Logitech G400 Gaming muis

34 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gelijkenis
 3. 3. In gebruik
 4. 4. Conclusie
 5. 5. Besproken producten
 6. 6. Reacties

Inleiding

In juni dit jaar introduceerde Logitech de G400 muis als vervanger van de MX518. Dit model is nog steeds voorzien van een optische sensor, maar heeft met 3600 DPI wel een verdubbeling in precisie meegekregen. De vorm is hetzelfde gebleven, maar het uiterlijk is wel iets gewijzigd. Zo is het glimmende oppervlak vervangen voor een mat zwarte kleur en is hij niet voorzien van de gebruikelijke oranje kleur op de knoppen, waardoor het uiterlijk monochroom overkomt.

Logitech G400 Gaming Mouse
De Logitech G400 gaming muis vervangt de MX518

De Logitech G400 is voorzien van acht knoppen die afzonderlijk van elkaar geprogrammeerd kunnen worden en een scrollwiel dat helaas niet horizontaal gebruikt kan worden. De al eerder vermelde 3600 DPI sensor kan snellere bewegingen (25g acceleratie) aan dan zijn voorganger, de Logitech MX518, maar is zeker niet de snelste sensor die op het moment verkrijgbaar is. Met knoppen bij het scrollwiel kan de gevoeligheid van de muis in vijf trapjes ingesteld worden. Daarnaast beweert Logitech dat de muisvoetjes tot wel 250 kilometer kunnen afleggen, al hebben we dit om begrijpelijke redenen niet kunnen testen.

Gelijkenis

De G400 lijkt niet alleen op de Logitech MX518, maar ook op de Logitech G500, die we enige tijd geleden al eens tegenkwamen in een vergelijkingstest. Deze is echter wel gemaakt met betere materialen dan de Logitech G400 en is voorzien van een instelbaar scrollwiel en losse gewichtjes. In combinatie met de betere prestaties van de laser sensor maakt dit de G500 de betere keuze, al kost deze wel gemiddeld 15 euro meer dan de G400.

Logitech G400 Gaming Mouse
De Logitech G400 lijkt ook erg op de G500

De acceleratie van de Logitech G400 is dan weliswaar beter dan die van de MX518, maar de G500 doet het met 30g nog net iets beter. Als je met kleine bewegingen (high sense) muist zul je het verschil tussen deze sensoren niet merken, maar als je met grote bewegingen (low sense) met de muis over het bureau beweegt, is dit een belangrijke eigenschap van een muis om in de gaten te houden.

Logitech G400 Gaming Mouse
De sensor in de muis bepaalt grotendeels de prestaties

In gebruik

De Logitech G400 heeft inhammen aan beide zijde, waardoor deze makkelijk vast te pakken is en prima is voor low sense gebruikers, die met grote bewegingen over het bureaublad zwiepen. Het kan uiteraard altijd zo zijn dat de vorm niet goed past bij de grip die je zelf graag hebt. Daarom is het slim een muis altijd eerst even te proberen voor je tot aanschaf overgaat. Bij het scrollwiel bevinden zich twee knoppen om de gevoeligheid van de muis in te stellen. Daarnaast vinden we een knop die gebruikt kan worden om een macro toe te passen of bijvoorbeeld om een applicatie te starten. Links op de muis vinden we de standaard browseknoppen. De knoppen voelen prima aan.

Logitech G400 Gaming Mouse
Extra knoppen zijn aanwezig bij het scrollwiel

De software biedt de mogelijkheid om de knoppen op de Logitech G400 volledig naar wens in te stellen. Zo kun je media bedienen en de functies verwisselen, maar bijvoorbeeld ook macro’s toevoegen als functie. Ook zijn sneltoetsen mogelijk. Daarnaast kun je vijf standen voor de gevoeligheid instellen (tussen 200 en 3600 DPI) en kunnen de X- en Y-assen los van elkaar ingesteld worden. De standen kunnen gekozen worden met de DPI-knoppen bij het scrollwiel.

Logitech G400 Gaming Mouse
De software biedt uitgebreide mogelijkheden

Een aantal eigenschappen van een muis bepaalt of deze goed presteert in de praktijk. Zo is het voor low sense gamers belangrijk dat een muis bij het optillen geen beweging meer detecteert. Daarvoor wil je een zo laag mogelijke lift-off distance, de hoogte waarop de sensor nog beweging detecteert. Ook is het in een spel belangrijk dat bij langzame en snelle bewegingen altijd dezelfde afstand wordt afgelegd. Sommige muizen passen namelijk versnelling toe als je snelle bewegingen met de muis maakt, waardoor de afstand groter wordt en je niet meer precies kunt richten. Gelukkig kun je versnellingen in de driver van de Logitech G400 muis uitschakelen en toepassen als je dit eventueel wel wenst te gebruiken. Wel maten we een hoge lift-off distance bij deze muis. 3,2 millimeter is een stuk meer dan bijvoorbeeld de Logitech G500 en G700 en boven het gemiddelde. Ook merkten we bij het optillen en neerkomen dat de cursor naar boven beweegt en dus niet op zijn plaats blijft, wat de precisie niet ten goede komt. Voor low sense gamers die hun muis veel optillen is de Logitech G400 daarom geen aanrader. Als je als high sense gamer met kleine bewegingen muist levert dit geen problemen op.

Logitech G400 Gaming Mouse
De sensor van de Logitech G500 (boven) presteert beter dan de G400

Conclusie

De Logitech G400 heeft voldoende bedieningsmogelijkheden en een uitgebreid softwarepakket, zodat je deze muis helemaal naar eigen smaak in kunt stellen. De knoppen voelen ook goed aan. Verder is de muis redelijk kaal, ook wat betreft uiterlijk. De vorm geeft een prima grip voor zowel low als high sense gamers. Helaas maten we een hoge lift-off distance en merkten we dat de cursor niet op dezelfde plaats blijft bij het optillen en neerkomen van de muis. Daardoor is deze muis geen aanrader voor mensen die hun muis vaak optillen. Als je niet met grote bewegingen muist kun je hem prima gebruiken. Toch zouden wij eerder voor de Logitech G500 kiezen, die op alle vlakken net iets beter is. De meerprijs van 15 euro zouden we dan voor lief nemen.

Logitech G400 Gaming Mouse


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech G400 Gaming Mouse

Logitech G400 Gaming Mouse

 • 3600 dpi
Niet verkrijgbaar
Silver Award Logitech G500 Gaming Mouse

Logitech G500 Gaming Mouse

 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
Gold Award Logitech G700 Wireless Gaming Mouse

Logitech G700 Wireless Gaming Mouse

 • Draadloos
 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*