21 330-450 Watt voedingen review

23 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Deelnemers
 3. 3. Ripple
 4. 4. Be Quiet
 5. 5. Chieftec
 6. 6. Cooler Master
 7. 7. Cougar
 8. 8. Enermax
 9. 9. Fractal Design
 10. 10. Gigabyte
 11. 11. König
 12. 12. Nexus
 13. 13. Seasonic
 14. 14. SilverStone
 15. 15. Sweex
 16. 16. Thermaltake
 17. 17. Zalman
 18. 18. Testresultaten: Efficiëntie
 19. 19. Testresultaten: Ripple
 20. 20. Testresultaten: Stroomverbruik bij geen belasting
 21. 21. Testresultaten: Geluidsproductie
 22. 22. Conclusie
 23. 23. Besproken producten
 24. 24. Reacties

Inleiding

High-end processors en videokaarten vragen doorgaans méér vermogen, maar de doorsnee-PC is anno 2011 zuiniger dan enige jaren geleden. Voor veel doeleinden is een bescheiden voeding dan ook voldoende. Helaas richten de fabrikanten zich maar weinig op dit minder tot de verbeelding sprekende segment. Hardware.Info eert ook het kleine en testte 21 voedingen met een vermogen tot 450 watt.

Als we de user-systemenstatistieken erbij pakken, is duidelijk te zien dat de meest gebruikte voedingen een vermogen van minimaal 520 watt hebben. Gezien de bezoekers van Hardware.Info, die in de regel niet vies zijn van quad-core processors, meerdere videokaarten en harde schijven, is dat niet verrassend: voor hen is 520 watt het vermogen van een instapvoeding.

Voor wie echter een eenvoudiger computer wil bouwen, in een kleiner formaat behuizing, is een dergelijke voeding veel te krachtig. Niet alleen liggen de aanschafkosten hoger, maar de voeding zal ook zelden zijn maximale rendement behalen. Dat rendement (ook wel efficiëntie genoemd) wordt doorgaans behaald bij ongeveer 70% belasting van het maximale vermogen. Zou het om een 400W-voeding gaan, dan ligt de efficiëntiepiek om en nabij een belasting van 280W. Zodoende kan in de praktijk het rendement van voeding A van 400 W toch groter zijn dan dat van voeding B van 800W, terwijl die wellicht absoluut gezien een hoger rendement kan behalen.

Nexus Value 430W
Een 400W voeding is voor menig PC meer dan voldoende.

HTPC

Wie geïnteresseerd is in een krachtig, maar energiezuinig systeem heeft tegenwoordig meer en interessantere opties dan een jaar of drie geleden. Destijds waren energiezuinige processors niet krachtig genoeg om een HD-film, gecodeerd met de op Blu-ray schijven meest toegepaste H.264 codec, snel genoeg te decoderen. Wilde je toch met een relatief energiezuinige processor een HTPC bouwen, dan was een aparte videokaart vereist. Nu is zelfs die losse videokaart niet meer nodig. Processors met een geïntegreerde videochip kunnen de klus al klaren, terwijl je weinig tot niets inlevert op het gebied van videokwaliteit. Het grote voordeel hiervan is het lagere energieverbruik, met bijkomend prettig gevolg dat er minder warmte wordt gegenereerd. Een stille CPU-koeler en één casefan kunnen die warmte doorgaans al prima afvoeren. Daarnaast heeft de opkomst van energiezuinige harde schijven met zeer grote opslagcapaciteit bijgedragen aan een verdere daling van het stroomverbruik van het doorsnee instapsysteem. Al met al volstaat een voeding met rond de 400 watt vermogen niet alleen voor HTPC's, maar ook voor de meeste moderne instap- en zelfs midrange-systemen.

Deelnemers

Zoals gebruikelijk nodigden we een groot aantal merken uit voor deze test. We vroegen ditmaal om voedingen met een vermogen van maximaal 450W. Diverse merken richten zich zoals gezegd niet of nauwelijks op dit segment. Hierdoor tellen we wat minder merken en dus ook minder testdeelnemers dan bij voedingstests gebruikelijk is. In totaal hebben we 21 exemplaren getest. Andere merken, zoals Seasonic, zijn daarentegen met relatief veel voedingen vertegenwoordigd.

Ook uit het gebrek aan extra voorzieningen blijkt dat de meeste merken zich niet specifiek richten op dit type voedingen. Zo is er slechts één exemplaar modulair, de Seasonic X-400. Dat is ook het enige model dat 80 Plus Gold gecertificeerd is. Sterker nog, er is geen enkele andere voeding in deze test die meer heeft dan een Bronze-certificaat. Een aantal voedingen is niet voorzien van kabelhoezen. Ook qua afwerking besteden sommige merken weinig aandacht aan hun 'instapmodellen'. Ze komen over als OEM-voedingen. Uiteraard heeft dit gebrek aan extra's bij de meeste modellen alles te maken met de prijs: een instapvoeding levert nu eenmaal minder marge op. De goedkoopste voeding, een 350W-model, kost gemiddeld 30 euro. Zoek je meer vermogen, dan heb je voor tussen de 50 en 60 euro een prima 450W-exemplaar.

Testmethode

Voor de test maken we gebruik van de voedingentestopstelling in het Hardware.Info Testlab. Via een speciaal aansluitingsbord verbinden we de voedingen met een zestal load generators. Twee relatief simpele exemplaren gebruiken we voor het belasten van de 3,3V- en 5V-lijnen. Daarnaast gebruiken we een viertal regelbare Statron 3229 loads om de verschillende 12V-rails te belasten. Elke load kan ruim 400 watt belasting genereren, zodat het geen probleem is om voedingen tot 1600 watt te testen. We testen alle voedingen met belastingen in stappen van 100 watt tot aan de maximaal opgegeven belasting. Hierbij trekken we in alle gevallen gezamenlijk circa 50 watt uit de 3,3V- en 5V-lijnen, de rest van de belasting komt voor rekening van de 12V-rails.

De reden voor deze verdeling is dat er binnen moderne PC's vrijwel geen componenten zijn die een noemenswaardige belasting voor de 3,3V en 5V-lijnen genereren. Bij alle instellingen testen we of de voeding stabiel het vermogen kan blijven leveren en meten we met een Fluke-multimeter direct de exacte voltages op de verschillende lijnen. Volgens de ATX-specificatie mogen deze maximaal 5% afwijken van de standaardwaardes. Met een extreem nauwkeurige Zes Zimmer LMG95 meten we bij alle instellingen het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Daarmee berekenen we uiteindelijk de efficiëntiewaardes.

Door de voedingen aan te sluiten op een volledig passief gekoeld midrange systeem, kunnen we de geluidsproductie bij een beperkte load meten. Hiervoor gebruiken we een decibelmeter op 10 centimeter afstand.

Ripple

Recent hebben we de testmethode voor voedingen aangepast. We zijn nu ook in staat om de ripple van een voeding te meten. Ripple is in feite ruis ofwel onvolkomenheden in het elektronische signaal. Deze fluctuatie is aanwezig doordat de gelijkrichter binnen de voeding niet een 100% zuiver signaal kan afleveren. De kwaliteit van deze gelijkrichter heeft veel invloed op de hoeveelheid ripple op de verschillende rails. Dit signaal varieert dan ook (lichtjes) in voltage. Je kunt dit ook goed zien in het screenshot hieronder. Ripple wordt gemeten in millivolt, van top naar top. Ofwel, we meten van de onderste piek tot de bovenste piek. Bijbehorende grafiek laat dat duidelijker zien. De waardes staan in de testresultaten met de eenheid mVtt genoteerd. De laatste twee letters van de afkorting staan voor 'top naar top'.

Ripple kan om meerdere redenen nadelig zijn. Allereerst kan het zo zijn dat ripple te horen is op audioapparatuur. Dat is natuurlijk zeer ongewenst, want niets is zo vervelend als een hoogfrequente toon op de achtergrond. Een andere belangrijke reden is het feit dat een te hoge ripple instabiliteit kan veroorzaken, die weer de geïnstalleerde hardware kan beschadigen. Ripple verkort namelijk de levensduur van condensatoren. Deze filteren onvolkomenheden uit gelijkspanning; wanneer condensatoren deze functie niet meer kunnen vervullen, kan dat funest zijn voor de overige componenten.

Ripple-grenzen

Wat is nu een te hoge ripple-waarde? De ATX-specificatie schrijft voor dat de ripple op de +3,3V- en +5V-lijn maximaal 50 mVtt mag bedragen. Voor de 12V-lijnen is dit 120 mVtt. Voor alles geldt, dat dit ongeacht de belasting is. Oftewel, ook een voeding van 1500 W die volledig belast wordt, moet aan deze eisen voldoen. In de praktijk lukt dat het gros van de voedingen ook. Dat wil echter nog niet zeggen dat het dus, wat ripple betreft, goede voedingen zijn. Het liefst zien we dat een voeding op de 12V-rails de helft of minder van de maximaal toelaatbare ripple produceert. In de praktijk houden we de grens van wat nog acceptabel is op 50 tot 55 mVtt.

Gelukkig zijn er genoeg voedingen die dit halen; er zijn ook modellen die zelfs ruimschoots onder de 30 mVtt blijven. Bij deze test zien we vrij consistent dat de ripple flink oploopt naarmate de belasting toeneemt. Overklokkers doen er goed aan hiermee rekening te houden. Hogere belastingen zorgen ervoor dat de verschillende filters (condensatoren) om ripple tegen te gaan veel meer ripple moeten verwerken. Door geregeld voor langere tijd dicht tegen het maximum van de voeding aan te zitten, verkort je eenvoudigweg de levensduur van de condensator. Deze moet immers harder werken om de ripple te filteren. Hierdoor worden ze ook fors warmer.

De verschillen tussen de geteste voedingen zijn vrij groot. Zo hebben enkele modellen al een ripple-waarde bij 200 W belasting die twee keer zo hoog is als de ripple van een andere voeding bij een belasting van 400 W. De hoogst gemeten ripple in deze test is 84,4 mVtt bij een belasting van 400W. Om je een vollediger beeld te geven hebben we de afgelopen tijd een flink aantal eerder geteste voedingen nu ook op ripple getest.


Een voorbeeld van ripple, weergegeven door een oscilloscoop.

Be Quiet

Van Be Quiet ontvingen we twee modellen, de Pure Power L7 430W en Straight Power E8 400W. Beide modellen zijn geheel zwart zoals we van Be Quiet gewend zijn. De Straight Power is een midrange model met de moderne fangrille die we ook bij de high-end voedingen van dit merk zien. Deze 400W-voeding is voorzien van vier molex-aansluitingen en twee floppyconnectoren. We tellen vier SATA-kabels, een aantal dat we vaker terug zullen zien bij de andere voedingen. Voor videokaarten met een 8-pins PEG-connector komt de enkele 6/8-pinskabel goed van pas. Ook moederborden met een 8-pinsaansluiting kun je gebruiken.

Dat geldt niet voor de Pure Power L7 430W, deze mist de 8-pins CPU-kabel en heeft slechts drie directe SATA-aansluitingen. De voeding is ook minder efficiënt, gemiddeld meten we 83,7%. De Straight Power 400W daarentegen komt tot een ruime 88%. De Straight Power heeft echter weer hogere ripple-waardes dan de Pure Power, terwijl deze laatste met een gemiddelde prijs van 55 euro net iets goedkoper is dan de gemiddeld 62 euro kostende Straight Power. Toch heeft die laatste onze voorkeur, dankzij het hogere rendement en de stillere werking.

Be quiet! Pure Power L7 430W
Be Quiet Pure Power L7 430W

Be quiet! Straight Power E8 400W
Be Quiet Straight Power E8 400W

Chieftec

Chieftec stuurde eveneens twee voedingen, de A85 450W en de Nitro 450W. Laatstgenoemde testten we eerder al in de 500W-uitvoering. We verwachten dan ook vergelijkbare resultaten. De A85 is een eenvoudig uitziende voeding, net als overigens de Nitro. Beide zijn grotendeels lichtgrijs en ogen als OEM-voedingen. De A85 is voorzien van drie molex- en vier SATA-aansluitingen. Een 6-pins PEG- en 4-pins CPU-kabel maken het geheel compleet. Exact dezelfde aansluitingen vinden we bij de Nitro 450W, zij het dat deze wel over een 8-pins CPU-kabel beschikt. Het maximale rendement van de Nitro 450W ligt bij een belasting van 200 W, waar we 85% meten. De gemiddelde efficiëntie ligt een fractie lager: 84,5%. Een prima score voor een voeding met een 80 Plus Bronze certificaat. De Chieftec A85 scoort lager met een gemiddeld rendement van 81,7%. De maximum ripple-waarde van beide modellen ligt op 400 W erg dicht bij elkaar; geen van de gemeten waardes is verontrustend hoog. De Chieftec A85 is opvallend stil met 30,3 dB(A), terwijl de Nitro iets meer dan 37 dB(A) produceert. De Nitro is dan ook flink duurder met een gemiddelde prijs van 70 euro. De A85 kost een stuk minder, 45 euro gemiddeld. Gezien de prestaties is dat best een scherpe prijs.

Chieftec A85 450W
Chieftec A85

Chieftec Nitro Series 450W
Chieftec Nitro Series 450W

Cooler Master

We testten al eerder het 750W model uit de GX-serie, dit keer bespreken we de 450W-uitvoering, die luistert naar de naam GX450. Deze op de sticker na geheel zwarte voeding van Cooler Master moet een gunstige prijs/prestatieverhouding bieden. De specificaties zijn desalniettemin prima in orde. Zo zijn er drie molex-aansluitingen beschikbaar en kan je in totaal vijf SATA-apparaten direct aansluiten. Datzelfde geldt voor een videokaart met een 6-pins PEG-connector. Een 8-pins CPU-connector is eveneens aanwezig. Kijken we naar het rendement, dan meten we bij een belasting van 300 W de hoogste efficiëntie, 84,51% om precies te zijn. Het gemiddelde rendement ligt daar vlakbij, namelijk 84,15%. De gemeten ripple-waardes liggen een stuk hoger dan wat we bij de tot dusver besproken modellen zien. Sterker nog, de ripple op 300 W bedraagt 56,6 mVtt en is daarmee de op één na hoogste; ook op 400 W is deze vrij hoog. Wel is de voeding met een geluidsproductie van 35,8 dB(A) redelijk stil. De gemiddelde prijs van 56 euro is niet bijzonder laag, waardoor de prijs/prestatieverhouding wat tegenvalt.

Cooler Master GX Series 450W
Cooler Master GX450

Cougar

Cougar is nog een wat minder bekend merk, dat eerder in een test vertegenwoordigd was met de GX 600W, een 80 Plus Gold voeding. Dit kleinere broertje, de A450, is daarentegen een 80 Plus Bronze-model. Dit model ziet er, net als vrijwel alle voedingen in deze test, vrij eenvoudig uit. Geheel zwart met enkel een oranjekleurige sticker op de zijkant. Aardig om te zien is het op de fan geplaatste Cougar-logo. De A450 is voorzien van een fikse hoeveelheid aansluitingen. Driemaal molex, maar ook zesmaal SATA. Bovendien kun je meerdere videokaarten aansluiten: er is een 6-pins PEG-, maar ook 6/8-pins PEG-kabel aanwezig. Ten slotte is er een 8-pins CPU-kabel te vinden. Opvallend is de wat extreme lengte van de SATA- en molex-kabels, respectievelijk 100 en 115 centimeter. Eigenlijk is dit alles wat te veel van het goede voor een 450W-voeding, maar liever te veel dan te weinig aansluitmogelijkheden.

De testresultaten zijn eveneens in orde. De gemiddelde efficiëntie ligt iets boven de 84%, vergelijkbaar met wat veel andere voedingen in deze test behalen. De gemeten ripple-waardes zijn helaas weer wat hoger, maar komen nog niet in het risicogebied. Een voordeel van deze voeding is de zeer geruisloze werking, we meten op 10 cm afstand 30 dB(A). De uitrusting en prestaties hebben hun effect op de prijs: deze Cougar behoort met een gemiddelde prijs van 70 euro tot de duurdere modellen uit dit testveld.

Cougar A450/R 450W
Cougar A450 R 450W

Enermax

Van Enermax ontvingen we twee recent geïntroduceerde voedingen, de ErPRO80+ 350W en Pro82+ II 385W. Het merk meldt vol trots dat deze ruimschoots voldoen aan de nieuwste zogeheten "ERP lot 6 normen" van de EU. Deze norm schrijft voor dat een elektrisch apparaat, waaronder dus ook een computervoeding, in standby-mode niet meer dan 1W mag verbruiken. Vanaf 2013 mag dit zelfs niet meer dan 0,5 W zijn. Enermax geeft aan dat het die grens van 0,5W nu al haalt. Uit onze testgegevens blijkt dat de voedingen daar inderdaad gemakkelijk aan voldoen, in standby verbruiken ze 0,2W. Wanneer de voeding uit is, is er feitelijk zelfs geheel geen stroomverbruik. Wat betreft aansluitingen zijn beide modellen vrijwel identiek. Zo tellen we vier molex- en vier SATA-kabels; het 385W-exemplaar heeft één extra SATA-aansluitingen. Verder hebben beide één 6/8-pins PEG aansluiting. De ErPRO80+ 350W is 80 Plus gecertificeerd, het gemiddelde rendement komt dan ook net onder de 82% uit. De Pro82+ II 385W scoort iets hoger en komt uit op gemiddeld 83,7%. De ripple-waardes zijn voor beide modellen vrijwel gelijk, maximaal 33 mVtt. Beide modellen zijn bovendien fluisterstil, maar je betaalt er wel voor. Het 350W-model gaat voor gemiddeld 60 euro over de toonbank, terwijl de 385W-voeding je zo'n 75 euro zal kosten. Voor dit bedrag zijn er goede voedingen te koop die een hogere belasting aankunnen. Overigens geeft Enermax wel drie jaar garantie, veel merken houden het bij minder.

Enermax ErPRO80+ 350W
Enermax ErPRO80+ 350W

Enermax Pro82+ II 385W
Enermax Pro82+ II 385W

Fractal Design

Producten van Fractal Design hebben veelal een opvallende kleurstelling, wit met zwart. Zo ook de voedingen: de buitenkant is geheel zwart, terwijl de fan witgekleurd is. Mocht je al een behuizing van dit merk hebben, dan sluit deze Tesla 450W daar goed bij aan. Dit model is ruim voorzien van aansluitingen, voor maar liefst vijf molex- en zes SATA-apparaten. Bovendien is er ook een 6/8-pins PEG-kabel aanwezig, evenals een 8-pins CPU-aansluiting. De Tesla 450W is 80 Plus Bronze gecertificeerd en we zien dan ook een keurig rendement, net onder de 85%. Wil je deze voeding zo efficiënt mogelijk laten werken, dan kun je het best om en nabij de 300 W aan belasting genereren. Naarmate we de belasting opvoeren, neemt de ripple zichtbaar toe. We eindigen op 400 W net boven de 40 mVtt. De Fractal Design Tesla 450W is opvallend stil, slechts 30,5 dB(A). Het verbruik in standby is met 1,4 W wel relatief hoog. Op dit moment is de Tesla 450W niet goed verkrijgbaar, maar bij importeur Space Promotion kun je hem, ook als eindgebruiker, aanschaffen voor ongeveer 65 euro. Een stevige prijs, maar gezien de prestaties en de geluidsproductie te rechtvaardigen.

Fractal Design Tesla 450W
Fractal Design Tesla 450W

Gigabyte

De nieuwe voedingenserie van Gigabyte draagt de naam GreenMax. Eerder ontvingen we al een 650W-exemplaar, voor deze test vroegen we een model aan met een lager wattage. Ook deze voeding is geheel zwart. Dit model beschikt over vier molex- en vijf SATA-aansluitingen. Er zijn twee 6/8-pins PEG kabels aanwezig.

Bekijken we de testresultaten, dan zien we duidelijk dat het een 80 Plus Bronze-exemplaar betreft. Ook de efficiëntiewaardes komen inmiddels bekend voor, rond de 84 - 85% rendement behaalt ook deze voeding. Heel anders zijn de ripple metingen, die erg hoog zijn. Alleen al op 200 W is dit ruim 46 mVtt. De piek ligt zelfs op 78,2 mVtt en is bijna het hoogste uit deze test bij een belasting van 400 W. Een ander nadeel is de flinke geluidsproductie van 43,1 dB(A). Dat is hoorbaar als de kast niet al te ver van je af staat. De gemiddelde prijs, ten slotte, is 67 euro, wat niet goedkoop is. We zijn dan ook niet al te enthousiast over deze voeding.

Gigabyte GreenMax 450W
Gigabyte GreenMax 450W

König

Het merk König heeft een groot assortiment aan randapparatuur, maar levert ook voedingen. We ontvingen twee geheel zwarte exemplaren, een 350W- en 450W-model. De beschikbare aansluitingen komen grotendeels overeen. Dat wil zeggen dat ze drie molex- en vier SATA-apparaten van stroom kunnen voorzien. Het 350W model heeft één 6/8-pins PEG-kabel, waar de grotere broer er twee van heeft. Een 8-pins CPU-kabel is bij beide aanwezig. Geen van de twee is 80 Plus gecertificeerd, wat geen hoge verwachtingen over het rendement schept. De resultaten spreken boekdelen: de CMP-PSUP350RW scoort gemiddeld 72,4% en het 450W model 74%. Dit zijn bedroevend lage scores: alle andere voedingen behalen toch minimaal een rendement van 80%. Bovendien verbruiken beide voedingen in standby-modus nog altijd liefst 3 W, verreweg het meest uit dit testveld. Blijven de ripple-waardes bij het 350W-exemplaar nog redelijk op niveau, bij het 450W-model is dat zeker niet zo. Bij de maximale belasting meten we maar liefst 84,4 mVtt. Nu hoeft dat allerminst een direct probleem te zijn, maar op de lange termijn is dit niet gezond. Het 450W-model is wel behoorlijk stil. Het 350W-model is met 38 dB(A) beduidend luidruchtiger. Deze kost gemiddeld 42 euro gemiddeld. Het 450W-exemplaar is voor tien euro meer een betere keuze. Geen van beide modellen is echter een aanrader, gezien het zeer slechte rendement.

König CMP-PSUP350RW
König CMP-PSUP350RW

König CMP-PSUP450RW
König CMP-PSUP450RW

Nexus

Nexus stuurde haar Value 430W voeding in. De verpakking is gemaakt van gerecycled karton en relatief eenvoudig vormgegeven. Vermoedelijk om de kosten wat te drukken, maar ook om een 'groen' karakter aan de voeding mee te geven. De voeding zelf is lichtgrijs van kleur. In totaal zijn er zes molex- en vier SATA-kabels aanwezig. Ook is er een losse 6-pins en een 6/8-pins PEG-connector aanwezig. Voor de meeste videokaarten voldoende dus. Het rendement van de voeding ligt keurig op het niveau van een 80 Plus Bronze gecertificeerd exemplaar, oftewel tussen de 84 en 86%. Gemiddeld komen we uit op een efficiëntie van net geen 85%. Een pluspunt zijn de zeer lage ripple-waardes, consequent de laagste van het gehele testveld. De maximum ripple bedraagt slechts 10,2 mVtt en dat bij een belasting van 400W. Ook het geluidsniveau is erg laag. Met 30,5 dB(A) moet je moeite doen om de voeding te kunnen horen. Een prima keuze voor een HTPC bijvoorbeeld. Gemiddeld kost deze Nexus Value 430W 60 euro, een prima bedrag gezien de geboden combinatie van stille werking, Bronze-certificaat, lage ripple-waardes en relatief veel vermogen.

Nexus Value 430W
Nexus Value 430W

Seasonic

Een flinke inzending van Seasonic ditmaal, in totaal drie voedingen. Van groot naar klein: de S12II-330 330W en 430W en de X-400. Deze laatste is veruit het opvallendste exemplaar. Allereerst is het een 80 Plus Gold-gecertificeerd model. Je mag dus efficiëntiewaardes van net geen 90% verwachten. Daarnaast is de voeding uitgevoerd zonder fan. Oftewel, de koeling geschiedt geheel passief en is dan ook volledig geruisloos. Een derde opvallende eigenschap is het feit dat de X-400 geheel modulair is. Een volledige review van deze bijzondere voeding is te lezen op WebID 465. Alle drie de voedingen zijn voorzien van een nette hoeveelheid aansluitingen; de S12II 330W en 430W hebben vier SATA-connectors, de X-400 heeft er vijf. Waar de X-400 voorzien is van één 6-pins PEG-kabel, hebben de S12II 330W en 430W daarnaast ook een 6/8-pins PEG-aansluiting. Nuttig om te weten is dat de S12II-330 geen 8-pins CPU-kabel heeft. Zoals we al verwacht hadden, scoort de X-400 erg sterk als het aankomt op efficiëntie, met een gemiddeld rendement van 90%. Daarnaast liggen de ripple-waardes erg laag. Ook de twee andere modellen zetten uitstekende scores neer, al liggen de efficiëntiewaardes van deze Bronze-gecertificeerde modellen uiteraard wat lager. De drie voedingen zijn alle uitzonderlijk stil. Voor de Seasonic X-400 betaal je evenwel behoorlijk wat, gemiddeld 135 euro. De S12II-330W is vriendelijker geprijsd met gemiddeld 53 euro. De grotere broer van 430 W kost gemiddeld 69 euro. Geen van drieën behoren ze tot de goedkoopste, maar je krijgt er wel voedingen van goede kwaliteit voor terug.

Seasonic S12II 430W
Seasonic S12II 430

Seasonic S12II 330W
Seasonic S12II-330 330W

Seasonic X-Series Fanless 400W
Seasonic X-400 Fanless 400W

SilverStone

De SilverStone 450W SFX Form Factor-voeding is een uniek exemplaar in deze test. Het is de enige voeding uit deze test die ook in niet-ATX behuizingen past. Mocht je een behuizing hebben of willen aanschaffen die gebruik van maakt van een SFX-voeding, dan kan dit een aantrekkelijke keuze zijn. De voeding is echter ook te gebruiken in ATX-behuizingen. Daar zorgt het meegeleverde bracket voor.

Het aantal meegeleverde aansluitingen is wat lager ten opzichte van het gros van de andere voedingen in de test. Deze voeding houdt het bij twee molex- en drie SATA-aansluitingen. Je kunt er daarentegen wel weer twee videokaarten op aansluiten, dankzij de twee 6-pins PEG-kabels. Bekijken we het rendement van de voeding, dan zien we geen rare uitkomsten. Conform de Bronze-certificering ligt het rendement rond de 85%. De efficiëntiepiek bevindt zich bij een belasting van 300 W. Gemiddeld genomen is het rendement 84,5%. De gemeten ripple is vrij hoog. Op 200 W is het al een ruime 46 mVtt. Het geluidsniveau is met 38,3 dB(A) ook niet laag te noemen. De gemiddelde prijs van 74 euro maakt het tevens een van de duurste modellen uit deze test.

SilverStone Strider SFX 450W
SilverStone SFX Form Factor 450W

Sweex

Ook Sweex biedt een aantal voedingen in het instapsegment. We testten een tweetal exemplaren, de PS022 350W en de PS145 450W. Eerstgenoemde is niet gecertificeerd, het rendement zal vermoedelijk dus niet overhouden. Het tweede exemplaar is een stuk interessanter. Niet alleen is het Bronze-gecertificeerd, maar belangrijker nog, het model wordt semi-passief gekoeld. De fan gaat draaien bij een zekere temperatuur en belasting. Wat betreft aansluitingen is dit model vrij compleet. Zo zijn er zes molex- en zes SATA-kabels voorhanden. Een 6/8-pins PEG ontbreekt evenmin.

Het 350W-model moet het daarentegen doen met vier molex- en slechts twee SATA-kabels. Voor videokaarten is er één 6-pinskabel beschikbaar. Een 8-pins CPU-kabel is helaas niet inbegrepen. Kijken we naar de testresultaten, dan is de ripple van het 350W model in orde, maar komen we uit op een erg slechte gemiddelde efficiëntie van 74%. De andere Sweex-voeding doet het met gemiddeld 83% een flink stuk beter. De gemeten ripple is daarentegen óók een stuk hoger: bij een belasting van 300 W bedraagt deze bijna 60 mVtt. Als de fan gaat draaien is deze 450 W voeding nog altijd vrij stil te noemen, 33,8 dB(A). Geïnteresseerden zullen gemiddeld 58 euro voor dit model moeten neerleggen, het 350W model is met gemiddeld 32 euro verreweg het goedkoopst van alle geteste voedingen, maar de prestaties zijn daar dan ook naar: weinig efficiënt én luidruchtig.

Sweex PS022 350W
Sweex PS022 350W

Sweex PS145 450W
Sweex PS145 450W

Thermaltake

De voeding die we van Thermaltake ontvingen, de TR2 450W, is gloednieuw en net als het merendeel van de testdeelnemers niet-modulair uitgevoerd. Er bestaat ook een modulaire variant, genaamd TR RX 450W. In totaal hangt een vijftal molex- en SATA-kabels aan de voeding, evenals een 6-pins PEG en een 6/8-pins PEG-kabel. Mocht je nog een floppystation gebruiken, dan is deze Thermaltake-voeding een optie, want de vereiste connector is aanwezig. De kabels zijn overigens ook voor grotere behuizingen lang genoeg.

De voeding maakt de 80 Plus Bronze-certificering waar, de gemiddelde efficiëntie bedraagt namelijk iets meer dan 85%. Thermaltake heeft de ripple goed in toom weten te houden, de hoogst gemeten waarde bedraagt namelijk slechts een ruime 35 mVtt. Het geluidsniveau van de voeding is met 36,8 dB(A) niet heel laag. In een dichte behuizing zal je er desalniettemin nauwelijks iets van horen. Al met al een goede voeding, waarvan de verkrijgbaarheid helaas nog niet optimaal is. Dat vertaalt zich ook in een relatief hoge gemiddelde prijs van 66 euro.

Thermaltake TR2 450W
Thermaltake TR2 450W

Zalman

Uiteraard kan Zalman niet ontbreken in een test als deze. De Zalman ZM360B-APS 360W voeding is voorzien van een viertal molex- en SATA-aansluitingen. Opmerkelijk genoeg zijn er maar liefst twee 6/8-pins kabels meegeleverd; dit is opmerkelijk omdat een CrossFire- of SLI-opstelling ons wat optimistisch lijkt voor een 360W-voeding. De ZM360B-APS is voorzien van een 80 Plus-certificering en dat zien we terug in de gemeten efficiëntie. Zo bedraagt de efficiëntiepiek net geen 83%, het gemiddelde ligt daar iets onder. Positief zijn we over de lage ripple, het maximum meten we bij een belasting van 300 W en is 13,8 mVtt. De geluidsproductie is met 31,6 dB(A) laag. De voeding is ook semi-passief, dus bij lage belasting produceert hij in het geheel geen geluid. De gemiddelde prijs bedraagt 51 euro. Dit is een bescheiden prijs die past bij het bescheiden vermogen. Voor wie 360 W voldoenden is, is dit een goede keuze.

Zalman ZM360B-APS 360W
Zalman ZM360B-APS 360W

Testresultaten: Efficiëntie

In onderstaande grafieken vind je de gemiddelde efficiëntie van de voedingen en de efficiëntie bij 200W, 300W en - indien mogelijk - 400W belasting. We zien flinke verschillen; de beste voeding - de Seasonic X-400 - is gemiddeld net geen 90% efficient, de slechtste, de König 350W, slechts 72,4%.

Testresultaten: Ripple

In onderstaande grafieken zie je de ripple bij 200 W, 300 W en 400 W. Ook hier grote verschillen. Zeker bij 400 W gaat een flink aantal voedingen voorbij de belangrijke grens van 50 mVtt.

De scores van de Nexus 430W zijn opvallend goed. We hebben deze voeding twee maal getest op verschillende tijdstippen, waarbij de metingen identiek waren.

Testresultaten: Stroomverbruik bij geen belasting

In onderstaande grafieken zie je het verbruik van de voedingen wanneer er geen belasting is. Zeker de König voedingen moeten zich op dit punt schamen: een lekvermogen van 3 W bij geen belasting betekent dat deze voedingen sowieso al € 6 per jaar kosten als je ze alleen nog maar in het stopcontact steekt! Ook de waardes van de Sweex PS145, Chieftec Nitro en Fractal Design Tesla zijn echt veel te hoog.

Testresultaten: Geluidsproductie

De geluidsproductie is gemeten op 10 centimeter afstand. Alles onder de 35 dB(A) kan worden opgevat als fluisterstil. Waardes boven de 40 dB(A) beginnen redelijk luidruchtig te zijn.

Conclusie

Hoewel de prestaties en specificaties van de testdeelnemers over het algemeen dicht bij elkaar liggen, zijn er duidelijke winnaars aan te wijzen. De verschillen in prijs zijn opvallend: het goedkoopste model kost gemiddeld 30 euro, het duurste liefst 135 euro. De beste in de test en ontvanger van de Hardware.Info Gold Award is de uitstekende, passief gekoelde Seasonic X-400. Met gemiddeld 135 euro is deze voeding waarschijnlijk voor slechts weinigen weggelegd. Nexus blijkt in staat een prima voeding af te leveren, die eigenlijk precies levert wat we wensen van een voeding in dit segment: voldoende vermogen, fluisterstille werking, lage ripple en een alleszins acceptabele gemiddelde prijs van 60 euro. Een Silver Award is de beloning. De Cooler Master GX450 krijgt een eervolle vermelding voor prima prestaties en een aantrekkelijke prijs van gemiddeld 52 euro, maar het prijsverschil is te laag voor een Bronze Award – de Nexus 430W is al snel de betere koop.


Seasonic X-400 400W


Nexus Value 430W


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Be quiet! Pure Power L7 430W

Be quiet! Pure Power L7 430W

 • 430 W
 • 81 %
 • 80 Plus
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Straight Power E8 400W

Be quiet! Straight Power E8 400W

 • 400 W
 • 89 %
 • 80 Plus Bronze
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec A85 450W

Chieftec A85 450W

 • 450 W
 • 85 %
 • 80 Plus
 • 29 A
Niet verkrijgbaar
Chieftec Nitro Series 450W

Chieftec Nitro Series 450W

 • 450 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • 33 A
Niet verkrijgbaar
Cooler Master GX Series 450W

Cooler Master GX Series 450W

 • 450 W
 • 85 %
 • 80 Plus
 • 35 A
Niet verkrijgbaar
Cougar A450/R 450W

Cougar A450/R 450W

 • 450 W
 • 89 %
 • 80 Plus Bronze
 • 35 A
Niet verkrijgbaar
Enermax ErPRO80+ 350W

Enermax ErPRO80+ 350W

 • 350 W
 • 86 %
 • 80 Plus
 • 27 A
Niet verkrijgbaar
Enermax Pro82+ II 385W

Enermax Pro82+ II 385W

 • 385 W
 • 88 %
 • 80 Plus Bronze
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Fractal Design Tesla 450W

Fractal Design Tesla 450W

 • 450 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 35 A
Niet verkrijgbaar
Gigabyte GreenMax 450W

Gigabyte GreenMax 450W

 • 450 W
 • 87 %
 • 80 Plus Bronze
 • 35 A
Niet verkrijgbaar
König CMP-PSUP350RW

König CMP-PSUP350RW

 • 350 W
 • 20 A
Niet verkrijgbaar
König CMP-PSUP450RW

König CMP-PSUP450RW

 • 450 W
 • 25 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award Nexus Value 430W

Nexus Value 430W

 • 430 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 33 A
Niet verkrijgbaar
Seasonic S12II 330W

Seasonic S12II 330W

 • 330 W
 • 87 %
 • 80 Plus Bronze
 • 24 A
Niet verkrijgbaar
Seasonic S12II 430W

Seasonic S12II 430W

 • 430 W
 • 81 %
 • 80 Plus Bronze
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Gold Award Seasonic X-Series Fanless 400W

Seasonic X-Series Fanless 400W

 • 400 W
 • 90 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 33 A
Niet verkrijgbaar
Silver Award SilverStone Strider SFX 450W

SilverStone Strider SFX 450W

 • 450 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • 36 A

73,01 €

1 winkel
Sweex PS022 350W

Sweex PS022 350W

 • 350 W
 • 19 A
Niet verkrijgbaar
Sweex PS145 450W

Sweex PS145 450W

 • 450 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 30 A
Niet verkrijgbaar
Thermaltake TR2 450W

Thermaltake TR2 450W

 • 450 W
 • 88 %
 • 80 Plus Bronze
 • 34 A
Niet verkrijgbaar
Zalman ZM360B-APS 360W

Zalman ZM360B-APS 360W

 • 360 W
 • 80 %
 • 80 Plus
 • 26 A
Niet verkrijgbaar
0
*