Workshop: Media Center door heel je huis!

46 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. DVBLink
 3. 3. Configuratie
 4. 4. Tuner-instellingen
 5. 5. Microsoft EPG
 6. 6. Zenders selecteren
 7. 7. Meerdere tuners
 8. 8. Netwerkgebruik
 9. 9. Web-based
 10. 10. UPnP
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Reacties

Inleiding

De Nederlandse firma DVBLogic heeft software waarmee (bijna) iedere digitale TV-kaart geschikt te maken is voor Windows Media Center. Dit programma, TV Source gaat echter nog een stap verder: het is hiermee mogelijk om de tuners van één centrale PC op alle computers in huis te gebruiken. Hardware.Info toont hoe dat werkt.

Windows Media Center blijft een erg prettige manier van televisie kijken. De interface werkt – naar onze mening althans – beter en handiger dan welke settopbox of harddiskrecorder dan ook en het is ideaal om naast de TV-zenders ook je muziek, foto's en films via één systeem in de woonkamer beschikbaar te hebben. Nu zelfs budget-hardware al snel genoeg is (Media Center draait al op een simpel AMD Fusion-bordje bijvoorbeeld) en de software standaard onderdeel uitmaakt van Windows 7 Home Premium en hoger, is de investering om een Media Center PC in de woonkamer te zetten ook te overzien.

De grootste uitdaging blijft echter om digitale kabeltelevisie werkend te krijgen in Media Center. Omdat de verschillende kabelproviders niet bepaald open staan voor een samenwerking met Microsoft, kan laatstgenoemde noodgedwongen geen officiële ondersteuning bieden voor wat we in jargon DVB-C noemen. Dat is jammer, want juist in Nederland en België waar digitale kabeltelevisie erg populair is, is DVB-C dé aangewezen methode om veel HD-zenders in hoge kwaliteit te ontvangen. Gelukkig zijn er oplossingen om dit alsnog in Media Center aan de praat te krijgen.

Digital-everywhere en Anysee

De afgelopen jaren hebben we meermaals aandacht besteedt aan de DVB-C-ontvangers van de Oostenrijkse firma Digital-everywhere en de Koreaanse firma Anysee. Beide bieden DVB-C ontvangers aan met een slim software-trucje: de FloppyDTV drivers doen de kaart ten opzichte van Media Center voorkomen alsof het een DVB-T exemplaar is; Anysee simuleert een ClearQAM ontvanger, een Amerikaanse standaard die door Media Center volledig ondersteund wordt. Overigens zijn beide oplossingen alleen geschikt voor wie kabel van Ziggo, Caiway, Delta of één van de andere kleinere kabelnetwerken heeft. UPC-abonnees hebben pech; daar bestaat helemaal niets voor.

Digital-everywhere heeft alweer een flinke tijd geleden haar activiteiten gestaakt, al worden de kaarten inmiddels door een nieuwe Duitse firma weer geproduceerd. In Nederland hebben we ze echter niet meer gezien. Dat maakt dat we al geruime tijd de ontvangers van Anysee aanraden als enige optie voor wie digitale kabeltelevisie in Media Center wil gebruiken.

De Nederlandse firma DVBLogic, opgericht door twee van oorsprong Oekraïense programmeurs, biedt echter ook software aan om vrijwel iedere digitale TV-ontvanger in Media Center aan de praat te krijgen, dus ook producten van TerraTec, Hauppauge, PCTV, Technotrend en andere merken. Bij die functionaliteit blijft het bovendien niet.


TVSource biedt de mogelijkheid om TV-tuners op een centrale PC (bijvoorbeeld een Home Server) te installeren en beschikbaar te maken voor alle Media Center PC's en andere apparaten in huis.

De softwarebundel van DVBLogic heet DVBLink en bestaat uit twee onderdelen. Het belangrijkste is TVSource, de software waarin je één of meerdere tuners gecombineerd met één of meerdere aanbieders van programmagidsinformatie (EPG) kunt bundelen en beschikbaar maken in Media Center. Zoals we verderop zullen zien, biedt TVSource een aantal handige opties die in Media Center standaard niet of niet eenvoudig mogelijk zijn. Denk aan het combineren van dezelfde zender van verschillende bronnen (kabel en satelliet) en het zelf instellen van gekoppelde EPG-gegevens aan TV-kanalen. Optioneel kan TVSource ook IPTV bronnen toevoegen van diverse providers.

Het tweede onderdeel maakt de keuze voor de software van DVBLogic extra interessant. Via het Server Network Pack is het mogelijk om de tuners te installeren op een centrale PC in huis, bijvoorbeeld de Media Center PC in de woonkamer of een Home Server in de gangkast, waarna alle andere systemen met Media Center in huis daarvan gebruik kunnen maken. De software kan live TV bovendien ook streamen naar UPnP AV geschikte apparaten als een PlayStation 3 of Xbox 360. De server is daarnaast ook via een webbrowser benaderbaar, zodat je bijvoorbeeld zelfs op reis de TV-zenders van thuis kunt bekijken. Via een speciale mobiele webpagina kun je ook nog inloggen vanaf een iPhone of iPad.

Interessante mogelijkheden dus en genoeg aanleiding om dieper in TV Source te duiken. Wij gingen aan de slag met een netwerkje bestaande uit drie PC's en twee TerraTec H7 DVB-C tuners.

TerraTec H7
Wij testten TVSource met twee TerraTec H7 DVB-C tuners, die normaal gesproken niet door Windows Media Center ondersteund worden.

Configuratie

Na installatie van de DVBLink software vind je in het startmenu een configuratieprogramma terug. Een waarschuwing vooraf: het is duidelijk dat de leiding van DVBLogic in handen is van programmeurs, niet van usability experts. Onderin vinden we de twee belangrijke tabbladen: bij Sources kun je alle bronnen instellen die TVSource moet gebruiken. Bronnen kunnen TV-tuners zijn, maar ook diensten met programmagidsinformatie. Onder Server Configuration kun je uiteindelijk aangeven welke zenders zichtbaar moeten zijn en met welke EPG-informatie.

Standaard is er bij Sources één bron toegevoegd: MC Guide Services, de EPG-dienst van Microsoft die wordt gebruikt voor Media Center. Die kan elders geconfigureerd worden. We beginnen echter met het installeren van een tuner. Voordat je de gewenste DVB-C-, -S- of -T-tuner aan TV Source toevoegt, dien je eerst de zogenaamde BDA-driver van de fabrikant te installeren. BDA is het standaard drivermodel van Windows voor digitale TV-kaarten en zodoende is het waarschijnlijk dat zo'n BDA-driver voor jouw kaart aanwezig is.

Een tuner toevoegen aan TVSource doe je door een TVSource (EPG&Stream) sjabloon toe te voegen aan je lijst met bronnen. Dat doe je door deze template links in het scherm te selecteren en dan ook de knop met de pijl naar rechts te klikken. TVSource vraagt dan een naam aan de bron toe te voegen; om het overzicht te bewaren is het handig om bijvoorbeeld simpelweg de productnaam van je ontvanger toe te voegen. Is de nieuwe bron aangemaakt, dan kun je via de knop "..." het instellingenscherm openen.


Tuners voeg je toe als TVSource-template aan de bronnenlijst

Tuner-instellingen

In het instellingenscherm van de bron dien je in het eerste tabblad om te beginnen de tuner te selecteren die je aan de bron wilt koppelen. Vink daarvoor Active aan achter de tuner die je wilt configureren. Controleer direct of onder Type wel het juiste soort tuner vermeld staat. Onder Headends kun je bij satelliettuners de instellingen voor de gebruikte LNB en de juiste Diseqc commando's geven. Voor kabeltuners kun je hier aangeven welke kabelprovider je gebruikt, op basis waarvan TVSource weet welke frequenties gescand moeten worden. Alle Ziggo-regio's staan sowieso in het lijstje, maar het zelf aanmaken van een zogenaamde transponderlijst is ook mogelijk.

Heb je de juiste providerkeuze gemaakt, dan heb je twee manieren om zenders te zoeken. De beste en meest complete zit op het tabblad Scan. Hier kun je alle beschikbare frequenties aanvinken en TVSource daarna laten zoeken. Tijdens onze test bij Ziggo regio Zuid-Holland werden keurig alle TV- en radiozenders gevonden. Het programma vond zelfs nog een aantal testzenders die je met een normale ontvanger niet te zien krijgt. Optie twee is het tabblad Network Scan. Hier kun je de zenders behorende bij een bepaald netwerk-ID vinden, op eenzelfde wijze als wanneer je zenders zoekt op een settopbox.

Zijn alle zenders gevonden, dan kun je TVSource op het tabblad EPG Scan laten zoeken naar de programmagids-informatie die met alle zenders wordt meegestuurd. De instellingen op dit tabblad staan standaard goed, een druk op de knop Scan is voldoende. Het laatste tabblad, Channels, biedt een uiteindelijk overzicht van alle gevonden kanalen. Wanneer je de media-afspeelsoftware VLC hebt en TVSource op dit tabblad verwijst naar de locatie waar VLC geïnstalleerd is, kun je direct testen of de kanalen ook daadwerkelijk werken.


Als je de juiste provider hebt gekozen, vindt TVSource de zenders op alle frequenties.

Microsoft EPG

De gevonden TV- en radiozenders zullen niet noodzakelijkerwijs allemaal in Media Center terecht komen. Vermoedelijk wil je dat ook niet; zenders waar je geen abonnement op hebt, zie je natuurlijk liever niet in het overzicht. In de volgende stap van de TVSource configuratie kun je aangeven welke zenders je wilt én welke EPG-informatie je daar graag aan gekoppeld ziet. Dat is namelijk een mooie functionaliteit van de software: je kunt één of meerdere EPG-diensten installeren en per zender aangeven van welke bron je gidsgegevens wilt halen.

Een bekende EPG-bron is natuurlijk Microsoft, dat een digitale programmagids voor Media Center heeft. In tegenstelling tot de EPG-informatie die kabelproviders met de zenders meesturen, biedt Microsoft in de regel informatie voor meer dagen in de toekomst en maakt een beter onderscheid tussen nieuwe uitzendingen en herhalingen. Om de Microsoft EPG in TVSource te kunnen gebruiken, moeten als korte tussenstap de virtuele tuners van TVSource in Media Center geconfigureerd worden.

Start daartoe Media Center en ga naar Taken, Instellingen, TV en dan TV-signaal instellen. Wanneer Media Center om je postcode vraagt, voer je je echte postcode in of een andere in Nederland bestaande postcode. Bij type TV-signaal is het van belang om te kiezen voor Satelliet; TVSource doet zich ten opzichte van Media Center namelijk voor als een DVB-S tuner. Vink daarna alle vier de getoonde TVSource tuners aan. Wanneer Media Center vraagt welke satelliet je wilt ontvangen, kun je een willekeurige kiezen. Installeer je TVSource op een Windows-versie zonder Media Center, Windows Home Server bijvoorbeeld, dan moet je Windows Media Center configureren op minimaal één client PC, zoals verderop besproken.

Om de Microsoft EPG in TVSource werkend te krijgen druk je op de '...'-knop naast MC Guide Services in het bronnenoverzicht. Het configuratieprogramma zal dan vragen om Media Center te starten en dan wordt alle EPG-configuratie binnengehaald.


Maak Media Center wijs dat je een satelliettuner gaat installeren en de software vindt vier virtuele DVBLink tuners.

Zenders selecteren

TVSource maakt het zoals gezegd eenvoudig om alleen de zenders in de overzichten op te nemen die je daadwerkelijk wilt gaan bekijken. Om zenders die je uiteindelijk in Media Center of andere gekoppelde apparaten wilt bekijken te selecteren, selecteer je linksonder in het TVSource configuratieprogramma het tabblad Server Configuration. Op het tabblad Channel Selection kun je nu alle gewenste zenders selecteren en via de knop met de pijl naar rechts overhevelen naar de uiteindelijke lijst zenders aan de rechterkant.

Het tabblad Channel Merge kun je nog even overslaan, dat gebruiken we zodra we meer tuners toevoegen. Het tabblad Channel Settings is nu wel van belang. Hier kun je voor alle geselecteerde zenders een voorkeuzenummer opgeven. Daarnaast kun je op dit tabblad aangeven of één of meerdere zenders met een pincode beveiligd worden. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat de kinderen ongeschikte natuurfilms te zien krijgen.

Op het tabblad EPG Sources kun je aangeven welke EPG-data er gebruikt moet worden voor alle zenders. Per zender kun je de EPG-bron selecteren en de bijbehorende data. Voor zenders waarvoor Microsoft data heeft, kun je het beste de MC Guide Service bron gebruiken en dan in het overzicht rechts de juiste zender zoeken.

TVSource is nu geconfigureerd; voor wie Windows Media Center wil gebruiken is de rest nu kinderspel. Wil je Media Center gebruiken op de PC waarop ook TVSource staat, dan heb je de virtuele tuners als het goed is al in een eerdere stap geconfigureerd. Het enige wat je nog hoeft te doen is Media Center opstarten en daarna eenmalig in het menu Extra kiezen voor DVBLink en daarna voor Synchronize channels. De configuratie van TVSource wordt dan overgeheveld naar Media Center en je TV-instellingen staan dan direct goed.


Bij Channel Selection geef je aan welke zenders je daadwerkelijk beschikbaar wil hebben.


Handig: per zender kun je aangeven welke EPG-informatie je wilt gebruiken.

Meerdere tuners

Het mooie van TVSource is dat je een ongelimiteerd aantal tuners kunt instellen. Dat kunnen tuners van hetzelfde type zijn, maar ook verschillende. Wie wil kan bijvoorbeeld zijn TV-server voorzien van DVB-C én DVB-S tuners en zelfs nog van DVB-T als fallback.

Het toevoegen van een tweede tuner gaat op vergelijkbare wijze als hiervoor besproken: je voegt opnieuw de TVSource (EPG&Stream) template toe aan de lijst bronnen en doorloopt alle stappen. Wanneer je een tweede identieke tuner toevoegt, biedt de configuratie echter wat slimme trucjes.

Zodra je de template hebt toegevoegd, de tweede tuner een naam hebt gegeven en op de '...'-knop hebt gedrukt voor de verdere configuratie, druk je in het volgende scherm op de knop Import settings. Je kunt vervolgens de eerder geïnstalleerde tuner selecteren waarvan je de instellingen wilt kopiëren.

Zodra je meerdere tuners hebt geselecteerd, kun je bij het Server Configuration tabblad van alle tuners de gewenste zenders selecteren. Wanneer je twee identieke tuners hebt, kun je ook hier een trucje toepassen. De knop met twee in elkaar overgaande pijltjes in het midden biedt je de mogelijkheid om twee tuners te selecteren die elkaars instellingen overnemen. Zodra je dat hebt gedaan, worden van de tweede tuner ook alle zenders geselecteerd en worden gelijke zenders samengevoegd, zoals je kunt zien op het tabblad Channel merge.

Dit laatste tabblad zal je wel zelf moeten nalopen wanneer je verschillende tuners gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld kabel en satelliet combineert, kun je hier aangeven welke zenders identiek zijn. Deze zenders verschijnen uiteindelijk dan maar één keer in het overzicht en TVSource kiest, wanneer je erop afstemt, zelf een tuner die beschikbaar is.


Bij channel merge kunnen identieke zenders van meerdere tuners samengevoegd worden.

Netwerkgebruik

Je hebt nu digitale kabeltelevisie werkend via TVSource. Digital-everywhere en Anysee hebben eerder ook al bewezen dat dit kan. De unieke functie van TVSource is echter dat tuners via het netwerk gedeeld kunnen worden. Daarvoor gaan we een stapje verder. Allereerst dien je op het systeem waar de tuners geconfigureerd zijn het DVBLink Network Pack te hebben geïnstalleerd. Nadat je dat hebt gedaan, kun je in het TVSource configuratieprogramma onder Addons de netwerkinstellingen configureren. Om de tuners beschikbaar te maken voor alle Media Center PC's in huis is verder geen configuratie benodigd. Wat je hier wél kunt instellen is een inlognaam en wachtwoord voor een andere handige functie die het network pack biedt: het via een webbrowser bekijken van beelden van de tuners. In het scherm kan je tevens aangeven op welke poort de in TVSource geïntegreerde webserver moet draaien. De standaard instelling is 8080.

Heb je het network pack geïnstalleerd, dan dien je op alle client PC's waarop je Media Center wilt gebruiken de DVBLink Client te installeren. De configuratie daarvan is kinderspel: je hoeft alleen het IP-adres in te stellen van de server waarop TVSource draait. Daarna kun je Media Center op identieke wijze als hiervoor besproken configureren: je geeft aan dat je gebruik maakt van satelliet en Media Center vindt dan direct vier virtuele TVSource tuners. Na het instellen van deze tuners kies je in het menu Extra opnieuw eenmalig de DVBLink knop en klik je op Synchronize channels; daarna staan ook op de client alle zenders goed ingesteld.

TVSource ondersteunt in feite een onbeperkt aantal clients. De beperking hierbij is het aantal tuners; zijn alle tuners in gebruik en opent een client een extra zender, dan krijg je in plaats van het TV-beeld een melding te zien dat alle tuners in gebruik zijn.


Keurig op alle Media Center PC's in huis dezelfde zenderindeling!

Web-based

Dankzij het network pack biedt TVSource een belangrijke functie die Media Center zelf mist: alle PC's in huis kunnen de tuners van één centrale machine delen. Het programma gaat echter nog een stapje verder: zoals we tijdens de configuratie al zagen, biedt de software ook de mogelijkheid om TV-beelden web-based te kijken. Daartoe voer je in de browser het IP-adres van de server in, gecombineerd met het poortnummer (http://192.168.1.25/ bijvoorbeeld). Het moet gezegd: de web-interface is enigszins archaïsch, maar werkt verder prima. Er wordt gebruik gemaakt van Microsofts WMV-codecs en je kunt kiezen voor hoge, gemiddelde en lage kwaliteit, waarbij de standaard gemiddelde instelling ongeveer 1 Mbit/s is en de hoge kwaliteit ongeveer het dubbele.

Deze functie is vooral interessant wanneer je in je router de betreffende poort extern ook doorlust naar het IP-adres van je TVSource server. Je kunt dan overal ter wereld via internet kijken naar de TV-zenders bij je thuis. Handig wanneer je op vakantie je favoriete serie toch niet wilt missen.


De archaïsche, maar werkbare web-interface van TVSource.

UPnP

Bij web-based video kijken blijft het niet. Het network pack biedt verder ook een UPnP AV (DLNA) server, zodat alle apparaten die deze standaard ondersteunen ook kunnen afstemmen op de verschillende TV-zenders. Daardoor werkt TVSource samen met veel mediaspelers, game-consoles, TV's met netwerkaansluiting en andere apparaten. De UPnP AV functionaliteit is ook goed te zien op PC's met Windows Media Player: daar wordt de server direct gevonden als mediaserver en kun je direct afstemmen op de verschillende zenders.

Voor iPhone- en iPad-bezitters is er ook een speciale voor deze apparaten geoptimaliseerde website, die er uitziet als een app en de video streams in een formaat dat Apple-apparaten ondersteunen, kan afspelen. Hier kom je door naar dezelfde URL als hiervoor besproken te surfen, maar dan met iphone erachter geplakt. Hoewel ook hier de interface voor verbetering vatbaar is, is de werking uitstekend: zeker op een iPad is het prima TV kijken! Helaas is de speciale iPhone-versie niet geschikt voor Android-apparaten, maar daar wordt vast aan gewerkt.


TVSource bevat een UPnP AV server. Onder meer Windows Media Player, maar ook veel hardwarematige mediaspelers kunnen zodoende direct afstemmen.


Het TVSource network pack kan ook streamen naar iPhones en iPads.

Conclusie

Toen Microsoft aankondigde de teams achter Windows Home Server en Windows Media Center samen te voegen, hoopten velen op een functionaliteit waarbij TV-tuners op een server geïnstalleerd kunnen worden, waarna meerdere PC's in huis er gebruik van kunnen maken. Helaas heeft Microsoft deze functionaliteit nooit geboden, maar met de TVSource software van DVBLogic kan het alsnog. Mooi meegenomen: je hoeft je niet te beperken tot tuners van Digital Everywhere of Anysee, want alle tuners met BDA-drivers worden ondersteund.

Tijdens onze tests waarbij we gebruikmaken van TerraTec H7 DVB-C tuners blijkt TVSource uitstekend te werken. De hier en daar wat onduidelijke configuratietool is eigenlijk het enige nadeel, maar daar kom je als liefhebber wel overheen.

Klik hier voor de website van DVBLogic.

0
*