Samsung Galaxy Tab 10.1 review

16 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Aansluitingen en scherm
 3. 3. Camera
 4. 4. Onder de motorkap
 5. 5. Interface en toepassingen
 6. 6. Extra's
 7. 7. Screenshots interface
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Prestaties: CPU
 10. 10. Prestaties: GPU
 11. 11. Prestaties: Browser
 12. 12. Prestaties: Scherm
 13. 13. Prestaties: Accuduur
 14. 14. Conclusie
 15. 1 besproken product
 16. 16 reacties

Aansluitingen en scherm

Het gewicht is dus erg laag gehouden. Deze besparingen moeten uiteraard ergens vandaan komen. De grootste bijdrage hiertoe wordt geleverd door het ontbreken van aansluitingen. Behalve een SIM-kaart, een koptelefoon en een (dock) connector zit er helemaal niets op. Je kunt de tablet overigens wel gewoon op een computer aansluiten via USB met behulp van de bijgeleverde oplaadkabel, al fungeert de tablet dan wel als slave. Wil je de tablet de host laten zijn, dan zal je er een speciale adapter voor moeten kopen, die van de dockconnector een USB host-poort maakt. Voor HDMI geldt dat je ook hiervoor een adapter moet kopen. Van microSD is ook geen sprake. Ook hiervoor moet je een adapter aanschaffen. Als je bedenkt hoe klein een microSD-controller is, dan kan dit onmogelijk te maken hebben gehad met het gewicht.

Het vervelende is dat een adapter toch al weer snel een paar tientjes kost, wat dus bovenop de toch al vrij forse prijs van ongeveer 600 euro (16 GB, met 3G) of ongeveer 500 euro (16 GB, zonder 3G) komt. Aan de andere kant, de besparingen wat betreft gewicht zijn toch ook wel prettig, zeker als het gewicht zo laag uitvalt als bij deze tablet.

Samsung Galaxy Tab 10.1 3G White
De enige echte aansluiting op de hele tablet.

Beeldscherm

Ook op het gebied van paneeltechnologie heeft Samsung op deze tablet een nieuwtje. Tot nu toe hadden de betere Android-tablets eigenlijk altijd een IPS-paneel. De Galaxy Tab 10.1 gaat echter nog een stapje verder. Deze tablet beschikt namelijk over een Super PLS-scherm, een paneeltechnologie die is gebaseerd op IPS, maar nog net wat betere prestaties levert. De kijkhoeken zouden nog beter moeten zijn dan bij IPS-panelen, al zijn die al 178 graden. Ook zou de helderheid van het scherm toe moeten nemen, maar dat lijkt bij deze Galaxy Tab (nog) niet het geval te zijn, zoals we later zullen zien. Toch komt dit paneel helderder en contrastrijker over op ons, al kunnen we dit dus niet meteen staven met testresultaten. Vooral de kleuren springen echt van het scherm. Uit de onderstaande vergelijking van een IPS-paneel met het paneel van de Galaxy Tab wordt overigens wel duidelijk dat de subpixels van het scherm iets anders zijn. Een kant van de subpixels is bij het Super PLS-scherm afgeplat, terwijl dat bij het IPS-paneel niet zo is.


De subpixels van een IPS-paneel...


...en die van het Super PLS-scherm van de Samsung Galaxy Tab 10.1


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Samsung Galaxy Tab 10.1 3G White

Samsung Galaxy Tab 10.1 3G White

 • Android
 • 10.1 inch
 • 1280x800
 • 16 GB
 • 1 GB
 • 567 gram
Niet verkrijgbaar
0