Betaalbare 23" en 24" monitoren review

36 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Acer B243HLymdr
 3. 3. Acer S243HLAbmii
 4. 4. AOC e2440VA
 5. 5. ASUS ML239H
 6. 6. BenQ BL2400PT
 7. 7. BenQ EW2430
 8. 8. BenQ GL2440HM
 9. 9. HP 2311x
 10. 10. Iiyama ProLite E2473HDS
 11. 11. Iiyama ProLite X2472HD
 12. 12. LG E2441V
 13. 13. LG IPS236V
 14. 14. Philips 234CL2SB
 15. 15. Philips 246EL2SBH
 16. 16. Samsung SyncMaster S23A550H
 17. 17. Samsung SyncMaster S24A350H
 18. 18. Helderheid
 19. 19. Contrast
 20. 20. Kleurechtheid: greyscale tracking
 21. 21. Kleurtemperatuur
 22. 22. Kijkhoek horizontaal
 23. 23. Kijkhoek verticaal
 24. 24. Helderheidsuniformiteit
 25. 25. Reactiesnelheid 20-80-20%
 26. 26. Reactiesnelheid 0-100-0%
 27. 27. Input lag
 28. 28. Energieverbruik (zwart)
 29. 29. Energieverbruik (wit)
 30. 30. Energieverbruik (standby)
 31. 31. Conclusie
 32. 32. Besproken producten
 33. 33. Reacties

Inleiding

Begin dit jaar publiceerden wij een grote roundup van vijftig 23 en 24 inch monitoren. Inmiddels zijn veel van die schermen alweer van de markt verdwenen en vervangen door nieuwe modellen. Tijd dus voor een update!

De ontwikkelingen op het gebied van LCD-panels zijn nog altijd volop gaande; een panel dat een jaar geleden op de markt kwam, is nu doorgaans alweer lang en breed uit productie. Monitorfabrikanten worden hierdoor min of meer gedwongen om steeds nieuwe schermen op de markt te brengen, waarbij uiterlijke verschillen met de vorige generatie soms geheel afwezig zijn. Zoals de volkswijsheid leert gaat het echter om het innerlijk – en het veranderen van een LCD-panel kan van grote invloed zijn op de prestaties. Let dus goed op de typenummers: soms zijn de verschillen tussen opvolgende modellen ook daar erg klein, zodat je zomaar met het verkeerde model thuis kunt komen.

LED

LED backlights zijn nu definitief doorgebroken. Alle modellen in deze test zijn voorzien van LED achtergrondverlichting, CCFL komen we niet meer tegen. In de praktijk heeft LED-verlichting als voordeel dat de schermen minder energie verbruiken en eventueel dunner uitgevoerd kunnen worden. Vooral dat eerste punt zien we duidelijk terug. Het energieverbruik van de geteste modellen loopt uiteen van ongeveer 22 tot 34 watt, een stuk minder dan we enkele jaren geleden bij 24 inch modellen met CCFL-verlichting gewend waren.

Wellicht nog even ter overvloede: ook 'LED-monitoren' zijn feitelijk gewoon LCD-schermen, hoewel sommige fabrikanten er alles aan doen om je anders te laten geloven. Een LCD-scherm geeft zelf namelijk geen licht. Om ervoor te zorgen dat het beeld op het scherm zichtbaar wordt, bevindt zich in elke LCD-monitor een 'lichtbak' achter het scherm. Tot voor kort werd deze verlichting verzorgd door CCFL-lampen – een soort TL-buisjes – maar inmiddels is LED hier dus de standaard geworden. Dat levert op zich niet meteen een verbetering in beeldkwaliteit op. Een slecht panel met LED-verlichting presteert minder goed dan een goed panel gekoppeld aan een CCFL-lichtbron.

Acer B243HLymdr

De naamgeving van de monitoren bij Acer wordt steeds buitenissiger, maar helaas niet duidelijker. Het eerste model dat wij bekijken heeft de productnaam B243HLymdr meegekregen. Op de verpakking en het scherm zelf staat overigens alleen B243HL te lezen, maar onder die naam zijn nog twee varianten met iets andere afwerking beschikbaar. Hoe het ook zij, de B243HL is een monitor uit de zakelijke B-serie, wat betekent dat het scherm strak maar sober is afgewerkt en de monitor voorzien is van een in hoogte verstelbare voet, die het tevens mogelijk maakt het scherm een kwartslag te draaien voor gebruik in portretmodus. De 24 inch grote monitor gaat over de toonbank voor net iets meer dan 250 euro. Voor dat geld biedt Acer een monitor die lekker weinig energie verbruikt, maar verder niet uitblinkt. Volgens de specificaties zou het gebruikte TN-paneel een horizontale en verticale kijkhoek moeten hebben van 176 graden, meer dan de 170/160 die we normaal in de lijstjes van TN-monitoren zien staan. Waar Acers claim op gebaseerd is, is niet geheel duidelijk; onze metingen laten zien dat het scherm vooral verticaal geen potten weet te breken en ook horizontaal tot de middenmoot behoort. De monitor heeft wel een uitstekende helderheidsverdeling. Ook de helderheid zelf is prima, vooral gezien het lage energieverbruik. De overige scores die de B243HL laat noteren zijn niet opvallend. De kleurweergave is redelijk goed, wat ook geldt voor het contrast. Ronduit matig is de reactiesnelheid, iets wat we overigens bij meer monitoren in deze test zullen zien.

Acer B243HLymdr
Acer B243HLymdr: zakelijk model, interessant voor wie niet gaat gamen.

Acer S243HLAbmii

De S243HL van Acer hebben wij begin vorig jaar ook al eens getest en een uiterlijk identieke S243HL verscheen ook voor deze test weer in ons lab. Toch hebben we wel degelijk met een ander product te maken, het model dat wij vorig jaar testten had als volledige productnaam S243HLbmii, het nieuwe scherm S243HLAbmii. Ergens in het midden van het productnummer is dus een 'A' toegevoegd en onder de motorkap is een nieuw LCD paneel geplaatst. Leggen we de testgegevens naast elkaar, dan zien we dat het nieuwe model een helderder beeld geeft dan zijn voorganger, terwijl het contrast juist iets minder goed is. Qua reactiesnelheid en kijkhoek is het nieuwe model ook iets beter dan zijn voorganger, maar niet schokkend veel beter.

Laten we echter bij het begin beginnen. De S243HL is namelijk een ultradunne designmonitor. Het 1,5 centimeter dunne scherm staat op een asymmetrische voet waarin zowel de aansluitingen, de bedieningsknoppen als ook een luidsprekertje weggewerkt zijn. Het strakke, minimalistische en dunne design bevalt ons zeer, maar hou er wel rekening mee dat de monitor niet van de voet te verwijderen is en je het scherm dus niet kunt ophangen. Qua aansluitingen is de S243HL wat apart: naast een VGA-ingang vinden we namelijk twee HDMI-aansluitingen, maar DVI ontbreekt. Met een verloopkabel van DVI naar HDMI is de monitor echter probleemloos op elke videokaart aan te sluiten.

De prestaties van de nieuwe S243HL zijn redelijk. De horizontale kijkhoek is goed, en ook de reactiesnelheid is uitstekend, wat het scherm niet alleen geschikt maakt voor designliefhebbers, maar ook voor die-hard gamers. Qua contrast bevindt de monitor zich in de lagere middenmoot en ook de kleurweergave is niet beter dan redelijk. Dat geldt ook voor de helderheidverdeling: door het scherm zo dun te maken heeft Acer wat concessies moeten doen op het vlak van uniformiteit.

Acer S243HLAbmii
Acer S243HLAbmii: fraai design, geheel andere prestaties dan de eerdere S243HL.

AOC e2440VA

Het is alweer even geleden dat wij een monitor van AOC getest hebben en wij waren dan ook benieuwd wat de e2440VA ons zou brengen. Allereerst moet gezegd worden dat de monitor, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, niet beschikt over een PVA-paneel, maar gewoon een goedkopere TN-variant gebruikt. Dat kan eigenlijk ook niet anders, want met een gemiddelde winkelprijs van 170 euro behoort deze monitor tot de goedkoopste exemplaren uit de test. AOC biedt voor dat geld een 24 inch grote monitor met een glanzend zwarte schermrand, met iets naar achteren een tweede, half doorzichtige, rand. De hals van de voet is zilverkleurig, terwijl de voet zelf een combinatie van mat en glanzend zwart is, met als werkje een soort fractals ter versiering. Smaken verschillen, maar wij vinden het totaal wat te druk overkomen. Qua features is de monitor vrij sober. Aan de achterkant vinden we alleen een VGA-, een DVI- en een audio-ingang. De niet-verwijderbare voet kan naar voren en achteren neigen, hoogteverstelling is niet mogelijk. Een aardige extra functie is de ingebouwde e-sensor, die in de gaten houdt of er daadwerkelijk iemand achter het scherm zit. Is dit niet het geval, dan kan de monitor indien gewenst na enige tijd de backlight dimmen om zo energie te besparen.

Over de prestaties van de monitor zijn we niet zo te spreken. De helderheid en uniformiteit van het scherm zijn goed en ook het contrast is prima, maar de kleurweergave en reactiesnelheid laten te wensen over. Vooral de kleur blauw laat veel afwijking zien en met ruim 20 ms voor een de zwart-wit-zwart reactietijd is de monitor geen aanrader voor gamers. De prijs maakt echter veel goed, want voor net iets meer dan 170 euro krijg je dus wél een 24 inch grote full hd monitor.

AOC e2440VA
AOC e2440VA: TN-paneel, goedkoop en lang niet slecht – minder geschikt voor gamers.

ASUS ML239H

Van ASUS ontvingen wij de ML239H, de opvolger van de eerder door ons geteste ML238H. Ook in dit geval zijn er uiterlijk vrijwel geen verschillen te ontwaren: het nieuwe model heeft een zwarte bies onder het scherm, waar deze bij het oude model doorzichtig was. Daarnaast is de achterzijde nu zwart in plaats van wit. Intern is er echter veel veranderd. Het TN-paneel van de ML238H heeft plaats gemaakt voor een IPS-paneel in de ML239. IPS panels staan bekend om hun goede kleurweergave en vooral uitstekende kijkhoek, maar zijn duurder dan TN-varianten. In het geval van de ML239H heeft ASUS de prijs voor de consument niet te veel laten oplopen. Gemiddeld kost de monitor 198 euro. Het gebruikte panel is waarschijnlijk van het goedkopere e-IPS type, waarbij minder filters worden toegepast, zodat het scherm meer licht doorlaat en een minder sterke backlight noodzakelijk is. Keerzijde van deze medaille is dat de beeldkwaliteit minder is dan bij traditionele S-IPS en IPS Pro panels. Hoe dan ook is de ML239H een dunne monitor met een vrij brede rand onder het scherm en een open ronde voet.

Van de prestaties zijn we niet bijzonder onder de indruk. De kleurweergave is redelijk, maar van een IPS-monitor hadden we eigenlijk beter verwacht. Het contrast en de reactiesnelheid vallen ronduit tegen. De kijkhoek is daarentegen wel weer erg goed. Onze meting laat zien hoe de helderheid afneemt als de kijkhoek toeneemt en op dat punt scoort de ML239H prima. Belangrijker is echter dat er bij deze IPS-monitor ook weinig veranderingen in de kleurweergave plaatsvinden, een probleem waar TN-monitoren wel veel last van hebben.

Asus ML239H
ASUS ML239H: redelijk geprijsde IPS-designmonitor, tegenvallende kleurweergave (voor IPS).

BenQ BL2400PT

Ook BenQ stuurde een zakelijk georiënteerde monitor in, de BL2400PT. Wat meteen opvalt is het sobere design in combinatie met de stevige, in hoogte verstelbare voet. Het scherm is niet alleen in hoogte aan te passen, het kan ook een kwartslag gedraaid worden voor gebruik in portretmodus. BenQ heeft de BL2400PT voorzien van een DisplayPort ingang, en daarmee is het de enige monitor in deze test die dit heeft.

De prestaties van de BL400PT zijn wisselend. Het contrast is ronduit uitstekend en ook de kleurweergave is erg goed, ook wanneer het scherm onder een hoek bekeken wordt. Wanneer we dit doen, neemt de helderheid wel meer af dan we van veel TN- en IPS-schermen gewend zijn, maar daar kunnen we mee leven. De kleurtemperatuur is standaard erg hoog waardoor het beeld blauwig overkomt, maar ook dit is gelukkig aan te passen. Vervelender is de reactiesnelheid van de monitor. Een volledige zwart-wit-zwart cyclus duurt ruim 27 ms; voor grijs-grijs overgangen is zelfs bijna 50 ms nodig. Hiermee is het scherm praktisch onbruikbaar voor games.

BenQ BL2400PT
BenQ BL2400PT: in hoogte verstelbaar, DisplayPort, goede kleurweergave, zeer trage reactiesnelheid.

BenQ EW2430

De EW2430 ziet eruit alsof hij bedoeld is voor op een directeursbureau in een chique kantoor. Onder het scherm is een stip geborsteld aluminium aangebracht en ook de voet is uit dit materiaal vervaardigd, waardoor de monitor een fraai en robuust uiterlijk heeft.

Hoewel de EW2430 – voor zover wij weten – gebruikmaakt van hetzelfde A-MVA panel dat ook in de BL2400PT gebruikt wordt, laten beide apparaten duidelijk andere scores noteren. Net als bij de BL2400PT is bij deze monitor de kleurweergave uitstekend is, net als het contrast. De kleurtemperatuur ligt bij de EW2430 echter aanzienlijk lager, terwijl de gamma-instelling hoger is, wat tot een donkerder beeld leidt. Het opvallendste verschil zien we echter terug in de reactiesnelheid, want hoewel de EW2430 ook geen hardloper is, zijn de scores beduidend minder slecht dan die we bij de BL2400PT zien. Dat maakt de EW2430 nog altijd geen aanrader voor die-hard gamers, maar de monitor is wel een stuk beter allround inzetbaar.

BenQ EW2430
BenQ EW2430: deels aluminium, luxe uiterlijk, goede kleurweergave, niet voor gamers.

BenQ GL2440HM

De derde en laatste monitor van BenQ die we bekijken is een budgetmodel, de 24 inch grote GL2440HM die je voor zo'n 167 euro mag meenemen en daarmee de goedkoopste monitor is in deze test. Met het uiterlijk zal BenQ geen design-awards in de wacht slepen, het glanzend zwarte apparaat heeft een vrij dikke rand rond het scherm en staat op een onopvallende elliptische voet.

Wij zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in hoeveel waar BenQ kan bieden voor die prijs. Het gebruikte full hd panel is uiteraard van het TN-type en presteert matig. De helderheid van het scherm houdt niet over en ook de verdeling van het licht is matig. De kijkhoek is evenmin indrukwekkend. Gelukkig is er ook goed nieuws. Zo is het contrast prima en de grijsschaal netjes. In de kleur blauw heeft het scherm echter een grote afwijking en ook de reactiesnelheid valt tegen. Al met koop je met de GL2440HM geen kat in de zak, maar er zijn betere beeldschermen met een vergelijkbare prijs te koop.

BenQ GL2440HM
BenQ GL2440HM: goedkoop, matige prestaties, wel goed contrast.

HP 2311x

De 2311x van HP is met een gemiddelde prijs van ongeveer 167 euro net zo duur als de GL2440HM van BenQ die we hiervoor tegenkwamen. Het is een wat onopvallende verschijning met een vrij brede rand rond het scherm en een rechthoekige voet waarop de monitor vast is gemonteerd. Ophangen is dus niet mogelijk. Aan de achterzijde vinden we een VGA-, HDMI- en DVI-ingang, waarmee de monitor op dit vlak prima scoort.

Qua prestaties is de 2311x een middenmoter. De helderheid is redelijk, wat ook geldt voor het contrast. De kijkhoek en kleurweergave zijn vrij goed, al geldt net als bij andere TN-schermen dat er kleurveranderingen optreden als het scherm onder een hoek bekeken wordt. De reactiesnelheid laat echter ook bij deze monitor te wensen over zodat gamers beter kunnen uitkijken naar een ander model.

HP 2311x
HP 2311x: onopvallend, redelijke middenmoter, niet zo snel.

Iiyama ProLite E2473HDS

Eerder testten wij van Iiyama de E2472HD, een monitor die een relatief lage prijs had en door zijn uitstekende reactiesnelheid ideaal was voor gaming. Zoals dat gaat is die monitor nu uit productie en opgevolgd door de nieuwe E2473HDS. Qua uiterlijk is de Iiyama ProLite E2473HDS-B1 een dertien-in-een-dozijn beeldscherm. Plastic behuizing, mat 24 inch TN-paneel en tiptoetsen voor bediening van het OSD aan de rechteronderkant van de bezel. De monitor is behoorlijk dun, mede dankzij de LED-backlight, maar in het midden van de achterzijde een stuk dikker.

Helaas weet de E2473HDS ons iets minder te imponeren dan zijn voorganger. De voor gamers belangrijke reactiesnelheid is nog altijd dik in orde, mits de overdrive-functie is ingeschakeld, wat standaard niet het geval is. Bij zwart-wit-zwart overgangen noteert het scherm iets meer dan 5 ms, bij grijs-grijs overgangen loopt dat op tot dik 9 ms, terwijl het vorige model hier 4 ms liet noteren. Ook helderheid en contrast zijn prima, maar de kijkhoek van het scherm valt, zeker verticaal, erg tegen en ook de uniformiteit is wat minder goed dan bij het vorige model. Al met al is de E2473HDS toch zeker geen slechte monitor, en in ieder geval voor gamers een interessant model.

Iiyama ProLite E2473HDS-B1
Iiyama ProLite E2473HDS-B1: snel en best goed, maar minder dan z'n voorganger.

Iiyama ProLite X2472HD

Het tweede model dat wij van Iiyama ontvingen, de X2472HD, maakt gebruik van een MVA-paneel en is daarmee gericht op beeldkwaliteit in plaats van reactiesnelheid. Uiterlijk is de XL2472HD geen opvallend apparaat, of het moet zijn dat de ronde voet wel héél klein is uitgevoerd. Van de vijf niet-TN-schermen in deze test is de Iiyama met iets meer dan 200 euro de goedkoopste en dus is het interessant te zien hoe het scherm presteert. Het eerste wat opvalt is dat het contrast verbluffend goed is, het beste van alle monitoren die wij tot nu toe getest hebben. Bij een volledige aan-uit meting komen we uit op ruim 200.000:1 en dat terwijl de backlight niet gedimd wordt. Ook de schaakbordmeting laat een prima score van 595:1 zien; niet de beste score allertijden, maar gewoon goed. De kleurweergave van de monitor is eveneens erg goed, wat ook geldt voor de helderheidverdeling. Bekijken we het beeld onder een hoek, dan neemt de helderheid snel af, maar de kleurweergave blijft overeind, wat voor kleurkritisch gebruik belangrijk is. Het enige echte nadeel laat zich raden: ook deze MVA-monitor is qua reactiesnelheid geen hoogvlieger. Niet ideaal voor gamers dus, maar wel voor vrijwel elke andere doelgroep.

Iiyama ProLite X2472HD-B1
Iiyama ProLite X2472HD-B1: MVA-paneel in een betaalbare monitor, voor iedereen behalve gamers.

LG E2441V

De E2441V van LG is een TN-scherm dat gericht is op energiezuinigheid, snelle reactietijd en een lage prijs. Voor het design hoef je deze monitor niet te kopen. Het is weliswaar zeker geen lelijke monitor, maar LG heeft fraaiere modellen in haar assortiment. Met een gemiddelde winkelprijs van ongeveer 195 euro is de prijs in ieder geval redelijk laag gehouden.

Toch is de E2441V zeker een interessante allround-monitor. De kleurtemperatuur is standaard weliswaar veel te hoog, maar middels het onscreen display is dat snel verholpen. Het scherm is bovendien lekker helder, al moeten we wel aantekenen dat de lichtverdeling, de uniformiteit dus, te wensen overlaat: op het donkerste punt heeft het scherm slechts 69% van de helderheid van het lichtste punt. De kijkhoek is horizontaal redelijk goed, maar verticaal naar onder toe ronduit slecht. Daar staat tegenover dat de kleurweergave – recht van voren bekeken dus – erg goed is. Ook de reactiesnelheid is redelijk, al leveren grijs-grijs overgangen de monitor wel de nodige kopzorgen op.

LG E2441V-BN
LG E2441V-BN: redelijk in alle opzichten, maar nergens een uitblinker.

LG IPS236V

LG wil de komende tijd sterk gaan inzetten op IPS-monitoren. IPS-schermen hebben doorgaans een beter contrast en een veel betere kijkhoek dan TN-modellen, waardoor ze door de bank genomen duidelijk betere beeldkwaliteit leveren. Nadelen heeft IPS ook. Zo is de reactiesnelheid minder goed dan bij goede TN-schermen, en is de prijs van IPS-monitoren hoger. Dat laatste probleem is min of meer opgelost met de nieuwe generatie e-IPS panels die meer licht doorlaten dan traditionele IPS-schermen en daardoor een minder felle backlight nodig hebben, wat de kosten drukt. LG gebruikt dan ook zo'n nieuw e-IPS panel in de IPS236V, die gemiddel voor net iets meer dan 190 euro in de winkels ligt.

Voor dat geld krijg je een prima monitor met een hoge helderheid, redelijk contrast en eveneens redelijk goede kleurweergave. Het is niet de meest kleurnauwkeurige monitor uit de test, maar het voordeel van het gebruikt IPS-paneel is wel dat het scherm ook onder een hoek bekeken goede kleurweergave houdt. Ook hier moeten we echter concluderen dat de monitor voor gamers minder geschikt is, met gemeten reactietijden van 20 tot 29 milliseconde.

LG IPS236V-PN
LG IPS236V-PN: IPS-paneel voor amper 200 euro, maar niet voor gamers.

Philips 234CL2SB

Philips introduceerde onlangs een serie 'blade'-monitoren, waarvan wij hier de 23-inch variant bespreken. Zoals de naam doet vermoeden is het scherm ultradun, zo'n 13 millimeter in totaal. Samen met de ranke hals en glad afwerkte achterkant geeft het de monitor een erg fraai en licht uiterlijk. Een HDMI- en VGA-aansluiting zijn in de voet verwerkt, waardoor deze dus niet te verwijderen is.

De prestaties van de 234CL2 vallen niet tegen. De helderheid is erg hoog en de helderheidverdeling is – ondanks het dunne ontwerp – redelijk in orde. Ook qua contrast laat de monitor nette scores noteren, wat tevens opgaat voor de kijkhoek. Bij de kleurweergave gaat het echter mis: zowel op de grijsschaal als bij de individuele kleurmetingen laat de monitor vrij grote afwijkingen zien. Daar komt bij dat ook deze monitor qua reactietijd geen hoogvlieger is.

Philips 234CL2SB
Philips 234CL2SB: fraai dun ontwerp, goed contrast, matige kleurweergave.

Philips 246EL2SBH

De tweede monitor die we van Philips bekijken is de 23,6 inch grote 24EL2SBH. Op de rand rond het scherm is overigens alleen 246ELH te lezen. De sober uitgevoerde monitor beschikt over een VGA- en een HDMI-ingang, maar DVI ontbreekt.

Kijken we naar de prestaties, dan is het eerste wat opvalt dat het scherm met iets meer dan 300 candela per vierkante meter zéér helder is, terwijl het energieverbruik op zo'n 22 watt blijft steken: erg netjes! Het contrast is bovendien dik in orde en ook de helderheidverdeling is goed, evenals de kleurweergave. De kijkhoek laat echter veel te wensen over en dit scherm is ook geen hoogvlieger als het op reactiesnelheid aankomt. Dat maakt de 246EL2SBH prima geschikt voor kantoorwerk in een helder verlichte ruimte, maar minder geschikt voor gaming.

Philips 246EL2SBH
Philips 246EL2SBH: zeer hoge helderheid, goede kleurweergave, lage reactiesnelheid.

Samsung SyncMaster S23A550H

De eerste monitor van Samsung die we bekijken is de S23A550H, een (fraai) designmodel dat ons doet denken aan Samsung 's LCD-televisies van een paar jaar geleden. De dieprode rand rond het scherm loopt uit in een doorzichtige bies, terwijl het geheel geplaatst is op een ronde voet met een doorzichtig middendeel. Design is het zeker, of je het fraai vindt is een kwestie van smaak. Wij vinden het allemaal wat te gelikt.

Qua prestaties laat de monitor een wisselend beeld zien. De helderheid is goed, maar het contrast valt bij de schaakbordmeting erg laag uit en ook de kleurweergave is niet fantastisch. Daar staat tegenover dat de kijkhoek redelijk is en de reactiesnelheid ronduit goed. Zowel bij zwart-wit als grijs-grijs overgangen laat het scherm scores van minder dan 6 ms noteren, wat deze monitor bijzonder geschikt maakt voor veeleisende gamers.

Samsung SyncMaster S23A550H
Samsung SyncMaster S23A550H: hoge reactiesnelheid, matig contrast en kleurweergave.

Samsung SyncMaster S24A350H

De S24A350H heeft qua design overeenkomsten met de hiervoor besproken S23A550H. Zo loopt de rand rond dit scherm ook van zwart uit naar donkerrood om vervolgens over te gaan in een doorzichtige bies, maar de S24A350H heeft speelser afgeronde hoeken en staat op een zwarte voet. Het geheel is iets minder uitbundig uitgevoerd dus en naar onze mening daarom wat beter geslaagd.

Ook bij dit TN-scherm laten de prestaties een wisselend beeld zien. De kleurweergave van de monitor is vrij goed en ook de reactietijd bij zwart-wit overgangen is prima. Bij kleinere grijs-grijs veranderingen zien we echter scores van bijna 24 ms, wat duidelijk niet snel is. Bij de overige tests scoort de monitor in de middenmoot, waardoor het onder de streep geen uitblinker is.

Samsung SyncMaster S24A350H
Samsung SyncMaster S24A350H: goede kleurweergave, trage reactietijd

Helderheid

Via onze monitortest hebben we allereerst de maximale helderheid van het scherm bepaald. Voor gebruik in een normaal verlichte kamer is een helderheid van 200 cd/m² voldoende. Alle schermen voldoen daar aan.

Contrast

Het contrast meten we met een zogenaamd checkerboard-beeld. Bij deze meting wordt het beeld als een schaakbord in vijfentwintig afwisselend witte en zwarte vlakken verdeeld, waarbij in het middelste witte vak gemeten wordt. Vervolgens wordt de verdeling van de vlakken omgedraaid zodat het middelste vak zwart wordt, waarna de tweede meting geschiedt. Dit geeft een goed beeld van het contrast van schermen in praktijksituaties, waarbij tegelijkertijd lichte en donkere zaken op het scherm staan. Vooral BenQ biedt een ongekend goed contrast in deze praktijksituatie.

Kleurechtheid: greyscale tracking

Mensen die de monitor gaan gebruiken voor beeldbewerking vereisen als eerste eigenschap kleurechtheid en daarom kijken we hiervoor naar de modellen met de beste waardes qua greyscale tracking, kleurtemperatuur en helderheid onder een kijkhoek. De greyscale tracking geeft de gemiddelde afwijking die alle grijswaardes hebben ten opzichte van puur grijs. Een theoretische score van 0 betekent dat geen van de drie primaire kleuren (rood, groen, blauw) is oververtegenwoordigd. Hoe lager de score, hoe beter.

De in dit artikel besproken producten hebben rode balkjes in de grafiek. De monitoren van de genoemde roundup van vijftig 23 en 24 inch monitoren van vorig jaar zijn met blauwe balkje toegevoegd.

De Philips 246EL2SBH, BenQ EW2430, BenQ BL2400PT en bovenal de LG E2441V-BN scoren op dit vlak zeer goed.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur is traditiegetrouw voor de meeste monitoren in deze test aan de hoge, dus koude kant. Ter herinnering: een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin is ideaal voor beeldbewerking – daaronder gaan rode en gele tinten overheersen, erboven blauwe en groene. Opvallend is dat de schermen die qua greyscale tracking goed scoorden, allemaal duidelijk te koel zijn.

Kijkhoek horizontaal

De helderheid onder een kijkhoek is bepalend voor de kleurweergave wanneer je niet recht voor het scherm zit. De gemeten waardes geven het percentage weer van de maximale helderheid, gemeten onder een hoek van 45 graden. Hoe hoger deze waarde, des te minder varieert de kleur wanneer je beweegt voor het scherm.

De horizontale kijkhoek geeft de afwijking aan wanneer je van links of rechts kijkt, terwijl de verticale kijkhoek afzonderlijk voor boven en onder is gemeten. Voor de horizontale kijkhoek geldt dat waardes van 50% of meer goed zijn, lager dan 45% is matig. Alleen de Philips 234CL2SB scoort in deze test boven de 50%.

 

Kijkhoek verticaal

De verticale kijkhoek laat weer een heel ander plaatje zien. TN-panelen verliezen altijd veel helderheid als je ze van boven bekijkt, maar sommige schermen maken het wel erg bont met minder dan 10% overgebleven helderheid. De Acer S243HLAbmii, de ASUS ML239H en de HP2311x scoren in beide gevallen - horizontaal én verticaal - goed.

Helderheidsuniformiteit

Onderstaande grafiek toont de helderheidsuniformiteit, oftewel de mate waarin de beeldschermen gelijkmatig verlicht zijn. Dat is van belang omdat ongelijkmatige verlichting weer zijn weerslag heeft op de accuratesse van de kleurreproductie. De waarde geeft aan hoeveel procent van de helderheid van het lichtste punt van het scherm gemeten wordt op het donkerste punt. Bij 100% zou het scherm overal exact even helder zijn.

Waardes boven de 80% zijn goed te noemen. Wij maten goede waardes voor de AOC e2440VA, de Iiyama X2472HD en de Acer B243HLymdr.Reactiesnelheid 20-80-20%

Voor snelle 3D-games is het allerbelangrijkste, dat je direct ziet wat er in de spelwereld gebeurt: vertraging kan, zeker in een deathmatch, dodelijk zijn. Daarnaast moet er alleen getoond worden wat er ook daadwerkelijk is: beeldartefacten zoals ghosting oftewel na-ijleffecten zijn zeer onwenselijk. Om die reden nemen we voor het maken van deze selectie de responstijd als primair criterium. Oorspronkelijk wordt deze gemeten voor de overgang van zwart naar wit naar zwart, 0-100-0% in onze tabel.

In games komt het echter bijzonder weinig voor dat het beeld snel verandert van geheel zwart naar geheel wit, of omgekeerd. Over het algemeen zijn beeldovergangen minder contrastrijk - ze gaan eerder van donker- naar lichtgrijs, of vice versa. Met behulp van de overdrive-technologie zijn de paneelmakers de laatste jaren steeds beter geworden in het fabriceren van panels die ook met deze overgangen goed overweg kunnen. Helaas worden voor responstijden vrijwel altijd incomplete gegevens opgegeven: bijvoorbeeld van licht naar donker, of van donker naar licht. Dan zie je waardes als 2 of 4 milliseconden, wat meer dan voldoende lijkt om snel te gamen. Vaak ligt de waarheid toch iets anders, merken we vaak als we onze testresultaten bekijken. Een scherm dat snel van licht naar donker kan schakelen, heeft meestal moeite om het omgekeerde resultaat te behalen, of vice versa. Vandaar dat we onze geteste modellen hebben getest op donkergrijs naar lichtgrijs naar donkergrijs (20-80-20%) overgangen, maar zoals te zien op de volgende pagina ook op 0-100-0%. Schermen die lage waardes vertonen in beide disciplines, zouden zeer geschikt moeten zijn voor snelle games.

Willen we een scherm echt geschikt noemen voor gaming, dan ligt onze bovengrens voor de 20-80-20 meting op 16 milliseconden: bij die responstijd kost het 1/60e seconde om het beeld te laten overgaan van tamelijk duister naar licht naar weer duister. Het merendeel van de gamers zal een overgang van die tijdsduur niet als storend ervaren. Drie nieuwe schermen halen dat: de Iiyama E2473HDS, de Acer S243HLAbmii en de Samsung S23A550H. Maar laat je niet afschrikken, want onder de 25 ms kun je nog altijd prima gamen.Reactiesnelheid 0-100-0%

Kijken we vervolgens naar de overgangstijden voor zwart-wit-zwart, dan zien we een ander plaatje. De meeste schermen doen dit een stuk sneller. Goede waardes meten we bij de Samsung S23A550H, de Iiyama E2473HDS, de Samsung S24A350H en de Acer S243HLAbmii.Input lag

Ook belangrijk voor wie gaat gamen is de snelheid van de beeldverwerking door de monitor - met name VA-panelen kunnen last hebben van input lag, waarbij een pauze ontstaat tussen het moment dat het signaal het scherm binnenkomt en het beeld vertoond wordt. Uiteraard uit den boze voor wie houdt van snelle games.

Over deze input lag vervolgens kunnen we heel kort zijn: alleen de LG IPS236V heeft meetbaar last van input lag, al is de gemeten 16 ms nog overkomelijk.

Energieverbruik (zwart)

Het energieverbruik van alle beeldschermen bij een geheel zwart beeld. Voor TN-panelen is dit het meest ongunstige scenario. De waardes voor wit beeld vind je op de volgende pagina.

Energieverbruik (wit)

In tegenstelling tot wat je zou denken verbruiken de meeste monitoren wanneer ze een geheel wit scherm moeten laten zien minder energie dan wanneer ze een volledig zwart scherm moeten weergeven.

Energieverbruik (standby)

Het energieverbruik van alle beeldschermen in stand-by.

Conclusie

Wil je een 23 of 24 inch monitor voor minder dan 250 euro, dan is er voldoende keuze, maar tegelijkertijd moeten we concluderen dat er in dit segment geen schermen te koop zijn die op alle punten goed scoren. Daarvoor moet je toch wat dieper in de buidel tasten. De geteste modellen met een MVA- of IPS-paneel hebben weinig tot geen last van kleurveranderingen wanneer het scherm onder een hoek wordt bekeken en bieden veelal een goed contrast en kleurweergave, waardoor ze goed geschikt zijn voor bijvoorbeeld foto- of videobewerking. Goede keuzes in deze categorie zijn de BL2400PT en de EW2430 van BenQ en Iiyama's ProLite X2472HD, die een wat betere kleurweergave bieden dan de ML239H van ASUS en EPS236V van LG. Voor alle geteste IPS- en MVA-modellen geldt echter dat de reactiesnelheid te wensen over laat, waardoor de monitoren minder geschikt zijn voor gaming.

Wil je een echt snelle monitor, dan is de keuze onder de geteste TN-modellen overigens ook beperkt. Ook het gros van dit type schermen in deze test scoort qua reactiesnelheid namelijk onder de maat. Alleen de Acer A243HLAbmii, de Iiyama ProLite E2473HDS en de Syncmaster S23A550H van Samsung laten echt snelle reactietijden noteren.

Silver Awards zijn er voor de BenQ BL2400PT en EW2340, de Iiyama E2473HDS en X2472HD, de Acer S243HLABmii en de Samsung SyncMaster S23A550H. Een echte allround winnaar kunnen we helaas niet aanwijzen, omdat alle schermen naast sterke, helaas ook zwakke punten hebben.


BenQ BL2400PT
BenQ EW2340
Iiyama E2473HDS
Iiyama X2472HD
Acer S243HLABmii
Samsung SyncMaster S23A550H


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer B243HLymdr

Acer B243HLymdr

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 40000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Acer S243HLAbmii

Acer S243HLAbmii

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 12000000 : 1
Niet verkrijgbaar
AOC e2440VA

AOC e2440VA

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 20000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Asus ML239H

Asus ML239H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 50000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award BenQ BL2400PT

BenQ BL2400PT

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • DisplayPort
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award BenQ EW2430

BenQ EW2430

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
BenQ GL2440HM

BenQ GL2440HM

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
HP 2311x

HP 2311x

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Iiyama ProLite E2473HDS-B1

Iiyama ProLite E2473HDS-B1

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Iiyama ProLite X2472HD-B1

Iiyama ProLite X2472HD-B1

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • VA / MVA / PVA
 • HDMI
 • 8 ms
 • 250 cd/m²
 • 3000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG E2441V-BN

LG E2441V-BN

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 5000000 : 1
Niet verkrijgbaar
LG IPS236V-PN

LG IPS236V-PN

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • HDMI
 • 6 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 234CL2SB

Philips 234CL2SB

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 250 cd/m²
 • 20000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Philips 246EL2SBH

Philips 246EL2SBH

 • 23.6 inch
 • 1920x1080
 • 93 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 5 ms
 • 300 cd/m²
 • 20000000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster S23A550H

Samsung SyncMaster S23A550H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung SyncMaster S24A350H

Samsung SyncMaster S24A350H

 • 24 inch
 • 1920x1080
 • 92 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 250 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*