Corsair H80 / H100 waterkoelers review

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waterblok
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Testresultaten koelprestaties low-speed
 5. 5. Testresultaten koelprestaties high-speed
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Efficiëntie
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Corsair heeft recent twee nieuwe kant-en-klare waterkoelsets uitgebracht, de H80 en H100. Beide kits zijn ontwikkeld in samenwerking met de firma CoolIT en zijn voorbereid op Corsairs toekomstige Corsair Link systeem. Hardware.Info ging aan de slag met beide sets.

Corsair Hydro Series H80
Corsair H80

De H80 en H100 zijn beide kant-en-klare waterkoelers, puur geschikt voor het op temperatuur houden van de processor. De sets bestaan uit een waterblok waarin een pomp geïntegreerd is en een radiator met twee ventilators. Juist bij die radiator zit 'm het verschil: de H80 heeft een radiator met het oppervlak van een enkele 12 cm fan, maar is wel vrij dik. Aan beide kanten van de radiator heeft Corsair een 12cm fan geplaatst. Deze kan geplaatst worden op de plek waar normaal de outtake fan in de behuizing zit, naar de I/O-poorten van het moederbord. De H100 heeft juist een radiator ter grootte van twee 12 cm fans. Deze is een stuk dunner en heeft beide meegeleverde ventilators aan één kant geassembleerd zitten. De H100 kan gebruikt worden in grote behuizingen, waar bovenin plek is om een dergelijke radiator te plaatsen.

Beide sets worden kant-en-klaar geleverd, wat betekent dat je het systeem niet zelf met water hoeft te vullen. Het heeft ook direct als voordeel dat de kens op lekkages vrijwel afwezig is. Corsair maakt gebruik van slangen van zogenaamde FEP-materiaal (Fluorinated Ethylene Propylene), die volgens de fabrikant extra lang meegaan en ook na vele jaren van gebruik een verwaarloosbare hoeveelheid vocht laten vervliegen.

De H80 verwisselt van eigenaar voor gemiddeld € 96, voor de H100 tel je gemiddeld € 106 neer.

Corsair Hydro Series H100
Corsair H100

Waterblok

Het waterblok is where the magic happens. Het door CoolIT ontwikkelde koperen blok is ontworpen volgens de filosofie dat door de riadiator afgekoeld water in het centrum binnenkomt en naar de zijkanten weer terug wordt geleid. Binnenin zijn er miniscule micro-fins waar het water langs stroomt. Hierdoor wordt volgens de fabrikant de beste warmteoverdracht bewerkstelligd.

In het blok verder ook de pomp en daarnaast een controller voor de ventilators. Met de knop kan deze controller in drie standen worden gezet. In quiet modus draaien de fans tussen de 900 en 1300 rpm, in balanced modus tussen de 1300 en 2000 rpm en in performance modus tussen de 1600 en 2600 rpm.

Corsair Hydro Series H100
Het koelblok is gemaakt van koper en bevat een pomp en fancontroller

Het blok kan geplaatst worden op alle courante CPU-sockets, waaronder Intel Socket 1155, 1156 en 1366 en AMD Socket AM2, AM3 en FM1. Corsair claimt ook expliciet ondersteuning voor Intels toekomstige Socket 2011, al mag dat geen nieuws zijn, omdat de schroefgaten daarvan gelijk zijn aan Socket 1366. Voor Intel processors dien je gebruik te maken van een backplate, voor AMD processors is dat niet nodig.

Bijzonder is de ondersteuning voor Corsair Link Digital, een binnenkort op de markt komende technologie waarmee je softwarematig temperaturen en voltages van diverse systeemonderdelen (CPU, geheugen, videokaart, ...) kunt meten en afhankelijk daarvan weer met eigen gemaakte profielen de draaisnelheid van ventilators kunt regelen. Wie zodra het beschikbaar komt een Corsair Link basiskit koopt (de zogenaamde Corsair Link Commander), kan daarmee onder meer de pompsnelheid, de watertemperatuur en de fansnelheden uitlezen én regelen.

Wat ten slotte niet onvermeld mag blijven is dat Corsair op beide sets 5 jaar garantie biedt.

Testmethode

Om de koelcapaciteit van de processorkoelers te meten hebben we gebruikgemaakt van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij gebruik van een processor niet mogelijk is.Het oppervlak van de vermogensweerstand is aangepast zodat dit overeenkomt met dat van Intel Socket 1155/1156 processors.

De koelers worden getest bij belastingen van 40, 60, 80, 100, 120, 140 en 160 watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processor fan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait. In de regel maken we dit onderscheid door de ventilator(s) respectievelijk op 7 en 12 volt te laten draaien. Bij de geteste Corsair waterkoelers hebben we gebruikgemaakt van de geïntegreerde controller: high-speed is de hoogste stand, low-speed is de laagste stand.

We stoppen de tests op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar 20 graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluidsdichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.

Testresultaten koelprestaties low-speed

Prima resulaten hier voor beide koelers. Zelfs op de laagste stand weten zowel de H80 als de H100 een warmteproductie van 160 watt (lees: een flink overklokte CPU) onder de 60 graden te houden. De H100 presteert een graad of vier beter dan de H80. Alleen de Spire Thermax Eclise en de Scythe Mine 2, twee gevaartes van luchtkoelers, doen het beter dan de H100. Maar zoals we verderop zullen zien maken ook juist die twee koelers een bak herrie op hun laagste draaisnelheid.

Testresultaten koelprestaties high-speed

Op high-speed zien we de voordelen van waterkoeling. Bij hoge wattages zet de H100 set betere temperaturen neer dan de luchtkoelers die we in het vergelijk hebben meegenomen. De H80 zit opnieuw een paar graden achter de H100.

Testresultaten geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze meten we op 10 centimeter afstand in een geluiddichte box. Die geluidsproductie valt bij beide producten een klein beetje tegen. Je hebt immers niet alleen te maken met de geluid van twee draaiende fans, de pomp maakt ook een zacht, maar toch zeer duidelijk hoorbaar geluid. De geluidsproductie van beide sets is in vergelijking met luchtkoelers niet beter dan gemiddeld.

Efficiëntie

Vanaf deze test zullen we bij CPU-koelers ook grafieken voor de efficiëntie tonen, door de temperatuur en geluidsproductie met elkaar te vermenigvuldigen. Hoewel beide eenheden niets met elkaar te maken hebben, geldt voor beide 'lager = beter' en hebben de waardes dezelfde ordegrootte. Dat betekent dat voor het berekende getal ook geldt 'lager = beter' en dat processorkoelers goed kunnen scoren door het geluidsniveau laag te houden, de temperaturen laag te houden en bovenal een combinatie daarvan. Koelers die in deze grafiek goed scoren (en dus hoog staan) bieden dus een combinatie van goede koeling met een laag geluidsniveau. We berekenen deze waardes bij 100 watt.

Mede door de toch relatief hoge geluidsproductie scoren beide Corsair sets gemiddeld.

Conclusie

Tien jaar geleden was waterkoeling dé methode om je processor aanzienlijk koeler te houden dan met luchtkoeling. Sinds de opkomst van CPU-koelers met heatpipes is waterkoeling veel van zijn charme verloren. Tegenwoordig kan een goede luchtkoeler vrijwel net zo goed koelen als een goede waterkoelset, met een vergelijkbare geluidsproductie. Een waterkoelingset is dus al lang geen direct voor de hand liggende optie meer voor wie het beste van het beste wil.

Dat zien we ook bij de Corsair H80 en H100. Beide sets koelen uitstekend, laat daar geen misverstand over bestaan. Bij zware belastingen koelt de H100 zelfs beter dan alle luchtkoelers. Het verschil met de best koelende luchtkoelers is echter vrijwel verwaarloosbaar. De geluidsproductie van beide sets valt een beetje tegen; de combinatie van twee fans en een pomp is zeker niet luidruchtig, maar ook zeker niet stil. Qua efficiëntie scoren zowel de H80 als de H100 zodoende gemiddeld.

Wie de verschillende grafieken combineert, zal echter wel wat interessants zien. In de top van koelinggrafieken op hoge snelheid vinden we luchtkoelers als de Scythe Mine 2, de Spire Thermax Eclipse en de Zalman CNPS9900A. Als we kijken naar de grafiek van de geluidsproductie op hoge snelheid zien we waarom deze koelers zo hoog staan; het zijn stuk voor stuk lawaaimakers. Qua efficiëntie scoren ze zodoende ook allemaal slechter dan de Corsair H80 en H100.

Dat maakt dat we mogen concluderen dat voor wie de allerbeste koeling prioriteit één is (lees: overklokkers), maar het geluid toch zo veel mogelijk wil beperken, beide Corsair sets, en dan met name de H100 als hij in je kast past, aanraders zijn. We moeten de conclusie natuurlijk ook omdraaien: als de allerbeste koeling niet je eerste prioriteit is, koop je voor een lager bedrag ook prima luchtkoelers die misschien een paar graden minder goed koelen, maar wel stiller en goedkoper zijn.

Voor wie in de toekomst wil gaan upgraden naar het Corsair Digital Link systeem, zal de keuze voor de H80 of H100 uiteraard nog meer voor de hand liggen.


Corsair H80 / H100


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Hydro Series H80

Corsair Hydro Series H80

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1089 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Corsair Hydro Series H100

Corsair Hydro Series H100

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1017 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*