Be Quiet Power L7 630W / OCZ ZS Series 650W review

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Be Quiet Pure Power L7 630W
 3. 3. OCZ ZS Series 650W
 4. 4. Testresultaten: Efficiëntie
 5. 5. Testresultaten: Ripple
 6. 6. Testresultaten: Stroomverbruik bij geen belasting
 7. 7. Testresultaten: Geluidsproductie
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Een tijdje geleden bespraken we op Hardware.Info de Cooler Master GX Series V2 650W, een betaalbare, niet-modulaire voeding met een vermogen van 650 watt. Met het betaalbare zat het inderdaard wel snor met een gemiddelde prijs van € 77, maar van de prestaties van de voeding werden we niet bijster enthousiast. Twee fabrikanten benaderden ons met de stelling "wij bieden een beter 650 watt product voor hetzelfde geld!". Nou, laat maar komen dan!

In deze test gaan we aan de slag met de Be Quiet Pure Power L7 630W en de OCZ ZS Series 650W. Beide voedingen zijn net als de Cooler Master niet modulair, hebben een 80 Plus Bronze certificaat en zijn gelijkaardig qua prijs. Voor de voeding van Cooler Master betaal je zoals gezegd gemiddeld € 77, de Be Quiet is ietsje duurder (€ 79) en de OCZ juist ietsje goedkoper (€ 75).

Beide voedingen mogen het uiteraard niet alleen tegen elkaar en tegen de Cooler Master opnemen, maar ook tegen onze huidige favorieten in het 600-650 watt segment: de zeer betaalbare OCZ ModXStream Pro 600W en de Antec TruePower 650W.

Be Quiet Pure Power L7 630W

De Be Quiet Pure Power L7, voorzien van een 80Plus Bronze certificaat, maakt gebruik van twee 12V rails, die beide 30A kunnen leveren. Het maximale gecombineerde vermogen van de 12V rails bedraagt 47A. De voeding kan dus 564 watt op de belangrijke 12V lijnen leveren.

Be quiet! Pure Power L7 630W

De voeding is niet modulair, dus alle kabels zijn vast met de voeding verbonden. Je hebt de beschikking over vier molex- en vijf Serial ATA-connectors. Verder biedt de voeding in totaal vier PEG-stroomconnectors: twee maal 6-pin en twee maal 6/8-pin. Opvallend is dat geen enkele van de kabels gesleeved is: een duidelijke kostenbesparing en voor PC's met een venster een duidelijk minpunt. De lengte van de kabels valt ook een beetje tegen: 43 cm voor de moederbordkabel, 76 cm voor de molex- en SATA-kabels en max 59 cm voor de PEG-kabels. Wie kabels netjes in z'n kast wil wegwerken zal snel lengte tekort komen.

De relatief kleine voeding wordt gekoeld door een enkele 12cm fan, waarvan de draaisnelheid uiteraard afhankelijk is van de temperatuur. De voeding kost zoals geschreven gemiddeld € 79, iets meer dan de modellen van Cooler Master en OCZ.

Be quiet! Pure Power L7 630W

OCZ ZS Series 650W

De OCZ ZS Series 650W is net als de Be Quiet en de Cooler Master niet modulair en heeft eveneens een 80Plus Bronze certificaat. Deze voeding is opgebouwd rond een enkele 12V rail, die maximaal 46A kan leveren. Een fractie minder dus dan de Be Quiet. Het aantal molex-aansluitingen is met vier gelijk aan de andere voeding, maar van Serial ATA-connectors biedt OCZ er meer, namelijk acht. Daarentegen vinden we op deze voeding juist minder PEG-connectors: twee stuks, één 6-pin en één 6/8-pin. Dat betekent maximaal twee mid-range videokaarten op één high-end kaart.

OCZ ZS Series 650W

In tegenstelling tot bij de voeding van de Be Quiet zijn bij de OCZ wel alle kabels gesleeved. Daarnaast zijn de kabels een stuk langer: 48 cm voor de moederbordkabel, 88 cm voor de molex-kabels, 101 cm voor de SATA-kabels en 66 cm voor de CPU-kabel.

OCZ heeft deze voeding voorzien van een 14 centimeter fan, die zoals gebruikelijk temperatuurgeregeld is. Van de drie voedingen is OCZ met een gemiddeld prijskaartje van € 75 het goedkoopst.

OCZ ZS Series 650W

Testresultaten: Efficiëntie

We hebben de voedingen getest middels onze standaard voedingentestopstelling. In de grafieken vind je ook de resultaten van alle door ons geteste voedingen met een capaciteit tussen 600 en 700 watt die nog steeds goed leverbaar zijn. De balkjes van de Be Quiet, de OCZ en de eerder geteste Cooler Master voeding zijn rood.

In onderstaande grafieken vind je de gemiddelde efficiëntie van de voedingen en de efficiëntie bij 200 W, 400 W en 600 W.

De Be Quiet scoort met 85,7% zeer goed. De 84,4% van OCZ is niet beter dan gemiddeld. De Cooler Master scoorde 83,6%.

Testresultaten: Ripple

In onderstaande grafieken zie je de ripple bij 200 W, 400 W en 600 W. Omdat we deze tests slechts sinds kort kunnen uitvoeren, hebben we deze waardes niet van oudere voedingen.

Be Quiet scoort op dit vlak uitmuntend! De waardes van OCZ vallen ronduit tegen.

Testresultaten: Stroomverbruik bij geen belasting

In onderstaande grafieken zie je het verbruik van de voedingen wanneer er geen belasting is. OCZ blijkt een halve watt te verbruiken wanneer de voeding is ingeschakeld, maar de PC niet. Het kost je zodoende een euro per jaar om je PC in het stopcontact te steken. Geen man overboord, maar Be Quiet bewijst dat het beter kan.

Testresultaten: Geluidsproductie

De geluidsproductie is gemeten op 10 centimeter afstand. Alles onder de 35 dB(A) kan worden opgevat als fluisterstil. Be Quiet doet haar naam opnieuw eer aan; 32,4 dB(A) is echt top. OCZ is echter vrijwel net zo stil. Cooler Master liet op dit front punten liggen.

Conclusie

Van de drie goedkope 630/650 watt voedingen is de Be Quiet Pure Power L7 overduidelijk de beste. Qua efficiëntie, ripple, verbruik bij geen belasting én geluidsproductie wint de voeding van de Duitse fabrikant het van de modellen van Cooler Master en OCZ. Wie op zoek is naar een betaalbare voeding in dit segment, kunnen we de Be Quiet zodoende zeker aanraden. Enig nadeel zijn de te korte kabels, die ook niet gesleeved zijn. Voor wie gewoon een dichte PC-behuizing heeft zal dat weinig uitmaken, maar als je een behuizing met een venster hebt en kabels netjes wilt wegwerken kan het een probleem zijn.

Wat als we de voeding vergelijken met onze huidige aanraders in het 600-650 watt segment? Een blik op deze vergelijkingstabel leert ons dat de inmiddels antieke OCZ ModXStream Pro 600W nog altijd goedkoper is, volledig modulair en net zo stil is als Be Quiet. De efficiëntie is echter ietsje lager (vergelijkbaar met de OCZ ZS) en we moeten eerlijk bekennen dat we van deze voeding geen ripple-metingen hebben, want we hebben hem getest in 2009. Maar toch, met de ripple als voorbehoud, blijft die antieke ModXStream Pro 600W de betere keuze. De Antec TruePower 650 watt is een dikke twee tientjes duurder dan de anderen, maar biedt meer connectors, is nog wat stiller, net als de ModXStream volledig modulair en vrijwel net zo efficiënt als de Be Quiet. Ons meermaals geformuleerde advies voor deze voeding blijft dus ook staan.

Be Quiet krijgt van ons een Hardware.Info Bronze Award voor de uitstekende prijs/prestatie-verhouding van de Pure Power L7 630W.


Be Quiet Pure Power L7 630W


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Be quiet! Pure Power L7 630W

Be quiet! Pure Power L7 630W

 • 630 W
 • 88 %
 • 80 Plus Bronze
 • 47 A
Niet verkrijgbaar
OCZ ZS Series 650W

OCZ ZS Series 650W

 • 650 W
 • 85 %
 • 80 Plus Bronze
 • 46 A
Niet verkrijgbaar
0
*