nVidia 3D Vision 2 bekeken

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Werking van 3D
 3. 3. De monitoren
 4. 4. De prestaties
 5. 5. nVidia 3D Vision vs. 3D Vision 2 vs. Tridef 3D
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

3D Vision 2 is nVidia’s tweede generatie 3D technologie voor computerbeeldschermen. De fabrikant belooft met deze upgrade een helderder beeld door middel van grotere glazen in de 3D bril en een helderder beeldscherm. Wij gingen aan de slag met een eerste en een tweede generatie 3D Vision monitor.

Kortgeleden is 3D Vision 2 geïntroduceerd, een upgrade van de al drie jaar verkrijgbare 3D Vision technologie van nVidia, waarmee je diepte ziet in spellen en films. De nieuwe brillen zijn 20 procent groter, waardoor spelers een groter blikveld en een helderder beeld hebben. Daarnaast bieden Vision 2 monitoren nVidia 3D Lightboost technologie, waarmee de achtergrondverlichting extra wordt verhoogd om het beeld nog helderder te maken. De helderheid van het 3D beeld zou hierdoor met een factor twee toenemen.

Asus VG278H
Asus VG278H

Om het verschil te beoordelen hebben wij de nieuwe Asus VG278H 3D Vision 2 en de oudere Asus VG236, een eerste generatie 3D Vision monitor, met elkaar vergeleken. Daarnaast hebben we deze versies vergeleken met de Tridef 3D techniek op een Samsung NP700G7A-S01NL laptop, die geleverd wordt met shutter glasses van Samsung zelf.

Werking van 3D

3D maakt het mogelijk om beide ogen verschillende beelden uit een iets ander perspectief te tonen. Deze beelden worden afgewisseld tussen het linker- en het rechteroog, waarna onze hersenen de twee verschillende beelden van hetzelfde onderwerp automatisch omzetten tot één beeld dat echt diepte bevat. De monitor wisselt deze beelden 120 keer per seconde, met zestig beelden voor het linkeroog en zestig beelden voor het rechteroog. De meegeleverde bril bevat twee lcd schermpjes die razendsnel met dezelfde frequentie zwart worden gemaakt bij het oog dat het beeld niet waar mag nemen. Dit zorgt er dus voor dat elk beeld bij het juiste oog terechtkomt. Door de beelden voor het linker- en rechteroog razendsnel af te wisselen, merk je niet dat het beeld knippert. De monitor (of losse zender) vertelt de bril wanneer elk oog afgeschermd moet worden met behulp van een draadloos infraroodsignaal. Het nadeel van deze actieve techniek met shutter glasses is dat een monitor die hiervoor geschikt is veel duurder is dan een normaal 27 inch Full HD scherm. Daarnaast kunnen die razendsnelle wisselingen van beelden misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken.


Losse beelden voor het linker- en rechteroog creëren samen 3D

Niet alleen misselijkheid kan een nadeel zijn van de werking van 3D met shutter glasses, ook ‘crosstalk’ kan roet in het eten gooien. De LCD schermpjes die in de bril gebruikt worden, schakelen razendsnel over van zwart naar doorzichtig en andersom. De beeldpunten op de computermonitor kunnen echter niet altijd even snel schakelen. De tijd die het duurt om te veranderen kan in sommige gevallen het vervelende bijeffect hebben dat het oude beeld voor het linkeroog nog zichtbaar is terwijl de bril al omgeschakeld is naar het rechteroog, omdat de monitor niet op tijd het nieuwe beeld klaar heeft staan. Dit heeft het bijeffect dat je gedeeltes in het beeld dubbel kunt zien. Dit effect wordt in vaktermen crosstalk genoemd. Andersom is het ook mogelijk dat de glazen niet snel genoeg openen en sluiten. Dit kan de dieptewerking negatief beïnvloeden. Verderop in het artikel lees je meer over onze ervaring met crosstalk. Voor meer informatie en andere technieken kun je dit artikel raadplegen.

De monitoren

Zoals gezegd ontvingen wij van Asus een eerste en tweede generatie 3D Vision monitor. Het eerste grote zichtbare verschil is het formaat van het scherm; de 27 inch VG278H is uiteraard een stuk groter dan de 23 inch VG236H. Daarnaast zijn ze beide in hoogte verstelbaar, maar hebben helaas geen pivot functie. De ‘nieuwe generatie’-bril heeft niet alleen grotere glazen, maar heeft duidelijk ook een metamorfose ondergaan in het montuur. Deze ziet er een stuk forser uit en staat minder elegant dan het exemplaar van de eerste generatie, en die stond ook al niet zo fraai. Beide brillen worden opgeladen via USB, tijdens gebruik is een kabeltje overbodig.


Links het oude en rechts het nieuwe montuur met grotere glazen

Een volgend verschil is de manier waarop de infraroodzender voor beide brillen werkt. In de nieuwe monitor zit deze zender ingebouwd, terwijl de VG236H nog gebruikmaakte van een los piramidevormig kastje. Op dit kastje zitten twee functies die helaas missen op de nieuwe Asus VG278H monitor. Een draaiwieltje geeft je controle over de dieptewerking van het 3D effect en met het knopje kun je het 3D effect in- en uitschakelen. Het is overigens geen enorm gemis, want je kunt dit ook regelen met sneltoetsen op het toetsenbord. Beide oplossingen geven met een groene led aan of 3D is ingeschakeld. Als je de 3D Vision 2 bril los koopt krijg je wel een eenzelfde soort kastje meegeleverd.

Asus VG236H
De infraroodzender van de Asus VG236H biedt meer bedieningsmogelijkheden

De prestaties

Beide monitoren zijn uiteraard voorzien van een 120Hz paneel om snel tussen de 3D beelden voor het linker- en rechteroog te kunnen wisselen. De frequentie van de stroomvoorziening in Nederland is echter 50 Hz, wat ervoor zorgt dat de combinatie van de shutter-bril (waarvan de glazen met een frequentie van 60Hz openen en sluiten) en de TL-verlichting het licht in de omgeving doen flikkeren. nVidia geeft je de mogelijkheid om in het controlepaneel de frequentie in te stellen op 110 of 100 Hz om zo de flikkering waar mogelijk te voorkomen. Bij ons zorgde dit ervoor dat de TL-verlichting weer rustig werd, maar door de verlaging van de verversingssnelheid werd het beeld helaas wel onrustiger en minder prettig voor het oog.


nVidia 3D Vision kan ook op 100 en 110 Hz ingesteld worden

In de nieuwe VG278H monitor van Asus zit daarnaast ook nog de nVidia Lightboost functie. Hiermee kan deze monitor nog meer helderheid produceren voor nog minder lichtverlies. Dit is uiteraard voornamelijk een marketing-trucje. De standaard helderheid had net zo goed iets hoger kunnen zijn.

Asus VG278H
Asus VG278H

Qua prestaties ontlopen beide monitoren elkaar niet veel. Erg belangrijk bij een 3D monitor is de reactiesnelheid van het paneel. De VG278H presteert hierin duidelijk beter van grijs naar grijs, maar van wit via zwart naar wit presteert deze maar twee milliseconden beter dan de VG236H. Ook belangrijk met shutter glasses is de helderheid van het scherm, omdat de glazen de helft van de tijd dicht zijn en dus maar de helft van het licht doorlaten. Beide monitoren hebben een zeer hoge helderheid, maar out-of-the-box presteert de VG278H met 437,7 cd/m² toch ruim 40 candela hoger dan de VG236H (394,4 cd/m²). Het grijsverloop  tussen zwart en wit is bij de VG278H net iets te helder. Dat is op zich prima voor gaming, maar niet goed voor kleurkritisch werk. De VG236H presteert hierin met een grijswaarde gamma van 2,25 juist weer uitstekend. De ideale waarde is een gamma van 2,2. De VG278H komt uit op 1,98. De helderheidverdeling is bij beide monitoren prima (rond de 83 procent) en de helderheid onder 45 graden kijkhoeken is bij beide ook zeer goed, zeker aangezien we hier te maken hebben met TN-panelen. Qua contrast presteren beide monitoren erg goed, maar de VG278H doet het beter dan het oudere model. Het verschil is behoorlijk groot (1172:1 tegenover 863,3:1).

Asus VG236H
Asus VG236H

nVidia 3D Vision vs. 3D Vision 2 vs. Tridef 3D

Een belangrijk verschil tussen nVidia en Tridef is de gameondersteuning. Tijdens onze test werkte maar één van de vier spellen onder Tridef 3D, terwijl nVidia 3D Vision ze alle vier ondersteunde. Bekende spellen zoals Call of Duty en Need for Speed worden weliswaar ondersteund door Tridef, maar nVidia ondersteunt bijvoorbeeld ook het spel F1 2011 al. Een volledige lijst met ondersteunde games vind je hier en hier.

We ondervonden bij alle drie de oplossingen crosstalk, maar dit leek bij nVidia 3D Vision te verschillen per spel en was afhankelijk van de grafische instellingen. Bij Tridef leek dit niets uit te maken en was het altijd aanwezig, maar ook bij de techniek van nVidia kregen we crosstalk nooit helemaal weg. Bij een 3D Blu-ray film merkten we bij alle drie de oplossingen alleen onderin het scherm crosstalk op. Geen van de drie wist zich hier te onderscheiden.

Asus VG278H
3D Vision 2

Omdat nVidia 3D Vision 2 een helderder beeld belooft, waren we erg verrast door Tridef 3D op de Samsung notebook. Bij deze oplossing is het beeld nog helderder dan bij 3D Vision 2 en over de shutter glasses van Samsung zijn we erg enthousiast. nVidia 3D Vision 2 doet hier qua design duidelijk voor onder, maar presteert qua helderheid op zichzelf uitstekend. De eerste generatie 3D Vision geeft duidelijk een minder helder beeld en is in de hoeken van het scherm zichtbaar donkerder dan in het midden.


De Samsung 3D Shutter Glasses

Afgezien van de crosstalk en de helderheid zorgt de dieptebeleving in 3D spellen duidelijk voor iets extra’s. In schietspellen is het wel lastig om de standaard crosshair te gebruiken, waardoor zowel Tridef en nVidia een eigen crosshair toegevoegd hebben die wel goed zichtbaar is. Wij zien 3D in spellen op zich wel zitten, maar daarvoor moeten de prijzen van deze oplossingen wel veel verder dalen. 530 euro voor een 27 inch monitor is hoe je het ook bekijkt veel geld, aangezien je al voor 290 euro een scherm hebt met een betere kleurweergave en kijkhoeken. De VG236H is sinds zijn introductie eind 2010 niet veel in prijs gedaald en is daarmee ook nog altijd een prijzig scherm.

Conclusie

Dat het verschil in helderheid groot is tussen de eerste en tweede generatie van nVidia 3D Vision is duidelijk en was te verwachten. Tridef heeft ons echter verrast. Deze techniek leverde een nog helderder beeld dan 3D Vision 2. Crosstalk was duidelijk aanwezig bij alle drie de oplossingen, maar is vooral in games met hoge contrasten zichtbaar. Bij een 3D film is het slechts licht aanwezig onder in het beeld. Deze oplossingen geven duidelijk een extra dimensie aan de spelervaring, maar zijn nog steeds erg duur in aanschaf. Als je 3D uiteindelijk niet veel gaat gebruiken, dan is het verschil in prijs tussen de Asus VG278H met 3D en een betere monitor zonder 3D met 240 euro erg hoog.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Asus VG236H

Asus VG236H

 • 23 inch
 • 1920x1080
 • 96 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 400 cd/m²
 • 100000 : 1
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus VG278H

Asus VG278H

 • 27 inch
 • 1920x1080
 • 82 ppi
 • TN
 • 120 Hz
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
Samsung Gamer NP700G7A-S01NL

Samsung Gamer NP700G7A-S01NL

 • Laptop
 • Intel Core i7 2670QM
 • 8 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • AMD Radeon HD 6970M
 • 1500 GB
 • 4059.9999999999995 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*