30 powerline adapters vergelijkingstest

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Homeplug AV-standaard
 3. 3. 200 Mbit/s
 4. 4. Klein formaat
 5. 5. 500 Mbit/s
 6. 6. 1000 Mbit/s
 7. 7. Testresultaten: 2 datastromen 25 meter
 8. 8. Testresultaten: 2 datastromen 50 meter
 9. 9. Testresultaten: 2 datastromen 50 meter + storing
 10. 10. Testresultaten: stroomverbruik
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Powerline-adapters zijn niet de meest sexy producten die te koop zijn in de hardwarewinkels. Toch verdient het aanleggen van een netwerk via de stroomleidingen in je huis iets meer aandacht dan het normaal gesproken krijgt. Als alles goed werkt, is het namelijk best een aardige manier om je netwerk aan te leggen, zeker als de andere manieren niet goed genoeg werken. Hoog tijd dus om weer eens te kijken hoe de verschillende modellen het er in ons testlab van afbrengen. 

Powerline-adapters worden vaak een beetje meewarig bekeken. Waarom zou je immers van die lelijke en vaak grote apparaten in je stopcontact en in het zicht willen hebben als je ook gewoon een kabel kunt leggen of draadloos verbinding kunt maken? Powerline-adapters kunnen echter zeer handig en zinvol zijn, bijvoorbeeld als je geen zin hebt om een gat in je muur te boren om een kabel te trekken. Ook als het draadloze signaal van je WLAN-verbinding slecht op te pikken is in gedeeltes van je huis, zijn powerline-adapters een goed alternatief. Tel hier ook nog eens bij op dat vrijwel alle powerline-adapters nu ook over de mogelijkheid beschikken data te versleutelen met een 128-bits AES encryptie en een en ander gaat er toch al iets beter uitzien. Voor deze test nodigden we een groot aantal merken uit om modellen op te sturen met een minimale snelheid van 200 Mbit/s. We verzochten ze ook vooral de modellen met extra's op te sturen.

Homeplug AV-standaard

Begin 2001 werden de eerste powerline-adapters uitgebracht op basis van de HomePlug 1.0 standaard. De ontwikkeling verliep snel en een paar jaar later zag de HomePlug AV-standaard op de markt. Deze standaard bood een theoretische snelheid van 200 Mbit/s. Zodoende werd het streamen van HD-video mogelijk. De doorontwikkeling van deze HomePlug AV-standaard staat bekend onder de naam HomePlug AV2. Deze nieuwe standaard schrijft voor aan welke eisen adapters met een doorvoersnelheid tot 1 Gbit/s moeten voldoen.
De Homeplug AV-standaard schrijft voor dat co-existentie verplicht is tussen verschillende standaarden, maar dat het kunnen samenwerken optioneel is. Je kunt dus prima twee kits van verschillende standaarden naast elkaar gebruiken, maar niet met elkaar. De nog in ontwikkeling zijnde HomePlug AV2 zal wel probleemloos samenwerken met HomePlug AV adapters.

Testopstelling

Voor deze test hebben we de testopstelling flink aangepast. Voorheen voerden we de tests uit op een bestaand elektriciteitsnetwerk dat in gebruik is. Die opstelling is vervangen door een los elektriciteitsnetwerk waar een netfilter op aangesloten is om eventuele ruis weg te filteren. Praktijktests van Hardware.Info en gesprekken met een fabrikant van powerline-adapters bevestigden dat het gros van de storing veroorzaakt wordt door gebrekkige infrastructuur. Dat wil zeggen dat het elektriciteitsnetwerk met al zijn lasdoppen, overgangen en contactdozen de meeste invloed heeft op de prestatie van de adapters. Door een netwerk met kabels en overgangen van goede kwaliteit te gebruiken zijn we in staat een behoorlijk zuiver beeld van de prestaties op een schoon en goed netwerk in kaart te brengen. Vervolgens kunnen we naar wens een bepaalde lengte elektriciteitskabel van matige kwaliteit toevoegen. Het effect hiervan is duidelijk zichtbaar en het kan de doorvoersnelheid soms wel met 30 Mbit/s verlagen. Uiteraard hebben we de opstelling aan uitgebreide validatietests onderworpen.

200 Mbit/s

Verreweg het grootste deel van de 30 geteste sets zijn 200 Mbit/s-modellen. Veel van deze adapters zijn voorzien van de Intellon INT6400 chipset. Overigens is Intellon nog niet zo lang geleden overgenomen door Atheros, bekend van de chips voor draadloze routers. De resultaten liggen (ook met deze nieuwe testopstelling) dicht bij elkaar. Zo ligt de gemiddelde doorvoersnelheid bij een afstand van 50 meter tussen de 82 en 68 Mbit/s. Pas als we testen met storing zijn de resultaten anders. Alle sets scoren nu beduidend lager, ook al blijft de spreiding gelijk. De hoogst scorende 200 Mbit/s-set behaalt in deze test 64,2 Mbit/s, terwijl de slechtst scorende set 45,4 Mbit/s haalt. Wederom is het verschil tussen de langzaamste en de snelste maar 20 Mbit/s. Toch heeft een verschil van 20 Mbit/s in het laatste geval meer belang dan in het eerste geval. In de opstelling zonder storing is die 20 Mbit/s extra niet meer dan leuk meegenomen, terwijl het in de opstelling met storing het verschil betekent of een set wel of niet bruikbaar is voor redelijk zware belasting.

De sets moeten het echter niet van de snelheid hebben; die is bij geen enkele set bijzonder hoog. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk interessante modellen tussen zitten. Een voorbeeld daarvan is de BlackBase EA-203W, die is voorzien van een 2-poort switch en ingebouwde draadloze chip. De snelheid van de draadloze verbinding bedraagt op 10 meter afstand zo'n 51 Mbit/s. Op 20 meter afstand ligt dit rond de 65 Mbit/s. Opvallend is wel dat de set consequent niet wilde werken als er geen line-of-sight met de notebook was. Devolo heeft ook een dergelijke set in het assortiment, de dLAN 200 AV Wireless N Starter kit. Naast het feit dat deze een draadloze netwerkchip ingebouwd heeft, is hier eveneens een 3-poort switch aanwezig.

Klein formaat

Een andere manier om op te vallen is niet door extra opties, maar door fysieke kenmerken. Zo zijn de BlackBase EA-204, de Eminent 200 Mbps mini adapter en de Hercules ePlug Mini Duo erg klein van formaat. Genoemde sets kunnen dan ook prima in een contact geplaatst worden zonder dat omringende contacten geblokkeerd worden. Het blijft echter een feit dat je toch altijd een stopcontact lijkt te verliezen als je gebruikmaakt van powerline-adapters. Er zijn echter modellen waarbij dit niet per se het geval hoef te zijn. Sommige modellen beschikken namelijk over een geïntegreerd stopcontact. Niet veel merken kiezen hier echter voor. Van de 30 sets zijn er 'slechts' zes modellen die dit integreren. Een nadeel van dergelijke sets is dat je weliswaar geen stopcontact verliest, maar dat het vaak een vrij forse adapter is.

We zien ook langzaamaan meer modellen verschijnen met een geïntegreerde switch om direct meerdere apparaten van netwerktoegang te voorzien. In deze test zijn dat er in totaal vijf. Dit aantal neemt gelukkig toe, want consoles, mediaplayers, televisie en Blu-ray spelers zijn tegenwoordig steeds vaker voorzien van een netwerkaansluiting. In dat opzicht zijn de Western Digital Live Wire en Netgear XAVB5004 interessante sets. Beide zijn voorzien van een 4-poort switch, wat doorgaans voldoende is om al je multimedia-apparaten aan te sluiten. Genoemde Western Digital-set is met een gemiddelde prijs van 88 euro wel een heel stuk vriendelijker geprijsd dan de gemiddeld 116 euro kostende Netgear. Mocht je geen vier aansluitingen nodig hebben dan is de Sweex LC206 met 3-poorten erg interessant, voornamelijk vanwege de gemiddelde verkoopprijs van 64 euro. Hier dient echter wel bij vermeld te worden dat je voor dit geld slechts één adapter hebt.


500 Mbit/s

Adapters met een snelheid van 500 Mbit/s zijn intussen echt door aan het breken. In deze test hebben we drie van deze exemplaren meegenomen. Alle drie zijn ze van Netgear, namelijk de XAVB5001, de XAVB5501 en de XAVB5004. Ze zijn technisch gezien nagenoeg gelijk. Laatstgenoemde, de XAVB5004, is voorzien van een 4-poort switch en de XAVB5501 van een geïntegreerd stopcontact. De XAVB5001 is enkel een adapter zonder extra's. Dit is met een gemiddelde prijs van 99 euro ook de goedkoopste set. Voor een set met een geïntegreerd stopcontact betaal je gemiddeld zo'n 20 euro extra, net als voor het model met 4 poorten. Wat betreft snelheid zijn dit wel de sets die je graag wilt hebben. In elk scenario behoren ze tot de top vijf, waarbij de snelheid op 50 meter minimaal 134 Mbit/s is, en op 50 meter met storing nog ten minste  86 Mbit/s bedraagt. De zwakste van het drietal is de XAVB5001, al is het verschil maximaal zo'n 13 Mbit/s met de snellere XAVB5501.

De bedrijven Devolo en D-Link hebben beide ook 500 Mbit/s-sets in het assortiment, maar konden ons ten tijde van de test nog geen exemplaar opsturen. In de tussentijd heeft Devolo ons een setje opgestuurd, waarvan je hier onze review kunt lezen.

1000 Mbit/s

We tellen twee gigabitsets, de Belkin Gigabit Powerline HD Starter kit (gemiddeld 125 euro) en de MSI Mega ePower 1000HD-kit (gemiddeld 62 euro). Beide types scoren vrijwel gelijkwaardig. Zo meten we op 50 meter afstand zo'n 88 Mbit/s voor de MSI en 92 Mbit/s voor de Belkin. Geen grote verschillen, maar wel beduidend langzamer dan de drie Netgear 500 Mbit/s-sets. Ook zijn ze maar marginaal sneller dan de snelste 200 Mbit/s-kits. Voegen we ruis toe op het circuit dan zakken de prestaties fors in, de Belkin-set komt niet hoger dan 49 Mbit/s, terwijl de MSI met 56 Mbit/s het niet veel beter doet. Beide worden ruimschoots overklast door de veel goedkopere 200 Mbit/s-modellen.

Testresultaten: 2 datastromen 25 meter

In deze grafiek en de grafieken op de volgende pagina's zijn de 200 Mbit/s-setjes blauw, de 500 Mbit/s-setjes rood en de 1000 Mbit/s-setjes groen. Voor nog meer informatie over de verschillende modellen verwijzen we je naar WebID 467.

Testresultaten: 2 datastromen 50 meter

Testresultaten: 2 datastromen 50 meter + storing

Testresultaten: stroomverbruik

Conclusie

Op de vraag of powerline-adapters een goed alternatief zijn voor een draadloze of bekabelde verbinding, kunnen we een bevestigend antwoord geven. De meeste adapters halen een snelheid die prima voldoet, zelfs voor vrij intensief netwerkgebruik. Let echter op bij de 200 Mbit/s-sets. Hier zijn de verschillen in de testopstellingen met en zonder storing even groot, maar maakt de 20 Mbit/s verschil bij onze testopstelling met storing wel degelijk iets uit. Ons advies is om de modellen die bij de testopstelling met storing niet boven de 55 Mbit/s uitkomen niet te kopen, zeker niet als je het netwerk intensief wilt gaan gebruiken. Een interessante optie is de TP-Link TL-PA211 Starter kit, een van de goedkoopste setes uit de test, terwijl hij allerminst achterblijft op het gebied van snelheid. Om die reden een Bronze Award voor TP-Link. Voor de best presterende set moet je bij Netgear zijn, de XAVB5004 belonen we dan ook met een Gold Award. Een Silver Award is er voor de Hercules ePlug Mini Duo, die weinig stroom verbruikt, heel klein is en goed presteert. In de toekomst hopen we meer variatie in extra's te zien, maar bovenal een prijsdaling. De meeste sets blijven namelijk nog altijd redelijk stevig geprijsd.


Netgear XAVB5004

Hercules ePlug Mini Duo

TP-Link TL-PA211 Starter Kit
Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AirLive 200Mbps Powerline Ethernet Adapter kit

AirLive 200Mbps Powerline Ethernet Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Alecto Ethernet Network kit 200Mbps

Alecto Ethernet Network kit 200Mbps

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Asus Powerline Adapter 200Mbps

Asus Powerline Adapter 200Mbps

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Belkin Gigabit Powerline HD Starter kit

Belkin Gigabit Powerline HD Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Gigle GGL 541
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Belkin Powerline AV Starter kit, Duo Pack

Belkin Powerline AV Starter kit, Duo Pack

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Belkin Surf Powerline AV+ Dual Pack

Belkin Surf Powerline AV+ Dual Pack

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Belkin Surf Powerline Dual Pack

Belkin Surf Powerline Dual Pack

 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Black Base EA-201 Homeplug Turbo 200Mbps Twin Pack

Black Base EA-201 Homeplug Turbo 200Mbps Twin Pack

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Black Base EA-203W Homeplug AV 200Mbps

Black Base EA-203W Homeplug AV 200Mbps

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
 • 802.11g/n
Niet verkrijgbaar
Black Base EA-204

Black Base EA-204

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
D-Link DHP-307AV 200Mbps kit

D-Link DHP-307AV 200Mbps kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AVplus Starter kit

Devolo dLan 200 AVplus Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AVsmart+ Starter kit

Devolo dLan 200 AVsmart+ Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Devolo dLan 200 AV Wireless N Starter kit

Devolo dLan 200 AV Wireless N Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Edimax 200Mbps Powerline Ethernet Adapter

Edimax 200Mbps Powerline Ethernet Adapter

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Eminent 200 Mbps mini adapter

Eminent 200 Mbps mini adapter

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Silver Award Hercules ePlug Mini Duo

Hercules ePlug Mini Duo

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Icidu NI-707525 Powerline Starterkit 200Mbps

Icidu NI-707525 Powerline Starterkit 200Mbps

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
König Homeplug Set 200 Mbps

König Homeplug Set 200 Mbps

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Silver Award MSI ePower 200AV kit II

MSI ePower 200AV kit II

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6x00
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
MSI Mega ePower 1000HD kit

MSI Mega ePower 1000HD kit

 • Kit van twee adapters
 • 1000 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Netgear Powerline AV+ 500 adapter kit

Netgear Powerline AV+ 500 adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Netgear Powerline AV 500 adapter kit

Netgear Powerline AV 500 adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Gold Award Netgear XAVB5004

Netgear XAVB5004

 • Intellon INT7400
 • 500 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sweex LC203 Powerline 200Mbps Adapter

Sweex LC203 Powerline 200Mbps Adapter

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Sweex LC206 3-port Powerline 200Mbps Adapter

Sweex LC206 3-port Powerline 200Mbps Adapter

 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Bronze Award TP-Link TL-PA211 Starter kit

TP-Link TL-PA211 Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
Western Digital LiveWire Powerline AV NW kit

Western Digital LiveWire Powerline AV NW kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA-400 v2 Starter kit

ZyXEL PLA-400 v2 Starter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
ZyXEL PLA-407 Powerline Pass-thru Ethernet Adapter kit

ZyXEL PLA-407 Powerline Pass-thru Ethernet Adapter kit

 • Kit van twee adapters
 • Intellon INT6000
 • 200 Mbit/s
Niet verkrijgbaar
0
*