9 goedkope Socket 1156 moederborden vergelijkingstest

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Negen moederborden
 3. 3. ASRock H55DE3
 4. 4. ASRock H55M Pro
 5. 5. ASUS P7H55-M
 6. 6. Biostar H55 HD
 7. 7. ECS H55H-M
 8. 8. Foxconn H55MXV
 9. 9. Gigabyte GA-H55M-D2H
 10. 10. Intel DH55TC
 11. 11. MSI H55M-E33
 12. 12. Benchmarks
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Geluidskwaliteit
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Wie een goedkoop, op Intel processor gebaseerd systeem wil samenstellen kan helaas nog niet overstappen op het nieuwe Sandy Bridge platform. Nog afgezien van de problematiek die er op dit moment is met de Sandy Bridge processors zijn er geen écht goedkope moederborden (het aantal borden met een gemiddelde prijs onder de € 90 is erg laag) maar bovenal zijn er nog geen écht goedkope processors met de nieuwe Socket 1155 processorvoet. De goedkoopste daadwerkelijk verkrijgbare Socket 1155 processor is de Core i5 2300 en die kost gemiddeld zo'n € 172. Zelfs wanneer binnenkort de Sandy Bridge gebaseerde Core i3's op de markt komen, zal het goedkoopste model een gemiddelde prijs van boven de € 120 hebben.

Hoe anders is dat bij het bestaande Socket 1156 platform. Daar zijn moederborden met prijzen rond de € 70 à € 80 geen uitzondering en is er ruimere keuze voor wat betreft goedkopere CPU's. De Pentium G6950, toch echt geen langzame chip, koop je al voor gemiddeld € 80 en de verschillende Core i3's hebben allen een prijs vlak boven de € 100. 

Voor wie een simpel systeempje wil bouwen om op te internetten of een betaalbaar HTPC'tje wil samenstellen, en wel de keuze maakt voor een Intel processor blijft Socket 1156 in ieder geval nog de komende maanden de enige juiste keuze. Voldoende reden voor ons om eens een aantal goedkope Socket 1156 moederborden te testen, lees: met een gemiddelde prijs beneden de € 85. De verschillende fabrikanten stuurden ons negen modellen.

Eenheidsworst

Wat opvalt is dat Intel haar Socket 1156 chipsets klaarblijkelijk dusdanig duur verkoopt, dat het voor de verschillende fabrikanten moeilijk is om extreem goedkope borden (lees: rond de € 50 of minder) met deze toch nog relatief moderne socket op de markt te brengen. We zien dan ook veel eenheidsworst bij deze categorie: de negen geteste exemplaren lijken zeer veel op elkaar en verschillen alleen op kleine details. Leuke extra features, zoals bijvoorbeeld USB 3.0 aansluitingen, komen we in het geheel niet tegen.

Negen moederborden

De negen Intel moederborden maken zonder uitzondering gebruik van de Intel H55 chipset en zijn daarmee geschikt voor de Socket 1156 Pentium, Core i3 en Core i5 processors met geïntegreerde videokaart. Verreweg de meeste borden in de test zijn Micro-ATX, tenzij ander aangegeven. De H55 biedt 12x USB 2.0 en 6x Serial ATA 300. Voor meer of andere aansluitingen dienen extra controllerchips gebruikt te worden. De videokaart zit bij deze borden geïntegreerd in de processor, niet in de chipset. De H55 biedt de mogelijkheid om het beeld van de in de CPU geïntegreerde GPU uit te voeren via VGA, HDMI of DVI. Op de meeste borden vinden we alle drie de aansluitingen. De processor bevat verder een PCI-Express 2.0 controller met 16 lanes, bedoeld voor een optionele losse videokaart. Drie van de negen borden hebben een tweede PCI-Express x16 slot. In alle gevallen bevat dit slot slechts vier lanes, afkomstig uit de H55-chipset. Hoewel er absoluut H55 borden met USB 3.0 en/of Serial ATA 600 op de markt te vinden zijn, komen we ze in het budgetsegment niet tegen. Qua overklokmogelijkheden hoef je niet al te veel van deze goedkope H55-borden te verwachten, al doen verschillende fabrikanten toch nog hun best om er wat van te maken. De prijzen lopen uiteen van gemiddeld 60 tot gemiddeld 87 euro.


De basisuitrusting van de Intel H55 chipset in een blokdiagram

Op de volgende pagina's bespreken we de 9 H55-borden allemaal kort. We gaan uit van de volgende standaard uitrusting: Micro-ATX formaat, 1x PCI-Express x16, 2x PCI-Express x1, 1x PCI, 4x DDR3, 6x Serial ATA 300 en Gigabit LAN. Juist wanneer borden hiervan afwijken, zullen we dat expliciet vermelden.

We hebben de Intel borden getest in combinatie met een Intel Core i5 661 processor, 4 GB DDR3-1333 geheugen, een Western Digital Raptor 74 GB harddisk en een Cooler Master Real Power M850 voeding. Een complete vergelijkingstabel met alle specificaties en testresultaten vind je achter deze link.

ASRock H55DE3

De ASRock H55DE3 is het enige ATX-moederbord gebaseerd op de Intel H55 chipset binnen deze test. ATX betekent relatief veel uitbreidingssloten: 2x PCI-Express x16 (16 en 4 lanes), twee keer PCI-Express x1 en twee keer PCI. Van de zes Serial ATA 300 poorten heeft ASRock er twee extern uitgevoerd. Dat is op zich handig, maar binnen de PC kun je dus maximaal vier harde schijven of optische drives aansluiten. De keuze voor een VIA VT1718S audiochip is wat ons betreft ongelukkig: in onze test meten we een signaal/ruisverhouding van circa 75 dB. Realtek chips presteren op dit vlak een stuk beter. ASRock probeert overklokkers nog een beetje tegemoet te komen door in de BIOS onder meer profielen beschikbaar te stellen. De prestaties zijn prima, maar het energieverbruik is hoger dan bij de andere acht borden.

Voordelen: ATX-bord, veel uitbreidingssloten, BIOS, eSATA
Nadelen: VIA audiochip, hoog energieverbruik

ASRock H55DE3

ASRock H55DE3

ASRock H55M Pro

Zowel het toevoegsel ‘Pro’als de gemiddelde prijs (79 euro) doen verwachten dat je van dit ASRock bord wat meer mag verwachten dan het gemiddelde Micro-ATX H55-bord. Dat klopt. Zo zijn er twee PCI-Express x16 sloten (totaal 20 lanes) en is dit het enige H55 bord in de test met Firewire. Verder wordt op dit bord uitsluitend gebruik gemaakt van de kwalitatief betere solid cap condensators. Daar houden de ‘Pro’ features helaas op. Fijn is nog dat één van de SATA-aansluitingen extern is verwerkt en ook de relatief uitgebreide BIOS kunnen we waarderen. De keuze voor een VIA VT1718S audiochip is echter weer jammer. De prestaties zijn opnieuw prima, maar het stroomverbruik valt weer een beetje tegen.

Voordelen: Firewire, eSATA
Nadelen: VIA audiochip

ASRock H55M Pro

ASRock H55M Pro

ASUS P7H55-M

De ASUS P7H55-M voldoet vrijwel op alle vlakken aan onze verwachtingen van een standaard H55-bord. Opvallend is dat we een DVI-uitgang moeten missen, al kun je dergelijke schermen met een verloopkabel ook via HDMI aansluiten.  Dit bord is nog één van de weinige met een PATA-aansluiting, handig als je nog wat oude schijven of een oudere optische drive wil aansluiten. De Realtek ALC887 audiocodec is een vreemde eend in de bijt – volgens Realtek bestaat deze niet – maar presteert verder prima. Ook ASUS gebruikt de kwalitatief betere solid cap condensators. De prestaties zijn in lijn met de andere borden. Het idle stroomverbruik is gemiddeld, actief is ASUS relatief zuinig.

Voordelen: PATA, relatief zuinig
Nadelen: Geen DVI

Asus P7H55-M

Asus P7H55-M

Biostar H55 HD

Met een gemiddelde prijs van 65 euro is dit Biostar bord één van de goedkoopste H55 modellen uit de test. De fabrikant heeft de standaard lay-out van Micro-ATX borden een beetje op de schop genomen om de PCB iets kleiner te laten worden. Hierdoor zitten de geheugenmodules boven in plaats van naast de processor. We vinden een aantal besparingen: zo zijn er slechts twee geheugensloten en heeft het bord slechts acht keer USB 2.0, waarvan vier keer aan de achterzijde. De gebruikte 5.1-kanaals Realtek ALC662 audiocodec is een oudje, maar presteert verder prima. De ALC662 is wel niet geschikt voor Blu-ray audio zonder kwaliteitsverlies. Van de zes SATA-aansluitingen van de H55 chipset zijn er op het bord slechts vier verwerkt. De prestaties zijn opnieuw in lijn met de rest en qua energieverbruik zien we het tegenovergestelde van ASUS: idle relatief zuinig, in gebruik juist relatief wat minder zuinig.

Voordelen: Goedkoop
Nadelen: Slechts twee DDR3-sloten, 4x SATA

Biostar H55 HD

Biostar H55 HD

ECS H55H-M

Het goedkoopste H55 bord komt van ECS en is de H55H-M, welke gemiddeld 62 euro kost. Het bord mist HDMI, maar heeft wel DVI. Voor gebruik als HTPC valt het bord dus in ieder geval af, want via DVI kan geen audio worden getransporteerd. Net als Biostar heeft ECS bespaard op de geheugensloten: slechts twee stuks. Van de 12 USB-poorten van de H55 zijn er 10 geïmplementeerd. De 5.1-kanaals VIA VT1705 audiocodec is geen geweldige keuze. Ondanks de lage prijs zijn gelukkig wel alle zes de SATA-poorten present. De prestaties wijken opnieuw weinig af van de andere borden. Idle is ECS het zuinigste bord. Het gebruikt wanneer actief is niet beter dan gemiddeld.

Voordelen: Goedkoop
Nadelen: Geen HDMI, slechts twee DDR3-sloten, VIA audiochip

ECS H55H-M

ECS H55H-M

Foxconn H55MXV

Met een gemiddeld prijskaartje van 66 euro behoort dit Foxconn bord nog altijd tot de goedkopere. Net als bij ECS moeten we bij dit bord een HDMI-aansluiting missen. De standaard uitrusting van 2x PCI-Express x1 en 1x PCI is bij Foxconn exact omgedraaid. Daarnaast heeft ook Foxconn op geheugensloten bespaard, we vinden er slechts twee. Een andere besparing is de oudere Realtek ALC662 audiocodec. Het meest opvallend aan dit bord is dat er helemaal geen (je leest het goed!) overklokmogelijkheden zijn. De bClk kan niet verhoogd worden en ook qua voltages kun je niks instellen. Nu is overklokken zeker niet het hoofddoel van borden uit dit segment, maar het is lang geleden dat we een bord hebben gezien dat helemaal geen mogelijkheden op dit vlak biedt. De prestaties zijn opnieuw in lijn met de andere borden, het stroomverbruik relatief laag.

Voordelen: Energiezuinig, relatief goedkoop
Nadelen: Geen HDMI, slechts twee DDR3-sloten, totaal geen overklok mogelijkheden

Foxconn H55MXV

Foxconn H55MXV

Gigabyte GA-H55M-D2H

Bij Gigabyte kun je voor gemiddeld 80 euro terecht voor deze GA-H55M-D2H. Dit is één van de borden met twee PCI-Express x16 sloten, bezet met 16 en 4 lanes. PCI-Express x1 sloten moet Gigabyte hierdoor missen. Helaas heeft het bord slechts twee geheugensloten. Aan de achterzijde vinden we niet minder dan 8 USB-poorten, in totaal zijn er 12. De audio-chip is een Realtek ALC888, een prima keuze. Verder is dit één van de weinige borden met nog een Parallel ATA aansluiting.  Gigabyte was ooit de trendzetter op dit vlak en zodoende maakt ook dit bord exclusief gebruik van solid cap condensators. De prestaties zijn goed, het stroomverbruik helaas bovengemiddeld.

Voordelen: Twee keer PCI-Express x16 (20 lanes)
Nadelen: Slechts twee DDR3-sloten

Gigabyte H55M-D2H

Gigabyte H55M-D2H

Intel DH55TC

Intels eigen Micro-ATX H55-bord is relatief duur (gemiddeld 85 euro) zonder een duidelijk meerwaarde te bieden boven de andere testdeelnemers. Het voldoet vrijwel geheel aan onze beschrijving van het standaard H55 bord. Opvallend verschil is dat Intel als enige gebruik maakt van het eigen merk netwerkchips, die bij ons overigens als zeer goed bekend staan. De Realtek ALC888 audio codec is prima. Overklokken is er bij dit bord vrijwel niet bij, voltages kunnen niet aangepast worden. Nogmaals: borden in deze prijscategorie zijn daar ook niet voor bedoeld. Idle is het bord zuiniger dan gemiddeld, actief is de DH55TC zelfs het één na zuinigste bord uit de test.

Voordelen: Energiezuinig, Intel LAN
Nadelen: Relatief duur

Intel DH55TC

Intel DH55TC

MSI H55M-E33

Tenslotte het H55 Micro-ATX bord van MSI. Prettig bij dit bord is de keuze voor de Realtek ALC889 audiocodec, de beste in z’n soort. Daarnaast heeft ook MSI nog gedacht aan een Parallel ATA aansluiting. Het bord is verder volledig bezet met solid cap condensators en qua BIOS-mogelijkheden en overklokinstellingen prima bedeeld. Zelfs het aanmaken van profielen is met dit bord mogelijk. De prestaties zijn verder prima, het stroomverbruik is gemiddeld.

Voordelen: Realtek ALC889 audiocodec, BIOS
Nadelen: -

MSI H55M-E33

MSI H55M-E33

Benchmarks

We hebben de Intel borden getest in combinatie met een Intel Core i5 661 processor, 4 GB DDR3-1333 geheugen, een Western Digital Raptor 74 GB harddisk en een Cooler Master Real Power M850 voeding. Hieronder de resultaten van onze prestatiebenchmarks.

Stroomverbruik

Naast de prestaties, hebben we ook het stroomverbruik gemeten, zowel idle als actief.

Geluidskwaliteit

Tenslotte de resultaten van de Rightmark Audio Analyzer test van de onboard geluidskaarten. In beide grafieken staat de beste waarde bovenaan.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goedkoop Intel bord met Socket 1156 heeft de keuze tussen heel wat Intel H55 borden, die maar weinig verschillen. Wil je veel uitbreidingskaarten gebruiken, dan is de ASRock H55DE3, het enige ATX-bord in dit prijssegment, de beste keuze. Bij de Micro-ATX borden is er zoals gezegd veel eenheidsworst. De MSI H55H-E33 is alles bij elkaar het best uitgerust, maar kost wat meer dan gemiddeld. Van de super goedkope borden zouden wij de Biostar H55 HD kiezen. 

Biostar H55 HD


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

ASRock H55DE3

ASRock H55DE3

 • ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
ASRock H55M Pro

ASRock H55M Pro

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Asus P7H55-M

Asus P7H55-M

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Biostar H55 HD

Biostar H55 HD

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
ECS H55H-M

ECS H55H-M

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Foxconn H55MXV

Foxconn H55MXV

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Gigabyte H55M-D2H

Gigabyte H55M-D2H

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
Intel DH55TC

Intel DH55TC

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
MSI H55M-E33

MSI H55M-E33

 • Micro ATX
 • Socket 1156
 • Intel H55
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*