CM Storm Trooper review: niets meer te wensen.

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk (2)
 3. 3. Intern
 4. 4. Intern (2)
 5. 5. Koeling
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten koeling 7 V
 8. 8. Testresultaten koeling 12 V
 9. 9. Testresultaten geluidsproductie
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Foto's
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Onder het merk CM Storm levert het ons allen bekende bedrijf Cooler Master alweer enige jaren een reeks op gaming georiënteerde producten. De Sniper had nog duidelijk wortels in de Cosmos serie, maar modellen als de Scout en Enforcer kregen steeds meer een eigen 'smoel'. De Trooper die we vandaag bekijken, mag rustig het hoogtepunt van de lijn tot dusver genoemd worden. Het is een imposante behuizing met een bijpassende naam, al zal wie geen Star Wars afficionado is wellicht even de wenkbrauwen optrekken over de aanduiding 'Storm Trooper'. Dat soort namen horen er nu echter eenmaal bij in de gaming-wereld en het gaat ons om het product, niet het labeltje.

CM Storm Trooper

Uiterlijk

Het moet gezegd worden, de Storm Trooper doet zijn naam eer aan. De associatie met in gevechtskledij gehulde bullebakken komt sterk naar voren in zowel de vormgeving met de iets uitgeklopte zijpanelen als in tal van details, zoals de rubberachtige afwerking aan de boven- en voorzijde, de ribbels en ventilatiesleuven. Het is een serieus grote kast (BxDxH: 24,5 x 57,8 x 60,5 cm), die het verdient om niet onder een bureau weggeschoven te worden. Je moet ervan houden, maar wij kunnen het design goed waarderen. Dit is een gaming-behuizing die er geen doekjes om windt - hier hoort een beest van een configuratie in, die dan natuurlijk wel goed gekoeld moet worden. Daar komen we verderop in deze review dan ook uitgebreid op terug.

CM Storm Trooper

Opvallend is de bovenzijde, waar een handvat zit, waaraan je de kast ook echt kan optillen. Aan de achterzijde bevindt zich een tweede handgreep, die is vastgeklonken aan het chassis. Let er wel op dat je deze goed vastpakt, want de plastic kap die eroverheen zit, kan je beslist niet als handvat gebruiken. Bij het optillen merk je direct dat het geen lichtgewicht is, al valt het ons voor het formaat nog wel mee. Toch weegt hij ruim 13,5 kilo schoon aan de haak, dus handgrepen niet tegenstaande, hiermee zal je niet direct ieder weekend naar een LAN-party afreizen. CM Storm meldt overigens op de eigen website dat de handgreep maar liefst 43 kilo kan hebben, dus dat is ruim voldoende voor zelfs het zwaarste systeem. Het plastic bovenpaneel kan je, na verwijderen van de zijpanelen, eenvoudig losklikken.

CM Storm Trooper

Aan de voorzijde zitten acht eenvoudig te verwijderen mesh-roostermodules voor de 5,25" openingen. Daaronder zit, heel slim, een verborgen lade waarin je de niet-gebruikte onderdelen van de kast kan opbergen, plus bijvoorbeeld wat zaken als installatie-discs, usb-sticks, etc. CM Storm meldt bewust een los klepje gebruikt te hebben, om het mogelijk te maken in deze ruimte bijvoorbeeld een radiator van een waterkoeling te plaatsen.

CM Storm Trooper

CM Storm Trooper

Uiterlijk (2)

De afwerking van de CM Storm Trooper is indrukwekkend. Onder de handgreep aan de bovenzijde zit een soort geribbeld rubber, wat zorgt voor een prettige grip. We noemden al de rubberen laag die aan de boven- en voorzijde (aan weerskanten van de mesh-roosters) zit. Dat is hetzelfde type stroef rubber dat we op sommige zakelijke notebooks aantreffen en waar ook de Bitfenix Raider van voorzien was. Het heeft duidelijk onze voorkeur boven glimmend, glad plastic en is verrassend krasbestendig. Het kan wel beschadigen, maar dan moet er echt iets zwaars op vallen. De Trooper voelt hoe dan ook buitengewoon solide aan.

CM Storm Trooper

Zoals gezegd zijn de beide zijpanelen aan de onderzijde behoorlijk uitgeklopt. Daarnaast is aan beide kanten een forse hoeveelheid gaten geponsd, resulterend in fikse luchtroosters voor de aanvoer van verse lucht. Aan de achterzijde tellen we negen plaatsen voor uitbreidingssloten en, opvallend, een tiende die verticaal gepositioneerd is. Een 14 cm outtake fan is te ontwaren door het rooster bovenaan de achterkant.

Aansluitingen

Voorop de Trooper, aan de bovenzijde, zit een uitgebreid paneel met aansluitingen. De power-knop is groot en centraal uitgevoerd, de reset-knop zit aan de rechterkant en is gelukkig ook niet te klein. Onder de power-knop zitten twee knoppen voor de fan-controller en een knop voor de interne verlichting - die zien we vaker terug bij kasten van dit merk: met een druk op de knop licht de binnenzijde rood op. Aansluitingen zijn er verder genoeg: twee keer USB 2.0, twee keer USB 3.0, e-SATA en de bekende 3,5mm audio-aansluitingen. De plaatsing van dit alles aan de bovenkant maakt het natuurlijk minder bereikbaar wanneer je de kast op je bureau hebt staan, maar verder hebben we niets dan lof voor deze ruime selectie eenvoudig toegankelijke aansluitingen.

CM Storm Trooper

Direct onder de front-aansluitingen, aan de voorzijde, bevindt zich (netjes met een klepje afgedekt) een sleuf waarin een 2,5" schijf kan worden gestoken, die van buitenaf toegankelijk is. Zo kan je bijvoorbeeld een goedkopere SSD gebruiken als verwisselbaar medium, of een harddisk om back-ups naar weg te schrijven, die je vervolgens ergens veilig opbergt.

CM Storm Trooper

Intern

Maken we de behuizing open, dan valt naast de flinke hoeveelheid interne ruimte nog iets op: de hardeschijfkooien zijn een kwartslag gedraaid, maar in een andere hoek dan we zouden verwachten. Ze zijn namelijk niet toegankelijk vanaf de linkerkant, zoals gebruikelijk, maar vanaf de rechterkant. CM Storm heeft er bovendien voor gekozen om in de Trooper de mogelijkheid te bieden om de harddisk-racks een kwartslag te draaien.

CM Storm Trooper

De harddisks kan je plaatsen in eenvoudig verwijderbare sledes, waarvan er maar liefst acht voorhanden zijn. Door de gekozen indeling is er een optimale airflow langs de harddisks, die op gang komt door twee 12cm fans die van links naar rechts langs de harde schijven blazen. Desgewenst kan je de racks waarin deze sledes zitten dus een kwartslag draaien. Ze zijn bevestigd met (erg goed aangedraaide) duimschroeven.

CM Storm Trooper

Boven de 3,5" ruimtes bevinden zich nog drie 5,25" ruimtes voor optische stations of andere uitbreidingen. Dit is ruimschoots voldoende. Je zet ze vast met meegeleverde duimschroeven. Indien je behoefte hebt aan meer ruimte, kan je overwegen een van de harddiskracks te verwijderen. Dan houd je nog altijd vier ruimtes voor harde schijven over. Verder bevindt zich nog een klein rack voor vier (!) 2,5" harddisks of SSD's. In totaal kan je dus maximaal 9 5,25" drives, 8 3,5" drives of 13 2,5" drives plaatsen!

CM Storm Trooper

Intern (2)

Verplaatsen we onze blik naar de moederbordplaat, dan valt daarin direct een enorme uitsparing op, waarmee zelfs de grootste CPU-koelers met backplate eenvoudig bevestigd kunnen worden. De plaat biedt ruimte aan XL-ATX moederborden, maar uiteraard kunnen ook ATX en Micro-ATX borden bevestigd worden. Aan de rechter- en onderkant van de moederbordplaat bevinden zich tal van riante openingen, waardoor kabels geleid kunnen worden. Kabelmanagement is hierdoor een fluitje van een cent - de soepele rubberen afdekking houdt het netjes.

CM Storm Trooper

De interne afwerking is zeer goed. We constateren geen noemenswaardige scherpe randen of andere ongerechtigheden. De grote hoeveelheid frontaansluitingen levert een fikse kabelboom op, maar die kan eenvoudig netjes weggewerkt worden door de riante voorzieningen voor kabelmanagement. De USB 3.0-aansluitingen zijn als interne header uitgevoerd. Je hoeft dus niet te prutsen met een doorgeluste A-stekker.

CM Storm Trooper

Boven de 14cm fan aan de achterzijde bevindt zich een drietal openingen voor slangen van waterkoeling. Volgens CM Storm moet het net mogelijk zijn een 48cm hoge radiator aan de voorzijde van de kast te monteren, als je alle drive racks verwijdert. De maximale lengte voor videokaarten is 33 cm (CM Storm geeft zelf 32,2 cm op) en een CPU-koeler kan ruim 18,5 cm hoog zijn.

CM Storm Trooper

Koeling

Voor het type systeem dat in de CM Storm Trooper ingebouwd kan worden, is natuurlijk een fikse koeling vereist. CM Storm levert dan ook vier fans mee: twee 12cm intake fans (bij de harddisk racks), een 14cm outtake fan (aan de achterkant) en een 20cm outtake fan aan de bovenzijde. Deze zijn alle volgens de opgegeven waardes behoorlijk stil: 17db(A) voor de twee 12cm exemplaren, 19 dB(A) voor de 14cm fan en 23 dB(A) voor de topventilator.

CM Storm Trooper
Twee keer 12cm...

CM Storm Trooper
...één keer 14cm...

CM Storm Trooper
...en één keer 20cm.

Mocht dit niet genoeg zijn, dan kan je nog twee 12cm fans in de bodem plaatsen en twee in het linker zijpaneel ter hoogte van de videokaarten. Aan de bovenkant bevindt zich een eenvoudig verwijderbare, maar iets lastiger terug te plaatsen, stoffilter.

CM Storm Trooper

Alle fans worden aangestuurd door de fan-controller aan de bovenzijde van de CM Storm Trooper. Bij een tandje harder of zachter zetten hoor je een piepje - bij drie piepjes is het maximum bereikt. De verlichting van de casefans is instelbaar. Je kan één of twee van de ingebouwde leds per fan activeren.

CM Storm Trooper

Testprocedure

Sinds dit najaar hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Testresultaten koeling 7 V

Omdat we nog niet zoveel behuizingen met de nieuwe testprocedure aan de tand hebben gevoeld, is het vergelijkingsmateriaal nog wat beperkt. De komende tijd zullen we meer kasten door deze test halen, waarmee we een betere indruk krijgen van hoe de diverse modellen zich tot elkaar verhouden.

7 V

We doen in totaal vier metingen. De eerste set is met de fans draaiend met een voltage van 7 volt, bij een warmteproductie van 400 W en bij een productie van 200 W.

400 W

De resultaten op 7 V bij 400 W warmteproductie zijn gewoon goed: het verschil met de Antec Performance One P280 is verwaarloosbaar, alleen de aanzienlijk luidruchtigere high-airflow DF-85 doet het hier beter. Op zich hadden we iets betere prestaties verwacht, maar de rotatiesnelheid van de fans is hier duidelijk de beperkende factor - wil je met weinig geluid beter koelen, dan moet je meer (langzaam draaiende) fans plaatsen.

200 W

Op 200 W zien we eenzelfde beeld. De DF-85 is niet getest bij deze instelling, dus het vergelijkingsmateriaal is iets beperkter. De Antec Performance One P280 koelt iets beter, de CM Storm Trooper verslaat de andere kasten ruimschoots.

Testresultaten koeling 12 V

De tweede set metingen doen we met de fans op volle rotatiesnelheid, op 12 volt dus. De geluidsproductie stijgt, maar als het goed is doen de koelprestaties dat ook.

400 W

Op hoge rotatiesnelheid stijgt het volume van de geluidsproductie, maar ook de koelresultaten. De CM Storm Trooper verslaat de P280 nu, zij het niet met een enorm verschil, en stijgt naar de tweede plaats.

200 W

Bij halvering van de warmteproductie verslaat de CM Storm Trooper de concurrentie met gemak. De DF-85 is zoals gezegd niet getest met deze opstelling en ontbreekt dus in de grafiek.

Testresultaten geluidsproductie

Warmteafvoer is natuurlijk maar één kant van de koelingsmedaille. De andere is geluidsproductie. De CM Storm Trooper doet het hier eigenlijk best goed. Met name op 7 V is hij verrassend stil voor zo'n vervaarlijk ogende kast.

7 V

Op 7 V is de Bitfenix Raider nog altijd de stilste van de recent geteste behuizingen, maar de 34 dB(A) van de Storm Trooper die we in onze geluidsdichte meetopstelling registreren is amper te horen boven normaal achtergrondgeluid.

12 V

Op 12 V neemt de geluidsproductie flink toe, maar de 44,6 dB(A) die we nu meten is niet bijzonder luidruchtig. Het is vergelijkbaar met de Antec P280 (die ook op 7 V net iets stiller is, maar het verschil is te klein om in de praktijk echt te merken). De DF-85 is vele malen luidruchtiger.

Specificaties

Algemeen
 
MerkCM Storm
ProductnaamTrooper
ProductcodeSGC-5000-KKN1
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatXL-ATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte24.5 cm
Afmeting - Diepte57.8 cm
Afmeting - Hoogte60.5 cm
Gewicht13.56 kg
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)85.67 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
5,25 inch intern0
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal8
3,5 inch extern1
Maximale lengte videokaart33 cm
Maximale hoogte CPU-koeler18.6 cm
Casefans
120 mm fan posities9
140 mm fan posities3
180 mm fan posities0
200 mm fan posities1
Meegeleverde casefans4 fans
Totaal aantal fan posities9
Type fanaansluiting3-pins/molex
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler
Temperatuur
Temperatuur 200 watt - Casefans 7 volt24.9 °C
Temperatuur 200 watt - Casefans 12 volt22.8 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 7 volt32.5 °C
Temperatuur 400 watt - Casefans 12 volt27.3 °C
Geluidstest
Geluidsproductie - Voeding, HDD32.3 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 7V34.0 dB(A)
Geluidsproductie - Voeding, HDD, casefans/CPU-fan 12V44.6 dB(A)

Foto's

Onderstaand kan je alle foto's van de CM Storm Trooper nog eens bekijken.

Conclusie

De CM Storm Trooper heeft een uitstekende indruk bij ons achtergelaten. Deze behuizing is niet goedkoop, laat dat gezegd zijn: de gemiddelde prijs van 140 euro is een behoorlijke investering. Met wat zoeken vind je hem weliswaar ook voor iets meer dan 125 euro, maar een instapbehuizing kun je dit niet noemen.

De koelresultaten zijn goed, maar niet extreem opmerkelijk; in het licht van de gematigde geluidsproductie zijn ze echter zonder meer acceptabel. De iets goedkopere en recent geteste Antec P280 is, puur kijkend naar koelprestatie en prijs mogelijk interessanter, maar het is niet alleen koeling waar het om draait bij een behuizing.

Waren we al enthousiast over de afwerking en interne voorzieningen van de kast van Antec, de CM Storm Trooper gaat nog een stap of twee verder. Het design met slim en sterk geïntegreerd handvat, de grote hoeveelheid front-aansluitingen, de zeer flexibele indelingsmogelijkheden met roteerbare harddisk-kooien, de ruime voorzieningen voor 2,5" drives, de slimme verborgen lade in een uitsparing waarin je ook een radiator kan plaatsen, het zijn allemaal aanwijzingen dat deze kast van top tot teen doordacht is. Men heeft overduidelijk geluisterd naar de wensen van de doelgroep en een behuizing gemaakt die nagenoeg perfect is. De verlichting en fan-controller zijn eigenlijk de kers op de taart.

CM Storm Trooper

Qua materiaalkeuze en afwerking blijft er weinig tot niets te wensen over. De interne ruimte is extreem riant, de grootste videokaarten en koelers passen moeiteloos in de Trooper, evenals zeer grote moederborden. Het is leuk om te zien dat zoiets simpels als een behuizing toch aan continue evolutie onderhevig is. De veranderingen tussen modellen zijn soms subtiel, maar een goede kast anno 2011 is onvergelijkbaar veel beter dan een exemplaar van zelfs maar vijf jaar geleden. We kunnen niets bedenken dat we missen in deze behuizing, al zou een lagere prijs altijd prettig zijn. De CM Storm Trooper is naar onze mening de vraagprijs gewoon waard. Dat geldt ook voor de Hardware.Info Gold Award die we deze imposante behuizing toekennen.


CM Storm Trooper


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award CM Storm Trooper

CM Storm Trooper

 • Tower
 • XL-ATX
 • Zwart
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
0
*