Intel SSD 510 120GB/250GB review

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Marvell controller
 3. 3. SSD 310 reeks
 4. 4. Benchmarks
 5. 5. HDTune
 6. 6. HDTune - Random access
 7. 7. Atto Disk Benchmark
 8. 8. PCMark Vantage
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Intel introduceert vandaag een nieuwe generatie SSD's, die het merk boven de bestaande X25-M Postville modellen positioneert. De nieuwe exemplaren stonden bekend onder codenaam Elmcrest en zijn nu uiteindelijk beschikbaar onder de naam Intel SSD 510 serie. Aan de buitenkant is het belangrijkste verschil ondersteuning voor Serial ATA 600. De timing is wat dat betreft perfect, want Intel introduceerde begin van dit jaar natuurlijk de Sandy Bridge processors en de daarbij behorende chipsets zijn de eerste Intel chips met SATA600 controller.

De laatste weken zijn nieuwe SSD's veelvuldig negatief in het nieuws. Reden is dat veel merken exemplaren op de markt brengen gebaseerd op met 25nm transistors geproduceerde flashchips. De oppervlakte per GB is bij dergelijke flashchips een stuk kleiner dan bij de bestaande 34nm varianten en dus zijn SSD's op basis van de nieuwe generatie goedkoper te produceren. De te verwachten levensduur van 25nm chips is echter wat lager dan van 34nm exemplaren en hoewel het als je het doorrekent eigenlijk triviaal is, zijn veel potentiële kopers huiverig.

Intel SSD 510 250GB

Hoewel Intel voor veel fabrikanten hofleverancier is van de nieuwe 25nm flashchips, maakt het bij de eigen nieuwe generatie SSD's nog steeds gebruik van de 34nm exemplaren. Een hele geruststelling voor velen. Het belangrijke verschil tussen de Postvilles en de nieuwe SSD 510 reeks is dan ook de gebruikte controller. Dat blijkt een oude bekende!

Intel introduceert de nieuwe 510 reeks in twee varianten, met een capaciteit van respectievelijk 120 en 250 gigabyte. De eerste kost gemiddeld 254 euro, de tweede gemiddeld 520 euro. Dat is duidelijk meer dan concurrerende, bestaande SSD's. Een OCZ Vertex 2 Extended 120GB koop je bijvoorbeeld al voor gemiddeld 196 euro. Intels eigen X25-M Postville 120 GB verwisselt van eigenaar voor gemiddeld 207 euro.

Marvell controller

De controller die Intel voor de nieuwe generatie SSD's heeft uigekozen is de Marvell 88SS9174 en dat is een oude bekende. Crucial gebruikt deze chip al geruime tijd voor haar RealSSD C300 reeks, Corsair heeft hem gebruikt in de Performance 3 serie. Onder meer Plextor heeft ook nieuwe SSD's op basis van deze Marvell chip aangekondigd

Intel SSD 510 250GB

Door de keuze voor een Marvell chip breekt Intel met de 'traditie' van het gebruiken van eigen controllers. Of toch niet? In de wandelgangen hebben we meermaals vernomen dat de Intel-controller van de Postville SSD's ook (grotendeels) is gebaseerd op technologie van een derde partij, zij het met een Intel firmware. Dat is door Intel overigens nooit bevestigd. Hoe het ook zij, een eigen Intel firmware is er bij de nieuwe 510's opnieuw. Vandaar ook dat de SSD andere prestaties laten zien dan de genoemde C300's.

De belangrijkste eigenschap van de controller is natuurlijk de ondersteuning voor Serial ATA 600, waardoor de SSD in theorie een stuk sneller kan zijn dan de meeste bestaande exemplaren. Intel spreekt zelf nog conservatief over een maximumsnelheid van 470 MB/s, maar in onze test gaan we daar zelfs overheen. Verder spreekt Intel over maximaal 20.000 IOPS bij het lezen van willekeurige stukken data van 4 kB en 5.000 IOPS bij schrijven.

Vanzelfsprekend is de controller ook geheel geschikt voor TRIM. De controller wordt bijgestaand door DRAM cachegeheugen.

SSD 310 reeks

De 510 reeks zijn niet de enige nieuwe SSD's die Intel op de markt heeft gebracht. Sinds enige tijd heeft Intel ook de 310 reeks beschikbaar. Deze SSD's zijn qua technologie min of meer gebaseerd op de Postville generatie, maar kenmerken zich door een aparte interface. Mechanisch passen de 310 SSD's immers in een mini-PCI-Express slot, zoals je die tegenkomt in moderne notebooks. Desalniettemin is de interface Serial ATA.

Intel 310 Series 80GB

De truc is dat Intel een methode heeft ontwikkeld om binnen een laptop naast PCI-Express signalen ook Serial ATA signalen naar de miniCard-sloten te routeren. Door middel van een jumper kan zo'n slot dan werken in PCI-Express modus óf in Serial ATA modus. Bij een groot aantal op Sandy Bridge gebaseerde moderne laptops is dat het geval, maar zeker niet bij allen. Een volledige compatibiliteitslijst ontbreekt, waardoor we eigenlijk wel mogen concluderen dat de SSD 310's primair zijn bedoeld voor systeembouwers die weten waarmee ze bezig zijn en niet direct voor de losse verkoop. 

Wij konden met een speciale converter de SSD 310 80 GB gewoon testen op ons standaard testplatform.

Intel 310 Series 80GB 
De SSD 310 naast een normale 2.5" SSD.

Benchmarks

Voor harddisks en SSD's zijn we recentelijk overgestapt op een nieuwe Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secondaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

We gebruiken een drietal benchmarks voor SSD's en harde schijven. HDTune levert diverse low-level resultaten, zoals de gemiddelde doorvoersnelheid en de prestaties bij het at random lezen of schrijven van datablokken van diverse groottes. De Atto Disk Benchmark gebruiken voor een vergelijkbare test, maar anders is dat Atto telkens vier opdrachten tegelijkertijd op de schijven afvuurt, waardoor SSD's eerder bij hun in theorie maximale prestaties in de puurt komen.

De laatste gebruikte benchmark is wat ons betreft de belangrijkste. PCMark Vantage simuleert de hardeschijf toegang van echte programma's en geeft een maat voor de prestaties van de drive in verschillende scenarios. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een maat voor de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. Wie op zoek is naar een SSD of harde schijf kan het best naar deze PCMark scores kijken om een idee te krijgen hoe de disk daadwerkelijk zal gaan presteren in een echt systeem.

Op de volgende pagina's vind je de resultaten.

HDTune

De standaard HDTune test leest of beschrijft de volledige SSD van begin tot eind en bepaald met hoeveel megabyte per seconde dat kan plaatsvinden. Daarnaast wordt een gemiddelde toegangstijd bepaald. De nieuwe Intel SSD's komen voor lezen uit op waardes rond de 340 MB/s en voor schrijven op respectievelijk 210 en 275 MB/s. De toegangstijd is, zoals het hoort bij SSD's, zeer laag, maar bij lezen wel ietsje hoger dan bij de meeste andere modellen.

HDTune - Random access

Van de HDTune random access test pikken we de tests met 4 kB en 1 MB datablokken er uit. Resultaten voor 512 byts en 64 kB vind je terug in de vergelijkingstabel.

In de 4k test blinken de disks niet echt uit, we komen op een kleine 5000 operaties/sec, te verklaren door de wat hogere toegangstijd die we op de vorige pagina al zagen. 

Bij de 1 MB blokken werkt de snellere Serial ATA 600 interface weer mee en zetten de 510's topscores neer. De 250 GB versie kan ruim 350 willekeurige blokken data van 1 MB per seconden lezen, de 120 GB zit er niet ver onder. Bij schrijven is de 250 GB versie duidelijk sneller dan de verschillende SandForce SSD's, de 120 GB juist een tikkeltje trager.

Atto Disk Benchmark

Atto is voor SSD's een prettiger benchmark, aangezien standaard telkens vier instructies tegelijk op de schijven worden afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties tonen. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen. We kijken in de grafieken opnieuw naar de 4 kB en 1 MB scores. 

Willekeurige 4 kB datablokken lezen gaat met gemiddeld zo'n 140 MB/s, prima waardes maar niet bijzonder. Schrijven van 4 kB blokken valt opnieuw een beetje tegen.

Bij de 1 MB datablokken zien we echt wat Serial ATA 600 kan betekenen! We komen met lezen tot over de 500 MB/s! Bij schrijven is opnieuw alleen de 120 GB versie duidelijk sneller dan bestaande SSD's.

PCMark Vantage

Tenslotte de belangrijkste benchmark, PCMark Vantage. In de hoofdscore komen bijna alle moderne SSD's rond de 40.000 punten uit, zo ook de nieuwe SSD 510's. Qua overall gebruik kunnen we dus zeker niet concluderen dat de 510's sneller zijn dan de huidige generatie. Misschien zelfs wat langzamer.

In een aantal deeltests lopen de 510's echter wel uit op de bestaande exemplaren, voornamelijk bij de tests waar grote bestanden gebruikt worden. Dat is geheel in lijn met wat we op de vorige pagina's zagen.

Conclusie

De nieuwe Intel 510 reeks SSD's zijn onverslaanbaar snel zolang het gaat om het lezen van hele grote blokken data. We hebben snelheden tot boven de 500 MB/s gemeten, iets wat met de Serial ATA 300 interface van de meeste andere SSD's per definitie onmogelijk is. Dat betekent uiteraard wel dat je ook een moederbord met Serial ATA 600 interface nodig hebt om te kunnen profiteren van de goede kant van de nieuwe SSD's. Met kleine datablokken zijn de nieuwe Intel SSD's echter wat minder snel. Zeker bij 4k writes presteren ze minder dan concurrerende exemplaren op basis van bijvoorbeeld de SandForce SF-1200 controller. Juist in veel praktijksituaties (het opstarten van de PC, het starten van programma's) is de snelheid bij kleine stukken data van belang.

Kijken we naar de real world benchmark PCMark Vantage, dan blijken de SSD 510's gemiddeld genomen ook niet sneller dan de Postvilles of SandForce gebaseerde SSD's. In sommige testonderdelen zijn ze duidelijk sneller dan de gevestigde orde, in andere juist weer langzamer. 

Al met al mogen we concluderen dat de 510's prima SSD's zijn, maar zeker niet duidelijk beter dan wat er nu op de markt is. Het toch aanzienlijke prijsverschil tussen bijvoorbeeld de SandForce SSD's en deze 510's is wat ons betreft niet helemaal te verantwoorden.

Wie wil overstappen op een Serial ATA 600 SSD kan sowieso wellicht het beste nog heel even afwachten. Vorige week introduceerde OCZ een nieuwe generatie van de eigen Vertex-serie en op korte termijn zullen ook Corsair en anderen nieuwe SSD's introduceren op basis van een SATA600 controller van SandForce. De grote vraag is natuurlijk hoe die zich verhouden ten opzichte van deze 510's. Het antwoord op die vraag kan je op zeer korte termijn lezen bij Hardware.Info.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Intel 310 Series 80GB

Intel 310 Series 80GB

 • 80 GB
 • Serial ATA 300
 • Intel PC29AS21BA0
 • 200 MB/s
 • 70 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Intel SSD 510 120GB

Intel SSD 510 120GB

 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9174
 • 450 MB/s
 • 300 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Intel SSD 510 250GB

Intel SSD 510 250GB

 • 250 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9174
 • 450 MB/s
 • 300 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*