD met 87,9% het veld aanvoert – niet onterecht voor een model waarop ook TV gekeken moet worden. De SyncMaster BX2450 is goede tweede met 85,8% en NEC en LG delen de derde plaats met 83%, met de EA231WMi en de W2442PE-PF respectievelijk. Alle schermen uit deze selectie doen het niet slecht en scoren 75% of meer – de ASUS VE246H valt als enige door de mand met een helderheidsuniformiteit van slechts 61,6%.

Het is lastig een definitieve winnaar aan te wijzen. Duidelijk is dat de Dell U2311H met zijn IPS-paneel en de NEC EA231WMi met een MVA-paneel uit de vorige test goede keuzes blijven, maar deze schermen kosten dan ook gemiddeld 330 en 350 euro respectievelijk. De BenQ VW2420H is niet zo helder, maar wie niet werkt in een fel verlichte ruimte heeft hier voor gemiddeld 280 euro toch een interessante keuze aan, met een goede kleurreproductie, zowel van voren als van een hoek bekeken. Qua energieverbruik is het bovendien een erg goed exemplaar: minder dan 30 watt in gebruik en 0,6 watt in stand-by behoort tot de laagst gemeten waardes van de toppers voor beeldbewerking. De verrassing is de Samsung SyncMaster 2333T, die een PVA-paneel combineert met heel behoorlijke testresultaten en een prijs die we alleen als absurd laag kunnen omschrijven: op moment van schrijven koop je 'm al online voor 149 euro.


Een goede helderheid uniformiteit houdt in dat alle delen van het scherm gelijkmatig verlicht zijn.

Gaming

Voor snelle 3D-games is het allerbelangrijkste, dat je direct ziet wat er in de spelwereld gebeurt: vertraging kan, zeker in een deathmatch, dodelijk zijn. Daarnaast moet er alleen getoond worden wat er is: beeldartefacten als ghosting ofwel na-ijleffecten zijn zeer onwenselijk. Om die reden nemen we voor het maken van deze selectie de responstijd als primair criterium. Oorspronkelijk wordt deze gemeten voor de overgang van zwart naar wit naar zwart, 0-100-0% in onze tabel.

Echter, in games komt het bijzonder weinig voor dat het beeld snel verandert van geheel zwart naar geheel licht, of omgekeerd. Over het algemeen zijn beeldovergangen minder contrastrijk - ze gaan eerder van donker- naar lichtgrijs, of vice versa. Met behulp van overdrive technologie zijn de paneelmakers de laatste jaren steeds beter geworden in het fabriceren van panels die ook met deze overgangen goed overweg kunnen. Helaas worden voor responstijden vrijwel altijd incomplete gegevens opgegeven: bijvoorbeeld van licht naar donker, of van donker naar licht. Dan zie je waardes als 2 of 4 milliseconden, wat meer dan voldoende lijkt om snel te gamen. Vaak ligt de waarheid toch iets anders, als we onze testresultaten bekijken. Een scherm dat snel van licht naar donker kan schakelen, heeft meestal moeite om het omgekeerde resultaat te behalen, of vice versa. Vandaar dat we onze geteste modellen eerst hebben geselecteerd op donkergrijs naar lichtgrijs naar donkergrijs (20-80-20%) overgangen en vervolgens gesorteerd op 0-100-0%. Schermen die lage waardes vertonen in beide disciplines, zouden zeer geschikt moeten zijn voor snelle games.

Vervolgens kijken we naar de snelheid van de beeldverwerking door de monitor - met name VA-panelen kunnen last hebben van input lag, waarbij een pauze ontstaat tussen het moment dat het signaal het scherm binnenkomt en het beeld vertoond wordt. Uiteraard uit den boze voor wie houdt van snelle games.

Packard Bell Maestro 243DL
Packard Bell is meer bekend om z’n notebooks, maar het Maestro 243DL scherm bewijst dat het ook een heel nette game-monitor kan maken.

Reactiesnelheid 20-80-20

Onze bovengrens voor de 20-80-20 meting ligt op 16 milliseconden: bij die responstijd kost het 1/60e seconde om het beeld te laten overgaan van tamelijk duister naar licht naar weer duister. Het merendeel van de gamers zal een overgang van die tijdsduur niet als storend ervaren. Er zijn 20 monitoren die deze waarde weten te behalen, van de 49 die we bekijken (46 van deze test en drie van de vorige high-end schermen test). Opvallend genoeg hebben al deze schermen een fabrikantspecificatie van 2 milliseconden, op drie na: de LG W2363D-PF (3 ms), NEC MultiSync EA231WMi (14 ms) en de Packard Bell Maestro 243DL (5 ms). Eveneens opvallend: hoewel het merendeel van deze schermen niet 'goedkoop' is, zijn er drie schermen die minder dan 206 euro gemiddeld kosten, de ASUS VW246U, MS236H en VE246H – ASUS is sowieso erg goed vertegenwoordigd in de selectie 'snelle schermen', met negen exemplaren van de 20 (en van de 12 van dit merk in het hele testveld). Ten slotte vermeldenswaard: alle drie de schermen die 'geschikt voor 3D' zijn ofwel een verversingsfrequentie van 120Hz ondersteunen, bevinden zich in deze selectie – maar zijn niet per se de snelste qua reactiesnelheid. Welke modellen zijn dat wel?


De reactietijd voor wisseling tussen 20% grijs naar 80% grijs en weer terug geeft de meest realistische indicatie van de werkelijke snelheid van het scherm

Met 4,8 milliseconden voor de overgang donker-licht-donkergrijs is de Iiyama ProLite E2472HD-B1 de snelste in deze discipline. ASUS volgt op de voet met 5,2 ms voor de VW246U; Fujitsu’s Amilo S3230T behaalt een eervolle vierde positie met 5,4 ms. De vierde plaats is weer voor ASUS: de VK246U behaalt 5,7 ms. Plaats vijf is óók voor de Taiwanese gigant, de VK246H doet het trucje in 6,1 ms; de zesde is ten slotte Packard Bell, het Maestro 243DL scherm zet een respectabele 6,2 ms neer. Geen van deze schermen is overigens geschikt voor 120Hz of 3D: het eerste scherm dat hiermee overweg kan, komen we tegen op plaats 14 in de grafiek, met de LG W2363D-PF, dat 9,7 ms nodig heeft voor de grijs-grijs transitie. Van de 20 schermen lukt het vijf exemplaren niet om onder de 10 milliseconden te blijven – drie ervan zijn overigens van ASUS.

Reactiesnelheid 0-100-0

Kijken we vervolgens naar de overgangstijden voor zwart-wit-zwart, dan zien we een ander plaatje. Deze grafiek wordt aangevoerd door de ASUS MS246H, een middenmoter in de vorige testdiscipline, maar hier goed voor 3,6 ms. Dat geldt ook voor nummer twee: de LS246H was goed maar niet spectaculair bij grijs-grijs, maar haalt exact 4 ms in zwart-wit-zwart.  De Packard Bell Maestro is hier goed voor een derde in plaats van vijfde plaats, met 4,5 ms, de Iiyama ProLite B2409HDS-W1 haalt nummer vier met 4,8 ms en ASUS bezet de vijfde plaats met de VE246H en 5,4 ms. De nummer één van het hiervoor besproken testonderdeel, de Iiyama E2472HD, treffen we op de zesde plaats met een nog altijd nette 5,4 ms. De onderlinge verschillen zijn hier duidelijk kleiner, slechts vier modellen slagen er niet in onder de 10 ms te komen en de rest van het veld zit dichter op elkaar.

Over input lag vervolgens kunnen we heel kort zijn: alleen de NEC MultiSync EA231WMi heeft meetbaar last van input lag, al is de gemeten 16 ms nog overkomelijk. Het scherm is echter ook qua responstijden niet de snelste, ook al behoort het tot de 20 snelste van het hele testveld. Zoals hiervoor al werd beschreven is dit een prima scherm voor beeldbewerking – het is mooi meegenomen dat ook de meeste gamers er goed mee overweg zullen kunnen, maar wie de hoogste snelheden wil, kan beter voor een TN-paneel kiezen.


De reactietijd tussen geheel zwart naar geheel wit en weer terug is eenvoudiger voor de meeste schermen.

De beste voor gamen?

Alle schermen die in de top-10 qua snelheid uitkomen, zijn eigenlijk geschikt voor een potje rapid deathmatch. Dus dan moeten we verder kijken om te zien welke schermen er echt bovenuit steken. Naar aspecten als energieverbruik, bijvoorbeeld. En dan zien we dat de prima ASUS VE246H bij een volledig zwart (ofwel het minst zuinig) scherm nog altijd maar 23,2 watt verbruikt. De nog net wat snellere Iiyama E2472HD verbruikt echter slechts anderhalve watt meer, 24,8 om precies te zijn. De eveneens goede Packard Bell Maestro 243DL  is met 23,1 watt evenmin een energieslurper.

De Iiyama E2472HD scoort echter ook een tweede plaats qua contrast, gemeten via de meest representatieve checkerboard methode. 964,4:1 voor het maximale contrast is evenmin slecht, goed voor een zesde plaats. Gezien de relatief lage maximale helderheid van het scherm, moet de voor contrast veel belangrijker zwartwaarde zonder meer in orde zijn. Dat klopt ook, blijkt uit een blik op de testresultaten: 0,25 cd/m2 behoort tot de laagst gemeten waardes. Tellen we daarbij op een heel bovengemiddelde verticale kijkhoek en een acceptabele horizontale kijkhoek, alsmede een helderheidsuniformiteit van net geen 85% en de conclusie is duidelijk: dit scherm van Iiyama is dé beste keuze voor wie nu een flinke gaming monitor wil aanschaffen. Met een prijskaartje van gemiddeld dik 230 euro is het niet de voordeligste, maar zeker ook niet de duurste. De ASUS VE246H is voor gemiddeld een tientje minder een goed alternatief dat nog wat minder helder is, terwijl de ASUS VW246U met 195 euro gemiddeld een behoorlijke budgetoptie is.

Iiyama ProLite E2472HD-B1
Het snelste scherm dat we getest hebben, de Iiyama ProLite E2472HD-B1.

Categorie 3D

In televisieland is 3D een hot topic, in de PC-wereld is het eerder een retrotrend. Met het verdwijnen van CRT-beeldschermen verlieten ook de LCD shutter glasses het toneel – tot voor kort, toen de eerste platte beeldschermen met de vereiste hoge verversingsfrequentie verschenen. Aanvankelijk als onderdeel van nVidia's 3D Vision pakket, maar ook gamers waren enthousiast over de hogere verversingsfrequentie van de nieuwe schermen. Het is alweer een hele tijd geleden, dat Hardware.Info het eerste 3D geschikte 120Hz exemplaar testte. Het betrof destijds - we schrijven juni 2009 - de Samsung SyncMaster 2233RZ. Een 22 inch scherm met een resolutie van 1680x1050 pixels en een prijskaartje rond de 325 euro. Die prijs is inmiddels gedaald naar zo'n 270 euro, maar dat is nog altijd véél geld voor een niet-Full HD scherm.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en treffen we drie 3D schermen in de test: de LG W2363D-PF, de Acer GD245HQAbid en de ASUS VG236H. Zoals aangegeven zijn deze schermen niet goedkoop: de Acer en LG kosten zo'n 330 euro gemiddeld, de ASUS kost liefst 468 euro. Dat prijsverschil laat zich deels verklaren door de in hoogte verstelbare voet, USB-hub en geïntegreerde luidsprekers van de ASUS. Wie puur naar gaming eigenschappen kijkt, zal de Acer nipt verkiezen boven de LG: zowel 0-100-0 als 20-80-20 overgangen hebben een reactietijd van zo'n 10 ms. De Acer heeft bovendien het laagste energieverbruik. Zijn in de toekomst ook 3D films een belangrijke toepassing, dan hebben de ASUS en LG betere papieren, mede dankzij de relatief hoge helderheid bij een kijkhoek van 45 graden, zowel horizontaal als verticaal. Qua contrast en helderheid zitten deze twee ook dicht bij elkaar. Ook de verschillen in energieverbruik zijn verwaarloosbaar klein. Beide schermen zijn bovendien fraai qua ontwerp - de feature set wordt dan bepalend. De ASUS VG236H is zeer compleet, de LG houdt het bij de basics, afgezien van een tweetal HDMI-aansluitingen naast de DVI-aansluiting.

Asus VG236H
De ASUS VG236H is de duurste monitor in de test, maar hij doet óók 3D en heeft uitstekende specificaties en testresultaten.

Ergonomie

Het lijkt een aparte categorie om te bespreken, maar wie hecht aan een ergonomische werkplek kan niet om een in hoogte verstelbare monitor heen - tenzij je investeert in een paar pakken kopieerpapier of wat oude telefoonboeken bij de hand hebt liggen. Bovendien bieden monitoren met zo'n standaard meestal de mogelijkheid het scherm te roteren, zodat het in portretstand kan worden gebruikt - handig voor webpagina's en documenten. In ons veld van 49 beeldschermen bevinden zich 12 modellen die in hoogte verstelbaar zijn. Opvallend is dat hier over het algemeen een fikse meerprijs voor wordt gevraagd: het goedkoopste model is de LG W2442PE-PF. De Iiyama ProLite B2409HDS-W1 valt met 209 euro ook nog mee. De Samsung BX2340 moet zo'n 195 euro kosten, de BX2350 204 euro en de BX2440M moet vrijwel precies 250 euro opbrengen. De Dell P2411H is met zo'n 246 euro ook nog betaalbaar te noemen. Alle andere modellen kosten 300 euro of meer. Ondanks de forse meerprijs is het toch goedkoper dan een aparte standaard aanschaffen, die kosten al gauw 150 euro voor één monitor en 250 euro voor een exemplaar waarop twee schermen te bevestigen zijn. Die standaarden bieden dan wel vaak meer flexibiliteit.

De in hoogte verstelbare monitoren bieden gelukkig over het algemeen meer extra's: zes modellen hebben een ingebouwde USB hub, negen modellen hebben een portretmodus, zes hebben ingebouwde luidsprekers. Welke monitor het beste is van deze set, hangt af van je eisen. Voor gaming is binnen deze selectie de Samsung PX2370 moeilijk te verslaan, met een 20-80-20% reactietijd van 6,4 ms en 0-100-0% van 5,9 ms. De LG W2442PE-PF is een behoorlijk alternatief, met 8,1  en 6,5 ms respectievelijk. Voor beeldbewerking zijn de beste uit die selectie ook hier aanwezig: de Dell U2311H en Nec EA231WMi. Een monitor die all-round positief opvalt is de zeer zuinige Dell P2411H: hoewel nergens in de absolute top scoort dit model qua resultaten overal relatief hoog; bovendien is hij lekker compleet qua features en de prijs van zo'n 246 valt alleszins mee. Voor dat bedrag is het een betere keuze dan de modellen van Samsung, die weliswaar specifieke sterkte punten hebben, maar ook hun eigen specifieke gebreken kennen. De Dell heeft een zwakke reactietijd voor grijs-naar-grijs als enige minpunt, maar zelfs die waarde is nog acceptabel.  

Dell P2411H
De Dell P2411H is een ideale ergonomische monitor: prima beeldkwaliteit, USB hub, verstelbaar, portretmodus, prettige prijs.

Energieverbruik (zwart)

Het energieverbruik van alle beeldschermen bij een geheel zwart beeld. Voor TN-panelen is dit het meest ongunstige scenario en het merendeel van de schermen heeft zo'n panel. De waardes voor wit beeld kan je bij ieder product zien, of via de link.

Energieverbruik (standby)

Het energieverbruik van alle beeldschermen in stand-by.

Conclusie

Een enorm testveld, dat dan ook meerdere winnaars kent. De Dell UltraSharp U2311H beloonden we al met een Hardware.Info Silver Award en die behoudt dit scherm dan ook. De BenQ VW2420H krijgt een eervolle vermelding, maar we zouden voor een goed beeldbewerkingsscherm toch een paar tientjes meer uitgeven en de Dell U2311H in huis halen. Of écht geld besparen en kiezen voor de Samsung SyncMaster 2333T, die wel erg weinig kost voor de geboden kwaliteit - een scherm dat verder geen extra's biedt, maar wel dé keus voor de prijsbewuste beeldbewerker: goed voor een Hardware.Info Bronze Award. Gamers hebben de beste keuze aan de Iiyama ProLite E2472HD-BD1, welke ook met een Silver Award naar huis gaat. ASUS wint Brons met de VW246U.

De 3D-schermen gaan nek-aan-nek maar onze uiteindelijke voorkeur gaat uit naar de LG W2363D-PF, vanwege de goede testresultaten en de nog redelijke prijs: de ASUS VG236H is indrukwekkend, maar gewoon erg duur. Van de ergonomische schermen ten slotte spreekt de Dell P2411H ons veruit het meeste aan: een zeer compleet scherm met behoorlijke specificaties en testresultaten, eveneens goed voor een Silver Award. De LG W2442PE-PF is een voordelig goed alternatief en krijgt brons. Ten slotte ontkomen we er niet aan om het hele veld te overkijken en dan zien we dat de ASUS VG236H, hoewel in de meeste disciplines niet dé beste, over het geheel genomen wel vrijwel overal tot de top behoort. De uitstekende specificaties, uitgebreide functionaliteit en zeer goede testresultaten bezorgen dit scherm een Hardware.Info Gold Award. Ook de Samsung PX2370 zet een nieuwe standaard neer voor LED TN-schermen en gaat met een gouden award naar huis.

Klik hier voor een volledige vergelijkingstabel van alle besproken producten.

ASUS VG236H
Samsung SyncMaster PX2370

Dell P2411H
Dell UltraSharp U2311H
Iiyama ProLite E2472HD-B1

ASUS VW246U
LG W2442PE-BF
Samsung SyncMaster 2333T


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer GD245HQAbid

Acer GD245HQAbid

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • 120 Hz
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 80000 : 1
Niet verkrijgbaar
Acer S231HLBD

Acer S231HLBD

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 12000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Acer T231Hbmid

Acer T231Hbmid

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 80000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus LS246H

Asus LS246H

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus ML238H

Asus ML238H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 10000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus MS236H

Asus MS236H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus MS246H

Asus MS246H

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VE246H

Asus VE246H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Asus VG236H

Asus VG236H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 400 cd/m²
 • 100000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VH232T

Asus VH232T

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VH242S

Asus VH242S

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VK246H

Asus VK246H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VK246U

Asus VK246U

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Asus VW246U

Asus VW246U

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
BenQ VW2420H

BenQ VW2420H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Dell P2411H

Dell P2411H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Dell ST2420L

Dell ST2420L

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 8000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Dell UltraSharp U2311H

Dell UltraSharp U2311H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 10000 : 1
Niet verkrijgbaar
Eizo EV2303WH-BK

Eizo EV2303WH-BK

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Envision G2460W

Envision G2460W

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 60000 : 1
Niet verkrijgbaar
Fujitsu Amilo SL3230T

Fujitsu Amilo SL3230T

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
Fujitsu B24W-5 Eco

Fujitsu B24W-5 Eco

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP 2310ei

HP 2310ei

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 8000000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP 2310ti

HP 2310ti

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 3 ms
 • 275 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP Compaq LA2405wg

HP Compaq LA2405wg

 • 24 inch
 • 1920x1200
 • 94 ppi
 • TN
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP S2331A

HP S2331A

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP x23LED

HP x23LED

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite B2409HDS-W1

Iiyama ProLite B2409HDS-W1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite E2407HDS-B1

Iiyama ProLite E2407HDS-B1

 • 23.5 inch
 • 1920x1080
 • 94 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 10000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite E2410HDS-B1

Iiyama ProLite E2410HDS-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Iiyama ProLite E2472HD-B1

Iiyama ProLite E2472HD-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG E2340T-PN

LG E2340T-PN

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG Flatron E2360V-PN

LG Flatron E2360V-PN

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG W2363D-PF

LG W2363D-PF

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 3 ms
 • 400 cd/m²
 • 70000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award LG W2442PE-BF

LG W2442PE-BF

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 10000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC AccuSync AS231WM

NEC AccuSync AS231WM

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC MultiSync E231W Black

NEC MultiSync E231W Black

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • DisplayPort
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
NEC MultiSync EA231WMi Black

NEC MultiSync EA231WMi Black

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 14 ms
 • 270 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Packard Bell Maestro 243DL

Packard Bell Maestro 243DL

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 500 cd/m²
 • 2000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 241E1SB

Philips 241E1SB

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 25000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 244E2SB

Philips 244E2SB

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Samsung SyncMaster 2333T

Samsung SyncMaster 2333T

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • 8 ms
 • 300 cd/m²
 • 50000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster B2330H

Samsung SyncMaster B2330H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster B2430H

Samsung SyncMaster B2430H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster B2440M

Samsung SyncMaster B2440M

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 70000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster BX2340

Samsung SyncMaster BX2340

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster BX2350

Samsung SyncMaster BX2350

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster BX2450

Samsung SyncMaster BX2450

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster E2320

Samsung SyncMaster E2320

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster FX2490HD

Samsung SyncMaster FX2490HD

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Samsung SyncMaster PX2370

Samsung SyncMaster PX2370

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*