Gaming hardware op Gamescom 2011

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Razer
 3. 3. Steelseries
 4. 4. Roccat
 5. 5. CaseKing
 6. 6. Sfeerfoto’s en conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Deze week waren we aanwezig op de Gamescom 2011 in Keulen. Deze beurs is voornamelijk gericht op de introductie van nieuwe games, maar ook gaming hardware wordt geïntroduceerd. De beurs bestaat dit jaar in totaal uit zeven hallen vol met gamingplezier en wordt bezocht door internationaal publiek. Wij gingen langs bij Razer, Steelseries en Roccat, die ons hun nieuwe producten lieten zien.

Nieuwe games die dit jaar op de Gamescom voornamelijk in de belangstelling staan zijn Battlefield 3, Gears of War 3 en als verrassing de introductie van Warhammer Online: Wrath of Heroes, een gratis online rollenspel dat gespeeld kan worden op Facebook en Google+. Ook lopen er als vanouds veel verklede mensen rond zoals Zelda en Darth Vader, inclusief compleet uitgeruste Stormtroopers.


Darth Vader en zijn Stormtroopers waren dit jaar ook aanwezig

Bij Razer kregen we nieuws over een nieuwe 7.1 headset en Steelseries liet ons zijn nieuwe gamingmuizen en een Diablo headset zien. Roccat gaf ons een demonstratie van hun nieuwe Talk protocol en bij de Duitse importeur CaseKing zagen we twee toekomstige kasten van Xigmatek en Bitfenix.

Razer

Bij Razer kregen we de nieuwe Electra headset te zien die op dit moment alleen in Azië verkrijgbaar is en in Europa waarschijnlijk in oktober beschikbaar komt. Hardware.Info ontvangt als een van de eersten deze headset om te testen. Wel mochten we de Electra even dragen en een eerste indruk leert dat de headset omgevingsgeluid grotendeels dempt. Duidelijk is dat er twee kabeltjes worden meegeleverd: één met microfoon en één zonder.


De setting waarin Razer zijn nieuwe producten liet zien

Tijdens de persconferentie later op de middag werd bekend dat Razer een 7.1 surround headset onder de naam Tiamat uit gaat brengen. Hoewel surround geluid vaak gesimuleerd wordt, heeft Razer het op een andere manier aangepakt. In beide schelpen zijn namelijk vijf speakers geïntegreerd, wat volgens de fabrikant moet zorgen voor de beste surround ervaring die je met een headset kunt krijgen.


De speaker layout in de Razer Tiamat 7.1 headset

Verder beschikt de nieuwe Tiamat 7.1 over een uitgebreide console om het geluid mee te bedienen en een vijftal vergulde 3,5 mm jack-aansluitingen. Het opgegeven frequentiebereik van de drivers ligt tussen de 20 Hz en 20 kHz, terwijl het bereik van de microfoon tussen de 50 Hz en 16 kHz ligt. De zijkanten van de schelpen zijn doorzichtig, waardoor de grootste drivers zichtbaar zijn. De microfoon is net als bij de Steelseries headsets weggewerkt in de linker oorschelp en kan uitgeschoven worden.


De Razer Tiamat 7.1

Ook komt er een kleinere Tiamat 2.2, die in elke schelp twee drivers huisvest. Deze heeft een simpele in-line geluidsregelaar, in plaats van een uitgebreide console. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de headset één subwoofer in elke schelp, wat volgens de fabrikant voor een sterke bass moet zorgen. Het frequentiebereik van de drivers en microfoon zijn gelijk aan dat van de grotere broer.

Volgens de CEO van Razer komen beide headsets binnen drie maanden beschikbaar. De Tiamat 7.1 krijgt een adviesprijs mee van zo'n 180 dollar, terwijl het kleinere broertje voor 100 dollar over de toonbank zal gaan.

Naast deze aankondiging lieten kregen we de al bekende Razer Hydra en de Star Wars The Old Republic gaming-lijn te zien.  In een interview een dag eerder liet Razer weten dat het nieuwe  productgroepen gingen introduceren. Dit blijkt een aantal producten in de nieuwe Razer Battlefield 3 lijn te zijn. Deze bevat onder andere een iPhone 4 hoes, een 15 inch notebook tas en de Razer Onza Tournament edition gamepad. Daarnaast behoren hiertoe ook een speciale Battlefield 3 Razer Imperator muis, Scarab muismat en een speciale editie van het Razer Black Widow Ultimate toetsenbord.

Steelseries

Steelseries presenteerde ons een aantal nieuwe gamingmuizen. De eerste muis is de 'Sensei', die net als de eerder door ons geteste 'Xai' gebaseerd is op de vorm van de Microsoft Intellimouse. De tweede muis heet de 'Diablo III mouse'; deze moet meer kliks aankunnen dan de 'Sensei'. De laatste muis heeft een World of Warcraft thema meegekregen en heet voluit: ' World of Warcraft MMO Legendary Edition'. Ook komt het bedrijf met een headset in de 'Diablo' serie.


Van links naar rechts de Sensei, Wow Legendary Edition Gaming Mouse en Diablo

De Sensei heeft een scrollwiel en logo die 16 miljoen kleuren kunnen weergeven. Er worden standaard geen drivers meegeleverd met de muis. Alle instellingen zoals de vijf programeerbare profielen en lift-off afstand zijn via een LCD-scherm aan de onderkant van de muis aanpasbaar. De standaard lift-off afstand is volgens Steelseries 1 mm. De software van de muis wordt door een niet nader geïdentificeerde 32-bit ARM processor aangestuurd. Tot slot werkt de Sensei op 5700 DPI, maar via interpolatie zou zelfs het dubbele bereikt moeten worden.

Het logo van de Diablo-muis licht rood op en kan 'ademen' ofwel pulseren. In tegenstelling tot de Sensei heeft de Diablo geen LCD-scherm, maar volgens Steelseries kan deze met tien miljoen kliks wel langer meegaan dan de Sensei. Het aantal gemaakte kliks is bij te houden via de meegeleverde software. Ook dit exemplaar werkt op 5700 DPI.


De Diablo III headset naast de Diablo III muis

De audio-prestaties van de Diablo-headset moeten volgens Steelseries gelijkwaardig zijn aan de Siberia V2. Wel is het design drastisch veranderd in de stijl van Diablo. Op basis van het geluid dat de koptelefoon weergeeft bewegen de lichten op de oorschelpen mee.

De World of Warcraft-muis heeft een WoW-logo dat in zes miljoen kleuren instelbaar is en elf knoppen, waarvan twee naast het scrollwiel. Daarnaast zijn alle instellingen aanpasbaar binnen World of Warcraft zelf, waardoor de muis ook geschikt is voor Mac-computers.


De doos van de Steelseries Legendary Muis.

De Sensei moet in september verschijnen tegen een nog onbekende prijs. Ook de World of Warcraft-muis wordt verwacht voor september en zal een adviesprijs van €69,99 meekrijgen. De prijzen en verkrijgbaarheid van de overige apparaten zijn nog niet bekend gemaakt.

Roccat

Van Roccat kregen we een demonstratie van hun nieuwe ‘Roccat Talk’ protocol en het Isku toetsenbord. Met deze techniek werken het toetsenbord en muis niet meer afzonderlijk van elkaar, maar kunnen ze functies met elkaar delen. Met de onderliggende Easyshift+ techniek kun je hierdoor met een toets op het toetsenbord de functies van de knoppen op de muis tijdelijk een andere functie geven. Dit kan handig zijn om macro’s te activeren of extra functies aan te roepen, waarvoor je anders je handen moet verplaatsen. Easyshift+ is nu al onderdeel van de Roccat Kone en Kova muizen en het overkoepelende Roccat Talk komt tegelijk met de introductie van het nieuwe Isku toetsenbord in september van dit jaar beschikbaar.


Het Roccat Isku toetsenbord dat ondersteuning gaat bieden voor het Roccat Talk protocol

Ook toonde Roccat ons het nieuwe Talk FX zien in het spel Runes of Magic. Dit protocol is onderdeel van Roccat Talk en komt waarschijnlijk voor dit spel beschikbaar in de maanden oktober of september van dit jaar. Dit werkt in principe hetzelfde als de Philips amBX randapparatuur. De kleuren in een spel worden toegepast op de ledverlichting van het toetsenbord en de muis. De kleur rood komt bijvoorbeeld naar voren bij veel lava. In een toekomstig toetsenbord is Roccat van plan om extra led-verlichting voor deze toepassing in te bouwen. Ook kunnen de kleuren op de muis en het toetsenbord reageren op signalen uit een spel, bijvoorbeeld als je nog maar weinig leven over hebt of wanneer je wapenarsenaal opraakt. Talk FX bestaat tot nu toe dus alleen nog maar uit signalen doormiddel van verlichting en werkt niet met trillingen of een schermpje op het toetsenbord. In de toekomst wordt Talk FX voor meer spellen dan alleen Runes of Magic verwacht; het protocol is open source, waardoor het ook voor andere applicaties gebruikt kan worden. Voor meer informatie kan je hier die presentatie van Roccat downloaden over het Isku toetsenbord en het Roccat Talk Protocol.


Een toekomstbeeld van Roccat Talk FX

Het Roccat Isku toetsenbord dat men ons liet zien heeft een extra grote polsteun en voelt stevig aan. Aan de onderzijde vinden we rubber onder de voetjes, waardoor de Isku goed blijft liggen op de ondergrond. Dit toetsenbord heeft vijf vaste profielen waarin macro’s en functies voor de toetsen opgeslagen kunnen worden. Met de Macro Live! knop kunnen in een spel direct macro’s gemaakt worden. In de software is het mogelijk om meer dan vijf profielen te gebruiken en er zijn twintig standaard instellingen voor bekende spellen beschikbaar. Ieder profiel kan gekoppeld worden aan drie applicaties, waardoor het automatisch geladen wordt. Linksbovenin het toetsenbord zijn leds aanwezig, die aangeven welk profiel gekozen is. Bovenin vinden we acht mediatoetsen en de verlichting onder de toetsen kan in zes standen ingesteld worden. De capslock dient in spellen als de eerder besproken Easyshift+ toets. Onderop het toetsenbord vinden we sleuven om kabels makkelijk weg te kunnen werken.    

CaseKing

Bij de Duitse importeur CaseKing zagen we twee interessante prototype kasten van Xigmatek en Bitfenix. De eerste is de Bitfenix Raider die lijken op de eerder geïntroduceerde Merc kasten. Deze kast gaat tegen de 100 euro kosten, maar een nadere prijsindicatie kon men ons nog niet geven. De voor- en bovenzijde zijn gemaakt van zwarte mesh voor een goede koeling. Aan de bovenzijde vinden we ook vier aansluitingen voor USB en twee voor audio. Daarnaast is de kast voorzien van een fan-controller in de vorm van een schuif. Aan de achterzijde vinden we drie gaten voor het aansluiten van een waterkoelingset en plaats voor waarschijnlijk een 90 en 120mm ventilator.


De Bitfenix Raider behuizing voorzijde


De Bitfenix Raider achterzijde

Van Xigmatek zagen we de Gigas Aluminium-Cube. Deze kubusvormige behuizing is van een fors formaat en aan de voorzijde voorzien van twee 5,25’’ bays, twee USB2.0-, één USB3.0- en twee audio-aansluitingen. Ook vinden we hier aan de onderkant een mesh in de vorm van een X. De linkerzijkant is ook voorzien van extra gaten voor een betere koeling. De achterzijde biedt plaats voor waarschijnlijk twee 90mm of 120mm ventilatoren en voor vier PCI sloten. De bovenplaat zit dicht met zes schroeven en er is nu nog een opstaande rand zichtbaar. In het uiteindelijke model worden de schroeven mooier weggewerkt en wordt de opstaande rand vlakgemaakt. De Gigas Aluminium-Cube gaat in Duitsland slechts 89 euro kosten, maar het is nog niet bekend wat de prijs voor Nederland en België gaat zijn. 


Xigmatek Gigas Aluminium-Cube voorzijde


Xigmatek Gigas Aluminium-Cube voorzijde

Sfeerfoto’s en conclusie

De sfeer op de Gamescom 2011 is anders dan we gewend zijn van beurzen, mede dankzij de vele verklede personen; hoe dan ook een erg gezellige ervaring. Wij zijn alweer benieuwd welk hardwarenieuws we volgend jaar kunnen verwachten. Dit jaar kregen we onder andere antwoord op de vraag hoe het Talk Protocol werkt van Roccat en we zijn benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen van deze technologie, bijvoorbeeld of er ook vibratie feedback mogelijk gaat worden in het toetsenbord en/of de muis, om de game-ervaring een extra dimensie te geven. Ook de nieuwe Razer Tiamat 7.1 headset klinkt veelbelovend en we hopen dat we dit model snel kunnen testen, net als de Electra headset. Bij Steelseries zagen vooral de Sensei en Diablo III headset er interessant uit. Ook de nieuwe cube-behuizing van Xigmatek ziet er stevig uit en heeft een interessant formaat.

Sfeerfoto's


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

SteelSeries Diablo III Headset

SteelSeries Diablo III Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Diablo III Mouse

SteelSeries Diablo III Mouse

 • Laser
 • 5000 dpi
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Sensei

SteelSeries Sensei

 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
SteelSeries World of Warcraft Legendary Edition

SteelSeries World of Warcraft Legendary Edition

 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*