Enermax ETS-T40-TA CPU-koeler review

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode
 3. 3. Testresultaten koelprestaties low-speed
 4. 4. Testresultaten koelprestaties high-speed
 5. 5. Testresultaten geluidsproductie
 6. 6. Efficiëntie
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Tijdens de CeBIT beurs in maart van dit jaar kondigde Enermax aan de markt voor CPU-koelers te willen betreden. Enermax staat bekend om haar kwalitatief hoogwaardige voedingen dus onze interesse was direct gewerkt. Zeker toen Enermax er ook nog eens bij vertelde dat in de koelers enkele slimme patenten zijn verwerkt die de koelprestaties flink moesten verbeteren. Naar eigen zeggen is ruim twee jaar aan de ontwikkeling gewerkt en heeft men de handen ineen geslagen met een team van de technische unversiteit van Taipei in Taiwan.

We zijn inmiddels ruim een half jaar verder en de eerste Enermax CPU-koeler is in ons testlab gearriveerd. De ETS-T40 is een tower model koeler. Op het prijskaartje staat zo'n 42 euro: geen budget koeler dus, maar ook niet enorm duur.

Enermax ETS-T40-TA

De tower-koeler maakt gebruik van vier heatpipes die hitte naar een koelblok transporteren. Enermax maakt gebruik van de direct touch insteek, iets wat normaal gesproken als besparing wordt gezien. Voorop het koelblok vinden we een speciale 12 cm fan, die dankzij verschillende LED'jes en een spiegelende stikker op de fanbladen voor een mooi visueel effect zorgt.

Enermax ETS-T40-TA

In het koelblok zouden volgens Enermax enkele nieuwe technologieën verwerkt moeten zijn, die in deze PDF toelicht worden toegelicht. Een nieuwigheidje dat direct opvalt is dat er kleine gaatjes in de koelvinnen vlak voor de heatpipes zijn gemaakt. Volgens Enermax wordt de warmte van de heatpipes hierdoor beter afgeleid. De ventilator draait op snelheden variërend van 800 tot 1800 rpm.

De T40 is geschikt voor alle courante CPU-sockets en is volgens Enermax zelf geschikt om een warmteontwikkeling van 200 watt weg te werken. Dat is voor een koeler van dit formaat een flinke belofte. 200 watt kunnen wij helaas niet simuleren, maar 160 watt wel en dat hebben we uiteraard ook gedaan.

Enermax ETS-T40-TA

Testmethode

Om de koelcapaciteit van de processorkoelers te meten, hebben we gebruikgemaakt van de door Hardware.Info ontwikkelde testopstelling. Deze bestaat uit een vermogensweerstand die, gevoed door een variabele spanningsbron, elk gewenst vermogen aan warmte kan opwekken. Op die manier is de testsituatie nauwkeurig reproduceerbaar, iets wat bij gebruik van een processor niet mogelijk is. Het oppervlak van de vermogensweerstand is aangepast zodat dit overeenkomt met dat van Intel Socket 1155/1156 processors.

De koelers worden getest bij belastingen van 40, 60, 80, 100, 120, 140 en 160 watt. Om de test volledig te maken, voeren we deze cyclus twee keer uit: een keer terwijl de processorfan op lage en een keer wanneer deze op hoge snelheid draait. In de regel maken we dit onderscheid door de ventilator(s) respectievelijk op 7 en 12 volt te laten draaien.

We stoppen de tests op het moment dat de temperatuur boven de 100 graden uitkomt. In dat geval noteren we voor die koeler geen waarde. De omgevingstemperatuur wordt zowel bij hoge als lage snelheid genoteerd en vervolgens worden alle waardes genormaliseerd naar 20 graden. De geluidsproductie is gemeten in een geluidsdichte box. De koeler is vervolgens op exact 10 cm afstand van de geluidsmeter geplaatst en gedurende 30 seconden is het geluidsniveau gemeten. Deze meting is met de fan op zowel hoge als lage snelheid gedaan.

Testresultaten koelprestaties low-speed

Op lage draaisnelheid koelt de Enermax ETS-T40 duidelijk beter dan gemiddeld. Zelfs met 160 watt warmte-ontwikkeling blijft de temperatuur onder de 60 graden, keurig! Ook mooi: alle exemplaren die beter koelen zijn ofwel waterkoeling sets, ofwel koelers die op lage draaisnelheid een stuk luidruchtiger zijn dan de Enermax.

Testresultaten koelprestaties high-speed

Wow! Met 160 watt warmte-onwikkeling moet de Enermax ETS-T40 alleen de Corsair H100 waterkoeler en de vermoedelijk in samenwerking met de firma Boeing ontwikkelde Scythe Mine 2 voor zich dulden. Indrukwekkend.

Testresultaten geluidsproductie

Dan de geluidsproductie. Deze meten we op 10 centimeter afstand in een geluidsdichte box. Op lage draaisnelheid gaat de ETS-T40 net de 30 dB(A) over. Alles onder deze grens kun je bestempelen als werkelijk fluisterstil en ook 30,3 dB(A) is nog altijd zeer stil te noemen.

Op hoge draaisnelheid meten we 51,1 dB(A), een gemiddeld resultaat. Dat is echter indrukwekkend gezien het feit dat de koeler op deze snelheid qua koelcapaciteit in de top 3 staat!

Efficiëntie

Sinds kort tonen we CPU-koelers ook grafieken voor de efficiëntie, door de temperatuur en geluidsproductie met elkaar te vermenigvuldigen. Hoewel beide eenheden niets met elkaar te maken, geld voor beide 'lager = beter' en hebben de waardes dezelfde ordegrootte. Dat betekent dat voor het berekende getal ook geldt 'lager = beter' en dat processorkoelers goed kunnen scoren door het geluidsniveau laag te houden, de temperaturen laag te houden en bovenal een combinatie daarvan. Koelers die in deze grafiek goed scoren bieden dus een combinatie van goede koeling met een laag geluidsniveau. We berekenen deze waardes bij 100 watt.

Op hoge snelheid mogen we de efficiëntie als gemiddeld beschouwen, op lage snelheid duidelijk beter dan gemiddeld.

Conclusie

De Enermax ETS-T40 is een koeler die uitstekende koelresultaten laat zien. Gedeeltelijk komt dat door het speciale koelblok, maar gedeeltelijk ook gewoon door de relatief krachtige fan. De efficiëntie van de koeler is goed, maar niet bijzonder. De koeler koelt uitstekend, maar is niet uitzonderlijk stil.

Toch laat de ETS-T40 een zeer goede indruk achter. De voornaamste reden hiervoor zijn de uitstekende koelresultaten op hoge draaisnelheid, waar Enermax een top 3 positie behaalt op hoge wattages. Het koelvermogen van de Enermax behaal je anders alleen maar met waterkoelsets (zoals de Corsair H100), koelers die extreem veel meer geluid maken (zoals de Scythe Mine 2 en Spire Thermax Eclipse II) of koelers die veel duurder zijn. Voor mensen bij wie goede koeling voorop staat en laag geluid een mindere prioriteit is en tevens niet te veel geld willen spenderen is de ETS-T40 zodoende een prima keuze. Een all-round aanrader kunnen we de ETS-T40 echter niet noemen.


Enermax ETS-T40-TA


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Enermax ETS-T40-TA

Enermax ETS-T40-TA

 • Socket 115x
 • 607 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
0
*