10 high airflow-behuizingen: windkracht 10

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode
 3. 3. Antec Dark Fleet DF-85 (1)
 4. 4. Antec Dark Fleet DF-85 (2)
 5. 5. Cooler Master HAF 912 Plus (1)
 6. 6. Cooler Master HAF 912 Plus (2)
 7. 7. Cooler Master HAF932 Advance (1)
 8. 8. Cooler Master HAF932 Advance (2)
 9. 9. Cooler Master HAF X (1)
 10. 10. Cooler Master HAF X (2)
 11. 11. Corsair Carbide 400R (1)
 12. 12. Corsair Carbide 400R (2)
 13. 13. Cubitek Tank XL (1)
 14. 14. Cubitek Tank XL (2)
 15. 15. Enermax Hoplite (1)
 16. 16. Enermax Hoplite (2)
 17. 17. In Win Dragon Rider (1)
 18. 18. In Win Dragon Rider (2)
 19. 19. Thermaltake Element V (1)
 20. 20. Thermaltake Element V (2)
 21. 21. Xigmatek Elysium (1)
 22. 22. Xigmatek Elysium (2)
 23. 23. Testresultaten koeling low speed
 24. 24. Testresultaten koeling high speed
 25. 25. Testresultaten koeling high speed extra fans
 26. 26. Testresultaten geluidsproductie geen fans
 27. 27. Testresultaten geluidsproductie low speed
 28. 28. Testresultaten geluidsproductie high speed
 29. 29. Conclusie
 30. 30. Besproken producten
 31. 31. Reacties

Inleiding

Goede koeling is een vereiste voor goede prestaties en een stabiel systeem. Wie high-end componenten gebruikt en die ook nog eens overklokt, is gebaat bij een zogenaamde ‘high airflow’-behuizing. Het is uiteraard wel zo prettig als die ook nog een beetje stil zijn werk doet. Hardware.Info testte tien exemplaren: welke kast houdt je systeem het beste op temperatuur?

Voor een doorsneesysteem is een kast met één intake (invoer)- en één outtake (uitvoer)-ventilator voldoende. Gebruik je echter een high-end cpu en videokaart (of twee) en meerdere harde schijven, dan is het van belang dat de behuizing genoeg lucht kan verplaatsen om de componenten koel te houden. Idealiter gebeurt dat zonder buitensporige geluidsproductie, al zullen kasten van dit type altijd meer geluid voortbrengen dan de stille behuizingen die we eerder bespraken.

Voor dit artikel kijken we naar zogenaamde ‘high airflow’ behuizingen. We gingen bij de fabrikanten te rade en selecteerden uiteindelijk tien modellen, die bovengemiddeld veel ruimte bieden aan meerdere ventilatoren. Deze onderwierpen we aan een grondige test. We bespreken steeds eerst de externe en interne kenmerken van de behuizingen, en op de tweede pagina de koel- en geluidsproductieprestaties. Benchmarks van beide vind je aan het einde van het artikel.

Xigmatek Elysium Black

Testmethode

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en de grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Voor deze test weken we iets af van onze gebruikelijke testmethode. Bij deze high airflow-kasten keken we namelijk ook naar de prestaties wanneer er meer dan de standaard aanwezige fans worden ingezet. We hebben getest met de standaard aanwezige ventilatoren op 7 en 12 Volt, en – indien mogelijk – met maximaal vier extra BeQuiet SilentWings USC 12 cm ventilatoren. Deze extra ventilatoren bieden een goede verhouding tussen prestatie en geluidproductie. Naast de temperatuurmetingen hebben we alle kasten ook op geluidsniveau gemeten, zowel bij 7 als 12 volt voor de casefans en de eveneens gemonteerde Scythe Mugen 2 Rev B processorkoeler.

Antec Dark Fleet DF-85 (1)

De Antec DF-85 is het meest luxe model uit de zogeheten “Dark Fleet” serie. Met deze serie legt Antec de focus op games. Volgens Antec zijn alle ingrediënten aanwezig: een stoer uiterlijk, goede koeling en veel uitbreidingsmogelijkheden. Uiteraard zijn we nieuwsgierig of Antec deze claims waar kan maken met de DF-85 full tower.

Antec DF-85 Dark Fleet

Aansluitingen

Aan de voorzijde van de behuizing vallen als eerste de drie rode ventilatoren op. Dit zijn 120mm ventilatoren met rode LED-verlichting. Deze ventilatoren hebben allemaal hun eigen fan controller in de vorm van een klein draaiknopje. Bovenop de kast zijn vier usb-poorten naast elkaar gepositioneerd. Drie hiervan zijn usb 2.0, één poort is geschikt voor usb 3.0. Daarnaast zijn de audio-aansluitingen, power en reset knop geplaatst. Bovenop de behuizing is een 2,5-inch hotswap bay te vinden. Dit kan handig zijn, maar we hadden deze liever in het 3,5-inch formaat gezien.

Binnenkant

De Antec Dark Fleet DF-85 is hoger dan dat hij diep is en met een breedte van 21,3 centimeter vrij smal. Ondanks de ogenschijnlijk forse afmetingen kan de DF-85 alleen ATX-moederborden herbergen. In het zijpaneel is een groot venster aangebracht, dat in combinatie met de rode led verlichting in de ventilatoren een mooi effect geeft. In het zijpaneel kan een 120mm ventilator geïnstalleerd worden.

Antec DF-85 Dark Fleet

Aan de binnenkant van de kast bevinden zich vier SATA hot-swap posities. Om hierbij te komen, moet je wel de ventilator aan de voorzijde naar buiten klappen. Antec heeft gelukkig veel ruimte gemaakt voor kabelmanagement, in de moederbordplaat zijn vijf openingen aanwezig. Helaas zijn deze niet netjes afgewerkt met rubberen ringen, zoals we die bij andere merken wel eens zien.

In de behuizing kun je negen 3,5” harddisks kwijt en er is plaats voor een 2,5” SSD, die helaas nog op “ouderwetse” manier bevestigd moeten worden: vastschroeven. Antec levert geen rubberen ringen mee om resonantie van harde schijven tegen te gaan; het resultaat van deze keuze is goed te zien in de geluidstest. In de behuizing hangt direct al een behoorlijke kabeltros, namelijk zeven molex-kabels van de ventilatoren en de rest van het I/O-paneel.

Naast standaard ATX-voedingen past ook Antecs eigen CP- formaat voeding in deze behuizing. Dit is een speciaal formaat voeding van Antec, die wat groter is dan een normale voeding.

Antec Dark Fleet DF-85 (2)

De Dark Fleet DF-85 is uitgerust met drie 120mm ventilatoren aan de voorzijde, twee aan de achterzijde en twee 140mm ventilatoren aan de bovenkant. De DF-85 is dus uitgerust met zeven ventilatoren: dat schept verwachtingen voor de koelprestaties. Gelukkig stelt de DF-85 niet teleur. We meten met de ventilatoren op low speed 24,7 graden Celsius en op high speed slechts 23,7 °C. Als we de behuizing uitrusten met een extra ventilator neemt de temperatuur verder af naar 23,2 °C, indrukwekkend!

Geluid

Over de geluidsproductie kunnen we kort zijn: de Antec DF-85 is niet stil. Dit was ook te verwachten bij een behuizing met deze hoeveelheid ventilatoren aan boord. Wanneer we alleen de voeding en harde schijf laten werken, merken we dat de Antec behuizing nauwelijks dempt, we meten dan al 32,2 dB aan geluid. Ter vergelijking: dat produceert de Corsair Carbide 400R op low speed nog niet eens. Wanneer we alle ventilatoren op low speed laten werken, produceert de behuizing 43,3 dB. Schroeven we de ventilatoren op naar high speed, dan meten we een flinke 53,2 dB aan geluid. Een extra ventilator doet de geluidsdruk dan nog met slechts 0,3 dB toenemen.

+ Veel ventilatoren, met elk een eigen fan controller
+ Veel features, 2,5” hotswap, 4x 3,5” hotswap
- Relatief duur
- Constructiekwaliteit en afwerking kunnen beter

Cooler Master HAF 912 Plus (1)

De HAF 912 Plus is het instapmodel in de High Air Flow-lijn van Cooler Master. Deze miditower, die gemiddeld ruim 75 euro kost, wordt standaard geleverd met twee ventilatoren, maar kan desgewenst uitgerust worden met 5 exemplaren, wat het een echte HAF-kast maakt.

Cooler Master HAF 912 Plus

Aansluitingen

Aan de voorzijde van de behuizing zien we dat Cooler Master veel gebruik heeft gemaakt van mesh, wat uiteraard goed ventileert. Aan de bovenzijde van de behuizing zijn de front-aansluitingen geplaatst. De kast is uitgerust met twee keer usb 2.0, één keer eSATA en daarnaast zijn de audio-aansluitingen geplaatst. We hadden graag gezien dat de HAF 912 was uitgerust met één of meerdere usb 3.0-poorten, want echt bijdetijds is usb 2.0 niet meer. Op het linkerzijpaneel zijn de letters HAF te zien en is er ruimte voor een 140 of- 120mm ventilator.

Binnenkant

De binnenkant van de kast is helemaal zwart gespoten en oogt sober en niet zo stoer als de buitenzijde. In totaal kun je in de kast zes 3,5” harde schijven kwijt, die heel makkelijk geïnstalleerd kunnen worden. Je klikt de meegeleverde clips op de harde schijf en schuift deze in de rails. Het installeren van optische drives gaat met een vergrendelingsmechanisme, wat eveneens erg gemakkelijk werkt.

Cooler Master HAF 912 Plus

Er zijn in totaal vijf openingen voor kabelmanagement, al moet aangetekend worden dat de ruimte voor kabels achter het moederbord beperkt is. Cooler Master heeft bij deze kast gelukkig rekening gehouden met grote CPU koelers en er is een grote opening die het vastschroeven van een bracket achterop het moederbord makkelijker maakt.

Cooler Master HAF 912 Plus (2)

De HAF 912 wordt standaard geleverd met één 200mm ventilator aan de voorzijde, die voorzien is van rode LED-verlichting en een 120mm ventilator aan de achterkant. De ventilator aan de voorzijde doet zijn werk op 700 rpm en de ventilator aan de achterzijde op 1200 rpm. Optioneel kan er bovenin nog een 200mm of twee keer een 120mm ventilator geïnstalleerd worden. Verder is in het zijpaneel nog ruimte voor een 120 of- 140mm ventilator. De twee meegeleverde ventilatoren zijn afdoende om 400 watt aan warmte af te voeren, maar we meten op high speed wel een temperatuur van 34,3 graden, wat aardig warm is. Op low speed is dat zelfs 37,2 graden, waarmee de HAF 912 onderaan de grafiek belandt. Wanneer we drie ventilatoren toevoegen, zakt dit naar een zeer nette 25,4 °C. Dat ligt meer in lijn met de rest van het testveld.

Geluid

De HAF 912 produceert met alleen de voeding en de harde schijf actief 30,5 decibel aan geluid en behoort daarmee tot de middenmoot. Vervolgens laten we de ventilatoren werken op low speed en meten we 32,1 dB. Dit lijkt superstil, maar we moeten hierbij aantekenen dat de behuizing uitgerust is met slechts twee ventilatoren; inclusief de Scythe Mugen 2-fan zijn het er drie. Op high speed blijft de kast relatief stil, we meten dan 42,6 dB. Hierna voegen we drie ventilatoren toe en komen we op low speed uit op een waarde van 36,2 dB aan geluid en 48,6 dB op high speed. Hiermee is de behuizing nog vrij stil, maar hij moet de In Win Dragon Rider voor laten gaan.

+ Met 75 euro vrij goedkoop
+ Kast is stevig gebouwd en heeft een stoer uiterlijk.
- Koelprestaties blijven wat achter door langzaam draaiende fans
- Van binnen een beetje saai

Cooler Master HAF932 Advance (1)

De HAF 932 Advance van Cooler Master heeft eigenlijk geen aankondiging meer nodig. De vorige versie, de HAF 932, heeft weliswaar populairdere tijden gekend, maar staat momenteel nog steeds in de top 10 van de meest gebruikte behuizingen. Een kijkje in de database leert ons dat momenteel 148 geregistreerde gebruikers deze behuizing gebruiken in hun user systeem.

Cooler Master HAF 932 Advanced

Aansluitingen

De eerste vernieuwing valt al direct op als we de voorzijde van de kast bekijken. We zien in het midden twee blauwe usb-poorten met de aanduiding SS, wat aangeeft dat we met twee usb 3.0-aansluitingen te maken hebben, die je kunt aansluiten d.m.v. een interne officiële usb 3.0 header. Daarboven vinden we het overcomplete aansluitingenpaneel. Daar zien we vier (!) keer usb 2.0, Firewire 800 én een eSATA-aansluiting. Uiteraard zijn ook hier de hoofdtelefoon- en microfoonaansluitingen aanwezig. Verder is de voorzijde ongewijzigd; ook deze HAF-behuizing heeft een beetje een militair voorkomen. Bovenop de behuizing komen we nog wat aparts tegen. Het lijkt in eerste instantie op een klein opbergbakje, waar het uiteraard ook dienst voor kan doen, maar dat is het niet. Hier kun je het reservoir voor je waterkoeling makkelijk bijvullen, als je dit eronder hebt gemonteerd.

Binnenkant

In de zijkant van de kast zien we een klein venster ter hoogte van de processorkoeler. Daaronder is een groot rooster waar je vier 120mm ventilatoren kwijt kunt, maar Cooler Master heeft standaard een 230mm ventilator geplaatst. De binnenzijde van de HAF 932 Advance is bijna identiek aan die van de hierna besproken HAF X. Het verschil is dat de HAF 932 advance “slechts” plaats biedt aan E-ATX moederborden en de HAF X tot XL-ATX borden kan herbergen. Ook harde schijven installeren in de HAF 932 gaat heel gemakkelijk. In twee laatjes is ruimte voor een 2,5” harde schijf cq. SSD.

Cooler Master HAF 932 Advanced

Een leuk detail is dat je bij deze kast, net als bij de HAF X, de mogelijkheid hebt om de voeding bovenin de behuizing te monteren. Hierdoor heb je onderin plaats voor een extra 120mm ventilator, maar zal je de ventilator bovenin moeten verwijderen. Heel nuttig is het dus niet, maar in bepaalde gevallen kan het handig zijn. Verder zien we ook in deze HAF-behuizing de zogeheten “fan duct” waar een 120mm ventilator in geplaatst kan worden. Deze biedt extra koeling aan de videokaarten.

Cooler Master HAF932 Advance (2)

De HAF 932 is uitgerust met maar liefst drie grote 230mm ventilatoren, dus onze verwachtingen qua koeling zijn hoog. Al hebben deze ventilatoren een relatief lage draaisnelheid van 700 rpm, weet deze toch 75 CF/m aan airflow te produceren. Op low speed koelt de kast af naar 29 °C, op high speed meten we 26 °C. Nette waardes, maar menig kast doet het beter met dezelfde of een lagere geluidsproductie. Hij moet ook de HAF X voor laten gaan. Laatstgenoemde is op low speed bijna drie graden koeler.

Geluid

Alhoewel de HAF 932 veel overeenkomsten heeft met de HAF X, is daar bij de geluidsproductie niet veel sprake van. Zo produceert de HAF 932 Advance met alleen de voeding en harde schijf actief 29,2 dB. Dat is zeer stil, maar de HAF X doet het met 23,9 dB nog iets beter.

Met de ventilatoren op low speed is de HAF 932 Advance juist weer de stillere kast met 36,2 dB versus 37,2 dB. Op high-speed produceert de behuizing een alleszins acceptabele 46,8 dB. Twee extra ventilatoren voegen op low speed slechts één decibel toe, maar op high speed tweeënhalve decibel.

+ Ongeveer 40 euro goedkoper dan de HAF X en de verschillen zijn klein.
+ Grote ventilatoren, relatief stil en veel airflow
+ Vernuftige features zoals fan duct en bijvulaansluiting bovenop
+ Afwerking prima voor deze prijsklasse.
- De koeling/geluidsratio is bij deze kast niet zo goed.

Cooler Master HAF X (1)

Cooler Master positioneert de HAF X als echte overklokkersbehuizing. Dat is direct te zien aan de ventilatoren; voorin de behuizing is een grote 230mm ventilator geplaatst die voorzien is van LED-verlichting, in het zijpanneel is een 200mm ventilator aanwezig die de videokaarten moet koelen en in het bovenpaneel prijkt nog een 200mm ventilator die de hitte moet afvoeren.

Cooler Master HAF X

De HAF X is een flinke full tower en is de grotere broer van de HAF 932, die zoals gezegd erg populair is onder de Hardware.Info bezoekers. De Cooler Master HAF X is een imposante verschijning door zijn stoere uiterlijk. Zoals in de HAF-lijn gebruikelijk is, heeft de HAF X een militaire look meegekregen. Aan de voorzijde bevinden zich twee hotswap ruimtes, waarin harde schijven geplaatst kunnen worden, zonder het zijpaneel te hoeven openen.

Aansluitingen

Alhoewel de HAF X al meer dan een jaar op de markt is, is de kast zeker niet verouderd qua aansluitingen. Op het voorpaneel zien we twee keer usb 3.0, twee keer usb 2.0, eSATA, FireWire 800 en de bekende audio-aansluitingen. In 2010 was er helaas nog geen standaard usb 3.0-header, dus binnenin de kast vinden we twee usb 3.0-kabels die naar de achterzijde geleid moeten worden. Direct boven de aansluitingen aan de voorzijde is een startknop, reset-knop en een knop om de rode verlichting van de ventilator aan de voorzijde uit of in te schakelen. Middels een schuifje zijn deze knoppen af te dekken.

Binnenkant

Binnenin de HAF X behuizing vinden we aardig wat slimmigheden, zoals een fan duct waarin een 120mm ventilator gemonteerd kan worden die zorgt voor extra koeling voor de videokaarten. Daarnaast wordt er een speciale kap meegeleverd die over de voeding gemonteerd kan worden. Deze heeft twee functies, ten eerste zorgt deze dat de hitte die de voeding produceert onderin blijft en ten tweede zijn alle kabels netjes afgedekt en uit het zicht. Standaard is er in de behuizing al een flinke kabeltros aanwezig en helaas is de ruimte voor kabel-management beperkt.

Cooler Master HAF X

Harde schijven installeren gaat bij deze behuizing erg gemakkelijk: je haalt er een hardeschijflaatje uit, legt de harde schijf erin en klikt het laadje weer in de rails. Cooler Master heeft de HAF X zoals gezegd ook uitgerust met twee hot swap bays aan de voorzijde. Hierin kun je 3,5”, maar ook 2,5” schijven kwijt en deze zijn makkelijk te plaatsen via de voorzijde van de kast.

Cooler Master levert met de HAF X-behuizing ook een GPU houder mee, die twee videokaarten kan ondersteunen. Leuk detail is dat er in deze houder ook een 60mm ventilator geïnstalleerd kan worden voor extra koeling.

Cooler Master HAF X (2)

De HAF X doet zijn naam eer aan, de kast produceert een noemenswaardige High Air Flow. 400 watt aan hitte afvoeren heeft de kast geen enkel probleem mee, we meten met de ventilatoren op low speed 26,1 graden; op high-speed lezen we een temperatuur uit van 24,4 °C. Wanneer we een extra ventilator toevoegen in de fan duct heeft dit alleen een nadelig effect op de temperatuur, we meten dan 25,3 °C. Waarschijnlijk verstoort of ontregelt de extra ventilator de airflow in de behuizing.

Geluid

De demping van de harde schijven is erg effectief, we meten met alleen de voeding en harde schijf actief slechts 23,9 dB, wat het een van de stilste kasten maakt die we tot dusver getest hebben. Wanneer we de ventilatoren op low speed laten werken, verandert de HAF van karakteristiek en meten we 37 dB aan geluid. Wanneer we de ventilatoren op high-speed zetten, zijn oordopjes geen overbodige luxe meer, we meten dan 49,1 dB. Opvallend is dat er bij hoge snelheid veel resonantie aanwezig is en er een diepe brom hoorbaar is. Wanneer we één BeQuiet ventilator toevoegen, stijgt de geluidsproductie op low en high speed met 1 dB.

+ Stoer uiterlijk
+ Goede koelprestaties
+ Veel features (fan duct, voedingkap, enz.)
- Duur
- Kabelmanagement karig
- Lawaaiig, resonantie, diepe brom.

Corsair Carbide 400R (1)

Corsair is van oudsher geheugen- en voedingenproducent, maar het merk is al een tijdje aan het diversifiëren. Ook behuizingen behoren al enige tijd tot het productgamma; de Corsair Carbide 400R is het achtste model van dit merk. Dat deze behuizing bedoeld is voor high airflow, zien we al direct aan de voorzijde, want er wordt veel gebruik gemaakt van mesh. De grotere broer van de de Carbide 400R, de 500R, is qua uiterlijk vergelijkbaar, maar is uitgerust met een fan controller en een 200mm ventilator in het zijpaneel. De Carbide 400R is van buiten antraciet kleurig met zilveren details, wat de kast een strak uiterlijk geeft.

Corsair Carbide 400R

Aansluitingen

Voorop de behuizing vinden we een compleet aansluitingenpaneel voorzien van twee keer usb 3.0, de gebruikelijke headset -en microfoonaansluitingen en een Firewire 800 poort. De usb 3.0 poorten worden intern aangesloten door middel van een header op het moederbord, een implementatie die we niet vaak zien maar erg prettig is.

Binnenkant

In de behuizing kun je in totaal zes harde schijven kwijt die gemakkelijk te installeren zijn. Je haalt er een laatje uit, dat overigens van erg dun en flexibel plastic is, en legt de harde schijf erin. Rubberen ringetjes moeten vibraties en resonantie voorkomen. 5,25-inch drives worden gemakkelijk met een klikmechanisme gemonteerd en vastgezet. Van buiten komt de kast erg luxe over, maar helaas zijn de zijpanelen gemaakt van erg dun staal.

Corsair Carbide 400R

Gelukkig is Corsair de stoffilters niet vergeten. We vinden deze bij de ventilatoren aan de voorzijde en op de positie waar de voeding geïnstalleerd wordt, die overigens ook van rubbertjes is voorzien om resonantie te voorkomen. Verder dan dat is het eigenlijk een behuizing zonder fratsen.

Corsair Carbide 400R (2)

In de Carbide 400R kun je maar liefst tien 120mm ventilatoren kwijt, waardoor de kast bij uitstek geschikt is om high-end hardware te herbergen. Aan de voorzijde van de kast heeft Corsair twee 120mm ventilatoren gemonteerd met witte led-verlichting, die desgewenst uitgeschakeld kan worden. Ook is er een 120mm outtake-ventilator aanwezig die vervangen kan worden door een 140mm exemplaar. Daarnaast kun je in het boven -en zijpaneel twee 120mm ventilatoren kwijt. Verder biedt de kast plaats aan twee 120m fans, die je aan de hardeschijfkooi kunt monteren. Als laatste kun je onderin de behuizing nog een 120 -of 140mm ventilator kwijt.

Koeling

We vinden de keuze van Corsair voor de langzaam draaiende ventilatoren een beetje ongelukkig, wat ook goed te zien is aan de resultaten van de hitte test. We laten de ventilatoren draaien op low speed komen we uit op een flinke 32,9 °C. Alleen de HAF912 met twee ventilatoren doet het slechter dan de Carbide 400R. Als we de ventilatoren laten draaien op high speed worden we nog steeds niet echt gelukkig, we meten dan 31,6 °C. Dus van zichzelf is de Corsair Carbide 400R géén high airflow kast, maar gelukkig kunnen we dat er wel van maken! Met in totaal acht ventilatoren aan boord weet de kast 400 watt aan hitte af te koelen naar 24,5 °C, een waarde die wel degelijk goed te noemen is voor een kast van dit formaat.

Geluid

De rubbertjes bij de harde schijven blijken erg effectief te zijn om resonantie te elimineren. We meten met de harde schijf en voeding actief slechts 28,8 dB. Als we de ventilatoren op low speed laten werken, komen we uit op 31,9 dB aan geluid. Dit is erg stil, maar we moeten daarbij aantekenen dat de ventilatoren een lage draaisnelheid hebben en dan ook niet echt een noemenswaardige airflow produceren. Op high speed noteren we 43,8 dB. We installeerden vervolgens vier extra ventilatoren, waarmee we op low speed op een schamele 35 dB uitkwamen. Als we de ventilatoren opschroeven naar high-speed wordt de kast een stuk luidruchtiger, we meten dan 49,3 dB.

+ Acht ventilatorposities
+ Prijs
+ Goed uitgedacht kabelmanagement systeem
+ Vier meegeleverde ventilatoren die erg stil zijn
- Staal van zijpanelen is erg dun
- Airflow meegeleverde fans matig

Cubitek Tank XL (1)

Onze laatste ervaring met Cubitek liet niet een al te positieve indruk achter, we testten destijds de Cubitek M4 Silencer in de stille PC behuizingentest. Voor deze test ontvingen we van Cubitek de XL Tank Midi tower-behuizing. Toen we deze uit de verpakking haalden, kregen we direct een Lian Li-gevoel. De behuizing is namelijk van buiten gemaakt van geanodiseerd aluminium, wat de kast een strakke, maar vooral luxe look geeft. Ook is de kast opvallend licht. Als we de behuizing op de weegschaal zetten zien we de meter slechts uitslaan naar 7,2 kg. Het voorpaneel bovenop de kast is uitgerust met twee keer usb 3.0, één eSATA-poort en uiteraard zijn ook de headset- en microfoonaansluitingen aanwezig.

Cubitek XL Tank

Binnenkant

Het zijpaneel is gemaakt van geborsteld aluminium, maar is wel echt flinterdun. Dit is niet gelijk een nadeel, maar vaak geldt: hoe lichter een zijpaneel, hoe gevoeliger voor resonantie. Als we het zijpaneel verwijderen, komt direct weer het “Lian Li”-gevoel terug. De binnenkant is geheel gemaakt van zilverkleurig aluminium, wat de kast een fris uiterlijk geeft. Wat direct opvalt is dat de Tank XL is uitgerust met een verstevigingsbalk in het midden. Deze zorgt er niet alleen voor dat de behuizing steviger is, maar dient ook als ondersteuning voor zware videokaarten, die aan de balk vastgeschroefd kunnen worden. In de kast kunnen zes 3,5” harde schijven geplaatst worden. De bevestiging hiervan is vernuftig, je schroeft een rubberen ring op de harde schijf en schuift deze in de hardeschijfkooi.

Cubitek XL Tank

De voorziening voor kabelmanagement is bij deze kast prima op orde. We zien veel openingen rond het moederbord om kabels door te leiden en ook achter de moederbordplaat is voldoende ruimte voor dikke kabels.

Cubitek Tank XL (2)

De Cubitek Tank XL is uitgerust met vier ventilatoren. Voorin de behuizing is een 230mm ventilator gemonteerd, een 140mm exemplaar aan de achterzijde en twee 140mm ventilatoren aan de bovenkant om de hitte af te voeren.

Door de hoge geluidsproductie nemen we aan dat de koelprestaties wel tiptop zullen zijn, maar dat valt tegen. Op low speed meten we 32,9 °C en op high speed 31,6 graden Celsius. Dit zijn geen waardes om over naar huis te schrijven, helaas. Vergelijken we de kast bijvoorbeeld met de Enermax Hoplite miditower, dan zien we dat de Enermax beter koelt met minder geluidsproductie.

Geluid

Ondanks dat de harde schijven worden voorzien van rubbers, is de geluidsproductie met alleen de voeding en harde schijf actief best hoog. We meten 33,3 dB wanneer de kastventilatoren niet draaien; deze relatief hoge waarde is vermoedelijk vooral te wijten aan het flinterdunne zijpaneel, dat eigenlijk geen geluid dempt.

Als we de ventilatoren op low speed laten werken meten we al 41 dB, wat vrij luidruchtig is voor deze draaisnelheid. Vervolgens schroeven we de ventilatoren op naar high speed en komen we uit op maar liefst 48 dB aan geluid.

+ Heeft een mooie luxe uitstraling
+ Steunbalk voor VGA kaarten handig
- Zijpaneel flinterdun
- Hoge geluidsproductie
- Matige koeling

Enermax Hoplite (1)

Enermax is voornamelijk bekend als producent van voedingen en casefans, maar het merk maakt ook al heel wat jaren behuizingen. Voor deze test ontvingen we de Hoplite miditower. Wanneer we de behuizing uit de doos halen, doet de voorzijde direct aan een andere behuizing denken, namelijk de Cooler Master HAF X. De Enermax heeft ook een beetje een militaire look aan de voorzijde en is voorzien van veel mesh. Origineel of niet, het ziet er wel erg stoer uit.

Enermax Hoplite

Voorkant en I/O

In het midden van het voorpaneel zien we een klein knopje om de draaisnelheid van de intake ventilator aan te passen. Deze ventilator is standaard lekker stil, maar heeft ook een standje straaljager. Daarboven zit een klein drukknopje waarmee je de verlichting van de ventilator kan aanpassen. De ventilator kan de kleur blauw en rood aannemen, maar daar blijft het niet bij. De ventilator heeft namelijk ook een 'Vegas'-stand die ervoor zorgt dat de kleuren gemengd worden en het ineens een flitsende kermisattractie wordt.

Bovenop de behuizing vinden we de front-aansluitingen. Hier is onder andere twee keer usb 3.0 aanwezig, evenals een eSATA-poort en de hoofdtelefoon- en microfoonaansluitingen. Daarboven is een hotswap dock voor harde schijven aanwezig, geschikt voor 2,5” en 3,5” schijven. Heel erg stevig is het helaas niet wanneer je er een harde schijf in plaatst. Deze wiebelt namelijk behoorlijk.

Onderin de behuizing zijn ook twee hotswap-posities te vinden, maar deze werken gelukkig met een laatjessysteem, waardoor dit een stuk steviger is.

Binnenkant

Het zijpaneel biedt plaats aan één grote 200mm ventilator, of twee 120mm exemplaren. Als we dit zijpaneel verwijderen, zien we een nette binnenkant, die net als de buitenkant antraciet gespoten is. We zien ook hier gaten voor kabelmanagement die netjes zijn afgewerkt met rubbers. Ook bij deze kast zien we een grote uitsparing bij de plek waar de CPU koeler zit en gelukkig heeft het rechter zijpaneel een “bolling”, zodat er meer ruimte is voor het wegwerken van kabels achter de moederbordplaat. De hardeschijfkooi, die helaas niet verwijderbaar is, biedt plaats aan vier 3,5” harde schijven en daarboven is plaats voor twee 2,5” drives of SSD’s.

Enermax Hoplite

De harde schijf wordt aan de buitenkant vastgeschroefd, waardoor het onmogelijk is om harde schijven te installeren als er een of meerdere videokaarten zijn ingebouwd. Het is niet echt de beste oplossing; zoals we aan de testresultaten kunnen zien, treedt er behoorlijk wat resonantie op.

Bij het bekijken van de PCI brackets doen we een opvallende ontdekking: deze dienen niet los geschroefd te worden maar moeten afgebroken worden als er een uitbreidingskaart geïnstalleerd moet worden. De afdekplaatjes kun je helaas dus niet meer terugschroeven op hun plek wanneer je een uitbreidingskaart verwijdert. Dit is een oplossing die we vaker zien bij behuizingen met een prijspunt van rond de dertig euro, maar als je honderd euro voor een kast betaalt, vinden wij dit een beetje schamel.

Enermax Hoplite (2)

Standaard is deze Enermax behuizing uitgerust met twee ventilatoren, één 120mm ventilator aan de voorzijde en één 120mm exemplaar aan de achterzijde die de warme lucht moet afvoeren. In het zijpaneel kun je desgewenst nog twee 120mm ventilatoren installeren, evenals in de bovenzijde: daar is plaats voor twee 120 of 140mm ventilatoren. We hebben slechts één 120mm ventilator in het zijpaneel gemonteerd vanwege het feit dat de bovenste ventilator tegen de Scythe Mugen 2 drukte, waardoor het paneel niet dicht kon.

De koelcapaciteit is voor een behuizing voor dit formaat best redelijk. Met de fans op low speed meten we een temperatuur van 29,3 graden Celsius en op high speed is dat gedaald naar 27,9 °C. Wanneer we drie ventilatoren extra toevoegen, daalt de temperatuur verder naar 25,4 °C met de ventilatoren op high speed, wat een nette waarde is.

Geluid

De Enermax Hoplite scoort niet al te best qua demping: als we alleen de voeding en harde schijf laten werken meten we 32,6 dB aan geluid. Dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan het ontbreken van rubbertjes voor de harde schijven om resonantie te voorkomen. Als we de ventilatoren op low speed laten werken, produceert de behuizing 37,2 dB en met de ventilatoren op high speed maar liefst 46,6 dB. Dat is veel lawaai voor slechts twee ventilatoren. Als we drie ventilatoren toevoegen meten we op low speed 38 dB en op high speed 50 dB.

+ Veel features: 2 x usb 3.0, 3 x hot swap, Vegas ventilator, fan-controller
- Lawaaiig, hdd resonantie
- PCI bracket oplossing matig in deze prijsklasse

In Win Dragon Rider (1)

In Win is een bekende naam als het gaat om behuizingen. Toegegeven, het is een wat minder bekende naam dan voorheen, maar het merk kan nog altijd een interessante behuizing produceren, getuige de kandidaat voor dit artikel. Voor deze test ontvingen we namelijk de Dragon Rider full tower. De voorzijde van de behuizing doet denken aan die van de HAF 912, met veel mesh en horizontale plastic strepen. Het verschil is dat de Dragon Rider een wat ronde afwerking heeft aan de voorzijde. De zijkant van de kast is eigenlijk één groot stuk mesh waarin een 220mm ventilator geïnstalleerd is. Deze ventilator kan verwijderd worden en dan biedt het zijpaneel plaats aan zes (!) 120 mm ventilatoren.

In Win Dragon Rider Black

Aansluitingen

Bovenop de behuizing zijn de frontaansluitingen te vinden. We zien daar twee keer usb 3.0, twee keer usb 2.0, twee keer eSATA (!), één Firewire 800-aansluiting en uiteraard de microfoon- en headsetaansluitingen. Aan aansluitingen heb je dus niet snel te kort bij deze kast. Deze zijn gegoten in een plaatje van geborsteld aluminium, wat een luxe indruk geeft.

Binnenkant

Als we het zijpaneel verwijderen, zien we dat er binnenin een zee van ruimte is. Er is ruimte voor videokaarten met een maximale lengte van 34 centimeter. In de behuizing kun je zes harde 3.5” schijven kwijt en er wordt een bracket meegeleverd voor SSD’s. Het installeren van harde schijven gaat heel gemakkelijk en zonder gereedschap: je klikt de rails op de harde schijf en schuift deze in de behuizing.

In Win Dragon Rider Black

Wat direct opvalt is dat er in het rechterpaneel bij de uitsparing voor de cpu-koeler een stuk mesh aanwezig is, waarin een ventilator geplaatst is. De theorie van In Win is dat deze ventilator het moederbord vanachter van frisse lucht voorziet, waardoor de processor nog beter gekoeld zou moeten worden. Kabelmanagement laat bij deze behuizing helaas een beetje te wensen over, we zien slechts twee gaten in de moederbordplaat die daarvoor bestemd zijn. Deze zijn helaas niet afgewerkt met beschermrubbers. Wel een leuk, opvallend detail is dat insteekkaarten gemakkelijk zonder schroeven geïnstalleerd kunnen worden. Je hoeft slechts het clipje te openen en weer te sluiten en de kaart zit vast. Voorzieningen voor waterkoeling zijn gelukkig niet vergeten, we vinden maar liefst vier openingen voor waterkoelingsslangen.

In Win Dragon Rider (2)

Alhoewel je de behuizing kunt uitrusten met elf (!) 120mm ventilatoren, wordt deze kast standaard geleverd met vijf fans. We moeten hier wel bij opmerken dat de 220mm ventilator in het zijpaneel erg effectief te zijn. Met de ventilatoren op low speed weet de kast al af te koelen naar 25,9 graden Celsius. Als we de ventilatoren opschroeven naar high speed, komen we uit op 25 graden Celsius. We winnen hiermee amper één graad, wat de extra geluidsproductie niet rechtvaardigt. Een extra ventilator toevoegen in het bovenpaneel voor het afvoeren van hitte is wel effectief. De temperatuur zakt dan naar 24,6 graden Celsius.

Geluid

Hoewel deze In Win kast natuurlijk niet toegespitst is op stilte, is op het zijpaneel wel een schuimrubberen rand te vinden in die geluid moet dempen. Dat is een erg goed idee, gezien de resonantie die veroorzaakt kan worden door de 220mm ventilator, laat staan door de optioneel te monteren zes 120mm fans. Wanneer we alleen de voeding en de harde schijf laten draaien, meten we 28,3 dB, een erg nette waarde. Met de ventilatoren op low-speed meten we 34,8 dB. Dit lijkt niet heel erg bijzonder, maar als je ziet wat voor koelprestaties daar tegenover staan, dan is dit de beste kast uit de test. Op high speed produceert de kast een redelijke 47,1 dB. De extra Be Quiet ventilator voegt slechts een kleine decibel aan de geluidsproductie toe.

+ Lage prijs, gemiddeld 115 euro, wat erg weinig is voor een full-tower
+ Zeer goede koeling op 7 volt, en nette geluidsproductie.
+ Plaats voor elf 120mm ventilatoren
- Kabelmanagement beperkt
- Hoge draaisnelheid fans biedt weinig voordeel.

Thermaltake Element V (1)

Thermaltake moet in Nederland Cooler Master en Antec voor laten gaan, maar het blijft een populair behuizingenmerk. Deze fabrikant heeft een gevarieerde productlijn, met voor elke gebruiker wel een geschikte kast. Van Thermaltake ontvingen we de Element V Black Edition behuizing, een kast die uitgerust is met ventilatoren die een hoge air flow moeten genereren.

Thermaltake Element V Black Edition

Aansluitingen

De voorzijde is vrijwel geheel gemaakt van mesh, op de plastic balken aan de zijkanten na. Bovenop de behuizing vinden we de front-aansluitingen. Hier is onder andere vier keer usb 2.0 aanwezig, eSATA en de bekende audio-aansluitingen. In het midden prijkt een grote draaiknop waarmee de ventilatoren geregeld kunnen worden. Met een druk op die knop kan de verlichting van de ventilatoren aangepast worden. De ventilatoren kunnen rood, groen of blauw kleuren en daarnaast is er ook een ‘knipperstand’. De kast heeft ook een modus dat alle kleuren gemengd worden. De fancontroller werkt goed, al ligt de minimale ventilatorsnelheid nog steeds vrij hoog. Stil gaat de kast dus helaas niet worden.

Binnenzijde

In het zijpaneel zitten twee grepen waarmee de behuizing geopend kan worden. In deze grepen is een slotje aanwezig waarmee de behuizing op slot gezet kan worden. In het zijpaneel heeft Thermaltake een grote 200mm ventilator geplaatst en er zit ter hoogte van de processorkoeler een klein venster. Als we het zijpaneel verwijderen, worden we positief verrast door de grote binnenruimte. Op het eerste gezicht lijkt de Element V een miditower, maar schijn bedriegt, we hebben hier te maken met een full tower waarin een Extended ATX moederbord in past. Helaas heeft Thermaltake geen rekening gehouden met kabelmanagement: er zijn in de moederbordplaat geen gaten te vinden die het wegwerken van kabels mogelijk maken. Jammer, want voor een kast van 140 euro is dit eigenlijk wel een misser.

Thermaltake Element V Black Edition

Hoe ingewikkeld harde schijven installeren kan zijn, bewijst Thermaltake wel met deze Element V behuizing. Je dient eerst twee schroeven te verwijderen aan de zijkant van de kast. Vervolgens maak je drie clipjes los en verwijder je het voorpaneel. Daarna kun je de hardeschijf-bay eruit halen, waar je de harde schijf met vier schroeven in moet schroeven. Erg omslachtig, maar deze oplossing zorgt er wel voor dat de harde schijven goed vastzitten en niet resoneren. Als je waterkoeling wilt installeren, dien je eerst de stukjes metaal door te drukken in de hiervoor bestemde openingen, waar je vervolgens de slangen door kan leiden. Rubberen afwerking ontbreekt, iets wat we bij een kast van dertig euro de normaalste zaak van de wereld vinden, maar in deze prijsklasse is het, wederom, een misser.

Thermaltake Element V (2)

Zoals gezegd is de kast met alleen de voeding en harde schijf actief lekker stil; we meten dan slechts 28,7 dB aan geluid. Als we de ventilatoren op low speed laten draaien, verliest de kast direct zijn stille karakter. We meten 42,1 dB, wat erg veel is, waar we moeten aantekenen dat er dan al wel een behoorlijke air flow is. Met de ventilatoren op high speed meten we 53,5 dB. Dit maakt het de meest luidruchtige kast uit de test. Nog een extra 120mm ventilator in het bovenpaneel voegt op low speed slechts 0,2 decibel toe, maar op high speed meten we dan 55,6 dB aan geluid.

Koeling

Gelukkig heeft de hoge geluidsproductie ook een positieve uitwerking, namelijk uitstekende koelprestaties. Met de ventilatoren op low speed weet de kast te koelen tot 26,2 graden Celsius. Als we de ventilatoren opschroeven naar high speed meten we slechts 23,7 °C, wat het een van de koelste kasten uit de test maakt op high speed. Een extra ventilator toevoegen heeft bij deze kast eigenlijk niet zo heel veel zin meer. We meten dan juist een verhoging van 0,1 °C.

+ Prima koelcapaciteit
+ Features: fan controller, instelbare ventilatorverlichting, slot op zijpaneel
- Luidruchtig
- Geen kabelmanagement

Xigmatek Elysium (1)

Op de CES-beurs in Las Vegas dit jaar maakten we voor het eerst kennis met de Xigmatek Elysium behuizing. Deze kast was in eerste instantie ontworpen voor EVGA’s SR-2 XL-ATX moederbord. Omdat er in de Elysium ook prima een ATX moederbord past en er een flink aantal ventilatoren geïnstalleerd kunnen worden, nemen we deze grote full tower ook mee in de test. De voorzijde van de behuizing wordt gesierd door twaalf (!) 5,25” bays die gemaakt zijn van mesh. Aan weerszijden daarvan zijn twee aluminium balken geplaatst die met inbusschroeven gemonteerd zijn. Achter dit mesh voorpaneel zijn twee 120mm ventilatoren geplaatst met witte LED-verlichting.

Xigmatek Elysium Black

I/O en voorkant

Bovenop de kast vinden we het frontpaneel dat uitgerust is met twee keer usb 2.0, twee keer usb 3.0 en één eSATA-poort. Uiteraard zijn ook de headset- en microfoonaansluitingen aanwezig. De aansluitingen zijn af te dekken met een schuifklepje zodat deze uit het zicht zijn. Daarboven is een hotswap bay die plaats biedt aan 2,5” of 3,5” harde schijven.

Binnenkant

Wij ontvingen de versie van deze kast zonder venster maar er is ook een uitvoering van deze behuizing met een grote window in het linkerzijpaneel. In dit zijpaneel is een grote 200mm ventilator geplaatst, die voorzien is van witte LED-verlichting. Als we het zijpaneel verwijderen, worden we verwelkomd door de immens grote binnenruimte.

Xigmatek Elysium Black

Er is ruimte voor videokaarten met een maximale lengte van 44 centimeter. Ter vergelijking: de langste videokaart van dit moment is de AMD HD5970 met 31,5 centimeter. Ook qua kabelmanagement heeft Xigmatek groots uitgepakt. We zien liefst twaalf openingen in de moederbordplaat om kabels door te leiden, die alle afgewerkt zijn met rubber. Als je een XL-ATX of HPTX moederbord plaatst, verlies je uiteraard wel een paar van deze gaten. Xigmatek heeft een uitsparing gemaakt voor de CPU-koeler. Daar blijft het echter niet bij. Je hebt ook de mogelijkheid om achter de CPU-koeler een 120mm ventilator te plaatsen.

Je hebt bij deze kast de mogelijkheid de voeding onderin of bovenin te plaatsen. In het bovenpaneel kun je twee 200mm ventilatoren kwijt, of zelfs een 420mm radiator voor waterkoeling. In de hardeschijfkooi, die overigens erg lastig te verwijderen is, kun je maximaal zes 3,5” harde schijven kwijt.

Xigmatek Elysium (2)

Vanwege het feit dat de kast zo groot is, heeft de Xigmatek Elysium natuurlijk wel een streepje voor op de rest van de kasten in de hittetest. Als we de ventilatoren op low speed laten draaien en de kast 400 watt hitte laten koelen, meten we 26,1 °C. Daarmee zit deze kast in de top-5 voor dit testonderdeel. Met de ventilatoren op high-speed daalt de temperatuur verder naar 24,2 graden Celsius. Het toevoegen van vier extra ventilatoren haalt daarna eigenlijk maar weinig uit, de temperatuur zakt nog licht naar 23,8 °C.

Geluid

De Xigmatek Elysium is zo groot dat deze nauwelijks in onze geluidsdichte box paste voor de geluidstest. Met alleen de voeding en harde schijf actief meten we 29,4 dB, waarmee de kast tot de middenmoot behoort. Met de ventilatoren op low speed is de kast lekker stil, we meten dan slechts 33,8 decibel. Als we de ventilatoren opschroeven naar high speed, meten we 45,3 dB. Als we vier extra ventilatoren toevoegen, stijgt de geluidsdruk naar 34,5 dB op low speed en 47,3 dB op high speed, nette waardes.

+ Goede prijs/prestatieverhouding
+ Ruimte voor de grootste moederborden
+ Uitstekende koelprestaties, beperkte geluidsproductie
+ Veel mogelijkheden voor kabelmanagement
- Het installeren van harde schijven is erg omslachtig.
- Geen fan controller

Testresultaten koeling low speed

In deze grafiek zie je de koelprestaties met de fans draaiend op lage snelheid.

Testresultaten koeling high speed

In deze grafiek zie je de koelprestaties met de fans draaiend op maximale snelheid.

Testresultaten koeling high speed extra fans

In deze grafiek zie je de koelprestaties met extra toegevoegde fans.

Testresultaten geluidsproductie geen fans

Hieronder zie je de resultaten van de geluidsproductie van puur het ingebouwde systeem, zonder draaiende case fans. Hiermee krijg je een indruk van de demping die de behuizingen bieden.

Testresultaten geluidsproductie low speed

In deze grafiek zie je de geluidsproductie wanneer alle fans in de geteste behuizingen op lage snelheid draaien.

Testresultaten geluidsproductie high speed

In deze grafiek zie je de geluidsproductie wanneer alle fans in de geteste behuizingen op volledige snelheid draaien.

Conclusie

Er valt heelt wat te kiezen voor wie een kast met optimale koeling zoekt. Opvallend is dat in de meeste behuizingen het verschil in koeling klein is tussen fans die op volledige snelheid en op gereduceerde snelheid draaien, terwijl er wél grote verschillen ontstaan qua geluidsproductie. Lage snelheid is dan beter (want stiller), al is het prettig om extra blaaskracht beschikbaar te hebben voor hete zomerdagen, lange overkloksessies of 24/7 zware belasting. Geen van de besproken modellen is een slechte keuze, maar een aantal exemplaren onderscheidt zich duidelijk.

De Antec DF-85 en de Thermaltake Element V koelen duidelijk het best, maar produceren ook het meeste lawaai. De Xigmatek Elysium Black volgt deze twee echter op de voet, kost maar iets meer én doet zijn werk aanzienlijk stiller, een prestatie die we met een Gold Award belonen.

Voor wie geen ruimte heeft voor dit gevaarte en wat minder wil uitgeven, is de In Win Dragon Rider een goede keuze. Deze kast verdient dan ook een Silver Award. De Corsair Carbide 400R legt het qua koeling af tegen deze competitie, maar houdt een systeem nog altijd erg koel, terwijl de geluidsproductie laag is en ook de prijs redelijk is: goed voor een Bronze Award.


Xigmatek Elysium Black

In Win Dragon Rider

Corsair Carbide 400R

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec DF-85 Dark Fleet

Antec DF-85 Dark Fleet

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 7 fans
Niet verkrijgbaar
Cooler Master HAF 912 Plus

Cooler Master HAF 912 Plus

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Cooler Master HAF 932 Advanced

Cooler Master HAF 932 Advanced

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Cooler Master HAF X

Cooler Master HAF X

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Corsair Carbide 400R

Corsair Carbide 400R

 • Tower
 • ATX
 • Antraciet
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
Cubitek XL Tank

Cubitek XL Tank

 • Tower
 • XL-ATX
 • Zwart/Zilver
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
Enermax Hoplite

Enermax Hoplite

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Silver Award In Win Dragon Rider Black

In Win Dragon Rider Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • 5 fans
Niet verkrijgbaar
Thermaltake Element V Black Edition

Thermaltake Element V Black Edition

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 5 fans
 • 0 W
Niet verkrijgbaar
Gold Award Xigmatek Elysium Black

Xigmatek Elysium Black

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
0
*