OCZ RevoDrive 3 X2 480GB review

24 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. VCA
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. HDTune
 5. 5. HDTune - Random access
 6. 6. Atto Disk Benchmark
 7. 7. PCMark Vantage
 8. 8. PCMark7
 9. 9. PCMark7 (vervolg)
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Lange tijd waren harddisk interfaces (IDE/ATA, SATA, SATA300, etc.) per definitie sneller dan nodig voor de aangesloten schijven. Met de opkomst van SSD's is die situatie geheel veranderd, sterker nog, het heeft ervoor gezorgd dat nieuwe harde schijf-interfaces tegenwoordig eigenlijk al ouderwets zijn op het moment dat ze uitkomen. Het is nog niet zo lang geleden dat de eerste Serial ATA 600 aansluitingen op moederborden verschenen en inmiddels weet al menig SSD de maximale doorvoersnelheid daarvan - zo'n 550 MB/s in de praktijk - eenvoudig te behalen. Serial ATA 1200 staat nog niet op de roadmaps, wat betekent dat wie nóg sneller wil ofwel aan de slag moet met RAID 0-arrays van meerdere SSD's, of uitwijken naar een andere interface.

Gelukkig bestaat er een snellere interface binnen de PC, in de vorm van de PCI-Express bus. Hoewel primair bedoeld voor videokaarten en andere uitbreidingskaarten, is PCI-Express met de juiste controllerchips ook geschikt om SSD's aan te sluiten. Vorig jaar al kwam OCZ met de RevoDrive en de RevoDrive X2; PCI-Express SSD's die in feite bestonden uit een alles-in-één RAID 0-configuratie van vier eerste generatie SandForce SSD's. Hoewel een mooi concept en zonder meer sneller dan normale SSD's, was er ook voldoende op af te dingen. Zo was de aansturing op z'n minst gekunsteld: de vier SandForce-controllers werden in RAID 0 aangesproken door een relatief bejaarde Silicon Image controller gebaseerd op de PCI-X standaard. Om die weer met de moderne PCI-Express-bus te laten spreken was er nog een extra PCI-Express-naar-PCI-X-bridge-chip nodig. Ofwel, met veel kunst-en-vliegwerk functioneerde die RevoDrive, maar we mogen wel stellen dat het een typisch eerste generatie product was.

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB
RevoDrive 3 X2 480GB

Tijdens Computex toonde OCZ de tweede generatie RevoDrive die men, om het voor ons allemaal duidelijk te houden, RevoDrive 3 en RevoDrive 3 X2 heeft gedoopt. Beide zijn gebaseerd op de nieuwste generatie SandForce-controllers en de gekke PCI-X implementatie is verleden tijd. Voor de RevoDrive 3 X2 - die twee PCB's en in totaal vier SandForce controllers heeft - belooft OCZ tot 220.000 4k write IOPS, bijna drie keer zo veel als een state-of-the-art SandForce-gebaseerde losse SSD.

De RevoDrive 3, met twee SandForce-controllers aan boord, is er in 240GB en 480GB uitvoeringen. De RevoDrive 3 X2, met vier controllers, biedt OCZ aan in 480GB en 960GB. OCZ stuurde ons de 480 GB versie van deze RevoDrive 3 X2. Goedkoop is deze op PCI-Express 2.0 x4 gebaseerde SSD allerminst: gemiddeld betaal je er 1526 euro voor. Of dat het waard is...?

VCA

Conceptueel is de RevoDrive 3 grotendeels gelijk aan z'n voorganger, maar er zijn grote verschillen. Allereerst maakt de RevoDrive 3 X2 gebruik van vier van de nieuwe generatie SandForce SF-2281 controllers, zoals we die kennen van onder meer de OCZ Vertex 3 SSD's. Verder is er een nieuwe controller die het geheel aanstuurt. OCZ noemt deze chip zelf de OCZ SuperScale controller. Hoewel men er geen geheim van maakt dat dit geen zelf ontwikkelde chip is, houdt OCZ wel angstvallig geheim van welke leverancier deze afkomstig is en wat het oorspronkelijke type is. Dat is op zich ook niet vreemd, want OCZ is zelf flink in de weer geweest met de firmware van de controller: de RevoDrive 3 is niet langer een simpel RAID 0-array op een PCI-Express-kaart, maar zit wat slimmer in elkaar.

De technologie waar de RevoDrive 3 op is gebaseerd is SAS, ofwel Serial Attached SCSI. De SuperScale-chip is een native PCI-Express x4 chip met vier van deze SAS-uitgangen. De SandForce SF-2281 chips ondersteunen naast Serial ATA 600 ook het professionele SAS 600 en worden op die manier aangestuurd.

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB
Op de nieuwe RevoDrive vinden we vier SandForce SF-2281 controllers

De vier SandForce controllers zitten niet in een RAID 0-configuratie, maar in wat OCZ noemt een VCA-array, wat staat voor Virtual Controller Array. Net als bij RAID 0 wordt alle data verdeeld over de vier achterliggende SSD's, maar het is niet zo dat alles evenredig ge-striped wordt. Met behulp van wat men noemt Queue Balancing Algorithm zorgt OCZ er naar eigen zeggen voor dat alle vier de achterliggende controllers zo efficiënt mogelijk worden aangestuurd.

Een belangrijk voordeel van VCA boven RAID 0 is dat deze technologie en daarmee dus ook de RevoDrive 3, TRIM ondersteunt, of eigenlijk het SCSI-equivalent daarvan, SCSI unmap. In theorie althans, want het probleem is dat Windows 7 deze commando's voor SCSI/SAS-drives nog niet doorgeeft. OCZ geeft aan met Microsoft hierover in gesprek te zijn, maar een bevestiging dat het in een toekomstige update van Windows 7 terecht komt is er nog niet. Maar goed, het is hoe dan ook een stap vooruit; bij deze implementatie is het puur wachten op de software, bij RAID-configuraties van SSD's is TRIM tot nu toe in z'n geheel niet mogelijk.

Omdat de kaart niet met RAID maar met VCA werkt, kun je zelf niets meer aan de kaart configureren. Je kunt dus niet net als bij de vorige RevoDrive een configuratiemenu van de controller benaderen en daar andere RAID-levels selecteren. OCZ geeft zelf aan dat wie dat op slinkse wijze toch probeert, de kans loopt dat z'n RevoDrive geheel onbruikbaar wordt.

De kaart

De RevoDrive 3 X2 is zoals gezegd een PCI-Express 2.0 x4 kaart. Uiteraard kun je de SSD ook probleemloos plaatsen in een x8 of x16 slot. Om de hoogste prestaties te behalen is het wel van belang dat je een slot gebruikt dat volgens de PCI-Express 2.0 standaard werkt. Bij de nieuwe generatie moederborden is dat uiteraard geen probleem.

De X2 kaart bestaat uit twee PCB's waarop elk in feite twee SSD's zijn ondergebracht. Het 480GB geheugen is uitgevoerd met synchrone Micron NAND-chips. OCZ's SuperScale controller zit verstopt onder een koelblokje en dat is geen overbodige luxe, want de chip wordt heel erg heet. Na een uurtje benchmarken kun je het koelblokje eigenlijk al niet meer met blote vingers aanpakken. We vragen ons serieus af of dit niet voor stabiliteitsproblemen kan zorgen bij langdurig gebruik, maar dat zal moeten blijken.

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB

Benchmarks

Voor harddisks en SSD's zijn we begin dit jaar overgestapt op een nieuw Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

We gebruiken een drietal benchmarks voor SSD's en harde schijven. HDTune levert diverse low-level resultaten, zoals de gemiddelde doorvoersnelheid en de prestaties bij het at random lezen of schrijven van datablokken van diverse groottes. Voor de RevoDrive X3 is deze test eigenlijk volstrekt ongeschikt, omdat de RevoDrive dankzij de VCA-architectuur met meer gelijktijdige datastromen sneller z'n maximale prestaties kan bieden. De Atto Disk Benchmark gebruiken we voor een vergelijkbare test, maar Atto vuurt telkens vier opdrachten tegelijkertijd op de schijven af, waardoor SSD's eerder in de buurt van hun in theorie maximale prestaties komen.

De laatste twee gebruikte benchmarks zijn wat ons betreft de belangrijkste. PCMark Vantage simuleert de harde schijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario's. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario's.

We beginnen echter met een benchmark die SSD-fabrikanten altijd gebruiken om elkaar af te troeven, het professionele IOMeter. Ingesteld op een test waarbij 4k datablokken random worden weggeschreven binnen een schijfsegment van 8 GB weet de RevoDrive met 32 gelijktijdige threads bijna z'n geclaimde prestaties te behalen: wij kwamen op maximaal 214.000 I/O-operaties per seconde (IOPS). Ter vergelijk: voor de Vertex 3 MaxIOPS editie claimt OCZ maximaal 85.000 IOPS.


Wij maten 214.598 IOPS met 4k random writes in Iometer 2010.

HDTune

De standaard HDTune-test leest of beschrijft de volledige SSD van begin tot eind en bepaalt met hoeveel megabyte per seconde dat kan plaatsvinden. Daarnaast wordt een gemiddelde toegangstijd bepaald.

De RevoDrive 3 X2 presteert hier beter dan de normale SSD's, maar kan geheel begrijpelijk nog niet z'n ware spierballen tonen. Immers: om met de VCA-architectuur hogere snelheden te behalen zijn eigenlijk meerdere gelijktijdige datastromen nodig. Dat komen we verderop tegen bij de Atto benchmark.

HDTune - Random access

Van de HDTune random access test pikken we de tests met 4 kB en 1 MB datablokken eruit. Resultaten voor 512 bytes en 64 kB vind je terug op de productpagina. Let wel; ook deze tests werken met één gelijktijdige datastroom en zijn zodoende niet optimaal voor de RevoDrive 3 X2.

Bij 4kb datablokken zijn de prestaties weinig bijzonder te noemen. Hoe anders is dat bij 1 MB blokken; daar doet de RevoDrive 3 X2 1144 respectievelijk 1008 operatie per seconde. Met datablokken van 1MB betekent dat doorvoersnelheden van 1144 MB/s lezen en 1008 MB/s schrijven. En dat nog steeds met slechts één gelijktijdige datastroom. Wow!

Atto Disk Benchmark

Atto is voor SSD's een prettiger benchmark, aangezien standaard telkens vier instructies tegelijk op de schijven worden afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. Bij de RevoDrive 3 X2 geldt verder dat alle te verwerken data ook nog eens over vier SSD-controllers wordt verdeeld. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen. We kijken in de grafieken opnieuw naar de 4 kB en 1 MB scores. 

Bij 4 kB datablokken zijn de scores eigenlijk niet heel best, vermoedelijk te verklaren door overhead. Maar wat een geweld bij de 1 MB datablokken: bij lezen komen we op ruim 1,5 GB/s datadoorvoersnelheid, drie keer sneller dan de snelste losse SSD! En ook de schrijfsnelheid is met 1317 MB/s op z'n zachtst gezegd indrukwekkend.

Standaard draaien we Atto met 4 gelijktijdige datastromen (queue depth 4), maar de benchmark ook met maximaal 10 gelijktijdige datastromen werken (queue depth 10). Onderstaande screenshots tonen dat de prestaties dan nog verder kunnen toenemen, juist met kleinere datablokken. Bij QD 10 komen we bij 4 kB blokken bijvoorbeeld uit op 226 MB/s lezen en 293 MB/s schrijven. Al vanaf 32 kB blokken behaalt de RevoDrive 3 X2 met deze instelling snelheden boven de 1 GB/s.

PCMark Vantage

Deze benchmark is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Een nieuwe recordscore hier: 93488 punten.

PCMark7

Deze nieuwe versie van PCMark is pas geleden uitgekomen en hebben we sindsdien voor een dik tiental SSD's gedraaid. PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijke om je beslissing welke SSD je gaat kopen op te baseren, wanneer je deze althans voor normaal gebruik gaat toepassen.

Wat we eerder ook al zaken, blijkt nu ook weer: de nieuwste generatie SSD's schommelen allen een beetje rond hetzelfde prestatieniveau, iets wat we ook zien bij real-world verificatietests. Met een totaalscore van 5550 punten is de RevoDrive 3 X2 sneller dan alle normale SSD's, maar we mogen wel concluderen dat het apparaat bij normaal Windows-gebruik weinig snelheidswinst levert.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen. Nadat de opname wordt gestopt worden tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen, terwijl de eerste opname wordt afgespeeld. De test behelst een trace van vier minuten gedurende dit laatste scenario.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Conclusie

Met de nieuwe RevoDrive 3 heeft OCZ alle tekortkomingen van de eerste RevoDrive uitstekend opgelost. De nieuwe RevoDrive 3 X2 is snel, heel erg snel. De Atto benchmark bewijst dat de nieuwe RevoDrive tot meer dan 1,5 GB/s aan data kan verplaatsen, zo'n drie keer sneller dan wat met een Serial ATA 600 SSD mogelijk is. Met de IOMeter benchmark konden we aantonen dat de drive in speciale situaties inderdaad tot meer dan 200.000 operaties per seconde kan verwerken. Duizelingwekkende resultaten, die met een normale SSD niet mogelijk zijn.

Wat heb je er aan? Bij "normaal" Windows-gebruik eigenlijk weinig, zoals ook de PCMark7 benchmark aantoont. Wie gewoon bezig is met programma's opstarten, gamen, wat foto's bewerken en andere normale desktoptoepassingen zal met een RevoDrive 3 X2 geen significante prestatiewinst bemerken ten opzichte van een moderne, 'normale' SSD. De RevoDrive 3 X2 zou dan voornamelijk een statussymbool zijn. Flinke prestatiewinsten kun je echter wel zien bij specialistische gebruiksdoelen. Als je zeer storage intensieve toepassingen op je PC of workstation draait, is de RevoDrive 3 X2 zoals we hebben gezien in staat om prestaties te bieden waar andere SSD's bij verbleken. Maar: applicaties waarbij er veel gelijktijdige schijfactiviteit is zijn een vereiste om het potentieel te benutten.

Is dit de snelste opslag die je voor je PC kunt krijgen? Op wat exotische op DRAM-gebaseerde zaken na kunnen we die vraag met een volmondig ja beantwoorden. Of de RevoDrive 3 X2 met z'n fikse prijs een goede koop is? Bij normaal gebruik niet, maar in specifieke gevallen waar een normale SSD te kort schiet kan de RevoDrive tot ongekende prestaties leiden.

Unieke producten die duidelijk beter presteren dan alle andere verdienen bij Hardware.Info traditiegetrouw een Gold Award. Die heeft OCZ met de goed ontworpen RevoDrive 3 X2 zeker verdiend.


OCZ RevoDrive 3 X2


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB

OCZ RevoDrive 3 X2 480GB

 • SSD
 • 480 GB
 • PCI-Express
 • SandForce SF-2281
 • 1500 MB/s
 • 1250 MB/s

670,47 €

1 winkel
0
*