NZXT Phantom 410 review: opvallende verschijning

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern
 4. 4. Koeling & testopstelling
 5. 5. Testresultaten koeling 7 V
 6. 6. Testresultaten koeling 12 V
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Afbeeldingen
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

NZXT stuurde ons een behuizing die direct opvalt, door zowel zijn vorm als zijn kleur. De Phantom 410 is de kleinere versie van de al langer beschikbare Phantom. Deze kast werd op 1 december geïntroduceerd en ligt inmiddels dus in de winkels. De 410 heeft een wat lagere prijs, al valt hij met gemiddeld 100 euro nog altijd aan de bovenkant van het mid-range segment. Volgens onze prijsvergelijker zijn dat er op moment van schrijven nog niet zoveel, waardoor er weinig variatie in de prijs is. Met een gemiddelde prijs van ruim 100 euro is hij iets duurder dan de Cooler Master CM 690 II Advanced USB 3.0, een momenteel zeer populair exemplaar. Ook is hij duurder dan de onlangs geteste Bitfenix Raider, die voldoende koelprestaties combineerde met een lage geluidsproductie.

Aan de andere kant, die twee modellen zijn een stuk minder opvallend qua uiterlijk. Deze kast is echt geschikt voor wie geen 'saaie' zwarte tower wil; je betaalt dan graag wat meer voor het buitenissige design, maar uiteindelijk is natuurlijk ook van belang dat de kast kwalitatief voldoet. Oftewel, hoe zit het met de constructiekwaliteit en afwerking van de NZXT Phantom 410, en niet te vergeten met de koelprestaties? In deze review gaan we daarop in. Traditiegetrouw beginnen we met de buitenkant.

NZXT Phantom 410 White

Uiterlijk

De NZXT Phantom 410 heeft net als zijn grotere, duurdere broer weinig rechte vlakken. Alleen de zijpanelen zijn als zodanig te kwalificeren. Aan de voor- en bovenkant zorgen speelse bollingen en lijnen voor een design dat beslist de aandacht trekt. De aparte vorm is mogelijk gemaakt door plastic panelen, die op een vrij standaard 'rechthoekige doos' bevestigd zijn. Vanaf opzij is dat goed te zien, van voren en van boven niet. Het gebruikte plastic is overigens behoorlijk degelijk, het voelt niet goedkoop aan.

Van opzij is ook te zien dat het linkerpaneel een venster bevat en een flink uitgevallen geperforeerd deel, waarachter desgewenst een fan kan worden geplaatst.

NZXT Phantom 410 White

Aansluitingen

De front-aansluitingen bevinden zich aan de bovenzijde en zijn prettig ruim bemeten. We treffen naast audio in en uit vier USB-poorten, waarvan twee van het 3.0-type. eSATA of firewire zijn niet voorhanden, maar wel is er een driestapsschakelaar die als fan-controller dient. Ook aan de bovenzijde treffen we de power- en reset-knoppen. Deze liggen naar onze smaak net te diep verzonken, maar per ongeluk indrukken wordt daardoor wel voorkomen.

NZXT Phantom 410 White

Aan de voorzijde bevindt zich een deurtje. Je moet het erg stevig en recht boven het bevestigingspunt indrukken, om dit te openen. Wil je het deurtje weer sluiten, dan dien je dit ook weer op deze manier te doen. Achter de deur treffen we drie 5,25" ruimtes, een bracket om een externe 3,5" drive in te bouwen ontbreekt - maar is anno 2011 ook eigenlijk zelden noodzakelijk. Het afschermen van de drives achter een deurtje is een goed idee bij een witte kast. Optische stations met een wit frontje zien we zelden meer.

NZXT Phantom 410 White

Onder het deurtje is een groot metalen rooster geplaatst, waarachter een intake 14 cm ventilator zichtbaar is. Datzelfde zien we aan de bovenkant: een groot deel van het bovenpaneel is een metalen rooster, met een outtake fan zichtbaar eronder. Stoffilters zijn niet aanwezig. Het bovenpaneel kan eenvoudig verwijderd worden door twee schroeven los te draaien. Daar is wel een schroevendraaier voor nodig: de meeste schroeven in de Phantom 410 zijn duimschroeven, maar die twee net niet.

NZXT Phantom 410 White

NZXT Phantom 410 White

Intern

Verwijderen we het linkerpaneel, dan zien we nog beter wat al door het venster te zien was: ook de binnenzijde van de NZXT Phantom 410 is wit gespoten. Dat contrasteert fraai met de uitneembare onderdelen, zoals de slotplaatjes voor uitbreidingssloten en de harddisk-sledes.

NZXT Phantom 410 White

Om met die sledes te beginnen, deze zijn 'achterstevoren' in twee kooien geplaatst. De bovenste daarvan is in zijn geheel uitneembaar. Om harde schijven te plaatsen moet je dus ook het rechterpaneel verwijderen. We zagen iets soortgelijks onlangs bij de CM Storm Trooper, maar daar was dit arrangement logischer: twee 12 cm fans blazen in die kast overdwars langs de harde schijven. Dat is bij de NZXT Phantom 410 niet het geval en ook niet mogelijk. Verwijderen van beide panelen is overigens sowieso nodig, aangezien aan de andere kant SATA- en voedingskabels bevestigd moeten worden. Er is ruimte voor zes 3,5" schijven - in dezelfde sledes kan je ook 2,5" modellen monteren, zoals SSD's.

NZXT Phantom 410 White

Werpen we vervolgens een blik op de moederbordplaat, dan zien we een forse uitsparing om brackets voor CPU-koelers eenvoudiger te monteren, inmiddels een redelijk standaard feature. De maximale hoogte voor een CPU-koeler is zo'n 15 centimeter, maar het is belangrijk op te merken dat bij de standaardpositie van de ventilator aan de bovenzijde bijvoorbeeld een Scythe Mugen 2 niet past - de fan moet dan een positie naar rechts verplaatst worden. Voor videokaarten is de maximale in te bouwen lengte zo'n 30 centimeter, ruim voldoende voor de meeste modellen. Langer kan ook, maar dan moet je de bovenste hardeschijfkooi verwijderen en verlies je wel vier disk-posities.

Er zijn behoorlijke mogelijkheden voor kabelmanagement. Drie met rubber afgewerkte langwerpige ruimtes rondom het moederbord en nog een aantal gaten erachter. Ook aan de rechterzijde is behoorlijk wat ruimte tussen de moederbordplaat en het rechterpaneel, dus de dikke tros kabels van de meegeleverde casefans kan daar keurig worden weggewerkt.

Koeling & testopstelling

De NZXT Phantom heeft in totaal acht posities voor casefans, alle van het 12 cm formaat, maar vier ervan kunnen ook plaats bieden aan 14 cm fans. NZXT levert er alvast drie mee: één aan de voorzijde (intake), één aan de bovenkant (outtake) en één aan de achterkant (outtake). Aansluiten gaat met een enkele molex-stekker, die de fan-controller van stroom voorziet - daarop kunnen alle fans vervolgens aangesloten worden.

NZXT Phantom 410 White

Bijzonder is de fan-positie aan de bovenste hardeschijfkooi - niet zozeer vanwege de plaatsing, als wel de mogelijkheid om deze te kantelen, om zo lucht effectiever richting the processor te blazen of richting de harde schijven).

Testprocedure

Sinds dit najaar hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Testresultaten koeling 7 V

Omdat we nog niet zoveel behuizingen met de nieuwe testprocedure aan de tand hebben gevoeld, is het vergelijkingsmateriaal nog wat beperkt. De komende tijd zullen we steeds meer kasten door deze test halen, waarmee we een betere indruk krijgen van hoe de diverse modellen zich tot elkaar verhouden.

7 V

We doen in totaal vier metingen. De eerste set is met de fans draaiend met een voltage van 7 volt, bij een warmteproductie van 400 W en bij een productie van 200 W.

400 W

Vergeleken met de overige geteste kasten doet de NZXT Phantom 410 het niet bijzonder goed, maar hij koelt wel duidelijk beter dan de (goedkopere) Bitfenix Raider bij een warmteproductie van 400 W.

200 W

We zien een vergelijkbaar beeld bij 200 W aan warmte: de Phantom 410 is geen hoogvlieger, maar de gemeten waardes zijn alleszins fatsoenlijk.

Testresultaten koeling 12 V

De tweede set metingen doen we met de fans op volle rotatiesnelheid, op 12 volt dus. De geluidsproductie stijgt, maar als het goed is doen de koelprestaties dat ook.

400 W

Met de fans op 12 V dalen de temperaturen duidelijk, maar dat geldt ook voor de concurrentie. De NZXT Phantom 410 behoudt zijn positie.

200 W

Eenzelfde beeld zien we bij 200 W warmteproductie, al neemt het verschil met de voorliggers hier wel af.

Testresultaten geluidsproductie

Warmteafvoer is natuurlijk maar één kant van de koelingsmedaille. De andere is geluidsproductie. De NZXT Phantom 410 doet het hier helaas niet bijzonder goed, zeker niet in het licht van de koelresultaten.

7 V

De 34,1 dB(A) geluidsproductie is niet bijzonder luidruchtig, maar nog altijd het meest van alle behuizingen in dit vergelijk.

12 V

Ook op 12 V is de NZXT Phantom 410 de meest luidruchtige behuizing.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamPhantom 410 White
ProductcodeCA-PH410-W1
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart/Wit
Afmeting - Breedte21.6 cm
Afmeting - Diepte53.5 cm
Afmeting - Hoogte51.9 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)59.98 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
2,5 inch intern totaal0
3,5 inch intern totaal6
Maximale lengte videokaart30.4 cm
Maximale hoogte CPU-koeler15 cm
Casefans
120 mm fan posities8
140 mm fan posities4
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities8
Type fanaansluiting3-pins/molex
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenWeinig (2)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Afbeeldingen

Hier kan je nog eens door de afbeeldingen van de NZXT Phantom 410 bladeren.

Conclusie

De NZXT Phantom 410 kan ons prima bekoren qua vormgeving en afwerking, al zijn de sluiting van het deurtje en de vormgeving van de power-knop voor verbetering vatbaar. Ook de inbouwmogelijkheden zijn goed, inclusief de opties voor kabelmanagement. Daarbij moet je wel rekening houden met de ventilator in het bovenpaneel, die kan een grote tower-koeler in de weg zitten. Qua aansluitingen zit het ook wel snor met deze kast. De koeling is ruimschoots afdoende, maar niet spectaculair.

De geluidsproductie is naar onze smaak wat te hoog voor de geboden koelprestaties. De verhouding is niet per se slecht, maar kan gewoon beter. Zeker in het licht van de gemiddelde prijs moeten we stellen dat de NZXT Phantom 410 een leuke, apart vormgegeven kast is, die de meeste systemen prima zal kunnen koelen, maar een award kunnen we er niet aan geven. Met name leuk dus voor wie wat anders dan anders op zijn of haar bureau wil zetten - en daar is niets mis mee, want echte gebreken heeft de kast niet.

Pluspunten

 • Fraaie, aparte vormgeving
 • 4x USB, incl. 2x USB 3.0
 • Goed afgewerkt, ook van binnen
 • Ruim voldoende mogelijkheden voor kabelmanagement
 • Voldoende interne ruimte
 • Grotendeels schroefloze montage
 • Voldoende koeling
 • Fan-controller

Minpunten

 • Geen stoffilters
 • Sluiting deurtje kan beter
 • Power-knop te veel verzonken
 • Geluidsproductie te hoog voor geboden koeling
 • Topventilator zit grotere koelers in de weg

NZXT Phantom 410 White


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

NZXT Phantom 410 White

NZXT Phantom 410 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
0
*