Plextor M3 256GB SSD review

9 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Plextor M3
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark7
 8. 8. PCMark7 (vervolg)
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Begin oktober 2011 publiceerden we een review van de Plextor M2P 256GB SSD, waar we destijds zonder meer enthousiast over waren. Plextor combineerde de bekende Marvell 88SS9174 met een moderne, snelle firmware en flashchips van Toshiba. De prestaties waren uitstekend. De drie jaar on-site garantie en minimaal 22,5 uur durende burn-in test voor alle SSD's die de Plextor fabriek verlaten, maakten dat we de hoge prijs te rechtvaardigen vonden.

De M2P maakte gebruik van Toshiba Toggleflash chips, geproduceerd in een 32 nm procedé. In de flashfabrieken van Intel, Micron en Samsung is een tijd geleden al de overstap gemaakt naar kleinere transistors, wat betekent dat chips met dezelfde capaciteit fysiek kleiner worden en dus goedkoper te produceren. Het feit dat Plextor nog gebruik maakte van 32 nm chips zagen we op zich als voordeel - ze gaan in theorie langer meer, al zul je dat in de praktijk vermoedelijk niet merken - maar is wel één van de redenen waarom de productiekosten voor Plextor hoger zijn dan bij andere SSD's.

Plextor M3 256GB
Plextor M3

Sindskort heeft Plextor de M3 SSD op de markt gebracht. Gebaseerd op dezelfde controller en (grotendeels) dezelfde firmware als de M2P, maar nu met een nieuwe generatie Toshiba flashchips geproduceerd met 24 nm transistors. Dat betekent dat de SSD's goedkoper te produceren zijn.

Plextor stuurde ons een testexemplaar van de M3 256GB, die we uiteraard vergeleken met de M2P 256GB en andere SSD's.

Plextor M3

Op het type flashchips na, zijn de M2P en M3 SSD's vrijwel identiek. Toch zijn de opgegeven snelheden afwijkend. Voor het 256 GB model van de M2P sprak Plextor over 500 MB/s lezen en 440 MB/s schrijven. De M3 leest volgens de specificaties een fractie sneller, maar de opgegeven schrijfsnelheid is duidelijk lager: 510 MB/s en 360 MB/s.

Het verschil is bij de (niet door ons geteste) 128 GB varianten nog groter: de lees snelheden zijn opnieuw 500 MB/s en 510 MB/s, maar waar Plextor bij de M2P 128GB nog een schrijfsnelheid van 320 MB/s belooft, is die bij de M3 128 GB slechts 210 MB/s.

Plextor M3 256GB

Plextor M3 256GB

Het voordeel van de 24 nm chips is de lagere inkoopprijs voor Plextor, die men aan de consument zou kunnen doorberekenen. Bij de 256 GB exemplaren zien we dat: de M2P 256GB kost op het moment van schrijven gemiddeld 421 euro, de M3 256GB kost gemiddeld 406 euro. Het verschil is naar onze mening wel erg klein: vermoedelijk wordt er op dit moment op de M3 simpelweg meer marge gemaakt. Bij de 128 GB varianten is de M3 zelfs duurder. We mogen toch aannemen dat de prijzen van de M3's nog wat zullen gaan zakken...

In onderstaande tabel zien je de specificatieverschillen tussen de M2P 256 GB en de M3 256 GB.

Algemeen
 
MerkPlextorPlextor
ProductnaamM2P 256GBM3 256GB
ProductcodePX-256M2PPX-256M3
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDSSDSSD
Opgegeven capaciteit256 GB256 GB
Cache geheugen512 MB512 MB
InterfaceSerial ATA 600Serial ATA 600
SSD controllerMarvell 88SS9174Marvell 88SS9174
Beschikbare capaciteit in Windows238.47 GB238.5 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
Type flashgeheugenMulti-level cell (MLC)Multi-level cell (MLC)
Merk flashchipsToshibaToshiba
Transistorgrootte flashchips32 nm24 nm
Garantie3 jaar5 jaar
VoedingsconnectorSATASATA
Snelheden
Leessnelheid (sequentieel)500 MB/s510 MB/s
Schrijfsnelheid (sequentieel)440 MB/s360 MB/s
Leessnelheid (4k random)70000 IOps70000 IOps
Schrijfsnelheid (4k random)65000 IOps65000 IOps
Fysieke eigenschappen
Form-factor2.5 inch2.5 inch
Hoogte9 mm9.5 mm

Benchmarks

Voor harddisks en SSD's maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD's zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaard waarde queue depth 4, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wél extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD's hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD's.

De laatste twee gebruikte benchmarks zijn wat ons betreft de belangrijkste. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario's. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario's. Verder speelt PCMark7 de scenario's real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid ook niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Op de volgende pagina's vind je de resultaten. De Plextor M3 256GB is te herkennen aan rode balkjes, z'n voorloper de M2P 256GB vind je in blauwe balkes. In alle grafieken hebben we ook eerder geteste SSD's met Serial ATA 600 interface opgenomen met blauwe balkjes.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn resprentatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan wat voor prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, varianten van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden je aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijk op de schijven worden afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of video bestanden zijn echter niet of amper verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4 kB datablokken lezen gaat bij de M3 vrijwel even snel als de M2P, een uitstekende score van 210 MB/s. Ook bij het schrijven van 4 kB blokken meten we geen significant verschil in prestaties en zitten we rond de 185 MB/s. Niet zo snel als de Crucial m4 en de meeste SandForce SSD's, maar een gemiddeld resultaat. Ook bij het lezen van 1 MB datablokken geen verschillen: zowel de M3 als de M2P komen op circa 505 MB/s, iets onder wat je van een Serial ATA 600 SSD zou verwachten. Bij de 1 MB schrijftest, waarbij in de regel de maximale theoretische doorvoersnelheid bijna gehaald wordt, zien we duidelijk het verschil: de M2P behaalde 418 MB/s, de M3 strandt op 362 MB/s. Dat is wel nog altijd sneller dan de op dezelfde controller gebaseerde Crucial m4 256 GB.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes. Veel bestanden zijn in de praktijk ook niet of nauwelijks comprimeerbaar: denk aan foto-, muziek- en filmbestanden. We gebruiken AS SSD nog niet zo lang, dus we hebben slechts van een beperkt aantal SSD's referentiebenchmarks.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd. Daarna 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige opdrachten. Tenslotten wordt ook een sequentiele lees- en schrijftest uitgevoerd, welke weer een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

Die totaalscore is en blijft onovertroffen: we komen uit op 864 punten. Bij het lezen van 4 kB blokken met één instructie tegelijk is de M3 een fractie sneller dan de M2P: 27,3 MB/s is de hoogste score van alle door ons in deze benchmark geteste SSD's. Bij het lezen van 4 kB blokken met queue-depth 64 zien we weinig verschil met de M2P en laat Plextor alleen Samsung voor gaan. Sequentieel lezen gaat met 466 MB/s, iets minder dan z'n voorloper, maar prima. Bij het schrijven van 4 kB blokken zijn de verschillen opnieuw klein. Met queue-depth 64 zijn beide Plextors duidelijk de snelste. Bij sequentieel schrijven is het als bij Atto er een duidelijk verschil te meten, maar is de score van de M3 nog steeds zeer goed te noemen.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af.

De firmware van de M3 lijkt wat meer getuned op real-world prestaties: 71533 punten is een nieuw record!

PCMark7

Deze nieuwe versie van PCMark is een tijdje geleden uitgekomen en hebben we sindsdien op de nodige SSD's gedraaid. PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar correleren de resultaten ook veel beter met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

Hier komen we uit op 5363 punten voor de Plextor M3 256 GB, vrijwel hetzelfde als de M2P 256 GB en voldoende voor een top 5 notering.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen. Nadat de opname wordt gestopt worden tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen, terwijl de eerste opname wordt afgespeeld. De test behelst een trace van vier minuten gedurende dit laatste scenario.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Conclusie

In de praktijk is de Plextor M3 256 GB vrijwel net zo snel als z'n voorloper, de Plextor M2P. Alleen in de synthetische benchmarks zien we bij schrijven met grote datablokken daadwerkelijk een verschil. In PCMark Vantage is de M3 de snelste SSD die we ooit hebben getest en in PCMark7 is er een top 5 notering. Top!

Echter... het prijsverschil tussen de M2P en M3 mag wat ons betreft wel wat groter worden. Plextor kan de Toshiba 24nm flashchips als het goed is een stuk goedkoper inkopen dan de 32nm exemplaren. Dat zien wij graag verrekend in de prijs.

De Plextor M3 256GB is zo'n 50 euro duurder dan een Crucial m4. De uitstekende garantievoorwaarden kunnen dat prijsverschil grotendeels verantwoorden. Als Plextor de M3 nog wat goedkoper kan maken, wordt het zondermeer de betere keuze.

Plextor M3 256GB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Plextor M3 256GB

Plextor M3 256GB

 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9174
 • 510 MB/s
 • 360 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*