ASUS Eee Reader DR900 review

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Readers versus tablets
 3. 3. 'e-ink'
 4. 4. ASUS DR900 - Uiterlijk en functionaliteit
 5. 5. ASUS DR900 - In gebruik (1)
 6. 6. ASUS DR900 - In gebruik (2)
 7. 7. Bestanden
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

ASUS introduceerde onlangs (eindelijk) haar eigen e-reader, de DR900. Bijzonder aan het apparaat is het relatief grote (9 inch) scherm, een stuk groter dan dat van de meeste concurrenten. Mede hierdoor heeft deze lezer echter ook een stevig prijskaartje van gemiddeld zo'n 300 euro. De vraag die dan rijst is uiteraard of dit nog wel interessant is in een tijd dat slechts iets duurdere tablets in groten getale op de markt komen?

Asus Eee Reader DR900

E-readers als productgroep komen in Nederland nog altijd niet van de grond. Ook het aantal verkochte digitale boektitels valt in het niet bij de aantallen die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten over de virtuele toonbank gaan. Het is een interessante vraag waar het geringe animo voor digitaal lezen in Nederland vandaan komt. Een relatief klein aanbod kan een rol spelen, net als de relatief hoge prijs (veroorzaakt door een vaste boekenprijs én een hoger BTW-tarief voor digitale boeken versus papieren exemplaren). Vermoedelijk gaat het om een samenspel van factoren, waarbij de versplinterde én kleine markt zeker niet meehelpt.

Vergeleken met de situatie in Nederland is die in de VS overzichtelijk, met slechts een handvol boekverkopers die bovendien in aantal afnemen en een grote, redelijk homogene afzetmarkt. Amazon kon met haar Kindle het voortouw nemen dankzij een dominante marktpositie - een dergelijke speler is er niet in Nederland. Bol.com komt nog het meeste in de buurt, maar mist een 'eigen' e-reader; de eenvoud van aankopen die Amazon kan bieden (desnoods direct vanaf de reader) ontbreekt dan ook. Er zijn readers waarmee dit gebruiksgemak benaderd, maar niet geëvenaard kan worden.

Het blijft dus een beetje aanmodderen met e-readers op de Nederlandse markt. Er zijn heel wat verschillende modellen, waarvan in ieder geval een deel zich ook echt onderscheidt van de concurrentie, zoals we ook zagen in onze eerdere vergelijkingstest. Dat doen ze met een groter scherm, met WiFi, met samenwerking met boekwinkels en de mogelijkheid aankopen te doen vanaf het apparaat, met een annotatiefunctie dankzij een aanraakscherm met een pennetje, met aanraakbediening, met geïntegreerde mp3-speler, woordenboeken, etc. ASUS gaat ook voor veel functionaliteit én een groter scherm, maar vraagt dan ook een fiks bedrag voor de DR900. Om het product te beoordelen, moeten we onvermijdelijk kijken naar een vorm van concurrentie voor e-readers die op dit moment alleen maar toeneemt: tablets.

Readers versus tablets

Een van de oorzaken van de moeizaam startende markt voor digitaal lezen in ons land is een kwestie van timing: Amazon introduceerde de Kindle op een moment dat de iPad en de Android-tablets nog niet waren verschenen, evenals Barnes & Noble kon doen met de Nook. Hierdoor leerden de Amerikaanse kopers: 'digitaal lezen doe je met een e-reader'. Hoewel e-readers in ons land al de nodige jaren verkrijgbaar zijn, was het tot 2009 echt een niche-markt. In dat jaar introduceerde Sony in samenwerking met Bol.com haar eerste Readers en zagen we ook Samsung deze markt betreden. Mede dankzij het marketingbudget van deze twee giganten drongen e-readers ook in Nederland door tot het bewustzijn van de consument, maar diens aandacht werd al snel verdeeld door de introductie van de eerste iPad van Apple.

Apple iPad 16GB
Het is geen e-reader, maar je kan er ook digitale boeken op lezen... en nog veel meer mee doen.

De beperkte belangstelling in Nederland voor e-readers, die juist helemaal geoptimaliseerd zouden moeten zijn om digitaal te lezen, laat zich in ieder geval deels verklaren door de perceptie dat e-readers en tablets uitwisselbaar zijn. Een tablet is dan al snel aantrekkelijker, want veelzijdiger. Toch is die gedachte niet zonder meer correct. Een e-reader van circa 100 euro is uitstekend bruikbaar voor digitaal lezen, tablets in die prijsklasse zijn dat de facto niet. Die zijn namelijk uitgerust met TN-panelen met een slechte kijkhoek, die doorgaans nog verslechterd wordt door toepassing van een (reflecterende) resistieve aanraaklaag voor de bediening. Wie voor een relatief beperkt bedrag de voordelen van een e-reader wil benutten, is zonder meer beter uit met een 6-inch e-reader met een "e-ink" scherm, dan met een budget-tablet met een lage resolutie LCD. Ook bieden de elektroforetische 'e-ink'-schermen andere voordelen boven LCD's, zoals veel betere leesbaarheid bij direct invallend licht en een veel langere accuduur. Bovendien kijk je bij een tablet altijd direct in een lichtbron (de achtergrondverlichting van het scherm), wat de meeste mensen als vermoeiend ervaren bij langdurig gebruik.

Tablets hebben doorgaans echter een aanzienlijk groter scherm dan de 6 inch diagonaal waarover veruit het merendeel van de e-readers beschikt. Hoewel 6-inch e-readers behoorlijk scherp zijn (800x600 beeldpunten, wat neerkomt op 166 ppi bij 6 inch), is dat nog niet equivalent aan drukwerk. Voor een prettige leesbaarheid moet je de letters groter maken, waardoor je meer moet bladeren. Dat vergt gewenning; lezen van een bladzijde is iets anders dan lezen van het equivalent van een groot uitgevallen post-it blok. Bovendien komen tablets qua scherpte in de buurt: de 1280x800 pixels van een 'standaard' 10-inch tablet komen neer op 150 ppi. Op een tablet kun je dus het equivalent weergeven van een bladzijde uit een pocketboek, in een leesbaar letterformaat. De dit jaar op IFA aangekondigde Samsung Galaxy Tab 7.7 biedt op het contrastrijke Super Amoled-scherm met 1280x800 pixels op 7,7 inch zelfs bijna 200 ppi, waarmee het potentieel qua scherpte in ieder geval een heel prettige e-reader is.

iRex Technologies DR800S
De Irex DR800S was een van de weinige andere in Europa verkrijgbare readers met een groter formaat scherm.

Het aantal e-readers met een scherm dat groter is dan 6 inch is zeer beperkt. Het bekendste voorbeeld hier te lande was de uitstekende, van eigen bodem afkomstige Irex DR800S, met een 8-inch scherm met 1024x768 beeldpunten. Helaas ging deze fabrikant failliet. Er werd weliswaar een doorstart gemaakt, maar het nieuwe bedrijf IRX Innovations produceert geen eigen reader. De ASUS DR900 is hierdoor potentieel een interessant apparaat: het grotere formaat van een tablet, gecombineerd met de voordelen van een 'e-ink' scherm.

'e-ink'

In de vorige pagina's is het de lezer wellicht opgevallen dat we 'e-ink' tussen aanhalingstekens schrijven. De reden hiervoor is dat de term inmiddels twee verschillende betekenissen heeft. Enerzijds is het van oudsher de aanduiding voor schermen die gebruik maken van elektroforese voor de weergave van tekst en afbeeldingen; anderzijds is het een merknaam van de firma E-ink (voorheen Prime View International ofwel PVI, het Taiwanese bedrijf dat veruit het merendeel van de schermen voor e-readers levert). Een correctere aanduiding zou 'elektroforetisch beeldscherm' zijn.

Elektroforese

Elektroforese is het proces waarvan e-ink schermen gebruikmaken. In alle gevallen gaat het om geladen deeltjes die in een vloeistof zweven. Door deze vloeistof tussen twee lagen te plaatsen en er stroom doorheen te laten lopen, kan de oriëntatie van de deeltjes worden gewijzigd. Als die deeltjes elk half zwart en half wit zijn, wordt een zwart-wit beeld mogelijk. Maak de deeltjes klein genoeg en de aansturing nauwkeurig genoeg, en het aantal mogelijke grijstinten neemt toe. Maak ze klein genoeg en drie afzonderlijke deeltjes (rood, groen en blauw) kunnen samen een gekleurde beeldpunt vormen en een in theorie ongelimiteerde kleurweergave is mogelijk. Kleurweergave met kleurfilters is een andere mogelijkheid.

Een schematische weergave van de werking van een elektroforetisch display (bron: Wikipedia)

Er zijn echter verschillende methodes om elektroforetische schermen te maken. De twee meest toegepaste zijn die van E-ink en die van Sipix. Dit laatste bedrijf is tegenwoordig onderdeel van AU Optronics, een van de grootste fabrikanten van beeldschermpanelen ter wereld. De verschillen tussen de technologieën zijn klein en de makers geven er weinig van prijs, maar de beeldelementjes van E-ink zijn kleiner (0,04 mm) dan die van Sipix (0,15 mm). Aanvankelijk reageerden de schermen van Sipix sneller, al heeft E-ink de achterstand zo goed als weggewerkt met de tweede generatie E-ink 'Pearl' schermen. De eerste generatie schermen is ook wel bekend als 'Vizplex' en met name de oudere versies hiervan waren verre van snel, met ruim een seconde vertraging tussen schermwisselingen.

ASUS maakt in de DR900 gebruik van een paneel van Sipix, wat vermoedelijk de reden is dat de resolutie relatief beperkt is: 1024x768 beeldpunten is heel behoorlijk, maar op 9 inch komt het neer op zo'n 142 ppi. Dat valt anno 2011, zeker gezien de prijs, toch wat tegen. Het zegt echter zeker niet alles over de beeldkwaliteit, dus laten we snel doorgaan met de bespreking van deze reader.

ASUS DR900 - Uiterlijk en functionaliteit

Het moet gezegd, ASUS heeft met de DR900 een fraai apparaat afgeleverd. De reader is deels uit metaal vervaardigd, terwijl het gebruikte plastic van hoge kwaliteit is en prettig aanvoelt in de hand. Het doet denken aan het materiaal van Lenovo ThinkPad notebooks, een beetje stroef, waardoor de DR900 prima langere tijd vast te houden is. Het gewicht helpt daar ook bij, met 440 gram is het geen zwaar apparaat voor het formaat. De constructie is bijzonder stevig, er zit geen speling in de behuizing en deze tordeert niet: dit is een elektronische boekenlezer die tegen een stootje kan.

Asus Eee Reader DR900

Aan de rechterkant naast het scherm treffen we twee grote bladerknoppen, terwijl er onderaan nog drie knoppen zitten: een 'home'-knop, een terugknop en een optiesknop. Alle toetsen voelen kwalitatief goed aan: waar goedkope e-readers op dit punt af en toe duidelijk te veel bespaard hebben met moeizaam indrukbare of gammel aanvoelende toetsen, is dat bij de ASUS DR900 zeker niet het geval. Ook de zilverkleurige aan/uitknop aan de bovenzijde en de eveneens zilverkleurige volumeknop aan de rechterzijkant voelen degelijk aan. Wel missen we een 'rotatie'-knop zoals we die op veel readers aantreffen - die functie is wel in de software aanwezig, maar niet in alle toepassingen. Een fysieke knop hiervoor is naar onze mening handiger, al is het ontbreken hiervan minder bezwaarlijk bij dit apparaat met een resolutie die hoger is dan gebruikelijk.

Asus Eee Reader DR900

De aansluitingen treffen we aan de onderzijde. Een 3,5mm jack voor een hoofdtelefoon, een microSD-geheugenkaartslot (er is 2 GB opslag ingebouwd, uitbreiden kan met SDHC-kaartjes tot maximaal 32GB) en een micro-usb-connector voor het opladen en overzetten van bestanden. Twee luidsprekers zijn ook aanwezig om zonder hoofdtelefoon te luisteren naar muziek, audioboeken of om gebruik te maken van de voorleesfunctie. Er is geen eenvoudige mogelijkheid de behuizing te openen, dus de accu zelf vervangen wordt lastig.

In de doos treffen we verder alleen een beschermhoes van kunststof, een micro-usb-kabel en een 220V usb-adapter om de reader direct via het stopcontact op te laden. Wat we missen is een pennetje. Waarom dit er niet bijzit zal verderop in deze review duidelijk worden.

ASUS DR900 - In gebruik (1)

De ASUS DR900 e-reader beschikt over een aanraakscherm. Dat is niet uniek, we zagen het eerder op onder andere de BeBook Neo, de Irex DR800S, de Samsung E60 en de Sony PR-600 en PR-650. Toch is het vermeldenswaard, want de implementatie van ASUS verschilt van genoemde concurrenten. Waar die modellen ofwel gebruik maakten van een resistief scherm, ofwel van een optische aanraakregistratie, beschikt de DR900 over een capacitief aanraakscherm. Dat biedt een superieure detectie van vingeraanrakingen, maar betekent wel dat je met een standaard stylus (of het universele alternatief hiervoor, een balpen) niets kan aanvangen.

De aanraakregistratie werkt erg goed, maar vergt enige gewenning voor wie bekend is met de capacitieve schermen op smartphones en tablets. De reden daarvoor is, dat het Sipix e-ink scherm met een korte vertraging reageert. Dat is inherent aan de technologie, e-ink schermen hebben nog altijd een korte, maar merkbare tijd nodig om van weergave te veranderen. De vertraging is echter dusdanig kort, dat je na een kwartiertje niet beter weet, zolang je niet heel ongeduldig van natuur bent (ben je dat wel, dan kun je e-ink apparaten voorlopig beter links laten liggen).

Het scherm is verder iets minder contrastrijk dan de nieuwste generatie e-readers met een E-ink Pearl scherm - 'wit' is eerder grijs. Ook het zwart is eerder (heel) donkergrijs dan echt zwart. Desalniettemin is de leesbaarheid prima, mits er voldoende licht is. Na aanzetten van de reader, wat vrij vlot gaat na de eerste keer opstarten, verschijnt het hoofdmenu. Ook daar zien we dat ASUS zijn best heeft gedaan zoveel mogelijk 'meerwaarde' in het apparaat te stoppen. Naast de te verwachten opties 'doorgaan met lezen van laatst geopende titel' en de 'boeken' bibliotheek, zien we een aparte optie 'Favorieten'. Verder lezen we 'Nieuws', zien we een 'Webwinkel' en een 'Woordenb' (wat enigszins knullig oogt), 'Audiospeler', 'Web Browser', 'Schetsblok' en 'Instellingen'.

Asus Eee Reader DR900

De optie 'Boeken' leidt naar de bestandsbibliotheek op het apparaat, weergegeven in een lange lijst. Het inladen hiervan duurt een seconde of twee, net iets langer dan we zouden willen. Deze vertraging is helaas eerder regel dan uitzondering bij e-readers. Onderaan het scherm zijn sorteringsmogelijkheden aangebracht. Je kan sorteren op Titel, Auteur, Toegevoegde tijd of Leestijd. Daarnaast kun je zoeken met behulp van Labels of op Trefwoord. Helaas kun je niet 'kinetisch scrollen' door de lijst met titels; dat is niet zo gek, aangezien een e-ink scherm de vereiste animatie niet soepel zou kunnen weergeven, maar omdat je wél kan bladeren door een boek met een slepende horizontale beweging die gebruikers van smartphones en tablets intuïtief zullen uitproberen, is het toch wat jammer dat voor bladeren door de lijst met titels de navigatieknoppen rechts naast het scherm vereist zijn. In de web browser werkt 'scrollen' wel, al komt het er in de praktijk op neer dat de pagina opnieuw laadt, een stukje naar onderen of boven geschoven - e-ink is nu eenmaal nog niet geschikt voor animaties.

Asus Eee Reader DR900

Waar het wél voor geschikt is, is tekst weergeven en in dat opzicht is de DR900 geen uitzondering. De Sipix-technologie heeft misschien een wat lagere scherpte dan de E-ink Pearl schermen, mede dankzij de hogere resolutie en het grotere formaat is het erg prettig lezen op de DR900. Bladeren gaat met de bekende fractie van een seconde vertraging, maar of je nu gebruik maakt van de aanraakbediening of van de navigatieknoppen, het gaat dermate soepel dat deze vertraging niet storend is. Door het grotere formaat heb je een ruimere bladspiegel en hoef je minder te bladeren dan bij kleinere e-readers, wat rustiger leest. Tekst is scherp en ziet er beter uit dan je op basis van de specificaties zou verwachten. Een vereiste blijft dat er voldoende licht beschikbaar is, maar dat geldt voor alle e-readers.

ASUS DR900 - In gebruik (2)

Voor een aantal functies is een netwerkverbinding nodig. De versie van de DR900 die wij ontvingen, heeft alleen een 802.11b/g WiFi adapter; er is ook een 3G-uitvoering. Daar wordt althans over gerept in het instellingenmenu van het apparaat, maar we hebben die versie nog niet gesignaleerd in de prijsvergelijker. Het is jammer dat ASUS niet direct een 802.11n-adapter heeft ingebouwd, desnoods een '150N'-variant. De reikwijdte van de N-standaard is groter en wie alleen N-compatibele netwerk devices heeft, kan hogere snelheden behalen. Maar goed, de netwerkverbinding werkt wel goed en het is eenvoudig om verbinding te maken. Wanneer er geen verbinding nodig is, verbreekt de DR900 de connectie, vermoedelijk om stroom te besparen.

Heb je eenmaal een toegangspunt geconfigureerd, dan wordt de verbinding weer opgebouwd zodra je een toepassing start die hiervan gebruikmaakt. Dit gezegd hebbende, geeft ASUS zelf ook al aan dat de accuduur met WiFi actief beperkt is tot vier dagen - zet je deze uit, dan houdt de accu het twee weken uit. We hebben geen goede reproduceerbare testmethode voor de accuduur van e-readers, maar tijdens de test werd duidelijk dat de DR900 weliswaar een fikse capaciteit heeft, maar minder lang meegaat dan we gewend zijn van e-readers. Nochtans is het meer dan genoeg om heel wat boeken te lezen, voordat je weer een stopcontact moet opzoeken.

Online

Na het instellen van de draadloze verbinding kun je gebruik maken van Nieuws, de Webwinkel en de Web Browser. Nieuws is een RSS-lezer met standaard alleen Google News voorgeconfigureerd, maar je kan eenvoudig zelf RSS-urls invoeren. De Web Browser is precies wat het zegt, zij het dat de gebruiker direct na het starten een flinke waarschuwing te zien krijgt: video noch Flash worden ondersteund, evenmin als geanimeerde GIF-afbeeldingen, achtergrondmuziek of geluidseffecten. ASUS vermeldt dan ook uitdrukkelijk dat deze toepassing 'experimenteel' is. Dit is eigenlijk alleen maar verstandig om geen valse verwachtingen te wekken - een e-reader is nu eenmaal geen tablet en de browser is handig om even snel iets op te zoeken in Google of een lang artikel te lezen, maar even surfen kun je beter met een ander apparaat doen. De homepage van Hardware.Info is duidelijk te hoog gegrepen voor de browser; niet alleen blijft het scherm knipperen door de continue beeldveranderingen (o.a. van het blok met recente onderwerpen rechtsboven), er gaat ook het een en ander mis met de opmaak.

Asus Eee Reader DR900

De Webwinkel is niets meer of minder dan een directe link naar de digitale boekenafdeling van de online shop Bol.com. De titels worden meteen na aanschaf op de DR900 gezet. Een kind kan de was doen. Uiteraard kun je ook boeken direct overzetten via de usb-verbinding of via microSD-geheugenkaart. Door DRM beschermde titels zul je met een geschikt programma moeten overzetten, ASUS ondersteunt Adobe's Digital Editions software, de meest gebruikte software voor het beheren van door DRM beveiligde ePub-titels.

Bestanden

Dat brengt ons op de bestandsondersteuning. De ASUS DR900 kan slechts een beperkt aantal digitale bestandsformaten uitlezen, waarvan ePub en PDF de voornaamste zijn. Daarnaast kan het apparaat FB2, TXT en HTML lezen. De ondersteuning voor afbeeldingen is bijna uitgebreider dan voor tekst: JPEG, GIF, BMP en PNG. Qua audiobestanden kan de DR900 alleen met mp3 overweg. Al met al is dit wat karig. Zo is het jammer dat DOC-bestanden niet worden gelezen. Sommige e-readers ondersteunen een veelvoud van het aantal bestanden waarmee de DR900 overweg kan. Toch vinden we dit geen onoverkomelijk probleem. Veel e-book-formaten worden inmiddels niet meer gebruikt. Ze stammen uit de tijd dat iedere fabrikant een eigen formaat probeerde te maken. Op dit moment zijn alleen ePub en MOBI dominant - en die laatste alleen doordat Amazons Kindle het standaard gebruikt. Bovendien zijn tekstbestanden relatief eenvoudig en snel te converteren (in tegenstelling tot digitale video), dus mocht je boekencollectie niet geschikt zijn voor de DR900, dan is omzetten een fluitje van een cent, zeker met een programma als Calibre.

Asus Eee Reader DR900

Een leuke functie is de tekst-naar-spraak conversie, al wordt de Nederlandse taal niet ondersteund. Engelse titels laten oplezen klinkt echter verrassend aardig, deze technologie heeft zich duidelijk ontwikkeld sinds de 'Parrot' text to speech conversie die Creative Labs ooit meeleverde met de eerste Sound Blaster geluidskaarten. Het komt uiteraard niet in de buurt van echte audioboeken, voorgelezen door een professional (en, niet te vergeten, een mens in plaats van een chip), maar wie bijvoorbeeld een rapport moet doornemen tijdens een autorit, zou er gebruik van kunnen maken. Voor de Nederlandse markt blijft het nut echter beperkt en gezien het relatief kleine aantal sprekers van onze taal, is het niet te verwachten dat er snel een gelokaliseerde versie van deze functie beschikbaar komt.

Tekenen

Een leuke toevoeging van ASUS, zij het met beperkt nut, is het Schetsblok. Hiermee kun je met een vinger tekeningen en schetsjes maken en vervolgens opslaan als grafisch bestand. Dat werkt verrassend goed, zelfs met een vinger, maar met een capacitieve stylus zou het een stuk beter gaan. Dan kun je deze functie namelijk ook gebruiken voor aantekeningen (al zouden we dan direct handschriftherkenning missen). Nu blijft het een wat onnauwkeurig gebeuren. Bovendien is het nut beperkt, want er zijn geen mogelijkheden snel en draadloos de schetsjes van de DR900 naar een andere bestemming te sturen - een simpele e-mailfunctie of Bluetooth-verbinding zou handig zijn geweest.

Asus Eee Reader DR900
Zonder stylus tekenen is niet eenvoudig...

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat we enthousiast zijn over de ASUS Eee Reader DR900. Eigenlijk klopt vrijwel alles aan het apparaat, van constructie tot functionaliteit. Digitale teksten leesbaar weergeven, toch de kernfunctie van een dergelijk apparaat, doet hij uitstekend. Dankzij het grotere scherm biedt hij ook een significant betere ervaring dan het merendeel van de concurrentie. Toch knaagt er iets en dat is de prijs. Hoewel ASUS zijn best heeft gedaan het apparaat van extra functies te voorzien (capacitieve aanraakbediening, WiFi, directe toegang tot de grootste verkoper van digitale boeken in Nederland, tekst-naar-spraak conversie, een woordenboek), is 300 euro gewoon erg veel geld voor wat in essentie een single function device is. De leeservaring, zeker voor langere teksten en boeken, is ontegenzeggelijk prettiger dan op een tablet, maar je moet een verwoede lezer zijn om dit bedrag uit te willen geven aan een e-reader. Met wat zoeken vind je immers 'standaard' 6-inch exemplaren voor rond de 100 euro en zelfs Sony's net geïntroduceerde PRS-T1 Reader heeft een adviesprijs van slechts 149 euro.

Asus Eee Reader DR900

Gelukkig zijn er echter nog leesfanaten én mensen die door studie of werk veel moeten lezen. Voor die groep is de DR900 ondanks de hoge prijs het overwegen waard. Naar onze mening heeft ASUS met de DR900 een uitstekend product afgeleverd. De tekortkomingen die er zijn, zijn inherent aan de gebruikte elektroforetische displaytechnologie - zoals gezegd is e-ink niet geschikt voor wie niet tegen (korte) wachttijden kan. Een jaar geleden zouden we de DR900 met een Gold Award beloond hebben en ook nu kunnen we niet anders stellen dan dat dit een van de eerste keuzes zou moeten zijn als je een e-reader zoekt. Toch is de DR900 op dit moment niet voldoende vernieuwend om het hoogste eremetaal te ontvangen, maar een Hardware.Info Silver Award is daarentegen zeker op zijn plaats.

ASUS Eee Reader DR900


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Asus Eee Reader DR900

Asus Eee Reader DR900

 • 9 inch
 • 142 ppi
 • Touchscreen
 • 10000 pagina's
Niet verkrijgbaar
0
*