Philips 224CL2SB Blade monitor review

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Touchknoppen
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Beeldkwaliteit
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Philips introduceerde onlangs een aantal ultraplatte ‘blade’ monitoren voor PC gebruik. De schermen zijn verkrijgbaar in 21,5 en 23 inch en hebben een dikte van slechts 12,9 millimeter. Philips belooft daarnaast ultrahoge contrastwaardes en een ‘turbo’ responsetijd van slechts 2 milliseconde. Tijd om de 21,5 inch grote 224CL2SB eens grondig na te meten.

Philips 224CL2SB

Smaken verschillen, maar wij vinden het design van deze blade monitor best fraai. Het dunne scherm en de strakke afwerking aan voor- en achterzijde maken dat het apparaat prima in een modern interieur past. Philips heeft de aansluitingen bovendien in de voet verwerkt, zodat er geen ontsierende dradenbundel achter het scherm vandaan komt. De prijs valt bovendien mee, in onze prijsvergelijker komen we de Philips 224CL2SB Blade tegen voor gemiddeld 193 euro.

Philips 224CL2SB

Touchknoppen

Ook fraai zijn de aanraakgevoelige knoppen in de voet. Standaard zijn deze niet zichtbaar, maar wanneer je ze aanraakt lichten de knoppen op. De bediening van de knoppen voldoet, maar wij prefereren de feedback van echte fysieke knoppen boven touch-versies. Gelukkig zul je ze niet heel vaak hoeven te gebruiken, dus in de praktijk zal dat geen problemen opleveren.

Philips 224CL2SB

Plastic fantastic

Het minimalistische uiterlijk van de monitor bevalt ons dus wel, de materiaalkeuze is echter iets waar je van moet houden. Gaat je hart sneller kloppen van glimmend plastic, dan zit je goed. Zo niet, dan zal je de Philips 224CL2SB wellicht minder waarderen. Op de zijkant van de voet na – waar voor een carbon-achtige afwerking is gekozen – zijn de monitor en voet namelijk geheel uit ‘pianolak’ zwart kunststof opgetrokken.

Philips 224CL2SB

Specificaties

De basis van de monitor is een 21,5 inch TN-paneel met 1920x1080 resolutie en een opgegeven responstijd van 5 ms, of 2ms voor grijs naar grijs. Inmiddels weten we dat we dit soort opgegeven waarden altijd met een korreltje zout moeten nemen. Dat geldt ook het opgegeven contrast. Philips claimt een ‘SmartContrast’ waarde van 20.000.000:1.
De 224CL2SB monitor maakt uiteraard gebruik van energiezuinige LED backlightverlichting en zou bij een maximale helderheid van 250 cd/m2 toch slechts 20,38 Watt moeten verbruiken.

Aansluitingen

De aansluitingen van de monitor zijn zoals gezegd in de voet verwerkt. Erg veel aansluitmogelijkheden biedt de 224CL2SB Blade overigens niet. Naast een VGA- en een HDMI-ingang beschikt de monitor alleen over een 3.5 mm audio-uitgang, bedoeld om eventuele HDMI-audio signalen analoog uit te voeren. De voeding is niet in de monitor zelf ingebouwd, maar wordt middels een externe adapter verzorgd.

Philips 224CL2SB

Beeldverwerking

Philips heeft de monitor voorzien van ‘SmartImage’ technologie, beeldverwerking die ervoor kan zorgen dat kleuren en contrast automatisch geoptimaliseerd kunnen worden. In de praktijk blijkt echter dat je de verschillende presets die hierbij beschikbaar zijn beter kunt laten voor wat ze zijn. Kies in plaats daarvan de standaardmodus voor een zo natuurgetrouw mogelijk beeld.

Beeldkwaliteit

Uiteraard hebben we de Philips 224CL2SB Blade ons complete testprogramma laten doorlopen, wat betekent dat we kleurweergave, helderheid, contrast, kijkhoek, energieverbruik en reactietijd hebben gemeten. Alle resultaten zijn terug te vinden op de productpagina van de 224CL2SB, waar je de resultaten ook kunt vergelijken met honderden andere monitoren in onze database.

Als we de testresultaten doorlopen is het eerste wat opvalt dat de monitor standaard een vrij hoge kleurtemperatuur heeft, 8284 Kelvin, wat een blauwige wittint oplevert. In het OSD is dat bij te stellen richting de gewenste temperatuur van 6500 Kelvin, maar idealiter zou dat niet nodig moeten zijn.

De geclaimde helderheid van 250 cd/m2 wordt niet helemaal gehaald, maar de gemeten 228 cd/m2 is nog altijd meer dan helder genoeg. Van het geclaimde megacontrast kunnen wij weinig terugvinden, met een volledige aan-uit meting komen we uit op 857:1, bij een minder gunstige schaakbordmeting blijft de contrastscore hangen op 338:1. In beide gevalleen geen slechte scores, maar zeker ook niet geweldig.

Philips 224CL2SB
Het kleurbereik van de 224CL2SB is prima.

Wel geweldig is de helderheidsverdeling over het scherm. Bij de meeste monitoren zijn de hoeken van het beeld aanzienlijk donkerder dan het midden, maar bij de Philips 224CL2SB Blade valt dat heel erg mee. Het verschil tussen het helderste en minst heldere punt is slecht 11%, waar het dubbele niet ongebruikelijk is. Ook qua kleurweergave is de monitor prima in orde. Het grijsverloop is erg netjes en ook het kleurbereik is prima.

Philips 224CL2SB
De helderheidverdeling van de 224CL2SBis uitstekend, op de donkerste plek (rechtsonder) is het beeld slechts 11% donkerder dan in het midden.

Waar de Philips 224CL2SB Blade echter door de mand valt, is op het punt van de reactiesnelheid. De rise time, de tijd die het panel nodig heeft om van zwart naar wit te gaan, is namelijk erg lang. Metingen op onze 1 GHz scope laten zien dat dit maar liefst 20 milliseconde duurt. De fall time is met 1,5 ms wel prima, maar gecombineerd komen we toch uit op 21,5 ms, wat naar de huidige maatstaven erg traag is. Ook bij een grijs-grijs meting wordt het niet beter, bij een 20%-80%-20% meting komen we uit op een totaal van 25,8 ms.  Dat maakt dat de Philips 224CL2SB Blade voor gamers geen ideale monitor is.

Philips 224CL2SB
De 'rise time' van het gebruikte TN-panel valt érg tegen, waardoor de reactiesnelheid tegenvalt.

Lekker zuinig is het scherm overigens wel: in gebruik zit de Philips 224CL2SB Blade tussen de 24,1 en 27,1 Watt, in standby blijft het verbruik steken op 0,3 Watt.

Conclusie

De Philips 224CL2SB Blade is vooral een strak afgewerkte, erg dunne monitor. De vlakke achterkant en in de voet ondergebrachte aansluitingen geven de monitor een clean, strak uiterlijk heeft. Het gebruikte hoogglanzende plastic moet je aanstaan, een persoonlijke kwestie.

Philips 224CL2SB

De prestaties zijn redelijk. De kleurweergave en helderheidverdeling zijn ronduit goed, kijkhoek en contrast redelijk, maar de reactietijd laat te wensen over. Hierdoor is de monitor niet geschikt voor die-hard gamers. Design als dit kost duidelijk wat meer: er zijn zowel goedkopere beeldschermen te koop, als grotere modellen die een vergelijkbaar bedrag vergen. Dat gezegd hebbende, voor net iets minder dan 200 euro biedt de Philips 224CL2SB Blade waar voor zijn geld, wanneer een fraaier dan doorsnee uiterlijk gewenst is.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Philips 224CL2SB

Philips 224CL2SB

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 20000000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*