Netgear WNDR3800 review

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Intern
 3. 3. Interface
 4. 4. Nieuwe functionaliteit (1)
 5. 5. Nieuwe functionaliteit (2)
 6. 6. Screenshots
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Prestaties bedraad
 9. 9. Prestaties 2,4 GHz LAN-WLAN
 10. 10. Prestaties 2,4 GHz WLAN-LAN
 11. 11. Prestaties 5 GHz LAN-WLAN
 12. 12. Prestaties 5 GHz WLAN-LAN
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

We hebben het in onze review van de WNDR4000 al aangestipt, de naamgeving bij Netgear is waarschijnlijk niet voor iedereen helemaal duidelijk. Na de WNDR4000 bespreken we hier namelijk de WNDR3800, de opvolger van de WNDR3700(v2). De WNDR3800, in combinatie met de WNDR4500 die binnenkort op de markt komt (en die we uiteraard ook zullen reviewen), geeft aan dat Netgear heeft gekozen voor een tweeledige strategie. Zowel de WNDR3800 als de WNDR4500 kunnen namelijk beschouwd worden als een topmodel van Netgear, alleen in twee verschillende categorieën. Gaat het voornamelijk om de mogelijkheden, dan kun je niet veel meer wensen dan je op de WNDR3800 tegenkomt, zoals we later zullen zien. De WNDR4500 (een N900-router, wat wil zeggen dat er een theoretische full-duplex snelheid van twee keer 450 mbps behaald kan worden) is dan weer het topmodel als het gaat om (draadloze) prestaties. Het ligt er dus maar net aan waar je voor gaat. We willen hier echter wel opmerken dat we dit geen heel erg heldere strategie vinden, want de kans is best groot dat de gebruikers die maximale prestaties willen, ook een hele complete router willen. Wat moet je dan kiezen als consument?

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

Het design van de WNDR3800 is in ieder geval niet veranderd ten opzichte van de WNDR3700. Het is nog altijd een staande, zwarte router. De kleur van de strook aan de voorkant van de router, waar alle ledjes zitten, was bij de WNDR4000 al grijs geworden in plaats van het zwart van de WNDR3700. Bij de WNDR3800 heeft Netgear ervoor gekozen om deze strook bordeauxrood te maken. Dit geeft deze router het Premium-uiterlijk wat je mag verwachten van een router die als Premium Edition wordt aangeprezen. De prijs waarvoor deze router in onze prijsvergelijker aangeboden wordt, valt alleszins mee. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 115 euro zit dit model gemiddeld maar iets meer dan een tientje boven de prijs van de nog altijd zeer goed verkrijgbare WNDR3700(v2). De WNDR3800 is echter wel goedkoper dan bijvoorbeeld de al wat langer op de markt zijnde Sitecom WL-350 (Media Router) en de ASUS RT-N56U. Al bij al valt de prijs van deze router dus niet tegen. Het is in ieder geval een stuk lager dan de adviesprijs van 179 euro die we eerder te horen kregen.

Intern

Als we de WNDR3800 openschroeven, zien we meteen iets bekends. Het bordje en wat erop is gemonteerd lijkt sprekend op dat van de WNDR3700v2. Daar is op zich niet veel mis mee, want dat was een prima router. Toch verwacht je onbewust dat het er in ieder geval een klein beetje anders uitziet dan dat van zijn voorganger. Om te kijken of ook de chips die gebruikt worden voor de draadloze communicatie hetzelfde zijn, peuteren we het shield los. Met behulp van een vergrootglas zien we dat er twee chips van Atheros zijn gebruikt, de AR9220 en de AR9223. De laatste is een single-band chip (alleen 2,4 GHz), terwijl de eerste zowel 2,4 GHz als 5GHz ondersteunt. Dit is ook geen verandering ten opzichte van de voorganger. De CPU in deze router is ook hetzelfde op 680 MHz werkende exemplaar, dus ook daar zien we geen verschillen. De antennes, ten slotte, bieden ook weinig nieuws, met twee Rayspan-antennes die het verkeer op 5 GHz verzorgen en vier in het bord geïntegreerde antennes voor 2,4 GHz.

Mocht je nu denken dat er helemaal niets is veranderd in deze router ten opzichte van de voorganger, dan heb je het mis. Een cruciaal verschil tussen de twee routers is namelijk de hoeveelheid werkgeheugen die er in de WNDR3800 zit. Die is met 128 MB namelijk twee keer zo groot als bij de WNDR3700. Dit maakt hem een stuk krachtiger. Deze router biedt behoorlijk wat meer routing-functionaliteit dan de voorganger, dus meer werkgeheugen komt wel van pas.

Interface

De WNDR3800 is op hardwaregebied weliswaar uiterlijk en innerlijk zeer weinig veranderd, de interface is wel helemaal anders. Dat werd eerlijk gezegd ook wel tijd, want de interface die werd gebruikt tot aan de WNDR4000 zag er toch intussen wel een beetje gedateerd uit, al was hij wel vrij overzichtelijk. Zo maakte de interface eigenlijk geen gebruik van submenu's; alle opties stonden in een lange rij aan de linkerkant in een verticale balk. Je moest weliswaar soms behoorlijk scrollen en je zag soms twee keer hetzelfde kopje staan (zo had je zowel onder basisinstellingen als onder geavanceerde instellingen een kopje 'Draadloze instellingen'), je hoefde niet te gokken onder welk kopje een bepaald subkopje zou staan.

Met de interface van de WNDR3800 is Netgear van de hierboven genoemde weergave afgestapt. Netgear Genie, zoals de interface (en ook het desktop-programmaatje waarmee je de basisinstellingen van de router ook kunt doorvoeren) nu heet, bestaat uit twee tabbladen, 'Basis' en 'Geavanceerd'. Op die beide tabbladen staat een aantal subkopjes. Op het basis-tabblad vouwen die niet verder uit, maar op het geavanceerde tabblad doen ze dit wel. Dit zorgt ervoor dat deze nieuwe interface er een stuk netter uitziet, maar dat hij ook meerdere lagen dieper is dan de oude interface. Over het algemeen zorgen deze extra lagen niet voor verwarring. Je moet alleen een paar keer extra klikken.

De skin mag dan helemaal anders zijn, de onderliggende vensters zijn overigens nog wel grotendeels hetzelfde. Vergelijk de volgende screenshots maar eens en zoek de verschillen:

Nieuwe functionaliteit (1)

Netgear brengt met de WNDR3800 zoals gezegd een zeer complete router op de markt. Hij biedt behoorlijk wat meer functionaliteit dan de nog uit te brengen WNDR4500, die dan weer wel een stuk sneller is. We lichten er hier twee van deze functies uit.

De eerste is de Clear Channel Selector. Met dit hulpmiddel kiest de router altijd het optimale draadloze kanaal. Dit houdt de router continu bij, ook als er al apparaten aanhangen. Dit heeft volgens Netgear overigens geen signaalverlies bij de aangesloten apparaten tot gevolg, want de router neemt deze mee naar het nieuwe kanaal. Dit is een feature die we nog niet eerder tegen zijn gekomen bij een router. Als het werkt, kan het inderdaad tot betere prestaties leiden.

We weten niet wat de criteria zijn die de Clear Channel Selector gebruikt om tot het besluit te komen van kanaal te wisselen. Als de router alleen maar 'kijkt' welke kanalen er in de buurt al in gebruik zijn en er dan eentje kiest die nog vrij is, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat je onder de streep de beste resultaten haalt. Soms kan het juist lonen om op hetzelfde kanaal te gaan zitten als de buurman, terwijl een kanaal kiezen dat ernaast ligt, maar wel overlap heeft met het kanaal dat je probeert te vermijden juist voor veel interferentie kan zorgen. We moeten dus maar aannemen dat de Clear Channel Selector dit ook allemaal meeneemt in de beslissing om van kanaal te veranderen. Je kunt de gevoeligheid voor het wisselen van het kanaal overigens instellen bij de geavanceerde draadloze instellingen. Het vervelende is echter wel dat de functie hier ACS wordt genoemd, wat voor zover wij het konden achterhalen Auto Channel Select betekent. Waarom Netgear de nieuwe functie in de webinterface niet ook gewoon Clear Channel Selector noemt is ons niet helemaal duidelijk.

De functie kan op zich handig zijn, maar we zijn toch een probleempje tegengekomen dat best vervelend kan zijn. De WNDR3800 is in de standaardinstellingen op zijn zachtst gezegd niet heel erg geschikt voor het gebruik met repeaters (in ieder geval met eentje). Toen we namelijk probeerden om de nieuwe Linksys RE1000 tussen de router en onze testlaptop te hangen, kregen we het idee dat de twee apparaten elkaar niet zo heel aardig vonden. Verkeer tussen de laptop en het op de WNDR3800 aangesloten systeem was niet mogelijk via de repeater. Dit kan te maken hebben met de Clear Channel Selector. Een repeater gaat immers op hetzelfde kanaal zitten en dus ook uitzenden als de router waarop deze is aangesloten. Zodra de router dit 'ziet', gaat hij naar een ander kanaal, want er is er nu eentje dichtbij op hetzelfde kanaal aan het uitzenden. Het gevolg is een niet functionerende repeater.

Je kunt de gevoeligheid op laag, middel en hoog zetten. Standaard staat de instelling op middel. Op deze stand werkte de repeater de ene keer wel, maar de andere keer weer niet. Dit is uiteraard afhankelijk van de overige draadloze netwerken in de buurt, maar is niet heel handig, aangezien je deze instelling uiteraard niet iedere dag wilt veranderen.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
Je kunt instellen hoe gevoelig de Clear Channel Selector moet zijn. Hou er echter wel rekening mee dat bijvoorbeeld 'Middel' de ene keer wel het gewenste effect heeft, maar de andere keer niet.

Nieuwe functionaliteit (2)

Een ander interessant nieuwigheidje dat de WNDR3800 heeft te bieden is ReadySHARE Cloud (naast alle andere ReadySHARE-mogelijkheden uiteraard). Deze nieuwe functionaliteit houdt in dat je de harde schijf die je aan de WNDR3800 hebt gehangen nu beschikbaar maakt in de cloud. Met andere woorden, je hoeft nu niet meer daadwerkelijk naar de router toe vanaf het internet (via ftp) om op de harde schijf te kunnen komen, maar maakt de inhoud nu beschikbaar op het web. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een ReadySHARE-account aanmaken op een speciale website van Netgear (readyshare.netgear.com), waarna je de accountgegevens op de router in het daarvoor bestemde gedeelte invult. Als je nu in je browser naar de hierboven genoemde website gaat, heb je na het invullen van je accountgegevens heel eenvoudig toegang tot de bestanden op je harde schijf via je browser, van binnen of buiten je netwerk.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

Een welkome toevoeging is de mogelijkheid om een usb-printer te delen via ReadySHARE. We zien steeds meer routers komen die deze functionaliteit aanbieden. Netgear is hier zeker niet als eerste mee. Veel wat uitgebreidere consumentenprinters hebben tegenwoordig weliswaar al een netwerkaansluiting, maar voor mensen die een printer hebben die alleen beschikt over een usb-poort maar het apparaat toch graag met de rest van het netwerk willen delen is dit wel handig. Het delen van de printer is echter niet slechts een kwestie van de printer aansluiten. Er komt iets meer bij kijken. Ten eerste moet je op alle computers die deze printer willen gaan gebruiken de driver van de printer installeren. Daarna moet je ook nog een speciaal programmaatje van de ReadySHARE-site van Netgear downloaden. Echt heel snel gaat het allemaal dus niet, maar je hoeft het maar een keertje te doen.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

Iets waar we bij Netgear best lang op hebben moeten wachten is het standaard beveiligen van de draadloze verbinding. Na het doorlopen van de wizard was de verbinding natuurlijk altijd wel beveiligd, maar zo uit de doos nog niet. Nu zijn de gebruikers die de installatiewizard niet doorlopen over het algemeen wel op de hoogte van de noodzaak van het beveiligen van de draadloze verbinding en doorlopen zij die dat niet zijn de installatiewizard, maar het is een kleine moeite om dit toe te voegen en voorkomt onbeschermde draadloze netwerken. De SSID's van de routers zijn nu ook niet meer voor allemaal hetzelfde (namelijk NETGEAR), maar hebben nu ook een nummer gekregen.

Ten slotte nog even iets over de overdrachtsnelheden van en naar op de usb-poort aangesloten opslagmedia. Die liggen zoals al wel vaker gezegd niet bijzonder hoog. Om eens te kijken of het bij deze router anders was, hebben we hier even snel een bestand van 133 MB van een usb-stick naar een aangesloten computer en andersom verstuurd. Van de stick naar de computer ging dit met een vrij respectabele snelheid van 11 MB/s, maar van de computer naar de stick was dit teruggevallen naar 4,6 MB/s. Met andere woorden ReadySHARE heeft zeker zijn toepassingen (mediaserver, printerserver), maar de router plus opslagmedium als NAS gebruiken is er daar niet een van.

Screenshots

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
Een overzichtelijke weergave van de status van de router.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
Je kunt een help-menu naar keuze uitklappen.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
Nogmaals een weergave van de status van de router, maar nu in het geavanceerde tabblad.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
De Netgear is klaar voor IPv6.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
Met Live Parental Controls kun je categorieën internetverkeer blokkeren voor je kinderen.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
Ook van buitenaf kun je de router beheren, mocht je dat willen.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNetgear
ProductnaamN600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition
ProductcodeWNDR3800
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11n (Wi-Fi 4)
Totale WiFi-snelheid300 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
Aantal antennes6
Antennes intern/externIntern
Verwisselbare antenne(s)
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1X authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
Poorten beperking lokale PC's
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
Waarschuwingen / log-bestanden via e-mail
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
VPN passthrough
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Lan Poorten Prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens testV1.0.0.40
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie

Prestaties bedraad

Zoals we inmiddels al vaker hebben aangegeven bij het reviewen van routers, zijn de bedrade snelheden zelden tot nooit de bottleneck. Echt onderscheidend zijn ze dus niet, behalve natuurlijk tussen routers met 100mbit-poorten en routers met gigabitaansluitingen. Wat betreft WAN-LAN is het van belang dat de router een snelheid haalt die boven de snelste abonnementen van ISP's liggen. Dan weet je zeker dat je alles uit je verbinding haalt. Dat zit bij de Netgear WNDR3800 wel goed.

In de grafieken op deze pagina en volgende pagina's hebben we de drie routers van Netgear een eigen kleurtje gegeven. Rood is de WNDR3800, groen de WNDR3700 en zwart de WNDR4000

Prestaties 2,4 GHz LAN-WLAN

Zoals we op de volgende pagina's zullen zien, zet de WNDR3800 niet geheel verrassend scores neer die in de buurt liggen van die van de WNDR3700. Bij de tests van LAN naar WLAN op 2,4 GHz is dat echter niet het geval. Dit kan uiteraard liggen aan het moment van testen (draadloze testscores willen nogal eens variëren van tijd tot tijd), maar het kan ook zo zijn dat de WNDR3800 gewoon een tikkeltje sneller is vanwege enkele voor ons onzichtbare tweaks. Zeiden we in onze review van de D-Link DIR-657 nog dat we nog niet vaak blij geworden waren van Atheros-chips in routers, in deze WNDR3800 doen ze het prima. Het zijn overigens wel andere chips dan het exemplaar dat in de router van D-Link zit.

Prestaties 2,4 GHz WLAN-LAN

Bij de test zien we dat het op 10 meter niet veel uitmaakt of je nu de WNDR3700, 3800 of 4000 hebt. Op 20 meter doet de WNDR3800 het beter dan de andere twee, maar is hij nog een heel eind verwijderd van de ruim 100 Mbit/s van de Linksys E4200. De rest is dat overigens ook.

Prestaties 5 GHz LAN-WLAN

Op 5 GHz zien we dat de WNDR3800 zich prima kan meten met de andere routers uit de stal van Netgear. De extra datastroom van de WNDR4000 op deze frequentie heeft op 10 meter niet zo veel nut, maar op 20 meter neemt de WNDR4000 toch afstand, terwijl de WNDR3800 het duidelijk beter doet dan de WNDR3700. De hogere score van de WNDR4000 hoeft echter niet per se met de extra datastroom te maken te hebben, getuige ook de bijna even hoge score van de ASUS RT-N56U, die dit met twee datastromen doet. De WNDR4000 heeft namelijk ook een andere draadloze chip dan de WNDR3700 en WNDR3800.

Prestaties 5 GHz WLAN-LAN

Hier lijkt de WNDR3800 toch echt een stuk beter te zijn dan de WNDR3700. Dit verschil (en dat op de vorige pagina) tussen deze twee routers heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de antennes voor deze frequentie die ze gebruiken. De WNDR3700 in deze test is nog het originele model, dus nog niet de v2. Een belangrijk verschil tussen de WNDR3700 en de WNDR3700v2 (waar de WNDR3800 vrijwel een kopie van is), is de antenneconfiguratie voor 5 GHz. De antennes in de WNDR3700v2 zijn veel beter dan die in de WNDR3700. Dat is hier ook duidelijk te zien aan het verschil tussen de WNDR3700 en de WNDR3800.

Conclusie

De Netgear WNDR3800 is een waardige opvolger van de WNDR3700 en is een van de uitgebreidste routers die we hier tot nu toe hebben gehad op ons testlab. Er is eigenlijk maar weinig wat deze router niet heeft. De mogelijkheid om met behulp van ReadySHARE een usb-printer beschikbaar te stellen voor het netwerk is een welkome aanvulling. Het werd overigens wel tijd dat deze mogelijkheid geboden werd. Werkelijk uniek is de Clear Channel Selector. Dit hebben we nog niet eerder voorbij zien komen. Het kan uiteraard heel erg handig zijn dat je router zelf bepaalt op welk kanaal er optimale draadloze communicatie mogelijk is, maar we hebben aan den lijve ondervonden dat het gebruik van deze functionaliteit in combinatie met een repeater niet altijd even goed werkt.

Wat betreft prestaties doet deze router het best goed. Het is geen extreme hardloper, al houdt hij zich op 5 GHz zeer goed staande, maar dat is ook in eerste instantie niet de bedoeling van dit apparaat. Daar is de 4000-serie van Netgear voor. We hebben er dan ook geen problemen mee dat de WNDR3800 bij de meeste tests langzamer is dan de WNDR4000. Dat was te verwachten.

De verandering wat betreft interface is welkom, al is dit voornamelijk een verandering van het raamwerk en niet zozeer van de pagina's zelf. Te veel verandering ineens is natuurlijk ook geen goed idee, dus dit vinden we geen enkel probleem. Het belangrijkste is dat het er nu een stuk moderner uitziet.

Netgear heeft met de WNDR3800 een router afgeleverd met heel erg veel functionaliteit en behoorlijk goede snelheden. Hij is duidelijk beter en uitgebreider dan de WNDR3700 en biedt daarnaast enkele unieke features, iets wat we altijd kunnen waarderen in hardware. Dit terwijl de gemiddelde prijs relatief laag gehouden is. Al bij al vinden we dit een Gold Award meer dan waard.

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router - Premium Edition (WNDR3800)


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

Netgear N600 Wireless Dual Band Gigabit Router, Premium Edition

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0
*