7 high-end speakersets review

57 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kerend tij
 3. 3. Test
 4. 4. Antec SoundScience Rockus
 5. 5. Corsair SP2500 232W
 6. 6. Creative ZiiSound T6
 7. 7. Edifier S730
 8. 8. Logitech Z623
 9. 9. Logitech Z906
 10. 10. Teufel Concept D 500 THX Multi Media
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Leek de high-end speakerset een bijna verdwenen fenomeen, opeens stonden er maar liefst zeven bovenmodale luidsprekers voor bij de PC in het Hardware.Info testlab. Na een uitgebreide luistertest kunnen we met voorzichtig optimisme verslag uitbrengen over de situatie in high-end pc-speakerland.

De afgelopen jaren was het een veelgehoorde verzuchting in deze kolommen: de markt voor high-end speakersets voor de PC leek op sterven na dood. Steeds meer mensen kozen voor simpele, compacte sets. De fabrikanten vervingen luxe surround-systemen in de assortimenten door simpeler uitvoeringen met een aantrekkelijke prijs. De focus verschoof echter name naar het 2.1-segment; voor zover er al luxere sets geproduceerd worden, treffen we die dan ook hier aan. Dat constateerden we ook al bij onze vorige test van speakersets. Ook 2.0 ofwel ‘ouderwetse’ stereo-installaties konden enige fraaie toevoegingen verwelkomen, zoals de Creative T2-modellen of de, strikt genomen niet op de PC-gebruiker gerichte, peperdure GLA-55 set van Harman Kardon.

Harman Kardon GLA-55
Veel extravaganter dan de GLA-55 wordt het niet.

Ondertussen bleef er voor liefhebbers van veel vermogen, diepe bassen en trommelvlies-aantastende high-end sets weinig te kiezen over. Creatives S750 set werd na vele jaren trouwe dienst ‘end-of-life’ verklaard, zonder dat een opvolger bekend werd gemaakt. Logitechs Z-5500 was de facto de enige optie voor wie niet de weg van een aparte versterker en surround-speakers wilde inslaan. Ook die set was feitelijk al enige jaren ‘end-of-life’, maar hij verkocht zo goed dat het van oorsprong Zwitserse merk hem bij gebrek aan een vervanger toch maar bleef leveren. Onlangs kwam daar verandering in, tenminste: Logitech introduceerde met de Z906 een set die op papier een waardige opvolger moet zijn. De Z-5500 is op moment van schrijven nog wel te koop, maar kijkend naar het geringe aantal shops dat deze set nog op voorraad heeft is duidelijk dat er binnenkort toch echt een einde komt aan de verkrijgbaarheid van deze extravagante PC-accessoire.

De reden voor de afnemende populariteit van luxe surround-sets laat zich makkelijk duiden: met het groeien van de markt voor PC’s en het mainstream worden van de computer, zijn de eisen van het merendeel der gebruikers ook vereenvoudigd. De hardwareliefhebber die een speakerset van 400 euro een logische aanvulling vindt op zijn systeem van 2000 euro is een minderheid geworden: wie een 499 systeem van de plank haalt bij de Dynabyte of Media Markt, heeft hooguit een paar tientjes over voor speakers. Een set van 100 euro is dan al een luxe extravagantie. Daarnaast is met het verschuiven van de plaats van de PC naar de huiskamer en de sterk afgenomen markt voor desktop systemen ten faveure van notebooks in de meeste huishoudens ook geen plaats voor volumineuze speakers en ettelijke meters aan kabel.

Kerend tij

Zo bezien is de afgenomen belangstelling van fabrikanten om audiofiele kunststukjes uit te halen heel verklaarbaar. Gelukkig zijn er ook bewegingen de andere kant op: het tij lijkt te keren richting een toename van kwalitatief betere speakers. Steeds meer huishoudens beschikken over meerdere pc’s, die bovendien tegenwoordig gemiddeld een flink aantal digitale geluidsbestanden herbergen. De computer is een entertainmentcentrum geworden en daar hoort fatsoenlijk geluid bij. In de huiskamer is dat een HiFi-installatie of home cinemasysteem, elders in huis is een actieve speakerset een logische keus: er is immers maar één bron, de computer. Naarmate meer mensen naar muziek van de PC luisteren, neemt ook de wens naar beter geluid weer toe. Bovendien trekken ook de qua computerkracht minder veeleisende gebruikers na verloop van tijd dezelfde conclusie: voor goed geluid zijn goede speakers onontbeerlijk – en goede speakers zijn per definitie niet ‘goedkoop’.

Teufel Concept D 500 THX Multi Media
O.a. Teufel levert heel wat luxere PC speakersets.

Zoals we al eerder schreven, zijn er feitelijk twee manier om een goede speaker te maken, zij het beide op basis van goede kwaliteit conussen, filters en bedrading. De eerste is eenvoudig een kwestie van een rigide (om meetrillen te voorkomen) behuizing met flink wat inhoud voor de weergave van lage tonen. De tweede bestaat uit technisch geavanceerde ontwerpen, waar geluidstechnici door middel van een slimme, complexe interne constructie ook met een kleine speakerbehuizing een goede weergave van het hele frequentiespectrum kunnen realiseren. De eerste benadering is prijzig vanwege materiaalkosten, transport en opslag; de tweede vergt investeringen in onderzoek en ontwikkeling, die uiteraard moeten worden terugverdiend.

Test

Voor deze test legden we het oor te luister bij zeven verschillende sets, die gedurende een wat langere periode het testlab van Hardware.Info binnenkwamen. Hierdoor duurde het even voordat we het ons realiseerden: we hadden zowaar meer dan twee sets met een prijskaartje rond de 400 euro! Geen van de sets in deze test is te koop voor minder dan 120 euro (de laagste prijs op moment van schrijven voor de Logitech Z623 in onze prijsvergelijker); de laagste gemiddelde prijs bedraagt 150 euro.

In het testveld zien we de twee benaderingen qua speakerconstructie terug, met name bij de subwoofers. De Creative ZiiSound T6 is een voorbeeld van geavanceerd design om met een klein volume toch een indrukwekkende bas te produceren. Ook de subwoofer van de Antec SoundScience Rockus levert voor het kleine volume een dieper dan verwacht geluid. Het andere uiterste zien we in de vorm van de Edifier S730, een set met een subwoofer die de Z-5500 opeens bescheiden doet ogen. Het merendeel van de sets betreft 2.1 speakers: twee satellieten en een subwoofer. Uitzondering is de Z906, die als opvolger van de Z-5500 vijf satellieten heeft.

Z-5500 sub vs s730 sub: die van Edifier is duidelijk de grotere.

Voor deze test concentreerden we ons op geluidskwaliteit bij weergave van muziek. Een panel van luisteraars beoordeelde een groot aantal nummers in verschillende genres, de gemiddelde resultaten leidden tot een cijfer. Op basis hiervan is ook goed te zeggen hoe goed de sets het doen in games en bij weergave van film soundtracks. Daarnaast keken we naar voorzieningen, van beschikbare aansluitingen tot gebruikt type speakerkabel.

Wat we nadrukkelijk níet willen doen, is de speakers bespreken zoals dat doorgaans in HiFi en audiopublicaties gebeurt, met veel jargon en lastig te duiden termen. Zonder hierover een oordeel uit te willen spreken, is ons streven met dit artikel louter een impressie te geven van zaken die opvallen aan de sets, die iedereen kan horen en begrijpen. Geluidskwaliteit en klankkleur zijn in ieder geval ten dele een kwestie van persoonlijke smaak, om welke reden we altijd zouden adviseren te proberen een speakerset waar je echt veel naar gaat luisteren en hoge eisen aan stelt, in een geschikte omgeving voor aanschaf te beluisteren.

Antec SoundScience Rockus

Antec introduceerde rond IFA 2010 in Berlijn zijn eerste speakerset. Het merk kenden we tot dat moment voornamelijk als producent van kwaliteitsvoedingen, een overbezette markt. Antec nam een aantal ex-medewerkers van Creative in dienst met de opdracht een high-end speakerset te ontwerpen. Het resultaat is de SoundScience Rockus.We bespraken deze set al in een uitgebreidere review, maar nemen hem ook mee in deze vergelijking.

Antec Soundscience Rockus

De twee satellieten zijn zeer opvallend vormgegeven, opgetrokken uit geanodiseerd aluminium, met een verchroomde glimmende omlijsting en schuin omhoog wijzend. De set heeft een relatief compacte subwoofer, al geldt dat vooral in vergelijking met de andere hier besproken sets: vergeleken met de doorsnee PC-speakerset is het nog altijd een flink bakbeest. In de subwoofer bevindt zich een USB-geluidskaart en een DSP: een optionele ‘3D’-stand moet een ruimtelijker effect creëren. Bij het bekijken van een film is dat, mits gepositioneerd in de ‘sweet spot’ nog wel aardig, voor muziek raden we aan deze stand vooral ‘uit’ te laten.

De set blijkt zeer kieskeurig qua muziekweergave – eigenlijk klinken oude pop en rock nog het beste, dan is het geluid helder en de bas redelijk gedoseerd. Voeren we modernere nummers met een hoger volume en minder dynamiek, dan klinkt de Rockus al snel schel, terwijl de subwoofer de controle over het laag verliest. Bonken en echo’s zijn het gevolg. We missen detail in de middentonen, een voorspelbaar euvel voor 2.1 sets, maar deze set heeft er bovengemiddeld last van. Gemiddeld moet de set  zo'n 160 euro opbrengen en dat is aan de hoge kant voor de geboden kwaliteit.

Antec Soundscience Rockus
Antec SoundScience Rockus: apart design, geïntegreerde geluidskaart. Games: goed; films: redelijk; muziek: redelijk.

Corsair SP2500 232W

Na Antec stapte nog een voedingenfabrikant in de speakermarkt: Corsair claimt met de van ‘bi-amping’ voorziene SP2500 ongekende prestaties te bieden voor het prijspunt. Ook de SP2500 kwam al in een eigen review op deze site voorbij, maar gezien overeenkomsten en claims van Corsair namen we de set ook in deze vergelijking op. De fabrikant gaat in het eigen marketingmateriaal direct de strijd aan met de Logitech Z623 – in de praktijk liggen de twee inderdaad dicht bij elkaar, maar de voorkeur van het luisterpanel gaat (nipt) uit naar de concurrent.

Corsair SP2500
Corsair SP2500 sub: geen kleine jongen.

De subwoofer is imposant, maar bij nadere inspectie simpel van constructie. Waar de Z623 frequent last heeft van een overheersende bas, blijkt deze bij de SP2500 vaak bijna te subtiel aanwezig, ook wanneer we het volume flink opdraaien met de bedrade afstandsbediening. Deze is overigens voorzien van een kleuren-LCD en biedt diverse equalizer-opties.

Wij beluisterden de set in ‘reference’-stand; met de andere presets kan de bas worden opgekrikt (de set heeft een digitaal scheidingsfilter, waarmee de crossover van satellieten naar subwoofer eenvoudig kan worden aangepast), maar het netto eindresultaat kon ons niet overtuigen. De satellieten van de SP2500 zijn van het tweewegtype, de aparte tweeter is af en toe een meerwaarde boven genoemde concurrent, maar klinkt ook vaak eerder blikkerig dan helder. Hoewel de set zeker sterke punten heeft in vergelijking met de Z623, weegt één factor zwaar in het nadeel van de SP2500: de gemiddelde prijs van ruim 200 euro. Het prijsverschil wordt vermoedelijk verklaard door de luxe bedieningsconsole, maar leuk als zo’n gimmick is, het rechtvaardigt naar onze mening niet de forse meerprijs ten opzichte van de concurrentie.

Corsair SP2500

Creative ZiiSound T6

Creative is nog altijd op zoek naar een goede richting, zo lijkt het. Het bedrijf dat ooit fraaie speakersets als de Cambridge Soundworks 510D en de Gigaworks S750 leverde, had de laatste tijd voornamelijk instap- en mid-range sets in het assortiment. De T3 was een interessante, maar te dure poging weer een high-end speaker te bieden. De T6 borduurt voort op die set, maar voegt hier het een en ander aan toe.

De satellieten zijn nu dubbel uitgevoerd, waarbij ze net als de bekende Bose ‘melkpakjes’ van weleer deels gedraaid kunnen worden om door middel van weerkaatsing een ruimtelijker effect te bereiken. De subwoofer is de meest compacte in de test. Helaas heeft deze last van hetzelfde probleem als die van de T3: hij verliest snel de controle en gaat dan bonken. Meer dan iedere andere set in de test is bij de ZiiSound T6 een ‘gat’ in de middenfrequenties aanwezig, wat resulteert in de één na laagste beoordeling voor muziekweergave.

Voor games en films is de set minder kritisch. Een aantal extra voorzieningen is potentieel interessant: een eenvoudige infrarood afstandsbediening in aanvulling op de bedrade bediening en ondersteuning van het Bluetooth APT-X profiel, een aanvulling van A2DP die met meer bandbreedte en lagere latency aanmerkelijk beter klinkt dan ‘standaard’ A2DP. Rond de 200 euro zouden we de set nog in overweging geven, met een gemiddelde prijs van bijna 350 euro kunnen we slechts constateren dat dit veel te duur is.

Creative ZiiSound T6

Edifier S730

Edifier kwamen we een jaar of drie geleden ook al eens tegen in het testlab. Die Chinese merk timmert de laatste tijd weer in Nederland aan de weg en wil met kwalitatief bovengemiddelde producten, waarin de nodige aandacht aan design is besteed, de liefhebber aanspreken. De destijds besproken S330D oogde als een luxe speakerset, maar de kwaliteit viel bar tegen, zeker gezien de prijs.

De S730 die we in deze test bespreken is van een heel ander kaliber, maar heeft één overeenkomst: goedkoop is hij niet. De adviesprijs is 399 euro, voor minder dan 365 euro haal je deze monsterachtige set niet in huis. Een weinig flatteuze benaming, maar de subwoofer verdient deze volkomen: het is de grootste speakerkubus die we zagen in onze tests, met zo’n 37x40x50 cm groter dan de al verre van bescheiden Z-5500 sub. De satellieten ogen klein ernaast, maar zijn eveneens uit de kluiten gewassen. Vergelijkbaar met instap studio monitors en voorzien van gescheiden tweeters en mid-range conussen.

Gelukkig stelt de S730 niet teleur, zeker voor gamers en film liefhebbers die geen surround-geluid wensen is dit de ultieme 2.1 set. De S730 vertoont meer dan oppervlakkige verwantschap met de Z-5500 en de twee andere Logitech-sets in deze bespreking, zowel qua constructie als qua klankkarakteristiek. Het is wel zeker dat dezelfde fabriek aan beide merken levert – en daar is niets mis mee, want Logitech heeft niet voor niets een solide reputatie qua prijs/prestatieverhouding en betaalbare geluidskwaliteit.

In dat licht moet je ook de S730 zien: hij is niet goedkoop, maar de set kan rustig een kleine balzaal met geluid vullen, zonder te vervormen. Let er wel op het basvolume in de gaten te houden, de set is erg kritisch qua materiaal en de bas overheerst al snel. De 500W RMS-vermogen zorgen ervoor dat ook bij lage volumes een gebalanceerd geluidsbeeld wordt neergezet, waarin voldoende detail is waar te nemen. De bedieningsconsole doet enigszins denken aan die van de Z-5500: een beetje buitenissig, maar functioneel én ook op afstand aan te sturen middels de wat povere infrarood afstandsbediening. Desalniettemin een aanrader voor de basliefhebber.

Edifier S730

Logitech Z623

Logitech heeft een reputatie hoog te houden: sets als de Z-2300 en de Z-5500 zijn bijna legendarisch onder PC-bezitters en gamers. De vorig jaar besproken speakers uit het instap- en middensegment vielen echter wat tegen: de achteruit blazende extra speaker op de Z323 en Z523 was naar onze bevindingen een beter idee op papier dan in de praktijk.

Met de Z623 revancheert Logitech zich heel behoorlijk. Deze set haal je al voor zo’n 120 euro in huis, gemiddeld ben je er zo'n 150 euro aan kwijt. Daarvoor krijg je een redelijk veelzijdige set, al geldt ook bij dit Logitech-product dat gamers, filmkijkers en liefhebbers van mainstream moderne pop, rock en house er meer plezier van zullen beleven dan wie de voorkeur geeft aan golden oldies, soul, R&B en meer dynamische muziekstijlen.

Qua prijsstelling treedt de Z623 in de voetsporen van de Z-2300; helaas is het geen echte verbetering ten opzichte van de illustere voorganger. Het verschil is echter kleiner dan tussen de Z906 en de Z-5500, die ook dichtbij elkaar liggen. Toenemende grondstofprijzen zullen de fabrikant dwingen tot kostenreducties en dat zie je vooral bij de satellieten terug – hoog en midden zijn nog net niet ondermaats te noemen, maar de muziekliefhebber wordt er niet vrolijk van. Een afstandsbediening, ook niet aan een draad zoals bij de Z-2300, zit er niet meer in voor dit geld: de volume- en basregeling zit op de linkersatelliet. Toch jammer.

Logitech Z623

Logitech Z906

We schreven het al in de inleiding: de Z-5500 is een van de langstlopende PC-accessoires die we kennen en nog altijd (net) verkrijgbaar. Hij was zelfs goedkoper: de Z-5500 was in onze prijsvergelijker voor zo’n 250 euro te vinden, terwijl de Z-906 meer dan 300 euro kostte. Inmiddels is de amper meer verkrijgbare Z-5500 in prijs gestegen naar gemiddeld ruim 380 euro, terwijl de Z-906 gemiddeld  'slechts' 320 euro moet opbrengen.

Voor hetzelfde geld is de Z-5500 de betere keus, de Z906 is duidelijk net als de Z623 ook het slachtoffer van ‘cost down’, zoals men het noemt wanneer de productiekosten gereduceerd moesten worden. De satellieten zijn kleiner dan die van de voorganger en de excentrieke, deels metalen bedieningsconsole is vervangen door een aanzienlijk bescheidener plastic exemplaar zonder LCD. Ook de subwoofer is een maatje kleiner.

Een verbetering is het aantal ingangen: zes in vergelijking met vier op de Z-5500. Gebleven zijn de ingebouwde decoders voor Dolby Digital en DTS. Gezien de doorgevoerde kostenbesparing is het gewoon knap dat de Z906 nauwelijks inlevert op de Z-5500. Het vermogen is met 500 watt gelijk gebleven en ook de Z906 is in staat de buren bonzend aan de deur te krijgen voordat het volume ook maar in de buurt van het maximum komt. De 5.1 set klinkt (ook in stereo) significant beter dan de Z623, wat gezien de gemiddelde prijs van zo’n 320 euro ook wel mag. Toch is het ergens jammer: we hadden eigenlijk liever een topmodel gezien dat nog honderd euro duurder was, maar écht een verbetering was ten opzichte van de Z-5500: HD audio decoders, een nette metalen bedieningsconsole en tweewegsatellieten met een steviger behuizing. Misschien dat Edifier een inspiratie kan vormen?

Hoe dan ook, op dit moment luidt ons advies: haal een Z-5500 als je 'm nog kan vinden, als je op zoek bent naar een krachtige surround-set. Wanneer die oudgediende eindelijk van de schappen verdwijnt, is de Z906 op dit prijspunt de facto de beste 5.1 PC-speakerset die nog te koop is. Teufel heeft diverse alternatieve opties, maar inclusief aparte decoder vallen die duidelijk duurder uit.

Logitech Z906

Teufel Concept D 500 THX Multi Media

Het Duitse Teufel timmert de laatste jaren ook in Nederland steeds meer aan de weg, het direct-sale bedrijf heeft inmiddels ook een Nederlandstalige site. Het merk gaat prat op compromisloze audio-kwaliteit en de Concept D 500 THX vertegenwoordigt zo’n beetje de top van wat het kan leveren op PC-speakergebied in de 2.1 klasse.

Teufel Concept D 500 THX Multi Media

De subwoofer oogt imposant, met een verticale oriëntatie waarin twee forse woofers boven elkaar zijn geplaatst. De satellieten zijn met afstand de grootste in de test en herbergen een tweeter en mid-range driver. Voor 499 euro (exclusief speakerkabels en verzendkosten!) zijn de verwachtingen hooggespannen.

Gelukkig worden die ook waargemaakt, de Concept D 500 klinkt als een klok. Meer dan welke set in deze test ook bieden deze speakers een gebalanceerde verhouding tussen hoog, laag en midden. De bas is aanwezig, maar overheerst zelden – een draai aan de knop op de bedrade afstandsbediening herstelt de balans waar nodig. Alleen met weergave van klassieke house moet de set zijn meerdere erkennen in de Edifier en Logitech Z906, die een betere reproductie bieden van de kenmerkende mix van diepe lage en ijle hoge tonen. Op de Concept D 500 missen we net wat hoog en deze muziek klinkt dan bijna te beschaafd.

Elk ander genre klinkt echter fenomenaal en ook games en films komen prima uit de verf. De vraag is echter wie zo’n bedrag overheeft voor deze set, want we missen voorzieningen die hem extra aantrekkelijk voor PC-gebruikers zouden maken. Deze speakers zijn bedoeld voor de vermogende muziekliefhebber die ook bij de PC geen compromissen wil sluiten, zonder direct een complete HiFi-installatie op te stellen. Behoor je tot dat selecte gezelschap, dan kan je direct bestellen – vergeet alleen de kabels niet.

Teufel Concept D 500 THX Multi Media

Conclusie

Het was ronduit een verademing om weer eens een selectie speakers in het testlab te verwelkomen, die uitsteken boven de instap- en mid-range modellen die de bulk van de markt vormen. Alle besproken speakers zijn beter dan het overgrote merendeel van die segmenten – de oordelen moeten in de context van deze prijsklasse gezien worden: wanneer dergelijke bedragen worden gevraagd, nemen de eisen toe.

Het is jammer om te zien dat Logitech duidelijk kosten heeft willen besparen, wat te zien is in materiaalkeuze en uitvoering van extra voorzieningen: ‘meer voor minder’ is het gevoel dat we erbij krijgen en in dit segment wil je dat eigenlijk niet. Dat gezegd hebbende is de Z623 voor de vraagprijs een van de betere sets die je kan kopen en ontvanger van een Bronze Award. De Z906 zorgt voor hoofdbrekens: enerzijds toch wat minder dan de Z-5500, anderzijds een knap compromis: de twee ontlopen elkaar amper qua geluidskwaliteit, en daar gaat het uiteindelijk om. De extra aansluitingen zijn welkom. Toch gaat de Silver Award naar Edifier, dat met de S730 een indrukwekkende set aflevert, die van bijna alle markten thuis is. Goud is er voor Teufel: de Concept D 500 THX is ijzingwekkend duur én goed. Een voorbeeld voor de rest van de markt: kwaliteit mag best iets kosten; de doelgroep is misschien kleiner, maar ga die uitdaging aan, zouden we de fabrikanten willen toevertrouwen. Het is te hopen dat Antec en Corsair niet opgeven, de sets van deze twee kunnen nog niet overtuigen, maar de intentie juichen we van harte toe – met name de SoundScience Rockus zou voor zo’n 50 euro minder, of een paar stappen betere geluidskwaliteit, met eremetaal naar huis gaan.

Logitech Z623 Edifier S730 Teufel Concept D 500 THX Multi Media
Logitech Z623 Edifier s730 Teufel Concept D 500 THX

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec Soundscience Rockus

Antec Soundscience Rockus

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Corsair SP2500

Corsair SP2500

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Creative ZiiSound T6

Creative ZiiSound T6

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Silver Award Edifier S730

Edifier S730

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Logitech Z623

Logitech Z623

 • Subwoofer
 • 2 kanalen

121,90 €

14 winkels
Logitech Z906

Logitech Z906

 • Subwoofer
 • 5 kanalen

228,13 €

14 winkels
Gold Award Teufel Concept D 500 THX Multi Media

Teufel Concept D 500 THX Multi Media

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*