10 Draagbare speakers & docks beluisterd

0 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Edifier
 3. 3. Jawbone Jambox
 4. 4. JBL
 5. 5. Logitech
 6. 6. Supertooth Disco
 7. 7. XMI X-mini Max II
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Geluid is van oudsher het stiefkindje van de PC. Toen Apple, Atari en Amiga hun computers al uitrustten met geluidschips en synthesizers, was de PC-speaker nog een armetierig piepje in het duister. Geluidskaarten kwamen pas later beschikbaar en zijn inmiddels feitelijk een productgroep die in zijn nadagen verkeert: geluidskaarten zijn tegenwoordig een chipje op het moederbord dat vooral niet te veel mag kosten. Toch heeft de desktop-PC uiteindelijk mooie audio-hoogtepunten gekend, van geluidskaarten als de Soundblaster AWE32 of de Gravis Ultrasound tot de ASUS Xonar-modellen. Ook op speakergebied is er nog altijd heel wat fraais te koop voor de PC, al is het aanbod van met name de grote merken tegenwoordig kariger dan een jaar of tien terug.

Nu de computerwereld steeds mobieler wordt, verschuift de aandacht naar notebooks, tablets en smartphones. Deze zijn prima in staat om tal van muziekbestanden af te spelen (evenals video trouwens), maar ze ontberen alle één ding, namelijk een klankkast. Bij gebrek hieraan volstaan de meeste fabrikanten met goedkope speakerconussen, die doen denken aan de monotone bliepjes producerende oer-‘PC speaker’. Een enkele uitzondering daargelaten zijn notebookchassis voor veel doeleinden ontworpen, maar niet voor akoestisch hemelbestormende prestaties. In tablets en smartphones is eenvoudigweg geen plaats voor een fatsoenlijke speaker, laat staan een klankkast.

Draagbare speakers

Kortom, er is een markt voor kwalitatief beter geluid, dat ook onderweg beschikbaar is. Idealiter wil je een product dat meer volume produceert zonder te vervormen, dat in ieder geval een redelijk volledige weergave van het frequentiespectrum van hoog tot laag biedt en toch niet al te veel weegt. Dat laatste is een extra uitdaging voor producten die specifiek gericht zijn op gebruik in combinatie met tablets en smartphones: ze hebben immers een eigen stroomvoorziening nodig. De omvang daarvan hangt af van het volume dat de speakers moeten produceren – en natuurlijk hoe lang de accu of batterij mee moet gaan.

Jawbone Jambox Black Diamond

De afgelopen paar jaar hebben we een toenemend aantal producten gezien die proberen een plekje te veroveren in deze groeimarkt. Van exemplaren die louter één luisteraar van beter geluid moeten voorzien, tot grotere apparaten waarmee ook een gezelschap bediend kan worden. Aanvankelijk leek deze markt zich geheel te richten op de diverse mobiele producten van Apple, maar inmiddels zijn er ook genoeg draagbare speakers zonder een ‘dock-aansluiting’. Aan de andere kant hebben de meeste ‘docks’ ook wel een 3,5 mm jack-ingang waarmee producten van ieder ander merk van versterking kunnen worden voorzien. In dit artikel bespreken we een aantal hiervan, zowel bestemd voor gebruik in combinatie met een notebook, als voorzien van eigen voeding en geschikt voor ieder product met een audio-uitgang. Daarnaast kijken we naar een aantal modellen die draadloos via Bluetooth verbinding kunnen maken.

Edifier

Edifier stuurde ons twee producten, een aparte speaker en een dock voor Apple-apparaten.

Sound to go MP250

Edifier Sound To Go MP250

De Sound To Go MP250 is een slanke ‘soundbar’, nog een maatje kleiner dan de verderop besproken Logitech Z305, uitgevoerd in geborsteld aluminium. Een zacht, fluwelen foedraal is meegeleverd. Ook deze speaker beschikt over een usb-aansluiting en -geluidskaart. De volumeknop voelt wat gammel aan en werkt alleen bij gebruik van de usb-geluidskaart: bij aansluiting van een mp3-speler via de 3,5mm-aansluiting moet de volume-instelling van de speler gebruikt worden. De weergave van hoge en middentonen is voor dit formaat redelijk, maar het laag blijft toch duidelijk achter. Op moment van schrijven troffen we de MP250 nog niet aan bij de online shops in onze Prijsvergelijker. De adviesprijs van 39,95 euro is niet hoog, maar voor een tientje meer is de Logitech Z305 de betere keuze. Als het verschil groter is, is de MP250 het overwegen waard als voordelige keuze.

Edifier MP250 Sound To Go:
+ Stevig, fraai design, usb-geluidskaart
- Geluid klinkt wat iel door achterblijvend laag

Edifier iF350 On The Go encore

Edifier On The Go IF350

Naast de MP250 ontvingen we van Edifier ook een iPod/iPhone-dock, de iF350 On The Go encore. Dit dock is voorzien van een oplaadbare accu en een FM-radio met telescoopantenne. Een infrarood afstandsbediening maakt hem compleet. Deze kan in de behuizing worden opgeborgen. Het design is weliswaar fraai en doordacht, maar qua geluid valt de iF350 helaas tegen: we missen helderheid en ruimtelijkheid. Ook vervelend: de iPhone 3GS die we voor deze test gebruikten, geeft continu een melding dat het dock niet door Apple is goedgekeurd. Hierdoor vinden we de adviesprijs van 149,95 euro te hoog voor het gebodene.

Edifier iF350 On The Go encore:
+ FM radio, afstandsbediening, slim design.
- Klinkt dof en weinig ruimtelijk

Jawbone Jambox

Jawbone Jambox Black Diamond

Jawbone is bekend om zijn stijlvolle Bluetooth headsets, maar het bedrijf maakt ook een fraaie draagbare speaker, de Jambox. Deze is leverbaar in een aantal hippe kleuren, maar ook in zilver en zwart. Grappig is dat iedere uitvoering een ander patroontje heeft in het rooster dat de speakers beschermt tegen de buitenwereld. De solide constructie met rubber afwerking wekt vertrouwen. Afspelen kan via de 3,5mm ingang of via Bluetooth met het A2DP protocol. Gesproken instructies vereenvoudigen het ‘pairen’.

De geluidskwaliteit is verrassend goed voor zo’n relatief klein apparaatje; ook lage tonen komen behoorlijk uit de verf. Bovendien bereikt dit kleine baksteentje hogere volumes dan de meeste concurrenten. Helaas is het geluid wel behoorlijk directioneel, wat hem minder geschikt maakt om er buiten of met een grotere groep mensen naar te luisteren. Binnenshuis en in kleiner gezelschap is het echter een uitstekende keuze. Alle benodigde kabels en een luxe hoesje zijn meegeleverd en gezien de hoge prijs van gemiddeld ruim 200 euro is dat maar goed ook.

Jawbone Jambox:
+ Uitstekend geluid, solide constructie, accu.
- Weinig ruimtelijk, verre van goedkoop.

JBL

JBL heeft een flink assortiment aan draagbare speakers en stuurde ons zowel een speaker als een dock.

JBL On Tour XTB

JBL On Tour XTB Black

De kleinste On Tour-versie heet ‘On Tour’, maar voor dit artikel bespreken we de On Tour XTB. Deze is een maatje groter, kost gemiddeld net geen 150 euro en heeft vier speakers in plaats van twee. De vier conussen zijn verpakt in een ufo-achtige behuizing en wijzen alle omhoog. Dat zorgt in ieder geval voor een behoorlijk ruimtelijk geluid – de On Tour XTB voelt zich goed thuis op het picknickkleed, midden tussen de luisteraars. Verbinding maken kan via 3,5mm jack of met Bluetooth. Via die laatste weg wordt ook het command & control protocol ondersteund, zodat je met de meegeleverde afstandsbediening bijvoorbeeld een iPhone kan besturen: handig! De geluidskwaliteit van de On Tour XTB is prima – de Jambox biedt een wat beter laag en een hoger volume, maar deze JBL wint het weer qua ruimtelijkheid. Het is jammer dat JBL niet net als Jawbone een accu heeft ingebouwd. Voor gebruik onderweg ben je aangewezen op (niet meegeleverde) AA-batterijen. Een netvoedingsadapter vinden we wel in de doos.

JBL On Tour XTB:
+ Uitstekend en ruimtelijk geluid, Bluetooth A2DP.
- Geen ingebouwde accu, weinig bas

JBL On Stage IV

JBL On Stage IV Black

De On Stage IV moet een topper zijn van JBL. Dit opvallend vormgegeven iPod dock kost gemiddeld ruim 155 euro, net iets duurder dan de On Tour XTB. Smaken verschillen, maar wij kunnen het design in ieder geval wel waarderen. De voet kan van zes AA-batterijen worden voorzien en via een micro-usb-kabel met een computer verbonden worden voor synchronisatie met iTunes. De ingebouwde speakers klinken helder, maar ook wat schel. Lage tonen worden redelijk gereproduceerd, maar de bas blijft achter bij de besten uit de test. De JBL On Stage IV is een fraai iPod/iPhone dock, maar de On Tour XTB bekoort ons eigenlijk meer, met Bluetooth in plaats van een dock-connector en een iets lagere prijs.

JBL On Stage IV:
+ Fraai design, afstandsbediening, ruimtelijk geluid.
- Klinkt wat schel, geen Bluetooth

Logitech

Logitech heeft als speakerspecialist een inmiddels erg groot aanbod aan draagbare speakers en docks. We bespreken er drie.

Logitech Z305

Logitech Z305 Laptop Speaker

Als je puur beter geluid wilt bij een tablet of notebook, zonder dat je een ingebouwde accu nodig hebt, is de Logitech Z305 een interessante keuze. Deze slanke ‘soundbar’ klikt vast bovenop de rand van een notebookscherm of van een tablet, die er vervolgens op kan rusten. Voor verbinding met de notebook volstaat één (in de speaker opbergbare) usb-kabel, die zowel voor voeding als het geluidsignaal zorgt. Een tablet moet je ook verbinden met de 3,5mm aansluiting – en de tablet moet dan dus beschikken over een usb-poort  voor de voeding. De speakers stralen naar links en rechts uit, wat zorgt voor een heel behoorlijk, ruimtelijk geluidsbeeld. Zelfs het laag klinkt niet slecht, zeker als je het volume opvoert. De usb-kabel en bevestigingsclip berg je op in het apparaat, wat de lichtgewicht Z305 zeer eenvoudig te vervoeren maakt. Bovendien is de prijs van gemiddeld zo’n 50 euro best schappelijk.

Logitech Z305:
+ Erg licht van gewicht, handige clipbevestiging;
- Geen accu: usb-voeding vereist

Logitech Wireless Speaker for iPad

Logitech Wireless Speaker for iPad

Logitech levert al een tijdje de Z515 draadloze speaker. Die wordt compleet geleverd met een usb-stick voor de verbinding met een PC. De Wireless Speaker for iPad is de goedkoopste speaker met Bluetooth in de test en uiterlijk identiek aan dit product, maar verschilt er toch van. Het verbinding maken via Bluetooth is vereenvoudigd, aldus Logitech. Bij gebrek aan een Z515 konden we dit niet vergelijken, maar gezien de identieke prijs (gemiddeld ruim 90 euro) vragen we ons af of deze Wireless Speaker de betere keuze van de twee is. De Z515 kun je immers ook draadloos op een notebook of PC zonder ingebouwde Bluetooth-module aansluiten. Aansluiten kan ook bedraad, via de 3,5mm-aansluiting. De geluidskwaliteit is dankzij de relatief grote speakers heel behoorlijk, al blijft ook bij deze speaker het laag wat achter. De oplaadbare accu is erg handig en gaat tot zo’n 10 uur mee.

Logitech Wireless Speaker for iPad:
+ Prima geluid, Bluetooth;
- Laag blijft wat achter

Logitech S715i

Logitech S715i Portable Speaker

Als je echt een iPod/iPhone dock wilt op je mobiele speaker, kun je het slechter treffen dan Logitechs topmodel, de S715i. Dit apparaat doet een beetje denken aan een ouderwetse gettoblaster, zij het in het klein. Klein in vergelijking met de bakbeesten van weleer: vergeleken met de andere testdeelnemers is de S715i behoorlijk uit de kluiten gewassen. Dat komt mede door een erg groot aantal speakers, maar die zorgen wél voor een uitstekende geluidsreproductie. De ingebouwde accu garandeert een behoorlijk lange werking tussen laadmomenten en de meegeleverde afstandsbediening regelt het volume en bedient desgewenst een aangesloten iPod of iPhone. Wie geen Apple-muziekspeler heeft, kan ook gebruik maken van de 3,5mm ingang. De gemiddelde prijs van ruim 140 euro valt gezien het gebodene eigenlijk nog mee.

Logitech S715i:
+ Uitstekend geluid, oplaadbare accu, afstandsbediening;
- Behoorlijk fors

Supertooth Disco

De Supertooth Disco is een van de grootste en zwaarste draagbare speakers in deze test. Het gewicht wordt mede veroorzaakt door gebruik van een ‘ouderwetse’ NiMH accu. Het is wel een bijzonder solide apparaat en klinkt lang niet slecht. Met een prijs van gemiddeld zo’n 125 euro behoort dit tot de goedkopere speakers met accu en Bluetooth. Alleen de Logitech Wireless Speaker is nog goedkoper. Van deze twee klinkt de Supertooth wel iets beter – met name het lage register overtuigt meer, terwijl de Logitech het wat beter doet qua middentonen. Toch zouden we eerder het product van Logitech aanraden, want deze Disco-speaker is eigenlijk te zwaar om in de tas mee te nemen.

Supertooth Disco

Supertooth Disco:
+ klinkt goed, solide uitvoering, Bluetooth;
- Zwaar

XMI X-mini Max II

De laatste speaker in deze test is de X-mini Max II van XMI. Dit bedrijf timmert alweer ruim een jaar aan de weg met zeer compacte, draagbare speakers. De Max II is het luxere model van het merk en bestaat uit twee afzonderlijke speakers. Die worden met een usb-kabel met elkaar verbonden – deze zorgt zowel voor het audiosignaal als voor het opladen van de accu. De twee speakers kunnen aan elkaar worden vastgeklikt, de resulterende ‘capsule’ is amper tien centimeter lang.

Ondanks de bescheiden afmetingen klinkt de X-mini Max II uitstekend. Dat komt mede doordat de speakers middels een slim trucje van een grotere klankkast kunnen worden voorzien: draai ze een kwartslag en de bovenkant veert omhoog, dankzij een accordeonverbinding met de onderzijde. De speakers produceren een opvallend hoog volume voor hun formaat, met een heel behoorlijke weergave van hoge, midden en lage tonen. Die laatste komen het best tot hun recht op een harde ondergrond. Deze speakers kosten 49 euro en dat is een hele nette prijs gezien het gebodene.

XMI X-mini Max II:
+ Klinkt prima, compact, betaalbaar;
- Aansluiten en plaatsen door aparte speakers wat meer werk

Conclusie

Het aanbod aan mobiele speakers is groot. In dit artikel hebben we een flinke selectie besproken, maar er is nog heel wat meer te koop. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van je gebruiksdoel én of je de speakers altijd wilt meenemen, of bijvoorbeeld alleen op vakantie wilt gebruiken.

De X-mini Max II speakers verdienen een Silver Award: het is de beste keuze voor wie zeer compacte, volledig autonome speakers zoekt. De Jawbone Jambox gaat nog harder, produceert beter laag en heeft Bluetooth, maar is wel erg aan de prijs. Toch belonen we de Jambox als uniek product met een Gold Award. Voor de meeste mensen zal de Logitech Wireless Speaker for iPad volstaan en die kost de helft; een award laten we echter achterwege, omdat we niet overtuigd zijn dat de Z515 niet de betere optie is. De Logitech Z305 is een uitstekend alternatief voor laptopspeakers en bovendien zeer betaalbaar, goed voor een Bronze Award. Als je ‘m niet altijd bij je hoeft te hebben, of je hebt een vervoermiddel tot je beschikking, dan is de Logitech S715i naar onze mening de beste oplossing voor uitstekend draagbare muziek, wat voor geluidsbron je ook gebruikt. Deze testwinnaar krijgt dan ook een Gold Award.


Jawbone Jambox
Logitech s715i

X-Mini Max II

Logitech Z305

Met dank aan PDAshop.nl voor het aanleveren van een groot aantal testexemplaren voor dit artikel.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Edifier On The Go IF350

Edifier On The Go IF350

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Edifier Sound To Go MP250

Edifier Sound To Go MP250

 • Subwoofer
 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Jawbone Jambox Black Diamond

Jawbone Jambox Black Diamond

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
JBL On Stage IV Black

JBL On Stage IV Black

 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
JBL On Tour XTB Black

JBL On Tour XTB Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Logitech S715i Portable Speaker

Logitech S715i Portable Speaker

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Logitech Wireless Speaker for iPad

Logitech Wireless Speaker for iPad

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Logitech Z305 Laptop Speaker

Logitech Z305 Laptop Speaker

 • 2 kanalen
Niet verkrijgbaar
Supertooth Disco

Supertooth Disco

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
0
*