OCZ Vertex 3 240GB SSD review

39 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. SandForce SF-2281
 3. 3. De 25nm flash mythe
 4. 4. Benchmarks
 5. 5. HDTune
 6. 6. HDTune - Random access
 7. 7. Atto Disk Benchmark
 8. 8. PCMark Vantage
 9. 9. Conclusie
 10. 1 besproken product
 11. 39 reacties

SandForce SF-2281

De nieuwe SandForce SF-2281 controller die we op de Vertex 3 vinden maakt onderdeel uit van een complete nieuwe lijn controllers met elk een modelnummer in de 2000 reeks. Al de controllers zijn gebaseerd op dezelfde chip, waarbij voor de verschillende varianten bepaalde features zijn in en uitgeschakeld. Onderstaande afbeelding (klik voor een grotere versie) toont een overzicht van alle varianten.

SandForce SSD controllers. Klik voor grotere versie

De controller van de Vertex 2 SSD's is de SF-1222. Vooral het verschil tussen deze bestaande SF-1222 en de SF-2281 is interessant. Belangrijkste verschil is uiteraard de interface; de oudere controller was Serial ATA-300, de nieuwe Serial ATA-600. Dat heeft direct een effect op de maximale doorvoersnelheden. Voor de 1222 sprak SandForce over 250 MB/s, voor de nieuwe over 550 MB/s. Vooral ook het aantal kleine lees- en schrijfopdrachten op willekeurige plekken is flink verbeterd. Met 4k datastokken kon de SF-1222 volgens de chipleveranciers maximaal 30.000 leesoperaties en 10.000 schrijfoperaties per seconde uitvoeren. Bij de nieuwe SF-2281 claimt SandForce 60.000 4k IOPS bij lezen en bij schrijven 60.000 operaties per seconde voor een korte tijd en 20.000 continu. In alle gevallen een flinke vooruitgang.

OCZ Vertex 3 240GB
De SF-2281 op de OCZ Vertex 3.

Hoe SandForce de extra snelheid voor elkaar heeft gekregen, blijft natuurlijk het geheim van de smid. Laat duidelijk zijn dat het bedrijf voorborduurt op haar vele slimme uitvindingen, waaronder het gecomprimeerd opslaan van data in de flashchips en het bufferen van data binnen de controller zelf.

We zien in het overzicht overigens dat de SF-2281 nog een aantal soortgenoten kent. De SF-2282 is een variant die meer chips tegelijkertijd kan aansturen om op goedkopere wijze SSD's met 512 GB geheugen aan boord te fabriceren. De SF-2181 is een goedkopere versie van de controller die intern wel alle vernieuwingen kent, maar nog een conventionele Serial ATA-300 bus heeft. De SF-2582 en SF-2682 zijn enterprise varianten die ondermeer een ondersteuning bieden voor dataprotectie als de stroom uitvalt en nog hogere IOPS bij schrijfacties bieden.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award OCZ Vertex 3 240GB

OCZ Vertex 3 240GB

 • 240 GB
 • 550 MB/s
 • 520 MB/s
Niet verkrijgbaar
0

Hardware Info maakt gebruik van cookies

Hardware Info plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Hardware Info relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Hardware Info contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.

  janee

  Hardware Info genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Hardware Info gevolgd worden. Deze data wordt maximaal 2 weken bewaard. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.

  janee