10 optische drives vergelijkingstest

22 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Merken
 3. 3. Test
 4. 4. DVD-branders (LG en Lite-On)
 5. 5. DVD-branders (2) (Optiarc, Plextor en Samsung)
 6. 6. Blu-ray branders in het kort
 7. 7. Testresultaten: Gemiddelde leessnelheid DVD+R/BD-R
 8. 8. Testresultaten: Geluidsproductie DVD lezen (2x speed)
 9. 9. Testresultaten: Gemiddelde kwaliteit DVD+R
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

We schrijven het al een paar jaar op rij: de DVD-brander wordt in Nederlandse huishoudens steeds minder gebruikt. De reden is zeker niet dat we met z’n allen minder muziek luisteren, minder films kijken of op andere fronten minder data 'consumeren', maar dat andere soorten opslag handiger in gebruik zijn en/of goedkoper zijn!

Tien jaar geleden was het nog gebruikelijk om je hele (minder legale) filmcollectie op te slaan in mappen vol CD’s of DVD’s. Een (externe) harde schijf of een NAS is anno 2011 de betere keuze. Niet alleen omdat alle films dan direct benaderbaar zijn, vooral ook omdat het simpelweg een stuk voordeliger is. Voor een lege DVD (4,7 GB) betaal je toch al snel een euro per stuk, oftewel 21 eurocent per GB. Een 2 TB harde schijf (2000 GB) koop je al voor zo’n 70 euro, ofwel € 0,035 per GB. Een factor 6 goedkoper!

Om snel data uit te wisselen tussen twee PC’s zijn er twee andere media die de DVD-brander bijna overbodig hebben gemaakt. Allereerst natuurlijk de USB-stick: een exemplaar van 4 GB – vergelijkbaar met een DVD’tje – koop je tegenwoordig al voor een euro of zes. Zelfs de USB-stick wordt steeds minder gebruikt, want via diensten als YouSendIt en WeTransfer verstuur je net zo makkelijk grote bestanden via internet.


Blu-ray-drives kunnen erg duur zijn, zoals deze Plextor PX-LB950SA met een prijs van gemiddeld 161 euro aantoont.

Windows installeren

Oftewel, de DVD-brander is er eigenlijk alleen nog voor dat incidentele DVD’tje en CD’tje. Veel Hardware.Info lezers hebben eigenlijk nog maar één toepassing voor het optische station, namelijk het kunnen gebruiken van de Windows installatie-DVD

Door de alsmaar gedaalde prijzen – voor minder dan 15 euro koop je al een DVD-brander als je goed zoekt in de prijsvergelijker! – is en blijft het echter een standaardonderdeel van de PC. Een Blu-ray drive is echter zo voor de hand liggend (nog) niet. Ook hier zijn de prijzen flink gedaald; het goedkoopste exemplaar in deze test kost gemiddeld op de kop af 100 euro. Dat is ruwweg vier maal de gemiddelde prijs van de DVD-branders. Blu-rays branden gebeurt in Nederland bijna niet, blijkt ook bij navraag bij de leveranciers van lege BD-media. De belangrijkste reden om in een dergelijk schijfstation te investeren zou dan ook voornamelijk de mogelijkheid zijn om Blu-ray filmschijven af te spelen. Een aparte combo-drive of Blu-ray ROM-station is dan een logischer keuze, want die heb je al voor de helft van de prijs van de goedkoopste BD-brander.

Merken

Wat betreft het aantal beschikbare merken zijn er geen veranderingen ten opzichte van de laatste grote test, die we vorig jaar uitvoerden. Nog steeds zijn er vier grote fabrikanten van optische drives: LG, Lite-On, Optiarc en Samsung. Lite-On heeft recentelijk de storagetak van Plextor onder haar hoede genomen en brengt sindsdien ook drives onder deze luxere merknaam op de markt. Optiarc brengt op haar beurt een aantal van haar luxere drives onder de naam Sony op de markt. Dit is niet zo vreemd, aangezien Optiarc een joint-venture is van NEC en Sony.

Omdat er in de wereld van optische drives geen droog brood meer valt te verdienen en omdat de aantallen verkochte drives eerder afnemen dan toenemen, hoeven we niet te verwachten dat er de komende tijd weer meer fabrikanten de arena zullen betreden.


Er zijn niet zo gek veel fabrikanten van optische drives. Naast Lite-On zijn er nog maar een stuk of drie die echt meetellen.

Test

We hebben alle branders vier merken 16x DVD+R- en DVD-R-schijven (Verbatim, Philips, Sony en Emtec), drie merken 8x DVD+R DL-schijven (Verbatim, Philips, Emtec) en één merk 8x DVD-R DL-schijven (Verbatim) laten volbranden met testsoftware (Opti DriveControl). Hierbij hebben we voor elk type schijf de gemiddelde brandsnelheid en brandtijdsduur bepaald. Alle gebrande DVD’s hebben we met dezelfde software uitgelezen op een Lite-On DH-20A4P drive en er kwaliteitstests op uitgevoerd. De verschillende cijfers die de testsoftware produceert hebben we opgenomen in een berekening voor een kwaliteitsscore tussen de 0 en 100 punten: 100 = perfect, 0 = heel slecht of zelfs gedeeltelijk onleesbaar. Voor alle mediatypen hebben we uiteindelijk gemiddelde kwaliteitsscores berekend.
Verder hebben we ook een leestest uitgevoerd: we hebben bepaald hoe snel de drives een DVD+R en de Blu-ray drives een BD-R kunnen uitlezen. Ook hebben we een geluidstest gedaan; zowel bij het lezen van DVD’s op max. 16x speed als bij het lezen van DVD’s op max 2x speed. Dat laatste resultaat is natuurlijk van belang voor wie een drive zoekt voor in een Media Center PC: laag geluid op lage draaisnelheid is dan van wezenlijk belang.

16x, 22x, 24x

Meerdere DVD-branders geven een snelheid op van 22x of zelfs 24x speed. Voor die snelheid gecertificeerde media bestaan echter niet, de bovengrens ligt bij 16x. In de firmware van de drives staan lijstjes met DVD-soorten waarbij de drive sneller kan werken. Het is zoeken naar schijven waarbij de hogere snelheden daadwerkelijk behaald worden. De Samsung en LG branders wilden op 22x speed branden op DVD+R en DVD-R media van Verbatim. Optiarc kiest dan voor 20x en Sony brandt deze schijven op 18x. Voor de rest branden alle drives onze DVD+R en DVD-R testschijven gewoon braaf op max. 16x. De potentiële tijdwinst? Bij de Samsung drive een volledige schijf op max. 22x branden duurt 4:24, op 16x duurt het 5:34. Een dikke minuut dus, maar het is een flinke zoektocht naar geschikte schijven.

Op de volgende pagina's worden de verschillende branders besproken. Daarna volgen enkele testresultaten. Een compleet overzicht vind je hier.


Ook al staat er op de verpakking dat 16x de maximale snelheid is, de DVD-branders van LG en Samsung halen bij deze schijfjes van Verbatim een snelheid van 22x.

DVD-branders (LG en Lite-On)

LG GH22NS50

De LG GH22NS50 is een 22x speed DVD-brander gebaseerd op een chip van Renesas. Bij de leestests is de LG duidelijk de snelste. Bij op 2x speed lezen is deze drive met 24,1 dB(A) op 10 centimeter ook met afstand de stilste DVD-drive. Branden doet LG vlot, maar de gemiddelde kwaliteitsscore valt bij alle soorten media heel erg tegen. Als leesdrive dus geweldig, maar als DVD-brander zouden we deze drive niet aanraden.


LG GH22

Lite-On iHAS324 en iHAS624

Lite-On stuurde ons twee drives, de iHAS324 en de iHAS624, beide 24x volgens de specs. De tweede is qua uitrusting wat luxer en biedt LightScribe, een technologie om een afbeelding bovenop daarvoor geschikte discs te branden, en LabelTag, een eigen technologie van Lite-On om in de ongebruikte ruimte aan de onderkant van de DVD een rand met een tekst erin te branden. Verder ondersteunen beide drives SmartErase, een technologie die data op een al gebrande disc volledig overschrijft, zodat deze op geen mogelijkheid is terug te halen. Overigens werkt een DVD met een schaar in 100 stukjes knippen naar onze mening sneller en net zo effectief. Overigens zit Lite-On qua gemiddelde prijs relatief hoog in de boom. Hoewel de drives erg op elkaar lijken, zijn ze gebaseerd op twee verschillende chipsets. De brandprestaties zijn in beide gevallen prima te noemen. Bij de meest gebruikte DVD+R schijven is de iHAS324 zelfs het best van alle drives. Ook de leestest geeft geen aanleiding tot klachten over beide drives.

Lite-On iHAS624

DVD-branders (2) (Optiarc, Plextor en Samsung)

Optiarc AD-7260S

De Optiarc AD-7260S is het instapmodel van Optiarc. De leestest is in lijn met de andere drives. De resultaten van de brandtest zijn prima, maar niet meer dan dat. Bij DVD-R schijven laat Optiarc helaas wat steken vallen. Desalniettemin is deze Optiarc van de drie goedkope drives (gemiddelde prijs van ca. € 22) wat ons betreft de beste keuze.


Optiarc AD-7260S

Plextor PX-L890SA

Plextor is tegenwoordig het luxere merk van Lite-On. Voor de PX-L890SA betaal je gemiddeld € 36. Voor Plextor-begrippen is dat weliswaar een koopje, maar nog altijd fors hoger dan de prijs die je betaalt voor de LG, Optiarc en Samsung. Als de resultaten dan ook navenant zijn, dan is deze prijs wel te billijken. Dit is helaas niet het geval. De twee Lite-On drives, de Optiarc en de Samsung zetten alle betere kwaliteitsscores neer.


Plextor PX-L890SA

Samsung SH-S223C

De SH-S223C van Samsung is al erg lang op de markt en ook al eerder besproken, maar we hebben deze toch opnieuw getest met de nieuwste firmware. Hiermee is sowieso de geluidsproductie verlaagd, zij het dat Samsung op 2x speed nog altijd net wat meer herrie maakt dan de rest. De drive brandt lekker snel en de kwaliteitsscores bij DVD+R en DVD-R schijven zijn prima, maar net niet zo goed als bij de Lite-On iHAS324. De kwaliteit van de double-layer schijven is heel slecht, maar daar hebben de meeste drives last van.


Samsung SH-S223C

Blu-ray branders in het kort

We hebben vier Blu-ray branders getest: de LG BH10LS30, de Lite-On iHBS212, de Plextor PC-LB950SA en de Sony BWU-500S. Hier zien we grote prijsverschillen: de LG koop je voor gemiddeld 92 euro, de Lite-On voor gemiddeld 125 euro, de Sony voor gemiddeld 144 euro en de Plextor zelfs voor gemiddeld 161 euro. LG zegt BD-R schijven op 10x te kunnen branden, de andere praten zelfs over 12x. Geschikte media vinden voor deze snelheden is ons in ieder geval niet gelukt, dus laten we het op een marketing-trucje houden.


De Sony BWU-500S (boven) en de Lite-On iHBS212

Kijken we naar de testresultaten, dan blijkt de goedkoopste drive, de LG BH10LS30, de beste. Bij de leestests zet LG de beste resultaten neer, zeker voor de BD-R-schijven, maar hij is bovenal op lage snelheid de stilste. Dit laatste is prettig voor wie een Blu-ray drive in een Media Center wil. Kijken we naar de testresultaten bij de DVD-brandtest, dan steekt LG er met kop en schouders bovenuit. Sterker nog: de LG BH10LS30 zet betere brandresultaten neer dan de zes geteste DVD-branders! Door dit uitzonderlijk goede resultaat zijn de drie andere, duurdere Blu-rays drives per definitie de mindere keuze.


De grote winnaar van de test, de LG BH10LS30

Testresultaten: Gemiddelde leessnelheid DVD+R/BD-R

Op het gebied van DVD+R zijn er eigenlijk geen bijster spannende verschillen wat betreft leessnelheid.

Bij het lezen van een BD-R zien we echter dat de LG BH10LS30 de andere drives duidelijk achter zich laat.

Testresultaten: Geluidsproductie DVD lezen (2x speed)

Zoals we al eerder zeiden is deze score vooral van belang als je op zoek bent naar een drive voor in een Media Center PC. LG presteert hier duidelijk beter dan de andere fabrikanten.

Testresultaten: Gemiddelde kwaliteit DVD+R

Hier zien we de donkere kant van de LG GH22NS50. De beste DVD-brander op dit vlak is de Lite-On iHAS324.

Conclusie

Wie op zoek is naar een DVD-brander, kan wat ons betreft op dit moment het best kiezen voor de Lite-On iHAS324. Wil je graag nog vijf euro besparen bij de aanschaf van een DVD-brander, dan is de Optiarc AD-7260S een goed alternatief. De LG GH22NS50 is vanwege de stille werking een ideale keuze als je (vrijwel) alleen DVD’s gaat lezen en niet gaat branden.

Ben je op zoek naar een Blu-ray drive, dan hoef je feitelijk niet verder te kijken dan de LG BH10LS30. Dit is niet alleen met afstand de goedkoopste van de geteste drives, maar komt ook overduidelijk als beste uit de test en verdient hiermee een Hardware.Info Gold Award.


LG BH10LS30


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG BH10LS30

LG BH10LS30

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
LG GH22NS50

LG GH22NS50

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Lite-On iHAS324

Lite-On iHAS324

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA

21,99 €

3 winkels
Lite-On iHAS624-32

Lite-On iHAS624-32

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
Lite-On iHBS212

Lite-On iHBS212

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Optiarc AD-7260S Black

Optiarc AD-7260S Black

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Plextor PX-L890SA

Plextor PX-L890SA

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
Plextor PX-LB950SA

Plextor PX-LB950SA

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
Samsung SH-S223C/BEBE

Samsung SH-S223C/BEBE

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Sony BWU-500S

Sony BWU-500S

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
0
*