Roccat Kone Plus muis en Isku Toetsenbord met Roccat Talk review

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Roccat Isku toetsenbord
 3. 3. Roccat Isku in gebruik
 4. 4. Roccat Kone+ muis
 5. 5. Roccat Kone+ in Gebruik
 6. 6. Roccat Talk in de praktijk
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Eerder dit jaar kregen we op de Gamescom al een uitleg en demonstratie van het Roccat Talk protocol, waarmee toetsenbord en muis onderling kunnen samenwerken. Nu we zelf het Isku toetsenbord en de Kone+ muis in huis hebben, kunnen we dit protocol zelf aan een test onderwerpen.

Met Roccat Talk werken het toetsenbord en muis niet meer afzonderlijk van elkaar, maar kunnen ze functies met elkaar delen. Met de onderliggende EasyShift+ techniek kun je hierdoor met een toets op het toetsenbord de functies van de knoppen op de muis tijdelijk een andere functie geven. Omgekeerd werkt dit ook. Dit kan handig zijn om macro’s te activeren of extra functies aan te roepen, waarvoor je anders je handen moet verplaatsen. EasyShift+ was al onderdeel van de Roccat Kone en Kova muizen, maar was alleen op de muis zelf te activeren. Het overkoepelende Roccat Talk is alleen beschikbaar in combinatie met het Roccat Isku toetsenbord.

Het Talk FX protocol is een extra onderdeel van Roccat Talk en komt waarschijnlijk eind dit jaar beschikbaar voor het spel Runes of Magic. Dit werkt in principe hetzelfde als de Philips amBX randapparatuur. De kleuren in een spel worden toegepast op de ledverlichting van het toetsenbord en de muis. De kleur rood komt bijvoorbeeld naar voren bij veel lava. In een toekomstig toetsenbord is Roccat van plan om extra led-verlichting voor deze toepassing in te bouwen. Ook kunnen de kleuren op de muis en het toetsenbord reageren op signalen uit een spel, bijvoorbeeld als je nog maar weinig leven over hebt of wanneer je wapenarsenaal opraakt. Talk FX bestaat tot nu toe dus alleen nog maar uit signalen door middel van verlichting en werkt niet met trillingen of een schermpje op het toetsenbord. In de toekomst wordt Talk FX voor meer spellen dan alleen Runes of Magic verwacht; het protocol is open source, waardoor het ook voor andere applicaties gebruikt kan worden.

Om deze protocollen te testen gingen wij aan de slag met het Roccat Isku toetsenbord en de Kone+ muis. Op de komende pagina’s wijden we uitgebreid uit over beide producten en bespreken we onze ervaring met Roccat Talk.

Roccat Isku toetsenbord

Het Roccat Isku toetsenbord is het eerste in de stal van Roccat dat werkt met het Roccat Talk protocol. Voor extra controle over het spel zijn gamingtoetsen toegevoegd onder de spatiebalk en aan de zijkant van het toetsenbord. Aan de voorzijde vinden we een extra lange polssteun waarop je polsen comfortabel kunnen rusten. De onderzijde van de Isku is voorzien van rubberen voetjes die ervoor zorgen dat dit toetsenbord goed op zijn plek blijft liggen. Met de uitklapbare voetjes kan deze ook in een grotere hoek gezet worden. Onderop zijn ook sleuven aanwezig om kabels makkelijk weg te werken. Helaas missen hierbij wel klempunten, waardoor kabels die iets dunner zijn niet goed blijven zitten.

Roccat Isku
Roccat Isku

Bovenin het toetsenbord vinden we acht mediatoetsen, waarmee een mediaspeler en het volume bedient kunnen worden. Standaard zijn ook de webbrowser en deze computer hiermee te openen. Vreemd genoeg mist hier wel een mogelijkheid om de muziek te kunnen stoppen, alleen een play/pauze is aanwezig. De toetsen zijn goed zichtbaar in het donker door de verlichting, die in vier felheden ingesteld kan worden, inclusief de optie tot pulserend licht en een uitstand. Helaas zijn de numlock toetsen minder goed leesbaar onder een hoek van 45 graden, omdat deze dan maar voor de helft verlicht zijn. Het is mogelijk om een slaapstand in te stellen voor het licht, waardoor je stroom kunt besparen als het toetsenbord niet wordt gebruikt.

Roccat Isku
Roccat Isku onderzijde

Met vijf vaste profielen kunnen macro’s en functies voor de toetsen opgeslagen worden in de Roccat Isku. Daarnaast kun je met de Macro Live! toets zonder tussenkomst van software direct een macro toevoegen aan een van de extra gamingtoetsen. Voor bekende spellen zijn ook al standaard profielinstellingen beschikbaar voor dit toetsenbord. Om de keuze tussen profielen makkelijk te maken, zijn er vijf blauwe leds aanwezig die het gekozen profiel aangeven. Naast de vijf standaard profielen in het toetsenbord, kunnen er meer bijgehouden worden in de software.

Roccat Isku in gebruik

De EasyShift+ functie kan geactiveerd worden met de Caps-Lock toets op het toetsenbord, waarmee toetsen tijdelijk een andere functie krijgen. Alleen de toetsen rondom het WASD gedeelte bieden deze mogelijkheid, inclusief de extra gaming toetsen. Roccat noemt dit de EasyZone. Je kunt de EasyShift+ functie tijdelijk vastzetten of ervoor kiezen om deze alleen te gebruiken terwijl je Caps-Lock inhoudt. Helaas is het niet mogelijk om deze functie met een andere toets te activeren. Wel kun je ervoor kiezen om via Roccat Talk met de Roccat Kone+ muis deze functie op het toetsenbord te activeren, bijvoorbeeld met een van de browseknoppen. Andersom is het ook mogelijk om EasyShift+ op de muis te activeren via het Isku toetsenbord. Daarnaast kunnen de macro toetsen ook gebruikt worden om EasyAim op de muis te activeren. Hiermee wordt tijdelijk de gevoeligheid van de muis veranderd.

Roccat Isku
Het [+] teken geeft aan dat Easyshift+ is geactiveerd 

Helaas geven de toetsen op het Roccat Isku toetsenbord een niet heel erg solide indruk door het gevoel en het geluid dat ze afgeven. De weerstand van dit toetsenbord is wel het laagst van alle toetsenborden die wij hebben getest, slechts 470 micronewton. Het opslaan van instellingen in de driver duurde bij ons helaas heel erg lang. Aansluitingen zoals USB zijn ook afwezig op dit toetsenbord. Handig is wel de sound feedback die gegeven wordt bij het wisselen van een profiel of het live instellen van een macro. Soms merken we echter wel vertraging in de stem op als je meerdere macro’s achter elkaar aanmaakt. De stem komt er dan achteraan, terwijl je allang klaar was met het maken van de macro.

Roccat Isku
De gamingtoetsen

Roccat Kone+ muis

De Roccat Kone+ muis wordt door Roccat gezien als de ideale partner voor het Isku toetsenbord. De achterzijde is bedrukt met het Roccat logo en de behuizing is gemaakt van zacht bedekt plastic. In de lengte vinden we langs de knoppen, naar de achterzijde, lichtlijnen die oplichten in meerdere kleuren en kunnen aangeven welk profiel en instellingen gekozen zijn. Aan de zijkant vinden we browseknoppen en bovenop bevinden zich twee knoppen om de gevoeligheid in te stellen. Ook bij het scrollwiel bevindt zich een knop om makkelijk tussen profielen te wisselen en het is mogelijk om zijwaarts te scrollen.

Roccat Kone[+]
Roccat Kone+

Met vier extra gewichtjes die onderop de muis in een compartiment geplaatst kunnen worden is het mogelijk om de muis met 20 gram te verzwaren. Daarmee weegt de muis totaal 140 gram, wat overeenkomt met het gewicht van de Logitech G500 gaming muis. De lichtlijnen op de muis zijn instelbaar vanuit vier punten en er is een groot scala aan kleuren beschikbaar. In de driver software heb je daarnaast ook de keus om Easyaim aan een knop toe te wijzen. Hiermee verlaag of verhoog je de gevoeligheid van de muis kortstondig, om daarna weer op de normale gevoeligheid te werken. Helaas is dit niet een percentage van de huidige instelling, maar een vaste waarde, waardoor dit niet altijd even goed bruikbaar is als je vaak wisselt tussen DPI instellingen. Via Roccat Talk kun je met het ISKU toetsenbord ook Easyaim activeren. Net als bij het toetsenbord geeft de driver van deze muis ook feedback met een stem als er een wijziging in de DPI stand of een ander profiel wordt doorgevoerd. Voor twintig verschillende spellen zijn voorgeprogrammeerde macro’s in de software aanwezig, maar je kunt deze ook zelf aanmaken.    

Roccat Kone[+]

De sensor is in staat om tot een zeer hoge DPI waarde van 6000 bewegingen te detecteren en kan volgens specificaties een snelheid van 200 inches per seconden aan. Dit is een stuk sneller dan de meeste muizen die we tot nu toe hebben getest en dus prima geschikt als je vaak heel snel met de muis heen en weer beweegt. Daarnaast biedt Roccat in de driver TCU Sensor kalibratie, waarmee de sensor door kalibratie op iedere ondergrond perfect zou moeten werken. De gevoeligheid van de sensor is in stappen van 100 DPI instelbaar. Daarvoor zijn er in totaal vijf standen beschikbaar die met de knoppen op de muis gekozen kunnen worden. Ook kan de lift-off distance van de sensor ingesteld worden met de Distance Control Unit. Je hebt de keus tussen uit, normal, low en een extra low stand.

Roccat Kone[+]
De onderzijde van de Roccat Kone+

Roccat Kone+ in Gebruik

Uiteraard hebben we de lift-off distance van deze muis getest om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen uit en extra low. Voor deze test hebben we de muis gekalibreerd voor de Qpad muismat waar wij onze muizen op testen. Zonder kalibratie detecteerde de muis pas na een afstand van 7,5 millimeter geen beweging meer, met kalibratie was hier nog maar 1,96 millimeter van over. Al een zeer goede prestatie vergeleken met andere geteste muizen in onze database. In de normal stand presteert deze muis het om al bij 1,2 millimeter geen beweging te detecteren, bij low was dit 1,05 millimeter en de extra low stand detecteerde zelfs bij 0,85 millimeter al niks meer. Dit is de beste score tot nu toe en de Roccat Kone+ is daarmee een aanrader voor degene die met grote bewegingen muist. Geen andere muis in onze database presteert zo goed! Helaas was de Distance Control Unit defect in de eerste twee exemplaren van deze muis die wij ontvingen.

Roccat Kone[+]

Sommige muizen hebben last van acceleratie. Bij snelle bewegingen beweegt de muiscursor hierdoor sneller dan bij langzame bewegingen, terwijl de afgelegde afstand gelijk is. Dit kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag van de muiscursor en is dus niet gewenst. Gelukkig heeft deze muis daar standaard geen last van, maar mocht je hier wel gebruik van willen maken, dan kun je dit instellen in de driver. Het opslaan van de instellingen in de muis via de driversoftware duurt net als bij het toetsenbord behoorlijk lang (een halve minuut komt regelmatig voor).

Roccat Kone[+]
Instellingen opslaan duurt helaas erg lang

Het scrollwiel is een stuk stroever dan wij gewend zijn en is hierdoor minder prettig om door lange documenten en websites te scrollen. Wel zijn de kliks lekker duidelijk als je bijvoorbeeld een wapen moet kiezen in een spel. Het scrollwiel van bijvoorbeeld de Logitech G500 is veel soepeler en naar ons idee fijner om mee te werken. De knoppen om tussen DPI standen te wisselen zijn makkelijk bereikbaar en hierdoor goed te bedienen.

Roccat Kone[+]

Roccat Talk in de praktijk

Helaas hadden we nog niet de mogelijkheid om Talk FX te testen. Dit protocol maakt het mogelijk om gebeurtenissen in een spel met kleuren op de Kone+ muis en een toekomstig toetsenbord van Roccat weer te geven. Bijvoorbeeld rood bij bloedvergieten en blauw tijdens een power-up. Waarschijnlijk pas eind dit jaar, of nog later, komt dit protocol beschikbaar in combinatie met het spel Runes of Magic. Op dit moment is nog niet bekend of andere spellen ook ondersteund gaan worden.

Roccat Isku
Het toetsenbord en muis kunnen samenwerken

Roccat Talk werkte goed met de combinatie van de Kone+ muis en het Isku toetsenbord. We konden de instellingen eenvoudig wijzigen en de functies van de knoppen op het andere apparaat tijdelijk verwisselen. Voordat je gebruik kunt maken van deze functie moet je wel eerst de Roccat Talk driver los downloaden van de website van de fabrikant. Zonder deze driver kunnen beide apparaten niet communiceren met elkaar. Wij zijn erg tevreden over de werking van Roccat Talk en op het moment van schrijven is dit merk de enige die dit goed in zijn producten heeft geïntegreerd.

Conclusie

Zowel het Roccat Isku toetsenbord als de Roccat Kone+ presteren goed in onze tests. De kwaliteit van het materiaal kan bij beide producten wel iets verbeterd worden, maar de kwaliteit is zeker niet slecht. Wel toonden helaas de eerste twee exemplaren die wij mochten ontvangen van de Kone+ muis een defect in de sensor. Ook is de software nog niet echt stabiel met erg lange laadtijden en de sound feedback laat nog wat te wensen over. De muis is eigenlijk alleen aan te raden vanwege de perfecte lift-off distance en het toetsenbord vanwege de lichte indruk van de lage toetsen en de comfortabele polssteun. Wat deze set echt interessant maakt is het Roccat Talk protocol. Wil je daar echter geen gebruik van gaan maken, dan zijn beide producten met een gemiddelde prijs van tachtig euro te duur voor de geboden kwaliteit.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Roccat Isku

Roccat Isku

 • Toetsenbord
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
Roccat Kone[+]

Roccat Kone[+]

 • Laser
 • 6000 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*