Intel Core i7 2600K geïntegreerde graphics getest

41 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Vergelijk zelf
 3. 3. Video en conclusie
 4. 4. Besproken producten
 5. 5. Reacties

Inleiding

Begin dit jaar introduceerde Intel de inmiddels veel besproken Sandy Bridge processors. Een belangrijke vernieuwing: binnen de nieuwe chips is de CPU gecombineerd met een relatief snelle GPU. Intel daagde ons uit: men beweert dat de Intel HD Graphics 3000 GPU-binnen binnen de Sandy Bridge processors snel genoeg is om op acceptabele wijze moderne games te kunnen spelen. Wij gingen de uitdaging aan: deze keer eens geen benchmarks en framerates, maar we zochten uit of en zo ja met welke instellingen een aantal moderne games inderdaad op acceptabel niveau te spelen zijn. De grote vraag: heb je als minder veeleisende gamer anno 2011 nog wel een losse videokaart nodig?

Wij trokken een MSI R6870 Hawk videokaart (Radeon HD 6870) uit de kast om een vergelijking te maken. Dit is een videokaart van zo'n 180 euro, een bedrag dat de gemiddelde PC-gamer uitgeeft aan een videokaart om snel en soepel te kunnen gamen. We gingen aan de slag met een aantal games en speelden steeds opnieuw een deel van een spel om het verschil tussen Intels geïntegreerde GPU en de losse, luxere videokaart te vergelijken.

De eerste test doen wij door dezelfde hoge instellingen van de test van de R6870 kaart (1920x1080 met waar mogelijk anti-aliasing) toe te passen op de HD3000 en de verschillen te vergelijken. Daarnaast zochten we de meest ideale instellingen voor de HD3000 bij ieder spel op bij 1920x1080 (de meest populaire monitorresolutie van dit moment) en een lagere 1360x768 of 1366x768 resolutie. Hierdoor kan je in vergelijking met de prestaties van de R6870 goed zien waar je op inlevert met de HD3000. De test is uitgevoerd op een Intel DH67GD moederbord.

Vergelijk zelf

Voor deze test hebben wij gekozen voor een visueel resultaat in plaats van cijfers. Al onze tests hebben wij opgenomen en samengebracht in een Full-HD video (zie volgende pagina), zodat je zelf kunt bepalen wat je van de prestaties van de geïntegreerde HD3000 grafische chip vindt. Wij zagen voornamelijk het verschil tussen de DirectX 10.1 en DirectX 11 API's; de HD 3000 ondersteunt dat laatste namelijk niet. Ook treedt er duidelijk verlies op in details van zowel de omgeving als bij het game-character zelf in verschillende games wanneer we de beeldkwaliteit terugschroeven. Of dat de game beleving negatief beïnvloedt? Dat kunt je op basis van de video het beste zelf bepalen..


Crysis 2

Crysis 2
Dit spel is duidelijk niet speelbaar op de hoge instellingen van de R6870 met de HD3000. Pas op 800x600 draaide het spel vloeiend en konden we de kwaliteit op 'Gamer' instellen; de laagste kwaliteit mogelijk in Crysis 2. Er is aliasing zichtbaar en er treedt duidelijk verlies op in de details, zoals reflecties. Door de lage resolutie lever je bij dit spel met de onboard graphics veel in op de game-ervaring.

Dirt 2
Op de hoge instellingen is dit spel duidelijk niet speelbaar met de onboard graphics. Pas op Ultra Low konden we het spel vloeiend draaien op 1920x1080, waarbij er onder meer geen gras meer aanwezig is. Blur is ook verdwenen, waardoor het gevoel van snelheid minder is. Op een lagere 1360x768 resolutie konden we deze details wel terug krijgen, maar is de framerate nog altijd niet hoog genoeg voor vloeiende gameplay.

Dirt 3
Dit spel is wederom onspeelbaar op de hoge instellingen van de R6870. Ook is er een verschil zichtbaar tussen DirectX 10 en 11. Op Ultra Low kunnen we op 1920x1080 spelen, maar is er wederom verlies in details. Dit keer zien we zeer zichtbare aliasing en er is geen opstuivende sneeuw zichtbaar. Op 1366x768 kregen wij dit gedeeltelijk terug, maar was de framerate wederom te laag voor vloeiende gameplay.


Dirt 3

Fable III
Fable III is een geval apart. Op een lagere resolutie kregen wij het spel niet mooier dan met 1920x1080 Very Low instellingen. Hierbij is wel veel aliasing zichtbaar en zijn schaduwen volledig verdwenen. Ook reflecties van licht zijn minder sterk.

Tom Clancy's H.A.W.X.
In Hawx treedt ook zichtbaar kwaliteitsverlies op wanneer we lagere instellingen dan 1920x1080 kiezen om de framerates acceptabel te krijgen. Ook zien wij veel meer flikkering in het beeld. Op de 1360x768 resolutie krijgen we iets meer vloeiende randen terug en zien we meer detail. Wel is op deze lagere resolutie het landschap uiteraard minder scherp.

Starcraft II
Met spellen zoals Starcraft II is een iets lagere framerate niet direct een probleem en kan je dus meer details naar voren halen. Wel zal het spel uiteraard vloeiender lopen met meer frames per seconde. Van Intel kregen wij instellingen door, waarmee het spel met gemiddeld 23 fps te spelen is. Op de hoge 1920x1080 resolutie, met de instellingen op low loopt het spel zeer vloeiend met een duidelijk verlies aan detail op de grond. Ook gebouwen zijn minder mooi. Met de instellingen van Intel voor de HD3000 op Medium missen wij deze details niet, maar lever je dus wel in op de soepele werking. Medium instellingen op een 1366x768 resolutie zorgen voor een veel vloeiendere gameplay, zonder duidelijk zichtbaar verlies in de details op de grond en gebouwen.

Video en conclusie

Om het kwaliteitsverschil tussen de grafische chips goed te vergelijken, kun je het best de video full-screen op 1080p afspelen.

Conclusie

Gezien het grote verschil in prestaties maakt de Core i7 2600K een losse videokaart voor gamers duidelijk nog niet overbodig. Maar, het glas is half vol, niet half leeg: Intel heeft het met haar nieuwste generatie wel degelijk voor elkaar gekregen dat gamen überhaupt met enigszins acceptabele settings mogelijk is. Zoals de video echter wel aantoont: om speelbare framerates te krijgen moet je in de meeste games de resolutie en/of de effecten flink beperken.

Gamen met de HD Graphics 3000 van de Core i7 2600K en i5 2500K kan een goede keus zijn als je nog geen budget hebt voor een videokaart en je enige tijd moet overbruggen. Ben je een niet-veeleisende gamer, dan kun je met de HD Graphics 3000 prima aan de slag, maar je zult zonder meer tegen beperkingen aanlopen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Intel Core i7 2600K

Intel Core i7 2600K

 • Socket 1155
 • 3.4 GHz
 • 4 cores
 • 95 W
 • 32 nm
 • Geïntegreerde GPU
Niet verkrijgbaar
0
*