Cooler Master Hyper TX3 Evo, Hyper 212 Evo, GeminiII M4 review

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Hyper 212 Evo
 3. 3. GeminII M4
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Testresultaten koelprestaties low-speed
 6. 6. Testresultaten koelprestaties high-speed
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Efficiëntie
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Cooler Master heeft recentelijk een drietal nieuwe CPU-koelers op de markt gebracht. De Hyper TX3 Evo en Hyper 212 Evo zijn vernieuwde uitvoeringen van bestaande exemplaren. De GeminII M4 is een nieuwe top-flow CPU-koeler. Wij voelden alle drie de modellen uitgebreid aan de tand.

Hyper TX3 Evo

De Cooler Master Hyper TX3 is dankzij de lage prijs van rond de 20 euro een populaire budgetkoeler. De nieuwe uitvoering, de Hyper TX3 Evo kost ongeveer hetzelfde (gemiddeld ruim 23 euro) maar is op een aantal vlakken verbeterd.

Nog steeds hebben we van doen met een relatief kleine tower-koeler met drie heatpipes. Net als bij de eerste vesie maakt Cooler Master gebruik van de direct touch insteek: de heatpipes maken direct contact met de CPU, zodat er geen (dure) koperen baseplate meer nodig is. De nieuwe Evo is wat lichter dan zijn voorganger, 320 gram ten opzichte van 399 gram.

Cooler Master Hyper TX3 Evo

De 92 mm fan op de koeler is vernieuwd: het nieuwe exemplaar draait op snelheden variërend van 800 tot 2800 rpm. Ook de processorbevestiging is aangepast: de Hyper TX3 Evo is in tegenstelling tot z'n voorloper ook geschikt voor Socket 1366. Ondersteuning voor alle andere courante sockets was er al. Voor geen enkel type processor is een backplate vereist, dat is ideaal. Dankzij het lage gewicht hoef je je geen zorgen te maken over de pushpins.

Cooler Master Hyper TX3 Evo

Hyper 212 Evo

De Hyper 212 Evo is de opvolger van de Hyper 212 Plus. Deze koeler is een tientje duurder dan de Hyper TX3; de gemiddelde prijs bedraagt ruim 33 euro. Deze tower-cooler is wat groter en maakt gebruik van een 120 mm fan. De Hyper 212 heeft ook meer heatpipes, vier stuks in totaal. Ook bij deze koeler maakt Cooler Master gebruik van de direct touch methode, maar een verbetering bij de Evo is dat de verschillende heatpipes direct naast elkaar gelegen zijn, zodat er een betere warmte-afvoer over en weer is. Cooler Master spreekt bij dit systeem over 'Continuous Direct Contact'.

Cooler Master Hyper 212 Evo

Ook deze koeler heeft Cooler Master voorzien van een nieuwe fan. Het gekozen exemplaar met PWM-connector draait op snelheden variërend van 600 tot 2000 rpm. Net als bij de bestaande Hyper 212 worden alle courante AMD en Intel sockets ondersteund. In tegenstelling tot bij de Hyper TX3 heb je bij de Hyper 212 wél een bracket nodig.

Cooler Master Hyper 212 Evo

GeminII M4

De derde nieuwe koeler van Cooler Master is de GeminII M4. Cooler Master maakt er geen geheim van dat men deze top-down koelers primair ontwikkelt voor de Japanse markt, aangezien ze daar veel populairder zijn dan tower-modellen. Toch kent dit type koeler ook in Europa een trouwe schare fans. Zeker in relatief kleine behuizingen - denk bijvoorbeeld aan HTPC-kasten - kan een fan als deze uitkomst bieden.

Cooler Master GeminII M4

De M4 weegt slechts 201 gram en is 4,4 centimeter hoog. Vier heatpipes brengen de warmte van de CPU over naar een in afmeting beperkt koelblok. Daarbovenop vinden we een dunne 120 mm ventilator, die wordt aangestuurd via PWM. Ook de M4 maakt gebruik van direct touch technologie om de prijs laag te houden: de koeler kost gemiddeld net geen 33 euro.

Cooler Master GeminII M4

Testmethode

Om de koelcapaciteit van de processorkoelers te meten, hebben we gebruikgemaakt van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij gebruik van een processor niet mogelijk is. Het oppervlak van de vermogensweerstand is aangepast zodat dit overeenkomt met dat van Intel Socket 1155/1156 processors.

De koelers worden getest bij belastingen van 40, 60, 80, 100, 120, 140 en 160 watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processor fan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait. In de regel maken we dit onderscheid door de ventilator(s) respectievelijk op 7 en 12 volt te laten draaien.

We stoppen de tests op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar 20 graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluidsdichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.

We vergelijken de drie koelers met andere koelers die we de afgelopen twee jaar hebben getest en bij minimaal één shop verkrijgbaar zijn voor 35 euro of minder.

Testresultaten koelprestaties low-speed

Op lage snelheid presteert de TX3 - zoals te verwachten met het extreem lage prijskaartje - wat minder dan gemiddeld, maar wel duidelijk beter dan zijn voorloper. Zoals we verderop zullen zien, maakt de nieuwe Evo op lage snelheid wel wat meer lawaai. De koelprestaties van de GeminII M4 vallen in vergelijking met andere koelers tegen, maar we moeten reëel zijn over het gebruiksdoel: deze koeler past in kleine (HTPC-)behuizingen en daar zul je maximaal een 95W TDP processor instoppen en vermoedelijk niet overklokken. Dan blijven de temperaturen keurig onder de 60 graden Celsius.

De resultaten van de Hyper 212 Evo zijn prima te noemen.

Testresultaten koelprestaties high-speed

Op hoge draaisnelheid presteert de Hyper 212 Evo zeker op hoge wattages zeer goed. De TX3 presteert opnieuw gemiddeld. De M4 kunnen we helaas niet anders bestempelen dan tegenvallend, maar goed genoeg voor waar hij voor bedoeld is.

Testresultaten geluidsproductie

De geluidsproductie meten we op 10 centimeter afstand in een geluidsdichte box. Op lage snelheid zijn de verschillen klein: met waardes tussen de 33 en 36 dB(A) zijn ze alle drie stil, maar niet fluisterstil. In ieder gevalt presteren alle drie op dit vlak duidelijk beter dan gemiddeld. Op hoge snelheid is de geluidsproductie ook wat beter dan gemiddeld.

Efficiëntie

Sinds kort tonen we bij CPU-koelers ook grafieken voor de efficiëntie, door de temperatuur en geluidsproductie met elkaar te vermenigvuldigen. Hoewel beide eenheden niets met elkaar te maken, geldt voor beide 'lager = beter' en hebben de waardes dezelfde ordegrootte. Dat betekent dat voor het berekende getal ook geldt 'lager = beter' en dat processorkoelers goed kunnen scoren voor het geluidsniveau laag te houden, de temperaturen laag te houden en bovenal een combinatie daarvan. Koelers die in deze grafiek goed scoren (en dus hoog staan) bieden dus een combinatie van goede koeling met een laag geluidsniveau. We berekenen deze waardes bij 100 watt.

De Hyper 212 Evo eindigt hoog in de grafiek, iets wat we op basis van de testresultaten ook al mochten concluderen. De andere twee koelers zijn middenmoters.

Conclusie

De Cooler Master Hyper 212 Evo laat van de drie geteste koelers de beste indruk achter. De circa drie tientjes kostende koeler combineert een prima koelvermogen met een zeer acceptabel geluidsniveau. Wil je maximaal zo'n 30 euro uitgeven aan een CPU-koeler, dan is het een prima keuze. Helaas voor Cooler Master is het niet de beste. De recent door ons geteste Gelid Tranquilo Rev. 2 (klik hier voor een vergelijkingstabel) biedt voor ongeveer hetzelfde bedrag zowel een stillere werken als een betere koeling.

De Hyper TX3 Evo is een prima koeler gezien de prijs van minder dan 20 euro. Hij koelt een stuk beter dan een standaard Intel boxed cooler (klik hier voor een vergelijkingstabel) en is op lage draaisnelheid ook nog net een fractie stiller. Prima!

De GeminII M4 zou dankzij zijn formaat geschikt zijn voor HTPC's, maar daar vinden we de koeler eigenlijk te luidruchtig voor. Een Scythe Big Shuriken blijft voor dergelijke PC's een betere keuze.

De Hyper TX3 krijgt van ons een Bronze Award. De Hyper 212 Evo loopt het eremetaal helaas net mis.


Cooler Master Hyper TX3 Evo


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Cooler Master GeminII M4

Cooler Master GeminII M4

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 201 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Hyper 212 Evo

Cooler Master Hyper 212 Evo

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 574 gram
 • 120 mm

32,95 €

11 winkels
Cooler Master Hyper TX3 Evo

Cooler Master Hyper TX3 Evo

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket AM4
 • 394 gram
 • 92 mm

22,95 €

11 winkels
0
*