Bose Companion 20 vs Teufel Concept B 20 review

22 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Teufel Concept B 20
  3. 3. Bose Companion 20
  4. 4. Tweestrijd
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

Uitgebreide 5.1 surround sets mogen dan uit de gratie zijn bij consumenten en fabrikanten, in het middensegment van het aanbod aan PC speakersets zien we gelukkig nog genoeg interessante producten verschijnen. Met name 2.0-sets, dus zonder subwoofer, beleven een renaissance - er was een tijd dat dit type speakerset domineerde en die tijd lijkt weer terug te keren. Recent ontvingen we van Teufel de Concept B 20 speakers en Bose stuurde ons kort daarna de Companion 20 set.

Beide zijn 2.0 sets met een vergelijkbaar formaat. Ondanks een fiks prijsverschil leek het ons interessant deze twee sets, die beide claimen uitstekende muziekkwaliteit te bieden, tegenover elkaar te zetten. De Teufel Concept B 20 is alleen te koop via de website van deze fabrikant, die zoals bekend haar producten alleen aanbiedt via het direct sales-principe. Dat betekent dat de adviesprijs van 99 euro ook direct het bedrag is dat je kwijt bent aan deze speakers.

Bose is op meer plaatsen te koop, al heeft het naar eigen zeggen de laatste jaren het aantal verkooppunten flink teruggebracht. Volgens een medewerker van het merk die we onlangs spraken, hecht het aan goed geïnformeerd verkooppersoneel en investeert het liever in een kleiner aantal locaties waar de klant geholpen wordt volgens de maatstaven van Bose. Als gevolg hiervan zien we producten van Bose slechts mondjesmaat in onze prijsvergelijker. Duidelijk wordt ook dat het merk evenmin veel ziet in prijsconcurrentie. De prijzen ontlopen elkaar amper. Dat is verre van uniek voor Bose - Apple is een ander voorbeeld van een merk met een strikt prijsbeleid. De adviesprijs van de Companion 20 speakers bedragt 249 euro, maar liefst 2,5 keer zoveel als de set van Teufel.

Teufel Concept B 20

De Concept B 20 is Teufels instapmodel 2.0 speakerset. Eerder bespraken we al de Concept B 200, een set met gescheiden versterkers voor hoge- en midden- en lage tonen, met een aparte versterkermodule en een prijskaartje van 199 euro. De Concept B 20 is eenvoudiger en heeft de versterker gewoon in de rechterspeaker ingebouwd. Waar de Concept B 200 'echte' speakerterminals heeft, maakt de B 20 gewoon gebruik van een vaste kabel van de linker naar de rechterspeaker. Wel maakt ook de B 20 gebruik van 'bi-amping' oftewel gescheiden uitgevoerde versterkers voor hoge en lage frequenties.

Teufel Concept B 20 2.0 PC Speaker

De twee speakers zijn redelijk uit de kluiten gewassen; qua hoogte zijn ze identiek aan de Bose-speakers, maar qua breedte een stuk forser uitgevallen: 12,5 vs 9 cm. Het gewicht ligt ook wat hoger dan dat van de Bose Companion 20-satellieten, met 1,4 kilo voor de rechter en iets minder voor de linker vanwege de ontbrekende elektronica. Heel groot is het verschil niet, want het gebruikte materiaal en de conussen zijn grotendeels verantwoordelijk voor het gewicht.

Teufel Concept B 20 2.0 PC Speaker

Teufel heeft de speakers voorzien van een stoffen kap, waarachter een tweeter en een conus voor midden- en lage tonen schuilgaat. Persoonlijk vinden we deze speakers fraaier ogen met de afdekking, maar mocht de zilverkleurige afwerking je meer aanspreken, dan kun je de afdekking natuurlijk weglaten.

De rechterspeaker bevat zoals gezegd de elektronica en hierop treffen we dan ook een volumeknop, toonregelaar voor de balans tussen hoog en laag, een hoofdtelefoonaansluiting en een extra aux-ingang. De volume- en toonknoppen zijn vrij brede, rubberen draaiwieltjes. De volumeknop fungeert ook als aan/uitknop. Qua respons zijn we niet erg onder de indruk van deze draaiknoppen, maar ze werken naar behoren en zijn meer solide dan je aanvankelijk zou denken.

Een afstandsbediening, bedraad of draadloos, ontbreekt. Geen groot gemis zolang je bureau opgeruimder is dan dat van deze redacteur.

Teufel Concept B 20 2.0 PC Speaker

Bose Companion 20

Een blik op de website van Bose leert dat dit merk ook een setje met dezelfde prijs heeft als Teufel, namelijk de Companion 2, maar de Companion 20 is beduidend groter en luxer. Zo beschikt deze set over een fraaie bedrade afstandsbediening. De bovenkant is aanraakgevoelig en dient als aan/uitknop en een ring om de rand bedient het volume. Op deze 'control pod' kun je een hoofdtelefoon aansluiten en eventueel een extra audio-apparaat, bijvoorbeeld een mp3-speler.

Bose Companion 20

De satellieten ogen aanzienlijk smaller dan die van Teufel, maar het verschil is kleiner dan je op het eerste oog denkt. De Companion 20 speakers ontlopen de Teufels qua diepte en hoogte amper. De speakers zijn voorzien van een metalen, niet afneembare grille. De rechter Companion weegt zo'n 1,1 kilo, de linker net iets minder dan een kilo. De oorzaak laat zich raden: in de rechterspeaker bevindt zich de elektronica.

Bose Companion 20

Een deel van het prijsverschil tussen de twee sets laat zich verklaren door de interne constructie van de Companion 20 speakers: hierin heeft Bose naast een enkele driver ook een ingenieuze poortconstructie gemaakt om lage tonen beter te reproduceren. Daarnaast doet het merk met deze set waar het om bekend staat: de Companion 20 is voorzien van TrueSpace, Boses eigen digitale signaalverwerking. Hoe dat precies werkt, houdt het bedrijf angstvallig geheim. Wat het doet - of moet doen - is een ruimtelijker geluidsbeeld creëren dan je van twee speakers zou verwachten. Of het daarin slaagt, lees je op de volgende pagina's.

Tweestrijd

We hebben de beide sets gedurende een langere periode beluisterd met een gevarieerde selectie muziek in diverse genres. Zowel de Teufel Concept B 20 als de Bose Companion 20 beviel eigenlijk erg goed - beide zijn een stuk beter dan veel andere 2.0 sets die we eerder beluisterden. Waar die vrijwel altijd tekort schieten in het laag, is dat bij deze twee sets eigenlijk gewoon in orde. Natuurlijk zal je de ramen er niet mee doen trillen en de bassen voelen zoals met een goede subwoofer het geval is, behoort ook niet tot de mogelijkheden - maar dat is ook niet nodig.

De Teufel kenmerkt zich door een heel puur, eerlijk geluid. Dat heeft voor- en nadelen. De muziekliefhebber cq. audiopurist wil altijd zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke opname blijven (die op zijn beurt weer zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke uitvoering moet blijven) en de Teufel kwijt zich heel behoorlijk van die taak, zeker gelet op de prijs. Wel vonden we bij de meeste beluisterde stukken de ervaring beter als we de toonregelaar een klein beetje meer richting 'bas' draaiden - niet te veel, maar net genoeg om het geluid wat steviger te doen klinken.

Een nadeel van de 'je hoort wat erin zit' benadering van deze set is dat hij weinig vergevingsgezind is. Materiaal van mindere kwaliteit klinkt al snel echt beroerd. Bij internetradio met te weinig bandbreedte, lage bitrate mp3-bestanden of slecht gecomprimeerd materiaal belanden ruisjes, kraakjes en plopjes net zo zuiver in je oren als de laatste hit van Adele of Kanye West. De meeste digitale muziekcollecties bevatten meer dan een paar van dit soort kwalitatief mindere bestanden. Wie de Teufels laat thuisbezorgen, kan zich voorbereiden op een periode van zoeken-en-vervangen.

De set van Bose aan de andere kant, en we zeggen dit maar direct, is aanzienlijk vergevingsgezinder. De ingebouwde DSP maakt het geluid niet alleen ruimtelijker, het haalt er ook de nodige andere trucs mee uit. Het resultaat is een 'schoon' en geoptimaliseerd geluid, dat duidelijk anders klinkt dan de reproductie door de Teufel-set. Anders, maar niet noodzakelijkerwijs slechter! Het laag van de Companion 20's gaat dieper, waardoor alle nummers met een stevige baslijn op het eerste gehoor 'lekkerder' klinken. De DSP zorgt voor een verbazingwekkend breed geluidsbeeld, de afzonderlijke speakers laten zich lastig lokaliseren als je met de ogen dicht luistert. Ondertussen zijn individuele instrumenten en stemmen keurig te onderscheiden. Er is weinig mis met de details. Waar de DSP af en toe de mist in gaat is in de positionering: de algoritmes die het geluid ruimtelijker laten klinken, herarrangeren soms letterlijk de oorspronkelijke opname, waardoor volume en positie van bijvoorbeeld zanger en achtergrondkoor anders klinken dan bij de 'neutralere' Teufels.

Een tweede punt van kritiek op de Companion 20's is dat het laag af en toe overheerst. Een toonregeling was prettig geweest - of liever nog een mogelijkheid de DSP ook geheel uit te schakelen. We zijn eigenlijk erg nieuwsgierig naar hoe de speakers tot hun recht zouden komen zonder dit stukje elektronica. Dat gezegd hebbende, kunnen we de weergave van de Companion 20's nog altijd erg waarderen.

Na langere tijd luisteren valt voornamelijk op dat de twee, puur 'kijkend' naar weergave van lage, hoge en middentonen, detaillering en plaatsing elkaar helemaal niet zoveel ontlopen. Qua klankkleur liggen de twee vrij dicht bij elkaar. De Bose-set haalt een hoger volume. Zeker wanneer je een apparaat met een relatief zwak uitgangssignaal aansluit is het verschil opvallend. Gezien het prijsverschil mag dit echter ook wel. Teufel geeft een totaalvermogen op van 40 watt (2 x 5W voor de tweeters en 2 x 15W voor de midden- en lage tonenspeaker), Bose doet traditiegetrouw geen uitspraken over het vermogen. Enigszins storend aan de Teufels is dat deze een lichte ruis produceren, die hoorbaar is wanneer geen apparaat is aangesloten.

Conclusie

Natuurlijk is het niet fair om apparaten die zo in prijs verschillen, direct met elkaar te vergelijken. In de eindbeoordeling houden we ook rekening met de prijs en dan is de conclusie dat beide sets in hun prijsklasse het erg goed doen. De Teufel Concept B 20 kan zich meten met aanzienlijk duurdere sets (zoals de Bose Companion 20), maar de Bose Companion 20 biedt wel een hoger volume, is compacter zonder dat het ten koste gaat van de geluidskwaliteit, heeft een fraaie bedieningsconsole en is qua afwerking en constructie duidelijk luxer dan de Duitse set. 

Audioliefhebbers die gruwen van elke vorm van aanpassing van de oorspronkelijke bron, kiezen zonder meer beter voor de Teufel-speakers. Eigenlijk zijn we zelfs meer gecharmeerd van de Concept B 20 dan de honderd euro duurdere Concept B 200, die qua laagweergave minder overtuigden. Bovendien kunnen we ons goed voorstellen dat een aparte versterkermodule onnodig ruimte op het bureau inneemt: veel mensen kiezen immers juist een 2.0 set vanwege een klein aantal kabels en bescheiden ruimtevereisten.

Heb je wat meer te besteden, zoek je een compacte 2.0-set die toch het hele frequentiespectrum inclusief bovengemiddelde laagweergave kan weergeven en kan je de 'Bose-sound' juist wel waarderen, inclusief het wegpoetsen van gebreken in mediabestanden, dan heb je aan de Companion 20 een set waar je heel wat jaren plezier van zal hebben. Het kost wat, maar je krijgt er ook wat voor terug. In deze prijsklasse zijn er niet zoveel alternatieven qua 2.0-sets - het gaat wat ver om te zeggen dat de Companion 20 een klasse op zichzelf is, maar tenzij je aanzienlijk groter uitgevallen 'professionele' studiomonitors een plek bij je PC kan geven, is het een van de weinige opties.

Teufel Concept B 20 2.0 PC Speaker Bose Companion 20
Teufel Concept B 20 Bose Companion 20

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Bose Companion 20

Bose Companion 20

  • 2 kanalen

215,99 €

3 winkels
Teufel Concept B 20 2.0 PC Speaker

Teufel Concept B 20 2.0 PC Speaker

  • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
0
*