15 gaming headsets review

42 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testcriteria
 3. 3. Ook voor spraak
 4. 4. AKG GHS1
 5. 5. Creative Sound Blaster Tactic 3D Alpha
 6. 6. Corsair HS1
 7. 7. König USB Vibration Feedback Headset
 8. 8. Logitech G35 Gaming Headset
 9. 9. Microsoft LifeChat LX-3000
 10. 10. Philips SHM7410U
 11. 11. Plantronics GameCom 777
 12. 12. Roccat Kave
 13. 13. Sennheiser PC 360 Game
 14. 14. Sharkoon RHS 200
 15. 15. Sony DR-GA200 Headset
 16. 16. Speed-Link Triton Stereo Headset
 17. 17. Speed-link Medusa NX 5.1
 18. 18. Steelseries 7H
 19. 19. Testresultaten geluidskwaliteit
 20. 20. Conclusie
 21. 21. Besproken producten
 22. 22. Reacties

Inleiding

Met een headset communiceer je makkelijk met teamgenoten in een spel en geniet je van muziek, games en films zonder hiermee je omgeving te storen. Bovendien bieden headsets potentieel betere geluidskwaliteit én betere 3D-positionering. Tijd voor een update met een test van 15 headsets.

Het aanbod aan headsets is enorm en om de selectie te beperken vroegen we de fabrikanten nadrukkelijk om gaming headsets op te sturen. Voor gaming is een model dat ook na meerdere uren nog comfortabel zit, gewenst; om die reden richten we ons in dit artikel vooral op on-ear en over-ear headsets. Desalniettemin ontvingen we een paar exemplaren die voornamelijk bedoeld zijn voor VoIP ofwel internettelefonie. Deze zijn niet primair geconstrueerd met draagcomfort als eerste uitgangspunt, maar we hebben ze volledigheidshalve wel meegenomen in de test.

Logitech G35 Gaming Headset

Een gaming headset kan een flinke investering met zich meebrengen, de prijzen in het testveld lopen behoorlijk uiteen. Het is daarom belangrijk dat je op basis van de voor- en nadelen van iedere headset een weloverwogen keuze kan maken. Die voor- en nadelen vallen uiteen in diverse criteria – voordat we de producten bespreken, gaan we in op deze criteria.

Testcriteria

Over smaak valt zeker niet te twisten. Het is daarom altijd slim om zelf even te luisteren naar een headset alvorens deze te kopen. Desalniettemin zijn er voldoende aspecten aan de hand waarvan we objectief iets kunnen zeggen over de kwaliteit. Die zijn op te delen in fysieke aspecten enerzijds, waaronder met name het draagcomfort, en geluidskwaliteit anderzijds. Daarnaast zijn zaken belangrijk als gebruiksgemak, bediening en de hoeveelheid geluid die wordt afgegeven aan de omgeving. Draagcomfort en geluidskwaliteit bespreken we even apart.

Voor langdurig gebruik is het comfort waarmee een headset op je hoofd zit doorslaggevend: hoe goed een hoofdtelefoon ook klinkt, als deze knelt, broeit of schuurt wil je er niet uren mee gamen. Zoals gezegd bespreken we on-ear en over-the-ear headsets. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de eerste tegen je oren aandrukken en de tweede juist op je hoofd rust, zonder de oren te raken. Een ander verschil is het soort kussen dat wordt gebruikt op de oorschelpen; het een is soepeler dan het ander, maar vooral het materiaal is belangrijk. Een suède kussen voelt lekker zacht en warm aan , terwijl nep-leer op sommige headsets koud is en kan gaan zweten. Het voordeel van nep-leer is echter wel dat het soms beter geluid vanuit de omgeving dempt en stiller is.

Het type materiaal heeft wel weer consequenties voor het geluid. Een leren over-the-ear headset dempt omgevingsgeluid beter, maar is daardoor meestal wel doffer in de hoge tonen. Een stoffen headset lekt doorgaans meer geluid, maar heeft juist weer mooiere hoge tonen. Wij letten daarom ook bij iedere headset goed op de weergave van de tonen.

Corsair HS1 USB Gaming Headset

Ook voor spraak

Naast luisteren zijn headsets ook bedoeld om spraak te registreren. Er zijn duidelijke verschillen merkbaar tussen de microfoons die we op de headsets aantreffen. De ene klinkt blikkerig, terwijl de ander weer mooi helder klinkt, maar ook veel omgevingsgeluid opneemt. Wij waarderen dan ook op kwaliteit van de opnamen. Ook qua gebruik zijn er verschillen tussen de microfoons. De één is afneembaar terwijl de ander vast zit aan de headset of klapt eenvoudig omhoog.

Microsoft LifeChat LX-3000

Het is lastig om met een headset een goed surround-effect te creëren. Wij beoordelen iedere headset op 3D ervaring, omdat wij vinden dat dit een van de belangrijkste kwaliteiten van een gaming headset is. Een over-the-ear headset zorgt hier veelal voor een beter resultaat. Wij merkten tijdens het testen dat de positie van de headset ten opzichte van de oren ook van invloed is op het gemak waarmee geluiden in een virtuele 3D omgeving kunnen worden ‘geplaatst’. Ten slotte doen we naast gewoon luisteren in muziek en games een luistertest met behulp van zogenaamde frequentie sweep tests, waarbij duidelijk wordt hoe de testdeelnemers presteren bij de weergave van lage, midden en hoge tonen in het frequentiebereik.

AKG GHS1

AKG is onderdeel van Harman, net als JBL en uiteraard Harman Kardon. Dat deze fabrikant ervaring heeft met audio is zeker te horen aan de GHS1 headset. Deze produceert een mooi vol geluid, met een diepe bas en een fraaie weergave van hoge tonen. 18.000 Hz is zeker hoorbaar en 18 Hz haalt hij met gemak. Door deze lage weergave kan het zijn dat de bas in muziek te veel overheerst, maar als je de lage tonen inregelt in de analoge geluidskaart heb je altijd de weergave die jij wilt. Als je graag een diepe bas wilt tijdens het gamen, dan heeft deze headset deze in huis!

AKG GHS-1 White

De GHS1 heeft een on-ear design, maar geeft geen klemmend gevoel dankzij de zachte stoffen pads op de oorschelpen. Hij is stevig gebouwd; de oorschelpen zijn draaibaar en inklapbaar voor makkelijk vervoer. Je hoeft niet bang te zijn dat de omgeving last van je heeft: de headset lekt weinig tot geen geluid. Ook dempt hij omgevingsgeluid goed. De microfoon zit op een vaste plaats aan de linkerzijde en neemt een mooi helder geluid op, met zeer weinig ruis vanuit de omgeving. Als je de microfoon wilt dempen of het hoofdtelefoonvolume wilt regelen, kan dat met de bediening in het snoer. De positie van objecten in games is met Dolby Headphone, waarover onze testgeluidskaart beschikt, goed te plaatsen, waardoor het ook een goede surround ervaring geeft. Met een gemiddelde prijs van 83 euro is deze headset niet goedkoop, maar de kwaliteit is dan ook zeer hoog.

Creative Sound Blaster Tactic 3D Alpha

De nieuwe Tactic 3D Alpha headset van Creative wordt geleverd met een kleine USB geluidskaart, maar je kan hem ook gewoon analoog aansluiten op je bestaande geluidskaart. Met zacht neplederen oorkussens vallen de oorschelpen over de oren, zonder dat ze op je hoofd drukken. De oorschelpen hebben een apart design met een soort ‘etalage’ voor het Sound blaster logo. Bij gebruik van de meegeleverde geluidskaart heb je in de software de mogelijkheid om THX Crystalizer en Dialog plus te activeren voor het verbeteren van de geluidskwaliteit van muziek en stemmen in films. Daarnaast kan het effect van surround ingesteld worden en heb je controle over het basvolume.

Creative Tactic 3D Alpha

Alchemy software wordt ook meegeleverd voor het verbeteren van EAX geluidseffecten in Windows 7. Surround werkt zeer goed met de meegeleverde geluidskaart; onze Xonar Xense kan het met deze headset niet evenaren. Het geluid is mooi vol, maar klinkt toch wat dof door het gesloten model. De headset geeft maximaal 17.000 Hz weer, maar met veel stotteren in het geluid. Lage tonen produceert hij pas zonder haperen vanaf 30 Hz. In het snoer zit een mooi vormgegeven bediening verwerkt, waarmee het volume geregeld en de microfoon gedempt kan worden. De headset heeft geen inklapbare microfoon, maar deze kan wel afgenomen worden, deze wordt ingestoken met een stereo jack stekker. Je kunt de 3D Alpha al kopen voor gemiddeld 44 euro, wat beslist niet duur is voor het gebodene, ondanks de genoemde kanttekeningen.

Corsair HS1

Corsair breidt steeds meer uit met accessoires en heeft onlangs zijn eerste headset geïntroduceerd, de HS1. Deze gaming headset op USB is van het over-the-ear type met inklapbare microfoon en een console voor de regeling van het volume en het dempen van de microfoon. Hij heeft hetzelfde suède afwerking als de verderop beschreven Plantronics headset en een zacht nep leren bedekking op de hoofdband. De headset zit prettig om het hoofd en knelt niet af. Het gesloten ontwerp zorgt voor goede demping van omgevingsgeluid en voorkomt lekkage naar buiten.

Corsair HS1 USB Gaming Headset

Met behulp van de meegeleverde software kan je verschillende opties instellen. Zo zijn Dolby Headphone en Dolby Pro Logic IIx beschikbaar. Net als de G35 van Logitech is het mogelijk om je stem te laten vervormen door de software, helaas kan je deze functie niet direct op de headset (de)activeren. Het ontwerp is inklapbaar voor eenvoudig vervoer, al missen wij hiervoor wel een draagtasje. De HS1 is zeer prettig om naar te luisteren en laat aan niets te wensen over qua frequentiebereik: 20 tot 18.000 Hz worden moeiteloos gehaald. Opvallend is de invloed van Dolby Headphone op het geluid bij deze headset, het wordt er doffer en blikkeriger door. Bij andere headsets horen we voornamelijk effect bij hoge tonen. De 3D plaatsing in games is prima. Met een gemiddelde prijs van 84 euro is deze headset niet goedkoop, maar de investering is gerechtvaardigd gezien de hoge geluidskwaliteit, draagcomfort en bouwkwaliteit.

König USB Vibration Feedback Headset

Van König ontvingen wij de USB Vibration Feedback Headset. Deze maakt verbinding met de computer via USB. Bijzonder is de trilfunctie die in de headset is verwerkt: bij lage tonen vibreren de oorschelpen. Dit verbetert het geluid niet, maar voegt wel iets toe aan de ervaring van de lage tonen – muziekliefhebbers zullen ervan gruwen, bij games vinden we het wel wat hebben. Deze functie kan je gelukkig ook uitschakelen met  de bediening in het snoer, waarmee ook de microfoon en het volume geregeld kunnen worden. De oorschelpen vallen over de oren en hebben stoffen oorkussens. De headset heeft een gesloten ontwerp, maar dempt weinig tot geen geluid van buitenaf; ook de omgeving kan meegenieten van het geluid…

De headset zit stevig tegen het hoofd, maar knelt niet. Het geproduceerde geluid is helder met een normale bas; het frequentiebereik is heel behoorlijk met hoorbare tonen van 18 tot 19.000 Hz. De volumeregeling op de snoerbediening is wat onnauwkeurig, waardoor een ideaal volume lastig te bereiken is. Ook is de 3D ervaring van deze headset minder overtuigend dan die van headsets die we direct op onze Xonar Xense kunnen aansluiten, maar ook dan die van de andere USB headsets. Er is geheel geen verschil merkbaar tussen geluid dat zich voor en achter het personage in het spel bevindt. De microfoon neemt mooi helder op, maar neemt wel makkelijk ruis mee vanuit de omgeving. Voor 33 euro is deze headset al te koop, maar gezien de prestaties is het verleidelijk iets meer uit te geven voor een aanzienlijk betere model van een ander merk.

König CMP-HEADSET22

Logitech G35 Gaming Headset

Logitech had nog niet eerder een échte gaming headset zoals de G35 in het assortiment. Net als de meeste producten van het merk ziet deze headset er goed uit en heeft hij tal van extra functies. Het gesloten ontwerp zorgt voor demping van buitenaf en voorkomt overlast voor de omgeving, maar hij klemt wel net iets teveel. Zoals eerder gemeld is een consequentie van het gesloten ontwerp dat het geluid wat minder helder klinkt dan bij een open ontwerp. De verdeling van het geluid is goed en er zijn geen dipjes hoorbaar in frequenties. Het bereik ligt zonder vervorming tussen de 30 en 17.000 Hz. De hoofdband is voorzien van een zacht kussen, waarvan twee extra diktes meegeleverd zijn.

Logitech G35 Gaming Headset

Met een schakelaar op de linker oorschelp kan Dolby Headphone worden ingeschakeld voor een betere 3D ervaring. Doordat de headset is voorzien van een USB aansluiting, wordt alles op hetzelfde apparaat geregeld. De microfoon heeft ruisonderdrukking en op de linker oorschelp zijn gaming toetsen geplaatst, net als op de toetsenborden van Logitech. Samen met de volumeregelaar is dit handig om programma’s mee te bedienen en bijvoorbeeld de microfoon te dempen. In de microfoon is een lampje ingebouwd waaraan je kan zien of deze aan of uit staat. Een aardigheid is de voorziening om een effect toe te passen op je eigen stem. Voor een prijs van 109 euro heb je een geluidskaart en headset in één met veel mogelijkheden, waaraan je zeker plezier kan beleven. al blijft het veel geld voor een headset.

Microsoft LifeChat LX-3000

Microsoft heeft alleen VoIP headsets in het assortiment. Toch nemen wij de Lifechat LX-3000 mee ter vergelijking met de besproken gaming headsets. Hij dempt omgevingsgeluid af en valt net niet over de oren, waardoor deze een beetje plat worden gedrukt. De headset heeft een mooie volle weergave, maar is net iets te dof in de midden frequenties. Dit komt waarschijnlijk door de diepe bas van deze headset. Deze haalt makkelijk 17,5 tot 19.000 Hz, maar helaas valt hij door de mand bij muziek: gelijktijdig lage en hoge tonen weergeven resulteert in weggedrukte hoge tonen.

Microsoft LifeChat LX-3000

In een spel is de 3D-positionering afwezig, waarschijnlijk doordat de geluidskaart van deze USB headset daar niet toe in staat is; alleen het verschil tussen links en rechts is hoorbaar. De microfoon neemt een stem mooi helder op. In het snoer zit de bediening verwerkt voor het volume en dempen van de microfoon. Een extra knop is toegevoegd voor het starten van een telefoongesprek in Windows Live Messenger. De LifeChat LX-3000 is geen gaming headset, maar voor 29 euro zijn er ook voor VOIP betere headsets te verkrijgen.

Philips SHM7410U

Philips heeft geen gaming headsets in het assortiment, maar stuurde wel een VoIP model toe, de SHM7410U. Deze valt op de oren, met een licht klemmend gevoel als gevolg; ter linkerzijde bevindt zich een uitklapbare microfoon. Vergeleken met de andere headsets is deze aan de korte kant, maar de stemopname klinkt warm en bevat geen achtergrondruis.  In het snoer is een console verwerkt waarmee de microfoon gemute kan worden en het hoofdtelefoonvolume geregeld.

De headset heeft een ruim bereik van 20 tot 18.000 Hz, wat ook terug te horen is in de kwaliteit van het geluid. De SHM7410U klinkt mooi vol en heeft geen dipjes in het middengebied. De bas klinkt zuiver, maar niet overdreven. De plaatsing van objecten in spellen is alleen wel lastig, door het model van deze headset. Een gesloten over-the-ear model werkt hierin duidelijk beter. De oorkussens voelen zacht aan door de gebruikte stof. Helaas ontbreekt een kussen op de hoofdband, waardoor deze wat hard op het hoofd aanvoelt. Voor gemiddeld 30 euro levert deze headset een goede geluidskwaliteit, maar voor games is het geen aanrader.

Philips SHM7410U

Plantronics GameCom 777

Plantronics heeft een ruime selectie aan headsets, waaronder dit gaming model, de Gamecom 777. Deze headset heeft grote, bijna vierkante over-the-ear oorschelpen die comfortabel aanvoelen. Daarbij helpt de zachte suède-achtige stof op de hoofdband en oorschelpen. Het geluid heeft een diepe bas en een goed hoorbaar hoog spectrum, maar in het midden missen we helderheid. Muziek met bas komt goed tot zijn recht, evenals actiescènes in films en games. De middentonen komen minder goed over. Het bereik van de koptelefoon ligt makkelijk tussen de 25 en 18.000 Hz.

De plaatsing van objecten in games is met deze headset behoorlijk accuraat in combinatie met onze Xonar Xense. De meegeleverde USB geluidskaart levert een minder goed resultaat, al heeft deze wel Dolby Headphone ondersteuning. Met de bediening in het snoer, compleet met shirtclip, kan je het volume regelen en de microfoon dempen. De inklapbare microfoon vangt weinig omgevingsruis op en de opgenomen stem is duidelijk hoorbaar. Al met al een goede headset, maar de prijs van 91 euro is nogal fors voor het gebodene.

Plantronics GameCom 777

Roccat Kave

Roccat is specialist in randapparatuur voor gamers, waaronder toetsenborden en muizen. Ook treffen we twee headsets in het assortiment: één bestaat uit twee simpele oordopjes, terwijl de Kave die wij voor deze test toegezonden kregen van het over-the-ear type is. Hij is voorzien van twee drivers in beide oorschelpen, waarmee de fabrikant beweert het perfecte surround geluid te kunnen creëren. De headset wordt aangesloten op een bestaande geluidskaart met vier audio stekkers: voor, achter, midden/sub en microfoon. Een USB-aansluiting voorziet de headset van extra voeding. Naast alleen drivers is er volgens de fabrikant ook vibratie in verwerkt voor extra realisme, echter wij merkten niets van deze feature. In het snoer is een volumeregelaar voor de lage tonen verwerkt,  waarvan niet duidelijk is wat het effect is. Naast deze regelaar kunnen de kanalen center, front en rear ingesteld worden.

Roccat Kave

Met een schakelaar kan je switchen tussen een game en movie modus; er is een mute-knop voor de koptelefoon en de microfoon. De volumeregelaar regelt direct het volume binnen Windows. In de movie modus klinken hoge tonen, maar ook stemmen, helderder. Het instellen van de kanalen voor surround is een vereiste; anders ontstaat er, wanneer de achter drivers te hard staan, een echo in het geluid. De surround-ervaring is beter dan met normale headsets, maar het levert niet een twee keer zo goed resultaat. Op de scheiding van tonen valt weinig aan te merken en het gemeten frequentiebereik tussen 25 en 18.000 Hz valt ook zeker niet tegen. Het geluid is echter niet erg helder, zeker niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Gecombineerd met de duidelijk aanwezige blikkerige echo in de microfoonopnamen vinden we de gemiddelde prijs van 86 euro dan ook te hoog, al biedt deze headset op papier genoeg features.

Sennheiser PC 360 Game

Van Sennheiser testten we eerder de PC350 Game headset, dit keer gaat opvolger PC360 mee in de test. Was het oude model indrukwekkend maar duur, de opvolger zet deze opzet door. De PC360 Game is voorzien van een inklapbare microfoon en een gesloten design. Hij heeft suède kussens op de oorschelpen en de hoofdband zit stevig op het hoofd zonder te knellen. Wel ontstaat er een lichte demping van het omgevingsgeluid. Voor een gesloten headset is er een duidelijk onderscheid in de plaatsing van tonen en het geluid is prima helder. De plaatsing van surround geluid in games is ook goed wanneer Dolby Headphone is ingeschakeld in de analoge geluidskaart.

Een handige volumeregelaar voor het geluid is aanwezig aan de rechterkant van de headset, handiger dan bediening in het snoer, wat ons betreft. De microfoon heeft een heldere opname zonder dat er veel ruis van de omgeving word opgenomen. Je schakelt hem uit door hem omhoog te klappen, een duidelijke klik is hierbij hoorbaar. Deze headset is van prima kwaliteit, maar de gemiddelde prijs van 173 euro blijft érg hoog.

Sennheiser PC 360 Game

Sharkoon RHS 200

In blisterverpakking ontvingen wij de Sharkoon RHS 200. Deze is voorzien van zachte kussens maar klemt sterk tegen de oren aan, waardoor hij na verloop van tijd niet meer lekker zit. Ook klinkt het geluid dof. Met onze sweep test kwam dit ook naar voren, het bereik is aan de lage kant. De plaatsing van surround-geluid is erg lastig, doordat de drivers direct op de oren gedrukt worden.

De microfoon klinkt echter wel helder en neemt vrijwel geen omgevingsruis mee. Het inklappen hiervan gaat met een zware slag, waardoor je met je andere hand de headset vast moet houden, anders valt het zeker van je hoofd. In het snoer is een simpele vorm van volume regelaar verwerkt met mute knop voor de microfoon. Voor gemiddeld 19 euro is de headset niet duur, maar gezien de kwaliteit van het geluid kan je beter voor een ander kiezen als je van plan bent lange game-sessies te houden.

Sharkoon RHS200

Sony DR-GA200 Headset

De DR-GA200 van Sony heeft een bijzonder ontwerp dat direct doet denken aan de filmklassieker Tron. De oorschelpen zijn opgebouwd uit platte cirkeldelen, waardoor deze een open constructie hebben en er futuristisch uitzien. Dat maakt deze headset wel tot een waarmee je bekijks trekt, er zijn zeker minder opvallende modellen. De drivers staan iets scheef in de oorschelp, waardoor deze recht op de oren gericht staan, zonder deze plat te drukken. Het geproduceerde geluid is van erg goede kwaliteit; afzonderlijke geluiden zijn duidelijk te plaatsen zonder dat een mengelmoes ontstaat. Ook ontdekten wij geen dipjes in de toonhoogtes bij meerdere muziekstijlen. Geluid in een film klinkt niet overdonderend, ook niet in actiescènes, maar is wel te allen tijde helder en verstaanbaar.

Tijdens onze frequentietest haalt deze headset makkelijk 25 Hz en in het hoog is het vermoedelijk eerder een beperking van ons gehoor dan van de headset dat we geen tonen hoger dan 19.000 Hz horen. De plaatsing van objecten in een spel is behoorlijk accuraat. De microfoon neemt wel erg veel achtergrondgeluid mee in de opname, het is de meest rumoerige in deze test. De gemiddelde prijs van 61 euro zorgt ervoor dat we deze headset desondanks aanbevelen, in ieder geval voor wie meer luistert dan spreekt.

Sony DR-GA200

Deze Triton Stereo Headset van Speed-Link zit lekker stevig op het hoofd en is voorzien van zacht nep-leer op de oorschelpen en de hoofdband. Als je de headset een poosje draagt krijg je helaas wel klamme en warme oren, doordat het nep-leer niet ademt. De geluidsweergave is mooi helder, met een goede toonscheiding. En dat terwijl het gesloten ontwerp van de Triton het geluid van buitenaf dempt. Tonen tussen de 20 en 18.000 Hz worden moeiteloos gereproduceerd.

Tijdens het spelen van een spel is de locatie van objecten eenvoudig te bepalen, de 3D positionering werkt goed. Het schuifmechanisme van de hoofdband is naar ons idee net iets te soepel, waardoor het te makkelijk in- en uitschuift. De microfoon neemt mooi en helder op, maar is niet vrij van achtergrondruis. Volumeregeling en mute-schakeIaar treffen we in het snoer. Helaas is deze headset niet meer verkrijgbaar in Nederland, maar wellicht met goed zoeken dat je er nog één kunt vinden. De laatst bekende prijs was Voor 30 euro is de Triton te koop bij welgeteld één shop in onze prijsvergelijker. Gezien de kwaliteit een acceptabele prijs.

Speedlink Triton Stereo Headset

Speed-link is een merk met veel consumenten randapparatuur en richt zich speciaal op gamers met muizen, stuurtjes, joysticks en headsets. De over-the-ear Medusa NX is een speciale 5.1 headset met drie analoge ingangen en een USB aansluiting voor extra stroom. In het snoer zit de bediening verwerkt waarmee het volume van alle 4 de kanalen geregeld kan worden en de headset kan volledig worden uitgeschakeld.

Een trilfunctie in de oorschelpen fungeert als verbetering van het baseffect en drie drivers zorgen voor front, center en rear geluid. De headset zit lekker op het hoofd door de zacht stoffen kussens op de oorschelpen en het nep leren kussen op de hoofdband. Het geluid is mooi helder voor een gesloten headset en hoge tonen blijven goed hoorbaar bij muziek met lage tonen. Hij laat tot 17.000 Hz horen waarboven het tonen vervormt naar lagere tonen zodat deze toch hoorbaar zijn. Lage tonen zijn goed hoorbaar vanaf 20 Hz.

Speedlink Medusa NX 5.1

Met het afspelen van muziek is er echter zeer weinig waarneembaar van de trilfunctie, wat bij de könig headset zeker wel het geval is. De microfoon neemt een monotoon geluid op, maar het is wel helder zonder omgevingsruis. In een spel is de plaatsing van 3D geluid goed te doen met deze headset. Er ontstaat alleen te snel een echo als de achter drivers te hard staan, hierdoor deze te zacht staan voor een realistisch volume. Met een verbetering van de klankkast en een betere plaatsing van de speakers kan dit waarschijnlijk verholpen worden. Gezien de gemiddelde prijs van 63 euro is deze headset niet duur en bied de Medusa NX 5.1 afdoende opties.

Steelseries 7H

Steelseries heeft meerdere headsets in het assortiment waarvan de 7H een van de hogere modellen is. Hij heeft gewone analoge aansluitingen en is modulair uitgevoerd, het audio snoer van de headset kan afgenomen worden en de oorschelpen kunnen ontkoppeld worden. Dit is handig voor het vervoeren van de headset, alleen heb je hierdoor wel veel losse onderdelen zonder meegeleverd draagtasje.

Nog een speciale feature is het korte snoer waardoor het makkelijk met een MP3 speler gebruikt kan worden. Voor gebruik met de computer kan je het meegeleverde verlengsnoer gebruiken en de microfoon kan je mooi in de linker oorschelp schuiven zodat het niet opvalt op straat. Voor extra comfort zijn twee typen oorkussens meegeleverd, één van stof en een van nep-leer. Dan kan je mooi zelf kiezen. Met de leren worden je oren iets meer platgedrukt ook al is het een over-the-ear design en deze zuigen iets meer vacuüm. Het geluid is iets doffer dan een headset met een open design maar klinkt mooi helder met een goede verdeling van de tonen. Het hoorbare frequentiebereik ligt tussen de 20 en 18.000 Hz.

SteelSeries 7H

Op een kleine console in het snoer kan het volume geregeld en kan de microfoon gemute worden. De opnamen hebben een lichte ruis en klinken iets minder zuiver dan wij gewend zijn van een headset. Voor 95 euro gemiddeld heeft deze headset een hoog prijskaartje maar heeft wel veel speciale features zoals de inschuifbare microfoon en afneembare kabel. Toch zouden wij voor deze prijs voor de AKG GHS1 kiezen vanwege het iets hogere comfort en het naar ons idee handigere in te klappen design.

Testresultaten geluidskwaliteit

Elke headset is beoordeeld op een aantal criteria, zoals draagcomfort en constructiekwaliteit. Ook de geluidskwaliteit van muziek, games, films  en spraak wordt beluisterd. Hieronder een drietal grafieken met resultaten.

Conclusie

Alle 19 headsets in deze vergelijkingstest hebben zo hun voor en nadelen, maar er zijn ook headsets met uitblinkende kwaliteiten. We hebben vier headsets gekozen waaraan je de beste keus hebt afhankelijk van hun kwaliteit. Op USB is de Logitech G35 een zeer goede keus. Hij heeft dempende oorschelpen en veel bedienings mogelijkheden op de linker schelp. Ook de geluidskwaliteit is goed maar laat wel te wensen over in de hoge tonen. De twee beste analoge headsets qua geluidskwaliteit zijn de Sony DR-GA200 en de AKG GHS1, beide behalen goede resultaten in de hoge tonen maar de AKG presteert beter met zijn lage heldere bastonen. Ook heeft deze een stevig en flexibel ontwerp, waardoor deze makkelijk is om mee te nemen.

De beste surround ervaring ervoeren wij met de Tactic 3D Alpha headset van Creative. De losse USB geluidskaart presteert hierin namelijk beter dan onze interne Xonar Xense geluidskaart. Wel laat hij te wensen over in de hoge tonen, in games is dit echter niet altijd het hoogste vereiste. De Corsair HS1 bied op alle aspecten qua comfort, bouw en geluidskwaliteit ook erg goed en is daarmee ook geen slechte keus, ook niet gezien het hoge prijskaartje. Een headset die je beter links kan laten liggen is de Sharkoon RHS 200 vanwege zijn lage comfort en de lage geluidskwaliteit. De Sennheiser PC360 G4me is vanwege het hoge prijskaartje veel te duur.

AKG GHS-1 White Logitech G35 Gaming Headset Creative Tactic 3D Alpha

AKG GHS1
Corsair HS1

Logitech G35 Creative Tactic 3D Alpha

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award AKG GHS-1 White

AKG GHS-1 White

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Gold Award Corsair HS1 USB Gaming Headset

Corsair HS1 USB Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Creative Tactic 3D Alpha

Creative Tactic 3D Alpha

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
König CMP-HEADSET22

König CMP-HEADSET22

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Silver Award Logitech G35 Gaming Headset

Logitech G35 Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals

138,95 €

2 winkels
Microsoft LifeChat LX-3000

Microsoft LifeChat LX-3000

 • Over-ear
 • 2 kanaals

25,78 €

7 winkels
Philips SHM7410U

Philips SHM7410U

 • On-ear
 • 2 kanaals

82,42 €

1 winkel
Plantronics GameCom 777

Plantronics GameCom 777

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Roccat Kave

Roccat Kave

 • Over-ear
 • 4 kanaals
Niet verkrijgbaar
Sennheiser PC 360 Game

Sennheiser PC 360 Game

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Sharkoon RHS200

Sharkoon RHS200

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Sony DR-GA200

Sony DR-GA200

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Speedlink Medusa NX 5.1

Speedlink Medusa NX 5.1

 • Over-ear
 • 6 kanaals
Niet verkrijgbaar
Speedlink Triton Stereo Headset

Speedlink Triton Stereo Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
SteelSeries 7H

SteelSeries 7H

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*