9 Gaming-muizen review

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testaspecten
 3. 3. CM Storm Sentinel Zero-G
 4. 4. Logitech G500 Gaming Mouse
 5. 5. Microsoft SideWinder X8
 6. 6. Qpad 5K Pro Gaming Mouse
 7. 7. Revoltec FightMouse Elite
 8. 8. Roccat Kova+
 9. 9. Silverstone Raven Gaming Mouse
 10. 10. Steelseries Ikari Laser Sudden Attack
 11. 11. Zowie EC1
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Gamers stellen andere eisen aan muizen dan andere gebruikers. Een standaardmuis voldoet voor hen dan ook niet. Gamers willen meer controle over de muis en bij voorkeur nog wat extra snufjes om het gebruik nog makkelijker te maken. Aan de andere kant moet het wel betaalbaar blijven. Wij testten negen muizen tussen 40 en 70 euro.

Het aanbod van computer muizen is groot, zelfs in de categorie gaming. We hebben er al veel aan de tand gevoeld in ons magazine en online, maar er komen genoeg nieuwe modellen uit die ook het bekijken waard zijn. We gingen op zoek naar betaalbare gaming muizen, tussen de veertig en zeventig euro. Helaas kon niet ieder merk ons een product leveren, waardoor er in deze test geen exemplaren zitten van Razer, Saitek en Cyber Snipa. Logitech en Microsoft zijn wel van de partij, met de G500 en Sidewinder X8 respectievelijk.

De muizen zijn uitvoerig getest op precisie, de maximumsnelheid waarop ze nog reageren, de degelijkheid en mogelijkheden. Daarnaast hebben we de lift-off distance van de muizen gemeten, iets wat erg belangrijk is voor zogenaamde low sense gamers. We kijken ook naar het comfort tijdens het gebruik, maar aangezien iedere hand uniek is raden we je aan om dit toch echt zelf te gaan voelen in de winkel.

Testaspecten

Vaak wordt de keuze voor een bepaald model muis hoofdzakelijk gemaakt op basis van de resolutie van de sensor en het aantal knoppen. Daarnaast is het echter ook nuttig om te kijken naar de snelheid waarop een muis nog werkt, uitgedrukt in frames of inches per seconden en de acceleratie. Niet alle fabrikanten geven deze waarden op, maar kun je deze informatie wel achterhalen, dan geldt dat hoger beter is.

Iets wat vaak over het hoofd gezien wordt is de vorm van de muis en de lift-off distance. Onder lift-off distance verstaan we de maximale hoogte boven het oppervlak waarop de muis nog bewegingen detecteert. Deze afstand is uiteraard bij voorkeur zo klein mogelijk. Dit is vooral erg belangrijk als je een zogenaamde low sense gamer bent. Je tilt je muis dan vaak op tijdens het gamen, waardoor het belangrijk is dat de muis zo snel mogelijk stopt met het registreren van bewegingen. Zolang deze afstand onder de 2 millimeter ligt, heb je hier geen last van als low sense gamer, maar 3 millimeter is al een stuk minder leuk.


De lift-off distance van de muizen verschilt behoorlijk.

De vorm van een muis is ook erg belangrijk, ook weer vooral voor low sense gamers. Je hebt de gevoeligheid erg laag staan en maakt forse bewegingen met de muis om je doel te bereiken. Daarnaast til je de muis veel vaker op dan mid sense en high sense gamers. Als high sense gamer staat de gevoeligheid van je muis immers erg hoog, waardoor kleine muisbewegingen hele grote afstanden overbruggen. Met andere woorden, houvast is voor low sense gamers belangrijker dan voor mid sense en high sense gamers.

CM Storm Sentinel Zero-G

De CM Storm Sentinel Zero-G is de opvolger van het eerdere Sentinel-model en biedt behalve het meegeleverde spel Shattered Horizon spel geen dramatische vernieuwingen. Bovenop bevindt zich nog steeds het schermpje waarop informatie over het profiel en DPI wordt weergegeven en waarin je een eigen logo kunt plaatsen. Speciale knoppen voor het wisselen van profielen en gevoeligheid zijn ook aanwezig.

De driversoftware is door de vele tabs en de drukke kleuren niet al te overzichtelijk, maar biedt wel veel mogelijkheden. Zo kunnen de kleuren van het licht op de muis per profiel ingesteld worden en is de macro editor uitgebreid. Een leuke extra is de mogelijkheid om één van de browse-knoppen tot 'Storm Tactics knop' om te dopen. Als je deze knop indrukt krijgen alle andere knoppen op de muis een tweede functie, waardoor je geen basisfuncties van de muis verliest voor macro’s.

Met vijf gewichtjes van 4,5 gram kun je het totaalgewicht verhogen naar 135 gram. Door zijn lange vorm is de Zero-G minder goed geschikt voor low sense gebruik, ook al heeft hij wel genoeg houvast door zijn inkepingen en een prima lift-off distance van 1,2 millimeter. Deze muis kost gemiddeld 54 euro en presteert voor deze prijs gewoon goed.

CM Storm Sentinel Zero-G

Logitech G500 Gaming Mouse

De G500 van Logitech toont overeenkomsten met zijn voorgangers, zoals de MX518 en de nieuwkomer G700; hij ziet eruit als een gehalveerd ei met inkepingen aan de zijkant van ruw plastic voor de grip. Onderop vinden we een lade waarin extra gewichtjes geplaatst kunnen worden. Vijf gewichtjes van 1,7 en vijf van 4,5 gram zijn meegeleverd, waardoor het totaal gewicht van de muis verhoogd kan worden naar 140 gram in plaats van 118.

Naast de DPI-regelaar, links van de basisknoppen, zit onder de browseknoppen een extra knop waaraan je zelf een extra functie kunt toewijzen, bijvoorbeeld een macro. Het scrollwiel heeft twee standen waarin het kan draaien, namelijk los en met een klik. Met een klik scrollen is bijvoorbeeld erg handig bij selecteren van wapens. Een simpel display met drie rode leds geeft de gekozen gevoeligheid aan en in de software kun je tot wel vijf DPI-standen instellen.

De software heeft uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van de knoppen en kan profielen koppelen aan een spel. Wel is de software-interface wat saai in vergelijking met die van de meeste gaming-muizen. De G500 is vanwege zijn vorm voornamelijk goed geschikt voor high en mid sense gamers. Vanwege het ontbreken van diepe inkepingen en rubber is deze muis niet enorm geschikt voor low sense gamers. De sensor heeft een nette lift-off distance van 1,7 millimeter en presteert volledig naar behoren. Voor gemiddeld 57 euro is dit een prima muis.

Logitech G500 Gaming Mouse

Microsoft SideWinder X8

Van Microsoft ontvingen wij de Sidewinder X8. Deze muis is draadloos en is voorzien van een rond dockingstation, waaraan je de muis met een kabel kunt opladen. Deze kabel klikt zichzelf magnetisch vast aan de voorzijde. De vorm van de muis is redelijk bijzonder. Door zijn hoekige vormen oogt hij redelijk fors en weegt met 143 gram ook behoorlijk wat. Zonder accu weegt hij uiteraard een stuk minder (114,3 gram). De 4000 DPI sensor is gemaakt met Microsofts eigen Bluetrack-technologie en werkt op praktisch alle oppervlakken, behalve helder glas en spiegels. In het dockingstation zitten twee paar extra muisvoetjes. Elk paar heeft een andere glijweerstand. Het verwisselen gaat erg eenvoudig.

Met drie lichtgevende knoppen op de muis kun je de gevoeligheid instellen, waarna je de waardes in het kleine schermpje ziet staan. Achter de standaard browseknoppen bevindt zich nog een extra knop die gebruikt kan worden voor het on-the-fly instellen van een macro op een van de knoppen van de muis. Dit kan makkelijk zijn als je in een spel vaak een bepaalde combinatie toepast en deze met een druk op de knop wilt toepassen. Bovenop de muis bevindt zich ook nog een knop waarmee je het spellenoverzicht van Windows 7 opent.

De vorm zorgt ervoor dat hij redelijk makkelijk op te tillen is, maar door het hoge gewicht is dit niet aangenaam. We raden deze muis dan ook alleen aan voor mid sense en high sense gamers. De sensor heeft namelijk ook nog eens een zeer hoge lift-off distance van 3,8 millimeter, waarmee low sense gamers slecht uit de voeten zullen kunnen. Voor deze muis betaal je gemiddelde ruim 69 euro, niet zozeer voor de game-prestaties, maar waarschijnlijk meer vanwege het feit dat hij zijn werk draadloos doet.

Microsoft SideWinder X8

Qpad 5K Pro Gaming Mouse

Qpad richt zich puur op gamers. Het merk heeft veel verschillende muismatten, maar ook één muis, de 5K Pro Gaming Mouse. De stevige behuizing is zo gevormd dat je pink en ringvinger in inkepingen vallen. De grip is dus prima voor low sense gebruik. Bovenop vinden wij twee knoppen om tussen de DPI-instellingen te wisselen en twee leds waaraan je kunt zien welke instellingen er gekozen zijn. Daarnaast is de muis voorzien van de standaard browseknoppen en een scrollwiel tussen de basisknoppen.

Een probleem waar wij op stuitten was het vinden van de (nieuwste) driversoftware. Uiteindelijk kwamen we het tegen in een uithoek van de site van Qpad. Hier wordt kennelijk geen aandacht aan besteed bij Qpad. In de driver heb je de mogelijkheid om de DPI-instellingen te wijzigen en om de muisknoppen te voorzien van een andere functie. Waar Qpad de plank mis slaat is bij de integratie van macro’s. Er is er maar één tegelijk mogelijk en deze werkt zonder instelbare vertragingen tussen de commando’s. Ook is er helaas maar één profiel voor de muis beschikbaar.

Aan de andere kant is dit een uitstekende low sense muis, vanwege zijn prima houvast en lage lift-off distance van 1,5 millimeter. We vinden hem voor een gemiddelde prijs van 65 euro wel wat duur voor zijn mogelijkheden.

QPad 5K Pro Gaming Mouse

QPad 5K Pro Gaming Mouse

Revoltec FightMouse Elite

We ontvingen geen testexemplaar van de Cyber Snipa Silencer of de Ozone Smog, maar slaan met de Fightmouse Elite van Revoltec drie vliegen in één klap; deze muizen zijn namelijk identiek qua hardware. De sensor van de FightMouse heeft een precisie van 5040 DPI en is qua specificatie hetzelfde als die in de hierboven besproken Qpad 5K. De Revoltec is voorzien van zes gewichtjes van vier gram en twee verwisselbare steunen voor de pink en ringvinger; de één is vlak en de ander heeft twee inkepingen. Achter deze steun bevindt zich de slede voor de gewichtjes.

Bovenop deze muis kun je kiezen tussen vijf profielen die je in de software kunt instellen. De vier DPI-standen kunnen worden gekozen met een regelaar onderin de linker inkeping van de muis. Een curieuze functie is de knop bovenop de muis die de sensor kalibreert voor het oppervlak. Het is vreemd dat de Fightmouse Elite dit wel nodig heeft en de Qpad 5K niet, terwijl ze allebei dezelfde sensor hebben. De software is minder uitgebreid dan we gewend zijn. Zo kun je alleen maar macro’s op knoppen toepassen en geen Windows-functies.

Door het rubber heeft deze muis een redelijke houvast voor low sense gebruik, maar is helaas niet zo comfortabel als de Qpad 5K. De sensor is ook niet ideaal vanwege zijn hoge lift-off distance van 3.3 millimeter, maar werkt voor de rest naar behoren. Voor gemiddeld 39 euro heeft deze muis voldoende functies, maar presteert niet altijd even goed.

Revoltec FightMouse Elite

Roccat Kova+

De Kova+ is de opvolger van de eerder geteste Kova en kan beter omgaan met snellere bewegingen, terwijl de resolutie op 3200 DPI is gebleven. Deze muis is redelijk smal in het midden en zal daardoor niet iedereen bevallen, zeker niet als je grote handen hebt. Wel is hij door de symmetrische vorm bruikbaar voor zowel links- als rechtshandigen.

De Easyshift+-functie werkt hetzelfde als de Storm Tactics-functie op de CM Storm Zero-G; het biedt je de mogelijkheid om alle andere knoppen op de muis een tweede functie te geven. Helaas moet je hiervoor dus wel een van de browseknoppen opofferen. Een DPI-regelaar ontbreekt. Om de DPI te regelen moet je Easyshift+ in combinatie met het scrollwiel gebruiken. De DPI-waardes staan vast op 400, 800, 1600 en 3200 DPI. De gevoeligheid is overigens wel los van de DPI-waarde te regelen via de muis.

Het scrollwiel is erg breed en hierdoor makkelijk te vinden, maar is helaas te glad voor goede controle. De led-lichten en knoppen zijn configureerbaar, waarna de instellingen in het geheugen bewaard worden, zodat deze ook zonder de software werken. Rubber aan de zijkant zorgt voor extra grip en de inkepingen zorgen voor een prima houvast voor low sense gebruik. Het is alleen jammer dat de lift-off distance van 2,6 millimeter redelijk hoog is. De sensor levert daarnaast geen problemen op en werkt op alle geteste oppervlakken. Gemiddeld 49 euro is niet duur voor de mogelijkheden van deze muis, maar het is voor low sense gebruik geen aanrader.

Roccat Kova[+]

Roccat Kova[+]

Roccat Kova[+]

Roccat Kova[+]

Silverstone Raven Gaming Mouse

Silverstone is voornamelijk bekend van zijn luxe computerkasten, maar heeft ook één muis in het assortiment, de Raven Gaming Mouse. Net zoals de gelijkgenaamde kasten van dit merk bijzonder zijn, heeft het ook op deze muis flink zijn best gedaan. Een ongebruikelijk grote draaiknop bevindt zich aan de linkerzijde en aan de rechterkant vinden we twee extra browseknoppen. Deze muis is ook voorzien van een display, waar je de DPI-waardes en het gekozen profiel op ziet staan.

Bij het scrollwiel bevinden zich twee knoppen die gebruikt kunnen worden in combinatie met de grote draaiknop om de horizontale en verticale assen van de sensor afzonderlijk van elkaar in te stellen. Onderop de muis bevindt zich een schakelaar waarmee je naar de normale modus kunt schakelen. Hierin werkt de draaiknop als besturing van de Aero interface van Windows 7, maar zijn de knoppen niet meer instelbaar in de software.

Macro’s zijn eenvoudig in te stellen, maar bieden weinig extra mogelijkheden. Ook het blauwe ledlicht is niet van kleur te veranderen. Een nadeel van de grote draaiknop is dat je de linkerbrowseknoppen met de wijsvinger moet bedienen en dat de muis niet geschikt is om op te tillen, waardoor het alleen geschikt is voor mid sense of high sense gamers. Dit is jammer omdat de lift-off distance met 1,25 millimeter een van de laagste is. De gemiddelde prijs van 50 euro is niet veel, maar wel te hoog voor het comfort dat deze muis biedt.

SilverStone Raven Gaming Mouse

Steelseries Ikari Laser Sudden Attack

We zijn benieuwd naar de SteelSeries Ikari vanwege de goede prestaties van zijn broertje, de Xai. Deze speciale Sudden Attack-editie heeft een camouflageprint, maar is voor de rest hetzelfde als de normale Ikari. De muis ligt lekker in de hand door de brede achterkant en smalle voorzijde, maar is helaas niet al te makkelijk op te tillen.

De bediening is redelijk basic met de keuze uit twee DPI-standen op de muis, browseknoppen en basisknoppen. Het scherm onderop de muis biedt je de mogelijkheid om met het scrollwiel de gevoeligheid in te stellen en af te lezen. In de software kun je macro’s instellen, inclusief vertragingen. Het is vreemd dat alleen in de software profielen gekozen kunnen worden en niet op de muis. De muis slaat de instellingen op in zijn geheugen en de sensor werkt naar behoren. De lift-off distance van 1,2 millimeter maakt dat hij op dit punt geschikt is voor low sense gamers. Dit wordt echter weer teniet gedaan door de niet al te goede houvast. Voor gemiddeld 53 euro presteert deze muis weliswaar goed, maar hij is helaas niet erg uitgebreid.

SteelSeries Ikari Laser Sudden Attack

Zowie EC1

Vorig jaar al introduceerde Zowie de EC1 en EC2 gaming-muizen. De EC1 is de grote broer van de EC2. De muis beschikt niet over eigen software en er is geen mogelijkheid tot het creëren van macro’s. Onderop de muis bevindt zich een knop waarmee je kunt wisselen tussen 500, 1000 en 2000 DPI gevoeligheid.

De vorm doet ons denken aan bekende muizen van Razer, zoals de Deathadder en de Mamba. Zelfs het scrollwiel is van hetzelfde materiaal en formaat. De houvast is ook redelijk hetzelfde en prima geschikt voor low sense gebruik. De sensor is geen laser maar een standaard optische variant. De makers vertellen ons dat ze veel verschillende sensors hebben getest en dat deze het beste presteert. Ook het scrollwiel zou een optische sensor hebben, wat volgens hen beter werkt dan een mechanische en minder storingsgevoelig is.

De sensor werkt naar behoren en heeft een prima lift-off distance van 1,3 millimeter, wat samen met de prima houvast goed geschikt is voor low sense gebruik. Wij zijn in ieder geval tevreden over de prestaties, maar missen voor een muis van gemiddeld ruim 50 euro toch de extra mogelijkheden die andere modellen wel bieden, zoals macro’s en profielen.

Zowie EC1 Black

Conclusie

De gaming-muizen in deze test presteren allemaal goed, maar zijn niet allemaal voor hetzelfde doel bruikbaar. Vooral door matige grip en een slechte lift-off distance is niet iedere muis geschikt voor low sense gebruik. Ook de vorm en de extra functies verschillen nogal per muis, waardoor er voor de meeste gamers wel eentje bij zal zitten die hem of haar aanspreekt.

De Silverstone Raven Gaming Mouse heeft veel van de gewenste mogelijkheden, maar is door de grote draaiknop niet goed hanteerbaar en daardoor niet makkelijk in gebruik. De Revoltec Fightmouse Elite doet het op dat gebied een stuk beter en heeft daarnaast een verwisselbare rechtersteun en gewichtjes. Een nadeel voor low sense gamers is de zeer hoge lift-off distance. De SideWinder X8 heeft de slechtste lift-off distance. Dit is echter wel een draadloze muis met uitgebreide instelmogelijkheden.

De Qpad 5K heeft een goede grip voor low sense gebruik met een prima lift-off distance. Ook de Zowie EC1 is zeer makkelijk op te tillen en heeft met 1,3 millimeter een van de laagste lift-off distances. Beide zijn daardoor prima geschikt voor low sense gebruik. Het nadeel van de Zowie is dat er geen software bijzit. De SteelSeries Ikari is vrij standaard in zijn mogelijkheden, heeft een prima lift-off distance en is voorzien van een scherm aan de onderzijde voor het instellen van de gevoeligheid. De Roccat Kova+ is de enige muis voor links- en rechtshandigen en heeft een prima grip. De lift-off is met 2,6 millimeter wel wat aan de hoge kant. Daar staat dan weer tegenover dat de knoppen een tweede functie toegewezen kunnen krijgen.

De CM Storm Sentinel Zero-G biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om de knoppen een tweede functie te geven. Daarbij heeft deze muis ook nog eens de laagste lift-off distance (1,2 millimeter). De software is uitgebreid en hij is voorzien van een schermpje voor informatie. De allrounder van het gezelschap is de Logitech G500, vanwege zijn bouwkwaliteit, bediening en de makkelijk verwisselbare gewichtjes. De lift-off is prima en de grip doet alleen onder voor die van de Zowie en de Qpad. De Hardware.Info Silver Award gaat naar de Logitech G500 en naar de CM Storm Sentinel Zero-G.

Logitech G500 Gaming MouseCM Storm Sentinel Zero-G


CM Storm Sentinel Zero-G
Logitech G500


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award CM Storm Sentinel Zero-G

CM Storm Sentinel Zero-G

 • Laser
 • 5600 dpi
Niet verkrijgbaar
Silver Award Logitech G500 Gaming Mouse

Logitech G500 Gaming Mouse

 • Laser
 • 5700 dpi
Niet verkrijgbaar
Microsoft SideWinder X8

Microsoft SideWinder X8

 • Draadloos
 • 4000 dpi
Niet verkrijgbaar
QPad 5K Pro Gaming Mouse

QPad 5K Pro Gaming Mouse

 • Laser
 • 5040 dpi

71,80 €

1 winkel
Revoltec FightMouse Elite

Revoltec FightMouse Elite

 • Laser
 • 5040 dpi
Niet verkrijgbaar
Roccat Kova[+]

Roccat Kova[+]

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
SilverStone Raven Gaming Mouse

SilverStone Raven Gaming Mouse

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
SteelSeries Ikari Laser Sudden Attack

SteelSeries Ikari Laser Sudden Attack

 • Laser
 • 3200 dpi
Niet verkrijgbaar
Zowie EC1 Black

Zowie EC1 Black

 • 2000 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*