Noctua NH-C14 en Scythe Susanoo review

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Noctua NH-C14
 3. 3. Scythe Susanoo
 4. 4. Testresultaten koelprestaties
 5. 5. Testresultaten geluidstest
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Noctua en Scythe zijn twee merken die wel weten hoe ze een opmerkelijke koeler moeten maken. Neem bijvoorbeeld de Noctua NH-D14, een gigantische koeler die ruim 1200 gram weegt. De twee 14 cm fans zorgen voor een flinke luchtverplaatsing en kunnen daardoor ook met relatief weinig toeren draaien, zodat de geluidsproductie binnen de perken blijft. Ook Scythe heeft laten zien flink te kunnen uitpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Ninja 3- of Rasetsu-koelers.

Beide merken hebben nu echter weer een nieuw paradepaardje. Zo bracht Noctua de NH-C14 uit. Deze lijkt veel op een NH-D14, maar dan horizontaal gelegd. Scythe introduceerde de Susanoo, werkelijk een beest van een koeler. Buiten het feit dat ze groot, zwaar en zeer opvallend zijn, bedraagt voor beide de gemiddelde prijs 83 euro. Ook zijn ze allebei volgens het top-down principe opgebouwd.

Scythe Susanoo
Scythe Susanoo

Testprocedure

Om de koelcapaciteit van de processorkoelers te meten, hebben we gebruik gemaakt van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij een processor niet mogelijk is. Recent is de oppervlakte van de vermogensweerstand kleiner gemaakt. Zodoende liggen de afmetingen van dit oppervlak dichter bij die van een Intel Socket 1156-processor. Hierdoor zijn de behaalde scores op het oude platform niet meer vergelijkbaar met die worden behaald op het nieuwe platform. We hebben dan ook de afgelopen weken een groot aantal koelers opnieuw getest.

De koelers worden getest bij belastingen van 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140 en 160 Watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processorfan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait, dat wil zeggen op 7 en 12 volt. We stoppen de test echter wel op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler dan ook geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar twintig graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluiddichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.

Noctua NH-C14

Zoals we al constateerden in de inleiding, lijkt deze koeler vrij veel op een horizontaal gelegde NH-D14. Laatstgenoemd model beschikt dan weliswaar over twee koelblokken, maar de gelijkenis is desondanks niet moeilijk te zien. De twee fans van de NH-C14 zijn 14 cm groot en opmerkelijk genoeg in een rond frame geplaatst. Je zou verwachten dat een vierkant frame net wat beter staat, maar wellicht is dat juist de reden geweest om het anders te doen. De twee ventilatoren draaien tussen de 750 en 1200 toeren per minuut, op basis hiervan verwachten we dat de NH-C14 redelijk stil zal zijn.

Noctua NH-C14

De warmteopname gaat via zes heatpipes van elk zes mm dik. De vernikkelde baseplate is vrij groot en bedekt dan ook ruimschoots de processor. Hoewel dit top-down principe er leuk uitziet, werkt het in de praktijk minder goed dan je wellicht zou denken. Warme lucht stijgt immers op en het is niet bevorderlijk als er nog warme lucht omheen hangt. Voor een optimale warmteafgifte (door middel van straling) moet er een zo groot mogelijk temperatuurverschil tussen de omgevingslucht en het koellichaam zijn. Juist door een top-down koelprincipe kan het zo zijn dat de warme lucht enigszins blijft hangen om de koeler.

Noctua NH-C14 

Scythe Susanoo

Op de CeBIT van dit jaar zagen we de Susanoo al staan op de stand van Scythe. Een kleine twee maanden later was de koeler ook daadwerkelijk verkrijgbaar. Spoedig erna bespraken we de Susanoo al in een Hardware.Info TV aflevering. Gezien de gigantische afmetingen stonden we ook niet raar te kijken toen de weegschaal een ruime 1600 gram aansloeg. Vermoedelijk is de Susanoo met 1,6 kg de zwaarste CPU-koeler die we ooit in het testlab gezien hebben. We zouden zelf niet het moederbord verticaal monteren met deze koeler.

Scythe Susanoo

De Scythe Susanoo beschikt over maar liefst 12 heatpipes, elk met een diameter van 6 mm. Uiteraard moet de warmteopname bij de baseplate ook goed gaan. Bovenop de baseplate zit er ook al een fors koelblok. De bedoeling hiervan is dat de warmte die hoe dan ook in de baseplate zit ook door middel van dat koelblok passief aan de omgevingslucht afgestaan kan worden. De 12 heatpipes worden netjes verdeeld over twee koellichamen, die flink in grootte verschillen.

Scythe Susanoo 

Alleen al op basis van de specificaties en het uiterlijk durven we wel te stellen dat de koelprestaties zonder meer goed zullen zijn. Over de geluidsproductie zijn we minder zeker. Een viertal 10 cm fans kunnen een hoop geluid genereren, zeker op high-speed. De ventilatoren kunnen elk tussen de 500 en 2000 toeren per minuut maken. Vooral die laatste waarde doet het ergste vermoeden. Gelukkig is er wel een fancontroller meegeleverd en kun je het toerental naar eigen wens afstellen zonder dat je vast zit aan BIOS-profielen voor de fans. De vier ventilatoren zijn zodanig gepositioneerd dat de airflow ook nog deels omliggende componenten kan koelen.

Testresultaten koelprestaties

Van deze dure en imposante koelers verwacht je onwillekeurig goede resultaten. We worden daarin niet teleurgesteld. De Noctua NH-C14 presteert zelfs beter dan wij vooraf verwacht hadden. Wat wel opvalt is dat de Scythe Susanoo met zijn immense koellichaam toch geen top 3-prestaties neer weet te zetten. 

Testresultaten geluidstest

Beide koelers scoren qua geluid gemiddeld: ze zijn zeker niet superstil, maar ook zeker niet zeer luidruchtig.

Conclusie

Het zijn twee bijzondere koelers die elk een geheel andere manier van koelen hebben. Wat betreft prijs zijn ze aan elkaar gelijk, beide gemiddeld 83 euro. Bekijken we de testresultaten dan blijkt dat de Scythe Susanoo niet geheel onverwacht de betere is. Hij koelt een graad of drie beter op low-speed. Op high-speed zijn ze praktisch gelijkwaardig. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de Noctua NH-C14. Die is een stuk stiller en koelt dus niet noemenswaardig minder. We zijn dan ook enigszins teleurgesteld in de Scythe Susanoo. 'Size does not matter' in dit geval. Noctua heeft laten zien dat er goed presterende top-down koelers gemaakt kunnen worden, en dat daar geen enorme afmetingen voor nodig zijn.

De Noctua NH-C14 kunnen we adviseren wanneer je op zoek bent naar een goed presterende koeler en graag een top-flow model wil hebben. De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat je voor minder geld ook een even goed of beter presterende towerkoeler kunt krijgen. De Scythe Susanoo is leuk voor de fabrikant om mee te pronken op beurzen, maar voegt eigenlijk niet veel bijzonders toe.

Noctua NH-C14 Scythe Susanoo


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Noctua NH-C14

Noctua NH-C14

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 1021 gram
 • 140 mm
Niet verkrijgbaar
Scythe Susanoo

Scythe Susanoo

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 1627 gram
 • 10 mm

52,94 €

3 winkels
0
*