9 Monitor-tv's review

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Monitor-TV vs. kleine TV
 3. 3. Grote TV als monitor
 4. 4. ASUS 24T1E
 5. 5. LG
 6. 6. Philips 231T1SB
 7. 7. Samsung XL2270HD
 8. 8. Samsung SyncMaster B2430HD
 9. 9. Samsung FX2490HD
 10. 10. Testresultaten: Kleurtemperatuur
 11. 11. Testresultaten: Kleurechtheid
 12. 12. Testresultaten: Helderheid
 13. 13. Testresultaten: Contrast
 14. 14. Testresultaten: Kijkhoek
 15. 15. Testresultaten: Reactietijd
 16. 16. Conclusie
 17. 17. Besproken producten
 18. 18. Reacties

Inleiding

Monitoren zijn tegenwoordig relatief groot en hebben hetzelfde brede formaat als televisies. Ideaal dus om op de werk- of studeerkamer één apparaat te gebruiken als PC monitor én als televisie.

De monitor-TV ontleent zijn bestaansrecht aan het geringe verschil in afmetingen tussen een ‘grote’ 24 inch monitor en een ‘kleine’ 26 inch televisie. Het kan dus de moeite lonen om voor beide doelen één apparaat te gebruiken. Steeds vaker komen we dan ook monitor-TV’s tegen. Deze apparaten kunnen probleemloos op de PC aangesloten worden, maar beschikken daarnaast ook over een (digitale) tuner, luidsprekers en worden geleverd met een afstandsbediening.

Die extra functionaliteit maakt monitor-tv’s uiteraard wat duurder dan een normale monitor en dus rijst de vraag wellicht waarom je niet gewoon een goedkope TV kaart of stick in de PC zou gebruiken om TV te kijken. Uiteraard is dat een mogelijkheid en voordeel van die oplossing is bovendien dat je de PC ook kunt gebruiken als digitale videorecorder. Nadeel is echter dat de PC altijd moet aanstaan als je TV wilt kijken en dat je in de meeste gevallen externe luidsprekers nodig hebt. Dat laatste is waarschijnlijk niet zo’n probleem, maar een PC produceert altijd wat geluid en heeft bovendien tijd nodig op om te starten, niet ideaal als je even snel het nieuws wilt kijken. Bovendien verbruikt een complete PC een stuk meer stroom dan alleen een monitor-TV.

Wij testten negen monitor-TV’s van ASUS, LG, Samsung en Philips die daar in potentie geschikt voor zijn. Uiteraard hebben we alle apparaten ons normale testprogramma voor monitoren laten doorlopen, maar daarnaast hebben we ook de beeldkwaliteit van de tuners beoordeeld en bekeken hoe goed de beeldkwaliteit is bij de weergave van een Blu-ray testdisc. Hier vind je de tabel van de deelnemers.

Monitor-TV vs. kleine TV

Je zou nu kunnen denken dat een monitor-TV alleen maar een monitor is met wat extra aansluitingen, een ingebouwde tuner en luidsprekers: met andere woorden, een kleine TV. Dit is niet helemaal juist, want TV’s kleiner dan 32 inch hebben meestal een panel met een relatief lage resolutie van 1366x768, terwijl monitoren van 20 inch en groter eigenlijk standaard 1920x1080 beeldpunten hebben. Daar komt bij dat het vaak lastig is om kleine TV’s pixel-perfect aan te sturen vanuit een PC. Via de HDMI-ingang wordt het beeld vaak iets vergroot weergegeven, waarbij de randen van het beeld dus feitelijk buiten beeld vallen. Deze ‘overscan’ is een erfenis uit het verleden en wordt toegepast om te voorkomen dat vervormingen of zwarte randen aan de zijkant van het signaal zichtbaar zijn. Tegenwoordig is dat met digitale camera’s en digitaal transport eigenlijk niet meer nodig, maar toch wordt overscan nog altijd toegepast en is het op veel HD Ready televisies niet uit te schakelen. Dit is vervelend, want het betekent bijvoorbeeld dat de Windows-taakbalk buiten beeld zal vallen.

Er kleven meer nadelen aan het gebruik van een TV als monitor. Dit komt vooral omdat de engine, de elektronische aansturing van het scherm, bedoeld is om televisiebeelden helder, scherp en kleurrijk weer te geven, waarbij allerhande ‘optimalisaties’ op het beeld worden losgelaten. Vaak is het mogelijk om dit soort automatische aanpassingen als dynamisch contrast, kleurverbetering, ruisonderdrukking, randverscherping en frame-interpolatie uit te schakelen, maar niet in alle gevallen heb je hier als gebruiker de volledige controle over. Dat is voor PC-gebruik niet wenselijk, want het PC-signaal is al perfect en wordt alleen maar slechter van extra beeldbewerkingen door het scherm. Vooral randverscherping zorgt voor lelijke witte randen rond letters en ook contrast- en kleuroptimalisatie zorgen er alleen maar voor dat het beeld minder natuurgetrouw wordt.

Een kleine tv lijkt dan wel veel op een grote monitor, maar onder de motorkap zijn er toch behoorlijk wat verschillen

De vraag is dus hoe je er achter komt of je alle elektronische toeters en bellen van een TV kunt uitschakelen om het PC signaal ‘schoon’ weer te geven. Het antwoord is dat je dit eigenlijk niet weet voordat je met een TV aan de slag gaat en het uitprobeert. Onze ervaring leert dat vooral Samsung en LG de gebruiker in staat stellen om alle optimalisaties écht uit te schakelen, terwijl televisies van Philips altijd iets van verwerking op het beeld loslaten, ook wanneer je als gebruiker alles hebt uitgeschakeld. Een grote monitor en een kleine TV mogen uiterlijk vaak sterk op elkaar lijken, onder de kap zijn ze toch écht anders.

Panels

Bij apparaten die specifiek als monitor-TV worden verkocht weet je zeker dat ze, naast het weergeven van TV beelden, ook geschikt zijn om PC signalen onbewerkt en in hoge resolutie te tonen, net als elke andere PC monitor. In vrijwel alle gevallen zijn monitor-TV’s uitgerust met een TN-panel dat normaal alleen toegepast wordt in monitoren en een veel hogere resolutie heeft dan een televisie van vergelijkbaar formaat. Nadeel van het gebruik van TN-panelen is dat deze een (veel) slechtere kijkhoek hebben dan de IPS-schermen die meestal in televisies gebruikt worden. Voor monitorgebruik is dat normaal geen groot probleem, omdat je toch altijd vrij recht voor het scherm zit. Gebruik je een TN-scherm als televisie, dan loop je al snel tegen de beperkingen op. Bekijk je het scherm van boven, dan oogt het beeld erg flets, van onderen juist te donker en wanneer je van opzij naar het beeld kijkt, zijn kleurverandering en contrastvermindering vervelende bijverschijnselen. Zeker wanneer je met meerdere mensen TV kijkt, of sowieso niet recht voor de televisie zit, loop je met een TN-gebaseerde monitor-TV dus al snel tegen deze beperkingen aan.

Grote TV als monitor

Bij grote TV’s ligt dat anders. Ten eerste beschikken deze over een panel met 1920x1080 beeldpunten, ten tweede voldoen (vrijwel) alle Full HD televisies tegenwoordig aan de ‘HD Ready 1080p’ norm, die onder andere voorschrijft dat signalen zonder overscan weergegeven moeten kunnen worden. Stuur je via HDMI dus een 1920x1080 signaal vanuit de PC naar de TV, dan wordt dit ook pixel-perfect op het scherm weergegeven, zonder scaling door de TV zelf.

LG 42SL8000
Een grote TV kun je, in tegenstelling tot een kleine TV, wel als monitor gebruiken.

Wil je een TV als monitor gebruiken, dan moet je een Full HD scherm kiezen en het beeldformaat zo instellen dat het beeld onveranderd pixel-perfect wordt weergegeven. Daarnaast is het zaak om de PC op de HDMI-ingang aan te sluiten die geschikt is voor PC-signalen. Meestal wordt dit bij de betreffende aansluiting aangegeven met de aanduiding DVI. Deze speciale aansluiting is nodig, omdat het signaal iets anders wordt aangeleverd, ook al hebben zowel het Full HD videosignaal en het PC-signaal met 1920x1080 beeldpunten dezelfde resolutie. PC’s sturen namelijk een RGB signaal uit, waarbij de complete helderheidsrange van 0 tot 255 gebruikt wordt. Bij videosignalen wordt ofwel gebruik gemaakt van YUV-indeling, of van RGB met een bereik van 16 tot 235. Sluit je een PC aan op een HDMI ingang waar de TV geen PC signaal verwacht, dan klopt het contrast van het beeld niet en worden alle donkere tinten als zwart weergegeven en alle lichte tinten als volledig wit.

ASUS 24T1E

Het eerste apparaat in de test is afkomstig van ASUS. Hoewel we het merk natuurlijk vooral kennen van monitoren, videokaarten en de Eee PC’s, is ASUS de laatste tijd ook zeer verdienstelijk bezig met monitoren. De door ons geteste 24T1E is voorzien van een 24 inch TN-paneel met een resolutie van 1920x1080. De afgeronde hoeken geven het apparaat een speels uiterlijk, wat versterkt wordt door de speakergrille onder het scherm die voorzien is van een boombladmotief. Achter die grille gaan vier luidsprekertjes schuil, twee links en twee rechts. De voet is niet in hoogte verstelbaar, het scherm kan wel naar voren en naar achteren kantelen om de vertikale kijkhoek optimaal te krijgen. Draaien we de 24T1E om, dan vinden we aan de achterkant twee keer HDMI, één VGA, twee scart, een composiet, s-video en een componentvideo ingang terug. Verder is de TV uiteraard voorzien van een antenne-ingang en ontbreken ook een analoge en digitale audio-uitgang niet. Aan de bovenkant van het scherm vinden we knoppen terug om gemakkelijk te zappen, het volume aan te passen, een andere ingang te kiezen of om de beeldmodus aan te passen.

In ‘standaard’ modus laat de 24T1E het inkomende signaal met rust en wordt het weergegeven zoals het binnenkomt. Voor PC-gebruik is dit dus de aangewezen instelling. De theatermodus heeft het meest natuurlijke beeld bij televisiesignalen, terwijl de spelmodus donkere delen van het beeld lichter weergeeft, zodat je vijanden eerder zou moeten zien. De presets zijn deels aan te passen en onder andere de kleurtemperatuur en ruisonderdrukking kunnen handmatig ingesteld worden.

Als we de 24T1E onze monitortest laten doorlopen, zien we dat het scherm redelijk presteert. Het contrast is goed, maar het beeld is over het geheel genomen iets te donker en de kleurweergave is niet geweldig. De reactiesnelheid is daarentegen uitstekend: goed nieuws voor gamers.

Asus 24T1E

De 24T1E beschikt over ingebouwde tuners voor analoge televisie en DVB-T en ook aan een CI-slot is gedacht, zodat bij gebruik van een CAM-module met smartcard naar het complete aanbod van Digitenne gekeken kan worden. Het is jammer dat de antenne-ingang geen spanning kan leveren aan een actieve antenne, zodat een (grote) passieve antenne of een externe voedingsadapter voor een actieve antenne gebruikt moet worden. Deze beperking geldt overigens voor alle geteste modellen.

De beeldkwaliteit bij gebruik van de interne tuners is redelijk. Het Digitenne-beeld ziet er – voor zover dat bij Digitenne mogelijk is – scherp uit. Over de analoge tuner zijn we minder positief. Het beeld oogt hierbij erg soft en mist contrast, terwijl de kleurweergave juist sterk overdreven is. De standaard ingeschakelde ruisonderdrukking maakt het beeld erg vegerig. Schakelen we deze uit en verminderen we de kleurinstelling dan wordt het beeld duidelijk beter. Een pluspunt is dat de 24T1E een vrij goede horizontale kijkhoek heeft, zodat het beeld ook van opzij goed te bekijken is. Van boven en onder bezien neemt de kwaliteit echter snel af, dus is het zaak de monitor goed op de kijkpositie te richten. Qua geluid scoort de 24T1E redelijk. Stemgeluid klinkt prima, maar het tophoog is juist wat dof en ook qua bas hoeven we uiteraard geen wonderen te verwachten. Al met al is de 24T1 een redelijk allround apparaat. Als monitor vooral geschikt voor gamers vanwege de goede reactiesnelheid, als TV niet meer dan ‘redelijk’. De prijs is erg positief, want met net geen 230 euro is het de goedkoopste monitor-tv uit te test.

LG

LG stuurde ons vier modellen toe uit de M80D-serie, alle voorzien van LED backlight-verlichting. De vier monitoren zijn op dezelfde engine gebaseerd en kennen onderling slechts kleine verschillen, zodat we ze samen bespreken.

De M2280D (22 inch) en M2380D (23 inch) zijn op het beeldformaat na geheel identiek, wat ook geldt voor de M2280DF en M2380DF. Het verschil tussen de D en de DF modellen zit hem in de extra ‘subwoofer’ die bij de DF-modellen in de hals van de monitor is gemonteerd. Alle modellen beschikken over twee (stereo) luidsprekers, die geluid onderuit het scherm recht naar beneden afstralen; de DF modellen hebben in het midden dus een extra subwoofer om ook de lage tonen beter tot hun recht te laten komen. Dat lukt aardig, want bij directe vergelijking komt vooral het mid-laag en het spraakgebied beter uit de verf, maar voor een écht diepe bas hoef je ook bij de modellen met extra basluidspreker niet aan te kloppen.

Aan de achterzijde zijn alle modellen bedeeld met dezelfde aansluitingen. Deze bestaan uit twee HDMI-ingangen, één VGA, component, composiet en SCART-ingang en uiteraard een antenne aansluiting. Daarnaast bieden de schermen een optische SPDIF-uitgang en een USB-aansluiting om mediabestanden af te spelen. Een leuke extra functie, die het mogelijk maakt om direct vanaf een USB stick of harddisk foto’s, muziek en video’s af te spelen. De USB-aansluiting kan FAT- en NTFS-apparaten aansturen en speelt vrijwel alle populaire videobestanden af, ook MKV-films in 1080p!

LG M2380DF-PZLG M2380D-PZ
LG heeft de M80D-serie in twee uitvoeringen: DF met extra basluidspreker (boven) en D zonder (onder).

Een DVI-ingang ontbreekt dus in het rijtje aansluitingen, maar de twee HDMI-ingangen zijn beide geschikt voor DVI-signalen zodat het met een verloopplug of kabel mogelijk is elke videokaart digitaal aan te sluiten. De M80D serie maakt gebruik van een televisie engine en het menu heeft dezelfde look en feel als we van moderne LG-televisies gewend zijn.

Sluiten we de monitoren aan op een PC, dan zien we dat de televisie-engine geen nadelige invloed heeft gehad op PC-prestaties. Voor alle vier de modellen geldt dat het contrast goed is en de kleurweergave zelfs uitstekend! De reactiesnelheid van de gebruikte panels houdt echter niet over, zodat die-hard gamers beter naar een ander model op zoek kunnen.

De M80D-modellen zijn voorzien van een analoge en een DVB-T tuner met een CI-slot. Ook voor deze televisies geldt dat 5 volt voedingsspanning voor een actieve antenne niet beschikbaar is. De beeldkwaliteit bij gebruik van de analoge tuner is vrij goed. LG’s engine weet het analoge signaal aardig op te poetsen en ruis te verwijderen, zonder dat dit tot een stroperig en wazig beeld leidt. Ook de kleurweergave is prima, mits de schermen recht van voren bekeken worden. Dat laatste is wel een vereiste, want behalve de verticale, houdt ook de horizontale kijkhoek niet over. Dat maakt de schermen minder geschikt om met een groep mensen te bekijken.

Philips 231T1SB

Van Philips bekijken we de 23 inch grote 231T1SB, een strak vormgegeven monitor-TV met een glanzend zwarte rand rond het scherm, waarin aan de onderzijde een speakerbar is ondergebracht. Wanneer we de monitor omdraaien zijn we wat teleurgesteld over het aantal aansluitingen. Er is slechts één HDMI-ingang beschikbaar, terwijl DVI ontbreekt. Twee digitale apparaten aansluiten is dus niet mogelijk. Uiteraard is er wel voorzien in een VGA-ingang en ook een SCART-aansluiting, componentvideo en composiet ontbreken niet. De monitor maakt gebruik van een menu dat uiterlijk lijkt op dat van moderne Philips-televisies, maar toch wordt er duidelijk gebruikgemaakt van een andere engine, met minder toeters en bellen. Wel biedt de 231T1SB veel mogelijkheden om het beeld, waarvoor een aantal standaard voorkeursinstellingen beschikbaar zijn, naar eigen smaak bij te regelen.

Philips 231T1SB

Als PC-monitor weet de 231T1SB zijn kop niet boven het maaiveld uit te steken. Helderheid, contrast, kleurweergave en reactiesnelheid zijn alle in orde, maar niet geweldig. Prima voor allround gebruik, maar zowel voor kleur-kritisch gebruik als voor die-hard gaming zijn er betere schermen te vinden. Als televisie worden we echter wél vrolijk van de 231T1SB. Zowel via de ingebouwde DVB-T-tuner als de analoge tuner laat het scherm prima beeld zien. De kleurweergave is mooi natuurlijk en ook het contrast is niet te dik aangezet. De kijkhoek van het scherm is horizontaal prima, zodat ook met meerdere mensen goed naar het beeld te kijken is zonder rare kleurveranderingen .

Samsung XL2270HD

Van Samsung ontvingen we drie monitor-TV’s uit verschillende series. Uit de XL-serie ontvingen wij de 22 inch grote XL2270HD, een scherm dat op het eerste gezicht gewoon op een doodnormale monitor lijkt. Ondanks de toepassing van LED-backlights is het scherm niet extreem dun en aan de voorzijde zijn geen luidsprekers zichtbaar. Ook de voet met doorzichtige hals verraadt niet dat we met iets bijzonders te maken hebben. Draaien we het scherm om, dan vinden we aan de achterzijde naast een VGA- en een DVI-ingang ook een HDMI-aansluiting, een componentvideo, een SCART- en een antenne-ingang. De monitor beschikt over een analoge tuner, een DVB-T tuner en een DVB-C tuner. Digitaal geluid van deze tuners kan eventueel via SPDIF digitaal uitgevoerd worden. De monitor beschikt over twee luidsprekers, die hun geluid naar onderen afstralen.

Na aansluiten van deze monitor blijkt dat deze over een menu beschikt, dat precies lijkt op dat van Samsung televisies. Toch biedt de monitor de mogelijkheid om alle beeldverwerking uit te schakelen en signalen ‘puur’ door te geven in PC modus. Het is een beetje omslachtig, maar wanneer een PC via HDMI wordt aangesloten dien je de naam van de PC ingang te veranderen naar ‘DVI’, voordat de monitor in PC modus werkt. De DVI-ingang zelf werkt wél altijd meteen in monitor-modus.

Samsung SyncMaster XL2270HD

Als monitor werkt de XL2270HD niet meer dan redelijk. Het apparaat is voorzien van een TN-paneel, wat betekent dat de kijkhoek niet geweldig is en zeker van onderen bekeken blijkt deze zelfs vrij dramatisch. De kleurweergave is redelijk, wat ook gezegd kan worden voor helderheid en contrast. Wat reactiesnelheid betreft is het scherm geen hoogvlieger. Vreemd is de hoge gammawaarde van 3.15, wat betekent dat het beeld over het geheel genomen vrij donker is.

Ook als televisie kent het scherm helaas beperkingen. De ingebouwde DVB-C- en DVB-T tuners werken feilloos en via DVB-C worden ook HD-zenders probleemloos getoond, maar helaas is het CAM-slot in de televisie niet CI+ compatible. Digitenne kijken is hierdoor wél mogelijk, maar digitale kabel niet. Ook met een Alphacrypt CAM module weigerde het apparaat beeld te geven op het netwerk van Ziggo.

Samsung SyncMaster B2430HD

De tweede monitor-TV van Samsung die wij bekeken is de nieuwere B2430HD. In tegenstelling tot de XL2270HD is dit scherm niet voorzien van LED-backlights, maar van ‘normale’ CCFL lampen. Dat is geen nadeel, want onze tests hebben in het verleden meermaals aangetoond dat LED niet per definitie zorgt voor hogere beeldkwaliteit. Qua aansluitingen valt op dat de B2430HD voorzien is van twee HDMI-ingangen, terwijl DVI ontbreekt. Uiteraard kunnen de HDMI-ingangen in DVI-modus gebruikt worden, zodat computerbeeld onbewerkt op het scherm wordt getoond.

Ook deze monitor-TV maakt gebruik van een moderne engine die we kennen uit Samsung TV’s, met alle voordelen en instelmogelijkheden van dien. Eén van die voordelen is dat de TV via USB ook foto-, video- en muziekbestanden kan afspelen, zowel van FAT als NTFS geformatteerde sticks en harddisks. De belangrijkste bestandsformaten en containers zoals DivX, Xvid, mp4 en WMV worden afgespeeld, evenals mpeg4 avc-bestanden in een MKV-container. Wel blijkt dat de tv kieskeurig is met audiocodecs, zodat niet in alle gevallen geluid te horen is. Een volwaardige vervanging voor een losse mediaspeler is het hierdoor niet, maar je komt een heel eind.

Samsung SyncMaster B2430HD

Wat geluidskwaliteit betreft scoort de B2430HD overigens geen hoge ogen. Nu moet je uiteraard van geen van de geteste modellen moet je hifi-kwaliteit verwachten, maar voor de B2430HD geldt dat het mid-laag en laag echt compleet afwezig is. Spraak wordt duidelijk en helder ten gehore gebracht, maar muziek luisteren via de ingebouwde luidsprekers is geen feest.

De prestaties van het apparaat als monitor zijn gelukkig prima. Helderheid, contrast en kleurweergave zijn ronduit goed, de reactiesnelheid is bovendien ook prima. Ook als televisie scoort het apparaat hoge ogen. Naast analoge en DVB-T tuners is ook bij dit scherm voorzien in een DVB-C tuner en bovendien is de B2430HD CI+ gecertificeerd zodat het apparaat probleemloos werkt op het netwerk van Ziggo. Naast alle digitale SD-kanalen worden ook de HD-zenders probleemloos en haarscherp weergegeven. Het is wel aan te raden het beeld in bioscoopmodus te zetten, bij de dynamische en ‘standaard’ instellingen zijn contrast, kleurweergave en beeldverscherping alle erg overdreven.

Samsung FX2490HD

De FX2490HD is qua uiterlijk het meest opvallende apparaat uit de test, wat vooral te danken is aan de bijzondere voet. Deze chroomkleure ‘vierpoot’ kennen we ook van Samsung’s LED televisies. De FX2490HD schurkt dus overduidelijk tegen de TV-lijn aan. Samsung heeft de FX2490HD voorzien van LED-verlichting en het scherm erg dun uitgevoerd. Qua uiterlijk is de FX2490HD hierdoor wat ons betreft de opvallendste en fraaiste monitor-TV uit de test. De keerzijde is de prijs, want met gemiddeld zo'n 350 euro is het ook de duurste monitor-TV uit de test. De gebruikte engine lijkt identiek aan die van de B2430HD, wat dus betekent dat ook deze televisie veel instelmogelijkheden kent en beschikt over dezelfde mogelijkheden om mediabestanden af te spelen via USB.

Wat aansluitingen betreft is de FX2490HD goed bedeeld. Omdat het scherm erg plat is, is de voedingsadapter extern uitgevoerd en moeten voor de SCART, component en composit video-ingangen verloopkabeltjes gebruikt worden; ruimte om deze volwaardig uit te voeren was er kennelijk niet. De twee HDMI-aansluitingen en de VGA-ingang zijn wél direct toegankelijk. Omdat alle kabels naar de zijkant ingestoken worden, is het mogelijk om de monitor-TV écht plat tegen de muur te hangen.

Samsung SyncMaster FX2490HD

Niet alleen qua engine, maar ook qua prestaties lijkt de FX2490HD sterk op de B2430HD. Dat betekent dus dat helderheid, contrast en ook kleurweergave dik in orde zijn. Ook de reactiesnelheid is bij de FX2490HD gewoon prima, wat mooi meegenomen is voor gamers. De functionaliteit en beeldkwaliteit bij gebruik als televisie zijn ook uitstekend. Ook dit scherm is CI+ gecertificeerd en werkt prima op het netwerk van Ziggo.

Testresultaten: Kleurtemperatuur

We meten bij alle monitoren de kleurtemperatuur zoals die bij fabrieksinstellingen wordt weergegeven. Uiteraard kan je de schermen kalibreren of in ieder geval de kleurtemperatuur aanpassen; de mogelijkheden hiervoor verschillen echter van model tot model. Bovendien vereist dit een meer dan gemiddelde hoeveelheid kennis en idealiter een colorimeter, zaken waar de doorsnee koper niet over beschikt of zich niet mee bezig wil houden. Om die reden beoordelen we een kleurtemperatuur die de 6500K (vergelijkbaar met de temperatuur van zonnig daglicht) dichter benaderd beter, dan een die er ver vanaf ligt. Wellicht ten overvloede: een hoger getal betekent een koeler, blauwer beeld, terwijl een lager getal inhoudt dat het beeld relatief warm en geel is.

Testresultaten: Kleurechtheid

De kleurechtheid meten we op meerdere manieren, zowel voor rood, groen en blauw afzonderlijk als de zogenaamde greyscale tracking, waarbij we kijken in welke mate een grijswaardenverloop zoals weergegeven door de monitor afwijkt van het ideaal. De greyscale tracking geeft de gemiddelde afwijking die alle grijswaardes hebben ten opzichte van puur grijs. Een theoretische score van 0 betekent dat geen van de drie primaire kleuren (rood, groen, blauw) is oververtegenwoordigd. Hoe lager de score, hoe beter. Een score lager dan 4 houdt een afwijking in die nauwelijks door het menselijk oog waarneembaar is.

Testresultaten: Helderheid

De maximale helderheid van een scherm vertelt iets over de lichtomstandigheden waarin het gebruikt kan worden. De testresultaten zijn weergegeven in candela per vierkante meter. Een score boven de 200 cd/m2 is prima, boven de 250 cd/m2 is goed - boven de 300 cd/m2 is opvallend, zeker bij gebruik van LED-achtergrondverlichting.

De gelijkmatigheid van de achtergrondverlichting is van belang voor een uniforme helderheid - te grote variaties hierin zorgen voor kleurafwijkingen en verlies van detail in de donkerder delen. Een score boven de 75% is acceptabel, boven de 80% is goed, boven de 85% is exceptioneel.

Testresultaten: Contrast

Er zijn heel wat manieren om het contrast te meten en daar maken fabrikanten handig gebruik van. Om die reden meten we het contrast op liefst drie verschillende manieren, waarbij de checkerboard test het maximale vergt van de beeldschermen - en de scores een stuk lager liggen dan bij de test die het maximale verschil meet tussen weergegeven zwart en wit.

Testresultaten: Kijkhoek

TN-panelen staan erom bekend dat ze, bekeken onder een hoek, snel aan helderheid verliezen. Bovendien treedt vaak verkleuring op, vooral wanneer het paneel van onderen of van boven wordt bekeken. Toch zijn er forse verschillen tussen modellen.

We meten hoeveel helderheid van de maximaal gemeten helderheid overblijft, wanneer we de schermen bekijken onder een hoek van 45 graden. Horizontaal geldt dat een resultaat boven de 45 procent acceptabel is, boven de 50 procent is goed, boven de 60 procent is uitzonderlijk. Verticaal liggen die waardes anders: boven de 15 procent is acceptabel, boven de 20 procent is goed, boven de 25 procent is uitzonderlijk.

Testresultaten: Reactietijd

Overgangen van 0% naar 100% helderheid naar 0% zijn relatief eenvoudig, zeker bij gebruik van overdrive-achtige technieken. Van 20% naar 80% en weer terug is lastiger.

Conclusie

Monitor-TV’s kunnen een goed alternatief zijn voor een normale monitor en een kleine televisie. Alle geteste schermen geven PC-beelden zonder vervorming of hinderlijke beeldbewerkingen weer en ook in alle gevallen werken de analoge en DVB-T tuners naar behoren. Een andere overeenkomst tussen de geteste modellen is de beperkte vertikale – en in mindere mate – horizontale kijkhoek van de gebruikte TN-panelen. Recht voor het scherm zitten is dus belangrijk, iets waar ‘echte’ TV’s met IPS-panelen minder gevoelig voor zijn. Wil je een voordelige monitor-TV, dan is de 24 inch grote 24T1E van ASUS een goede keuze. Dit apparaat combineert een ‘snelle’ monitor met redelijke beeldkwaliteit bij gebruik van de interne analoge tuner en een prima horizontale kijkhoek. De testwinnaars komen echter bij Samsung vandaan. De B2430HD en FX2490HD verschillen qua design en daardoor ook in prijs, maar presteren beide uitstekend als monitor én als televisie. Vooral wie graag digitale kabeltelevisie wil kijken kan niet om deze twee schermen heen, omdat deze als enige in de test CI+ ondersteunen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus 24T1E

Asus 24T1E

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG M2280D-PZ

LG M2280D-PZ

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 500 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG M2280DF-PZ

LG M2280DF-PZ

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 500 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG M2380D-PZ

LG M2380D-PZ

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 500 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG M2380DF-PZ

LG M2380DF-PZ

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 500 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 231T1SB

Philips 231T1SB

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster B2430HD

Samsung SyncMaster B2430HD

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 70000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster FX2490HD

Samsung SyncMaster FX2490HD

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster XL2270HD

Samsung SyncMaster XL2270HD

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*