Corsair Vengeance 1500 Dolby 7.1 USB gaming headset getest

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. In gebruik
 3. 3. In gebruik (2)
 4. 4. Specificaties en testresultaten
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Corsair is voornamelijk bekend geworden als maker van computercomponenten, maar is inmiddels ook flink op dreef met het uitbrengen van randapparatuur voor gamers. Naast toetsenborden en muizen is de Vengeance 1500 headset alweer het derde model van Corsair. Deze verschilt qua specificaties niet veel van zijn voorgangers, maar is luxer uitgevoerd en heeft een nieuw model microfoon.

Links de nieuwe Vengeance 1500 headset, rechts het eerste HS1 model

Het frequentiebereik is hetzelfde gebleven (tussen 20 en 20.000 Hertz) en de drivers hebben nog steeds een formaat van 50 millimeter. Daarnaast is de klankkast ook niet zichtbaar veranderd en ondersteunt deze USB headset nog steeds Dolby Headphone voor virtueel 7.1 surround geluid. Zelfs de bediening voor het geluid in het snoer is niet anders; hierin zit de USB geluidskaart van deze headset verwerkt en kun je het volume regelen en de microfoon dempen. Corsair heeft ook dezelfde headset zonder USB, die door het leven gaat als de de Vengeance 1300.

Maar wat zijn dan wel de verschillen? Wat voornamelijk opvalt is de wijziging van het ontwerp met een strakkere afwerking met aluminium en een bredere hoofdband, waardoor deze headset rustiger oogt dan zijn voorgangers. Ook de microfoon is gewijzigd en zou beter moeten presteren. Niet veranderd is de mogelijkheid om deze omhoog te klappen. De hoofdband zit lekker op het hoofd en is bedekt met nepleer. De oorkussens voelen ook fijn aan en zijn voorzien van een zachte stof, waardoor deze comfortabel op het hoofd rusten. Dat laatste geldt ook voor het oudere HS1 model.

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset
De oorschelpen van de Corsair Vengeance 1500 kunnen draaien

Het ontwerp is in ieder geval een verbetering, maar de specificaties en de verkoopprijs (gemiddeld 85 euro) zijn nagenoeg hetzelfde gebleven. Op basis hiervan is het dus niet moeilijk om je keuze te maken tussen de eerdere modellen en de Vengeance 1500. Het is duidelijk dat Corsair goed geluisterd heeft naar verbeterpunten van zijn klanten. Maar of het zinvol is om te upgraden als je het HS1 model al bezit is de vraag. Daarvoor moeten we hem eerst aan de tand voelen en vergelijken met de HS1.

In gebruik

De doos van de 1500 headset is in ieder geval al een flinke verbetering tegenover het HS1 model. Het uitpakken van je nieuwe aanwinst is niet langer een extreem frustrerende bezigheid. De software moet gedownload worden van Corsair’s eigen website, iets wat ook netjes aangegeven staat op de doos. In het bedieningspaneel is het mogelijk om Dolby Headphone en 7.1 Virtual Speaker Shifter in te schakelen. Hier kan ook de equalizer ingesteld worden. Deze laatste functie bleken we hard nodig te hebben om het geluid naar onze wens in te stellen.

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset
De aluminium afwerking

Standaard is de weergave van de lage tonen bij deze headset namelijk een stuk minder goed dan wij gewend zijn van een gaming headset. Hierdoor klinkt hij minder vol, maar heeft hij wel een heldere weergave van hoge tonen. De gedachte hierachter van Corsair is een rustigere weergave voor de lange termijn en de inzetbaarheid van deze headset voor zowel alle muzieksoorten als games en films. We merken inderdaad minder vermoeidheid op in vergelijking met de AKG GHS-1 (ons referentiemodel) headset die een veel zwaardere basweergave heeft, maar met iets meer basweergave zou dat zeker niet verloren gaan. Gelukkig heeft de headset een aantal equalizer profielen die het mogelijk maken om het geluid een vollere weergave te geven. Verwacht echter van deze headset niet dat deze het volle basniveau van de AKG GHS-1 behaalt. Daar staat tegenover dat de Vengeance 1500 de betere is als het gaat om de weergave van hoge tonen.

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset
De geluidskaart met bediening voor het volume en de microfoon

In gebruik (2)

De geluidsweergave van de Corsair Vengeance 1500 is hetzelfde als die van de Corsair HS1. De software voor beide headsets is sinds onze vorige test van de HS1 wel veranderd en biedt geen ondersteuning meer voor stemvervorming op de microfoon. Voor het overige zijn de veranderingen in de software ook daadwerkelijk verbeteringen. Het ziet er daarnaast ook nog eens strak en overzichtelijk uit. De nieuwe software werkt overigens ook op het oude model.

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset
De driversoftware

De microfoon is voorzien van ruisonderdrukking waarmee storend geluid uit de omgeving weggefiltert wordt. Je kunt de microfoon omhoog klappen en een klein beetje buigen. Het is echter allemaal wel veel minder flexibel dan bij de Corsair HS1 en andere headsets die we hier voorbij hebben zien komen. De microfoon klinkt mooi helder en de ruisonderdrukking filtert een luidruchtige computer makkelijk weg.

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset
De microfoon

Door de toevoeging van Dolby Headphone is het ook mogelijk om virtueel surround geluid te creëren voor films en games. Deze functie zorgt wel voor een iets betere plaatsing van objecten, maar werkt bij lange na niet zo goed als de werking van de software die geleverd wordt bij de Creative Tactic 3D headsets. Ook headsets zoals de CM Storm Sirus leveren door meerdere drivers in de oorschelp een beter resultaat. Dolby Headphone past in games een duidelijke echo toe op al het geluid dat weergegeven wordt, waardoor het niet meer natuurlijk klinkt.

Specificaties en testresultaten

In deze tabel kun je de specificaties vergelijken met ons referentie-exemplaar (de AKG GHS-1) en is te zien dat deze headset hoog scoort bij onze luistertests.

Merk AKG Corsair Corsair
Productnaam GHS-1 White HS1 USB Gaming Headset Vengeance 1500 Dolby 7.1 USB Gaming Headset
Gemiddelde prijs 86.88 71.8 84.29
Type koptelefoon On-ear Over-ear Over-ear
Type draagband Headband Headband Headband
Afmeting - Hoogte 18 cm 21.5 cm 23 cm
Afmeting - Breedte 16.5 cm 20 cm 20.5 cm
Afmeting - Diepte 11.5 cm 10 cm 10 cm
Gewicht 195 gram 392 gram 380 gram
Lengte snoer 1.98 m 3.3 m 3.2 m
Weerstand 32 Ω 32 Ω 32 Ω
Aantal kanalen 2 2 2
Frequentiebereik - Laag 18 Hz 20 Hz 20 Hz
Frequentiebereik - Hoog 24 kHz 20 kHz 20 kHz
Draadloos - - -
Ruis onderdrukking - - -
Microfoon geïntegreerd Ja Ja Ja
Type microfoon Boom Boom Boom
3,5 mm jack Ja - -
USB - Ja Ja
Volume regelaar Ja Ja Ja
Mute schakelaar Ja Ja Ja
Draagcomfort 8 8 8
Uiterlijk/Design/Constructiekwaliteit 8 8 8
Geluidskwaliteit muziek 9 9 9
Geluidskwaliteit games 8 8 8
Geluidskwaliteit films 9 8 8
Geluidskwaliteit spraak 8 7 8
Kwaliteit microfoon 8 7 8
Demping omgevingsgeluid Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld

Conclusie

Dat Corsair naast computercomponenten ook prima randapparatuur kan maken was al gebleken uit ons eerdere oordeel over de Corsair HS1 headset. Het Vengeance 1500 model doet het duidelijk niet slechter en heeft door het mooiere design, de prima microfoon en de vernieuwde software zelfs een flink voordeel te pakken. De geluidsweergave is nagenoeg identiek. Als je op zoek bent naar een ultieme surround ervaring dan is deze headset niet voor jou, maar de geluidsweergave is uitstekend. De AKG GHS-1 heeft een duidelijk betere en vollere basweergave, maar de Corsair Vengeance 1500 is beter over het hele bereik en helderder in de hoge tonen. Wel moet je hiervoor de geluidsweergave in de equalizer aanpassen, want standaard klinkt het geluid net iets te vlak. Al bij al heb je voor de gemiddelde aanschafprijs van 85 euro een prima headset in handen die een Hardware.Info Silver Award verdient.


Corsair Vengeance 1500 Dolby 7.1 USB gaming headset

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award AKG GHS-1 White

AKG GHS-1 White

 • On-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Gold Award Corsair HS1 USB Gaming Headset

Corsair HS1 USB Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Corsair Vengeance 1300

Corsair Vengeance 1300

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
Silver Award Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset

Corsair Vengeance 1500 USB Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*