Scythe Mugen 3 review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Scythe Mugen 3
 3. 3. Mugen 3 en geheugenmodules
 4. 4. Testresultaten koelprestaties low-speed
 5. 5. Testresultaten koelprestaties high-speed
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

De Scythe Mugen 2 behoeft eigenlijk geen introductie, het is immers al sinds de lancering de meest populaire CPU-koeler op Hardware.Info. Een koeler moet bij voorkeur op een drietal punten goed uit de verf komen: koelprestaties, geluidsproductie en prijs. Op elk van de drie bovengenoemde punten is er wel een beter model dan de Mugen 2 te vinden. Zo kunnen we niet zeggen dat deze koeler de allerbeste koelprestaties neerzet, noch is het de allerstilte of goedkoopste. Het is echter de combinatie van deze punten die de Mugen 2 zo geliefd maakt. Goede koelprestaties, een lage geluidsproductie en dat alles voor minder dan 40 euro zijn de speerpunten van de Mugen 2. Dat de koeler vrij groot en zwaar is, wordt door velen op de koop toe genomen. Eenmaal op je moederbord gemonteerd en de kast dichtgemaakt merk je er toch niets meer van zal vaak de gedachte zijn.

De Scythe Mugen (2) koeler is érg populair onder bezoekers van Hardware.Info.

De Mugen 2 heeft de afgelopen jaren menig concurrent van Scythe tot wanhoop geleid. Een bekende fabrikant van koelers biechtte ooit op dat het technisch niet zo'n probleem is om een koeler te ontwikkelen die én beter koelt én minstens even stil is. Echter, zo’n product in de winkel leggen voor een prijs die vergelijkbaar is met de Mugen 2, zou ondoenlijk zijn. Eigenlijk snapte niemand hoe Scythe het voor elkaar kreeg om dergelijke prestaties op een dergelijk prijsniveau te kunnen bieden.

Je zou denken dat de Mugen 2 een koeler is die eigenlijk geen opvolger nodig heeft. Maar toch… op de laatste CeBIT beurs liepen we ineens de Mugen 3 tegen het lijf. Inmiddels is die ook in ons testlab gearriveerd. Heeft de Mugen 3 het in zich om de populariteit van de z’n voorloper over te nemen?

Scythe Mugen 3

Scythe Mugen 3

Toen we voor het eerst hoorden van de Scythe Mugen 3 koeler, verwachtten we eigenlijk een grotendeels vergelijkbaar model als de voorganger: een groot koelblok dus, een flink aantal heatpipes en een capabele ventilator. Nu is die laatste wel aanwezig, maar het koelblok is bij de nieuwe versie flink verkleind. Versie drie is zowel in de lengte, breedte als hoogte kleiner geworden. Er is dus minder aluminium gebruikt om oppervlak te creëren Zodoende weegt de Mugen 3 ook iets minder dan zijn voorganger; weegt laatstgenoemde 870 gram, is dat gedaald tot 846 gram bij dit nieuwe model. Vanwege het nog altijd forse gewicht is er wel een backplate meegeleverd, het kan dus nodig zijn dat je behuizing een uitsparing hiervoor heeft in de moederbordplaat. Zoals je mag verwachten van deze nieuwe Scythe Mugen 3 is deze geschikt voor elk courant processor-socket.

Scythe Mugen 3

Het feit dat Scythe de nieuwe Mugen een stuk kleiner heeft gemaakt en dus de facto minder aluminium hoeft te gebruiken zet te denken. We schreven op de vorige pagina al dat andere fabrikanten van koelers off the record aangeven dat een Mugen 2-achtige koeler eigenlijk niet te produceren is voor het geld dat Scythe er voor vraagt. Wellicht heeft men gelijk en is Scythe ook tot die conclusie gekomen? De aluminiumprijs is het afgelopen jaar ruim 20% gestegen. Misschien moet men wel een Mugen 3 introduceren omdat men inmiddels op de Mugen 2 verlies maakt?

De meegeleverde ventilator op de Mugen 3 is een Scythe Slip Stream 120 mm en heeft iets ander toerentalbereik dan de fan van de Mugen 2. Deze had een bereik van 200 tot 1300 rpm, terwijl het nieuwe exemplaar tussen de 300 en 1600 rondes per minuut kan draaien. Zowel op low-speed als high-speed verwachten we een (iets) hogere geluidsproductie.

Ten opzichte van model nummer twee is het aantal heatpipes met één toegenomen, tot zes. De dikte is met zes mm wel gelijk gebleven. Het betekent wel dat de buitenste heatpipes wat verder van  de CPU-core verwijderd zijn. Hoewel er dus meer heatpipes aanwezig zijn, hoeft dat dus niet een merkbaar verschil op te leveren.

Scythe Mugen 3

Mugen 3 en geheugenmodules

Geregeld komen er verhalen naar boven waaruit blijkt dat de Scythe Mugen 2 soms erg kieskeurig is wat het geheugen betreft. Het koelblok steekt namelijk vrij ver uit en komt daardoor tegen de buitenste geheugenmodule aan, of een module zit zelfs echt in de weg. Met de Scythe Mugen 3 zal je daar waarschijnlijk veel minder snel last van hebben. De Mugen 3 is 3beduidend minder diep dan zijn voorganger. Zodoende is er ook meer ruimte voor geheugenmodules. Onderstaande foto laat dit nog wat duidelijker zien.

Links de veel grotere Scythe Mugen 2 en rechts de Mugen 3; het verschil is duidelijk zichtbaar.

Prijs

Verkrijgbaar is de Mugen 3 nog niet. Navraag leerde ons dat dit ook niet zal veranderen voor half juni. Tot die tijd zullen we het dus moeten doen met de adviesprijs, gelukkig is die geheel in lijn met de voorganger, namelijk 45 euro. Vermoedelijk zal dit (licht) gaan dalen, wanneer de Scythe Mugen 3 eenmaal verkrijgbaar is.

Testresultaten koelprestaties low-speed

De koelprestaties zijn gemeten terwijl de fan op lage snelheid draait. Zodoende weet je wat je kan verwachten als je voor stilte kiest. Op deze snelheid koelt de Scythe Mugen 3 wat beter dan zijn voorganger, maar het verschil is klein.

Testresultaten koelprestaties high-speed

Uiteraard is de Scythe Mugen 3 ook getest met de fan op hoge snelheid. In dit scenario zijn beide koelers erg aan elkaar gewaagd. Eigenlijk liggen de verschillen zelfs in de marge van de benchmark en kunnen we stellen dat beide koelers even goed presteren op high-speed. Wat dat betreft een nette prestatie dus: minder aluminium, maar nagenoeg dezelfde koelprestaties.

Testresultaten geluidsproductie

Eén van de drie belangrijke punten die zoals gezegd van invloed zijn op het totaaloordeel is de geluidsproductie. Deze meten we op 10 centimeter afstand in een geluidsdichte box. De Scythe Mugen 3 is dankzij de krachtigere fan zoals we al verwacht hadden niet stiller dan zijn voorganger.

Conclusie

Tijd om de balans op te maken: hoe presteert de Mugen 3 ten opzichte van de Mugen 2? De koelprestaties zijn zoals beschreven vrijwel identiek, de prijs ook, de geluidsproductie helaas niet. Die is in elk scenario beduidend hoger dan wat de voorganger produceerde. Op low-speed valt het nog wel mee, maar op high-speed is de Mugen 3 wat ons betreft té luidruchtig. We staan er niet van te kijken: als Scythe het koeloppervlak verkleint, moet dat nu eenmaal gecompenseerd worden met een krachtigere en dus wat luidruchtigere ventilator.

Wat ons betreft is de combinatie van prijs, prestatie en geluidsproductie van de Mugen 3 hierdoor wel minder interessant dan die van de Mugen 2. Daarentegen loop je met de Mugen 3 veel minder snel tegen een ruimteprobleem aan in combinatie met bepaalde geheugensets.

De Mugen 3 is wat ons betreft echter geen waardige opvolger van de Mugen 2. Wij beschouwen het primair als een zogenaamde cost-down versie: er is minder materiaal gebruikt, dus de koeler is simpelweg goedkoper om te produceren. De keuze hiervoor is zoals geschreven te verklaren: de Mugen 2 is vrijwel continu even duur gebleven, terwijl de grondstofprijzen wel flink gestegen zijn. Financieel gezien is het voor Scythe dus minder aantrekkelijk geworden een koeler met zoveel grondstoffen voor rond de 39 euro weg te zetten.

De importeur van Scythe liet ons desgevraagd weten dat de Mugen 2 en Mugen 3 geruime tijd naast elkaar blijven bestaan. De keuze voor versie 2 ligt wat ons betreft voor de hand. Misschien is het wel een goed idee om toch nog maar snel een Mugen 2 te kopen; de kans bestaat natuurlijk altijd dat de Japanners (moeten) besluiten om de productie van versie 2 te staken.

Scythe Mugen 3


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Scythe Mugen 2 Rev. B

Scythe Mugen 2 Rev. B

 • Socket 115x
 • 870 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Scythe Mugen 3

Scythe Mugen 3

 • Socket 115x
 • 846 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*