21 high-end CPU-koelers review

50 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Opzet
 3. 3. Akasa
 4. 4. Antec
 5. 5. Cooler Master
 6. 6. Corsair
 7. 7. Nexus
 8. 8. Noiseblocker
 9. 9. Noctua
 10. 10. Scythe
 11. 11. Spire
 12. 12. Tacens
 13. 13. Thermalright
 14. 14. Thermaltake
 15. 15. Zalman
 16. 16. Testresultaten geluidsproductie
 17. 17. Testresultaten koelprestaties
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

De markt voor CPU koelers lijkt dynamisch. Met grote regelmaat brengen bekende en minder bekende merken nieuwe modellen uit. Van groot tot klein, opvallend of juist niet. Allemaal proberen ze een stukje van de markt mee te pakken. Is er echter ook sprake van verbetering? Worden koelers nu steeds effectiever... of toch niet? Tijd om weer eens een flink aantal koelers te testen.

Enkele maanden geleden voerden we een test uit van budget CPU koelers; in dit segment zagen we dat vrijwel alle modellen zodanig geconstrueerd waren, dat de heatpipes direct contact maken met de processor. Dat wordt doorgaans gepresenteerd als een superieure constructiewijze, maar dat is niet altijd het geval. Veelal gaat het gewoonweg om een bezuiniging die, goeie marketing truc, als een verbetering gepresenteerd wordt. Met deze methode sparen de fabrikanten namelijk een stukje koperen plaat uit: de heatpipes raken immers direct de processor. Dit betekent echter wel dat de warmte door een kleiner koperen oppervlak opgenomen kan worden, namelijk enkel dat stukje van de heatpipes dat de processor raakt.

Bij de high-end koelers die we ditmaal getest hebben, zien we deze constructie dan ook een stuk minder. Nog niet de helft van alle koelers is van het type heatpipe direct-touch ontwerp. Ook de heatpipes zelf zijn aan verandering onderhevig, zo zien we nu ook meer dan eerst 8 mm dikke heatpipes in plaats van de standaard dikte van 6 mm. De koelers die dikkere heatpipes hebben, presteren in ieder geval goed, zo blijkt uit onze test.

Corsair Air Series A70

High-end koelers als de geteste beoordelen we met name op koelprestaties bij hogere temperaturen. Zo kijken we vooral naar de prestaties bij 120 W op high-speed en 100 W op low-speed. Overklokkers behalen geregeld warmteproducties die hoger liggen, dus bestuderen we ook de koelprestaties bij 160 W. Uiteraard nemen we de geluidsproductie eveneens mee in het oordeel, dat kan tenslotte soms net de doorslag geven om een bepaalde koeler aan te bevelen of niet. Naast het vergelijken van de onderlinge scores, nemen we de zeer populaire Scythe Mugen 2 als ijkpunt.

Opzet

We hebben een groot aantal fabrikanten gevraagd de modellen op te sturen waardoor zij het eigen merk bij voorkeur vertegenwoordigd zouden zien. Een tweetal regels gaven we mee: de gemiddelde prijs moest minimaal 35 euro bedragen. Op die manier filterden we de budgetmodellen uit de test. Daarnaast vroegen we uitsluitend om koelers die standaard met een fan geleverd worden: op die manier is een goede vergelijking mogelijk. In totaal ontvingen we 21 koelers die voldeden aan deze twee punten. De goedkoopste koeler kost je gemiddeld 34 euro, terwijl de duurste met 83 euro de spreekwoordelijke rib uit het lijf kost.

Testmethode

Om de koelcapaciteit van de processorkoelers te meten, hebben we gebruik gemaakt van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij een processor niet mogelijk is. Recent is het oppervlakte van de vermogensweerstand kleiner gemaakt. Zodoende liggen de afmetingen van dit oppervlak dichter bij die van een Intel Socket 1156 processor. Hierdoor zijn de behaalde scores op het oude platform niet meer vergelijkbaar met die behaald op het nieuwe platform. We hebben dan ook de afgelopen weken een groot aantal koelers opnieuw getest, zodat vergelijken toch mogelijk blijft, wanneer je overweegt je huidige koeler te vervangen.

De koelers worden getest bij belastingen van 20, 40, 60, 80 ,100, 120, 140 en 160 Watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processorfan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait, dat wil zeggen op 7 en 12 volt. We stoppen de test echter wel op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler dan ook geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar twintig graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluidsdichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.

Thermalright MUX-120 

Akasa

Akasa stuurde twee gegadigden, de Nero S die al wat langer op de markt is en de Venom die een stukje later gelanceerd is. Opvallend is dat beide vrij veel op elkaar lijken. Hoewel de Venom een felgele fan heeft, is de opbouw vrijwel hetzelfde en vinden we bij beide modellen vier heatpipes. Ook als we naar prestaties kijken, is er een aantal overeenkomsten te bespeuren, maar er zijn ook zeker verschillen.

Akasa Nero S
De Akasa Nero S

Wat betreft overeenkomsten: die zijn er bij de geluidsproductie, zij het enkel op high-speed. Op low-speed is de Nero S een klap stiller. De rollen zijn echter volledig omgedraaid als we naar koelprestaties kijken. Zo bereikt de Nero S een temperatuur van liefst 89 graden bij 120 W op low-speed. In datzelfde scenario is de Venom nog heel koel met 51 graden. Hoewel het verschil in dit voorbeeld extreem is, steekt de Venom er in elke test positief boven uit. Dat is opvallend, want de Venom is gemiddeld genomen 48 euro en daarmee slechts acht euro duurder dan de Nero S. Ook op high-speed koelt de Venom uitstekend en kan makkelijk in de top meedraaien. Het moge duidelijk zijn dat er dan ook eigenlijk geen reden is om voor de Nero S te kiezen.

Akasa Venom
Akasa Venom

Antec

Is Antec al jaren gerenommeerd fabrikant van behuizingen, op het gebied van CPU-koelers was er nog niet zoveel activiteit te bekennen. Dat veranderde een maand of twee geleden, toen er een drietal nieuwe koelers aangekondigd en geïntroduceerd werd. De koelers hebben een aparte naamgeving, Kühler Shelf, Kühler Flow en Kühler Box. De Box is een grote, vervaarlijk uitziende tower-koeler, terwijl de Flow en Shelf een stuk kleiner zijn. Het meest opvallende is dat de Kuhler Shelf de fan en koelblok niet in verticale richting heeft staan, maar in horizontale richting.

Antec Kühler Box
Antec Kühler Box

Antec Kühler Flow
Antec Kühler Flow

Kijkend naar de testresultaten lijkt dat de koelprestaties enigszins goed gedaan hebben, al blijft dat voordeel beperkt tot de tests op high-speed. Helaas presteert geen van de drie koelers echt goed, terwijl ze zich ook niet echt van elkaar onderscheiden. Geregeld presteren de koelers zelfs vrijwel identiek, enkel de Kuhler Shelf doet het iets beter. Desalniettemin bevinden de koelers zich bij vrijwel elke test in de onderste helft van de grafiek en dat is geen goed teken. Opvallend is het relatief geringe verschil tussen de prestaties op low en op high-speed: de langzame snelheid is zo langzaam niet, wat ook te zien is aan de geluidsproductie. Die is ook op low-speed aan de hoge kant. Kijken we ten slotte naar de gemiddelde prijs van ca. 55 euro, dan kunnen we de Kühlers van Antec hooguit als een interessante eerste stap zien – niet als de eerste keuze voor een luxe nieuwe cpu-koeler.

Antec Kühler Shelf
Antec Kühler Shelf

Cooler Master

De V8 van Cooler Master kenden we al, maar onlangs mochten we de nieuwe V6 GT ontvangen. Waar de grote broer er acht heeft, is deze forse tower-koeler voorzien van zes heatpipes. Die zijn niet van het direct-touch type, ze maken dus geen direct contact met de processor. De V6 GT heeft een groot aantal dunne koelvinnen, op het oog meer dan de gemiddelde koeler. De geïntegreerde ledjes hebben vier kleurmodi; rood, blauw, paars en uit. Speciaal hiervoor is de knop op de bovenkant van de koeler geplaatst, zodoende kan je er altijd makkelijk bij. Uiteraard zal je hoe dan ook wel je behuizing open moeten maken op dat moment.

Cooler Master V6GT 

Om het koellichaam zo koel mogelijk te maken zijn er standaard twee 12 cm fans meegeleverd. Net als bij andere koelers kan je deze uiteraard vervangen, wat gezien de geluidsproductie en prestaties van de koeler misschien zo’n gek idee nog niet is. Met de meegeleverde fans zijn de prestaties op zijn best gemiddeld. In vrijwel elk scenario zien we de V6 GT terug in de middenmoot. Bij de metingen van de geluidsproductie op high-speed treffen we deze koeler in de onderste regionen, dankzij de geluidsproductie van liefst 60 dB(A). Hiermee is deze koeler nog maar een fractie minder luidruchtig dan de hekkensluiter. Nemen we de gemiddelde prijs van 54 euro in beschouwing, dan zijn er meerdere koelers die beter presteren op elk gebied en (beduidend) goedkoper zijn.

Corsair

Twee koelers van Corsair ditmaal, de A50 en A70. Zoals je zou verwachten is de A50 in alle opzichten de mindere van zijn grotere broer. Zo is de A50 kleiner en beduidend goedkoper. De A50 heeft drie heatpipes, terwijl de A70 er vier heeft. Waar de A70 over twee 12 cm fans beschikt, is de A50 met 'slechts' één 12 cm fan uitgerust. Dat drukt de kosten en afmetingen, maar ook de prestaties zoals we kunnen zien. Zo gaan beide koelers aanvankelijk gelijk op, maar komt de A50 al snel achterop. Dat is zowel op low- als op high-speed het geval. Het verschil is echter niet al te groot, ongeveer vier tot zes graden, ongeacht hoe groot de warmteproductie ook is. Bekijken we de geluidsproductie, dan ligt die van de A50 iets lager dan die van de A70 – op low-speed, dat wel. Op high-speed zijn beide koelers even luidruchtig: 52,6 dB(A).

Corsair Air Series A50
Corsair A50

Op basis van onze testgegevens is er dus weinig reden om de A70 te kiezen, die met 47 euro ook nog eens 11 euro duurder is. Voor de A50 ligt het verhaal iets genuanceerder: voor de gemiddelde verkoopprijs van 36 euro zijn er interessantere koelers op de markt, waaronder dat model dat altijd maar weer terugkomt; de Scythe Mugen 2. Weliswaar koelt de A50 in veel gevallen vrijwel gelijk, de geluidsproductie bij die snelheid is dan ook veel hoger. De A50 is echter wel een model om in de gaten te houden, zeker als de prijs nog verder daalt.

Corsair Air Series A70
Corsair A70

Nexus

Eén van de twee Nexus koelers uit deze test is de vernieuwde versie van de FLC-3000. Deze koeler is al langer op de markt, maar daar is dus onlangs een update van verschenen. Aan de specificaties is er zo het lijkt niet gesleuteld, want zowel het oude als nieuwe model hebben vier heatpipes met exact dezelfde diameter. Ook de afmetingen en het gewicht zijn niet veranderd. Dat geldt eveneens voor de fan en aansluiting ervan. Vermoedelijk moeten we de update dan ook zoeken in het feit dat de FLC-3000 R2 ondersteuning biedt voor moederborden gebaseerd op socket 1156 en daarmee dus ook voor socket 1155.

Nexus FLC-3000 R2
Nexus FLC-3000 R2

De tweede koeler die we van Nexus ontvingen is de VCT-9000. Het koellichaam van beide koelers is onder een hoek geplaatst, zodoende worden de spanningsstabilisatoren van het moederbord ook nog gekoeld. Wat betreft koelprestaties: beide koelers vinden we vrijwel continu onderaan de grafiek, ofwel ze koelen niet bijzonder goed. Geheel verbazend is dat niet, want beide modellen hebben een relatief klein koellichaam en zullen vermoedelijk meer moeite hebben warmte snel te kunnen opnemen en afvoeren. Stil zijn de koelers wel, met name de VCT-9000. Die weet zich zowel op high- als op low-speed in de top drie te nestelen. De FLC-3000 R2 kost gemiddeld 39 euro en de VCT-9000 brengt gemiddeld 41 euro op. Ook hier geldt dat er goedkopere of even dure koelers zijn die eveneens erg stil zijn, maar stukken beter koelen.

Nexus VCT-9000
Nexus VCT-9000

Noiseblocker

Een gloednieuwe koeler van Noiseblocker is de Twintec. De koeler ziet er op het oog wat eenvoudig uit, zo is het koellichaam niet voorzien van allerlei opvallende kleuren of knoppen. Enkel het noodzakelijke. Ook de fan ziet er niet bijzonder uit. De koeler heeft slechts een tweetal heatpipes. Dat is weinig vergeleken bij veel van zijn concurrenten, we zijn dan ook benieuwd of de koeler enig tegenspel kan bieden of hopeloos achterblijft.

Wat blijkt: zolang de fan maar op hoge snelheid draait is het een goede middenmoter: vrijwel dezelfde prestaties als de Cooler Master V6 GT. Echter, op low-speed zakken de koelprestaties flink in. Jammer, want de koeler is juist op low-speed werkelijk fluisterstil. Op high-speed is de koeler weliswaar niet meer de stilste, maar kan alsnog onder de noemer 'stil' geschaard worden. Kortom, een best aantrekkelijke koeler, die je zowel kan kopen voor behoorlijke koelprestaties of voor stille koeling – net als de grote concurrent van Scythe. Helaas kunnen we de Twintec echter niet goedkoop noemen met een gemiddelde prijs van 58 euro. Dat maakt het een stuk lastiger om een aankoop te rechtvaardigen.

Noiseblocker Twintec

Noctua

De NH-D14 is de vertegenwoordiger van Noctua. Deze koeler is een gigant; geen enkele koeler uit dit testveld is groter dan dit model. De voornaamste oorzaak is dat het koellichaam zelf uit twee blokken bestaat. Beide koelblokken worden van luchtdoorstroming voorzien door één 12 en één 14 cm fan. Ofwel, de koeler is in de lengte soms wel twee keer zo groot als andere modellen uit deze test. Ook het aantal heatpipes doet weinig onder voor dat van zijn concurrenten, in totaal zes. De koeler weegt dan ook nogal veel, 1281 gram schoon aan de haak. Op basis van deze specificaties verwacht je geweldige koelprestaties en de NH-D14 bevindt zich inderdaad voornamelijk in de bovenste regionen van het testveld.

De verschillen met de andere toppers zijn niet heel groot en de NH-D14 is over het geheel genomen de koeler die de beste koelprestaties combineert met de laagste geluidsproductie. Het scheelt niet veel met nummer twee, de Thermaltake Jing. De Noctua NH-D14 is met zijn twee koelers nog opvallend stil, de ca 33 dB(A) op low-speed zijn amper hoorbaar in een normale omgeving. Ook op high-speed behoort deze koeler tot de stillere exemplaren. Toch koelt de Scythe Mugen 2 beter op hoge snelheden, terwijl hij stiller is op lage snelheid. De belangrijkste reden om toch niet de Noctua te kiezen is echter de prijs: voor gemiddeld 82 euro koop je liefst twee Mugen 2’s...

Noctua NH-D14

Scythe

Scythe heeft een lastige uitdaging: sinds jaar en dag moet het een eigen product verslaan. Dit keer ontvingen we de Ninja 3 en Rasetsu. Eerstgenoemde is een zeer forse koeler met een indrukwekkend ontwerp, zo is het koelblok in vier delen gesplitst. Die staan slechts door een rij zeer kleine vinnen met elkaar in verbinding. Elk tegenovergesteld koellichaam deelt vier koperen heatpipes, zodoende komen we dus op acht heatpipes in totaal. Ook bij dit model hebben deze geen direct contact met de processor. Standaard is de Ninja 3 voorzien van een 12 cm fan, maar je kunt er ook zelf nog een extra fan bijplaatsen.

Scythe Ninja 3
Scythe Ninja 3

De Rasetsu is ook een apart vormgegeven koeler, zo lijkt deze nog het meest op een horizontale Scythe Yasya koeler. Bovenop het koelblok is er een 12 cm fan gemonteerd. We vinden hier zes koperen heatpipes, die net als bij de Ninja 3 niet in direct contact staan met de processor. Beide koelers zijn niet echt stil, we vinden ze dan ook onderaan de geluidsproductiegrafieken terug. Koelen gaat in ieder geval de Ninja 3 een stuk beter af. Op high-speed mag deze koeler zich tot de beste vijf van dit testveld beschouwen. Jammer dat op low-speed de Ninja 3 het sterk laat afweten, we vinden de koeler dan met regelmaat terug bij de zwakste modellen van dit testveld. De Rasetsu is wat betreft koelprestaties een stuk constanter ongeacht de fan-snelheid, maar kan zich niet losmaken van het middenveld.

We kunnen concluderen dat de Ninja 3 op high-speed net zo presteert als een Mugen 2, maar wel fors meer geluid produceert. De Rasetsu koelt op geen enkel vlak beter en brengt ook een aanzienlijk hogere geluidsproductie met zich mee. Gemiddeld moet je voor beide modellen 41 euro neerleggen. Prima bedragen, maar die rechtvaardigen in onze ogen een aankoop niet. Voor hetzelfde bedrag haal je de Scythe Mugen 2 in huis en voor een paar euro meer vergroot je de keus van interessantere koelers.

Scythe Rasetsu
Scythe Rasetsu

Spire

Toen Spire enige tijd geleden de Thermax Eclipse II opstuurde, vertelde het bedrijf ons dat het met deze koeler een geweldenaar wilde afleveren. We kunnen alvast verklappen: dat is ze gelukt. Zo is deze koeler qua afmetingen één van de grootste in het testveld. De vijf vernikkelde heatpipes maken direct contact met de processor, op welk punt het koper blootligt. Opvallend is dat de heatpipes relatief dik zijn: 8 mm diameter tegenover het gebruikelijke 6 mm. De koeler is voorzien van twee fans, al moet je wellicht overwegen van slechts eentje gebruik te maken, ten koste van enige koelprestaties. Dat heeft te maken met het gigantische lawaai dat deze koeler produceert, ongeacht de draaisnelheid van de fans. Je krijgt wel wat terug voor dit geluid, namelijk de beste koelprestaties van alle koelers uit dit testveld.

Spire Thermax Eclipse II

In elk testscenario vinden we de Thermax Eclipse II bovenaan, waarbij de verschillen met de nummer twee tussen de 0,5 en 3 graden bedragen. In veel gevallen is die twee nummer de Thermaltake Frio of de Akasa Venom. Voor overklokkers die niet om het geluid geven lijkt dit dus een goede keuze te zijn. Je hoeft er ook niet al teveel geld aan kwijt te zijn: gemiddeld betaal je 45 euro voor de Thermax Eclipse II. Daarmee is het ook nog eens één van de goedkopere uit dit testveld. De beste koelprestaties kosten je dus niet veel. Spire heeft overigens wel bezuinigd op de oordopjes, want die noodzakelijke accessoires krijg je er helaas niet bij.

Tacens

Dit merk neemt deel met de Gelius Pro III. De voorganger van dit model, de Gelius Pro II, lijkt helemaal niet op de opvolger. Waar de Pro II een koeler met beperkte hoogte is en het koelblok in horizontale richting heeft staan, is de Pro III een tower-model waar je desgewenst twee fans op kunt plaatsen. De Gelius Pro III voert de opgenomen warmte af via vijf koperen heatpipes die direct contact maken met de heatspreader van de processor. Deze koeler koop je niet om door een venster te bewonderen, de Gelius Pro III ziet er vrij eenvoudig uit. Net als bij de Noiseblocker Twintec is enkel het noodzakelijke aangebracht.

Tacens Gelus Pro III

Wat betreft prestaties doet de Gelius Pro III het vrij goed. Op high-speed presteert de koeler net iets bovengemiddeld, op low-speed doet de koeler het een stuk beter. Dat is goed nieuws, want de geluidsproductie ligt behoorlijk laag met die fansnelheid. Op high-speed is de koeler in verhouding iets luidruchtiger dan een klein deel van de concurrentie, maar is alsnog redelijk stil te noemen. Een prima keus deze koeler dus, in geen enkel opzicht bega je er een miskoop mee, verre van. Het zal wel lastig worden de koeler ergens op de kop te kunnen tikken, want van tijd tot tijd zijn er geen (online) winkels die het model verkopen. De laatst bekende gemiddelde prijs lag rond de 38 euro. Indien je hem voor die prijs kan kopen is de Tacens Gelius Pro III zonder meer een uitstekende keus. De beter verkrijgbare Scythe Mugen 2 is wat stiller op low-speed en koelt soms net iets beter bij die snelheid; op high-speed is de Mugen 2 wederom iets beter maar zijn de verschillen erg klein. Qua prijs zijn ze ook aan elkaar gewaagd.

Thermalright

Ook een koeler van Thermalright vinden we terug onder de deelnemers. Ditmaal de MUX-120, aangekondigd ten tijde van Computex en kort erna verkrijgbaar. De koeler is een tower-model en heeft wel wat weg van de Thermalright Ultra 120 Extreme. Deze koeler moet echter nog betere prestaties leveren. Daarvoor is het uitgerust met vier vernikkelde heatpipes, die geen direct contact maken met de processor. Het koelblok lijkt wat aan de kleine kant vergeleken met enkele andere concurrenten.

Thermalright MUX-120

De 12 cm fan die meegeleverd wordt draait standaard met 1200 toeren per minuut. Dat lijkt wat weinig te zijn om goede koelprestaties neer te zetten. Dat klopt ten dele, want geregeld vinden we de MUX-120 terug in de middenmoot of iets daarachter. Daar staat tegenover dat de koeler het op low-speed in verhouding een stuk beter doet dan de concurrentie. Bij een warmteproductie van 140 watt op low-speed weet de koeler het testplatform tot 60 graden af te koelen.

De MUX-120 komt echter beter naar voren bij de geluidstests. Op high-speed is het met 35,4 dB(A) de stilste koeler, en op low-speed is het eveneens een van de stilst geteste exemplaren. Met 25,7 dB(A) is de MUX-120 zelfs stiller dan de Scythe Mugen 2, de koelprestaties van de Thermalright zijn dan echter niet beter. Ook op high-speed is de MUX-120 niet beter, al is het verschil niet bijzonder groot, zo’n 4 à 5 graden. In het nadeel van de Thermalright koeler is de gemiddelde prijs. Met 46 euro slechts 4 euro duurder dan genoemde concurrent,  dat maakt dat de koeler een interessante prijs/prestatie verhouding heeft. Het is niet de allerbeste, maar dus wel de allerstilste koeler. Ideaal voor liefhebbers van een stille computer.

Thermaltake

Twee inzendingen van Thermaltake ditmaal, onder andere de Frio die gedurende de CeBIT beurs voor het eerst te zien was. De Frio is standaard voorzien van twee 12 cm fans met witte bladen. De fans, met zwart frame, zitten op een eveneens zwarte buitenrand van het koelblok bevestigd. Dit geeft gecombineerd met de twee rode 'hendels' aan de bovenkant een aardig kleureffect. De Frio moet het doen met vijf vernikkelde heatpipes, die middels een baseplate hitte wegvoeren van de CPU.

Thermaltake Frio
Thermaltake Frio

Het tweede model, de Jing, heeft wel wat weg van de Frio al is het kleurgebruik geheel anders. Een felgroene fan (ook tweemaal) en bovenkant, terwijl het frame grijs van kleur is. Ook hier vijf vernikkelde heatpipes. Over de Frio kunnen we kort zijn: een behoorlijk goede koeler die zeer regelmatig de op een na beste koelprestaties behaald. Sowieso behoort de Frio in elk scenario tot de vijf best koelende modellen. Nadeel is dat de Frio op zowel low- als high-speed zeer luidruchtig is. De Jing is een wat subtieler verhaal, zo behaalt het eveneens behoorlijk goede koelprestaties, ook op low-speed. Daarbij komt nog dat de Jing vrij stil is, ongeacht of de fan harder of zachter draait. Het is dan ook niet zo vreemd dat de koeler de Noctua NH-D14 nipt voor moeten laten gaan als het aankomt op stilste koeler met de beste koelprestaties. De verschillen zijn niet groot, maar in het voordeel van het Noctua model. Ten opzichte van de Noctua lijkt de Jing met “slechts” 68 euro nog voordelig, maar natuurlijk is dit nog altijd een stuk duurder dan veel andere exemplaren.

De Frio ten slotte is met 60 euro wat goedkoper. Ben je geen overklokker, dan kan je beter 8 euro bijleggen voor de Jing. Als de Jing stiller was geweest óf zo’n 25 euro goedkoper, was hij in de prijzen gevallen – voor dit bedrag vinden we hem eigenlijk nog te duur, ondanks de goede prestaties.

Thermaltake Jing
Thermaltake Jing

Zalman

Zalman koelers herken je in de regel al aan de eigen stijl. Dat geldt ook voor de CNPS9900A LED koeler. Dit model bestaat uit twee waaiers van koellichamen met daartussen een 12 cm grote blauwe LED fan. Beide waaiers krijgen hun warmte via geheel koperen heatpipes, al is de verdeling niet symmetrisch. Een kant heeft twee heatpipes, terwijl het andere koellichaam er vier heeft.

Zalman CNPS9900A LED
Zalman CNPS9900A LED

Het tweede Zalman model is de CNPS10X Performa. Ook hier een 12 cm fan die bij de Performa een groot koelblok van airflow moet voorzien. Indien je dat zou willen, is er de mogelijkheid een tweede fan te plaatsen. In de Performa vinden we vijf koperen heatpipes met een diameter van 6 mm. De CNPS9900A LED presteert, gezien de recente ervaring met producten van deze fabrikant, verrassend goed. Wat heet, bij een warmteproductie van 140 watt moet de koeler slechts twee modellen voor laten gaan, op beide geteste fansnelheden. Sterker nog, ditzelfde patroon zien we bij vrijwel elke test. Jammer dat de CNPS9900A LED gemiddeld scoort als het gaat om geluidsproductie – een discipline waar dit merk vroeger juist zo sterk in was.

Zalman CNPS10X Performa
Zalman CNPS10X Performa

Daarmee is het zonder twijfel een goede koeler, maar helaas ook wat luidruchtiger. De CNPS10X Performa doet het wat dat betreft echter maar nauwelijks beter en op het gebied van koelprestaties juist minder, al moeten we toegeven dat het verschil doorgaans een graad of zes bedraagt. Daarmee bevindt de Performa zich in de regel in de middenmoot. Toch kan je er best een goede koop mee doen, want voor gemiddeld 36 euro is de CNPS10X Performa zeker niet duur. De CNPS9900A LED is met 50 euro een stuk duurder, maar komt met koelprestaties in de buurt van de Spire Thermax Eclipse II, ongeacht de fanspeed. Hij is wel een stuk stiller, maar daarentegen ook weer gemiddeld vijf euro duurder. Waar de CNPS10X overal gemiddeld presteert, is de 9900A LED een goede koop zolang de wat hogere geluidsproductie geen belangrijke factor voor je is.

Testresultaten geluidsproductie

In de inleiding en productbeschrijvingen refereren we een aantal maal aan de Scythe Mugen 2. Puur ter referentie is deze koeler ook opgenomen in onderstaande grafieken, en die op de volgende pagina. De prestaties van deze koeler zijn rood gemarkeerd zodat vergelijken eenvoudiger is.

Testresultaten koelprestaties

Het tweede onderdeel van de Hardware.Info testprocedure van CPU-koelers is het nagaan van de koelprestaties. Hieronder een aantal grafieken die de prestaties laten zien onder verschillende belastingen. Je kunt zelf ook grafieken van elke belasting naar wens produceren, ook met andere modellen.

Conclusie

In de inleiding wezen we al op het feit dat de Scythe Mugen 2 al enkele jaren zeer populair is, dit vanwege de uitstekende combinatie tussen goede koelprestaties, lage geluidsproductie en een concurrerende prijs. Onderhand is de vraag "is 'ie beter dan de Mugen 2" op het Hardware.Info Lab standaard geworden. Tot op heden is er nog geen koeler geweest waarvan we dat konden zeggen, het draait immers om het totaalplaatje van prestaties, geluidsproductie en prijs; dat is een lastige combinatie zo blijkt. Desalniettemin is er een aantal heel interessante koelers op de markt bijgekomen.

De Spire Thermax Eclipse II koelt als de beste en is betaalbaar, maar maakt een behoorlijk lawaai. Desondanks een Silver Award. De Thermaltake Jing koelt goed, is vrij stil maar is te prijzig om ook een Silver Award in ontvangst te nemen. Datzelfde geldt voor de Noctua NH-D14, die is buitenproportioneel duur. Zalman heeft met de CNPS9900A LED een goede koeler in handen die wél een Silver Award ontvangt. De Thermalright MUX-120 kan ook niet ontbreken in dit rijtje. Erg stil, koelt meer dan voldoende en is nog betaalbaar, ook hier een Silver Award als beloning.

Tenslotte een Silver Award voor de Tacens Gelius Pro III vanwege de lage prijs, prima koelprestaties en vrij lage geluidsproductie. Een volwaardige vervanger van de Scythe Mugen 2 is dus niet gevonden, wel zijn er meerdere koelers die op bepaalde punten beter presteren en niet eens zoveel duurder hoeven te zijn. De keuze voor een koeler is daarmee weer wat lastiger geworden.

Spire TherMax Eclipse II
Tacens Gelius Pro III
Thermalright MUX-120


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Akasa Nero S

Akasa Nero S

 • Socket 115x
 • 726 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Akasa Venom

Akasa Venom

 • Socket 115x
 • 648 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Antec Kühler Box

Antec Kühler Box

 • Socket 115x
 • 1200 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Antec Kühler Flow

Antec Kühler Flow

 • Socket 115x
 • 700 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Antec Kühler Shelf

Antec Kühler Shelf

 • Socket 115x
 • 700 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master V6GT

Cooler Master V6GT

 • Socket 115x
 • 939 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Corsair Air Series A50

Corsair Air Series A50

 • Socket 115x
 • 604 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Corsair Air Series A70

Corsair Air Series A70

 • Socket 115x
 • 912 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Nexus FLC-3000 R2

Nexus FLC-3000 R2

 • Socket 115x
 • 432 gram
 • 92 mm
Niet verkrijgbaar
Nexus VCT-9000

Nexus VCT-9000

 • Socket 115x
 • 630 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Noctua NH-D14

Noctua NH-D14

 • Socket 115x
 • 1261 gram

73,95 €

5 winkels
Noiseblocker Twintec

Noiseblocker Twintec

 • Socket 115x
 • 641 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Scythe Mugen 2 Rev. B

Scythe Mugen 2 Rev. B

 • Socket 115x
 • 870 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Scythe Ninja 3

Scythe Ninja 3

 • Socket 115x
 • 1040 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Scythe Rasetsu

Scythe Rasetsu

 • Socket 115x
 • 730 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Spire Thermax Eclipse II

Spire Thermax Eclipse II

 • Socket 115x
 • 822 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Tacens Gelus Pro III

Tacens Gelus Pro III

 • 584 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Thermalright MUX-120

Thermalright MUX-120

 • Socket 115x
 • 642 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Frio

Thermaltake Frio

 • Socket 115x
 • 1030 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Jing

Thermaltake Jing

 • Socket 115x
 • 920 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Zalman CNPS10X Performa

Zalman CNPS10X Performa

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 748 gram
 • 12 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Zalman CNPS9900A LED

Zalman CNPS9900A LED

 • Socket 115x
 • 730 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*