Negen 27-inch monitoren review

40 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Acer S273HLbmii
 3. 3. ASUS VE276Q en ASUS VK278Q
 4. 4. Dell UltraSharp U2711
 5. 5. Fujitsu SL27T-1 LED
 6. 6. Iiyama ProLite E2710HDS-B1
 7. 7. LG E2750V-PN
 8. 8. NEC Multisync PA271W
 9. 9. Samsung SyncMaster P2770FH
 10. 10. Testresultaten helderheid
 11. 11. Testresultaten kleurtemperatuur
 12. 12. Testresultaten reactiesnelheid
 13. 13. Testresultaten energieverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Een maand of drie geleden publiceerden we nog een review waarin we maar liefst 50 verschillende 23- en 24-inch monitoren bespraken. Maar wat als je nu een groter formaat zoekt? Wat heb je daar eigenlijk aan en welke moet je nemen? Hardware.Info testte er negen en doet verslag.

Qua beeldoppervlak schiet je weinig op met de meeste 27-inch monitoren ten opzichte van 23- en 24-inch exemplaren: ze hebben dezelfde resolutie als hun kleinere familieleden, 1920x1080 of 1920x1200 beeldpunten. Wel zijn de pixels en de afstand ertussen groter, wat de leesbaarheid op een afstand verduidelijkt. Daarnaast is een scherm van dit formaat prima bruikbaar als scherm om televisie of een film op te kijken. Daarvoor is een behoorlijke kijkhoek wel van belang, tenminste, als je op wat grotere afstand met meerdere personen wilt kijken.

Acer S273HLbmii

Een groeiend aantal 27-inch schermen heeft echter ook een hogere resolutie van 2560x1440 pixels, waarmee je óók meer werkoppervlak hebt. Dat is erg prettig voor het bewerken van foto's en films, maar ook voor grote spreadsheets, complexere documenten opmaken en DTP-taken. Voor gamers kleeft er een nadeeltje aan: een krachtige videokaart is een vereiste om al die pixels aan te sturen. Spelen op een lagere resolutie is niet aan te bevelen: 1280x720 schaalt wel goed, maar is weer weinig scherp - voor andere resoluties moet het scherm interpoleren en dat levert zelden een fraai resultaat op.

De test

We vroegen bij alle fabrikanten een scherm van 27-inch aan zonder nadere criteria op te geven. Alle monitoren zijn getest op de Hardware.Info testopstelling voor monitoren, waarmee we alle belangrijke kenmerken van de schermen hebben doorgelicht.

Acer S273HLbmii

Acer stuurde ons de S273HLBmii, een bijzonder fraai vormgegeven scherm met ingebouwde luidsprekers, dat we al kenden in de 24-inch variant. Dankzij LED-achtergrondverlichting is deze monitor met een resolutie van 1920x1080 pixels ondanks zijn omvang bijzonder dun. Het strekt Acer tot aanbeveling dat het desondanks een prima helderheidsverdeling wist te realiseren, van ruim 81%. Helaas is de kijkhoek aanmerkelijk minder goed: bij een horizontale hoek van 45 graden neemt de helderheid maar liefst af met 60%, terwijl er verticaal van onderen bezien bij dezelfde hoek nog maar 7% resteert. Geen ideaal scherm om niet recht voor te zitten, dus.

Acer S273HLbmii

Gelukkig is er weinig mis met de maximale helderheid van het scherm en ook de minimale helderheid is zeer laag, wat resulteert in het hoogste contrast in deze test - de checkerboard contrastwaarde van 639:1 is bijzonder vermeldenswaard. Qua kleurechtheid scoort het scherm niet slecht, maar het is niet onze eerste keus voor beeldbewerking. Wil je echter gamen, dan heb je een hele mooie aan de S273HLbmii, met 5,6 ms voor de 20-80-20% reactiesnelheidtest ben je verzekerd van snelle beeldwisselingen zonder nazweemeffecten. Het energieverbruik ten slotte is het laagste in deze test, met net geen 33 watt in het ongunstigste scenario. Met een gemiddelde prijs van zo'n 380 euro is het niet het goedkoopste scherm, maar nog alleszins betaalbaar - het design alleen al rechtvaardigt naar onze mening de meerprijs, maar dat is natuurlijk een persoonlijke afweging.

Acer S273HLbmii

ASUS VE276Q en ASUS VK278Q

ASUS stuurde ons twee schermen, die we gezamenlijk bespreken. Beide zijn voorzien van een DisplayPort-ingang, beslist nog geen standaardaansluiting. De van CCFL-achtergrondverlichting voorziene VE276Q is gemiddeld genomen dertig euro goedkoper, maar beschikt wel over ingebouwde luidsprekers. Die ontbreken op de LED-verlichte VK278Q, maar die heeft dan weer een ingebouwde webcam. Qua snelheid zijn beide schermen aan elkaar gewaagd, beide zijn zonder meer snel genoeg voor alle typen games - de lastige test voor reactiesnelheid van donkergrijs naar lichtgrijs en weer terug doet de VE276Q in 7,6 ms, de VK278Q is met 7,4 ms alleen meetbaar sneller. De kijkhoek van beide schermen is vergelijkbaar, de VK278Q verliest wat meer helderheid, maar het verschil is beperkt. Geen van beide zijn uitblinkers op dit vlak.

Asus VE276Q
ASUS VE276Q

Opvallend genoeg is de LED-achtergrondverlichting van de VK278Q een stuk helderder dan de CCFL-verlichting van de VE276Q. Dat is ook terug te zien in het behaalde contrast, de VK278Q doet het hier duidelijk beter. Qua kleurechtheid scoren beide schermen heel acceptabel; de VE276Q heeft een betere helderheidsverdeling, de VK278Q verbruikt flink minder stroom. Onze voorkeur gaat uiteindelijk toch naar de VE276Q: die is iets goedkoper, en de voor schermen van dit formaat belangrijke kijkhoek is toch net iets beter. In het testveld zijn echter betere én goedkopere schermen te vinden, waardoor we dit paar van ASUS niet zonder meer kunnen aanbevelen. De VE276Q kost gemiddeld zo'n 335 euro, de VK278Q zoals gezegd dertig euro duurder: gemiddeld zo'n 367 euro.

Asus VK278Q
ASUS VK278Q

Dell UltraSharp U2711

We testten de Dell UltraSharp U2711 al wat langer geleden, maar willen hem toch niet uit deze test laten. Het scherm is bijzonder door de hogere resolutie van 2560x1440 beeldpunten, maar ook omdat het gebruik maakt van een IPS-paneel. Dat betekent aanzienlijk betere kijkhoeken, de beste in de test, maar ook een fors hogere prijs van liefst 810 euro gemiddeld én een hoger stroomverbruik. Voor de prijs van dit scherm koop je liefst drie exemplaren van het goedkoopste model in deze test en het zal dan ook duidelijk zijn dat je dit scherm niet kiest voor een beetje tekstverwerken en websurfen. Ook gamers kunnen het beter links laten liggen, de reactietijden zijn niet bijzonder slecht, maar de input lag zorgt ervoor dat je voor snelle spellen beter verder kan kijken.

Wil je echter zeer natuurgetrouwe kleuren (10-bits kleur wanneer aangesloten via DisplayPort), veel werkoppervlak en uitstekende helderheid en contrast, dan heb je een goede keuze aan deze UltraSharp U2711. Hij kost bovendien een stuk minder dan het andere scherm in deze test met een vergelijkbaar paneel, de NEC PA271W. Net als dat scherm is deze Dell in hoogte verstelbaar en voorzien van een ingebouwde USB-hub. Het stroomverbruik is iets lager, maar met zo'n 90 watt nog altijd verre van bescheiden. Opvallend is dat beide schermen het niet zo goed doen in de checkerboard contrast test - gelijktijdig hele heldere en hele donkere beelddelen weergeven, gaat dit type paneel kennelijk minder goed af dan TN-schermen. Prettig is de enorme hoeveelheid ingangen voor video-bronnen, je kan bijvoorbeeld een settop box of een tweede computer moeiteloos aansluiten: alle denkbare aansluitingen zijn voorhanden.

Dell UltraSharp U2711

Fujitsu SL27T-1 LED

Op moment van schrijven is dit scherm van Fujitsu niet leverbaar volgens onze Prijsvergelijker, maar de kans is groot dat diverse ketens nog een exemplaar kunnen leveren. De gemiddelde prijs lag rond de 390 euro, wat het tot een van de prijziger schermen met een TN-paneel maakt. Het scherm is voorzien van LED-achtergrondverlichting en heeft de laagste score voor helderheidsverdeling in de test, maar 78,1% is nog altijd acceptabel. De SL27T-1 heeft een uitstekend maximaal contrast, het resultaat van de checkerboard test is minder goed, maar nog altijd gemiddeld.

Fujitsu SL27T-1 LED

De kleurechtheid is heel behoorlijk, de horizontale kijkhoek gemiddeld. Voor gamers is ook dit scherm een prima keuze, zelfs de lastigste reactiesnelheidtests doet het in minder dan 6 seconden. Na het scherm van Acer is de SL27T-1 het zuinigste paneel in de test, nog net iets beter dan de ASUS VK278Q, en een stuk zuiniger in standby. Feitelijk is het een prima scherm, maar de verkrijgbaarheid en testresultaten van andere modellen zijn beter. Mocht je het in een aanbieding tegenkomen, dan is het zeker het overwegen waard.

Iiyama ProLite E2710HDS-B1

Het scherm van Iiyama, dat we gemakshalve zullen aanduiden als E2710HDS, is voorzien van ingebouwde luidsprekers en CCFL-achtergrondverlichting. Die verlichting is bepaald niet aan de zwakke kant: met een maximale helderheid van zo'n 400 cd/m2 kan je zelfs in de helst verlichte ruimtes nog alles goed zien. Helaas is het laagste helderheidsniveau aan de hoge kant, waardoor het contrast wat minder hoog dan verwacht uitvalt, maar het is nog altijd ruim voldoende. De kijkhoeken van dit scherm zijn, zeker verticaal, beduidend beter dan bij de onderkant van het testveld en ook de helderheidsverdeling is dik in orde.

Helaas is dit scherm niet zo snel als het buitengewoon rappe scherm van Iiyama dat we in het vorige nummer aanraadden als beste keuze voor gamers. Zowel de 0-100-0% als de 20-80-20% resultaten blijven, hoewel voldoende voor de meeste doeleinden, achter bij de toppers van het testveld. Voor snelle FPS-shooters kan je beter bij een ander model terecht. Het stroomverbruik is met ruim 40 watt hoger dan de meeste andere TN-schermen in dit artikel, alleen het scherm van Samsung en de VE276Q van ASUS verbruiken nog meer.

Desalniettemin is het een heel acceptabele waarde voor een CCFL-verlicht scherm van dit formaat, zeker gezien de geproduceerde helderheid. De prijs van gemiddeld zo'n 296 euro zou de E2710HDS een interessante voordelige keuze maken, ware het niet dat het scherm van Samsung nog net wat goedkoper is en in vrijwel alle opzichten beter presteert. Iiyama biedt echter een geïntegreerde USB-hub, Samsung laat die achterwege, wat wellicht toch de keuze nog in het voordeel van eerstgenoemde kan doen uitvallen.

Iiyama ProLite E2710HDS-B1

LG E2750V-PN

Het scherm van LG heeft LED-achtergrondverlichting, maar weet desondanks een indrukwekkende maximale helderheid van ruim 278 cm/m2 te produceren. Ook de laagst gemeten helderheid is erg goed, maar het scherm schakelt zichzelf uit wanneer een zwart signaal wordt aangeleverd. Dat zagen we ook bij andere recente modellen van LG en maakt een maximale contrastmeting onmogelijk. De checkerboard en transverse metingen zijn echter prima, bovengemiddeld. Opvallend is de zeer hoge gemeten kleurechtheid, beter dan alle andere schermen in de test, zelfs de dure exemplaren met IPS-paneel. Daarbij moeten we wel vermelden dat de van DisplayPort voorziene Dell en NEC in 10-bits modus kunnen werken en een aanzienlijk groter kleurengamma kunnen weergeven, dus die vergelijking is niet helemaal eerlijk.

LG E2750V-PN

Wie echter een betaalbaar groot scherm zoekt voor beeldbewerking moet beslist deze LG overwegen, ook gezien de alleszins redelijke helderheid onder een kijkhoek, de behoorlijk natuurgetrouwe native kleurtemperatuur en de goede helderheidverdeling. Gamers kunnen beter verder lezen, want de snelheid van het gebruikte paneel van de E2750V-PN houdt niet over. Het energieverbruik is wel keurig; de gemiddelde prijs van net geen 315 euro is gezien de testresultaten acceptabel, maar behoort niet tot de gunstigste van de hier besproken modellen.

NEC Multisync PA271W

Dit scherm van NEC is eigenlijk een professioneel exemplaar en dat is te zien aan de prijs, liefst 1255 euro moet je gemiddeld neertellen voor deze forse monitor. Maar dan haal je ook wat in huis, om te beginnen 2560x1440 beeldpunten in plaats van de gangbare 1920x1080. Naast verwachte eigenschappen als in hoogte verstelbaarheid, een roteerfunctie en ingebouwde USB-hub beschikt deze monitor over een picture-in-picture voorziening, waarmee het beeld van een van de extra aansluitingen getoond kan worden. We treffen DisplayPort aan, naast HDMI en DVI.

NEC MultiSync PA271W

In tegenstelling tot het scherm van Dell is de PA271W roteerbaar naar portretstand. Het scherm blinkt verder uit met uitstekende kijkhoeken en de beste helderheidsverdeling in de test: 87,1% is nipt beter dan de in dit opzicht eveneens zeer goede Samsung. Net als de Dell blijft het contrast wat achter bij de rest van het testveld en de reactiesnelheid en aanwezige input lag maken het tot een scherm dat niet voor gamers interessant is. Wie echter series met fotobewerking aan de slag is kan zich weinig betere opties wensen. Het stroomverbruik is met ruim 100 watt een beetje te gortig, gelukkig verbruikt de monitor in standby slechts 1,1 watt.

NEC MultiSync PA271W

Samsung SyncMaster P2770FH

Op de valreep bezorgde Samsung ons het nieuwe 27-inch scherm van het merk, de SyncMaster P2770FH, naar eigen zeggen voorzien van een '1 ms paneel'. Dat is zelfs in dit tijdperk van 2 en 4 ms schermen een boude claim en onze test laat zien dat deze een korreltje zout behoeft. Echter, dat is slechts een snufje, want het scherm is inderdaad overtuigend het snelste in de test, zelden zagen we zulke lage waardes voor zowel de relatief eenvoudige 0-100-0% overgang als de lastiger 20-80-20% grijswaarden overgang. Hiermee staat dit scherm bovenaan het verlanglijstje van de veeleisende gamer, waarbij het helpt dat het gemiddeld slechts 291 euro moet opbrengen.

Samsung SyncMaster P2770FH

Niet alleen gamers worden enthousiast van dit scherm, ook beeldbewerkers kunnen het overwegen, al is kalibratie dan aan te bevelen. Contrast en helderheid zijn namelijk bijzonder goed en ook de kijkhoeken behoren tot de top in deze test. Net als bij de PX2370 laat Samsung zien dat TN-schermen in dat laatste opzicht kunnen concurreren met duurdere IPS- en VA-panelen. De helderheidsverdeling is bovendien zonder meer uitstekend. Eigenlijk heeft dit scherm geen echt zwakke punten, of het moet het iets hogere stroomverbruik zijn, dat tot zo'n 50 watt kan oplopen.

Samsung SyncMaster P2770FH

Testresultaten helderheid

Voor gebruik in een normaal verlichte kamer is een helderheid van 200 cd/m2 voldoende. De Asus VE276Q zit daar wat onder, de rest zit er ruim boven. De Samsung en Iiyama kun je ook nog goed gebruiken met direct invallend zonlicht.

Bij schermen met deze afmeting is de helderheid onder een kijkhoek belangrijker dan bij kleinere exemplaren: de randen van het scherm bekijk je immers onder een grotere hoek. De IPS-panelen in de Dell en NEC-schermen doen het zeer goed, de rest wat minder. De Acer en ASUS VK278Q doen het hier het slechtste en deze schermen zouden we dan ook niet aanraden om televisie op te kijken met een groep mensen.

De helderheid uniformiteit ofwel gelijkmatigheid van de achtergrondverlichting is bij alle geteste monitoren goed, bij NEC en Samsung zelfs zeer goed.

Testresultaten kleurtemperatuur

Een monitor geschikt voor fotobewerken heeft idealiter gezien een kleurtemperatuur van 6500K. Uiteraard valt dit bij te stellen, maar uit de doos is het scherm van NEC eigenlijk net iets te warm, Samsung nagenoeg perfect, LG ook zeer goed, Dell en Fujitsu kunnen ermee door - de rest is eigenlijk te koel ofwel te blauw van kleur. Prima voor office-werk, niet geschikt voor fotobewerking. Zoals gezegd is het echter eenvoudig te corrigeren.

Testresultaten reactiesnelheid

Een deel van de schermen is prima te gebruiken in games. De Samsung, Acer en Fujitsu zijn alle drie een goede keuze voor wie een snelle game wil spelen, de overige modellen zijn voor de meeste games ook prima. Alleen de LG en Iiyama zetten echt té lage scores neer, met name bij de 20%-80%-20% overgangen.

Testresultaten energieverbruik

Tussen de geteste monitoren is het verschil in energieverbruik vrij groot. Slechts vier modellen voldoen aan een verbruik lager dan 1 watt in standby, zoals voorgeschreven door de EU-wetgeving - de andere zitten er echter niet ver boven.

Bij een zwart scherm verbruiken TN-panelen het meeste - de LG heeft geen resultaat, want die schakelt het backlight uit bij een volledig zwart scherm. De twee 2560x1440 schermen verbruiken significant meer, wat niet zozeer ligt aan de hogere resolutie als wel aan de andere panel-technologie.

Conclusie

Een 27-inch scherm heeft voornamelijk voordeel voor wie wat verder af zit van het scherm of behoefte heeft aan grotere pixels en daarmee duidelijker tekst en iconen. Er valt echter ook veel voor het formaat te zeggen voor wie houdt van een meeslepende game-ervaring en zoals gezegd, met meerdere mensen naar een film of tv-programma kijken gaat prima op dit formaat. Geen enkel scherm in deze test is slecht: vergeleken met de 23- en 24-inch schermen zijn de panelen overwegend duidelijk beter, al is de kijkhoek voor dit formaat een heikel punt.

Toch onderscheidt een aantal schermen zich duidelijk De Samsung SyncMaster P2770FH verdient een Gold Award voor uitstekende all-round eigenschappen. Het scherm van Dell beloonden we daar al mee en dat behoudt die award - NEC biedt nóg meer mogelijkheden en functies, maar vraagt daar ook de hoofdprijs voor. LG krijgt Silver vanwege de goede kleurreproductie en grafische eigenschappen, die het een voordelige optie maken voor wie een groot scherm zoekt voor beeld- en videobewerking

LG E2750V-PN

Dell UltraSharp U2711
NEC Multysync PA271W
Samsung SyncMaster P2770FH


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer S273HLbmii

Acer S273HLbmii

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 0 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VE276Q

Asus VE276Q

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 100000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus VK278Q

Asus VK278Q

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 10000000 : 1

279,00 €

8 winkels
Gold Award Dell UltraSharp U2711

Dell UltraSharp U2711

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 6 ms
 • 350 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Fujitsu SL27T-1 LED

Fujitsu SL27T-1 LED

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 3 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Iiyama ProLite E2710HDS-B1

Iiyama ProLite E2710HDS-B1

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 400 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award LG E2750V-PN

LG E2750V-PN

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award NEC MultiSync PA271W

NEC MultiSync PA271W

 • 27 inch
 • 2560x1440
 • 109 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • DisplayPort
 • 7 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Gold Award Samsung SyncMaster P2770FH

Samsung SyncMaster P2770FH

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 1 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*