Be Quiet CPU-koelers review

24 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dark Rock Advanced C1
 3. 3. Dark Rock Pro C1
 4. 4. Testresultaten koeling high-speed
 5. 5. Testresultaten koeling low-speed
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Conclusie
 8. 3 besproken producten
 9. 24 reacties

Dark Rock Pro C1

Het tweede model, de Pro, is vrijwel identiek aan het kleinere broertje. Het grote verschil is de aanwezigheid van een tweede 12 cm fan. Zodoende wordt het zogeheten push-pull-effect bereikt. De voorste fan zuigt koele lucht aan, dat passeert het eerste deel van het koelblok waarna de tweede fan deze lucht met vernieuwde snelheid door het achterste gedeelte van het koelblok blaast. Ook krijgt op die manier het tweede koelblok sneller lucht over de vinnen heen geblazen, wat weer voordelig is voor de warmteafgifte. Noemenswaardig is dat Be Quiet een koppelstukje heeft meegeleverd om de twee 4-pins aansluitingen om te vormen tot één 4-pins connector, die weer op de CPU-fan connector op het moederbord kan.

Be quiet! Dark Rock Pro C1 

De toevoeging van een tweede fan heeft wel als consequentie dat de koeler een stukje groter geworden is ten opzichte van het Advanced model. De hoogte is gelijk gebleven met 17 cm, de breedte is nu 13 cm en lengte in totaal 15 cm. Uiteraard is ook het gewicht flink toegenomen, zo weegt de Pro 1200 gram, iets minder dan 400 gram meer dan het kleinere broertje. Bij dit model tellen we zeven heatpipes met een diameter van zes mm gemonteerd, dat is er dus een meer dan wat de Advanced bezit. Evenals het eerder besproken model is ook de Pro netjes afgewerkt aan de bovenkant.

Be quiet! Dark Rock Pro C1 

Testprocedure

De koelcapaciteit van processorkoelers meten we met behulp van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij een processor niet mogelijk is.

De koelers worden getest bij een belasting van 20, 40, 60, 80 ,100, 120, 140 en 160 Watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processorfan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait, dat wil zeggen op 7 en 12 volt. We stoppen de test  op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler dan ook geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar twintig graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluidsdichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.


3 besproken producten

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Be quiet! Dark Rock Advanced C1

Be quiet! Dark Rock Advanced C1

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 856 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Rock Pro C1

Be quiet! Dark Rock Pro C1

 • Socket 115x
 • 1240 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Be quiet! Silent Wings PWM 120mm

Be quiet! Silent Wings PWM 120mm

 • 120 mm
 • 1500 rpm
Niet verkrijgbaar
0
*