Computex 2006 - Fotoverslag Deel 1

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Computex 2006
 2. 2. Antec
 3. 3. Biostar
 4. 4. PowerColor
 5. 5. GeCube
 6. 6. Gigabyte (1)
 7. 7. Gigabyte (2)
 8. 8. DFI
 9. 9. MSI (1)
 10. 10. MSI (2)
 11. 11. ATI
 12. 12. Reacties

Computex 2006

Deze week staat Taiwanese hoofdstad Taipei weer helemaal in het teken van de jaarlijkse Computex beurs; een evenement waar hoofzakelijk de hardwarefabrikanten uit dit land hun nieuwste producten aan klanten en pers tonen. Qua afmeting is de Computex beurs stukken kleiner dan de Europese CeBIT, maar dat zorgt er juist voor dat Computex een zeer gezellige sfeer kent. Verdeeld over vier hallen en diverse hotelkamers presenteren honderden bedrijven hun nieuwste aanwinsten. Net als voorgaande jaren is Hardware.Info van de partij, en tonen we met vier uitgebreide fotoverslagen welke nieuwe producten je de komende maanden mag gaan verwachten.

In dit eerste deel van het verslag nemen we een kijkje bij Antec, Biostar, PowerColor, GeCube, Gigabyte, DFI, MSI en ATI.

Antec

Antec kennen we als fabrikant van kwalitatief uitstekende behuizingen en voedingen. De NeoHE voeding kwam recent nog als beste uit de test bij onze vergelijking van 62 voedingen. Het Amerikaanse bedrijf kon op de beurs geen nieuwe vindingen op het gebied van voedingen tonen, maar had wel enkele interessante nieuwe behuizingen en andere producten in petto.


Een nieuwe lijn value behuizingen van Antec, in cube-, desktop- en minitower-formaat. Het design zal velen aanspreken.


Over het binnenwerk van de desktop behuizing is goed nagedacht. De onderdelen zitten in thermisch geisoleerde ruimtes.


In één van Antecs nieuwe high-end behuizingen kunnen harddisks opgehangen worden in een verende constructie die lijkt op... inderdaad elastiekjes. Op die manier kunnen de harddisks totaal geen resonantie overbrengen op de behuizing, wat een stil systeem tot gevolg heeft.


Deze nieuwe Media Center behuizing is intern identiek aan de hierboven getoonde desktop kast, maar heeft wel een echt aluminium front, een volume knop en een VFD display.


Twee andere nieuwe producten van Antec: een via USB gevoedde notebook koeler en een buigbare fan die je op het moederbord kunt vastschroeven en handmatig kunt richten op bijvoorbeeld je videokaart of geheugenmodules.

Biostar

Biostar is een in Nederland relatief onbekende moederbordenfabrikant en hoewel men qua schaalgrootte niet te vergelijken is met ASUS, Gigabyte of MSI is Biostar ook zeker niet klein te noemen. De afgelopen jaren heeft Biostar zich vooral gericht op relatief simpele en goedkope moederborden voor OEM-doeleinden. Nu er een aantal moederbordfabrikanten van de markt zijn verdwenen en anderen hun focus verliezen, ziet Biostar kans om een graantje mee te pikken in de markt voor mid-range en high-end moederborden. Men toonde een reeks moederborden voor Intel's Core 2 Duo en AMD's Socket AM2 processors. Uniek was de werkende demonstratie van een moederbord op basis van de Intel versie van nVidia's nieuwe nForce 590 SLI chipset, vanzelfsprekend inclusief een felbegeerde Conroe processor.


De Intel P965 chipset is de opvolger van de 945P en is geschikt voor Core 2 Duo. Biostars TForce P965 Deluxe is een eenvoudig moederbord op basis van deze chipset, inclusief ICH8 south bridge.


Of het echt nut heeft valt te betwijfelen, maar Biostar bewijst dat het kan: een nForce 4 gebaseerd Socket AM2 moederbord. Wellicht dat nVidia oude voorraden nForce 4 chips voor lage prijzen gaat verkopen, zodat dit een zeer goedkope oplossing wordt.


De nForce 590 SLI is nVidia's nieuwe high-end chipset en Biostar komt binnenkort met het TForce 590 SLI Deluxe moederbord op basis van deze chipset.


Ook op basis van de mid-range nForce 570 heeft men een nieuw Socket AM2 moederbord beschikbaar.


Ùniek: een werkende demonstratie van een moederbord op basis van de Intel versie van de nForce 590 SLI chipset, inclusief Intel Core 2 Duo processor uiteraard.


Passief gekoelde videokaarten zijn duidelijk dé trend voor 2006 op dit vlak. Biostart toonde onder andere deze GeForce 7600 GT kaart met speciale koeler die gebruik maakt van twee heatpipes.


Deze GeForce 7600 GS kaart is eveneens passief gekoeld, maar met een koelblok dat een stuk compacter is.

PowerColor

Op het vlak van ATI 3D-chips is er op dit moment weinig nieuws te melden: de huidige reeks bestaat uit X1300, X1600 en X1900 kaarten en een opvolger is nog niet in zicht. Vandaar dat ATI partner PowerColor weinig unieke producten kon tonen. Toch zitten er een paar interessante zaken in het vat, zoals een nieuwe TV-kaart op basis van ATI's Theater 650 chip en nieuwe Radeon kaarten met HDMI-uitgang en HDCP ondersteuning.


De nieuwe ATI Theater 650 Pro is een TV-tuner chip die zowel analoge als digitale TV-signalen kan verwerken.


Deze Radeon X1600 kaart heeft een HDMI-uitgang met HDCP ondersteuning en is daarnaast low-profile en dus zeer geschikt voor Media Center systemen met beperkte omvang.


Hier een full-size Radeon X1300 kaart met HDMI.

GeCube

Net als PowerColor is ook GeCube een trouwe partner van ATI. Dat betekent ook hier geen nieuwe over nieuwe 3D-chips, maar wel een aantal interessante kaarten, zoals ook hier met HDMI-suppport én een kaart met twee Radeon X1600 chips aan boord.


Een werkende demonstratie van GeCubes low-profile videokaart met HDMI en HDCP.


Een videokaart voor vrouwen? GeCube komt met passieve VGA-koelers met vlinder ontwerp.


Een low-profile Radeon X1300 met HDMI en HDCP.


Dit prototype videokaart heeft twee Radeon X1600 chips aan boord en werkte zodoende als Crossfire-op-één-kaart. De kaart zou op korte termijn beschikbaar moeten komen


GeCube werkt tegenwoordig ook aan andere producten, zoals dit digitale fotolijstje.

Gigabyte (1)

Gigabyte groeit en dat is duidelijk te zien aan het productportfolio dat men op de beurzen toont. De stands worden steeds groter. Deze Computex toont men vanzelfsprekend een groot aantal nieuwe moederborden en videokaarten, maar ook een aantal innovaties op het gebied van behuizingen en koeling. Daarnaast heeft Gigabyte traditiegetrouw op Computex ook altijd een paar echt unieke producten, zoals dit jaar een nieuwe versie van i-RAM kaart en een externe variant van Dual BIOS.


De Intel 946 is een nieuwe budget chipset voor Core 2 Duo processors. Gigabyte toonde ondermeer het GA-946PL-S3 bord.


Dit moet het nieuwe Core 2 Duo topmodel worden, de Gigabyte 965P-DQ6. Dit moederbord heeft speciale heatpipe koeling en zelfs koelblokken aan de onderzijde van het bord. De D in de productnaam staat voor 'Durability': door het gebruik van kwalitatief hoogwaardige condensators is Gigabyte ervan overtuigd dat de levensduur en overklokmogelijkheden van dit moederbord veel beter dan gebruikelijk zijn. Gigabyte noemt dit moederbord 6-Quad, wat staat voor: 1) Quad-BIOS (Dual BIOS, plus een extra BIOS op de harddisk en CD), 2) Quad cooling (de speciale koeling bestaat uit vier onderdelen), 3) Quad triple phase (in totaal een 12 fase voeding voor de CPU), 4) Quad eSATA 2 (vier externe SATA 300 poorten), 5) Quad core ready (het moederbord is al geschikt voor Kentsfield) en 6) Quad DDR2 slots (ofwel er zijn vier DDR2 sloten). Hier en daar een beetje ver gezocht, maar dat het moederbord enkele unieke features aan boord heeft, is een feit.


De 965P-DS4 is een iets minder uitbundige versie van het moederbord, waarbij ondermeer de 12 fase voeding is wegbezuinigd.


De 965G-DS4 is gebaseerd op de G965 chipset met geïntegreerde graphics en komt verder overeen met het voorgaande bord.


Gigabyte was één van de fabrikanten die de nieuwe nVidia GeForce 7950 GX2 dual-GPU videokaart toonde.


Dit is een passief gekoelde nVidia GeForce 7600 GS videokaart met HDMI en HDCP.


Voor sommige high-end kaarten, zoals deze GeForce 7900 GT, gaat Gigabyte in de toekomst koelers van Zalman gebruiken.

Gigabyte (2)


Hier een werkende demonstratie van Intels Core 2 Duo op Gigabytes nieuwe P965 moederbord.


De 3D Rocket II is een nieuwe CPU-koeler die voorborduurt op het 3D Rocket ontwerp, maar nu gebruik maakt van twee fans, aan de boven en onderkant.


De 3D Galaxy II is een nieuwe, complete waterkoelset, waarop ook koelblokken voor de videokaart(en) en de chipset zijn aan te sluiten.


Hier is de 3D Galaxy II als demonstratie ingebouwd in een Gigabyte behuizing.


Binnenkort komt Gigabyte ook met losse koelers voor videokaarten.


Twee nieuwe behuizingen: de linker wordt geleverd inclusief vooraf geïnstalleerde waterkoelset, die eenvoudig van bovenaf bijgevuld kan worden.


Gigabyte gaat binnenkort eindelijk beginnen met voedingen, al vond was het ontwerp dat men tijdens CeBIT toonde een stuk mooier.


Deze opvolger van de bekende i-RAM kaart neemt plaats in een een 5.25" behuizing.


Hier is de binnenkant te zien. De nieuwe i-RAM maakt gebruik van DDR2 geheugen en is compatible met Serial ATA 300.


Deze op VIA C7 gebaseerde mini PC heeft geen enkele ventilator aan boord.


Op kleine Micro-ATX moederbord is normaal gesproken geen plaats voor de tweede BIOS chip van Gigabytes bekende Dual BIOS systeem. Vandaar dat men nu een systeem ontwerpt waarbij de backup-BIOS als een soort dongle extern op de PC kan worden aangesloten.


Een uniek product: USB-hub, WLAN-adapter, Bluetooth module in één. Het product is ook nog magnetisch en kan zodoende eenvoudig aan een PC behuizing bevestigd worden.


Goed denkwerk bij Gigabyte: een Bluetooth headset die je via een USB-kabel met de PC kunt verbinden. Het apparaatje wordt dan automatisch opgeladen en doet dienst als Bluetooth dongle om de PC met je mobiele telefoon te synchroniseren.

DFI

Hardware.Info lezers willen bij DFI natuurlijk maar één ding weten: weke nieuwe LanParty borden komen eraan? DFI toonde er twee die we nog niet eerder gezien hebben. De LanParty UT NF590 SLI-M2R/G maakt gebruik van nVidia's nieuwe high-end nForce 590 SLI chipset, en daarnaast komt met ook met een Socket AM2 LanParty bord op basis van de ATI Crossfire Xpress 3200 chipset. Hoewel eerder al foto's van een dergelijk moederbord opdoken, konden we op de DFI stand geen LanParty bord op basis van de Intel 975X voor Conroe processors terugvinden.


Op basis van nVidia's nieuwe high-end nForce 590 SLI chipset maakt DFI weer een overklokkers LanParty bord.


Recent kwam DFI met een Socket 939 LanParty bord op basis van ATI's Crossfire Xpress 3200 chipset. Een Socket AM2 opvolger zit er aan te komen.

MSI (1)

Bij MSI vinden we ook voldoende nieuwe ontwikkelingen op het vlak van moederborden: Niet alleen toonde het een aantal nieuwe producten op basis van de Intel 965 chipsets, ook werden een groot aantal borden voor AMD Socket AM2 getoond. Hoewel er op het vlak van 3D-chips weinig nieuws is, wist MSI ons ook hier te verrassen, dankzij speciale koelers, overklokmogelijkheden of andere features. Bij de notebooks was het grootste nieuws dat men een complete schare aan modellen op basis van de gloednieuwe dual-core AMD Turion 64 X2 processor kon tonen. Opvallend is dat het aantal portable mediaplayers bij MSI ieder jaar weer blijft toenemen.


Deze passief gekoelde Radeon X1600 XT kan zo een plaatsje kijgen in onze Bling! rubriek.


MSI gaat CoreCell binnenkort ook toepassen op videokaarten. Deze Radeon X1600 Pro is zodoende eenvoudig met meegeleverde software te overklokken, waarbij ook het aanpassen van het core voltage kinderspel is. Daaarnaast zorgt de CoreCell chip er ook voor dat de fanspeed altijd afhankelijk is van de temperatuur van de GPU.


Het nieuwe monster, de GeForce 7950 GX2 in de MSI uitvoering.


Op CeBIT werd deze al getoond, maar nog steeds kan men niet bevestigen óf en zo ja wanneer dit product op de markt zal komen. Uniek is het zeker, een 'upgradable' videokaart met twee MXM-modules aan boord.


Zelfs de krachtige GeForce 7900 GT weet MSI met slechts beperkte middelen passief te koelen. Let ook op de gele DVI-aansluitingen: met deze nieuwe kleurcodering geeft MSI aan dat een DVI-uitgang dual-link compatible is en 30" TFT's op volledige resolutie kan aansturen.


Deze stijlvolle GeForce 7600 GT kaart heeft HDMI met HDCP ondersteuning aan boord.


De NX7600GT Diamond moet dankzij de enorme koeler de ultieme GeForce 7600 GT kaart voor overklokkers worden. Hij ziet er op z'n minst bijzonder uit!

MSI (2)


Inmiddels al een oude bekende voor ons, MSI's K9N SLI Platinum Socket AM2 moederbord op basis van nVidia's nForce 570 chipset.


De nForce 550 en 570 borden van MSI zagen we eerder al voorbijkomen. Nieuw is de K9N Diamond op basis van de high-end nForce 590, welke volgende maand beschikbaar moet worden.


De K9A Platinum is MSI's toekomstige Socket AM2 moederbord op basis van ATI's Crossfire Xpress 3200 chipset.


De P965 Platinum wordt MSI's primaire moederbord voor Core 2 Duo processors.


Ook bij MSI een demonstratie van Intels Conroe processor op een nieuwe P965 moederbord.


MSI zet hoog in op AMD's nieuwe dual-core mobiele Turion 64 X2 processor, met een 17" notebook....


..., 15.4" notebook, ...


... en de nieuwe S271, een 12" op basis van Turion X2.


Een proto-type van een een toekomstige MSI-notebook met afneembare MP3-speler. Wanneer bevestigd aan de laptop kan het schermpje bijvoorbeeld een melding tonen wanneer er nieuwe email binnen is gekomen.


Een flinke schare nieuwe portable mediaspelers ontbrak ook niet bij MSI.

ATI

Een nieuwe generatie 3D-chips is bij ATI nog niet onderweg, maar toch kon men een aantal interessante zaken tonen, zoals de RD600 en RD500 chipsets voor Intel systemen en ATI's antwoord op de Ageia PhyX kaarten.


De RD600 is ATI's nieuwe high-end chipset voor Intel platforms. De RD600 ondersteunt Crossfire opstellingen met 2x 8 PCI-Express lanes, maar aangezien men de PCI-Express controllers heeft uitgevoerd met veel diepere buffers - ATI XpressRoute in marketing jargon - belooft men prestaties vergelijkbaar met 2x 16 lanes. De chipset biedt officieel ondersteuning voor DDR2-1066 modules, maar ATI belooft dat er nog meer overklok-headroom in zit, zowel voor de frontside bus als voor het geheugen. Beide bussen kunnen overigens onafhankelijk van elkaar worden opgeklokt. De nieuwe chipset wordt naar verwachting over een maand of drie gelanceerd.


ATI's prototype RD600 moederbord.


De RD500 is een nieuwe budget chipset voor Intel Core 2 Duo processors, gericht op moederborden met een maximum prijskaartje van rond de $ 60. Ook deze chipset biedt Crossfire mogelijkheden, maar mist de uitgebreide overklokmogelijkheden en beperkt het geheugen tot DDR2-667.


Dit is het grootste nieuws van de dag: ATI gaat haar videokaart inzetten voor physics berekeningen bij 3D-games. Hiervoor gebruikt men de Havok physics API, die inmiddels al door de nodige games wordt ondersteund. In een Crossfire configuratie met twee videokaarten kunnen ofwel beide kaarten zorgen voor het 3D-beeld, ofwel één voor de 3D-rendering en de andere kaart voor de physics berekeningen. Ondermeer de nieuwe RD600 chipset biedt echter ook de mogelijkheid om een extra - derde - videokaart te plaatsen in een PCI-Express x16 slot met 4 lanes. Deze derde kaart kan dan voor de physics berekeningen zorgen, terwijl de andere twee in een Crossfire opstelling de 3D-beelden renderen. ATI geeft aan dat een relatief simpele Radeon X1600 Pro als derde kaart ruim twee keer meer physics rekenkracht heeft dan Ageia's PPU-kaart, met slechts de helft van de prijs. Een tweede Radeon X1900 kaart zou zelfs 9x meer physics rekenkracht hebben dan Ageia. Het is nog niet bekend wanneer officieel de eerste spellen komen die ATI's physics technologie ondersteunen. ATI kon wel al een aantal zéér mooie demo's op basis van de Havok technologie tonen.


Het demo-systeem van binnen: tussen de twee Radeon X1900 kaarten zie je een Radeon X1600 Pro die de physics berekeningen voor zijn rekening neemt.

Wordt vervolgd...

Tot zover de ervaringen op dag 1 van Computex 2006. Tot en met vrijdag zullen we met een dagelijkse update het fotoverslag uitbreiden met meer fabrikanten. Blijf Hardware.Info dus in de gaten houden!

0
*