Computex 2006 - Fotoverslag Deel 4

Inhoudsopgave
  1. 1. Corsair
  2. 2. Creative
  3. 3. ECS
  4. 4. ASUS (1)
  5. 5. ASUS (2)
  6. 6. AOpen
  7. 7. Reacties

Corsair

Na vier dagen zit Computex 2006 er voor ons weer op. In dit vierde en laatste fotoverslag tonen we je de nieuwe producten van Corsair, Creative, ECS, ASUS en AOpen. Daarnaast blikken we terug op de trends die tijdens de beurs duidelijk zichtbaar waren.

Corsair

De vierde dag van Computex 2006 begonnen we bij geheugenleverancier Corsair. Men kon net als de meeste andere geheugenfabrikanten geen nieuwe producten tonen, maar had wel enkele bijzondere demonstraties van huidige producten. Volgens Corsair is het nieuwe Socket AM2 platform van AMD ideaal om de klokfrequentie van DDR2-geheugen gigantisch te overklokken. Men toonde aan dat Corsair's DDR2-1066 modules op een ASUS M2N32-SLI Deluxe moederbord in combinatie met een Athlon 64 FX-62 relatief eenvoudig tot 1250 MHz (625 MHz DDR) overklokt kunnen worden. Conroe is volgens Corsair tot dusver minder geschikt om het geheugen extreem te overklokken, al is 870 MHz op 3-3-3-8 timings toch ook even geen slecht resultaar.


In dit Socket AM2 systeem toonde men DDR2 geheugen op 1250 MHz.


Slechte foto, maar hier is te zien dat de modules draaien op 1250 Mhz (2x 625) op 5-5-5-18 timings.


Deze speciale koeling voor geheugenmodules gaat Corsair binnenkort onder eigen naam beschikbaar maken.


Op dit Conroe systeem toont met DDR2 geheugen op 870 MHz met 3-3-3-8 timings.


Ook hier een foto van CPU-Z als bewijs.

Creative

Creatives belangrijkste doel tijdens Computex 2006 was klanten opnieuw overtuigen van de kwaliteiten van de X-Fi geluidskaart. Voor ons is dat natuurlijk oud nieuws. Creative heeft recent bekend gemaakt een low-profile versie van de X-Fi in ontwikkeling te hebben, zodat de kaart ook makkelijker in Media Center systemen gebruikt kan worden. Helaas kon men ons deze nieuwe kaart nog niet laten zien. Wel wist men te vertellen dat men er naar streeft om nog voor het eind van het jaar een PCI-Express x1 versie van de X-Fi beschikbaar te krijgen. Wat men wel kon tonen is de nieuwe Fatal1ty reeks gamingproducten. Deze reeks bestaat ondermeer uit een zeer goed klinkende koptelefoon, maar daarnaast ook uit optische en lasermuizen, die met behulp van meegeleverde gewichtjes door de gamer naar wens kunnen worden aangepast.


Creatives Fatal1ty koptelefoon klonk verrassend goed!


Hier de twee Fatal1ty muizen: links de optische variant, rechts degene met laser aansturing. De rode dingen in het midden zijn gewichtjes die naar wens vervangen kunnen worden.

ECS

Fabrikant ECS doet de laatste tijd verwoede pogingen om met haar moederborden en videokaarten succes te krijgen in de retail markt. Naar verluid is anno 2006 met de producten niet eens zo veel mis, maar het merk gaat op z'n minst gebukt onder een immens imago-probleem. De grote problemen die er vroeger waren met de producten van ECS' submerk PC Chips dragen daar natuurlijk flink aan bij. Aan de producten die men toonde is duidelijk te merken dat ECS zich ook graag wil gaan richten op gamers en hardware liefhebbers. En hoewel we aardig wat producten met een hoog 'net-niet'-gehalte zagen, kon ECS ook zeker een aantal daadwerkelijk interessante producten tonen.


Deze GeForce 7900 GT kaart met 512 MB geheugen heeft een imposante koeler met heatpipe.


Voor haar high-end borden - zoals deze op P965 gebaseerde PX1 - gaat ECS ook gebruik maken van door heatpipes mogelijk gemaakte passieve koeling.


De PF24 is ECS's nieuwe Intel 975X moederbord dat nu ook geschikt is voor Core 2 Duo.


De KA3 MVP is ECS' Socket AM2 bord op basis van ATI Crossfire Xpress 3200 chipset. Het is opvallen hoe weinig SMD-componenten op dit moederbord geplaatst zijn.


Een nVidia nForce 590 SLI moederbord ontbreekt ook bij ECS niet. Ook hier weer opvallend weinig componenten.


Deze Media Center barebone ziet er echt mooi uit, maar lijkt wel erg verdacht veel op de door Tatung geproduceerde MCE-machine die in Nederland ondermeer door Paradigit wordt verkocht.

ASUS (1)

ASUS is actief in dusdanig veel productcategorieën, dat de Taiwanese fabrikant iedere beurs weer garant staat voor de nodige nieuwe producten. Naast veel nieuwe moederborden en videokaarten, toonde ASUS ondermeer nieuwe behuizingen, koelers en netwerkproducten. Daarnaast toonde men met een aantal handige vindingen aan nog altijd zeer innovatief bezig te zijn.


Na het fiasco van de Digimatrix barebones, durft ASUS eindelijk weer een stap te nemen in de markt voor Media Center barebones. De Asteio D22 is VIIV-compliant en biedt alle aspecten die je van een goede Media Center machine zou mogen verwachten.


Naast de MCE-barebone komt men binnenkort ook met een mediareceiver, een kastje om eenvoudig mediabestanden vanaf PC's elders in huis op de TV af te spelen.


De AiGuru S1 is een Skype telefoon die werkt via WiFi en mogelijkheden biedt om via Skype te bellen en gebeld te worden.


Extreem simpel, maar ik ben geneigd het de beste vinding van Computex 2006 te noemen. Op deze verloopstukjes - die binnenkort bij alle high-end ASUS moederborden gebundeld worden - kun je eenvoudig buiten de behuizing de stekkertjes voor de knoppen en LED's van de behuizing plaatsen. De zogenaamde Q-Connector kun je daarna in één keer op de juiste manier op het moederbord plaatsen. Het eeuwige priegelwerk is op deze manier eindelijk verleden tijd.


Dit is nog geen daadwerkelijk product maar een prototype van een nieuwe technologie die ASUS overweegt in de toekomst te gaan introduceren. Op het I/O-bracket van dit moederbord vinden we een LCD-schermpje dat ondermeer BIOS POST-codes en temperaturen kan weergeven.


De P5WDG2 WS Professional is een workstation variant van ASUS' Intel 975X moederbord en biedt ondermeer 64-bit PCI-sloten.


De P5W DH Deluxe is ASUS' volgende generatie Intel 975X chipset moederbord geschikt voor Core 2 Duo processors. Ook bij dit bord een geïntegreerde WLAN-module en externe SATA-aansluitingen. Dankzij heatpipes is het bord volledig passief gekoeld.


De P5B-C DH Deluxe is gebaseerd op de Intel G965 chipset met geïntegreerde graphics en biedt ondermeer eSATA-aansluitingen en een WLAN.


De M2N32-SLI Deluxe is ASUS' alles-erop-en-eraan moederbord op basis van nVidia's nForce 590 chipset. In de eerstvolgende Hardware.Info Magazine kun je een uitgebreide test verwachten.


Ook op basis van de ATI Crossfire Xpress 3200 chipset zal ASUS zeer binnenkort een Socket AM2 moederbord introduceren.

ASUS (2)


De meeste unieke videokaart die ASUS toonde: de EAX1600XT Dual maakt gebruik van twee Radeon X1600 XT 3D-chips en biedt op die manier Crossfire op één kaart. Of deze kaart net als GeForce 7800 GT Dual kaart een limited edition product wordt, wist men nog niet te zeggen.


Van de GeForce 7600 GT heeft ASUS inmiddels ook een variant uitgebracht met de bekende draaibare passieve koeling.


Het ReverseCool systeem van ASUS is goed doordacht: ondermeer bij deze Radeon X1300 kaart zit de GPU aan de achterkant van de kaart, om zo optimaal te profiteren van de in de behuizing aanwezig airflow.


Één van de trends van Computex 2006: ook ASUS komt met low-profile videokaarten met HDMI uitgang.


Een demo-opstelling met twee passief gekoelde GeForce 7600 GT kaarten.


ASUS komt met diversie nieuwe CPU-koelers volgens het tower principe. De Silent Square ziet er op z'n minst het mooiste uit.


De Silent Knight maakt gebruik van een zestal heatpipes en lijkt afgeleid van het door Zalman bedachte waaier principe.


Deze nieuwe CPU-koeler staat schuin naar onderen gekeerd en koelt daarmee ook de spanningsregulatoren op een goede manier.


ASUS zit tegenwoordig ook helemaal in de handel van casefans.


Eerder zagen we hem al op de CeBIT: de nieuwe Vento behuizing met een zeer futuristisch uiterlijk.


De WL-500w router komt over enige tijd beschikbaar en is gebaseerd op de draft van de 802.11n standaard.


Lang zag men dit niet zitten, maar eindelijk gaat ASUS ook routers leveren met geïntegreerd ADSL-modem.

AOpen

AOpen zet met haar volledige lijn producten tegenwoordig in op energiezuinige computers. In vergelijking met voorgaande jaren is het aantal producten van de bekende Taiwanese fabrikant flink uitgedund, maar ondanks dat kon men toch nog een aantal interessante nieuwe producten tonen, zij het dat de meeste ook al op CeBIT aanwezig waren.


Deze nieuwe reeks externe DVD-branders is gebaseerd op notebook drives en heeft een zeer stijlvol uiterlijk.


De Aerolus 7600GS-DV128 is een nieuwe passief gekoelde low-profile GeForce 7600 GS videokaart.


Deze nieuwe cube-PC wordt beschikbaar in diverse kleuren en wordt gericht op gamers.


Deze nieuwe Aeolus behuizing werd al eerder getoond op CeBIT: de aluminium kast ziet er bijzonder stijlvol uit en de 22 cm ventilator aan de zijkant is op z'n minst indrukwekkend.


Een oude bekende, maar zeker nog eens het vermelden waard: het AOpen i975Xa-YDG moederbord op basis van Intel 975X chipset en geschikt voor mobile Core Duo processors.


Het blijft een snoepje, AOpen's nieuwe MiniPC. De nieuwe variant werkt met Intel 945 chipset, een mobile Core Duo processor en is volledig Intel VIIV compliant.

Tot volgend jaar...

Tot zover onze verslaggeving van vier dagen Computex 2006 in Taiwan. Veel producten die je de afgelopen week voorbij hebt zien komen, werden ook al eerder getoond tijdens CeBIT en hoewel er op het gebied van videokaarten, moederborden en geheugen weinig spannende ontwikkelingen plaatsvinden, konden een aantal fabrikanten toch nog wel de nodige interessante nieuwe producten tonen. Het meest belangrijke nieuws kwam nog wel aan het begin van de week, toen ATI aantoonde dat haar videokaart prima geschikt zijn voor physics-berekeningen. Een duidelijke trend die we overal zagen is de opkomst van videokaarten met HDMI-aansluiting, een belangrijke stap om de PC eindelijk een goede plaats in de huiskamer te geven. Daarnaast is duidelijk dat hele markt zich klaar maakt voor de introductie van Intels Core 2 Duo processors, ondermeer met nieuwe moederborden op basis van de Intel 965 chipset, maar ook nieuwe varianten van de 975 borden. Toch zijn de verwachtingen wat minder hoog dan je zou verwachten: veel moederbordfabrikanten geven aan dat de beschikbaarheid van de nieuwe processors tot en met het eind van dit jaar erg kan gaan tegenvallen, zodat ze toch ook minstens even veel van het AMD Socket AM2 platform verwachten. De daarvoor geïntroduceerde moederborden op basis van nVidia's nForce 500 chipsets kunnen we echter al bijna niet meer als 'nieuws' bestempelen. Gaming, casemodding en overclocking blijft belangrijk voor veel fabrikanten, dat merkten we tijdens de Computex 2006 beurs heel duidelijk.

Ondanks dat het aantal écht unieke producten misschien een beetje tegen viel, bewijst Computex wel dat we de komende maanden niet verlegen hoeven te zitten om productintroducties. De gezellige sfeer maakte van Computex ook dit jaar weer een geslaagd evenement, en volgende jaar zijn we zeker weer van de partij!

0