41 450-750 Watt voedingen review

1 reactie
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hoeveel Watt heb je nodig?
 3. 3. Van Silver tot Platinum
 4. 4. Overklokken
 5. 5. Deelnemers
 6. 6. Mid-range systeem (400 - 530 W)
 7. 7. Luxe PC (500 - 650 W)
 8. 8. High-end PC (600 - 750 W)
 9. 9. Testresultaten Mid-range PC (400 tot 500 Watt)
 10. 10. Testresultaten Luxe-range PC (500 tot 650 Watt)
 11. 11. Testresultaten High-end PC (650-750 Watt)
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Een voeding van een kilowatt klinkt leuk en stoer, maar in de praktijk worden voedingen met een vermogen van rond de 500 W nog altijd het meest verkocht. Maar tussen die twee grenzen is het aanbod gigantisch. Ongeacht het doel, niets houdt je tegen de perfecte voeding te vinden met onze vergelijkingstest van 41 voedingen.

Wie de markt van voedingen het laatste jaar ook maar een beetje in de gaten gehouden heeft, heeft direct gezien dat de diverse merken haast over elkaar heen buitelen om te laten zien hoe efficiënt hun voeding wel niet is. Het lijkt wel alsof dat het enige is wat telt. Het belangrijkste hulpmiddel om dat rendement aan te geven is de zogeheten 80 plus certificering. De organisatie hierachter heeft een vijftal certificeringen opgesteld. Hiervan is 80 plus Platinum de meest recente: nu Bronze al bijna standaard is en Gold steeds meer gemeengoed wordt, was het kennelijk tijd voor een nog hogere classificatie. De eisen voor het behalen van Platinum zijn hoog: de minimale efficiëntie die behaald moet worden bedraagt 92% bij een belasting van 50%.

Belasting 20% 50% 100%
80 Plus rendement
80% 80% 80%
80 Plus Bronze rendement 82% 85% 82%
80 Plus Silver rendement 85% 88% 85%
80 Plus Gold rendement 87% 90% 87%
80 Plus Platinum rendement 90% 92% 89%

De huidige 80 Plus certificeringen

Voedingen kunnen niet bij elke belasting een even groot rendement behalen. Doorgaans is een voeding het meest efficiënt bij een belasting van circa 70%. Het is daarom niet voldoende om 'lukraak' maar de meest efficiënte voeding te kopen. Als je systeem maximaal 400 W verbruikt is het  handiger een 450 of 500 W voeding te kopen dan bijvoorbeeld een 800 W exemplaar, zelfs als die absoluut gezien misschien zuiniger is. Immers, een dergelijke zware voeding bereikt zijn hoogste efficiëntie, aangenomen dat deze rond de 70% belasting ligt, pas rond een belasting van ongeveer 560 W. Als die belasting niet wordt bereikt, is de kans aanwezig dat ook het maximale rendement niet wordt gehaald.

Hoeveel Watt heb je nodig?

De grote vraag voor veel Hardware.Info lezers is wat voor vermogen hun voeding moet kunnen leveren. Om je een idee te geven hoe zich dit in de praktijk verhoudt, hebben we voor een zestal systemen opgesteld wat het totaal verbruik ongeveer zal zijn. Zoals gezegd is een voeding op zijn zuinigst bij een belasting van ongeveer 70%. Vandaar dat we het berekende theoretische verbruik delen door 0,7 om zo te achterhalen wat het verbruik is waar je het best rekening mee kunt houden. Uiteraard houden we ook rekening met enige speelruimte, zodat je niet vlakbij de limiet van je voeding gaat werken – dat is niet goed voor de levensduur van de voeding en kan bij slechte kwaliteit voedingen zelfs risico’s als doorbranden met zich meebrengen.

Type PC Budget PC Basis PC Mid-range PC Luxe PC High-end PC Ultra High-end PC
Processor Budget CPU Dual-core / Instap quad-core
Quad-core Quad-Core High-end quad/zes-core CPU High-end quad/zes-core CPU
Geheugen 2x DIMM 2x DIMM 2x DIMM 2x DIMM 3x DIMM 3x DIMM
Videokaart Geen VGA Simpele videokaart Mid-range High-end 2x High-end 3x High-end
Optical 1x Optical 1x Optical 1x Optical 1x Optical 2x Optical 2x Optical
Harddisk 1x HDD 1x HDD 2x HDD 2x HDD 2x HDD 3x HDD
Berekend verbruik 125 W 175 W 285 W 365 W 605 W 805 W
Verbruik / 0,7 179 W 250 W 407 W 521 W 864 W 1150 W
Aan te raden voeding 200-300 W 300-400 W 400-500 W 500-750 W 800-1000 W 1100-1400 W

Van Silver tot Platinum

Enkele maanden geleden gaven meerdere merken aan dat het geen probleem was om 80 Plus Gold voedingen te maken, maar zouden te duur zijn om in redelijke aantallen verkocht te kunnen worden. Inmiddels zien we dat de realiteit anders uitpakt: meerdere fabrikanten maken inmiddels dergelijke voedingen en bieden ze ook nog eens voor een redelijke prijs aan. Desalniettemin zijn ‘Gold’ gecertificeerde modellen wel merkbaar duurder dan 80 Plus Silver voedingen. Bij 80 Plus Gold stopt de race niet, want tijdens Computex 2010 in juni toonde Enermax al 80 Plus Platinum voedingen. Vermoedelijk worden dergelijke modellen in 2011 geintroduceerd.

De vraag is echter hoeveel nut dergelijke voedingen hebben. We nemen we de Luxe PC configuratie uit de tabel van de vorige pagina erbij voor dit rekenvoorbeeld. Het maximum verbruik hiervan ligt rond de 365 W. Voor dit voorbeeld nemen we twee fictieve voedingen waarvan voeding A een efficiëntie van 82% heeft en voeding B van 89%. Voeding A trekt in totaal 445 W uit het stopcontact. In dat geval zit er 80 W tussen wat benodigd is en ‘te veel’ verbruikt wordt. Voor voeding B is het totale verbruik nog 'maar' 410 W, zodat het verschil tussen wat benodigd is en verbruikt gedaald is tot 45 W.

Als we beide systemen een jaar lang gemiddeld vier uur per dag aan hebben staan dan zijn dat op jaarbasis 1460 uren. Hiermee kunnen we het aantal kWh berekenen van deze twee systemen. Hiertoe delen we het verbruik door duizend en vermenigvuldigen we dit met het aantal 'branduren'. Voor het systeem met voeding A bedraagt dit 649 kWh, voor systeem met voeding B is dit 598 kWh. Twee van Nederlands grotere energiemaatschappijen hanteren een kWh prijs van 0,21 euro. Hiermee 'kost' voeding A 136 euro per jaar, en voeding B 125 euro. In totaal is het verschil 11 euro, terwijl het efficiëntieverschil van deze voedingen 7% is.

Kortom, de race om de meest efficiëntie voedingen is op zich positief, maar in de praktijk merk je het amper op je energierekening als je die nieuwe voeding aanschaft die 5% efficiënter is dan je vorige. Voor je bankrekening is het prijsverschil bij aanschaf wél merkbaar. Fabrikanten rekenen doorgaans flinke prijzen voor hoog efficiënte voedingen. Als je zou uitrekenen hoelang je een voeding met een efficiëntie van bijvoorbeeld 89% zou moeten gebruiken om de aanschafkosten van een 40 euro goedkoper en paar procenten minder efficiënt exemplaar terug te verdienen, is het vaak niet eens meer rendabel om die duurdere voeding te kopen.

Be quiet! Straight Power E7 CM 480W

Het efficiëntieverhaal houdt echter niet op bij het verbruik en daarmee de energierekening. Een voeding die een lager wattage aan warmte verliest heeft minder koeling nodig. De ingebouwde fan hoeft dan weer minder hard te draaien en dat levert een potentieel geluidsvoordeel op. Eveneens zal een voeding die minder warm wordt, waarschijnlijk langer meegaan, wat weer betekent dat je de aanschaf van een nieuwe voeding langere tijd kunt uitstellen. Een laatste bijkomend voordeel is dat de temperatuur van de lucht in je behuizing minder warm wordt, wat bijvoorbeeld weer voordelig is voor de videokaartkoeler.

Overklokken

Menig Hardware.Info lezer heeft weleens een onderdeel van zijn systeem overgeklokt. Een belangrijke consequentie van overklokken is dat het stroomverbruik van het betreffende onderdeel of onderdelen flink omhoog gaat. Het is zelfs zo, dat het stroomverbruik lineair stijgt met de klokfrequentie en kwadratisch met de spanning. Hiervoor kun je de volgende formule gebruiken: P(F,V)=c*F*V^2 (C is hier een constante). Verander je beide variabelen, dan zul je tot een derde macht moeten rekenen. Let hier dus op als je een voeding koopt of al hebt en wilt overklokken. Uiteraard wil je voorkomen dat je systeem door een te weinig krachtige voeding instabiel wordt en de beoogde overklok niet wordt gehaald.

Kabels

Naast de efficiëntie is er nog een aantal andere zaken van belang bij de keuze van een voeding. Zoals kabellengte. Merken voorzien de voedingen meer en meer voorzien van lange kabels. Reden hiervoor is dat gaten voor kabelmanagement in behuizingen vrij standaard aan het worden zijn; handig voor het optimaliseren van de airflow maar het vereist wel langere kabels. Ook is het normaal geworden dat de voeding onderin geplaatst wordt, in plaatst van de traditionele plaatsing bovenin. Daarnaast worden de kasten groter. Al met al is duidelijk dat langere kabels eerder een noodzaak dan een luxe zijn. Wie zijn voeding onderin moet plaatsen en de DVD- brander helemaal bovenin de kast heeft, heeft nu eenmaal een lange SATA power kabel nodig. Om die reden noteren we de kabellengtes van alle geteste voedingen; je kan ze nakijken in vergelijkingstabellen op de website, zie hoorvoor de diverse WebID’s bij dit artikel.

Scythe Stronger Plug-In 700W

Een tweede trend is dat er vrijwel uitsluitend 6+2 pins PEG kabels geleverd worden. Nog maar enkele merken leveren losse 8 pins PEG aansluitingen. Gelukkig leveren de verschillende merken over het algemeen niet te weinig PEG kabels, want zeker hierbij geldt dat je er liever teveel dan te weinig hebt. Om die reden zijn modulaire voedingen ook nog steeds erg populair. Hiermee kun je immers (grotendeels) zelf bepalen welke kabels je gebruikt. Gebruik je maar één videokaart die bijvoorbeeld enkel een zes pins PEG kabel nodig heeft, dan sluit je alleen die aan. Installeer je later nog een tweede videokaart, dan plaats je eenvoudigweg een tweede exemplaar.

Sommige merken gaan zover dat werkelijk alle kabels los aan te sluiten zijn, inclusief de altijd noodzakelijke 24-pins ATX stekker. Standaard komen deze voedingen dan ook geheel kaal uit de doos. Modulaire voedingen hebben echter ook potentieel nadeel: een stekkerverbinding geleidt nooit zo goed als een lasverbinding. De modulaire verbindingen tussen de kabel en aansluiting moeten dan ook van goede kwaliteit zijn in zowel mechanisch als elektrisch opzicht. Het is raadzaam voorzichtig met dergelijke kabels op te gaan. Zet teveel kracht en er kunnen makkelijk pinnetjes verbuigen of zelfs afbreken. Dit neemt niet weg dat voor veel gebruikers een modulaire voeding een uitkomst is om de kabelbende binnen de perken te houden en de airflow te optimaliseren.

Seasonic X-Series 650W  

Passief?

Hoewel passieve voedingen al lang verkrijgbaar zijn, blijft het een nichemarkt. Niet onterecht, de constructie zorgt ervoor dat ze fors duurder worden dan exemplaren met een ventilator, terwijl de levensduur vaak tegenvalt. Hoewel er zich ditmaal geen van dit type voedingen in het testveld bevinden, is er wel een aantal zogeheten semi-passieve modellen. hiervan draait de fan standaard niet bij  lage belastingen. Afhankelijk van de belasting en temperatuur gaat de fan draaien. Dit is wat ons betreft een betere oplossing dan een geheel passief exemplaar. Die mag dan wel volledig stil zijn, er is ook echt geen andere manier aanwezig om warmte weg te krijgen anders dan door middel van heatsinks en airflow binnen je behuizing. Bij hoge temperaturen betekent dat vrijwel altijd oververhitting van de voeding, met schade of defecten als gevolg. Wie per se een passieve voeding wil, zal toch door middel van (stille) case fans voor enige airflow in de behuizing moeten zorgen.

Deelnemers

Voor deze test nodigden we een groot aantal merken uit om deel te nemen. Een overgrote meerderheid stuurde een of meerdere exemplaren in. Enkele merken zal je echter missen. Een mogelijkheid is dat er (nog) geen nieuwe modellen op de markt gebracht zijn. Het is ook goed mogelijk dat we alle voedingen van een merk al eerder getest hebben. In totaal ontvingen we 40 verschillende voedingen, variërend van 450 tot en met 750 Watt. Een voeding met het laagste vermogen uit deze test is niet zomaar te vergelijken met een veel krachtiger exemplaar.

Om die reden definiëren we drie categorieën of eigenlijk systemen. Systeem 1 heeft een voeding tussen de 400 en 530 W nodig. Systeem 2 van 500 tot 650 W en systeem 3 heeft voldoende aan voedingen vanaf 600 tot 750 W. Voor elk van deze systemen bespreken we de beste voedingen. Hierbij letten we op efficiëntie en geluidsproductie, maar ook of ze modulair zijn en of de lengte van de geleverde kabels in orde is. Per systeem is een WebID aangemaakt, zodat je eenvoudig de specificaties en testresultaten van elk model met elkaar kunt vergelijken. Uiteraard zijn er dan voedingen die binnen twee categorieën vallen, vanzelfsprekend nemen we deze mee in de meest voor de hand liggende categorie.

Seasonic M12II Bronze 520W 

Testmethode

Voor de test maken we gebruik van de voedingentestopstelling in het Hardware.Info Testlab. Via een speciaal aansluitingsbord verbinden we de voedingen met een zestal load generators. Twee relatief simpele exemplaren gebruiken we voor het belasten van de 3,3 V en 5 V lijnen. Daarnaast gebruiken we een viertal regelbare Statron 3229 loads om de verschillende 12 V rails te belasten. Elke load kan ruim 400 Watt belasting genereren, zodat het geen probleem is om voedingen tot 1600 Watt te testen.

We testen alle voedingen met belastingen in stappen van 100 Watt tot aan de maximaal opgegeven belasting. Hierbij trekken we in alle gevallen gezamenlijk circa 50 Watt uit de 3,3 V en 5 V lijnen, de rest van de belasting komt voor rekening van de 12 V rails. De reden voor deze verdeling is dat er binnen moderne PC’s vrijwel geen componenten zijn die een noemenswaardige belasting voor de 3,3 V en 5 V lijnen genereren. Helaas hebben we op dit moment (nog) geen mogelijkheid om de zogeheten ripple en noise waardes te meten.
Bij alle instellingen testen we of de voeding stabiel het vermogen kan blijven leveren en meten we met een Fluke multimeter direct de exacte voltages op de verschillende lijnen. Volgens de ATX-specificatie mogen deze maximaal 5 % afwijken van de standaardwaardes. Met een extreem nauwkeurige Zes Zimmer LMG95 meten we bij alle instellingen het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Daarmee berekenen we uiteindelijk de efficiëntiewaardes.

Door de voedingen aan te sluiten op een volledig passief gekoeld mid-range systeem, kunnen we de geluidsproductie bij een beperkte load meten. Hiervoor gebruiken we een decibelmeter op 10 centimeter afstand. Helaas hebben we (nog) geen mogelijkheid om de geluidsproductie met een zware belasting te meten.

Mid-range systeem (400 - 530 W)

Binnen deze categorie vallen er in totaal 14 voedingen. Hierbij moeten we aantekenen dat er enkel voedingen van 450 W en hoger getest zijn. Bekijken we de testresultaten, dan zijn er enkele opvallende statistieken te noteren. De hoogst gemeten gemiddelde efficiëntie bedraagt 88,73%, terwijl de laagste 81,22% is. De voedingen waar het om gaat zijn respectievelijk de Enermax Modu87+ 500W en de SilverStone Strider 500W. Het prijsverschil tussen deze twee is gemiddeld 85 euro!

De Enermax Modu87+ is dus het model met het hoogste gemiddelde rendement, het is dus ook verreweg de duurste binnen deze categorie, met een gemiddelde prijs van 148 euro. Stil is de voeding daarbij ook, maar er zijn stillere én goedkopere modellen. Zoals de Fractal Design Tesla 450W, of de nauwelijks luidruchtiger nummer twee, de Nexus NX-5000 R3 530W. Voordeel van deze Nexus is dat deze voeding, op de Enermax, na het meest efficiënt is en daarbij met gemiddeld 72 euro nog heel betaalbaar is. Helaas is hij niet voorzien van modulaire kabels, maar afgezien daarvan is het een regelrechte aanrader.

Nexus NX-5000 R3 530W 

Nexus NX-5000 R3 530W

Een voeding die apart het vermelden waard is, is de SilverStone SFX 450W. Deze voeding is geschikt voor behuizingen waar een standaard ATX v2.2/2.3 exemplaar niet past. Handig voor een compacte HTPC of ander kleine behuizingen. Een bracket wordt meegeleverd om deze Small Form Factor voeding in een gewone ATX behuizing te plaatsen.

Als prijs een belangrijk criterium voor je is, moet je eens kijken naar de AOpen Prima Power 500W, die gemiddeld slechts 48 euro kost. Je moet dan wel concessies doen: het rendement is het op een na laagste en belangrijker, de voeding kon een belasting van rond de 470 Watt al niet meer aan. Bekijken we de specificaties dan is dat niet zo raar, de voeding is gebouwd met het idee meer belasting op de 5 en 3,3 V lijnen te leggen dan in onze test het geval is. Onze test belast in verhouding de 12 V rails meer dan de fabrikant wellicht voorzien heeft.

Enermax Modu87+ 500W

De Enermax Modu87+ 500W

AOpen staat echter niet alleen hierin. Ditzelfde is ook bij de FSP Blue Storm Bronze 500W voeding het geval, deze valt ook rond de 470 W uit. Een aanrader is het daarmee niet, want je hebt weinig speelruimte op die manier. Desalniettemin kunnen we toch stellen dat geen enkele voeding uit deze categorie echt slecht presteert. Natuurlijk zijn sommige exemplaren wat luidruchtiger dan andere of minder efficiënt, maar buitengewoon slechte modellen zoals we die in eerdere tests tegenkwamen lijken verleden tijd te zijn.

Luxe PC (500 - 650 W)

Het grootste aantal exemplaren van deze test valt binnen deze categorie. Niet zo verwonderlijk ook, want een groot deel van de computergebruikers heeft niet zo snel een zwaardere voeding nodig. Je kunt immers met een goede 550 W voeding een krachtige quad-core processor met een high-end videokaart combineren en dan nog ruim voldoende over hebben voor flink wat andere hardware. Tussen deze in totaal 16 voedingen treffen we bekende merken als Antec, Seasonic, Corsair en Cooler Master. Maar ook minder bekende of grote namen als Cougar, Amacrox, Silentmaxx en Sweex doen mee. Op het moment van schrijven konden we geen courante prijs achterhalen van de voedingen van SilentMaxx en Amacrox.

In deze categorie treffen we liefst drie 80 Plus Gold voedingen en die presteren inderdaad significant beter dan de niet als Gold gecertificeerde exemplaren. De modellen waar het om gaat zijn, in volgorde van hoogste efficiëntie, de Seasonic X-650 W, Cooler Master Silent Pro Gold 600W en Cougar GX 600W. Eerstgenoemde komt net niet op een gemiddelde efficiëntie van 90%, de andere twee scoren in de 88%. Overigens komt geen enkele voeding boven de 90% efficiëntie uit in deze test, al scheelt het bijzonder weinig. Het is echter wel duidelijk dat de 80 Plus Gold voedingen het daadwerkelijk een stuk beter doen qua rendement. Je betaalt er zoals gezegd wel een flinke duit voor: de Seasonic kost je gemiddeld 178 euro, Cooler Master vraagt er gemiddeld 122 euro en Cougar doet met 148 euro nauwelijks onder voor Seasonic. Voordeel van de Seasonic is wel dat deze met afstand het stilst is. De voeding is zelfs volledig stil tot de fan gaat draaien wanneer een bepaalde temperatuur en belasting bereikt zijn.

Cougar GX 600W

Cooler Master Silent Pro Gold 600W

 Seasonic X-Series 650W

De drie Gold exemplaren, van boven naar beneden: Cougar GX600W, Cooler Master Silent Pro Gold 600W, Seasonic X-650

De gloednieuwe voeding van Scythe, de Chouriki 2 650 W is ook een sterk presterend exemplaar. Zo moet deze enkel de drie 80 Plus Gold voedingen voor laten gaan als het gaat om gemiddelde efficiëntie. Veel geluid maakt de voeding ook niet, hoewel niet de stilste blijft hij onder het gemiddelde. De Scythe voeding kost je gemiddeld 101 euro, wat dit model tot een stevige concurrent maakt van gelijk geprijsde exemplaren. Wel betreft het een niet-modulaire voeding, de modulaire versie zal naar verwachting rond de tien euro duurder zijn. Opvallend is dat er een gat van bijna 2,5% zit in efficiëntie tussen de nummer vier en vijf.

Wie in deze klasse graag een betaalbare voeding wil, kan kijken naar de Cooler Master GX 550W. Met een kleine 70 euro is hij niet écht goedkoop te noemen, zeker niet met het oog op de goedkopere 500W exemplaren in de hiervoor besproken categorie, maar hij behaalt wel het geclaimde vermogen. Je levert echter wel in wat betreft efficiëntie. Ook zijn de kabels van deze niet-modulaire voeding het kortste van alle modellen in de test, al zijn er een paar modellen met amper langere bekabeling.

High-end PC (600 - 750 W)

De laatste categorie, die van de high-end PC, herbergt een tiental voedingen. Hiervan is een aantal pas relatief recent op de markt gebracht. Dit geldt onder andere voor de Chieftec Nitro 750 W, Scythe Stronger (Plug-in), Scythe Chouriki 2 en bijvoorbeeld ook de OCZ StealthXStream V2. Genoemde Scythe Stronger voeding is er in een modulaire en niet-modulaire uitvoering. Van beide varianten ontvingen we het 700 W model en het zal je niet verbazen dat ze vrijwel exact hetzelfde presteren. Het verschil in gemiddelde verkoopprijs een euro of 16, een gerechtvaardigde meerprijs voor modulaire aansluitingen.

De Scythe Chouriki 2 presteerde in de voorgaande categorie al erg goed, en blijft het ook tussen de zware jongens goed doen. Sterker nog, met een efficiëntie van gemiddeld ruim 88% staat dit model bovenaan. De concurrentie in de vorm van de SilverStone Strider Plus blijft op gepaste afstand met een iets meer dan twee procent lager gemiddeld rendement. De gemiddelde prijs van deze SilverStone ligt echter een stuk hoger, 130 euro tegen 104 euro voor de niet-modulaire Chouriki 2. Toch is de SilverStone zeker het overwegen waard: niet alleen is deze voeding geheel modulair, ook zijn de kabels behoorlijk langer. De wel modulaire uitvoering van de Chouriki 2 moet een euro of tien boven de niet-modulaire, geteste versie liggen.

Scythe Stronger Plug-In 700W

De Scythe Chouriki 2 Plug-in; naast modulair ook erg stil

We blijven nog even bij Scythe, want de voedingen van dit merk produceren in deze categorie het minste geluid van allemaal. Daarbij moeten we wel opmerken dat het verschil tussen de nummer drie en zes zo klein is, dat je het niet zal kunnen horen. Een van de voedingen die qua geluidsprestaties zo dichtbij komt is de OCZ StealthXStream v2, die in elke benchmark een goede middenmotor is. Wat deze voeding extra interessant maakt is de gemiddelde prijs van 87 euro. Hiermee is het de op een na goedkoopste voeding in deze categorie. De Scythe Stronger 700 W is nog een euro of negen goedkoper. Toch gaat onze voorkeur uit naar de OCZ: deze is beduidend zuiniger, zowel wanneer de voeding aan als uit staat. De OCZ kan ook meer belasting op de 12 V lijnen aan en eveneens erg belangrijk, de diverse kabels zijn beduidend langer.

OCZ StealthXStream V2 700W

De OCZ StealthXStream V2 is voorzien van lange kabels

Van een merk dat de naam heeft stil te zijn, SilentMaxx, hadden we in de geluidstest wat meer verwacht. Niet dat 35,8 dB(A) een slechte score is, maar het is niet voldoende voor een top drie klassering. Scythe doet het in dat opzicht een stuk beter, wat wellicht ook verklaarbaar is uit het feit dat dit merk, blijkens onze recente test van case fans, zeer stille ventilatoren produceert.
Van deze tien voedingen is er geen enkel exemplaar dat het opgegeven vermogen niet kon waarmaken: elke voeding kon de maximale belasting aan. Een goede score, want dat kunnen we niet bij elke (grote) vergelijkingstest van voedingen zeggen. Het lijkt er dus op dat er meer kwaliteit aanwezig is, een positieve ontwikkeling. Ook dat is dus een gunstig effect van de efficiëntie wedloop.

Testresultaten Mid-range PC (400 tot 500 Watt)

Alle 14 voedingen binnen deze categorie hebben we getest, zowel op rendement als geluidsproductie. Hieronder een selectie van de grafieken. Wil je meer weten, klik dan hier voor de vergelijkingstabel.

Testresultaten Luxe-range PC (500 tot 650 Watt)

Hier wederom een selectie van de testgegevens. De complete vergelijkingstabel voor deze cateorie kan je hier vinden.

Testresultaten High-end PC (650-750 Watt)

Asl laatste de testresultaten van de voedingen met hoog vermogen, dus vanaf 600 W

Conclusie

We schreven het al in de inleiding, in de wereld die voedingen heet valt genoeg te beleven. Regelmatig betreden nieuwe merken deze markt, waarin nog enige marges te behalen zijn – en bestaande spelers leveren slag in de strijd om de meest efficiënte voeding. We zijn deze test erg weinig voedingen tegengekomen die de opgegeven belasting niet halen. Uiteraard zijn er ook uitblinkers tussen deze 41 voedingen. In de categorie tot 530W steekt de Nexus NX-5000 R3 500W er boven uit. Belangrijkste redenen is de aantrekkelijke prijs, de op één na hoogste efficiëntie en eveneens de op één na laagste geluidsproductie. Hiervoor belonen wij de Nexus met een Silver Award.

In categorie twee kunnen we niet om de Seasonic X-650 650 W heen. Deze voeding sleept een Gold Award binnen, omdat het de hoogste efficiëntie behaalt, zeer geruisloos werkt en volledig modulair ontworpen is. Daarbij moeten we wel aantekenen dat dit model ook het duurst is van alle 41 voedingen. De Scythe Chouriki 2 650 W is met zijn hoog efficiëntie en stille werking tezamen met een interessante prijs goed voor een Silver Award. Tenslotte de zwaarste modellen; hier ontvangt ook de Scythe Chouriki 2 750 W een Silver Award, met dezelfde redenen als het 650 W model. Een Bronze Award delen we ook nog uit, ditmaal aan de OCZ StealthXStream v2 750W. De OCZ is een goede middenmoter, kost niet al teveel en heeft ten opzichte van zijn concurrenten het voordeel voorzien te zijn van lange kabels.


Seasonic X-650


Nexus NX-5000 R3 500W
Scythe Chouriki 2 650 W
Scythe Chouriki 2 750 W


OCZ StealthXStream v2 750W


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Amacrox Freestyle 650W

Amacrox Freestyle 650W

 • 650 W
 • 82 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 52 A
Niet verkrijgbaar
Antec EarthWatts 2.0 650W

Antec EarthWatts 2.0 650W

 • 650 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 69 A
Niet verkrijgbaar
Antec TruePower 650W

Antec TruePower 650W

 • 650 W
 • 82 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 54 A
Niet verkrijgbaar
AOpen Extreme Energy 450W

AOpen Extreme Energy 450W

 • 450 W
 • 80 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 40 A
Niet verkrijgbaar
AOpen Prima Plus 500W

AOpen Prima Plus 500W

 • 500 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 36 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Straight Power E7 550W

Be quiet! Straight Power E7 550W

 • 550 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • 40 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Straight Power E7 CM 480W

Be quiet! Straight Power E7 CM 480W

 • 480 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 35 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Nitro 500W

Chieftec Nitro 500W

 • 500 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • 36 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Nitro 750W

Chieftec Nitro 750W

 • 750 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 60 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master GX Series 550W

Cooler Master GX Series 550W

 • 550 W
 • 85 %
 • 80 Plus
 • 44 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Silent Pro Gold 600W

Cooler Master Silent Pro Gold 600W

 • 600 W
 • 89 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 48 A
Niet verkrijgbaar
Corsair HX650

Corsair HX650

 • 650 W
 • 82 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 52 A
Niet verkrijgbaar
Corsair TX650

Corsair TX650

 • 650 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 52 A
Niet verkrijgbaar
Cougar GX 600W

Cougar GX 600W

 • 600 W
 • 80 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 49 A
Niet verkrijgbaar
Enermax Modu87+ 500W

Enermax Modu87+ 500W

 • 500 W
 • 87 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 41 A
Niet verkrijgbaar
Enermax Pro82+ II 625W

Enermax Pro82+ II 625W

 • 625 W
 • 88 %
 • 80 Plus
 • 50 A
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Integra 500W

Fractal Design Integra 500W

 • 500 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 34 A
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Tesla 450W

Fractal Design Tesla 450W

 • 450 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 35 A
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Tesla 650W

Fractal Design Tesla 650W

 • 650 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 50 A
Niet verkrijgbaar
FSP Blue Storm Bronze 500W

FSP Blue Storm Bronze 500W

 • 500 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • 32 A
Niet verkrijgbaar
FSP Everest 500W

FSP Everest 500W

 • 500 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 50 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award Nexus NX-5000 R3 530W

Nexus NX-5000 R3 530W

 • 530 W
 • 82 %
 • 80 Plus Bronze
 • 50 A
Niet verkrijgbaar
Nexus RX-7000 700W

Nexus RX-7000 700W

 • 700 W
 • 82 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 54 A
Niet verkrijgbaar
Bronze Award OCZ Fatal1ty 750W

OCZ Fatal1ty 750W

 • 750 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 54 A
Niet verkrijgbaar
OCZ StealthXStream 700W

OCZ StealthXStream 700W

 • 700 W
 • 83 %
Niet verkrijgbaar
OCZ StealthXStream V2 700W

OCZ StealthXStream V2 700W

 • 700 W
 • 83 %
 • 80 Plus
 • 56 A
Niet verkrijgbaar
Scythe Chouriki 2 650W

Scythe Chouriki 2 650W

 • 650 W
 • 85 %
 • 80 Plus Silver
 • 54 A
Niet verkrijgbaar
Scythe Chouriki 2 750W

Scythe Chouriki 2 750W

 • 750 W
 • 90 %
 • 80 Plus Silver
 • 62 A
Niet verkrijgbaar
Scythe Stronger 700W

Scythe Stronger 700W

 • 700 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 50 A
Niet verkrijgbaar
Scythe Stronger Plug-In 700W

Scythe Stronger Plug-In 700W

 • 700 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 50 A
Niet verkrijgbaar
Seasonic M12II Bronze 520W

Seasonic M12II Bronze 520W

 • 520 W
 • 82 %
 • 80 Plus Bronze
 • Modulair
 • 40 A

60,99 €

4 winkels
Seasonic X-Series 650W

Seasonic X-Series 650W

 • 650 W
 • 87 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 54 A
Niet verkrijgbaar
Silentmaxx EcoSilent 550W

Silentmaxx EcoSilent 550W

 • 550 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 43 A
Niet verkrijgbaar
Silentmaxx EcoSilent 750W

Silentmaxx EcoSilent 750W

 • 750 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 60 A
Niet verkrijgbaar
SilverStone Strider 500W

SilverStone Strider 500W

 • 500 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 36 A
Niet verkrijgbaar
SilverStone Strider Plus 750W

SilverStone Strider Plus 750W

 • 750 W
 • 85 %
 • 80 Plus Silver
 • Modulair
 • 60 A

109,90 €

1 winkel
Silver Award SilverStone Strider SFX 450W

SilverStone Strider SFX 450W

 • 450 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • 36 A
Niet verkrijgbaar
Sweex 650W 80 Plus

Sweex 650W 80 Plus

 • 650 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 42 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM500-ST 500W

Zalman ZM500-ST 500W

 • 500 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM600-RS 600W

Zalman ZM600-RS 600W

 • 600 W
 • 87 %
 • 80 Plus Bronze
 • 48 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM750-HP 750W

Zalman ZM750-HP 750W

 • 750 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • Modulair
 • 60 A
Niet verkrijgbaar
0
*